meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο Κ. ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ ΣΤΟ 3ο MUSIC DREAM FESTIVAL ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS!



Το 3ο Music Dream Festival θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 στο Άλσος Περιστερίου, με ώρα έναρξης 20:30. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Μουσικού Εργαστηρίου «Οδός Ονείρων» του Μαέστρου κ. Γιάννη Γαβρά, για δεύτερη χρονιά σε συνεργασία με τον κοινωνικοπολιτικό διαδικτυακό ιστότοπο «Με άλλα Μάτια» ( http://meallamatia.blogspot.com ) του Δικηγόρου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά, που φέτος έχει στόχο τη στήριξη και προώθηση του έργου του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος».

Παρών θα είναι και ο διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτης κ. Μίμης Πλέσσας, στον οποίο είναι μουσικά αφιερωμένη η εκδήλωση!

Το Music Dream Festival είναι ένας ετήσιος, σύγχρονος πολιτιστικός θεσμός που μετρά πλέον χιλιάδες φίλους και χαίρει εκτίμησης τόσο για την αισθητική του όσο και για την καλλιτεχνική του αρτιότητα. Διοργανώνεται από το μουσικό εργαστήρι «Η Οδός Ονείρων» του καθηγητή και μαέστρου κ. Γιάννη Γαβρά.



Σκοπός αυτής της διοργάνωσης είναι να προκληθεί το ενδιαφέρον και η ευαισθησία των συμπολιτών μας για τις προσπάθειες ποιοτικής αναβάθμισης των συνθηκών ζωής παιδιών που χρήζουν κοινωνικής αρωγής, προστασίας  και φροντίδας. Όλη η παραγωγή, από την αρχή ως το τέλος, στηρίζεται πάντα στην εθελοντική δράση των φίλων του μουσικού εργαστήριου «Η Οδός Ονείρων» και της Ορχήστρας των Ονείρων.

Πολύ σημαντική επίσης είναι η βοήθεια και η στήριξη που υπάρχει πάντα από τους φίλους της μουσικής (επαγγελματίες και μη) και από τους συνανθρώπους μας που πιστεύουν ότι με την στήριξη και την αλληλεγγύη στα παιδιά, χτίζουμε ένα καλύτερο αύριο γι' αυτά. Η είσοδος στο Music Dream Festival είναι εξ αρχής ελεύθερη θέλοντας να δείξουμε και να διαδώσουμε την έννοια του εθελοντισμού με σύνθημα μας «μια συναυλία από τα παιδιά για τα ΠΑΙΔΙΑ».

Όσοι θα παρακολουθήσουν το φετινό, 3ο Music Dream Festival, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα μουσικό ταξίδι αφιερωμένο στις διαχρονικής καλλιτεχνικής αξίας δημιουργίες του κ. Μίμη Πλέσσα από την «Ορχήστρα Των Ονείρων» του Μαέστρου κ. Γιάννη Γαβρά και την Παιδική Χορωδία της Ορχήστρας, καθώς και από τους ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου, Άκη Δείξιμο, Μάγδα Βαρουχά, Θάνο Ολύμπιο, Ραφαέλα Πασβούρη, Θοδωρή Κυριακόπουλο, καθώς και από το  12χρονο Γιάννη Πολονύφη που διαβάζει τις νότες με τα μάτια της ψυχής!



Τα τραγούδια θα είναι διασκευασμένα και ενορχηστρωμένα από τον κ. Γαβρά, πάντα με προσέγγιση που δείχνει σεβασμό στις αρχικές δημιουργίες.  

Παρουσιαστής της βραδιάς θα είναι ο Δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, ενώ στο χώρο θα συγκεντρώνονται τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τα Παιδικά Χωριά SOS, από όσους συμπολίτες μας έχουν τη δυνατότητα.

Παράλληλα, θα παρέχεται συνεχής ενημέρωση και πλούσιο ενημερωτικό υλικό για τις δράσεις του φορέα.

Εθελοντικά θα βοηθήσουν στη διεξαγωγή της εκδήλωσης και γονείς από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Περιστερίου με πρωτοβουλία του Δημάρχου της πόλης κ. Ανδρέα Παχατουρίδη!

Χορηγοί Επικοινωνίας: zougla.gr, Βιβλιοπωλείο IANOS,

Χορηγοί: η εκτυπωτική εταιρεία «Printako», η Καφετέρια «Jojo» στο Περιστέρι και η εταιρεία ειδών καθαριότητας «Lumino»,

Δείτε τι έγινε πέρυσι στο 2ο Music Dream Festival:

Βρείτε την εκδήλωση και στο Facebook και παρακολουθήστε υλικό από τις τελικές προετοιμασίες:

Περισσότερες Πληροφορίες: Μουσικό Εργαστήρι «Οδός Ονείρων» του κ. Γιάννη Γαβρά
Τηλ. 210-2613589 / 6945955209









Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΕΣΚΕΝΑΖΥ: "Η ΠΡΩΤΗ ΚΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ" ΣΤΟ "ΜΟΝΟΠΑΤΙ" ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Η Κατερίνα Χέλμη διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίοΟ Εσκενάζυ μιλάει για το βιβλίοΗ Μαρία Αλιφέρη διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίο


«Η Πρώτη Κραυγή Της Σιωπής», είναι το πρώτο βιβλίο της πενταλογίας που ξεκίνησε να γράφει ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κ. Αλμπέρτο Εσκενάζυ!

Το βιβλίο παρουσιάστηκε σε ζεστή ατμόσφαιρα και φιλικό κλίμα, το βράδυ της Δευτέρας 27 Ιουνίου 2016, στο καλλιτεχνικό στέκι, café-bar «Θεατράλε» (Θησέως 40 Μαρούσι), έναν πολυχώρο ψυχαγωγίας και πολιτισμού τον οποίο πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί ο κ. Εσκενάζυ με τα παιδιά του, τη Σάρα και τον Λέων.

Ως «ανόητος και χειμαρρώδης ερευνητής», αυτοσυστήθηκε στο κοινό αυτοσαρκαζόμενος ο κ. Εσκενάζυ, διοχετεύοντας συνεχώς χιούμορ στη βραδιά και διευκρινίζοντας ότι δουλεύει ατελείωτα διαβάζοντας πάρα πολύ, πριν ξεκινήσει να περιγράψει ιστορικά μια περίοδο, μια πόλη ή ένα γεγονός.

