meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Ε.Σ.Α.ΜΕΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας θέλουμε να ζήσουμε!
Με αξιοπρέπεια, ισότητα, δικαιοσύνη

Διαδηλώνουμε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στις 10:00 το πρωί στην Ομόνοια

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, οι γονείς και κηδεμόνες ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, σήμερα 2 Δεκέμβρη 2016, αλλά και αύριο, 3 Δεκέμβρη 2016, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, όπως και ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ, δηλώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τα μέτρα της διαρκούς πολιτικής λιτότητας, ιδιαίτερα την τελευταία 7ετία, που μας οδηγούν στην εξαθλίωση και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Δηλώνουμε ότι θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, ισότητα, δικαιοσύνη!

Δηλώνουμε ότι δεν θα πληρώσουμε μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε!

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, που βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, κάνουμε πράξη το σύνθημά μας

«Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!»,

παλεύοντας για την υγεία, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, την εργασία, την δωρεάν και ακηδεμόνευτη εκπαίδευση, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, την αποϊδρυματοποίηση, τη διαβίωση στην κοινότητα.

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας ζητάμε εξειδικευμένη προστασία ως γυναίκες, παιδιά, πρόσφυγες / μετανάστες με αναπηρία.

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, εναντιωνόμαστε στις πολιτικές που αποτυπώνονται σε μια σειρά μέτρων, όπως:


  • Στο κόψιμο των επιδομάτων, των μοναδικών οικονομικών πόρων για χιλιάδες από εμάς,
  • Στις δυσβάσταχτες περικοπές των συντάξεών μας,
  • Στην αποσάθρωση των υπηρεσιών υγείας,
  • Στα λουκέτα σε δομές που φιλοξενούν ή απασχολούν παιδιά με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο Down,εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες,
  • Στον κίνδυνο να μπει λουκέτο σε δομές που έχουμε δημιουργήσει και λειτουργούμε για τα παιδιά μας εμείς οι ίδιοι οι γονείς ατόμων με αναπηρία, σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, σε Κέντρα Διημέρευσης και σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας,
  • Στις περικοπές στην χρηματοδότηση δομών κλειστής φροντίδας, όπου διαβιούν άτομα με αναπηρία σε άθλιες συνθήκες, ξεχασμένα από Θεό και ανθρώπους
Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, διαμαρτυρόμαστε:
  • Για τις μη μόνιμες προσλήψεις στην Ειδική Εκπαίδευση,
  • Για την αύξηση του ποσοστού ανεργίας στα άτομα με αναπηρία και στα μέλη των οικογενειών μας,
  • Για την έλλειψη ειδικών πολιτικών για τα ξεχασμένα στα νησιά και στις παραμεθόριες περιοχές άτομα με αναπηρία και χρόνια πάθηση,
  • Για τον άδικο συνυπολογισμό του αναπηρικού επιδόματος (διατροφικού, εξωιδρυματικού, απολύτου αναπηρίας, κίνησης κ.λπ.) στο εισόδημα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, την ώρα που η Ελληνική Πολιτεία συνεχίζει να κωφεύει στο αίτημα του αναπηρικού κινήματος να υπολογιστεί αυτό το πρόσθετο κόστος της Αναπηρίας και οδηγεί νομοτελειακά μέχρι και να χάσουν το σπίτι τους άτομα με βαριές αναπηρίες ή γονείς παιδιών με αναπηρία!

Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας θέλουμε να ζήσουμε!

Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για τη λήψη ΕΔΩ και ΤΩΡΑ δέσμης συντονισμένων μέτρων ΑΜΕΣΗΣ και ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών μας από τις επιπτώσεις της κρίσης στη βάση των παρακάτω αιτημάτων:

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Άμεση προκήρυξη διαγωνισμού ΑΣΕΠ για την πρόσληψη μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στις Σ.Μ.Ε.Ε. και στα Τμήματα Ένταξης των Γενικών Σχολείων.

Επαναφορά του Πίνακα Α για το διορισμό αναπληρωτών εκπαιδευτικών  ΑμεΑ και εκπαιδευτικών γονέων ατόμων με αναπηρία.

Ενίσχυση του  θεσμού της παράλληλης στήριξης.

