meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ




Άρθρο του Μίκη Θεοδωράκη ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ με τίτλο «Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Υπάρχει μια διεθνής συνωμοσία με στόχο την ολοκλήρωση της καταστροφής της χώρας μου. Ξεκίνησαν από το 1975 με στόχο τον νεοελληνικό πολιτισμό, συνέχισαν με την διαστροφή της νεότερης ιστορίας μας και της εθνικής μας ταυτότητας και τώρα προσπαθούν να μας εξαφανίσουν και βιολογικά με την ανεργία, την πείνα και την εξαθλίωση. Εάν ο ελληνικός λαός δεν ξεσηκωθεί σύσσωμος για να τους εμποδίσει, ο κίνδυνος για την εξαφάνιση της Ελλάδας είναι υπαρκτός. Εγώ την τοποθετώ μέσα στα δέκα επόμενα χρόνια. Από μας θα μείνει μόνο η μνήμη του πολιτισμού μας και των αγώνων μας για την ελευθερία.

Ως το 2009 δεν υπήρχε σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Οι μεγάλες πληγές της οικονομίας μας ήταν οι υπερβολικές δαπάνες για την αγορά πολεμικού υλικού και η διαφθορά μιας μερίδας του πολιτικού και του οικονομικο-δημοσιογραφικού χώρου. Όμως και για τις δύο πληγές ήταν συνυπεύθυνοι και οι ξένοι. Όπως λ.χ. οι Γερμανοί, Γάλλοι, Άγγλοι και Αμερικανοί, που κέρδιζαν δισεκατομμύρια ευρώ σε βάρος του εθνικού μας πλούτου από την ετήσια πώληση πολεμικού υλικού. Αυτή η συνεχής αιμορραγία, μάς γονάτιζε και δεν μας επέτρεπε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, ενώ προσέφερε πλούτο στα ξένα έθνη. Το ίδιο συνέβαινε και με το πρόβλημα της διαφθοράς. Λ.χ. η Γερμανική Siemens είχε ειδικό κλάδο για την εξαγορά Ελλήνων παραγόντων, προκειμένου να τοποθετήσει τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά. Επομένως ο ελληνικός λαός υπήρξε θύμα αυτού του ληστρικού ντουέτου, Ελλήνων και Γερμανών, που πλούτιζαν σε βάρος του.

Είναι φανερό ότι αυτές οι δύο μεγάλες πληγές θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι ηγεσίες των δύο φιλοαμερικανικών κομμάτων εξουσίας δεν είχαν διαβρωθεί από στοιχεία διεφθαρμένα, τα οποία για να καλύψουν τη διαρροή του πλούτου (που ήταν προϊόν της εργασίας του ελληνικού λαού) προς τα ταμεία των ξένων χωρών, κατέφευγαν στον υπέρμετρο δανεισμό, με αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος να φτάσει στα 300 δισ. ευρώ, δηλαδή το 130% του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος).
Με την κομπίνα αυτή οι ξένοι που προανέφερα κέρδιζαν διπλά. Πρώτον από την πώληση των όπλων και των προϊόντων τους. Και δεύτερον από τους τόκους των χρημάτων που δάνειζαν στις κυβερνήσεις και όχι στον λαό. Γιατί όπως είδαμε, ο λαός ήταν το κύριο θύμα και στις δύο περιπτώσεις. Ένα παράδειγμα και μόνο θα σας πείσει. Οι τόκοι του δανείου του ενός δισ. δολλαρίων που έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου στα 1986 από μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, έφτασαν στα 54 δισ. ευρώ και ξεπληρώθηκαν τελικά το … 2010!
Ο κ. Γιούνγκερ εδήλωσε προ ενός έτους ότι είχε διαπιστώσει τη μεγάλη αιμορραγία των Ελλήνων από τις υπερβολικές (και αναγκαστικές) δαπάνες για την αγορά πολεμικού υλικού από Γερμανία και Γαλλία συγκεκριμένα. Και συμπέρανε ότι έτσι οι πωλητές μας οδηγούν σε βέβαιη καταστροφή. Όμως ομολογεί ότι δεν προέβη σε καμμιά ενέργεια, για να μη βλάψει τα συμφέροντα των φιλικών του χωρών!
Στα 2008 υπήρξε η μεγάλη οικονομική κρίση στην Ευρώπη. Ήταν λοιπόν επόμενο να επηρεαστεί και η ελληνική οικονομία. Εν τούτοις το επίπεδο ζωής, αρκετά υψηλό, ώστε να έχουμε καταταγεί μεταξύ των 30 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, έμεινε βασικά το ίδιο. Υπήρξε όμως άνοδος του δημοσίου χρέους.
Όμως το δημόσιο χρέος δεν οδηγεί αναγκαστικά σε οικονομική κρίση. Τα χρέη μεγάλων χωρών όπως λ.χ. οι ΗΠΑ και η Γερμανία υπολογίζονται σε τρισεκατομμύρια ευρώ. Το πρόβλημα είναι εάν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και παραγωγή. Τότε μπορεί κανείς να δανείζεται από τις μεγάλες Τράπεζες με επιτόκιο έως 5%, έως ότου περάσει η κρίση.