«Πέταξα στα ουράνια, είδα μέσα από τα σύννεφα τη Θεσσαλονίκη των τότε χρόνων και μετά ξεκίνησα να τοποθετώ τους ήρωες μου ανάμεσα στα γεγονότα και στις στιγμές», εξήγησε ο κ. Εσκενάζυ.

Η πενταλογία, ανακατεύει ιστορικά πρόσωπα με μυθιστορηματικούς ήρωες και εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη, συνολικά τα έτη 1908-1967.

Κάθε βιβλίο θα έχει και έναν υπότιτλο, με το πρώτο να υποτιτλίζεται ως «Σπίθα» -500 σελίδες!-, ενώ έτοιμο είναι ήδη και το δεύτερο μυθιστόρημα -650 σελίδες!-, το οποίο ο συγγραφέας δε θα κυκλοφορήσει πριν παρέλθει τουλάχιστον ένα έτος!

Πρωταγωνίστρια του βιβλίου η Νόνα, η γιαγιά που ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ δε γνώρισε. Η γιαγιά του που την έκανε εξώφυλλο στο βιβλίο του, όπως η εικόνα της σώθηκε μέσα από ένα πορτρέτο του θείου του και ζωγράφου.

Η Νόνα που πρωταγωνιστεί και στους πέντε τόμους και πεθαίνει τελικά 100 χρονών!

Το μυθιστόρημα έχει ως βάση του αντικειμενικές, ιστορικές καταγραφές των γεγονότων και στις σελίδες του παντρεύονται διάφορα κινήματα όπως το Εργατικό, το πολυσυλλεκτικό θρησκευτικό και πολιτισμικό μωσαϊκό της τότε Θεσσαλονίκης, ιστορικά πρόσωπα όπως ο Αβραάμ Μπεναρόγια, με το «αλατοπίπερο του μυθιστορήματός μου, που είναι τέσσερεις συγκλονιστικοί έρωτες», μας εξηγεί ο κ. Εσκενάζυ.

«Καθένας από τους ήρωες μου έχει και κάτι από μένα, αλλά οι αναγνώστες δε θα το καταλάβετε ποιο στοιχείο μου έχει ο καθένας! Βάζω την αλήθεια μου στους ήρωες μου», εξηγούσε ο συγγραφέας, την ώρα που με αριστουργηματικό τρόπο, διάβαζαν αποσπάσματα του βιβλίου συνεπαίρνοντας το κοινό οι ηθοποιοί Κατερίνα Χέλμη και Μαρία Αλιφέρη και ο τραγουδιστής Κώστας Μπίγαλης.

Ο Εσκενάζυ διαβάζει απόσπασμα από το βιβλίοο τραγουδοποιός κ. Ανδρέας ΘωμόπουλοςΟ Εσκενάζυ μιλά για το βιβλίο



Τον συγγραφέα προλόγισε ο τραγουδοποιός κ. Ανδρέας Θωμόπουλος, σημειώνοντας ότι «το μυθιστόρημα του πηγαίου Αλμπέρτο κυκλοφόρησε χωρίς διορθώσεις»!

«Τους έρωτες στα βιβλία μου δεν τους προσεγγίζω επιδερμικά, αλλά με γυναικείο τρόπο», τόνισε επίσης ο συγγραφέας!

Ο όμορφος και ζεστός χώρος του «Θεατράλε» έχει αποκτήσει και δική του ομάδα Μπάσκετ, με ενεργό παίχτη τον Αλμπέρτο Εσκενάζυ, ενώ από Σεπτέμβρη τρεις θεατρικές παραστάσεις αναμένεται να φιλοξενηθούν εκεί, παράλληλα με τα υπόλοιπα χορευτικά και καλλιτεχνικά δρώμενα και τα μουσικά πάρτι.

Το βιβλίο ήταν το παρθενικό για τις «Εκδόσεις Μονοπάτι», εκδοτικός οίκος που ανήκει επίσης στον Αλμπέρτο Εσκενάζυ.

«Ελπίζω στο Μονοπάτι αυτό να συμπορευτώ με κορυφαίους ανθρώπους του πνεύματος και να βαδίσουμε μαζί για όσο μας το επιτρέπουν οι αναγνώστες», ανέφερε ο κ. Εσκενάζυ.

Επίσημος προσκεκλημένος του Αλμπέρτο Εσκενάζυ ήταν και ο νεαρός δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος δέχτηκε μια προσωπική, συγκινητική, ιδιόχειρη αφιέρωση από το συγγραφέα, σε ένα από τα αντίτυπα του βιβλίου: «…Σε έναν αγωνιστή της ζωής. Τιμή μου που σε γνώρισα», ανέφερε ο συγγραφέας μεταξύ άλλων!



Ο Εσκενάζυ υπογράφει το βιβλίο του Βαγγέλη ΑυγουλάΟ Μπίγαλης διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίοτο βιβλίο

το κοινό


BREXIT ΚΑΙ "ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΝΤΟΜΙΝΟ": ΦΟΒΑΤΑΙ Η' ΑΠΕΙΛΕΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ;

του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Είναι γεγονός ότι στην Ευρωπαική Ένωση οι Βρετανοί δεν είναι και οι πιο δημοφιλείς  πολίτες τις τελευταίες μέρες και η δυσαρέσκεια του «μηχανισμού» Βρυξελλών, Στρασβούργου και  εταίρων  αυξάνεται μέρα την ημέρα. Βεβαίως, όλοι αυτοί που επιτίθενται στους Βρετανούς και τη Βρετανία και διαχέουν κάθε λογής κατηγορίες δεν ξέρουν ακριβώς εναντίον ποίων Βρετανών και ποιάς Βρετανίας  στρέφονται. Διότι όλοι κοιτούσαν με  …λοξό μάτι τον Κάμερον αλλά ο Κάμερον ήταν ένθερμος υποστηρικτής της παραμονής της χώρας του στην Ε.Ε.

Τα έχουν χαμένα στις Βρυξέλλες, δεν ξέρουν τι να υποθέσουν στο Στρασβούργο, αναβρασμός επικρατεί στην Κομισιόν, δεν ξέρουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν στην Ευρωπαική Τράπεζα  και τις φιλο-ευρωπαικές κυβερνήσεις  ακούγοντας και τον αμερικανό Υπουργό Τζων Κέρυ να λέει ότι «δεν τελειώσαμε ακόμα με τη Βρετανία» ενώ το χειρότερο κλίμα επικρατεί στην ίδια τη Βρετανία όπου οι πολίτες μοιάζουν σαν να τους χτύπησε ομαδική  παράνοια. Κυρίως αυτοί που ψήφισαν brexit.

