meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος λογότυπο


Του Βαγγέλη Αυγουλά

Η φιλανθρωπία, η κοινωνική προσφορά και η ουσιαστική βοήθεια σε δομές του κράτους που πάσχουν και – για πολλούς λόγους, επιπλέον της βαριάς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία 6-7 χρόνια-  αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τους,  δεν είναι μια δραστηριότητα που «σηκώνει» και πολλή «διαφήμιση». Μ αυτό εννοώ ότι υπάρχουν πολλοί , εξαίρετοι εύποροι δωρητές που έχουν βοηθήσει και βοηθούν αποτελεσματικά χωρίς να «βγαίνουν στα μπαλκόνια» και να το φωνάζουν. Αλλά την προσφορά την κάνουν, πολλές φορές χωρίς να το μαθαίνει κανείς, τόσο για να στηρίξουν την Ελλάδα , ίσως και την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά κυρίως τους Έλληνες, όσο και για να κινητοποιήσουν το επίσημο κράτος να προσπαθήσει περισσότερο και να μη βασίζεται στη φιλανθρωπία.

Το  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πρωτοπορεί και οι πρωτοβουλίες του είναι τόσο μεγάλες και τόσο σημαντικές που δεν «κρύβονται». Υπάρχουν κι άλλα Ιδρύματα, κι άλλοι ιδιώτες. Αλλά το Σταύρος Νιάρχος, μετά τη δημιουργία και του υπέροχου Κέντρου Πολιτισμού στο Δέλτα του Φαλήρου, εκπλήττει συνεχώς.

Έτσι,  μετά το Κέντρο Πολιτισμού, έκανε την πιο σημαντική δωρεά , στηρίζοντας τον ζωτικό αλλά και πολύπαθο χώρο της υγείας. Πρόκειται για ένα  πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 200 εκατ. ευρώ ,  μία ουσιαστική τόνωση του βαρέως πάσχοντος  χώρου της υγείας που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πάσχοντες και η τόνωση  έρχεται μέσω της ανέγερσης δυο νέων Νοσοκομείων και μιας νοσηλευτικής σχολής καθώς και της ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, της δημιουργίας πτητικού στόλου για αεροδιακομιδές και της ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με 143 ασθενοφόρα !

Κι αυτή η δραστηριότητα του Ιδρύματος σημαίνει στην ουσία ότι ο ιδιωτικός τομέας δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η συμβολή του μπορεί να είναι καταλυτική, εκεί που το δημόσιο δεν μπορεί να προσφέρει την ποιότητα υπηρεσιών που αξίζουν οι πολίτες.  Και πρόκειται για μία δωρεά, που όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος κ. Δρακόπουλος υλοποιείται χάρη στον Σταύρο Νιάρχο.

Οι δηλώσεις του, εκτός από ουσιαστικές, ήταν και συγκινητικές: «Αν δεν υπήρχε ο θείος μου, Σταύρος Νιάρχος, δεν θα υπάρχει τίποτα από όλα αυτά σήμερα. Χάρη σε αυτόν μπορούμε να κάνουμε τις δράσεις μας και να σχεδιάζουμε τις ενέργειες μας», είπε  προσθέτοντας επίσης πως ήταν σημαντική η συνεργασία του Ιδρύματος και με το Υπουργείο Υγείας.  Και θέλω να σημειώσω ότι οι νεότερες γενιές λίγα πράγματα γνωρίζουν για την προσωπικότητα και την πορεία του Σταύρου Νιάρχου αφού επί δεκαετίες, η δημοσιότητα γύρω απ΄ το  όνομά του, κι όταν ήταν ζωντανός, είχε σε ποσοστό 90% αφορμή τις «κοσμικές» και επιχειρηματικές του δραστηριότητες.

Η ανέγερση των δυο Νοσοκομείων και η ανακαίνιση της νοσηλευτικής σχολής στον «Ευαγγελισμό» έχει δρομολογηθεί, ενώ όπως ανακοίνωσε ο κ. Δρακόπουλος θα φέρουν την αρχιτεκτονική σφραγίδα του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος είναι ο δημιουργός και του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, «Θα είναι έργα πρωτοποριακά, με άξονα τον ασθενή, τους συγγενείς αλλά και το περιβάλλον στο όποιο θα ενταχθούν» είπε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος. Το νοσοκομείο  στην Κομοτηνή και το Παιδιατρικό-Ογκολογικό στη Θεσσαλονίκη, θα είναι δυναμικότητας 250 κλινών. Το δε κτήριο των νοσηλευτών στον «Ευαγγελισμό» επιλέχθηκε όπως εξήγησε κ. Δρακόπουλος να ανακαινιστεί για να σηματοδοτήσει την προσφορά των νοσηλευτών καθώς το νοσοκομείο πρωτολειτούργησε από το σώμα των αδελφών νοσοκόμων.

