meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ο ΠΙΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟΣ "ΓΑΜΟΣ": 4 ΧΡΟΝΗ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗΣ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΕ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ!




Η Abby είναι ένα γενναίο τετράχρονο κορίτσι, που διαγνώστηκε με μια οξεία μορφή λευχαιμίας που πλήττει κυρίως παιδιά.

Η μικρή περνάει πολύ χρόνο στο θεραπευτικό κέντρο Melody, στη Νέα Υόρκη όπου υποβάλλεται σε θεραπεία και έχει κάνει αρκετούς φίλους.

Ανάμεσα τους και ο νοσηλευτής Matt Hickling, που είναι ο αγαπημένος της από το προσωπικό.

Για την ακρίβεια, αποφάσισε ότι ήθελε να κάνει το μεγάλο βήμα μαζί του και να τον… παντρευτεί. Και εκείνος πρέπει να φαίνεται πραγματικά καλός σύζυγος, αφού η μητέρα της Abby τους έδωσε την «ευχή» της!

Ο Hickling, μαζί με τους συναδέλφους του, σχεδίασε το «γάμο» προσφέροντας στην Abby την «τελετή» αλλά και μια μίνι δεξίωση μέσα στο νοσοκομείο.





ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 21-07-15


Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα διεξήχθη σήμερα η ευρεία σύσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή με εκπροσώπους από το χώρο των Επιστημών Υγείας.

Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, παρευρέθησαν Κοσμήτορες και Πρόεδροι Σχολών Επιστημών Υγείας των Πανεπιστημιακών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων και συναρμόδιων φορέων (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ),όπως επίσης και οι δύο πρώην Υπουργοί Υγείας κ.κ. Δημήτρης Κρεμαστινός και Νικήτας Κακλαμάνης.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής επεσήμανε ότι  «πρέπει να απαλλαγούμε από λογικές βολέματος και μέσα από τον δημιουργικό διάλογο που ήδη έχουμε ξεκινήσει να πετύχουμε την αξιοποίηση των εκπαιδευτικών δομών της Υγείας ».

Επικαλέστηκε τη ρήση του Πλάτωνα  “πάσα Επιστήμη χωριζομένη αρετής πανουργία και ου σοφία ει”, αναφέροντας ότι το παρελθόν μας εκπλήσσει με την επικαιρότητά του και πρόσθεσε : «η παραπάνω ρήση έρχεται με ορμή μέσα από τους αιώνες για να μας επαναφέρει απ’ τον εκτροχιασμό του εφησυχασμού και του βολέματος στην τροχιά της ανέγερσης, της ανατροπής και της αναζήτησης. Η βαθύτατη οικονομική, πολιτική και αξιακή κρίση απειλεί να λεηλατήσει και να απομυζήσει όλα τα αιμοφόρα αγγεία της δημιουργικότητας αυτού του τόπου. Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματική απειλή απαιτείται συνέγερση όλων εκείνων των δυνάμεων που ανησυχούν, αγωνιούν και αναζητούν - μέσα από την ανατροπή του εφησυχασμού και της παραίτησης- έναν δρόμο που ακόμη κι αν θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει, πρέπει να τον κατασκευάσουμε, όπως έλεγε ο Ανίβας». Υπογράμμισε δε, ότι πολιτικοί και πνευματικοί άνθρωποι που δεν έχουν υποκύψει στο σκοτάδι  της κοινωνικής μοιρολατρίας οφείλουν να ενεργοποιήσουν τα ιαματικά κοιτάσματα της ψυχής του Λαού, ώστε μέσα από την Παιδεία να οικοδομηθούν τα νέα χαρακτηριστικά ενός πολίτη απαλλαγμένου από την υποκουλτούρα του υπηκόου.

Επιπλέον ο  κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι ο καθένας πρέπει να συμβάλλει από τη δική του πλευρά, σε μία κοινή ανθρωπιστική προσπάθεια με στόχο ένα ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για το σύνολο της κοινωνίας. «Κανείς μας δε θα υποκύψει στη θεωρία της σκοπιμότητας και του μινωταυρισμού», είπε χαρακτηριστικά.  



Ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδης Μπαλτάς, αφού προηγουμένως χαιρέτισε την πρωτοβουλία του κ. Κουρουμπλή για την διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, επεσήμανε την ανάγκη της από κοινού αντιμετώπισης όλων των ζητημάτων που αναδείχθηκαν με σύνεση και εποικοδομητική διάθεση, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες που βιώνει η χώρα. Τόνισε παράλληλα ότι πρέπει να συσταθεί Κοινή Επιτροπή των δύο Υπουργείων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο ΓΓΔΥ κ. Γιάννης Μπασκόζος επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ να συνδυαστεί με την εκπαίδευση στην γενική ιατρική, τονίζοντας ότι το κράτος πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση των ιατρών.