Θέσπιση του διορισμού εκπαιδευτικών με αναπηρία στη Γενική Εκπαίδευση κατά προτεραιότητα χωρίς αποκλεισμούς με βελτίωση της διάταξης του άρθρου 8 του ν. 4283/2014 και ανανέωση ισχύος αυτής.

Καθολική πρόσβαση των φοιτητών με αναπηρία σε κάθε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. της χώρας 

ΕΡΓΑΣΙΑ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Αναγνωρίζουμε τη θετική εξέλιξη που έχει επέλθει με τον νόμο για την Κινητικότητα στην δημόσια διοίκηση που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή, αναφορικά με τις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία και μελών των οικογενειών τους στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ. Υπάρχει όμως ανάγκη για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την εργασία και την απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Ζητάμε παράλληλα την ένταξη της διάστασης της αναπηρίας σε μέτρα για την προώθηση  της απασχόλησης.

ΠΡΟΝΟΙΑ – ΔΟΜΕΣ

Αύξηση των δαπανών που κατευθύνονται στο τομέα της Πρόνοιας.

Άμεσος διορισμός προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων σε όλες τις μονάδες του συστήματος κοινωνικής φροντίδας.

Υπαγωγή των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στις Περιφέρειες της χώρας.
Μεταφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στους Δήμους.
Σχεδιασμός και εφαρμογή Προγράμματος Αποϊδρυματοποίησης, θέσπιση Ανεξάρτητης Διαβίωσης

Αύξηση προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας και Διημέρευσης ΑμεΑ.

Ενίσχυση των Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.)

Διατήρηση και ενίσχυση των Κ.Δ.ΑΠ.Α.μεΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Α.μεΑ), Κ.Η.Φ.Η. (Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων), προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι κ.λπ. Λειτουργία τουλάχιστον ενός (1) Κ.Δ.ΑΠ.Α.μεΑ. σε κάθε Δήμο της χώρας.

Ενίσχυση της χρηματοδότησης του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που υλοποιεί η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ (Κ.Ε.Π.Α.)

Συνολική αξιολόγηση της λειτουργίας του Κ.Ε.Π.Α. και λήψη μέτρων για τη μεταρρύθμιση του θεσμού.

Θέσπιση Σώματος καταρτισμένων Πιστοποιητών Αναπηρίας.

Δημιουργία προσβάσιμου ψηφιακού και δομημένου περιβάλλοντος στα ΚΕΠΑ.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥΣ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Άρση των μνημονιακών διατάξεων που έχουν επιφέρει μειώσεις στις συντάξεις αναπηρίας-γήρατος-θανάτου που λαμβάνουν άτομα με αναπηρία και  γονείς/κηδεμόνες/σύζυγοι ατόμων με αναπηρία, κύριες και επικουρικές.

Θεωρούμε θετική την επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 στους συνταξιούχους με αναπηρία 80%, ζητάμε όμως την επέκτασή της στους συνταξιούχους ΑμεΑ 67% και άνω και τη συνέχισή του και μετά το 2019.

Επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων που καθορίζονται με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 3232/2004 και άρθρου 37 του ν. 3996/2011  για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης γονέων/κηδεμόνων/συζύγων ατόμων με αναπηρία, που καταργήθηκαν με τους τελευταίους μνημονιακούς νόμους.

Την άμεση κατάργηση της παρ. 27 του νόμου 4334/2015 και επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος με το οποίο υπολογίζονταν τα ποσά των συντάξεων αναπηρίας. 

Άμεση κατάργηση των μειώσεων στο εφάπαξ σε συνταξιούχους με αναπηρία και μέλη των οικογενειών τους.

ΥΓΕΙΑ

Άμεσος διορισμός ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού στα οργανωμένα Κέντρα και Μονάδες παρακολούθησης χρονίως πασχόντων.
Ολοκλήρωση και δημοσίευση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Άμεσος σχεδιασμός για την παρακολούθηση χρονίως πασχόντων στις νησιωτικές και απομακρυσμένες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Προστασία του συστήματος χορήγησης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε κάθε άτομο με αναπηρία και χρόνια πάθηση ανεξαρτήτως εάν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος. Να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στα υψηλού κόστους φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ενίσχυση της χρηματοδότησης του τομέα της ψυχικής υγείας και του Προγράμματος «ΨΥΧΑΡΓΩΣ» και διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ενίσχυση της χρηματοδότησης του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης (Ε.Κ.Α.) αναμόρφωση της λειτουργίας του και δημιουργία Δικτύου Αποκατάστασης με την ίδρυση νέων μονάδων αποκατάστασης  με κέντρο αναφοράς το αναμορφωμένο  Ε.Κ.Α.

ΜΙΣΘΟΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Να μη θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα, παρά την αυξημένη πίεση από πλευράς δανειστών, μέσω του αναθεωρημένου μνημονίου, όπως δημοσιεύθηκε, όπου ζητούν νέο «πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης των επιδομάτων αναπηρίας». Αυτό δημιουργεί άγχος, ανησυχία και ανασφάλεια στα άτομα με αναπηρία και ζητάμε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι τα αναπηρικά επιδόματα, μοναδικός οικονομικός πόρος για χιλιάδες άτομα με αναπηρία, θα προστατευθούν μέχρι κεραίας.

Επαναφορά του ύψους των μισθών εργαζομένων με αναπηρία και γονέων/κηδεμόνων/συζύγων ΑμεΑ πριν τις μειώσεις που επιβληθήκαν με τους εφαρμοστικούς νόμους του πρώτου και δεύτερου μνημονίου.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ

Ζητάμε τη διατήρηση των ευνοϊκών φορολογικών μέτρων που είναι σε ισχύ για τα άτομα με αναπηρία που αφορούν σε απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος σε μισθούς, συντάξεις, πάγια αντιμισθία, διατήρηση της μείωσης του ποσού του φόρου σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, τη διατήρηση απαλλαγής από τέλη ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων, τη διατήρηση και ενίσχυση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν για φόρους κληρονομιάς, γονικής παροχής κ.λπ.

Ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Εξαίρεση όλων των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ της πρώτης κατοικίας των ατόμων με αναπηρία 67%.
Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των κτιρίων που ανήκουν σε Α/βάθμια και Β/βάθμια Σωματεία Α.μεΑ. που ανήκουν στη δύναμη της Ε.Σ.Α.μεΑ. όπως και της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Απαλλαγή από τα τέλη ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων που ανήκουν σε Α/βάθμια και Β/βάθμια Σωματεία Α.μεΑ. της Ε.Σ.Α.μεΑ.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ Α ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ – ΔΑΝΕΙΑ

Λήψη μέτρων για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς των δανειοληπτών με αναπηρία και χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες. Λήψη ειδικών προστατευτικών ρυθμίσεων για τα καταναλωτικά και άλλα δάνεια των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους.

Ως Ε.Σ.Α.μεΑ. στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις με αφορμή την 3ηΔεκέμβρη, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που διοργανώνονται στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα.
Καλούμε τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να λάβουν μέρος μαζικά και δυναμικά, σε κάθε πρωτοβουλία και διαμαρτυρία που διοργανώνεται από τις οργανώσεις-μέλη μας και όχι μόνο, με στόχο την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των  ατόμων με αναπηρία.

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές μας, αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στις πολιτικές λιτότητας των κυβερνητικών οικονομικών επιτελείων και στην αναλγησία των στελεχών κάθε Τρόικας ή Κουαρτέτου.
Εμείς, οι πολίτες με αναπηρία, με χρόνια πάθηση, οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριά και πολλαπλή αναπηρία και οι οικογένειές μας, δεν θα αποδεχθούμε και δεν θα συμφωνήσουμε ΠΟΤΕ στην εξόντωσή μας!

Στην Αθήνα διαδηλώνουμε στην Ομόνοια, στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10 το πρωί.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε όλοι και όλες το πανελλαδικό παν- αναπηρικό συλλαλητήριο, προωθούμε τη Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2016, ώστε να φτάσει το μήνυμά μας σε κάθε γωνιά της χώρας!


Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ: ΜΕ "ΑΣΠΡΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ" ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ!

Ο Δ. Κωνσταντάρας, ο Ν. Καρύδης, ο Μιχάλης Άνθης, ο Σ. Κανάκης και ο Β. ΑυγουλάςΟ Συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντάρας

«Κόντρα στο κρύο και τα πολλά ταυτόχρονα με εμάς ποδοσφαιρικά ματς, το τολμήσαμε και την κάναμε την παρουσίαση του «Άσπρο Πουκάμισο και Κόκκινα Παπούτσια»* στο υπέροχο θέατρο, στο Δημαρχείο του Περιστερίου! 