Σ’ αυτή τη θέση ακριβώς βρισκόμασταν στα 2009, όταν έγινε η κυβερνητική αλλαγή τον Νοέμβριο και ανέλαβε πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου. Για να κατανοηθεί τι σκέπτεται σήμερα ο ελληνικός λαός για την καταστροφική πολιτική του, παραθέτω δύο νούμερα: Στις εκλογές του 2009 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το 44% των ψήφων. Σήμερα τα γκάλοπ του δίνουν 6%.
Ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση (που όπως είπα αντανακλούσε την ευρωπαϊκή) με δάνεια από τις ξένες Τράπεζες και με το σύνηθες επιτόκιο δηλαδή κάτω από 5%. Εάν το έκανε αυτό, δεν θα υπήρχε για τη χώρα μας το παραμικρό πρόβλημα. Το αντίθετο μάλιστα θα συνέβαινε, γιατί βρισκόμασταν σε φάση οικονομικής ανάπτυξης κι έτσι ασφαλώς θα ανέβαινε το βιοτικό μας επίπεδο.
Όμως ο κ. Παπανδρέου είχε ήδη ξεκινήσει τη συνωμοσία του εναντίον του ελληνικού λαού από το καλοκαίρι του 2009, όταν συναντήθηκε κρυφά με τον Στρως Καν, με στόχο να οδηγηθεί η Ελλάδα κάτω από την ηγεμονία του ΔΝΤ. Η πληροφορία για τη συνάντηση αυτή δόθηκε στην δημοσιότητα από τον ίδιο τον πρώην Πρόεδρο του ΔΝΤ..
Για να φτάσουμε όμως έως εκεί, θα έπρεπε να παραμορφωθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση στη χώρα μας, ώστε να φοβηθούν οι ξένες Τράπεζες και να ανεβάσουν τα επιτόκια δανεισμού σε απαγορευτικούς αριθμούς. Αυτή η επαχθής επιχείρηση ξεκίνησε με την ψεύτική εκτίναξη του Δημοσίου Ελλείμματος από το 9,2% στο 15%. Για την κακουργηματική αυτή πράξη ο Εισαγγελέας κ. Πεπόνης παρέπεμψε προ 20 ημερών στην Δικαιοσύνη τους κυρίους Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου (υπουργό των Οικονομικών).
Ακολούθησε η συστηματική εκστρατεία του κ. Παπανδρέου και του Υπουργού Οικονομικών στην Ευρώπη που διήρκεσε 5 μήνες, κατά την οποία προσπαθούσαν να πείσουν τους ξένους ότι η Ελλάδα είναι ένας Τιτανικός έτοιμος να βυθιστεί, ότι οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι, τεμπέληδες και επομένως ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της χώρας. Σε κάθε τους δήλωση ανέβαιναν τα επιτόκια, ώστε να μην μπορούμε πια να δανειστούμε, οπότε η υπαγωγή μας στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα να πάρει τον χαρακτήρα της σωτηρίας μας, ενώ στην πραγματικότητα υπήρξε η αρχή του θανάτου μας.
Τον Μάιο του 2010 υπεγράφη από έναν και μόνο Υπουργό το περίφημο Μνημόνιο, δηλαδή η πλήρης υποταγή μας στους δανειστές μας. Το ελληνικό δίκαιο σ’ αυτές τις περιπτώσεις απαιτεί την ψήφιση μιας τόσο σημαντικής συμφωνίας από τα τρία πέμπτα της Βουλής. Άρα στην ουσία το Μνημόνιο και η Τρόικα που σήμερα ουσιαστικά μας κυβερνούν λειτουργούν παράνομα όχι μόνο για το ελληνικό αλλά και για το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Από τότε έως τώρα, εάν τα σκαλιά που οδηγούν στο θάνατό μας είναι είκοσι, έχουμε ήδη διανύσει πάνω από τα μισά. Φανταστείτε ότι με το Μνημόνιο αυτό παραχωρούμε στους ξένους την Εθνική μας Αυτοτέλεια και την Δημόσια περιουσία μας. Δηλαδή Λιμάνια, Αεροδρόμια, Οδικά δίκτυα, Ηλεκτρισμό, Ύδρευση, Υπόγειο και υποθαλάσσιο πλούτο κλπ. κλπ. Κι ακόμα τα ιστορικά μας μνημεία όπως η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Ολυμπία, η Επίδαυρος κλπ. αφού έχουμε παραιτηθεί από όλες τις σχετικές ενστάσεις.
Σταμάτησε η παραγωγή, ανέβηκε στο 18% η ανεργία, κλείσανε 80.000 καταστήματα, χιλιάδες βιοτεχνίες και εκατοντάδες βιομηχανίες. Συνολικά βάλανε λουκέτο 432.000 επιχειρήσεις. Δεκάδες χιλιάδες νέοι επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα, που βυθίζεται κάθε μέρα και πιο πολύ σε μεσαιωνικό σκότος. Χιλιάδες πρώην ευκατάστατοι πολίτες ψάχνουν στα σκουπίδια και κοιμούνται στο πεζοδρόμιο.
Στο μεταξύ υποτίθεται ότι ζούμε χάρη στη μεγαλοψυχία των δανειστών μας, της Ευρώπης των Τραπεζών και του ΔΝΤ. Στην πραγματικότητα κάθε πακέτο με τα δεκάδες δισ. ευρώ με τα οποία χρεώνεται η Ελλάδα επιστρέφεται ολόκληρο από κει που έρχεται, ενώ εμείς φορτωνόμαστε νέους αβάσταχτους τόκους. Και επειδή υπάρχει η ανάγκη να διατηρηθεί το Κράτος, τα Νοσοκομεία και τα Σχολεία, η Τρόικα φορτώνει τα μεσαία και τα κατώτερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας με υπέρμετρους φόρους, που οδηγούν κατ’ ευθείαν στην πείνα. Γενικευμένη κατάσταση πείνας είχαμε στην αρχή της γερμανικής κατοχής το 1941 με 300.000 νεκρούς σε διάστημα έξι μηνών. Από τότε το φάσμα της πείνας ξανάρχεται στη συκοφαντημένη και δύστυχη χώρα μας.
Αν σκεφθεί κανείς ότι η γερμανική κατοχή μας στοίχισε ένα εκατομμύριο νεκρούς και την ολοσχερή καταστροφή της χώρας μας, πώς είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς οι Έλληνες τις απειλές της κ. Μέρκελ και την πρόθεση των Γερμανών να μας επιβάλουν ένα νέο γκαουλάιτερ… Τη φορά αυτή με γραβάτα…
Και για να αποδείξω πόσο πλούσια χώρα είναι η Ελλάδα και πόσο εργατικός και συνειδητοποιημένος Λαός είναι ο Έλληνας (συνείδηση του Χρέους προς την Ελευθερία και της αγάπης προς την πατρίδα) είναι η εποχή της Γερμανικής Κατοχής από το 1941 έως τον Οκτώβριο του 1944. Όταν τα SS και η πείνα σκότωσαν ένα εκατομμύριο πολίτες και η Βέρμαχτ κατέστρεφε συστηματικά την χώρα, έκλεβε την αγροτική παραγωγή και τον χρυσό από τις Τράπεζες, οι Έλληνες έσωσαν από την πείνα τον Λαό με τη δημιουργία του Κινήματος της Εθνικής Αλληλεγγύης και δημιούργησαν έναν παρτιζάνικο στρατό 100.000, που καθήλωσε στην χώρα μας 20 γερμανικές μεραρχίες.
Συγχρόνως όχι μόνο κατόρθωσαν οι Έλληνες χάρη στην εργατικότητά τους, να επιζήσουν αλλά υπήρξε και μεγάλη ανάπτυξη της νεοελληνικής τέχνης μέσα στις συνθήκες κατοχής, ιδιαίτερα στους τομείς της λογοτεχνίας και της μουσικής.
Η Ελλάδα επέλεξε την οδό της αυτοθυσίας για την ελευθερία και συγχρόνως της επιβίωσης.
Και τότε μας χτύπησαν αναίτια κι εμείς απαντήσαμε με Αλληλεγγύη και Αντίσταση και επιζήσαμε. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και τώρα με τη βεβαιότητα ότι τελικός νικητής θα είναι ο ελληνικός λαός. Αυτό το μήνυμα στέλνω στην κ. Μέρκελ και στον κ. Σόϊμπλε δηλώνοντας ότι παραμένω πάντοτε φίλος του Γερμανικού Λαού και θαυμαστής της μεγάλης του συνεισφοράς στην Επιστήμη, τη Φιλοσοφία και την Τέχνη και ιδιαίτερα στη Μουσική! Και η καλλίτερη ίσως απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι εμπιστεύθηκα το σύνολο του μουσικού μου έργου σε δύο Γερμανούς Εκδότες, τον Schott και το ν Breitkopf, που είναι από τους μεγαλύτερους εκδότες του κόσμου και η συνεργασία μου μαζί τους είναι άκρως φιλική.
Μας απειλούν ότι θα μας εκδιώξουν από την Ευρώπη. Εάν η Ευρώπη δεν μας θέλει μια φορά, εμείς αυτή την Ευρώπη των Μέρκελ – Σαρκοζί δεν την θέλουμε δέκα φορές.
Σήμερα Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, ετοιμάζομαι να πάρω μέρος κι εγώ μαζί με τον Μανώλη Γλέζο, τον ήρωα που κατέβασε τη Σβάστικα από την Ακρόπολη δίνοντας έτσι το σινιάλο για το ξεκίνημα όχι μόνο της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής αντίστασης ενάντια στον Χίτλερ. Οι δρόμοι και οι πλατείες μας θα πλημμυρίσουν από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα διαδηλώνουν την οργή τους κατά της κυβέρνησης και της Τρόικα.
Άκουσα χθες τον τραπεζίτη-Πρωθυπουργό στο διάγγελμά του προς τον Ελληνικό Λαό να λέει ότι «έχουμε φτάσει σχεδόν στο μηδέν». Ποιοι όμως μας έφτασαν μέσα σε δυο χρόνια στο ΜΗΔΕΝ; Οι ίδιοι, που αντί να βρίσκονται στη φυλακή, εκβιάζουν τους βουλευτές να υπογράψουν Νέο Μνημόνιο χειρότερο από το πρώτο, που θα εφαρμοστεί από τους ίδιους ανθρώπους και τις ίδιες μεθόδους που μας οδήγησαν στο ΜΗΔΕΝ. Γιατί; Γιατί αυτό επιτάσσει το ΔΝΤ και το Γιούρο Γκρουπ εκβιάζοντάς μας ότι εάν δεν υπακούσουμε, θα οδηγηθούμε στην χρεοκοπία… Εδώ παίζεται το θέατρο του παραλόγου. Όλοι αυτοί οι κύκλοι που ουσιαστικά μας μισούν (ξένοι και Έλληνες) και που είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την δραματική κατάσταση στην οποία οδήγησαν τη χώρα, απειλούν, εκβιάζουν, με σκοπό να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο, δηλαδή να μας πάνε κάτω από το ΜΗΔΕΝ, έως την οριστική μας εξαφάνιση.
Έχουμε επιζήσει σε πολύ δύσκολες συνθήκες μέσα από τους αιώνες και είναι βέβαιο ότι αν μας οδηγήσουν με τη βία στο προτελευταίο σκαλοπάτι πριν από τον θάνατο, οι Έλληνες όχι μόνο θα επιζήσουν αλλά και θα αναγεννηθούν. Αυτή τη στιγμή έχω αφιερώσει όλες μου τις δυνάμεις στην προσπάθεια να ενωθεί δυναμικά ο ελληνικός λαός. Προσπαθώ να τον πείσω ότι η Τρόικα και το ΔΝΤ δεν είναι μονόδρομος. Ότι υπάρχει άλλη λύση. Κι αυτή είναι να αλλάξουμε ριζικά την πορεία του έθνους μας και να στραφούμε προς την Ρωσία για οικονομική συνεργασία και για τη δημιουργία κοινοπραξιών που θα μας βοηθήσουν στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας με όρους που θα εξασφαλίζουν το εθνικό μας συμφέρον. Όσο για την Ευρώπη προτείνω να πάψουμε να αγοράζουμε πολεμικό υλικό από την Γερμανία και την Γαλλία. Όπως θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η Γερμανία να εξοφλήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις που μας οφείλει και που σήμερα μαζί με τους τόκους μπορεί να ανέρχονται στα 500 δισ. ευρώ.
Η μοναδική δύναμη που μπορεί να πραγματοποιήσει αυτές τις επαναστατικές αλλαγές είναι ο ελληνικός λαός ενωμένος σε ένα τεράστιο Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης, ώστε να εκδιωχθεί η Τρόικα (ΔΝΤ και Ευρωπαϊκές Τράπεζες) από την χώρα. Ενώ παράλληλα θα πρέπει να θεωρηθούν ως μη γενόμενες όλες οι παράνομες ενέργειές τους (δάνεια, χρέη, τόκοι, φόροι, αγορές του Δημόσιου πλούτου). Φυσικά οι Έλληνες συνεργάτες τους που έχουν ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση του λαού μας ως προδότες, θα πρέπει να τιμωρηθούν.
Στον σκοπό αυτό (της ενότητας του Λαού σε ένα Μέτωπο) είμαι ολοκληρωτικά δοσμένος και πιστεύω ότι τελικά θα δικαιωθώ. Πολέμησα με το όπλο στο χέρι ενάντια στην Χιτλερική κατοχή. Γνώρισα τα μπουντρούμια της Γκεστάπο. Καταδικάστηκα από τους Γερμανούς σε θάνατο και έζησα ως εκ θαύματος. Στα 1967 ίδρυσα το ΠΑΜ, την πρώτη αντιστασιακή οργάνωση κατά της στρατιωτικής χούντας. Πάλεψα στην παρανομία. Πιάστηκα και φυλακίστηκα στο «σφαγείο» της χουντικής Ασφάλειας. Τελικά και πάλι επέζησα.
Σήμερα είμαι 87 ετών και είναι πολύ πιθανόν να μη ζήσω τη σωτηρία της αγαπημένης μου πατρίδας. Όμως θα πεθάνω με τη συνείδησή μου ήσυχη, γιατί εξακολουθώ να κάνω το Χρέος μου απέναντι στα ιδανικά της Ελευθερίας και του Δικαίου ως το τέλος.
Αθήνα, 12.2.2012
Μίκης Θεοδωράκης

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΒΡΑΒΕΥΣΑΝ 170 ΧΡΟΝΙΑ ΓΑΜΟΥ !





ΤΡΙΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ ΜΑΖΙ !

Το πρώτο τους φιλί που χρονολογείται από τον Ιούλιο του 1955," δίπλα στο ποτάμι ", αποτελεί μια απο τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους , θυμάται πενήντα επτά ολόκληρα χρόνια αργότερα , ο κ Ανδρέας Λάττας .Η σύζυγός του Μαρία στέκεται δίπλα του χαμογελαστη και συμπληρώνει πως ο ερχομός των παιδιών ολοκλήρωσε τη σχέση τους , γι αυτό και παραμένον πατρεμένοι πενήντα τέσσερα χρόνια αργότερα .


Ο κ Ανδρέας και η κυρία Μαρία είναι ένα απο τα τρία ζευγάρια που συνάντησε ο"Ε.Τ." στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Ιλίου , προς τιμήν των ζευγαριών που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πενήντα χρόνια εγγαμου βίου .Τα τρία ζευγάρια μετρούν συνολικά 170 χρόνια !

Όταν η κ Μαρία ήταν ακόμη μαθητρια και ο κ Ανδρέας φαντάρος τα βλέμματά τους συνατήθηκαν και αποφάσισαν πως μαζί θα έκαναν οικογένεια.
"Είχα καλό σκοπό απο την πρώτη μέρα " αναφέρει χαμογελαστά ο κύριος Ανδρέας , ενώ η κ Μαρία θυμάται πως αυτό που επιθυμούσε ήταν να τον δεί έστω και για λίγο . " Τότε είχαμε υπομονή , το μόνο που μας ένοιαζε ήταν να τον δώ και να με δεί . Τώρα δεν είναι έτσι . Κάποτε ήταν πιο αγνή η αγάπη ", προσθέτει . 
Όσο για την κρίση στις σύγχρονες σχέσεις , υποστηρζει πως "τώρα δεν έχουν υπομονή οι νέοι " .Θεωρώ πως φταίμε και έμεις που καλομάθαμε τα παιδιά μας . Με τη πρώτη παρατήριση του άντρα ή της γυναίκας τσακώνονται και χωρίζουν . Η αλήθεια είναι πως η ζωή είναι πιο απαιτητική και πρέπει οι νεότεροι να καταλάβουν οτι δεν συμβαδίζουν οι ανέσεις που είχαν μαθει
Η κ Χρυσούλα που διανύει το 57ο έτος εγγαμου βίου με τον άντρα της Νίκο Μπισκούλη , " αποκαλύπτει " το μυστικό για έναν ευτυχισμένο γάμο : " Όταν υπάρχει αγάπη και κατανόηση όλα ξεπερνιούνται "λέει και συνεχίζει : "Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή γιατι ο καθένας έχει τα ελλατώματά του " .
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κίμωνας Μαθιουδάκης , ο οποίος συμπληρώνει πενήντα εννέα χρόνια γάμου με την κ Ευδοξία ."Αυτό που χρειάζεται για την καλή συμβίωση είναι κατανόηση και αγάπη " μας λέει και ποζάρει ευτυχισμένος στο φωτογραφικό φακό μας .