Όσο για τη «μεγάλη μούρη» της Γερμανικής Ομάδας στα ενδότερα της Ευρωπαικής Ένωσης, ο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι «Υπάρχει κίνδυνος η απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε να προκαλέσει το φαινόμενο του ντόμινο στην Ευρώπη».

Μιλώντας ύστερα από τη συζήτηση που  είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου ( απόλυτα «δικός του» αυτός) , ο Σόιμπλε είπε ότι εμμένει στη δήλωση του ότι «το μέσα (στην ΕΕ) σημαίνει μέσα και το έξω σημαίνει έξω», προσθέτοντας ότι η Βρετανία δεν έχει στη διάθεσή της απεριόριστο χρόνο για να αποφασίσει το πότε θα υποβάλει το αίτημά της για αποχώρηση.

Και για να …θολώσει ακόμα περισσότερο τα νερά, ο Γερμανός υπουργός  διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να …περιορίσει τη ζημιά από το Brexit  αφού όμως πρώτα δεν  απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει «Φαινόμενο του Ντόμινο» στην Ευρωπαική Ένωση, λέγοντας ότι μια μακροχρόνια αβεβαιότητα γύρω από άλλα πιθανά «exit»  θα είναι πιθανότατα «δηλητήριο για την οικονομία».

Όσο για τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ που «άνοιξε πανιά» για  μιαν ακόμη δημοσιοσχετίστικη περίοδο ,  συναντήθηκε με την πρωθυπουργό της Σκωτίας στην έδρα της Κομισιόν και  δήλωσε ότι η Σκωτία έχει κερδίσει το δικαίωμα να ακουστεί στις Βρυξέλλες. Ωστόσο δεν ξεχνά να πει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει πρόθεση να παρέμβει στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν στη Βρετανία, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

Όπως όλοι έχουν αντιληφθεί, η απόφαση/ δημοψήφισμα για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. και «εν θερμώ» ελήφθη και συναισθήματα ενοχής προκάλεσε  σε εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανούς που ψήφισαν « έξοδο». Ανησυχίες και προβληματισμό προκάλεσε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος κυρίως στις διεθνείς αγορές για την ευρωπαϊκή οικονομία, με τα χρηματιστήρια να καταγράφουν σημαντικές απώλειες για τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις. Χρειάστηκε η παρέμβαση (σε προφορικό μέχρι στιγμής επίπεδο) των προέδρων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας, αναφέροντας πως θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης, προκειμένου να περιορίσουν τις επιπτώσεις του Brexit.

Αρκεί όμως μόνο η παροχή ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, ώστε οι επιπτώσεις της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιοριστούν μόνο από τα μέτρα στήριξης των κεντρικών τραπεζών; Οι ειδικοί λένε : « Φυσικά και όχι».

Άραγε αποτελεί την αφορμή ή την αιτία για τον περιορισμό του διεθνούς εμπορίου, μέσω δασμών ή άλλων προστατευτικών μέτρων που αργά ή γρήγορα θα εφαρμόσουν οι διάφορες οικονομίες το brexit; Αυτό θα το εξακριβώσουμε αργότερα. Από τα δημοσιευμένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το πρώτο τρίμηνο του έτους.



Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

ΑΡΙΣΤΟ ΤΟ ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΥΑΛΑ ΕΞΙΣΟΥ!

του Δημήτρη Κωνσταντάρα
                    
Τον είδα τον κ. Θεοδωράκη ( τον Νίκο Θεοδωράκη, λέκτορα Νομικής στο Χάρβαρντ, για να μην παρεξηγούμαι) σε μια εκπομπή της ΕΡΤ πριν λίγες μέρες, κατά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας BrainGain στις 22 Ιουνίου. Τουλάχιστον συμπαθής ο Νίκος και πολύ – πολύ ενδιαφέρουσα η προσπάθεια που ξεκίνησε για τους περίπου 250.000 Έλληνες που αφού πήραν τη μεγάλη απόφαση και έφυγαν για το εξωτερικό, από την αρχή της κρίσης, τώρα βρίσκονται στο …στόχαστρο της διαδικτυακής πρωτοβουλίας που ψάχνει τρόπους για να τους… γυρίσει πίσω.
 
Πριν κάνω το οποιοδήποτε σχόλιο, θέλω να εξηγήσω για όσους δεν το είδαν, δεν το έμαθαν, δεν το ξέρουν ότι το «Braingain» ( σε μιαν εύκολη μετάφραση σημαίνει Κέρδος Μυαλών) , ΔΕΝ δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, από επίσημους ( ή και σοβαρούς ιδιωτικούς φορείς που ενδιαφέρονται και ανησυχούν αλλά από Έλληνες νέους επιστήμονες και επαγγελματίες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Οι μορφωμένοι αυτοί νέοι επιστήμονες ( τα «brains» της υπόθεσης), φιλοδοξούν να ενώσουν τις φωνές τους και να κάνουν προτάσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα φέρουν πίσω στην Ελλάδα κάποιους –έστω- άλλους επιστήμονες και επαγγελματίες ώστε να υπάρχει για την Ελλάδα το «gain» της υπόθεσης. Κι αυτό γιατί σ΄αυτή τη γενιά που ξενιτεύτηκε για να αναπνεύσει, να ζήσει και να δημιουργήσει , είχε «προσκολληθεί» ο περίπου προσβλητικός χαρακτηρισμός του λεγόμενου «brain drain», κάτι που σε εξίσου πρόχειρη μετάφραση σημαίνει « στράγγισμα μυαλών».
 
Και φυσικά δεν φταίνε τα «μυαλά» που έφυγαν. Αλλά η χώρα, οι θεσμοί, η νομενκλατούρα, στο σύστημα γενικά που τα έδιωξε και δημιούργησε μια «στραγγισμένη χώρα». Όχι «στραγγισμένα μυαλά».
 
Καλή σας επιτυχία. Αλλά έτσι όπως τα παρουσίασε ο κ. Θεοδωράκης, δείχνει λίγο σαν ένας εκτός τόπου και χρόνου ρομαντικός, παρέα με άλλους 5-10 εξ ίσου ρομαντικούς που : «Με ερωτηματολόγια προσπαθούμε να καταλάβουμε τι θα ήθελαν να αλλάξει για να επιστρέψουν στη χώρα. Επίσης, προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα σε νεοφυείς επιχειρήσεις και σε όσους θέλουν να βρουν μία δουλειά προκειμένου να επιστρέψουν».
 