Ο Καθηγητής Ιατρικής κ. Αλέξης Μπένος χαρακτήρισε απαραίτητη την  αξιολόγηση των ποσοτικών αλλά και ποιοτικών αναγκών των ιατρικών ειδικοτήτων, αφού εδώ και χρόνια παρατηρείται το φαινόμενο –όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας – των ειδικοτήτων σε υπεραριθμία και των ειδικοτήτων σε έλλειμμα.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως είναι απαραίτητος ένας χάρτης ο οποίος θα καταγράφει τις ανάγκες στο συγκεκριμένο κομμάτι, ενώ ταυτόχρονα κρίθηκαν ως ζωτικής σημασίας όλες οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Επίσης αναφορά έγινε στο υπό επεξεργασία εδώ και 20 χρόνια νομοσχέδιο για τις ειδικότητες των ιατρών. Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ένας πιο δίκαιος και αξιοκρατικός τρόπος  απόκτησης ειδικότητας ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο μετακίνησης Ελλήνων επιστημόνων στην αλλοδαπή. Πρόσθεσε δε, ότι η οποιαδήποτε απόφαση για το συγκεκριμένο ζήτημα θα ληφθεί ύστερα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σχετικά με τα θέματα που άπτονται του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών των Ιατρικών Σχολών, Κοσμήτορες και Καθηγητές Ιατρικής –Ι.Παπαδόπουλος, Γ. Λιονής, Π. Πατσούλης, συμπεριλαμβανομένου του Πρύτανη του ΕΚΠΑ  Δ. Δημόπουλου, επεσήμαναν την ανάγκη εστίασης και προσανατολισμού των Σχολών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και τη σπουδαιότητα διασύνδεσης της προπτυχιακής εκπαίδευσης στις Ιατρικές Σχολές με προγράμματα του Υπουργείου Υγείας –κάτι που έχει συζητηθεί αλλά ποτέ δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι στιγμής- όπως επίσης και τη χρησιμότητα ενδυνάμωσης του εκπαιδευτικού έργου εντός των νοσοκομειακών ιδρυμάτων. 

Από την πλευρά του ο Καθηγητής κ. Δ. Βώρος αναφέρθηκε στο 50% των ειδικευμένων γιατρών που έχουν φύγει στο εξωτερικό λόγω της ατέρμονης λίστας αναμονής, συναρτήσει του συστήματος ειδικοτήτων που δυσλειτουργεί. Επιπλέον από όλους τέθηκε εκ νέου το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων σε συνδυασμό με τη αύξηση των αναγκών εξυπηρέτησης περιστατικών λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης ιδιαίτερα σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας, συμφωνώντας ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση αυτών των καίριων προβλημάτων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων κ.κ. Βλασταράκος, Πατούλης, Παγώνη και Λειβαδάς χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Υπουργού για τη σημερινή σύσκεψη θεωρώντας ότι πρέπει να υπάρξει και συνέχεια. Αναφερόμενοι στην δια βίου εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού εξέφρασαν την άποψη ότι το κράτος θα πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο ενώ παράλληλα συμφώνησαν στην πρόταση για σύσταση κοινής Επιτροπής των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας. 

Κλείνοντας, ο κ. Π. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι προτεραιότητα είναι η σύσταση της εν λόγω Επιτροπής που θα επεξεργαστεί όλα τα ζητήματα που τέθηκαν σήμερα.



Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Ο ΙΟΥΔΑΣ- ΓΙΑΝΗΣ, ΦΙΛΟΥΣΕ ΥΠΕΡΟΧΑ ΑΛΕΞΗ



Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Όποιος νομίζει ότι ο Βαρουφάκης, απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση και τώρα μας άφησε …ήσυχους να «ηρεμήσουμε» από την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του και τις «αγνώστου προελεύσεως» …εμπνεύσεις ,ιδέες και προτάσεις του , κάνει μεγάλο λάθος.

Με την οδυνηρά – για όλους μας- εντυπωσιακή παρουσία του στο προσκήνιο δημιούργησε «φίλους και πελάτες» στο χώρο της διεθνούς προβολής και δημοσιότητας. Οι οποίοι τον βοήθησαν  στην προσπάθειά του να μεταβληθεί σε «superstar» όχι επειδή γοητεύτηκαν από το ξυρισμένο κεφάλι του και τα Burberry αλλά επειδή –προφανώς- αποδέχτηκαν … συναλλαγματικές τύπου IOU( I owe you….σου χρωστάω δηλαδή) που θα εξαργυρώνονταν εν ευθέτω χρόνω.