Ο Δήμος Ιλίου αποφάσισε απο φέτος και κάθε χρόνο , να βραβεύει τα ανδρόγυνα που μπόρεσαν να αντέξουν στο χρόνο παρά τις δυσκολίες . "Όλα αυτά τα ζευγάρια ζούν ακόμα μαζί σε πείσμα των καιρών και της κρίσης.Θέλουμε πολλές οικογένειες και κυρίως οι νεότερες να πάρουν παράδειγμα , μιας και σημερα η ένταση , τα διαζύγια και το άγχος έχουν πολλαπλασιαστεί " λ΄΄εει στον "Ε.Τ." ο αντιδήμαρχος Ιλίου Βαγγέλης Αυγουλάς , ενώ ο δήμαρχος κ Νίκος Ζενέτος , τονίζει πως " Δεν πρέπει να αφήσουμε να πρυτανεύσει οτι η φτώχεια φέρνει τη γκρίνια και η γκρίνια φέρνει τα υπόλοιπα ". Φέτος βραβεύθηκαν συνολικά 64 ζευγάρια .
Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" 15/02/2012
Άρθρο της δημοσιογράφου Αθηνάς Θωμά

ΕΛΕΝ ΚΕΛΕΡ-ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΘΕΛΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΑΙΩΝΑ .

Έλεν Κέλερ, το «θαύμα θέλησης» του προηγούμενου αιώνα
Άρθρο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» τής 8ης Φεβρουαρίου 2010.


Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες.
Σπάνια ντοκουμέντα από την επίσκεψή της στην Ελλάδα το 1946.
Το μεγαλύτερο θαύμα θέλησης του προηγούμενου αιώνα ήταν δίχως την
παραμικρή αμφιβολία μια γυναίκα. Ο λόγος για την τυφλοκωφή Αμερικανίδα
Έλεν Κέλερ, η ζωή της οποίας, τα επιτεύγματα και η προσφορά της,
υπερέβησαν κατά πολύ το οτιδήποτε στις μέρες της θεωρείτο δυνατόν, για
έναν άνθρωπο που συνδύαζε απώλεια όρασης και ακοής συνάμα.


 Αξιοποιώντας το πλούσιο υλικό του δασκάλου του σχολείου τυφλοκωφών Αθήνας
Ν. Δημητρίου, φωτίζουμε άγνωστες λεπτομέρειες απ΄ την ζωή της Κέλερ,
μεταξύ των οποίων και κάποιες από επίσκεψή της στην χώρα μας 63 χρόνια
πριν. Όσα ακολουθούν, αποκαλύπτουν μία πολύπλευρη πολιτικοποιημένη
γυναικεία προσωπικότητα, που ενάντια στις συνθήκες της εποχής της
αντιστάθηκε, ωρίμασε και εντέλει άλλαξε προς το καλύτερο την ζωή χιλιάδων
ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.


Περί της προσωπικότητας της Έλεν Κέλερ η πλέον περιεκτική φράση πιστώνεται
στην νηπιαγωγό Βούλα Παπαδοπούλου (περιοδικό ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, Μάρτιος
1980): «Δεν έβλεπε, δεν άκουγε, δεν μιλούσε. Ο αισθητός κόσμος την
κρατούσε σε απόσταση. Και τότε η Κέλερ έδωσε την καρδιά, το νου της, την
θέλησή της σε έναν άλλο κόσμο πνευματικό, που της αποκάλυψε ένα υπέροχο
μεγαλείο. Έτσι προχώρησε και προχωρούσε πάντα μπροστά, αφήνοντας
κατάπληκτους αυτούς που την παρακολουθούσαν από κοντά». Επί της ουσίας, τα
επιτεύγματα ζωής της Κέλερ αγγίζουν την έννοια του θαύματος, μιας και η
απώλεια όρασης και ακοής λόγω οστρακιάς πριν καν τα 2 της χρόνια το 1882,
καθιστούσαν και πιθανώς εξακολουθούν να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη
υπόθεση την προσαρμογή στις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας.


 Όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί για την περίπτωσή της, η εκπαιδευτική της
πορεία προϋπόθετε «την δύναμη ενός μεταφορέα, την υπομονή ενός
ανθρακωρύχου, την απόφαση ενός αγωνιστή και την λεπτότητα ενός ποιητή».
Αλλιώς, συμπυκνωμένα όλα τα διαχρονικά συστατικά της ολοκληρωτικά
εξελιγμένης ανθρώπινης φύσης, τα οποία με τρόπο θαυμαστά ισορροπημένο
ενυπήρχαν στους κωδικούς των κυττάρων της μικρόσωμης Αμερικανίδας


Η απελευθέρωση των θαυμαστών δυνατοτήτων της Κέλερ, θα ήταν αδύνατη δίχως
την παρουσία της εκπληκτικής δασκάλας της Άννας Σάλιβαν, της μεθοδικής
οδηγού της στους κωδικούς του κόσμου. Μία από τις σπανιότερες όλων των
εποχών ιερή των στιγμών συνωμοσία έφερε τις δύο εξαίρετες γυναίκες κοντά,
λειτουργώντας ως αφοπλιστική ευκαιρία για την εκτίναξη των σπάνιων
δυνατοτήτων τους. Της Σάλιβαν ως δασκάλας, της Κέλερ ως φύσης ταγμένης
διαρκώς να εξελίσσεται. Αυτό που μέχρι τότε έμοιαζε θαύμα μετεξελίχτηκε σε
νόμο, με τεκμήρια στο διάβα του χρόνου αδιάψευστα.


Η τυφλοκωφή Κέλερ μορφώθηκε και διακρίθηκε σε σπουδές φιλοσοφίας,
μαθηματικών και φιλολογίας. Η κοπέλα που δεν έβλεπε, δεν άκουγε, δεν
μιλούσε, έμαθε 5 γλώσσες, την αρχαία ελληνική, την λατινική, την αγγλική,
την γαλλική, την γερμανική! Για μία δεκαπενταετία ήταν πρόεδρος της
εταιρίας «Τζον Μίλτον» που είχε ως αντικείμενο την μόρφωση 300.000 τυφλών
στις ΗΠΑ και περίπου άλλων 15.000.000 στον υπόλοιπο κόσμο. Ταξίδεψε σε
όλες τις άκρες της γης, γνωρίστηκε με τους σημαντικότερους των καιρών της
συγγραφείς όπως ο Τουέν και ο Σο. Έγραψε και η ίδια πολλά βιβλία,
σημαντικότερο και πλέον προβεβλημένο των οποίων ήταν το υπό τον τίτλο «η
ιστορία της ζωής μου» το 1902, σε ηλικία μόλις 20 χρόνων. Το συγκεκριμένο
βιβλίο έγινε και κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνίστρια την ίδια.


Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πως η ίδια η Κέλερ την εποχή της παγκόσμιας
αναγνώρισής της αντιλαμβάνεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο της. Έγραψε τότε:
«Αφού δεν υπάρχει βασιλικός δρόμος για την κορυφή χρειάζεται να προχωρώ με
δυσκολία το ανηφορικό μονοπάτι. Πολλές φορές γλιστράω προς τα πίσω, πέφτω.
Σηκώνομαι όμως γρήγορα και τρέχω ενάντια στα εμπόδια. Συχνά χάνω την
διάθεσή μου, αλλά την ξαναβρίσκω και την κρατώ πιο σφικτά. Σέρνομαι τότε
προς τα πάνω, κερδίζω κάτι λίγο, αναθαρρώ, παίρνω πιο πολύ ζήλο, ανεβαίνω
ψηλότερα και τότε αρχίζω να βλέπω τον ορίζοντα να πλαταίνει. Κάθε αγώνας
που δίνεται είναι μια νίκη». Εξαιρετικά αφιερωμένη η φράση της σε όλους
τους ανά τον κόσμο αγωνιστές.


Η μοναδική επίσκεψη της Έλεν Κέλερ στην χώρα μας πραγματοποιήθηκε σε
χρόνια δίσεκτα, στις 21 Νοεμβρίου του 1946. Γέννημα αυτής της επίσκεψης
είναι η δημιουργία του Φάρου Τυφλών Καλλιθέας, που έκτοτε έχει προσφέρει
υπηρεσίες σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες με προβλήματα όρασης. Στον απόηχο
της επίσκεψης Κέλερ, αρχές του 1948, δημιουργήθηκε στην χώρα μας το πρώτο
«ειδικό τμήμα τυφλοκωφαλάλων» με μια μαθήτρια και με δασκάλα την πρωτοπόρο
για τα ελληνικά δεδομένα Μίνα Δημητριάδη. Η μη στήριξη του τμήματος
οδήγησε αρχές δεκαετίας του 60 στο κλείσιμό του, πλην όμως τα πράγματα
είχαν πλέον πάρει τον δρόμο τους.


Το 1992, λοιπόν, με πρωτοβουλία της Καλλιόπης Καρανικόλα ιδρύεται ο
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γονέων και κηδεμόνων τυφλοκωφών παιδιών και το
ζήτημα της εκπαίδευσης των τυφλοκωφών ξανατίθεται στην ατζέντα. Μιά
δεκαετία μετά ιδρύεται το 1ο ειδικό δημοτικό σχολείο τυφλοκωφών
(υποδέχεται τους πρώτους μαθητές του στις 2 Οκτωβρίου 2003),
κατοχυρώνοντας οριστικά στην πράξη το «αντικειμενικόν» της δυνατότητας
εκπαίδευσης των παιδιών με τυφλότητα και πρόσθετες αναπηρίες.

Ας ξαναγυρίσουμε στα της επίσημης επίσκεψης της Κέλερ στην Ελλάδα. Δύο
αποκαλυπτικά ντοκουμέντα- γράμματα ευχαριστήρια της Κέλερ προς τους
τοπικούς οικοδεσπότες της, αναδεικνύουν μια επιπρόσθετη πλευρά τη διάσημης
Αμερικανίδας σαφώς πολιτικοποιημένη. Λέει σε κάποιο σημείο η Κέλερ
αναφερόμενη στην τότε πολιτική κατάσταση της Ελλάδας: «Όταν σκέπτομαι την
εγκληματικά ανόητη πολιτική των συμμάχων σχετικά με την αποκατάσταση της
μοναρχίας στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο, θυμώνω πολύ. Αυτό σήμαινε την
επιστροφή των αντιδραστικών δυνάμεων που ποδοπατούν τις αξίες για τις
οποίες -υποτίθεται- πολεμήσαμε στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο: ελεύθερο λόγο,
τύπο, απελευθέρωση από τον φόβο και την τυραννία. Αναρωτιέμαι σε τι,
άραγες, ωφελεί έναν λαό η τύποις εθνική ανεξαρτησία αν του αρνούνται αυτά
τα ανθρώπινα δικαιώματα...»