Ο  Υπουργός κ. Πολάκης, που δεν απέφυγε την «πρόκληση» του να βάλει στην πρωτοβουλία  και λίγο ….ταξικό χαρακτήρα  δήλωσε ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες, δωρεές πρέπει να γίνονται από εκπροσώπους της αστικής τάξης» και πως «πρέπει όσοι κερδίζουν να επιστρέφουν χρήματα στη χώρα μας». 

Πάντως αυτά που είπε επικεντρώθηκαν στις δωρεές των πτητικών μέσων, εξηγώντας πως «θα επισκευαστούν τα τρία ελικόπτερα που επειδή δεν είχαν σύμβαση συντήρησης είχαν ακινητοποιηθεί και θα αγοραστούν δυο αεροπλάνα διακομιδών που θα προσφέρουν τεράστια οικονομία κλίματος σε σχέση με τις διακομιδές που γίνονται με τα C130. Η Πολεμική Αεροπορία θα συνεχίσει να τα κινεί. Έτσι φτιάχνουμε ένα δίκτυο πτητικό σε όλη τη χώρα με βάση στη Σύρο, τη Ρόδο, το Άκτιο, τα Μέγαρα, τη Χαλκιδική».

Ένα μου έλλειψε: Μια αναφορά στα Άτομα Με Αναπηρία. Ξέρω ότι στο Ίδρυμα Νιάρχος το σκέπτονται σοβαρά το θέμα. Ξέρω ότι προγραμματίζουν. Πρόσφατα αγκάλιασαν έμπρακτα και το Νομαρχιακό Σωματείο ΑμεΑ «Τυρταίος» όπου είμαι αντιπρόεδρος και μας «απαγόρευσαν» τη διαφήμιση της δωρεάς τους.  Ήθελα απλώς να το πουν, για να το διαδώσω και να το ακούσουν… αυτοί που πρέπει! Καταλαβαίνετε…


Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ: ΒΡΑΧΙΟΛΙ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΤΟ ΤΡΕΜΟΥΛΟ-ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΓΕΜΙΖΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ




Βραχιόλι Emma

Μιχάλης Θερμόπουλος.

Η Haiyan Zhang, διευθύντρια καινοτομίας της Microsoft Research, και η Emma Lawton, 33χρονη σχεδιάστρια γραφικών που ζει με την ασθένεια του Πάρκινσον, παρουσίασαν μια χειροκίνητη συσκευή χεριού που σχεδόν εξαλείφει το τρέμουλο στο χέρι, το οποίο προκαλείται από το Πάρκινσον.

Πάρκινσον - Η Emma εξήγησε ότι το πρωτότυπο "βραχιόλι" της επέτρεψε να συνεχίσει την καριέρα της" σε μια εποχή που φοβόταν ότι ίσως θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη δουλειά της ως σχεδιάστρια.

Σε μια πολύ συγκινητική στιγμή κατά τη παρουσίαση της νέας συσκευής, είπε: "Αρχικά φαντάστηκα ότι θα έπρεπε να αλλάξω την καριέρα μου γιατί είναι δύσκολο να είσαι σχεδιάστρια και να μην μπορείς να δείξεις τα σχέδιά σου με σκίτσα. Φορώντας το βραχιόλι αυτό μπορώ να σχεδιάσω και πάλι ως μέρος της δουλειάς μου και αυτό μου επιτρέπει να κερδίσω και πάλι την καριέρα μου".

Πώς λειτουργεί το βραχιόλι που ονομάστηκε "Project Emma"

Στο βασικό χαρακτηριστικό βίντεο, η Haiyan εξήγησε πως η ίδια και η ομάδα της βάσισαν την εφεύρεσή τους στις αρχές του γυροσκοπίου που χρησιμοποιείται στην τεχνολογία των δονητικών μαχαιροπήρουνων για το Πάρκινσον. Το βραχιόλι δονείται σε αντίθετη κίνηση με την ακούσια κίνηση του χεριού του ασθενούς. Αυτό επιτρέπει στον ασθενή με Πάρκινσον να ελέγχει την κίνηση του χεριού του με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια.

Η Microsoft παρουσίασε την εν λόγω τεχνολογία το περασμένο καλοκαίρι. Παρακάτω βλέπετε την διαφορά που έχει ένα αυτόγραφο της Emma με και χωρίς το βραχιόλι.