Τώρα, ήρθε ο …εύθετος χρόνος. Και δεδομένου ότι του Βαρουφάκη του «καλάρεσε» που βγήκε πρώτος βουλευτής – άγνωστον γιατί αλλά άγνωστες και οι βουλές του Κυρίου-  αφού τον «ξεπούλησε» τον προστάτη του Αλέξη Τσίπρα, φιλοδοξεί να παίξει ρόλο και στην επερχόμενη …εποχή και έχει πολύ άγνωστο και απόρρητο «εμπόρευμα» να ξεπουλήσει. Έτσι, ξεπληρώνει με κρατικά απόρρητα τα IOU του στα media και εκμεταλλεύεται τη δευτερογενή δημοσιότητα για να παραμείνει στο προσκήνιο.

Αλλά πέφτει σε  επαναλαμβανόμενα τραγικά σφάλματα. Καταπατώντας κάθε όριο πολιτικής ηθικής, ξεχνώντας κάθε υποχρέωση – ευγνωμοσύνη που θα έπρεπε να αισθάνεται για τον Τσίπρα , αποκαλύπτει «κρυφά μυστικά και ντοκουμέντα» που ήταν κρυφά επειδή έτσι έπρεπε να είναι.

Τα δυο τελευταία που με έκαναν στην κυριολεξία έξαλλο με τον καιροσκοπισμό του, «βγαίνουν» από τη συνέντευξη που έδωσε στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ ήταν ότι :

1.  Υπήρχε plan B - δεύτερο, εναλλακτικό σχέδιο για την οικονομία -  αλλά αυτό δεν περιλάμβανε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

2. «Στο υπουργείο – είπε- το αναπτύξαμε, υπό τις διαταγές του Αλέξη Τσίπρα, πριν ακόμη αναλάβουμε».

Στην ουσία, επιβεβαίωσε το …απόρρητο σχέδιο της Ελλάδας που εξυφαινόταν υπό άκρα μυστικότητα  και στην πραγματικότητα ήταν σχέδιο για να δημιουργηθεί  «ονομαστική ρευστότητα στο πλαίσιο του ευρώ» και μάλιστα με εντολή Τσίπρα να συσταθεί το εναλλακτικό πλάνο , πριν αναλάβει ο Βαρουφάκης το Υπουργείο Οικονομικών .

Πόσο «πριν» δηλαδή; Μια μέρα; Δυο μέρες; Τρεις μέρες; Μήπως και …προεκλογικά;

Τον «δίνει» άγρια τον Τσίπρα ο Βαρουφάκης. Τον «πουλάει» χοντρά. Ισχυρίζεται ότι ο Τσίπρας, προεκλογικά,  ΗΞΕΡΕ πολλά , αλλά υποσχόταν στο λαό άλλα. Αυτό δεν κάνει ο «πρώτος σε ψήφους βουλευτής του Σύριζα»; Ο οποίος – όπως και ΟΛΟ το επιτελείο του- γνώριζε ΑΠΟ ΠΡΙΝ τα πάντα. Και τα έκανε …γαργάρα.


Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

"ΑΓΑΠΗ ΡΕ + ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ"- ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 28/07!

«Αγάπη Ρε+ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ» - Τεχνόπολη: Πρωτοβουλία αλληλεγγύης - Μεγάλη συναυλία με δημοφιλείς καλλιτέχνες.

Αντί εισιτηρίου, τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης. Καθένας προσφέρει ανάλογα με τις δυνατότητές του.


Οι καλλιτέχνες που αποτελούν την πρωτοβουλία αλληλεγγύης «ΑΓΑΠΗ ΡΕ+» ενώνουν για 3η φορά μέσα σε 2 χρόνια τις φωνές τους, αυτή τη φορά μετά από κάλεσμα της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων για την υποστήριξη του ΚΥΑΔΑ.

Το ΚΥΑΔΑ στηρίζει καθημερινά 20.000 ανθρώπους στην Αθήνα με τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και συσσίτια. Στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, στο παλιό Φρουραρχείο, κάθε εβδομάδα προστίθενται 150 νέοι δικαιούχοι. Σήμερα έχει εγγεγραμμένες περισσότερες από 8.000 οικογένειες και μοναχικούς ανθρώπους.

Λόγω των εκτάκτων συνθηκών, οι ελλείψεις που έχει είναι ανησυχητικά μεγάλες. Μια συναυλία, λοιπόν, προς ενίσχυσή του, με μοναδικό αντίτιμο είδη πρώτης ανάγκης, φάνηκε σε όλους μας ο καλύτερος τρόπος να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση.

Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, 28 Ιουλίου, ο τόπος και ο χρόνος. Ελάτε αν θέλετε να μας ακούσετε έχοντας μαζί σας ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω είδη σε ποσότητα ανάλογη με τις δυνατότητές σας:

α) Τρόφιμα
Ρύζι/ Ζυμαρικά/ Όσπρια
Ζάχαρη/ Αλεύρι/ Λάδι
Δημητριακά/ Μαρμελάδα/ Μπισκότα/ Φρυγανιές
Κονσέρβες
Γάλα εβαπορέ
Χυμοί/ Καφές/ Τσάι

β) Φάρμακα
Φάρμακα για ζαχαρώδη διαβήτη/χοληστερίνη
Αντιπυρετικά - Παυσίπονα
Καρδιολογικά - Υπέρτασης
Φάρμακα Στομάχου
Αντιισταμινικά
Αντιβιοτικά
Φάρμακα Θυρεοειδή
Κολλύρια Ματιών
Είδη πρώτων βοηθειών


γ) Είδη Υγιεινής/ Καθαριστικά
Οδοντόκρεμα
Σαμπουάν
Υγροσάπουνο
Υγρό καθαρισμού πιάτων
Χαρτί υγείας/ Χαρτοπετσέτες
Σερβιέτες



"Τεχνόπολις" Δήμου Αθηναίων 
Πειραιώς 100, Γκάζι

ΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΘΗΛΕΩΝ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ



Το Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Περιθάλψεως Θηλέων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή με σύνδρομο Down της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Μ. Κόκκορη» επισκέφθηκε ο επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργού Υγείας Βαγγέλης Αυγουλάς, συναντώντας το προσωπικό και τις εξυπηρετούμενες και περνώντας μισή μέρα μαζί τους, παρακολουθώντας το θεάρεστο έργο του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και του υπευθύνου του ιδρύματος Πατρός Νικόδημου.

Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2007 και ιδρύθηκε με απόφαση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Το εν λόγω ίδρυμα, φέρει το όνομα της δωρήτριας, Μαρίας Κόκκορη. Από 2 Ιουλίου του 2012 λειτουργεί ως δύο Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) υπό την αιγίδα της Φιλανθρωπικής Οργάνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και αποτελεί ένα σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξης σε άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο Down. Στα πλαίσια των Σ.Υ.Δ. λειτουργούν παράλληλα και ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες και κέντρο ημέρας, κατά τις πρωινές ώρες.

Οι δύο Σ.Υ.Δ. «Μ. Κόκκορη» λειτουργούν ως στέγες μακράς διαμονής – υποστηριζόμενης διαβίωσης (κλειστή μονάδα) 24ωρης φιλοξενίας, στις οποίες εισάγονται επαρκώς λειτουργικά άτομα από 12 έως και 40 ετών. Οι Σ.Υ.Δ. «Μ. Κόκκορη» δύνανται να φιλοξενήσουν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας. Για το Κέντρο Ημέρας και τις ψυχοπαιδαγωγικές ομάδες γίνονται δεκτά αυτοεξυπηρετούμενα άτομα 12 έως 30 ετών, αντίστοιχα κατόπιν αξιολόγησης της διεπιστημονικής ομάδας του χώρου.

Ο Πατήρ Νικόδημος ξεναγώντας για ώρα σε όλους τους χώρους του ιδρύματος τον κ. Αυγουλά, εξηγεί: «Έπειτα από επτά χρόνια λειτουργίας των Σ.Υ.Δ. μπορούμε να πούμε ότι έχουμε επιτύχει να δημιουργήσουμε ένα χώρο απολύτως λειτουργικό, αισθητικά μοναδικό και πλήρως ανταποκρινόμενο στις ανάγκες  των ενοίκων.



Οι τρείς όροφοι του κτηρίου με καλαίσθητη και διακριτική διακόσμηση δημιουργούν μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Στο ισόγειο του κτηρίου σας καλωσορίζει ένας μοντέρνος χώρος υποδοχής, όπου συναντά κανείς οποιαδήποτε στιγμή κάποιον από το προσωπικό των Σ.Υ.Δ.

Συνεχίζοντας αριστερά βρίσκεται η τραπεζαρία σε μια ευρύχωρη αίθουσα, η οποία συνδέεται άμεσα με την κουζίνα. Η κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη με κάθε σύγχρονο μέσο, λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συστήματος HACCP.