Εξίσου με τα παραπάνω διαχρονικής αξίας είναι και το κάλεσμα της Κέλερ
προς τους ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους: «Από τις ανεπαρκείς διοικήσεις
γίνεται κάθε προσπάθεια να καταπνιγεί ο ριζοσπαστισμός. Μπορώ όμως να
ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα ξεσηκωθούν πριν να είναι πολύ αργά για να
υποστηρίξουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Με μια απλή μεταφορά του χρόνου
μισό αιώνα αργότερα τα παραπάνω λόγια θα μπορούσαν πιστά να εκφράζουν την
Κέλερ και με όρους του «σήμερα». Γι΄ αυτό άλλωστε η Αμερικανίδα τυφλοκωφή
ήταν αυτό που έγινε και έγινε αυτό που ήταν, το σύμβολο της ανθρώπινης
θέλησης του αιώνα που πέρασε...


Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ-ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου απευθύνεται σε όλους τους δημότες που χρήζουν υλικής βοήθειας, αισθάνονται την ανάγκη για ψυχολογική στήριξη ώστε να αντιμετωπίσουν προσωπικά, οικογενειακά ή άλλα κοινωνικά προβλήματα, ενώ παράλληλα υλοποιεί δράσεις πρόληψης, υποστήριξης και προαγωγής της υγείας.

Α. ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Α.1. Ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες
Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί της Κοινωνικής Υπηρεσίας προσφέρουν εξειδικευμένη βοήθεια, ενημέρωση και υποστήριξη στα παιδιά, τους έφηβους και τους ενήλικες κατοίκους του Δήμου Ιλίου, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση τους από το σύστημα των δημόσιων κοινωνικοπρονοιακών παροχών και υπηρεσιών και την πρωτογενή πρόληψη της ψυχικής τους υγείας μέσω συνεδριών και ομάδων Συμβουλευτικής γονέων, Ατομικής Συμβουλευτικής παιδιών και ενηλίκων κ.α.

Οι ειδικοί επιστήμονες της Κοινωνικής Υπηρεσίας, συνδράμουν υποστηρικτικά τους δημότες σε θέματα όπως:
* χαμηλή σχολική επίδοση, μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον
* προβλήματα συμπεριφοράς, οικογενειακών σχέσεων
* παραβατικότητα, εξάρτηση, κακοποίηση
* αγχώδεις διαταραχές, φοβίες, κατάθλιψη
* ανάγκη για κατ’οίκον βοήθεια λόγω γήρατος, αναπηρίας ή άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας
* κοινωνικοπρονοιακά ζητήματα (επιδόματα, παροχές, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα κ.α.)

Παράλληλα, υπάρχει σταθερή διασυνδετική συνεργασία, με άλλους φορείς -κέντρα ψυχικής υγείας, ψυχιατρικές κλινικές, μονάδες απεξάρτησης, ξενώνες φιλοξενίας, ΜΚΟ, κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας- όπου παραπέμπονται περιστατικά που χρήζουν εξειδικευμένης προσέγγισης, όπως άτομα που κάνουν χρήση ουσιών (υπάρχει ιδιαίτερη συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων για υποστήριξη των χρηστών και συμβουλευτική των οικείων τους), άτομα με χρόνια ψυχοπαθολογία και παιδιά που χρήζουν παιδοψυχιατρικής αξιολόγησης.
Επίσης υπάρχει ανοιχτή επικοινωνία και συνεργασία με όλες τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στο δήμο και πραγματοποιούνται εξατομικευμένες επαφές και παρέμβαση όπου χρειάζεται, για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος ή την ενημέρωση μαθητών, γονέων και διδασκόντων για κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα.

Η Κοινωνική Υπηρεσία συμμετέχει παράλληλα και σε άλλες δραστηριότητες, όπως στη διεξαγωγή των ετησίων Πανελληνίων Εράνων της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενώ υλοποιεί και άλλες δράσεις και προγράμματα υποστηρίζοντας ιδίως τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, όπως:

Α. 2. Πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι"
Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Δήμου Ιλίου για την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής μέριμνας, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έχει θέσει σε εφαρμογή, εδώ και αρκετά χρόνια, το πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας "Βοήθεια στο σπίτι", με στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής Πρωτοβάθμιας
Κοινωνικής Φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με αναπηρία εξασφαλίζοντας τους υγιή και αξιοπρεπή διαβίωση.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου Ιλίου και υποστηρίζει:
* Άτομα μοναχικά με προβλήματα υγείας τα οποία τα καθιστούν ανίκανα να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές βασικές τους ανάγκες.
* Άτομα που μπορεί να συνυπάρχουν με την οικογένειά τους και λόγω των επιπρόσθετων ιατρικών και κοινωνικών προβλημάτων που την επιβαρύνουν, κινδυνεύουν από ιδρυματικό εγκλεισμό και επιδείνωση της ποιότητας της ζωής τους.
* Άτομα που δεν μπορούν να βοηθηθούν από τα λοιπά μέλη της οικογένειας τους γιατί και αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
* Άτομα που δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους

Το πρόγραμμα στελεχώνεται από έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό, αποτελούμενο από κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλεύτριες και οικογενειακούς βοηθούς, καθώς και ένα γιατρό, ο οποίος μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του κατ'οίκον ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε εξυπηρετούμενου δημότη. Η Κοινωνική Υπηρεσία διαθέτει ένα ειδικά κατασκευασμένο αυτοκίνητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του προγράμματος.
Μέσα από το «Βοήθεια Στο Σπίτι» παρέχονται υπηρεσίες όπως Συμβουλευτική υγείας, πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα, Φροντίδα ατομικής υγιεινής, Οικογενειακή και οικιακή βοηθητική φροντίδα κ.α.


Α.3. Δημοτική Τράπεζα Αίματος - Αιμοδοσία
Η Δημοτική Τράπεζα Αίματος του Δήμου Ιλίου ιδρύθηκε το 1987 με πρωταρχικό της στόχο την κάλυψη των αναγκών σε αίμα που έχουν Τα μέλη της και οι α΄ βαθμού συγγενείς τους εξ’ αίματος και εξ αγχιστείας, Οι μοναχικοί δημότες Ιλίου που στερούνται φιλικού και οικογενειακού περιβάλλοντος, Τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα ανάλογα κέντρα, καθώς και κάθε συνάνθρωπος μας που βρίσκεται σε ανάγκη.

Στο Δήμο μας πραγματοποιούνται ετησίως τρεις αιμοδοσίες σε συνεργασία με το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου της πόλης, τηρουμένων των υγειονομικών κανονισμών για την προστασία των αιμοδοτών. Η Κοινωνική Υπηρεσία τηρεί οργανωμένο ηλεκτρονικό αρχείο αιμοδοτών και φροντίζει για την έγκαιρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού προωθώντας τις αξίες του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς, αλλά και τα πολλαπλά οφέλη της συμμετοχής στις εθελοντικές αιμοδοσίες.
Ο Δήμος Ιλίου προσφέρει στους αιμοδότες, ως ελάχιστη αναγνώριση της ανιδιοτελούς προσφοράς τους, τη δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε ένα πρόγραμμα αθλητισμού και σε ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και Άθλησης.


Α.4. Προγράμματα επισιτιστικής υποστήριξης απόρων

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα διαβίωσης των απόρων συμπολιτών μας που λόγω και της οικονομικής κρίσης συνεχώς αυξάνονται, ο Δήμος Ιλίου επιχορηγεί το Πρόγραμμα Σίτισης και Διανομής Τροφίμων που υλοποιεί η Ιερά Μητρόπολη Ιλίου Αχαρνών και Πετρουπόλεως μέσω των Ιερών Ναών της πόλης μας και από το οποίο επωφελούνται περίπου 500 συνάνθρωποι μας εβδομαδιαίως.
Παράλληλα, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου εδώ και αρκετά χρόνια χορηγεί τρόφιμα μέσω διατακτικών σε απόρους δημότες, κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα και των Χριστουγέννων, ανάλογα με την οικονομική, οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση των αιτούντων.


Α.5. οργάνωση και συμμετοχή σε ημερίδες και προγράμματα κατάρτισης
με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Υπηρεσίας διοργανώνονται στο Δήμο κάθε χρόνο ενημερωτικά συνέδρια και ημερίδες, όπου προσκαλούνται εξειδικευμένοι ομιλητές για να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το ευρύ κοινό σε διάφορα θέματα σχετικά με την οικογένεια, το παιδί, την υγεία, το σχολικό περιβάλλον κ.α.


Α.6. σχολές γονέων
Η Κοινωνική Υπηρεσία οργανώνει στο δήμο Ίλιου σχολές γονέων, σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων όλων των σχολείων του δήμου και την Ένωση Γονέων Ιλίου. Η λειτουργία των σχολών υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Ι.Δ.ΕΚ.Ε.) της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης (Γ.Γ.Δ.Β.Μ).
Σκοπός του έργου είναι η στήριξη των γονέων και των εκπαιδευτικών όλων των ηλικιών καθώς και μελλοντικών γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους, όπως αυτός διαμορφώνεται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Α.7. Πρόγραμμα Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών
Με στόχο τη στήριξη των εργαζομένων γονέων και τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών τους εντός των Καλοκαιρινών διακοπών που τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ο Δήμος Ιλίου μέσω της Κοινωνικής του Υπηρεσίας οργανώνει καθημερινά ακολουθώντας το σχολικό ωράριο, Πρόγραμμα Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών ηλικίας 5-12 ετών, το οποίο συμπεριλαμβάνει εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και άλλες παιδαγωγικές ομαδικές δραστηριότητες.


Β) Άλλες δομές της Δ/νσης Κοινωνικών Υπηρεσιών και Υγείας

Β. 1. Δημοτικά Ιατρεία
Ο Δήμος Ιλίου μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας, θέτοντας την υγεία των δημοτών του σε προτεραιότητα, έχει δημιουργήσει και λειτουργεί δύο μονάδες Δημοτικών Ιατρείων στον Αγ. Φανούριο και στον Αγ. Νικόλαο, με στόχο την κάλυψη αναγκών προληπτικής ιατρικής των κατοίκων του Ιλίου.
για το λόγο αυτό τα Δημοτικά Ιατρεία διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό και στελεχώνονται από καταξιωμένους εθελοντές γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, φαρμακοποιό, ειδικούς επιστήμονες και νοσηλεύτριες.

Στα δημοτικά ιατρεία εφαρμόζονται με αξιοπιστία και φιλικότητα προγράμματα με σκοπό την πρόληψη, την ενημέρωση, την αγωγή υγείας, την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών και την αποτελεσματική πρωτοβάθμια περίθαλψη των Δημοτών και ιδιαίτερα απόρων, ανασφάλιστων και γενικά ατόμων που έχουν έντονη ανάγκη κοινωνικής προστασίας.

Η παροχή όλων των υπηρεσιών είναι δωρεάν για όλους τους δημότες και κατοίκους του Ιλίου, όπως και μια σειρά εξειδικευμένων προληπτικών εξετάσεων που λαμβάνουν χώρα στο Δήμο κάθε χρόνο (Τεστ ΠΑΠ και Μαστογραφία σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ογκολογίας, σπιρομετρήσεις σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, προληπτική έλεγχοι πληθυσμιακών ομάδων σε συνεργασία με το Αττικό Νοσοκομείο κλπ.)