Καλή σου επιτυχία φίλε Θεοδωράκη. Μαζί σας. Αλλά ΜΟΝΟ με διαδικτυακά και θεωρητικά κίνητρα, καμία « πλατφόρμα» που « προσπαθεί να δημιουργήσει συνεργασίες μεταξύ ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού» δεν θα καταφέρει «Έλληνες που θέλουν να σπουδάσουν εκτός των συνόρων, να επιστρέψουν στη «βάση» τους, να το πράξουν μέσα από αυτή τη συνεργασία».
 
Δεν περιμένω βέβαια τίποτε από το κράτος. Αλλά ΑΝ λ.χ. το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που κάνει πράξη αυτό το μεγαλειώδες, εξαιρετικό έργο του Πολυσυλλεκτικού Πάρκου Πολιτισμού , προυπολογισμού 600 εκατομμυρίων ευρώ μπορούσε να βρει μια λύση, ένα τρόπο, να προσφέρει μια μικρή έστω ώθηση/συμπαράσταση στο BrainGain…. Θα άξιζε τον κόπο.
 
Πηγή: crashonline

24 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΡΕΚΟΡ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΑΜΕΑ





Το τελευταίο αγωνιστικό τεστ πριν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο αποτέλεσε για τους Έλληνες κολυμβητές το πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης που έλαβε χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο στο ΟΑΚΑ. Το εφετινό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 190 κολυμβητές και κολυμβήτριες, στήριξε το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ».*

Όλα τα κορυφαία ονόματα του αθλήματος συμμετείχαν στη διοργάνωση, η οποία ήρθε λίγο καιρό μετά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Φουνσάλ αλλά και το διεθνές μίτινγκ του Βερολίνου, με τα πανελλήνια ρεκόρ να γράφουν άλλη μια χρυσή σελίδα!

* Το Σωματείο «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» είναι το μοναδικό αμιγώς γυναικείο αθλητικό σωματείο, μέλος του ΣΕΓΑΣ, αναγνωρισμένο από το Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Ιδρύθηκε το 1976. Στηρίζει κάθε προσπάθεια γύρω από τον αθλητισμό, τον πρωταθλητισμό, τον εθελοντισμό, τον πολιτισμό. Προωθεί τον γυναικείο αθλητισμό. Προάγει το αθλητικό Ιδεώδες, το Ολυμπιακό Πνεύμα, τις Αρχές και τις Αξίες του «Ευ Αγωνίζεσθαι», την Ολυμπιακή Εκεχειρία και το Παραολυμπιακό Κίνημα. Δημιουργεί προϋποθέσεις σύγχρονης αθλητικής υποδομής, με έμφαση στην περιφέρεια. Πρόεδρος του Σωματείου «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» είναι η κα Κατερίνα Παναγοπούλου.



Με 24 νέα πανελλήνια ρεκόρ, έπεσε στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, η αυλαία του πανελλήνιου πρωταθλήματος κολύμβησης «Καλλιπάτειρα», του τελευταίου αγωνιστικού τεστ πριν από τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Σε επίπεδο ανδρών-γυναικών (εκτός της σκυτάλης), από δύο πανελλήνια ρεκόρ σημείωσαν οι Ευθυμία Γκουλή, Μαρία Τσάκωνα και Διονύσιος Σκιαδαρέσης, ενώ εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησαν και οι Παναγιώτης Χριστάκης και Κωνσταντίνο Καραούζας στα 200μ. μεικτή ατομική και τα 200μ. ελεύθερο αντίστοιχα.

Τα ρεκόρ της 2ης ημέρας στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κολύμβησης  «Καλλιπάτειρα» ήταν τα εξής:

4x100μ. ελεύθερο (Γ)
S14: Ιππόκαμπος (Παπαγεωργά, Ντάσιου, Μαρκίδ, Μωραϊτη) 9:41.34

100μ. πεταλούδα (Γ)
S9: Ευθυμία Γκουλή (Ηρόδικος) 1:22.06

4χ100μ. ελεύθερο (Α, max 34p.)
S14: Τυρταίος (Βουζουνεράκης, Φλυτζάνης, Μακρής, Γεωργιάδης) 5:53.94

50μ. πρόσθιο (Α)
SB13 (Y10/12): Κωνσταντίνος Μουράτης (Αετοί Θεσσαλονίκης) 1:09.47
SB14 (Y10/12): Δημήτρης Αράπογλου (Φίλιππος) 1:04.34
SB14 (Y13/14): Ραφαήλ Γεωργαδάκης (Ιππόκαμπος) 57.99
SB9 (Y13/14): Τηλέμαχος Πανταζίδης (Κότινος) 46.30

50μ. πρόσθιο (Γ)
SB14 (Y13/14): Στέλλα Ντάσιου (Ιππόκαμπος) 1:24.80
SB6 (Y13/14): Μαρία Κυριακίδου (Κότινος) 1:24.46

100μ. πεταλούδα (Α)
S14: Διονύσιος Σκιαδαρέσης (Φιλόξενος) 1:34.22

100μ. ελεύθερο (Α)
S14 (Y13/14): Ραφαήλ Γεωργαδάκης (Ιππόκαμπος) 1:37.81
S12 (Y13/14): Γεώργιος Παυλούδης (Πυρσός) 1:47.84
S9 (Y13/14): Τηλέμαχος Πανταζίδης (Κότινος) 1:21.13

100μ. ελεύθερο (Γ)
S9: Ευθυμία Γκουλή (Ηρόδικος) 1:12.68
S7 (Y13/14): Μαρία Κυριακίδου (Κότινος) 2:10.54
S14 (Y13/14): Στέλλα Ντάσιου (Ιππόκαμπος) 2:20.16

4x100μ. μικτή (Α, max 34p.)
S14: Τυρταίος (Γεωριάδης, Μακρής, Φλυτζάνης, Βουζουνεράκης) 6:20.24

4x100μ. μεικτή (Γ)
S14: Ιππόκαμπος (Ντάσιου, Μωραίτη, Μαρκίδη, Παπαγεωργά) 10:15.35

200μ. μεικτή ατομική (Α)
SM14: Διονύσιος Σκιαδαρέσης (Φιλόξενος) 3:14.02
SM6: Παναγιώτης Χριστάκης (Φίλιππος) 2:58.42

200μ. μεικτή ατομική (Γ)
SM5: Μελίνα Μεταξά Μαριάτου (Ήφαιστος Πάτρας) 7:17.62
SM6: Μαρία Τσάκωνα (Σπάρτακος) 3:51.55

200μ. ελεύθερο (Α)
S5: Κωνσταντίνος Καραούζας (Μεγαλόνησος) 3:22.56

400μ. ελεύθερο (Γ)
S6: Μαρία Τσάκωνα (Σπάρτακος) 6:34.62

Τους αγώνες παρακολούθησε και ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Τυρταίος, ο οποίος τη 2η ημέρα κλήθηκε να κάνει κάποιες απονομές μεταλλίων, ως εκπρόσωπος του κ. Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή.