Στον ίδιο όροφο βρίσκεται ο αγαπημένος χώρος συνάντησης των ενοίκων, το σαλόνι, το οποίο αντικατοπτρίζει διακριτική πολυτέλεια και μοναδική αισθητική. Σε κλασσικές αρχοντικές γραμμές δημιουργεί μια φιλόξενη ατμόσφαιρα και μας προσκαλεί να γιορτάζουμε μαζί με τους φίλους μας κάθε όμορφη στιγμή.

Στον ίδιο όροφο, δεξιά από το χώρο υποδοχής συναντάμε την πρώτη μονάδα με εννέα  υπνοδωμάτια. Σε κάθε δωμάτιο έχει δοθεί προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια κι έτσι ξεδιπλώνεται μια παλέτα ζεστών και φιλόξενων χρωμάτων που κάνει τη διαμονή των ενοίκων πιο ευχάριστη. Καλαίσθητη επίπλωση, άφθονο φυσικό φως, μεγάλα ανθοστόλιστα μπαλκόνια είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά των δωματίων μας. Κάθε υπνοδωμάτιο διαθέτει φυσικά δική του ατομική τουαλέτα, ειδικά προσαρμοσμένη για άτομα και με ειδικές ανάγκες.

Ανεβαίνοντας τις σκάλες, στον 1ο όροφο αριστερά μας συναντάμε τη δεύτερη μονάδα των Σ.Υ.Δ. με τα υπόλοιπα εννέα δωμάτια. Λίγο πιο πέρα και δεξιά βρίσκονται τα εργαστήρια των ενοίκων, εργαστήρια καλόγουστα, εξοπλισμένα με κάθε σύγχρονο εποπτικό μέσο. Συγκεκριμένα, διαθέτουν  διαδραστικό πίνακα, ο οποίος καθιστά τη μάθηση όχι μόνο αποτελεσματικότερη, αλλά και πιο ευχάριστη και δημιουργική. Η χρήση όμως των νέων τεχνολογιών δε σταματά εκεί. Τα εργαστήριά μας είναι εξοπλισμένα με πολλούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά και με υπολογιστή αφής(ipad), η χρήση του οποίου είναι πολύ εύκολη για παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Στον ίδιο όροφο συναντά κανείς τα γραφεία της διεύθυνσης, τη γραμματεία, το γραφείο της κοινωνικού λειτουργού, της ψυχολόγου, των ειδικών παιδαγωγών, το λογιστήριο καθώς και το δωμάτιο νοσηλείας-φαρμακείο, το οποίο είναι εξοπλισμένο με κάθε σύγχρονο ιατρικό μέσο όπως το λαρυγγοσκόπιο, οβίδα οξυγόνου, καρδιογράφο κ.α.


Επειδή και εμείς πιστεύουμε ότι η γυμναστική επιφέρει πληθώρα οφελών για την υγεία, την ευεξία και την αναζωογόνηση του ανθρωπίνου σώματος, έχουμε φροντίσει ώστε στο ημιυπόγειο του κτηρίου να λειτουργεί το γυμναστήριο μας, εξοπλισμένο με όλα τα βασικά είδη γυμναστηρίου, όπως διάδρομο, ποδήλατο, στρώματα γυμναστηρίου, λάστιχα και μπάλες για pilates. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και το φυσικοθεραπευτήριο. Υπάρχει ακόμη στον ίδιο χώρο εγκατάσταση home cinema για προβολή ταινιών, μεγάλα τραπέζια προσφερόμενα για επιτραπέζια παιχνίδια, ζωγραφική και χειροτεχνίες.





Απέναντι από το γυμναστήριο βρίσκονται η μεγάλη ιματιοθήκη, τα επαγγελματικά πλυντήρια και τα στεγνωτήρια, ώστε οι ανάγκες των ενοίκων μας να εξυπηρετούνται το ταχύτερο δυνατό.

Στο ανατολικό μέρος του ίδιου επιπέδου βρίσκεται το εργαστήριο μαγειρικής- ζαχαροπλαστικής, όπου ξεδιπλώνεται η δημιουργική τάση των ενοίκων. Παραπλεύρως βρίσκεται η κεντρική αποθήκη τροφίμων και αναλωσίμων ειδών. Ολόκληρο το κτήριο κλιματίζεται από κεντρική μονάδα.

Στον προαύλιο χώρο μας βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου καθώς κι ο καταπράσινος κήπος μας. Το κτήριο διαθέτει ακόμη υπερσύγχρονα συστήματα ασφάλειας φύλαξης και εποπτείας, συστήματα ανίχνευσης και πυρόσβεσης με τις εξόδους κινδύνου σε κάθε όροφο. Η μετακίνηση στους ορόφους πραγματοποιείται με σκάλες και ασανσέρ. Στην είσοδο του κτηρίου υπάρχει ράμπα καταλλήλως διαμορφωμένη για αναπηρικά αμαξίδια».