Στοιχεία επικοινωνίας
1η Μονάδα Δημοτικών Ιατρείων
Διεύθυνση: Αγίου Νικολάου & Ζίτσης (εντός της πλατείας),
Τηλέφωνα: 210-5010074, 210-5066343-4, 210-5014019
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από τις 8.00π.μ. έως τις 2.00μ.μ. και, Τρίτη από τις 4.00 μ.μ. έως τις 8.00 μ.μ..
2Η Μονάδα Δημοτικών Ιατρείων
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε΄ 25 Αγ. Φανούριος
Τηλέφωνο: 2102624090
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, από τις 8.30 π.μ. έως τις 3.00 μ.μ., και Τρίτη από τις 5.00μ.μ. έως τις 8.00μ.μ.

Β. 2. Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο «Ηλιαχτίδα»
Το 2009 ξεκίνησε η λειτουργία του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου «Ηλιαχτίδα», το οποίο στελεχώνεται από ένα ευρύ φάσμα θεραπευτών και σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. ΕΔΡΑ, προσφέρει σε παιδιά και εφήβους προγράμματα Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, ειδικής αγωγής, Ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά και Συμβουλευτικής Οικογένειας.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: ΚΑΛΧΟΥ 39 & ΑΙΑΝΤΟΣ.
Τηλέφωνο: 2102696420 – 421
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ: 9 π.μ. – 8 μ.μ.
ΩΡΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ – ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ: 3 μ.μ. – 8 μ.μ.

Β. 3. Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία
Ο Δήμος Ιλίου, στο πλαίσιο της διαρκούς προσφοράς και οραματιζόμενος μια κοινωνία ισοτιμίας των πολιτών, προχώρησε στη δημιουργία Κέντρου ΑΜεΑ που λειτουργεί σε ειδικά εξοπλισμένο, προσβάσιμο χώρο επί των οδών Πολυτέκνων και Ρήγα Φεραίου (τηλέφωνο: 2102617323).
Σκοπός του Κέντρου, είναι η δημιουργική απασχόληση, η ανάπτυξη ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και η ψυχαγωγία Ατόμων με κινητικές, ψυχικές και άλλες αναπηρίες, καθώς και η παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στις οικογένειες των ΑΜεΑ.

Β. 4. Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών
Ο Δήμος μας, έχοντας υπόψη τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό εντολών της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών προς την υπηρεσία μας για τη διερεύνηση συνθηκών διαβίωσης ανηλίκων, το σημαντικό αριθμό αιτημάτων εκπαιδευτικών και γονέων προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιστατικά επιθετικής συμπεριφοράς, παραμέλησης, κακοποίησης ανηλίκων, και στα πλαίσια της ενίσχυσης του δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών προστασίας και μέριμνας, έχει από το 2010 προβεί στη συνεργασία με τον εθελοντικό οργανισμό ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ για τη λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών και των Οικογενειών τους, στην περιοχή της Παλατιανής (Ελένης & Πλήθωνος).

Στόχος του Κέντρου είναι η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών φροντίδας προς τα παιδιά και η στήριξή αυτών και των οικογενειών τους τόσο σε υλικό όσο και σε συναισθηματικό και ψυχολογικό επίπεδο.
Η Μονάδα στελεχώνεται από Κοινωνικό Λειτουργό του οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού» και έχει στη διάθεσή της την τηλεφωνική γραμμή άμεσης κλήσης 1056.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: Ελένης & Πλήθωνος Γεμιστού (Παλατιανή) Τηλέφωνο: 2105781060 E-Mail: ilion@hamogelo.gr

Β. 5. Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ»
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας "Φαέθων" λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2006 στο Δήμο Ιλίου, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων - Καματερού και τον ΟΚΑΝΑ, ο οποίος έχει την επιστημονική του εποπτεία και το χρηματοδοτεί κατά 50%.
Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται δωρεάν σε όλους τους δημότες των τοπικών κοινωνιών, από εξειδικευμένους επιστήμονες (Κοινωνιολόγους, Ψυχολόγους κλπ.).

Το Κέντρο μέσω ημερίδων και βιωματικών ομάδων συμβουλευτικής, στοχεύει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή της κοινότητας σε θέματα πρόληψης, στη συναισθηματική και ψυχολογική ωρίμανση του ατόμου και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, στην ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών και της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια, καθώς και στην ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στους μαθητές και το σχολικό περιβάλλον.

Στοιχεία επικοινωνίας
Διεύθυνση: Αγ Νικολάου 21 & Εφύρας, 131 22 Ίλιον
Τηλέφωνο: 210 2690 011 Fax: 210 2693 337
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 8.30 π.μ.-2.30 μ.μ. και Δευτέρα & Τετάρτη 6.00 μ.μ. - 9.00 μ.μ.


Β. 6. Ιατροκοινωνικό Κέντρο Ιλίου
Η κοινωνική υπηρεσία σε συνεργασία με το Ιατροκοινωνικό Κέντρο Ιλίου οργανώνει δράσεις και εφαρμόζει προγράμματα προληπτικής ιατρικής για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άποροι, ανασφάλιστοι, ΡΟΜΑ, πρόσφυγες κ.α.).
τα προγράμματα ενδεικτικά αφορούν : δωρεάν εμβολιασμούς σε παιδιά και έκδοση ατομικών δελτίων υγείας παιδιών για τη φοίτηση τους στο σχολείο, προληπτικός οδοντιατρικός έλεγχος των μαθητών της πόλης και ενημερωτικές εκδηλώσεις για θέματα ευαισθητοποίησης και προληπτικής ιατρικής.

Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: Θέτιδος 24 Ίλιον
Τηλέφωνο & Φαξ: 2102619772

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

ΤΥΦΛΗ ΟΡΑΣΗ-ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ .

Τυφλή όραση: βλέποντας τον κόσμο με «άλλα» μάτια
Άρθρο τής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» τής 4ης Σεπτεμβρίου 2010.
Η οπτική μας αντίληψη σχεδόν ποτέ δεν ταυτίζεται με την οπτική μας
συνείδηση.
Γράφει ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗΣ


Ορισμένοι «τυφλοί» μπορούν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, να παρακάμπτουν
τα εμπόδια που συναντάνε στον δρόμο τους, να βλέπουν κάποια χρώματα ή και
να αναγνωρίζουν τις εκφράσεις ενός προσώπου. Πώς είναι δυνατόν άτομα που
υποφέρουν από μερική ή και ολική τύφλωση να είναι ικανά να δημιουργούν μια
σχετικά ακριβή εικόνα του εξωτερικού κόσμου;


Η επιβεβαίωση πάντως της ύπαρξης ενός τόσο παράδοξου φαινομένου όπως η
«τυφλή όραση», και κυρίως η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια
στην κατανόηση των νευρολογικών της προϋποθέσεων, γεννούν την εύλογη και
άκρως ανησυχητική υποψία ότι αυτό που βλέπουμε με τα μάτια μας δεν
ταυτίζεται πάντα με ό,τι βλέπουμε συνειδητά.


Οι άνθρωποι που διαθέτουν ένα φυσιολογικό οπτικό σύστημα είναι ικανοί να
δημιουργούν μια ακριβή εικόνα του εξωτερικού κόσμου. Πράγματι, ο εγκέφαλός
τους, βασιζόμενος στα όσα καταγράφουν τα μάτια τους, μπορεί να
κατασκευάζει μια πιστή εσωτερική αναπαράσταση των όσων υπάρχουν ή
συμβαίνουν γύρω του.


Αυτή την ικανότητα δημιουργίας πιστών οπτικών παραστάσεων στερούνται,
υποτίθεται, όσοι δεν διαθέτουν ένα ακέραιο ή φυσιολογικό οπτικό σύστημα.
Άτομα που έχουν απολέσει μέρος ή το σύνολο των οπτικών τους ικανοτήτων
έπειτα από ένα ατύχημα ή από κάποια χειρουργική επέμβαση. Μολονότι
βολικές, τέτοιες απόλυτες κατηγοριοποιήσεις (ασθενής-υγιής, ικανός να
βλέπει-τυφλός) σπανίως περιγράφουν επαρκώς την πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, από πολύ καιρό έχει διαπιστωθεί ότι άνθρωποι που έχουν
υποστεί κάποια σοβαρή βλάβη του οπτικού τους συστήματος ή ακόμη και οι εκ
γενετής τυφλοί μπορούν, ανάλογα με τη σοβαρότητα της βλάβης, να
δημιουργούν λιγότερο ή περισσότερο ακριβείς νοητικές εικόνες των
αντικειμένων του εξωτερικού κόσμου. Μάλιστα, ορισμένα εξαιρετικά
προικισμένα τυφλά άτομα διαπρέπουν ακόμη και στις εικαστικές τέχνες!
 
Μας είναι εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και να φανταστούμε έναν τυφλό ζωγράφο ή
φωτογράφο, αυτό πιθανότατα συμβαίνει επειδή η όραση κυριάρχησε εντέλει
πάνω στις άλλες αισθήσεις• κυριαρχία που επιβλήθηκε προοδευτικά, κατά την
εξέλιξη των θηλαστικών και κυρίως των πρωτευόντων (στα οποία ανήκουμε και
εμείς οι άνθρωποι). Γεγονός που με τη σειρά του εξηγεί επαρκώς τη βαθύτατα
ριζωμένη προκατάληψή μας ότι μόνο μέσω των ματιών μας μπορούμε να
σχηματίσουμε μια ακριβή εσωτερική αναπαράσταση -δηλαδή μια «πιστή» οπτική
εικόνα- του κόσμου που μας περιβάλλει.
 
Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να καταφύγει κανείς σε τόσο ακραίες και σπάνιες
περιπτώσεις αναπλήρωσης οπτικών λειτουργιών για να πεισθεί ότι κάποια
άτομα, παρά τις σοβαρές απώλειες των αντίστοιχων οπτικών περιοχών, είναι
ικανά να «βλέπουν» υποσυνείδητα ορισμένα οπτικά αντικείμενα.
 
Ήδη από το 1917, μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν καταγραφεί αρκετές
περιπτώσεις στρατιωτών οι οποίοι, παρά τον τραυματισμό των οπτικών
περιοχών του εγκεφαλικού τους φλοιού, παρουσίαζαν κάποιες αξιοπρόσεκτες
«υπολειμματικές» οπτικές ικανότητες. Μεταγενέστερες έρευνες επιβεβαίωσαν
ότι άτομα με σοβαρά τραύματα στον οπτικό φλοιό διατηρούσαν την αινιγματική
ικανότητα να ανιχνεύουν και να αναγνωρίζουν την παρουσία ή την κίνηση
ορισμένων αντικειμένων.
 