Τις εντυπώσεις έκλεψε το Σωματείο ΑμεΑ «Τυρταίος», 13 αθλητές και αθλήτριες του οποίου έχουν βελτιώσει τις επιδόσεις τους, είχαν πολύ καλές θέσεις και επιτυχίες στη διοργάνωση, ενώ κάποιοι, όπως η πρωταθλήτρια Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, ετοιμάζονται να στελεχώσουν την Εθνική μας Ομάδα για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Ριο, 1-15 Σεπτέμβρη 2016.


Για τον Τυρταίο Αναλυτικά: 
Στα 50μ Ελεύθερο ο Μελέτης Χρήστος ασημένιο στην κατηγορία S2 , η Τζένη Στριμμένου χρυσό στην S8 και ο Παντελής Παπαδόπουλος Χρυσό στην κατηγορία παιδωνS7 . 6η θέση για τον Γελε Κων/νο και τον Μιλτος Καρμοίρη.

Στα 50μ Ύπτιο είχαμε χρυσό μετάλλιο με την Αλ. Σταματοπούλου με χρόνο 1.01 που δίνει πολλές ελπίδες για μια καλή θέση στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Ρίο
Χρυσό στα 50μ Ύπτιο και με τον Χρήστο Μελέτη της S3,  Ασημένιο με τον Αντώνη Παυλακελη στα 100μ ύπτιο S6 , Χρυσό στα 100μ Ύπτιο S8 για την Στριμμένου Τζένη στα 100μ Ύπτιο της s14 Χρυσό με τον Γεωργιάδη Θανάση και ασημένιο με τον Άρη Μακρη και στην 4η θέση ο Κ. Φριλίγκος.

Στα 100μ ελεύθερο χρυσό μετάλλιο με την Αλ. Σταματοπούλου και ασημένιο με τον Αντώνη Παυλακέλη και χάλκινο  με τον Αρη Μακρή.   6η θέση για τον Γελε Κων/νο
1η θέση και νέο Παννελήνιο ρεκόρ για την ομάδα σκυταλοδρομίας 4X100 ελεύθερο της κατηγορίας S14  (Βουζουνεράκης, Φλυτζάνης, Μακρής, Γεωργιάδης) με 5:53.94

Στα 100μ πρόσθιο  ασημένιο με τον Αρη Μακρή. Στα 100μ πεταλούδα ασημένιο με τον  Κ. Φλυντζάνη.

Στα 200μ ελεύθερο ο Μελέτης Χρήστος ασημένιο στην κατηγορία S2, και ο Γ. Βουζουνεράκης στην S14  

Χρυσό μετάλλιο τα 200μ μεικτή ατομική ο Κ.Φλυντζάνης

1η θέση και νέο Πανελλήνιο ρεκόρ για την ομάδα σκυταλοδρομίας 4X100 μεικτής  της κατηγορίας S14  (Βουζουνεράκης, Φλυτζάνης, Μακρής, Γεωργιάδης) με 6:20.24

Συγχαρητήρια στο προπονητικό team του συλλόγου με επικεφαλής τον Μιχάλη Νικόπουλο και τους Κατερίνα Μεταξά, Βασιλική Μπαιλη και Κώστα Μάλαινο.






Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΕΛΕΝ ΚΕΛΕΡ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ 2Οου ΑΙΩΝΑ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟ ΑΠΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗ

Η Έλεν Κέλερ γεννιέται σαν σήμερα το 1880 στην Αλαμπάμα από εύπορη και μορφωμένη οικογένεια. 19 μήνες μετά τη γέννηση της, χάνει την όραση και την ακοή της, πιθανότητα από οστρακιά. Μέχρι τότε είχε προλάβει να αναπτύξει έναν παιδικό κώδικα επικοινωνίας με την κόρη της μαγείρισσας και έως τα 7 μαζί με το ίδιο κορίτσι θα επινοούσαν περισσότερες από 60 χειρονομίες που θα βοηθούσαν τη μικρή Κέλερ στην καθημερινή επικοινωνία της με τους δικούς της ανθρώπους.

Από την Χριστίνα Γαλανοπούλου.

Στο σήμερα, που οι ρυθμοί και οι απαιτήσεις των σύγχρονων κοινωνιών μοιάζουν εκδικητικοί με τους ανθρώπους – είτε είναι απολύτως υγιείς είτε παλεύουν με κάποιας μορφής αναπηρία – η περίπτωση της Έλεν Κέλερ περισσότερο από ποτέ φαντάζει με πραγματικό θαύμα της θέλησης ενός ατόμου κόντρα σε όλες τις πιθανότητες και όλες τις ατυχίες.

Η Κέλερ γεννιέται σαν σήμερα το 1880 στην Αλαμπάμα από εύπορη και μορφωμένη οικογένεια. 19 μήνες μετά τη γέννηση της, χάνει την όραση και την ακοή της, πιθανότητα από οστρακιά. Μέχρι τότε είχε προλάβει να αναπτύξει έναν παιδικό κώδικα επικοινωνίας με την κόρη της μαγείρισσας και έως τα 7 μαζί με το ίδιο κορίτσι θα επινοούσαν περισσότερες από 60 χειρονομίες που θα βοηθούσαν τη μικρή Κέλερ στην καθημερινή επικοινωνία της με τους δικούς της ανθρώπους.