Βασικοί στόχοι των Σ.Υ.Δ. « Μαρία Κόκκορη» είναι:

  • Η ανάδειξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων των ενοίκων μέσω των κατάλληλων εξατομικευμένων προγραμμάτων
  • Η διατήρηση και η γενίκευση των γνωστικών δεξιοτήτων, μέσω των καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται
  • Η ανάπτυξη του ψυχοδυναμικού των ενοίκων, η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης στις δυνατότητές τους
  • Η αποτελεσματικότερη αυτονόμησή τους, ώστε να διαχειρίζονται την προσωπική τους ζωή με την μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία
  • Η ένταξη τους στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, μειώνοντας τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ενδεχόμενη ιδρυματοποίηση τους.

Στις δύο ΣΥΔ λειτουργούν καθημερινά τα εξής προγράμματα και ομάδες:

  • Ομάδα  μαθησιακών δυσκολιών
  • Ομάδα εργοθεραπείας και ανάπτυξης της αδρής και λεπτής κινητικότητας (χειροτεχνικές κατασκευές, καλλιτεχνικές δραστηριότητες, λειτουργικό παιχνίδι)
  • Ομάδα ανάπτυξης δεξιοτήτων αυτόνομης διαβίωσης και αυτοεξυπηρέτησης (ατομική υγιεινή, οικιακές εργασίες, μαγειρική, ζαχαροπλαστική)
  • Ομάδα ανάπτυξης της κοινωνικής συναλλαγής – επικοινωνίας
  • Ομάδα ανάπτυξης δεξιοτήτων προ-επαγγελματικής αποκατάστασης (αργαλειός, κέντημα, κόσμημα)
  • Ομάδα μουσικοκινητικής αγωγής
  • Ομάδα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών
  • Ομάδα εκμάθησης προσαρμοστικών δεξιοτήτων (π.χ. κυκλοφοριακή αγωγή κ.ά.)
  • Ομάδα ξυλουργικής και αγγειοπλαστικής δεξιοτεχνίας
  • Ομάδα δημιουργικής απασχόλησης
  • Προγράμματα Παρέμβασης και Κοινωνικής Ένταξης
  • Πρόγραμμα ανάπτυξης γνωστικών δεξιοτήτων και ψυχονοητικών ικανοτήτων: Εστιάζει στην εκπαίδευση πρακτικών σχολικών γνώσεων (ανάγνωση και γραφή), καθώς και ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.
  • Πρόγραμμα συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού: Περιλαμβάνει προ-επαγγελματική και επαγγελματική κατάρτιση, μέσω της παροχής πληροφοριών για τα διάφορα επαγγέλματα, της απόκτησης ηθικο-κοινωνικής συμπεριφοράς και ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων.
  • Πρόγραμμα αυτόνομης διαβίωσης: Αφορά στην εκπαίδευση σε θέματα προσωπικής φροντίδας, περιποίησης και ατομικής υγιεινής των ενοίκων, καθώς και στην ανάληψη ευθυνών και οργάνωσης του προσωπικού τους χώρου.
  • Ατομικές και ομαδικές συνεδρίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης των ατόμων: Η ψυχολογική υποστήριξη λειτουργεί προληπτικά βοηθώντας το άτομο να ενισχύσει την αυτοεικόνα του και να αναπτύξει αποτελεσματικές δεξιότητες αυτό-διαχείρισης (ενδο-προσωπικά) καθώς και λειτουργικές διαπροσωπικές σχέσεις (δια-προσωπικά).
  • Πρόγραμμα συμβουλευτικής και υποστήριξης γονέων και συγγενών (ψυχοεκπαίδευση): Στοχεύει στην ομαλή και λειτουργική αναγνώριση και αποδοχή του προβλήματος από την οικογένεια, καθώς και στην καθοδήγηση των μελών της για τη διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού προγράμματος υποστήριξης και παρέμβασης.



Το προσωπικό επιμορφώνεται συνεχώς για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των ωφελουμένων ενώ παράλληλα αξιοποιούνται με οργανωμένο τρόπο και υπό εποπτεία και εθελοντές. Επιπλέον διοργανώνονται αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για τους ενοίκους συνδυαστικά και με την επαφή τους με την κοινότητα και άλλους φορείς.
  
Ο κ. Αυγουλάς στο πλαίσιο της πολύωρης επίσκεψης του για ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση ως προς την τεχνογνωσία σε θέματα που αφορούν την καλύτερη λειτουργία των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης για ΑμεΑ, δήλωσε:

«Με τη βοήθεια του Θεού και υπό τις ευλογίες του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου ημών κ. Ιερωνύμου, η άγρυπνη διαρκή προσφορά της εκκλησίας διασφαλίζει ένα αξιοπρεπέστατο επίπεδο ζωής σε δεκάδες συνανθρώπους μας οι οποίοι δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων που τους παρουσιάζονται βρέθηκαν να ζουν με δυσμένεια τη ζωή τους.

Προσωπικά, από την πρώτη μέρα που βρέθηκα να εργάζομαι δίπλα στον κ. Υπουργό Υγείας, δουλεύω εντατικά κόντρα στις δυσκολίες και τα απρόοπτα, για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία όλων των ΣΥΔ πανελλαδικά, μέσω της καταβολής αξιοπρεπούς ημερήσιου ατομικού νοσηλίου από τον ΕΟΠΥΥ και νέων σύγχρονων συμβάσεων με τους φορείς που λειτουργούν ΣΥΔ. Όσο η ατσάλινη θέληση δε θα φορολογείται από μνημόνια, πιστεύω πως τις επόμενες ημέρες θα δοθεί  οριστική λύση στο θέμα μέσω σχετικής υπουργικής απόφασης».




Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΑ


Η αιμορροφιλία είναι μία σπάνια κληρονομική διαταραχή της αιμόστασης, που οφείλεται σε έλλειψη του παράγοντα VIII (Αιμορροφιλία Α) ή του παράγοντα IX (Αιμορροφιλία Β) της πήξης του αίματος, εμφανίζεται από τη γέννηση του ατόμου και διαρκεί καθ' όλη τη ζωή του. Ουσιαστικά, πρόκειται για βλάβη στο μηχανισμό του οργανισμού για την παύση της αιμορραγίας μετά από ένα τραυματισμό αγγείου, όπου φυσιολογικά το αίμα θα έπρεπε να πήζει. Η βαρύτητα της κατάστασης του ασθενούς προέρχεται από το ποσοστό έλλειψης της πρωτεΐνης. Η συχνότητα εμφάνισης αιμορροφιλίας Α υπολογίζεται στο 1:10.000, δηλαδή 1 πάσχοντας ανά 10.000 γεννήσεις, ενώ σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 850 άτομα με αιμορροφιλία. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 33.000 από αιμορροφιλία και περίπου 250.000 παγκόσμια.

Όταν ο πατέρας πάσχει από αιμορροφιλία, ενώ η μητέρα όχι, τότε κανένας γιος  αυτής της οικογένειας δεν θα πάσχει, την ίδια στιγμή που όλες οι κόρες θα είναι φορείς της νόσου. Φορείς της νόσου θεωρούνται οι γυναίκες που έχουν το γονίδιο της αιμορροφιλίας και μπορούν να το μεταφέρουν στα παιδιά τους. Όταν λοιπόν η μητέρα είναι φορέας της νόσου και ο πατέρας υγιής, τότε υπάρχει 50% πιθανότητα για κάθε γιο να πάσχει από αιμορροφιλία, καθώς και 50% πιθανότητα για κάθε κόρη να είναι φορέας της  νόσου.

Οι αιμορραγίες και οι εκτεταμένοι μώλωπες κατά την βρεφική ηλικία συνήθως  συνιστούν τα πρώτα συμτώματα στη βρεφική ηλικία και οδηγούν στη διάγνωση της νόσου. Η αιμορραγία στις αρθρώσεις (αίμαρθρα αυτόματα ή μετά από τραυματισμό πιο συχνά στους αγκώνες και τα γόνατα)  και τους μύες είναι συχνή στους πάσχοντες και μπορεί να προκαλέσει πόνο, σοβαρή επιβάρυνση στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα δυσκαμψία, αναπηρία και μερικές φορές  θάνατο. Πολλοί πάσχοντες από αιμορροφιλία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες  στη βάδιση και σε άλλες δραστηριότητες της καθημερινής ζωής λόγω της σοβαρής αρθρίτιδας, που προκύπτει από τις πολλαπλές αιμορραγίες στις αρθρώσεις.

Ένα άτομο με αιμορροφιλία δεν σημαίνει βέβαια ότι αιμορραγεί πιο γρήγορα από ότι ένα φυσιολογικό αλλά ότι η αιμορραγία του μπορεί να διαρκέσει περισσότερο χρόνο. Ο μεγαλύτερος δε κίνδυνος που αντιμετωπίζει ένα πάσχον άτομο είναι μια σοβαρή εσωτερική αιμορραγία, η οποία ενδεχομένως να προκύψει αυτόματα ή μετά από τραυματισμό.

Σήμερα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αιμορροφιλία, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να τη θεραπεύσουμε. Έτσι αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της αιμορροφιλίας με αναπλήρωση του παράγοντα πήξης, που λείπει από το αίμα. Αυτό επιτυγχάνεται με την ενδοφλέβια έγχυση ενός προΐόντος, το οποίο περιέχει τον κατάλληλο παράγοντα. Aν ο παράγοντας χορηγείται όταν εμφανίζεται αιμορραγία, η αγωγή υποκατάστασης ονομάζεται συμπτωματική ή κατ΄επίκληση (on demand) και έχει ως αποτέλεσμα την παύση της αιμορραγίας μόλις φτάσει στην περιοχή της αιμορραγίας επαρκής ποσότητα παράγοντα. Αν η χρήση των παραγόντων γίνεται ανά τακτά διαστήματα, με στόχο την πρόληψη εμφάνισης της αιμορραγίας, τότε η αγωγή αυτή ονομάζεται προφυλακτική.

Η προφυλακτική αγωγή μάλιστα αποδείχτηκε ότι ελαχιστοποιεί τον αριθμό των αιμορραγιών στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να προφυλάσσεται η λειτουργία τους και να προλαμβάνεται η αναπηρία.

Συνεπώς, η θεραπεία αυτή είναι μακροπρόθεσμα οικονομικότερη, επειδή εξαλείφει το υψηλό κόστος, το οποίο σχετίζεται με την φροντίδα των  αρθρώσεων που έχουν υποστεί βλάβη.

Οι κύριες επιλογές θεραπείας υποκατάστασης του παράγοντα είναι:

1.Συμπυκνώματα παράγοντα που προέρχεται από πλάσμα: παράγοντας που προέρχεται από δότες-ανθρώπους.

2.Δεσμοπρεσσίνη (Desmopressin - DDAVP): Μία συνθετική ορμόνη η οποία  ενεργοποιεί την απελευθέρωση του παράγοντα VIII, για χρήση στις ήπιες μορφές αιμορροφιλίας Α.

3.Συμπυκνώματα ανασυνδυασμένου παράγοντα: γενετικά κατασκευασμένος  παράγοντας, ο οποίος περιέχει ελάχιστη ή ακόμη πιο πρόσφατα καθόλου πρωτεΐνη πλάσματος ανθρώπινης ή ζωικής προέλευσης.

Πηγή: http://www.capitalhealth.gr/


ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΙΑ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ... ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ



Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που διεξάγεται στο βόρειο Οντάριο σε συνεργασία με το νοσοκομείο Sault Area Hospital έχει στόχο την βελτίωση της αιμοκάθαρσης στο σπίτι για πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια. Το πειραματικό σύστημα DiCAT που ανέπτυξε η εταιρία eQOL η οποία  ειδικεύεται στην τεχνολογία υγειονομικής φροντίδας, παρέχει την δυνατότητα ανεξάρτητης αιμοκάθαρσης, ακόμη και στο σπίτι. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία κινητών iPad σε συνδυασμό με διαδικτυακές εφαρμογές, το DiCAT στοχεύει στην απλοποίηση της διαδικασίας και στον περιορισμό του φόβου που νιώθουν πολλοί ασθενείς, παρακολουθώντας και στέλνοντας στο νοσοκομείο τα δεδομένα της αιμοκάθαρσης σε πραγματικό χρόνο.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το σύστημα προσφέρει συνδεσιμότητα, πρόσβαση σε πηγές και διαχείριση της όλης διαδικασίας με απώτερο στόχο την μεταφορά της αιμοκάθαρσης από τις ειδικές μονάδες στο σπίτι. Ειδικά για  τους νεφροπαθείς σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, η νέα μέθοδος ίσως κάνει την διαφορά καθώς οι πάσχοντες υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση. Γι’ αυτό και το νοσοκομείο Sault Area Hospital επελέγη να συμμετάσχει στο πιλοτικό πρόγραμμα διότι καλύπτει μια τεράστια περιοχή.

Στον Καναδά, ήδη ορισμένοι ασθενείς κάνουν αιμοκάθαρση οίκαδεν, ωστόσο, όταν στέλνουν τηλεφωνικώς τα αποτελέσματα στην αντίστοιχη μονάδα του πλησιέστερου νοσοκομείου, τα λάθη δεν είναι σπάνια ενώ θα πρέπει να μεταβούν εκεί σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα. Προς το παρόν, στο πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος 60 ασθενείς από το βόρειο και το νότιο Οντάριο και τα ευρήματα αναμένονται τον επόμενο χρόνο.

Πηγή: http://www.iatropedia.gr/