Η Jenny Lay-Flurries, επικεφαλής της υπηρεσίας προσβασιμότητας της Microsoft, εξήρε τον σχεδιασμό του "Project Emma":

Ο Satya Nandella, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Corporation, έδειξε την εκτίμησή του για το "Project Emma":

Η κεντρική ιδέα

Ο Haiyan εξήγησε την ιδέα πίσω από τη συσκευή: "Ένας μετρονόμος μπορεί συχνά να βοηθήσει τους ασθενείς με Πάρκινσον να ξεπεράσουν το πάγωμα στο βάδισμα, καθώς με κάποιο τρόπο ο εγκέφαλός τους αποσπάται από το μετρονόμο και είναι σε θέση να ανακτήσει τον έλεγχο των ποδιών τους. Με βάση αυτό ίσως υπάρχει ένας τρόπος να "εισέλθουμε" στον εγκέφαλο της Emma, για να τον αποσπάσουμε από κάποια άλλα ερεθίσματα".

Και συνέχισε: "Εργαζόμαστε τώρα με κλινικούς νευροεπιστήμονες στο Λονδίνο για να κάνουμε περισσότερες κλινικές μελέτες. Φέρνουμε περισσότερους ασθενείς με Πάρκινσον να δοκιμάσουν αυτήν τη συσκευή. Πιστεύουμε ότι αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο λειτουργεί για την Emma, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλα πρότυπα που μπορούμε να προσαρμόζουμε για διαφορετικούς ανθρώπους. Γι' αυτό αναπτύσσουμε ένα ευρύτερο όραμα για αυτή την τεχνολογία και σκεφτόμαστε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτό το αποτέλεσμα και σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτή τη στιγμή πραγματικά βοηθά με τη γραφή της Emma, αλλά τι γίνεται με άλλες δραστηριότητες που μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικά μέρη του σώματος;"

Δείτε το σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=k9Rm-U9havE

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

ΤΟΠΟ ΣΤΑ ΝΙΑΤΑ. ΑΛΛΑ ΟΧΙ "ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ".

Του Βαγγέλη Αυγουλά

Κανείς, στην κυριολεξία ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι δυνατόν να θέλει την ηλικιακά «Νέα Γενιά»  παραγκωνισμένη προς όφελος της  «Τρίτης Ηλικίας». Αλίμονο.  Ούτε καν τα άτομα αυτής της Τρίτης Ηλικίας που τα τελευταία χρόνια αισθάνονται να υπάρχει μια τάση, μια επιθυμία περιθωριοποίησής της με πολλές, αξιόπιστες πολλές φορές, αιτιολογίες. Οι άνθρωποι μεγαλώνουν, φθείρονται, κουράζονται, αρρωσταίνουν…. συμφωνώ.  Κάποια στιγμή, δεν έχουν ούτε τις δυνάμεις, ούτε τις αντοχές, πολλοί δε, δεν έχουν προσαρμοστεί στις επιταγές των καιρών, σκέπτονται και ενεργούν «παλιομοδίτικα» και γίνονται φραγμός στην εξέλιξη των νεότερων. Γι αυτό και ο κάθε εχέφρων πολίτης στηρίζει το γνωστό «Τόπο στα Νιάτα» αφού η δύναμη, η φρεσκάδα, η αντοχή, το νέο μυαλό  είναι αυτά που χρειάζονται. Και πως γίνεται η «μετάβαση»; Με την περιθωριοποίηση του – τουλάχιστον ενεργού- πληθυσμού 65+ και την «αυτεπάγγελτη αποστρατεία», ανεξαρτήτως γνώσεων, εμπειριών, ικανοτήτων και αριθμού ενός τεράστιου κομματιού της κοινωνίας μας που όπως θα δείτε παρακάτω, γίνεται – καλώς ή κακώς- όλο και μεγαλύτερο;

Οι  προβλέψεις για τη δημογραφική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού που κάνει ο καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρωνας Κοτζαμάνης, σε σχετική μελέτη του,  θεωρεί δεδομένη:

Α.  τη μείωση του πληθυσμού στις επόμενες δεκαετίες και
Β. Μια  διαρκώς αυξανόμενη  δημογραφική γήρανση, καθώς το φαινόμενο όχι μόνο δεν ανακόπτεται αλλά θα βαίνει αυξανόμενο με την πάροδο των ετών.

«Η συρρίκνωση του συνολικού πληθυσμού που καταγράφεται σε όλα τα σενάρια και η συνεχιζόμενη γήρανσή του προφανώς αναμένεται να έχουν άμεση επίπτωση και στον πληθυσμό εργάσιμης ηλικίας ο οποίος φθίνει συνεχώς», δήλωσε ο κ. Κοτζαμάνης σε συνέντευξή του. Ο καθηγητής εκτιμά ότι θα είναι συνεχείς τα επόμενα 35 χρόνια, σημαντικές αλλαγές  στην κατανομή του πληθυσμού ανά ηλικία. Τι λέει:

«Η  μέση ηλικία από 43,5 έτη το 2015 αναμένεται να αυξηθεί το 2035 στα 47-48 και το 2050 στα 50 έτη. Το εντυπωσιακότερο:  Το 2035 το ποσοστό των  65+ ετών και των 85+ ετών στον συνολικό πληθυσμό (21% και 2,8% το 2015) αναμένεται να κυμανθεί στο 27 % για τους πρώτους και στο  4,5% για τους δεύτερους , το  δε 2050 το ποσοστό των  65+ και των 85+ ετών στον συνολικό  πληθυσμό,  αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο (33% για τους πρώτους και 6,5%  για τους δεύτερους).

«Ιδιαίτερη εντύπωση», σημειώνει ο καθηγητής, «προκαλεί και η ταχύτερη αύξηση των ατόμων άνω των 85 ετών, σε σχέση με εκείνη των άνω των 65. Η πρώτη ομάδα, που σχεδόν δεκαπλασιάσθηκε το διάστημα 1951-2015, αναμένεται να παρουσιάσει νέα σημαντική αύξηση τα επόμενη 35 χρόνια (κατά +106 έως +45,6% αναλόγως των σεναρίων). Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει μια σημαντική γήρανση όχι μόνον του συνολικού πληθυσμού, αλλά και των άνω των 65 ετών, δηλαδή μια γήρανση μέσα στην γήρανση. Η δημογραφική γήρανση όχι μόνον δεν ανακόπτεται, αλλά οι ρυθμοί της αναμένεται να επιταχυνθούν την επόμενη τριακονταπενταετία».

Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως  στην ηλικιακή ομάδα των 65+ ετών και άνω, λόγω εκείνων που ανήκουν στις πολυπληθείς σχετικά γενεές της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου (1950-1980, 150 χιλ. γεννήσεις ετησίως κατά μέσο όρο).

Και για να καταλήξουμε κάπου : Τόπο στα Νιάτα. Αλλά όχι σε μια  κοινωνία - Οίκο Ευγηρίας για τις παλαιότερες γενιές.  Ναι στη Νέα Γενιά. Αλλά όχι «Στον Καιάδα οι ηλικιωμένοι». Δεν πρέπει να το θέλουμε, δεν πρέπει να το επιζητούμε, άσε που –τουλάχιστον πολιτικά- θα πρέπει να μας φοβίζει. Δεν «εξωπετάς» με το έτσι θέλω μια ολόκληρη γενιά, γεμάτη γνώση, εμπειρίες, ικανότητα, σωφροσύνη. Την «περνάς από ψιλό κόσκινο», βλέπεις τι έχει να προσφέρει και κρατάς το καλύτερο, ενεργό κομμάτι της. Και το λέω γιατί παρατηρώ μια τάση στα περισσότερα κόμματα  (άσε τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις που μόλις κάποιος περάσει τα…55, τον θεωρούν γέρο κι άχρηστο) να βάλουν στην άκρη όσους  αγγίζουν τα 60 για να βάλουν στη θέση τους 30χρονους, με μόνο κριτήριο τον κομματικό σωλήνα! Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη αντίδραση στη κοινωνία αφού έτσι κι αλλιώς, το Κράτος και η Πολιτεία δεν φημίζονται ως ευεργέτες της Τρίτης Ηλικίας. Θα υπάρξουν επιπτώσεις και επικίνδυνος διχασμός. Ειλικρινά το φοβάμαι.

Ανήκω σ' αυτή τη γενιά των 30χρονων πτυχιούχων και διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που μου αξίζει  γιατί πιστεύω ότι μπορώ να είμαι ( ή να γίνω) καλύτερος. Όχι επειδή είμαι απλώς νεότερος. Διεκδικώ συνδυασμό του λικέρ των εμπειριών των μεγαλύτερων με τη δική μου όρεξη για ζωή και δουλειά και τη δική μου διάθεση να προσφέρω. Χωρίς αυτό το κοινωνικό κοκτέιλ, δεν πάμε πουθενά.