Όμως, για κάποιον που μεγαλώνει, στο σκοτάδι και τη σιωπή, χωρίς ακοή και συνεπώς χωρίς ομιλία εκείνη την εποχή, χωρίς μνήμες και χωρίς πραγματική επικοινωνία με το περιβάλλον, η ζωή είναι μια εκδικητική κατάσταση. Η μικρή Κέλερ αναπτύσσει αντικοινωνικές τάσεις, περιφέρεται σαν αγρίμι, σπάζοντας πράγματα σ’ ένα τεράστιο σπίτι, γίνεται επιθετική και μπορεί να εκφράζει τις ανάγκες της μόνο μουγκρίζοντας.

Με την οικογένειά της σε απόγνωση και χωρίς γνωστικό πλαίσιο να καθοδηγήσει το αβοήθητο κοριτσάκι, μόνη λύση φαντάζει ο εγκλεισμός του σε ίδρυμα.  Φως στην απόγνωση ρίχνει ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο εφευρέτης του τηλεφώνου και φίλος της οικογένειας, όταν συμβουλεύει τη μητέρα της Κέλερ να ζητήσει βοήθεια από τη Σχολή Τυφλών Πέρκινς στη Βοστώνη. Εκεί, η μητέρα της και ύστερα από παρότρυνση του διευθυντή της Σχολής θα δεχθεί να συνεργαστεί με μία 20χρονη κοπέλα, πρώην μαθήτρια της σχολής, με προβλήματα όρασης, φτωχή, πλην δυναμική και έξυπνη δασκάλα: είναι η Αν Σάλιβαν, με την οποία η Κέλερ θα δέσει τη ζωή της με δεσμούς φιλίας και εκτίμησης για πάντα.

Η αρχή της γνωριμίας των δύο γυναικών είναι προβληματική. Η Σάλιβαν έχει δικό της σύστημα εκπαίδευσης και η μικρή, για χρόνια βυθισμένη στο σκοτάδι και τη σιωπή, αδυνατεί να συνεργαστεί. Όμως, η Σάλιβαν είναι σκληρή και επίμονη.

Όσο η 7χρονη τότε Κέλερ αντιστέκεται στο να κατανοήσει ότι σε κάθε πράγμα αντιστοιχεί μία λέξη που ορίζει τη σημασία και την υπόσταση του, τόσο η Σάλιβαν πεισμώνει και εφαρμόζει σκληρές για τα δεδομένα της οικογένειας πρακτικές. Η σύγχυση του κοριτσιού δεν την πτοεί: ζητά από την οικογένεια να απομονωθεί με το παιδί σε ένα μικρό σπίτι στη φυτεία που κατέχουν οι Κέλερ και να συνεχίσει να εργάζεται πάνω στον στόχο της. Σχηματίζει τις λέξεις στην παλάμη του κοριτσιού και κάποτε και με το ζόρι προσπαθεί να την κάνει να ταυτίσει το αντικείμενο που αγγίζει με τη σημασία της λέξης…

Οι προσπάθειες της μοιάζουν να πέφτουν στο κενό. Μέχρι που λίγο διάστημα μετά την άφιξη της νεαρής Σάλιβαν στη φυτεία τα πράγματα αλλάζουν. Σε μία έντονη κόντρα μαθήτριας – δασκάλας κοντά στην αντλία του νερού που βρίσκεται στον κήπο, η μικρή αρθρώνει για πρώτη φορά τη λέξη «νερό» έχοντας κατανοήσει τι είναι αυτό που βρέχει το χέρι της. Είναι τέτοιο το ξέσπασμα εκείνης της μέρας, που το κοριτσάκι σέρνει τη δασκάλα στην έκταση ρωτώντας να μάθει όσες περισσότερες λέξεις μπορούσε…

Για κάποια που δεν μπορούσε να δει τα πρόσωπα των αγαπημένων της, να ακούσει τις φωνές τους και τους ήχους του σπιτιού, η στιγμή μοιάζει με πραγματική φώτιση. Μέχρι το βράδυ, η Κέλερ θα έχει μάθει περισσότερες από 30 λέξεις και 6 μήνες μετά θα γνωρίζει περισσότερες από 600…

Η Κέλερ δικαίως θεωρήθηκε το θαύμα του 20ου αιώνα, καθώς υπήρξε το πρώτο τυφλό και κωφό άτομο, που αποφοίτησε από Πανεπιστήμιο και συνέχισε ως ηγετική φυσιογνωμία, όχι μόνο υπέρ των ανθρώπων με αναπηρίες, αλλά και υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και του δικαιώματος στην διακοπή ανεπιθύμητων κυήσεων, κατά των πολέμων και της ανισότητας, υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων και κάθε κινήματος που έθετε σε προτεραιότητα τον άνθρωπο.

Πολυταξιδεμένη, πολυγραφότατη, φίλη προσωπικοτήτων, όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Μαρκ Τουέιν, ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο Μπερνάρ Σω, αγωνίστρια και μαχητική μέχρι το τέλος, ένα τέλος – που κόντρα στις προβλέψεις που την είχαν ξεγραμμένη πριν καν κλείσει τα 10 της – ήρθε σε ηλικία 88 ετών…

Μέχρι σήμερα το όνομα της είναι συνώνυμο της θέλησης που υπερνικά ρεαλιστικές, αντικειμενικά μη διαχειρίσιμες δυσκολίες. Ο άνθρωπος σε όλο του το μεγαλείο, σε όλη τη δύναμη της απόφασης του.

Περισσότερα για την Έλεν Κέλερ, εδώ: http://www.hki.org/.

Πηγή: http://www.lifo.gr/ 


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΣ ΡΕΝΑΣ ΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ ΒΡΕΦΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ SOS

Επίσκεψη της Ρένας Δούρου στα παιδικά χωριά SOS


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ κας ΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΞΕΝΩΝΑ ΒΡΕΦΩΝ SOS

Η Περιφερειάρχης κα Ρένα Δούρου επισκέφθηκε τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2016 τον Ξενώνα Βρεφών SOS, που λειτουργούν τα Παιδικά Χωριά SOS στο Μαρούσι και είναι πρόγραμμα που αφορά αποκλειστικά τη φροντίδα και προστασία κακοποιημένων βρεφών και νηπίων ηλικίας 0 έως 5 ετών.

Η κα Δούρου στο πλαίσιο των κοινωνικών δράσεων της Περιφέρειας αλλά και του προσωπικού της ενδιαφέροντος επισκέφθηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα μέσω του οποίου στο άμεσο μέλλον πρόκειται να συνδεθεί η προσέλκυση οικογενειών φιλοξενίας-αναδόχων, που θα γίνει και με την συνεργασία της Παιδόπολης «Άγιος Ανδρέας».