Θα χρειαστεί να περάσει, δυστυχώς, μισός και πλέον αιώνας για να
πραγματοποιηθούν οι πρώτες συστηματικές και απροκατάληπτες έρευνες για την
κατανόηση αυτής της παντελώς ανεξήγητης οπτικής ικανότητας. Αξίζει,
μάλιστα, να σημειωθεί ότι αυτή η εξωφρενική καθυστέρηση των σχετικών
ερευνών δεν οφείλεται στην έλλειψη κατάλληλων ιατρικών οργάνων για την
εκτέλεση πειραμάτων, αλλά πρωτίστως στην ιδεοληπτική εμμονή των ειδικών,
οι οποίοι αρνούνταν να αναγνωρίσουν αυτό που έβλεπαν: τις εμφανείς αλλά
απαράδεκτες, σύμφωνα με τα διαγνωστικά και θεωρητικά κριτήρια της εποχής,
οπτικές ικανότητες ορισμένων «τυφλών» ασθενών!
Η ανακάλυψη της τυφλής όρασης
Μόνο κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ο πρωτοπόρος νευροφυσιολόγος Λ.
Γουάισκραντζ (L. Weiskrantz) και οι μαθητές του στο Πανεπιστήμιο τη
Οξφόρδης άρχισαν να ερευνούν σε πειραματόζωα (πιθήκους) τις συνέπειες στην
όραση της μερικής ή ολικής χειρουργικής αφαίρεσης οπτικού φλοιού. Ερευνες
που επιβεβαίωσαν την ήδη από το 1930 διατυπωμένη εικασία ότι η αφαίρεση ή
η καταστροφή του πρωτοταγούς οπτικού φλοιού, δηλαδή της περιοχής V1 του
οπτικού φλοιού (βλ. ειδικό πλαίσιο), δεν οδηγεί σε πλήρη τύφλωση των
πειραματόζωων αλλά, αντίθετα, αυτά φαίνεται πως διατηρούν ορισμένες
οπτικές ικανότητες. Ομως ακόμη και αυτά τα πειραματικά αποτελέσματα δεν
έπεισαν την επιστημονική κοινότητα. Παρά τις σαφείς ανατομικές και
λειτουργικές ομοιότητες του οπτικού συστήματος των πιθήκων με αυτό των
ανθρώπων, οι περισσότεροι ειδικοί επέμεναν στην παραδοσιακή και εσφαλμένη
αντίληψη ότι η όραση στον άνθρωπο είναι αδύνατη εφόσον καταστραφεί η
περιοχή V1 του πρωτοταγούς οπτικού φλοιού.
 
 
Για καλή του τύχη ο Γουάισκραντζ, στις αρχές της δεκαετίας του 1970,
άρχισε να παρακολουθεί έναν ασθενή, παγκοσμίως γνωστό με το ακρωνύμιο D.Β.
Από τον εγκέφαλο αυτού του ασθενή είχε αφαιρεθεί χειρουργικά ένα καρκινικό
συσσωμάτωμα αγγείων που βρισκόταν στον δεξιό πρωτοταγή οπτικό φλοιό του
εγκεφάλου του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταστεί ο D.Β. τυφλός κατά το
ήμισυ (ημιανοψία). Μετά την εγχείρηση ο D.Β. δεν έβλεπε κανένα αντικείμενο
που βρισκόταν στο αριστερό ημιμόριο του οπτικού του πεδίου, οτιδήποτε
υπήρχε στην αριστερή τυφλή περιοχή ήταν γι΄ αυτόν εντελώς αόρατο.
Παραδόξως όμως, όταν οι ερευνητές έβαζαν το χέρι τους σ΄ αυτή τη «σκοτεινή
ζώνη», ο D.Β. άπλωνε με ακρίβεια το χέρι του για να το πιάσει. Επίσης όταν
τοποθετούσαν ένα ραβδί κατακόρυφα ή οριζόντια, και πάλι ο ασθενής ήταν σε
θέση να απαντήσει σχετικά με τον προσανατολισμό του ραβδιού. Και μολονότι
έδινε σχεδόν πάντα τις σωστές απαντήσεις, ο ίδιος δεν γνώριζε καθόλου ότι
απαντούσε σωστά. Με άλλα λόγια δεν είχε καθόλου συνείδηση των οπτικών του
ικανοτήτων, μολονότι σαφώς υπήρχαν και, όποτε χρειαζόταν, τις
χρησιμοποιούσε με μεγάλη ευχέρεια.
Η συστηματική παρακολούθηση του D.Β. αλλά και άλλων ασθενών με παρόμοιες
ικανότητες επέτρεψε στον Γουάισκραντζ και τους συνεργάτες του όχι μόνο να
επιβάλουν ως εμπειρικά αυταπόδεικτη την ιδέα της τυφλής όρασης, αλλά και
να δείξουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η οπτική ευαισθησία των ασθενών
που εκδηλώνουν τυφλή όραση είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή που εμφανίζουν
όσοι βλέπουν φυσιολογικά! Ο όρος τυφλή όραση (Blindsight) επομένως
«αναφέρεται στα άτομα εκείνα που, ενώ δηλώνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται
οπτικά ερεθίσματα, είναι σε θέση να κάνουν διακρίσεις που προϋποθέτουν
οπτικές ικανότητες υψηλού επιπέδου», σύμφωνα με τον ορισμό του ίδιου του
Γουάισκραντζ.
 
 
Υποσυνείδητη όραση
Χάρη στην πολυετή μελέτη ασθενών όπως ο D.Β., η τυφλή όραση έγινε επίσημα
αποδεκτή από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Και μολονότι όμως οι
δυνατότητες του D.Β. είναι σπάνιες και εντυπωσιακές, δεν είναι σε καμία
περίπτωση μοναδικές. Πολλές άλλες έρευνες σε άτομα με σοβαρές βλάβες στον
πρωτοταγή οπτικό φλοιό έχουν πλέον καταγραφεί στη σχετική βιβλιογραφία. Η
πιο πρόσφατη έρευνα είναι αυτή που δημοσιεύτηκε πριν από έναν μήνα στο
περιοδικό «Scientific American».
Πρόκειται για τα αποτελέσματα της πολυετούς έρευνας της γνωστής Ολλανδέζας
ερευνήτριας Μπέατρις ντε Γκέλντερ (Beatrice de Gelder), καθηγήτριας
Γνωσιακών Νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τίλμπουργκ. Στο σχετικό
άρθρο παρουσιάζει την περίπτωση του ασθενούς Τ.Ν., μια σπάνια περίπτωση
τύφλωσης που προκλήθηκε από δύο απανωτά επεισόδια εγκεφαλικής αποπληξίας.
Επεισόδια που δημιούργησαν σοβαρές βλάβες στον ινιακό λοβό του εγκεφάλου:
το πρώτο έπληξε τον αριστερό πρωτοταγή οπτικό φλοιό ενώ το δεύτερο, μετά
από πέντε εβδομάδες, τον δεξιό οπτικό φλοιό. Τα μάτια του λειτουργούσαν
τέλεια, δεδομένου όμως ότι ο πρωτοταγής οπτικός φλοιός δεν λειτουργούσε, ο
Τ.Ν. ήταν πλέον ουσιαστικά τελείως τυφλός.
Παρ΄ όλα αυτά, όπως διαπίστωσαν έκπληκτοι η Ντε Γκέλντερ και οι συνεργάτες
της, ο ασθενής επιδείκνυε εντυπωσιακές ικανότητες τυφλής όρασης. Οπως
περιγράφει με μεγάλο ενθουσιασμό η ίδια στο σχετικό άρθρο της, «το βίντεο
που γυρίσαμε με τους συνεργάτες μου είναι εντυπωσιακό. Ο τυφλός ασθενής
περπατούσε σε έναν μακρύ διάδρομο στον οποίο υπήρχαν κιβώτια, καρέκλες και
άλλα έπιπλα γραφείου. Ο ασθενής, που τον αποκαλούμε Τ.Ν., δεν γνώριζε ότι
στον διάδρομο είχαν τοποθετηθεί σκοπίμως όλα αυτά τα εμπόδια, και παρ΄ όλα
αυτά τα αποφεύγει όλα. Περνά ανάμεσα σε ένα καλάθι αχρήστων και τον τοίχο,
και παρακάμπτει έναν τρίποδα φωτογραφικής μηχανής, χωρίς να συνειδητοποιεί
καθόλου όλους αυτούς τους ελιγμούς και τις ειδικές μανούβρες που ήταν
αναγκασμένος να κάνει».
Ο άνετος και αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο ελίσσεται ο Τ.Ν, σύμφωνα
με τη συγγραφέα, «είναι πιθανόν η πιο εντυπωσιακή απόδειξη τυφλής όρασης
που έχει ποτέ αναφερθεί στη σχετική βιβλιογραφία». Και όπως επισημαίνει, ο
τρόπος που κινείται ο Τ.Ν. κατά μήκος του διαδρόμου θυμίζει κάπως την
υπνοβασία.
Και σ΄ αυτή την περίπτωση επιβεβαιώνεται ότι άνθρωποι εν μέρει ή εξ
ολοκλήρου τυφλοί είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται μια σειρά από οπτικά
αντικείμενα: απλά σχήματα, χρώματα, προσανατολισμό και κινήσεις
αντικειμένων, ακόμη και τις συναισθηματικές εκφράσεις ενός προσώπου, χωρίς
όμως να αναγνωρίζουν αυτό το πρόσωπο ή το φύλο του.
Πώς όμως εξηγείται αυτή η μυστηριώδης αντιληπτική ικανότητα; Και ποιοι
είναι οι εγκεφαλικοί μηχανισμοί που επιτρέπουν αυτή την «αόμματη» όραση;
Για την ώρα δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές απαντήσεις σ΄ αυτά τα ερωτήματα.
 