Εμείς το τολμήσαμε, εμείς περάσαμε καλά και οι φίλοι του βιβλίου, σαφώς λιγότεροι από τους φίλους της μπάλας - φυσιολογικό αυτό-, πέρασαν κι αυτοί καλά με τη συντροφιά των κ. κ. Μιχαήλ Άνθη, Ντίνου Καρύδη, Βαγγέλη Αυγουλά και Στέλιου Κανάκη», μας δήλωσε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας στο τέλος της βραδιάς.

Το νέο μυθιστόρημα του κ. Κωνσταντάρα «Άσπρο Πουκάμισο και Κόκκινα Παπούτσια», παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 24 Νοεμβρίου 2016 από τις Εκδόσεις «Εντύποις», στο Δημαρχείο Περιστερίου, υπό την αιγίδα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Περιστερίου κα Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου, ενώ αμέσως μετά το κοινό απόλαυσε το πηγαίο ταλέντο του καταπληκτικού συγγραφέα, ηθοποιού, standup comedian Μιχαήλ Άνθη που ντυμένος γιατρός  ζωντάνεψε το προβληματικό κομμάτι του χώρου της Υγείας στη χώρα μας και αργότερα, εξιστορώντας μια από τις 6-7 ιστορίες του μυθιστορήματος, τραγούδησε Beatles!

Έπειτα, Ο αγαπημένος μας ηθοποιός Ντίνος Καρύδης μίλησε για τον «από αρχαιοτάτων χρόνων» φίλο του Δημήτρη Κωνσταντάρα και διάβασε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα.

Η Αντιδήμαρχος κα ΤσιώταΟ κος Καρύδης μιλάει για το βιβλίο


Ο νεαρός δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου και στέλεχος του Αναπηρικού Κινήματος Βαγγέλης Αυγουλάς, πήρε τη σκυτάλη για να καταγράψει τις δικές του θέσεις που ξεπηδούν μέσα από την ιστορία του βιβλίου αλλά και τις κοινές του δραστηριότητες με τον φίλο του, συγγραφέα του βιβλίου, Δημήτρη Κωνσταντάρα.

Ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Στέλιος Κανάκης, διασκέδασε με το χιούμορ του και προβλημάτισε με αναμνήσεις από παλαιότερες παρουσιάσεις βιβλίων συγκρινόμενες με τη σημερινή κατάσταση.

Και τέλος ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, αφού ξεκαθάρισε  ότι το βιβλίο του είναι ένα ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ που βασίζεται σε προσωπική του περιπέτεια υγείας, ευχαρίστησε τους πιστούς υπηρέτες της Ιατρικής στο Λαϊκό Νοσοκομείο που τού έσωσαν τη ζωή.

* Τέσσερις – πέντε ανεξάρτητες «ανθρώπινες ιστορίες» που εξελίσσονται στην Ελλάδα των Μνημονίων, στην μεταμορφωμένη Αθήνα, αποδεικνύεται ότι συνδέονται άμεσα μεταξύ τους και αλληλο- επηρεάζονται.

Σε μια μεταλλαγμένη κοινωνία όπου κυριαρχεί το «κόλπο»,  η «μίζα» και η έλλειψη ποιοτικής επικοινωνίας, κάποια στιγμή όλα ισοπεδώνονται. Όλα μένουν «στον αέρα». Ο πιο καταφερτζής, επιβιώνει.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό βιβλίο του Δημήτρη Κωνσταντάρα με τίτλο  «Άσπρο Πουκάμισο και Κόκκινα Παπούτσια», από τις εκδόσεις ΕΝΤΥΠΟΙΣ.

Δείτε το όμορφο video που επιμελήθηκαν τα παιδιά του Δημήτρη Κωνσταντάρα, Παυλίνα και Λάμπρος, το οποίο συνοδεύει το βιβλίο:
το εξώφυλλο



Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ!


Λίγες ημέρες έμειναν, με τις «μηχανές» διοργανωτών και εθελοντών να δουλεύουν στο φουλ, τις προετοιμασίες να κορυφώνονται  και τις θέσεις να λιγοστεύουν!

Μια κοινωνική και συνάμα εκπαιδευτική, πρωτότυπη και βιωματική εκδήλωση, έρχεται για 5η φορά στην Κρήτη, το βράδυ του Σαββάτου 3 Δεκέμβρη 2016, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία!

Με την παρακίνηση «Κλείσε για λίγο τα μάτια και…δες τον κόσμο αλλιώς»,

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ηρακλείου, η Νεολαία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και το κοινωνικοπολιτικό blog«Με Άλλα Μάτια» ( http://meallamatia.blogspot.com ), σας προσκαλούν να ζήσετε μια πρωτότυπη βιωματική εμπειρία σε ευρωπαϊκά πρότυπα!

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 στις 20:30, ελάτε να φάμε, να πιούμε και να διασκεδάσουμε, αφήνοντας την όραση σας έξω από το μαγαζί!

Δείπνο στα «τυφλά», στην Έπαυλη (Ειρήνης & Φιλίας 185, 5ο χλμ. Ηρακλείου – Μαλάδων)
Σβήνουμε για λίγο τα φώτα και με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών, φωτίζουμε της ψυχές μας και προκαλούμε τις υπόλοιπες αισθήσεις μας!

Τιμή πρόσκλησης 15 ευρώ με πλήρες μενού και απεριόριστο κρασί / αναψυκτικά

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν υπέρ του Συλλόγου ΑμεΑ «Δικαίωμα Στη Ζωή», σύλλογος που θέλει να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Αποκατάστασης ΑμεΑ που διατηρεί στα Καλέσα, καθώς και να εγκαινιάσει τη νέα θεραπευτική του δομή στο Θραψανό, βελτιώνοντας έτσι την καθημερινότητα εκατοντάδων οικογενειών του νησιού. 

Το σωματείο γονέων, κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αναπηρία «Σύλλογος Δικαίωμα στη Ζωή» ιδρύθηκε το 2005 από γονείς, κηδεμόνες και φίλους ατόμων με αναπηρία με έδρα την πόλη του Ηρακλείου και έχει σαν σκοπό την πραγματοποίηση ενεργειών που εξυπηρετούν τις ανάγκες παιδιών και ενηλίκων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Το σωματείο είναι πιστοποιημένος φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης/Διεύθυνση Πρόνοιας. Διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.ΑμεΑ), της οργάνωσης «Εθελοντών Κοινωνία» του Υπουργείου Υγείας, καθώς και του Δικτύου Κοινωνικών Φορέων Κρήτης «Ζεύξις». Έχει λάβει διαχειριστική επάρκεια τύπου Β & Γ από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Κρήτης για το ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Εκπροσωπείται στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ.) και έχει ως εποπτεύουσα αρχή την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Η αποστολή του υπαγορεύεται από τις ίδιες τις ανάγκες που έχουν τα παιδιά με αναπηρία και οι οικογένειες τους.

Συγκεκριμένα είναι:           

1) Η ανάπτυξη κλειστών και ανοικτών δομών στην κοινότητα, δηλαδή η δημιουργία και λειτουργία κέντρων αποκατάστασης, κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, κέντρων ημερήσιας φροντίδας, στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης και άλλων δομών.
2) Η ηθική συμπαράσταση και η ψυχολογική στήριξη στα Άτομα με Αναπηρία καθώς και ο προσανατολισμός και η επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση τους.
3) Η ηθική συμπαράσταση και η ψυχολογική στήριξη καθώς και η επιμόρφωση σε γονείς Ατόμων με Αναπηρία.
4) Η ενεργή συμμετοχή στο αναπηρικό κίνημα και η διεκδίκηση αιτημάτων για λογαριασμό των μελών του σωματείου μεμονωμένα ή ομαδικά, μέσα και από τη συνεργασία μας με άλλους φορείς και τα κεντρικά συλλογικά μας όργανα.
5) Γενικότερα, η πραγματοποίηση οποιωνδήποτε ενεργειών που εξυπηρετούν τους βασικούς σκοπούς του συλλόγου.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα ανάψουν τα φώτα και θα ακολουθήσει γλέντι ως το πρωί, με το συγκρότημα του Γιώργου Βρέντζου (Κάτης) στα Κρητικά και μετά με DJ και μοντέρνους χορούς!

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την πολύτιμη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ενώ μοναδικός χορηγός είναι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης (ΣY.ΦA.Κ.)!

Χορηγοί Επικοινωνίας: Κρήτη TV, Παιδικό Ραδιόφωνο “Family” 89,5fm, Ρ/Σ 984fm, Εφημερίδα «Νέα Κρήτη».

Επίσης το προωθητικό υλικό της εκδήλωσης τυπώθηκε αφιλοκερδώς από τις Εκδόσεις Ίτανος.

Πρόκειται για το 9ο Πανελληνίως «Δείπνο Στο σκοτάδι», με στόχο αυτή τη φορά τα 250 άτομα, για το ρεκόρ συμμετοχής στην Κρήτη!


Το «Δείπνο στο σκοτάδι» αποτελεί ένα διαδραστικό, πολύ όμορφο ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, μία μοναδική βιωματική εμπειρία που θα μείνει πραγματικά αξέχαστη σε όσους θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Σημειώνεται ότι, οι σερβιτόροι που θα καθοδηγούν και θα σερβίρουν τους καλεσμένους είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών «Dinner in The Dark». Οι παρευρισκόμενοι εκείνο το βράδυ, καλούνται να δειπνήσουν –με πλήρες μενού- στο απόλυτο σκοτάδι, λαμβανομένων εκ των προτέρων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας –τηρούνται ευρωπαϊκές προδιαγραφές-, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την όραση τους! Μέχρι σήμερα, τη διοργάνωση έχουν απολαύσει πάνω από 1.600 άτομα ανά την Ελλάδα!

Θυμηθείτε τι έγινε στην τελευταία εκδήλωση στο Ηράκλειο!

Ανάρτηση: ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ "ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ" ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 


Λίγα λόγια για την ιστορία του σκοτεινού δείπνου

Εμπνευστές της εν λόγω ιδέας, η οποία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, ήταν 2 Γάλλοι, ο Edouard de Broglie και ο Etienne Boisrond. Οι κύριοι αυτοί υποστήριζαν ότι το απόλυτο σκοτάδι μας απελευθερώνει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε στο μέγιστο βαθμό το φαγητό μας και την μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Οργανώνονταν συχνά τέτοιου είδους δείπνα για να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τις ανάγκες των τυφλών ατόμων. Το 1999 στη Γαλλία, η οργάνωση για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, «Paul Guinot» άνοιξε στο Παρίσι το πρώτο της εστιατόριο το οποίο και είχε έναν καθαρά φιλανθρωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η επιτυχία του ήταν τεράστια και έτσι άνοιξαν στη συνέχεια παρόμοια εστιατόρια σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια διεθνής τάση και πλέον υπάρχουν αντίστοιχα εστιατόρια σε πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο (Λονδίνο, Μόσχα, Βερολίνο, Νέα Υόρκη κ.α.)

Στην Ελλάδα, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, έχοντας προηγουμένως πρότερη Ευρωπαϊκή εμπειρία και διαρκείς συνεργασίες, φέρνει την ιδέα της εκδήλωσης το Μάρτη του 2012 στο Ρέθυμνο, ως μια βιωματική βραδιά ευαισθητοποίησης (1ο Δείπνο Στο σκοτάδι). Εν συνεχεία ακολούθησαν το Ηράκλειο Κρήτης-3φορές-, η Αθήνα-2φορές, η Τρίπολη και η Θεσσαλονίκη.

Η φιλοσοφία των βιωματικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα είναι πάντα, εκτός από την πρωτόγνωρη εμπειρία, τα όποια έσοδα να προσφέρονται για ένα κοινωφελή σκοπό, μιάς και όλοι οι διοργανωτές δρουν πάντα εθελοντικά.

Σάββατο βράδυ 3 Δεκέμβρη 2016, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Έπαυλη!

Κλείσε τα μάτια σου και «δες το» αλλιώς, για καλό σκοπό!!!

Απαραίτητη η αγορά πρόσκλησης πριν την εκδήλωση.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις: Αχλαδιανάκης Μανώλης - 6 9 74 0 60 7 58 και Παπαδάκη Μαρία - 6 9 84 60 57 47. προπώληση προσκλήσεων και από το Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης, οδός 1821, αρ. 10.

Περισσότερα για το 9ο Δείπνο Στο Σκοτάδι μπορείτε να παρακολουθείτε και στην εκδήλωση μας στο Facebook:https://www.facebook.com/events/664456303716252/