Μαζί της ήταν και η κα Κ. Καντεράκη, εκπροσωπώντας την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Υπαίθριων Αγορών και η οποία για τρίτη συνεχόμενη φορά, μετά από ενέργειες της Περιφέρειας, προσέφερε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για τις ανάγκες των βρεφών και νηπίων του Ξενώνα Βρεφών SOS.

Την κα Δούρου και την κα Καντεράκη υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Παιδικών Χωριών SOS κ. Αναστάσιος Βρεττός, τα μέλη του Δ.Σ. Δημήτρης Βάττης και Αλεξάνδρα Κοντέλλη, ο Γεν. Διευθυντής κ. Γιώργος Πρωτόπαπας και ο Υπεύθυνος του Ξενώνα κ. Ανδρέας Μποζώνης.

Η κα Δούρου ξεναγήθηκε στα δύο κτίρια και στον χώρο όπου μεγαλώνουν και φιλοξενούνται τα μωρά και λίγο πριν αναχωρήσει δήλωσε για άλλη μια φορά την επιθυμία της και την διάθεσή της να συμβάλλει στις συνέργειες ιδιωτικών και δημόσιων φορέων παιδικής προστασίας, που λειτουργούν στην Περιφέρεια της Αττικής με γνώμονα το μεγαλύτερο όφελος των παιδιών που έχουν ανάγκη.

Επίσης, ανανέωσε την επιθυμία της να υπάρχει συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία και να στηρίζουν όποτε μπορούν την προσπάθεια των Παιδικών Χωριών SOS.

Λίγα λόγια για τα Παιδικά Χωριά SOS

Τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού SOS Children’s Villages International, που λειτουργεί σε 134 χώρες. Στην Ελλάδα, τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ειδικά αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, που ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό την προστασία των παιδιών, τα οποία για σοβαρούς κοινωνικούς λόγους στερούνται μόνιμα τη φροντίδα των φυσικών τους γονιών.

Επιπρόσθετα, στα Παιδικά Χωριά SOS, μπροστά στην ολοένα αυξανόμενη κρίση, έχουν διευρύνει το έργο τους από το 2011, βοηθώντας παιδιά και οικογένειες που βρίσκονται σε κρίση λόγω φτώχειας από την Κρήτη μέχρι τη Θράκη να αντιμετωπίσουν με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες και να παραμείνουν ενωμένες, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη, υλική βοήθεια, εκπαιδευτικές υπηρεσίες στα παιδιά και καλύπτοντας βασικές ανάγκες διατροφής.

Τα έξοδα λειτουργίας όλων των παραπάνω προγραμμάτων καλύπτονται αποκλειστικά και μόνο από τις μικρές ή μεγάλες δωρεές των φίλων υποστηρικτών τους.


Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς παραλαμβάνει την πλακέτα του από το Μανώλη ΑχλαδιανάκηΗ τιμητική πλακέτα

Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στο νεαρό δικηγόρο και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλη Αυγουλά, για την έως τώρα κοινωνική του προσφορά από διάφορες συλλογικές θέσεις όπου έχει θητεύσει, από την Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδος.

Η απονομή έγινε στο Βόλο το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, στο πλαίσιο Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα «Το Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα και τρόποι επίλυσής του», την οποία διοργάνωσαν Η Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων Τριών Τέκνων Νομού Μαγνησίας «Η ΑΡΓΩ», η Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών Τριών Τέκνων Ελλάδος (ΟΠΟΤΤΕ) και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η υφυπουργός υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου, η τοπική αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κίτσιος, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Καλτσογιάννης, ο π. Απόστολος Θάνος ως εκπρόσωπος της τοπικής Εκκλησίας, η αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού Γεωργία Μποντού-Τοκαλή, δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Αριστοτέλης Μπασδάνης και του Εργατικού Κέντρου Θανάσης Παπαδημόπουλος, εκπρόσωποι και μέλη φορέων και αρκετοί τρίτεκνοι από όλη την Ελλάδα.

Με θερμά λόγια προλόγισε τον κ. Αυγουλά η Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Τριτέκνων και οικοδέσποινα της εκδήλωσης κα Σούλα Βακουφτσή, ενώ τα μέλη των συλλόγων Τριτέκνων της Κρήτης, του δώρισαν απλόχερα μαντινάδες!

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς παραλαμβάνει την πλακέτα από τους εκπρόσωπους των τριτέκνωνη υφυπουργός υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη


Την απονομή, η οποία είχε αποφασιστεί ομόφωνα από το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, έκανε ο Πρόεδρος της ΟΠΟΤΤΕ κ. Μανώλης Αχλαδιανάκης, ο οποίος αναφερόμενος στο Βαγγέλη Αυγουλά σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα καθαρό βλέμμα ψυχής και ένα λαμπρό παράδειγμα ελπίδας για τη νεολαία, τα οποία εκφράζει αυτός ο άνθρωπος»! Ενώ αστειευόμενος είπε στο φίλο του: «Βαγγέλη, απέναντί μας, έχεις μόνο μια ιερή υποχρέωση, εκτός από το να μην αλλάξεις. Να γίνεις και εσύ τρίτεκνος»!

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αναγνώστηκε εκτενές βιογραφικό του Βαγγέλη Αυγουλά, όπως είναι δημοσιευμένο και στο www.avgoulas.gr, ενώ προβλίθηκε και σύντομο video από διάφορες κοινωνικές του δράσεις.

Ο κ. Αυγουλάς, πρώτος γιος τρίτεκνης οικογένειας, παρέλαβε συγκινημένος την τιμητική πλακέτα, ενώ μεταξύ άλλων στην ομιλία του σημείωσε: «… κ. Πρόεδρε, όπως σας είχα πει και στο τηλέφωνο, το σκέφτηκα πολύ για να παραλάβω αυτό το βραβείο. Μάχομαι για τις τρίτεκνες οικογένειες όχι γιατί μου το ζήτησε κανείς, αλλά γιατί ζω εδώ και 28 χρόνια τις κοινωνικές αδικίες που υφίστανται και κατανοώ το δίκαιο των αιτημάτων τους. Δε θεωρώ ότι έχω κάνει κάτι πολύ σημαντικό, ώστε οι εκπρόσωποι περίπου 40 χιλιάδων οικογενειών πανελλαδικά να αποφασίζουν αυτή την απονομή. Αλλά η αποστολή μου σήμερα, είναι να μεταφέρω αυτό το βραβείο. Να το πάρω από εσάς και να το πάω εκεί που ανήκει, στη μητέρα μου και στον πατέρα μου. Στη δική μου αρχή, στη δική μου πηγή ζωής και δύναμης όλα αυτά τα χρόνια. Από την Ομοσπονδία Τριτέκνων λοιπόν, στη δική μου αφετηρία».