Το βέβαιο είναι ότι η ασφαλής και απρόσκοπτη κίνηση στον χώρο αποτελεί
ζωτική ανάγκη για κάθε έμβυο οργανισμό. Δεν θα εκπλαγούμε καθόλου αν από
νέες έρευνες επιβεβαιωθεί ότι, όπως όλα δείχνουν, το κεντρικό νευρικό
σύστημα των πιο εξελιγμένων πρωτευόντων διαθέτει και δευτερεύοντα
εγκεφαλικά συστήματα προσανατολισμού και ασφαλούς μετακίνησης στον χώρο
ακόμη και όταν ο πρωτοταγής οπτικός φλοιός και η συνειδητή όραση που
σχετίζεται στενά με αυτόν δεν λειτουργούν ικανοποιητικά.
Υπόθεση η οποία ενισχύεται και από πλήθος νευροβιολογικών ανακαλύψεων
σχετικών με τη δομή και την οργάνωση του οπτικού φλοιού στα πρωτεύοντα και
ειδικότερα στον άνθρωπο. Πράγματι, οι οπτικές πληροφορίες που συλλέγουν οι
οφθαλμοί διαβιβάζονται μέσω του οπτικού νεύρου στον οπτικό φλοιό, αφού
υποστούν αρκετή επεξεργασία σε ενδιάμεσους σταθμούς (βλ. ειδικό πλαίσιο).
Κοντολογίς, σύμφωνα με την ερμηνεία των πειραματικών δεδομένων που έχει
προτείνει ο Γουάισκραντζ, οι οπτικές πληροφορίες στην πορεία τους από τα
μάτια προς τον οπτικό φλοιό χωρίζονται σε δύο ρεύματα που ακολουθούν δύο
διαφορετικές οδούς: μία εξελικτικά αρχαιότερη, η οποία πηγαίνει από τα
μάτια προς το άνω διδύμιο, που βρίσκεται στο εγκεφαλικό στέλεχος, και από
εκεί καταλήγει στον κροταφικό λοβό. Αυτή η οπτική οδός διαμορφώνει μια
πρώτη, ταχύτατη αλλά ασαφή αντίληψη των οπτικών αντικειμένων. Και μια
δεύτερη οδό, πιο πρόσφατη εξελικτικά, και ταυτόχρονα πολύ πιο περίπλοκη
και χρονοβόρα, που πηγαίνει από τα μάτια στον έξω γονατώδη πυρήνα και από
εκεί καταλήγει στον οπτικό εγκέφαλο, όπου οι πληροφορίες υφίστανται
λεπτομερή επεξεργασία και ανάλυση από περίπου τριάντα διαφορετικές οπτικές
περιοχές, κάθε μία εξειδικευμένη σε κάποιο οπτικό γνώρισμα.
Όταν η νεότερη εξελικτικά και πολυπλοκότερη λειτουργικά οπτική οδός
αποσυνδεθεί ή καταστραφεί -από κάποια βλάβη ή από χειρουργική επέμβαση-
τότε η μόνη οπτική οδός που απομένει στον εγκέφαλό μας είναι η εξελικτικά
αρχαιότερη, ταχύτερη αλλά και πιο ατελής οπτική οδός. Αυτή η ιδιοφυής και
αρκετά τολμηρή ερμηνεία των διαθέσιμων παρατηρησιακών δεδομένων έχει μια
πολύ σημαντική συνέπεια για την ανθρώπινη αυτογνωσία.
Αν ισχύει, τότε η συνειδητή όραση (τι είναι αυτό που βλέπω) αφορά
αποκλειστικά τη λειτουργία της νεότερης οπτικής οδού. Ενώ η αρχαιότερη
εξελικτικά οπτική οδός είναι καταδικασμένη να παραμένει τυφλή (βλέπω κάτι
αλλά δεν ξέρω τι). Με άλλα λόγια η τυφλή όραση είναι το προϊόν της
ενεργοποίησης του εξελικτικά αρχαιότερου οπτικού μας εγκεφάλου!
 
Επειδή δεν βλέπουμε με τα... μάτια μας
Το ευτυχές γεγονός ότι η λειτουργία της όρασης μοιάζει απολύτως φυσική και
σχεδόν αυτόματη αποτέλεσε και ενδεχομένως εξακολουθεί να αποτελεί το
μεγαλύτερο εμπόδιο για να αναγνωρίσουμε την απίστευτη πολυπλοκότητά της.
Φαίνεται αρκετά εύκολο: απλώς ανοίγουμε τα μάτια μας και όλος ο πλούσιος
κόσμος από χρώματα, σχήματα και μορφές εισέρχεται και καταγράφεται μέσα
στον εγκέφαλό μας, χωρίς καμία προσπάθεια.
Για τη σύγχρονη νευροεπιστήμη, η όραση δεν είναι καθόλου η παθητική
αισθητηριακή καταγραφή του κόσμου που μας περιβάλλει. Αντίθετα πρόκειται
για μια απίστευτα πολύπλοκη εγκεφαλική-νοητική διεργασία που μας επιτρέπει
να γνωρίζουμε τον κόσμο. Ο οπτικός μας εγκέφαλος δεν καταγράφει παθητικά
σαν φωτογραφική μηχανή τις δισδιάστατες εικόνες που φτάνουν σε αυτόν από
τον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών, αλλά κατασκευάζει ενεργητικά τον
πλούσιο τρισδιάστατο κόσμο που εντέλει «βλέπει».
Αλλά και ο ίδιος ο οπτικός εγκέφαλος, που καλύπτει τους δύο ινιακούς
λοβούς στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, δεν αποτελεί μια ενιαία δομή (βλ.
εικόνα), αλλά χωρίζεται σε πολλά επιμέρους διαμερίσματα, καθένα από τα
οποία είναι εξειδικευμένο στην ανάλυση και επεξεργασία μιας ορισμένης
ιδιότητας των οπτικών πληροφοριών.
Τα οπτικά σήματα που ταξιδεύουν από τα μάτια στον οπτικό εγκέφαλο
εισέρχονται σε αυτόν μέσω της κύριας πύλης που ονομάζεται πρωτοταγής ή
ταινιωτός οπτικός φλοιός (V1). Από εκεί τα οπτικά σήματα, αφού υποστούν
μια πρώτη επεξεργασία, διανέμονται στα εξωταινιωτικά διαμερίσματα που
βρίσκονται γύρω από αυτόν (περιοχές V2 - V5) και τα οποία εξειδικεύονται
στην ανάλυση μεμονωμένων χαρακτηριστικών της οπτικής σκηνής (χρώμα, μορφή,
κίνηση του ορατού αντικειμένου).

" ΟΥΡΑΝΙΣΚΟΥ ΤΡΕΛΕΣ " : SPECIAL RISOTTO ΣΑΜΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ .

"ΟΥΡΑΝΙΣΚΟΥ ΤΡΕΛΕΣ"
Αυγά-μάτια..και όχι μόνο..!

Αισθήσεις 5, 6 για τους φίλους μας με ιδιαίτερες ικανότητες! Και επειδή δεν είμαι γιατρός να μιλήσω για τις άλλες αλλά μαγείρισσα,
θα προσπαθήσω να ομορφύνω την απόλαυση της γεύσης με ιδέες και συνταγές.
Είμαι η Βίβιαν Τσαραμύρση,πολύ καλή φίλη του Βαγγέλη και
επαγγγελματίας Chef.Εδώ θα βρείτε συνταγές κάθε εβδομάδα
για διάφορες περιστάσεις,από το sandwich που τρώτε για 10τιανό
μέχρι το μεγάλο σας γιορτινό τραπέζι.Δοκιμάστε τις
και πείτε μου!
Σχόλια πάντα επιτρέπονται και επιζητούνται!
 
 
Τρίτη 14 Φλεβάρη ...Έρωτας , αγάπη , πάθος , ευτυχία , λουλούδια , γλυκά , δώρα , εκπλήξεις , ρομαντικά δείπνα , ...Δεν ξέρω αν είστε fan όλου αυτού , εαν είστε και θέλετε να ετοιμάσετε κάτι ωραίο για τον καλό/ή σας , σας γράφω μια συνταγούλα απο
ένα ριζοτάκι με σαμπάνια και παρμεζάνα ! Δώστε έναν αέρα Ιταλίας στο δείπνο σας !!
 
RISOTTO ΜΕ ΣΑΜΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ
 
Υλικά
 
500γρ ρύζι αρμπόριο
1 σαμπάνια
300γρ τριμμένη παρμεζάνα
1 κρεμμυδάκι
¼ μιας σκελίδας σκόρδου
Ζωμός κοτόπουλου
Βούτυρο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Και…
Υπομονή!

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τα ¼ της σκελίδας σκόρδου. Σε ένα τηγανάκι βάζουμε μισή κουταλίτσα βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι και το σκορδάκι. Ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα ώσπου να γυαλίσει σβήνουμε με 1μισή ποτήρι σαμπάνια (η υπόλοιπη είναι για να κεραστείτε μόλις τελειώσει το γεύμα!). μόλις εξατμισθεί η μισή σαμπάνια βάζουμε τον ζωμό λίγο λίγο και χαμηλώνουμε την φωτιά (εάν δεν έχουμε σπιτικό ζωμό κοτόπουλο παίρνουμε κύβους από το σούπερ μάρκετ και διαλύουμε έναν σύμφωνα με τις οδηγίες) . Ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα! Και εδώ βάζουμε την υπομονή που σας γράφω στα υλικά! Πρέπει να ανακατεύουμε συνέχεια για να αποκτήσει μια κρεμώδη και μαστιχωτή γεύση το risotto μας. Σε 15 λεπτά ελέγχουμε το ρύζι μας είναι στην κρίση μας αν θα το κρατήσουμε al dente  Δοκιμάζουμε και το αλάτι διότι μπορεί να μην χρειάζεται να προσθέσουμε γιατί έχει και ο ζωμός. Με έναν μύλο τρίβουμε πιπέρι μέσα στο risotto.Αφαιρόυμε από την φωτιά ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο και την τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Το risotto  πρέπει να γίνει λίγο πριν ξεκινήσει το δείπνο γιατί τρώγετε αμέσως μόλις μαγειρευτεί! Μην ξεχάσετε τον μύλο του πιπεριού πάνω στο τραπέζι!

Να είστε σίγουροι ότι θα εντυπωσιάσετε τον καλεσμένο σας!

Τα λέμε την επόμενη εβδομάδα!!

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΕΝΑ ΑΓΓΙΓΜΑ .

Αγάλματα που περιμένουν ένα... άγγιγμα
Η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλους, ο Δίας του Αρτεμισίου
στέκουν προσμένοντας το ψηλάφημα των επισκεπτών.
«Παρακαλώ, μην αγγίζετε» υπενθυμίζουν διαρκώς στους μικρούς κυρίως
επισκέπτες ξεναγοί και ταμπέλες στα μουσεία, σε μια προσπάθεια να
προστατέψουν τα εκθέματα, με τίμημα, ωστόσο, να κάνουν πολλές φορές το
μουσείο απρόσιτο ή βαρετό στα παιδιά. Και, όμως, υπάρχει ένα μουσείο που
το άγγιγμα όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά... επιβάλλεται. «Ψηλαφίστε τη
στήλη», «Στρίψτε το κεφάλι του κούρου για να δείτε τα προσεγμένα του
μαλλιά», «Αγγίξτε το άγαλμα και τις πτυχές του ρούχου του», παροτρύνει η
ξεναγός και τα παιδιά ανταποκρίνονται με προθυμία.
Στο Μουσείο Αφής οι κανόνες δεν είναι αυστηροί. Δεν υπάρχουν βιτρίνες και
τα εκθέματα στέκουν εκεί προσμένοντας το «χάδι». Σε αντάλλαγμα ταξιδεύουν
τον επισκέπτη πίσω στον χρόνο.
Η Αφροδίτη της Μήλου, ο Ερμής του Πραξιτέλους, ο Ηνίοχος των Δελφών, ο
Δίας του Αρτεμισίου, ο Κούρος της Βολομάνδρας, το Παιδί του Κριτία,
«σμιλεμένα» σε... γύψο, ακριβή αντίγραφα των μαρμάρινων ή χάλκινων
πρωτοτύπων είναι μόνο μερικά από τα αγάλματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο
Αφής.
Μια πλούσια συλλογή από αγάλματα σε φυσικό μέγεθος, ανάγλυφα, προτομές,
μακέτες αρχαίων θεάτρων και ιερών, αγγεία, επιτύμβιες στήλες, γλυπτά και
χρηστικά αντικείμενα όλων των περιόδων της αρχαίας ελληνικής τέχνης
αφήνονται στα... χέρια του επισκέπτη.
Εκτός από την αξιόλογη αρχαιοελληνική συλλογή, το μουσείο διαθέτει
αίθουσες βυζαντινής συλλογής και ολυμπιακής παιδείας.
Ανάλογα μουσεία υπάρχουν ακόμη μόνο 4-5 στον κόσμο. Το Μουσείο Αφής
ιδρύθηκε πριν από 26 χρόνια από τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος και
απευθύνεται σε τυφλούς ή σε άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης από τη χώρα
μας και το εξωτερικό, προκειμένου να μπορέσουν να αντιληφθούν με την αφή
το μεγαλείο, τον πλούτο και την αισθητική τελειότητα των θησαυρών της
πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το μουσείο, ωστόσο, απευθύνεται και στα παιδιά, σε μια προσπάθεια να
ευαισθητοποιηθούν και να κατανοήσουν τα προβλήματα των τυφλών και
γενικότερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Καθημερινά το μουσείο δέχεται
επισκέψεις από μαθητές δημοτικών σχολείων και με τη χρήση μάσκας μπαίνουν
στο... «πετσί» των τυφλών.
Το 1988
Βραβείο από την Ευρώπη
Το Μουσείο Αφής στεγάζεται σε ένα παλιό διώροφο νεοκλασικό κτίριο στον
χώρο του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος, δωρεά Εμπειρίκου και το 1999 με τον
καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας υπέστη σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να
ανασταλεί η λειτουργία του. Η αποκατάστασή του ολοκληρώθηκε το 2004 και τα
εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου πραγματοποιήθηκαν παρουσία του τότε
Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.
Το Μουσείο Αφής, το 1988, ξεχώρισε ανάμεσα σε 70 άλλα ευρωπαϊκά μουσεία
και έλαβε τον «Επαινο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς», ενώ το 2004
απέσπασε από την Ελληνική Ομοσπονδία Σωματείων Φίλων των Μουσείων «βραβείο
για την υλοποίηση προγραμμάτων προσβασιμότητας» ανάμεσα σε 12 φορείς και
άλλα μουσεία.
Τα πρωτότυπα εκθέματα εντοπίζονται σε διάφορα μουσεία, όπως στο Εθνικό
Αρχαιολογικό Μουσείο, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, των Δελφών, της
Ολυμπίας, του Ηρακλείου.
Τα παιδιά ενθουσιάζονται
Μεγάλη η ανταπόκριση από τα σχολεία
«Η ανταπόκριση από τα σχολεία είναι μεγάλη. Δεν μας ενδιαφέρει να
διδάξουμε στα παιδιά αρχαιολογία. Γι’ αυτό μπορούν να πάνε στα άλλα
μουσεία και να δουν τα πρωτότυπα. Σκοπός μας είναι να τα
ευαισθητοποιήσουμε κοινωνικά. Φορούν τη μάσκα και αντιλαμβάνονται πως
βλέπει με την αφή ένας τυφλός. Επιπλέον, τους μαθαίνουμε πώς να
συνοδεύσουν σωστά έναν τυφλό, αν τους ζητήσει βοήθεια», τονίζει στο
«Εθνος» η ξεναγός του μουσείου Αργυρώ Καραβίνου.
Με τις καλύτερες εντυπώσεις έφυγαν οι μαθητές της Ε’ τάξης του 1ου
Δημοτικού Καλυβίων, που επισκέφτηκαν το μουσείο. «Ηταν πολύ ωραία», φώναξε
αυθόρμητα κάποιο από τα παιδιά, όταν ρωτήθηκαν από την ξεναγό πώς τα
πέρασαν. «Μου έκανε εντύπωση που μας έκλεισαν τα μάτια και κατάλαβα πόσο
διαφορετικά αντιλαμβάνονται τα πράγματα οι τυφλοί», μας είπε η μικρή
Μαρία. «Είναι ένα διαφορετικό μουσείο, γιατί μας άφησαν να αγγίζουμε και
τα αρχαία δεν είναι κλεισμένα σε βιτρίνες», τόνισε η Βασιλική.
Το Μουσείο Αφής βρίσκεται στη διεύθυνση Αθηνάς 17 & Δοϊράνης 198 (τέρμα Λ.
Συγγρού) στην Καλλιθέα και δέχεται καθημερινά επισκέψεις σχολείων κατόπιν
ραντεβού. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν για πληροφορίες στο
τηλέφωνο 210-9415222
Πηγή Πληροφοριών: www.ethnos.gr
[περισσότερα στο www.tactualmuseum.gr]

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

''ΟΥΡΑΝΙΣΚΟΥ ΤΡΕΛΕΣ " - ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΜΠΙΖΕΛΙΩΝ

"ΟΥΡΑΝΙΣΚΟΥ ΤΡΕΛΕΣ"
Αυγά-μάτια..και όχι μόνο..!

Αισθήσεις 5, 6 για τους φίλους μας με ιδιαίτερες ικανότητες! Και επειδή δεν είμαι γιατρός να μιλήσω για τις άλλες αλλά μαγείρισσα,
θα προσπαθήσω να ομορφύνω την απόλαυση της γεύσης με ιδέες και συνταγές.
Είμαι η Βίβιαν Τσαραμύρση,πολύ καλή φίλη του Βαγγέλη και
επαγγγελματίας Chef.Εδώ θα βρείτε συνταγές κάθε εβδομάδα
για διάφορες περιστάσεις,από το sandwich που τρώτε για 10τιανό
μέχρι το μεγάλο σας γιορτινό τραπέζι.Δοκιμάστε τις
και πείτε μου!
Σχόλια πάντα επιτρέπονται και επιζητούνται!
ΒΕΛΟΥΤΕ ΣΟΥΠΑ ΜΠΙΖΕΛΙΩΝ ΜΕ ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΚΑΡΟΤΟΥ


Κάποιοι αμφισβητούν τις αξιώσεις περί βελτιωμένης υγείας στους χορτοφάγους. Η μελέτη «Θνησιμότητα στους Βρετανούς χορτοφάγους: η αναθεώρηση και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από την EPIC-Οξφόρδης» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χαμηλότερη θνησιμότητα στους Βρετανούς χορτοφάγους εξηγείται καλύτερα από την συμπεριφορά εκτός της μη-κατανάλωσης κρέατος. Η μελέτη δηλώνει ότι οι «Βρετανοί χορτοφάγοι έχουν χαμηλή θνησιμότητα έναντι του γενικού πληθυσμού. Τα ποσοστά θανάτου τους είναι παρόμοια με εκείνα των συγκρίσιμων μη-χορτοφάγων, που προτείνει ότι ένα μεγάλο μέρος αυτού του οφέλους μπορεί να αποδοθεί στους μη-διαιτητικούς παράγοντες τρόπου ζωής όπως τη χαμηλή επικράτηση του καπνίσματος και μιας γενικά υψηλής κοινωνικοοικονομικής θέσης ή στις πτυχές της διατροφής εκτός από την αποφυγή του κρέατος και του ψαριού.» Μια σχετική μελέτη, «θνησιμότητα στους χορτοφάγους και μη-χορτοφάγους: λεπτομερή συμπεράσματα από μια συνεργάσιμη ανάλυση 5 ενδεχόμενων μελετών», που δοκίμασε επίσης να απομονώσει τις «κρυφές μεταβλητές» μέσα από 6 μελέτες χορτοφαγικών διατροφών. Τα αποτελέσματά της πρότειναν ότι η αναλογία θνησιμότητας ήταν χαμηλότερη στους τρώγοντες ψάρια που ακολουθήθηκαν από περιστασιακά τρώγοντες κρέας και χορτοφάγους που ακολουθήθηκαν έπειτα από τους κανονικούς τρώγοντες κρέας και αυστηρούς χορτοφάγους.Σαν ομάδα, οι χορτοφάγοι είχαν 24% χαμηλότερη θνησιμότητα των καρδιακών παθήσεων έναντι στους τρώγοντες κρέας.Μερικοί από τους μεγαλύτερους Φιλόσοφους και ερευνητές του κόσμου, μέσα σε αυτούς πολλοί Έλληνες, ήταν παθιασμένοι χορτοφάγοι: ο Πυθαγόρας, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Η χορτοφαγία φαίνεται να συμβάλει σημαντικά στην συνείδηση. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έχει πει χαρακτηριστικά ότι :
"Τίποτα δεν θα ευεργετήσει την ανθρώπινη υγεία και θα αυξήσει τις ευκαιρίες επιβίωσης της ζωής στη Γη περισσότερο όσο η εξέλιξη σε ένα χορτοφαγικό διαιτολόγιο." *
Υλικά
για την βελουτέ σούπα
500γρ αρακάς
1 μεσαίο κρεμμύδι
1σκελίδα σκόρδο
2 πατατούλες
2 καρότα
1 κλωναράκι σέλερυ
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Υλικά
Για τα κριτσίνια καρότου
400γρ αλεύρι μαλακό
150γρ ελαιόλαδο
90γρ λευκό κρασάκι
2 μικρά καροτάκια
3κλαδακια άνηθου
1κρεμμυδάκι φρέσκο
6γρ αμμωνία σκόνη
4γρ ριγανούλα
7γρ αλάτι
3γρ πιπέρι

Εκτέλεση
Πιάστε τα μαχαίρια!! Ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Με ένα μαχαιράκι τραβάμε τις ίνες από το σέλερυ και το κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια όπως τις πατάτες και το καρότο.
Και ήρθε η ώρα να πάρει τη σκυτάλη η αγαπημένη μας φίλη κατσαρόόόλα!
Ρίχνουμε λαδάκι στην κατσαρόλα ώσπου να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας σε μέτρια φωτιά. Μόλις ακούσουμε τον ήχο τσιιιιι πρέπει να ρίξουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι δηλαδή το τσιγαρίζουμε. Αφού το κρεμμύδι γυαλίσει ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον αρακά. Έπειτα βάζουμε τις πατατούλες, τα καρότα και το σέλερυ. Προσθέτουμε, νερό ώστε να καλυφθούν τα λαχανικά και λίγο παραπάνω ,αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσει για 35-40 λεπτά. Δοκιμάζουμε και βάζουμε τα λαχανικά στο μπλέντερ να γίνουν ένας χυλός προσθέτοντας σταδιακά όταν χρειάζεται ζωμό από την κατσαρόλα. Εάν σας μείνει ζωμός κρατήστε τον στην κατάψυξη και μπορείτε άλλη μέρα να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε π,χ μία ψαρόσουπα. Το αποτέλεσμα μας θα είναι μια υπέροχη βελουτέ σούπα μπιζελιών!
Θα συνοδεύσουμε την σούπα μας με κριτσίνια καρότου.
Ζυμώνουμε τα όλα τα υλικά εκτός από το κρεμμύδι τον άνηθο και το καρότο για 3 λεπτά στην αργή ταχύτητα. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο , το κρεμμύδι και τα καρότα και τα ρίχνουμε στη ζύμη. Μετά από 2 λεπτά στην αργή ταχύτητα αφού έχουν ανακατευτεί καλά το βγάζουμε και το πλάθουμε σε μικρά μπαστουνάκια προσέχοντας να έχουν όλα σχεδόν το ίδιο σχήμα
για να ψηθούν ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου στους 200 βαθμους.

*Πηγη wikipedia