Η ομιλία του κ. Αυγουλά προκάλεσε τη συγκίνηση πολλών παρευρισκομένων, ενώ θα δημοσιευτεί στο σύνολο της στο επόμενο τεύχος του περιοδικού της ΟΠΟΤΤΕ.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στο βήμαΟ Βαγγέλης Αυγουλάς στο μπάνερ της ΟΠΟΤΤΕ

Για την επιστημονική ημερίδα, η τοπική εφημερίδα «Ταχυδρόμος» του Βόλου, στο ρεπορτάζ της ΓΛΥΚΕΡΙΑς ΥΔΡΑΙΟΥ, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα των τριτέκνων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σύμφωνα με τα οποία το δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει, οφείλεται εν πρώτοις στη δραματική μείωση των γεννήσεων έναντι των θανάτων και κατά δεύτερο στη δραματική αύξηση των Ελλήνων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό, έναντι των εισερχόμενων στην Ελλάδα.

Κοινό αίτημα των τριτέκνων προς την πολιτεία είναι «να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των τριτέκνων και των πολυτέκνων, να τους δώσει κίνητρα για να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς και να εκλείψει το δημογραφικό πρόβλημα» όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Μαγνησίας Σούλα Βακουφτσή, για να προσθέσει ότι το μήνυμα είναι «να αυξηθούν οι γεννήσεις, προκειμένου να μην εξαλειφτεί το έθνος και η χώρα μας».

Ζητούμενο είναι ταυτόχρονα για το σύνολο των τριτέκνων ανά την Ελλάδα η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα προβλήματα που υπάρχουν, με κυριότερο το δημογραφικό. Οπως σημείωσε επιπροσθέτως ο Μανώλης Αχλαδιανάκης, πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριτέκνων «οι εκροές των παιδιών μας προς την Ευρώπη είναι πολλαπλάσιες των εισροών. Κατά συνέπεια, απαιτείται, πρόσθεσε ο ίδιος, εγρήγορση των πολιτικών μας σε συνδυασμό με την προσπάθεια που κάνουμε εμείς με τις οικογένειές μας και ελπίζουμε ότι αυτό το έθνος δεν θα χαθεί».

Τις επιμέρους πτυχές του δημογραφικού προβλήματος σκιαγράφησαν οι εισηγητές της ημερίδας, που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Γονέων Τριών Τέκνων Μαγνησίας «Η Αργώ», σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Τριτέκνων Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Μανώλης ΑχλαδιανάκηςΗ Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Τριτέκνων κα Σούλα Βακουφτσή


Ομιλητές ήταν οι: Θεόδωρος Κοντός, αντιπρόεδρος ΟΠΟΤΤΕ με θέμα «Το δημογραφικό πρόβλημα με τη ματιά ενός τρίτεκνου», Κωνσταντίνος Βούλγαρης, προϊστάμενος Τμήματος Φυσικής και Μεταναστευτικής Κίνησης Πληθυσμού της Ελληνικής στατιστικής αρχής, με θέμα «Ελλάδα, δημογραφικές εξελίξεις και προοπτικές», Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με θέμα «Η Ελλάδα χάνεται; Οι μεταπολεμικές δημογραφικές εξελίξεις, τάσεις και προοπτικές», Διονύσης Μπαλούρδος, Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με θέμα «Γονιμότητα και παιδική φτώχεια σε περιόδους κρίσης: Η περίπτωση της Ελλάδας» και Δημήτρης Ψαράκης, Οικονομολόγος, Σύμβουλος στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Το δημογραφικό ως οικονομικό πρόβλημα και τα εργαλεία επίλυσής του».

Πρόβλημα που αναζητά λύση  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Βούλγαρης, οι καταγεγραμμένες γεννήσεις στην Ελλάδα υπολογίστηκαν σε 92.000 το 2014 και οι θάνατοι, αντίστοιχα, υπερέβησαν τις 110.000, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για το 2015. Οπως επεσήμανε ο ίδιος «οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο πληθυσμός των ομάδων των ηλικιών άνω των 65 ετών, συνεχώς αυξάνεται σε βάρος των νεανικών ομάδων, δηλαδή τις ομάδες 0 έως 14, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν ανανεώνεται ο πληθυσμός».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κοτζαμάνης, σημείωσε από την πλευρά του ότι «μειώνεται ο πληθυσμός της Ελλάδας εξαιτίας δύο παραμέτρων. Οι γεννήσεις είναι λιγότερες από τους θανάτους οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς και πλέον τα μεταναστευτικά ισοζύγια μεταξύ εισροών και εκροών από τη χώρα είναι αρνητικά, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα μας χάνει πληθυσμό και ταυτόχρονα επιταχύνεται η γήρανση». Αν συνεχιστεί το ίδιο πρόβλημα, επεσήμανε ο ίδιος ομιλητής, μετά από μια δεκαετία περίπου, ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.

Στη σύνδεση της χαμηλής γονιμότητας με την παιδική φτώχεια αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Μπαλούρδος, ο οποίος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι όταν ο δείκτης ανάπτυξης μειώνεται, ακολουθούν ανάλογη πορεία και οι δείκτες της γονιμότητας, διότι πολλά ζευγάρια βρίσκονται αντιμέτωπα με την ανεργία και την οικονομική αβεβαιότητα. Ο ίδιος ομιλητής ανέφερε επίσης ότι πολλοί νέοι επιστρέφουν στο οικογενειακό περιβάλλον λόγω κρίσης, διότι δεν είναι σε θέση να καλύψουν τα έξοδά τους, γεγονός που σημαίνει ότι προστίθενται επιπλέον έξοδα στην οικογένεια.    

Παρόλα ταύτα, εξέφρασε την αισιόδοξη άποψη ότι θα επέλθει ανάκαμψη στην Ελλάδα και θα σημειωθεί μακροπρόθεσμα άνοδος στους δείκτες των γεννήσεων».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος ΜεικόπουλοςΗ τοπική αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη


Ο πάτερ στο βήμαο βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος