meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ: ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


Άρθρο του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο TVXS

 
Μεταναστευτικό: Μύθος και πραγματικότητα

Μια απλή επισκόπηση της ιστορίας καταδεικνύει ότι πολλές φορές οι κοινωνίες αποδείχθηκαν ευεπίφορες στο δέλεαρ των μύθων. Είναι πάμπολλες οι περιπτώσεις που τα εκάστοτε κοινωνικο-οικονομικά και θρησκευτικά κατεστημένα πυροδοτούσαν και συντηρούσαν μύθους προκειμένου να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.


Σήμερα ζούμε το έργο ενός νέου μύθου. Ό,τι κακό συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο -εγκληματικότητα, παραβατικότητα, υγειονομικά προβλήματα- τα πάντα χρεώνονται στους μετανάστες. Βρήκαμε έναν αποδιοπομπαίο τράγο στον οποίο φορτώνουμε αδυναμίες αλλά και αλλότρια συμφέροντα. Ας δούμε την πραγματικότητα. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης υπάρχει αυξημένη κινητικότητα κεφαλαίων, αλλά και ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη μοίρα. Πρόκειται για ανθρώπους που επιλέγουν με κίνδυνο της ζωής τους να δραπετεύσουν από το καθεστώς μιας αφόρητης δίψας και πείνας.

 
Η Ελλάδα συμφώνησε στη συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ και στη συνθήκη Σένγκεν συνειδητά, γνωρίζοντας ότι θα γίνει χώρα υποδοχής κατατρεγμένων και εξαθλιωμένων. Δεν υπήρξε τότε καμία πρόνοια εκ μέρους των Ελλήνων ιθυνόντων για συνολική και αναλογική κατανομή του μεταναστευτικού άχθους σε όλη την Ε.Ε. Έτσι η Ελλάδα, εκτός από πύλη εισόδου για τους μετανάστες, έγινε κατ’ ουσία και χώρα προορισμού.

Αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί παράπλευρα οφέλη για κάποιους. Οι μετανάστες χρησιμοποιούνται κατά κόρον ως αδήλωτη μαύρη εργασία από το εγχώριο οικονομικό σύστημα, που έτσι μειώνει το εργατικό του κόστος άμεσα αλλά και έμμεσα, καθώς συμπιέζονται και τα μεροκάματα των ντόπιων. Καθίσταται κανείς αφελής αν πιστέψει ότι δεν υπάρχουν τρόποι για να ελεγχθεί αυτού του είδους η εργασιακή εκμετάλλευση των μεταναστών καθώς και οι πρακτικές των ιδιοκτητών που τους στοιβάζουν σε άθλια υπόγεια. Εάν η εκάστοτε κυβέρνηση είχε τη βούληση να χτυπήσει αυτά τα φαινόμενα μπορούσε απλούστατα να ψηφίσει μια διάταξη που θα προέβλεπε ποινή διετούς φυλάκισης άνευ αναστολής για τα σχετικά αδικήματα.

 
Σήμερα οι αυτόκλητοι προασπιστές του ελληνισμού, υποκριτές και ποδοπατητές των αξιών του, οι φερόμενοι ως υπέρμαχοι της δημόσιας ασφάλειας και της καταπολέμησης του εγκλήματος, προσπαθούν να εμπορευθούν πολιτικά αυτή την υπόθεση. Φθάνουν δε στο αποκορύφωμα της αποθράσυνσής τους όταν επιχειρούν να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ την ευθύνη για το μεταναστευτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ευθύνεται για το πρώτο κύμα εισόδου το 1991 με το μήνυμα του σημερινού πρωθυπουργού κ. Σαμαρά; Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κυβερνούσε όταν δεν μπόρεσαν να πιέσουν αποτελεσματικά την Τουρκία να περιορίσει αντί να διευκολύνει τη διέλευση αυτών των ανθρώπων; Αντί να χαράξουν αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική, εκμεταλλεύονται την ανθρωπιστική στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που είναι και ίδιον του λαού μας, ενός λαού που έχει ζήσει κατά καιρούς τη βαναυσότητα και τον κατατρεγμό της ξενιτιάς.

Αποκορύφωμα της υποκρισίας υπήρξε η υπόθεση της Μανωλάδας. Όλη η Ελλάδα είναι μια Μανωλάδα, γιατί έτσι βολεύει μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Από την εποχή που κατασκευάζονταν τα Ολυμπιακά έργα, ήταν γνωστό στους αρμοδίους ότι οι μετανάστες, προκειμένου να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, εργάζονταν υπό άθλιες συνθήκες, ανασφάλιστοι και σκανδαλωδώς υποαμειβόμενοι, ακόμα και σε δημόσιες υπηρεσίες όπως π.χ. στην καθαριότητα. Υποκρισία και φαρισαϊσμός στο έπακρον.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θα επιτρέψει να χρησιμοποιείται η θέση του υπέρ του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης ως άλλοθι εκείνων που φέρουν βαρύτατη ευθύνη για τα δεινά που προκαλεί στον τόπο η ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής. Οφείλει να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες και να αναδείξει με σαφήνεια το πολιτικό αλλά και το κοινωνικό του στίγμα. Να βάλει στο τραπέζι μια συγκεκριμένη πρόταση που να μπορεί να απαντήσει στην πρόκληση της μετανάστευσης στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Όσοι θέλουν να μιλούν στην κοινωνία με πρόσωπο και όχι με προσωπείο οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι το μεταναστευτικό είναι παγκόσμιο φαινόμενο, με πολλές πτυχές και προεκτάσεις. Ωστόσο, μπορούμε να το διαχειριστούμε και να το καταστήσουμε πιο ανώδυνο για την Ελλάδα. Όλα αυτά δεν αποτελούν απλά ευχολόγιο ή διεκδίκηση εκ μέρους της Ελλάδας, αλλά και υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το άρθρο 80 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της, που προβλέπει ότι οι πολιτικές σχετικά με τους ελέγχους στα σύνορα, το άσυλο και τη μετανάστευση διέπονται από την αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών-μελών.

Οφείλουμε να καταθέσουμε μια ρεαλιστική διεκδικητική πρόταση ενόψει της τροποποίησης της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ και να καλέσουμε όλο το πολιτικό σύστημα να την υιοθετήσει. Πρέπει να επιμείνουμε ώστε η τροποποίηση της Συνθήκης να προβλέπει ότι υποδοχείς μεταναστών θα είναι όλα τα κράτη-μέλη, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και τα πληθυσμιακά τους δεδομένα. Επιπλέον είναι απαραίτητο να υπάρξει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την ενίσχυση του ελληνικού συστήματος υγείας, το οποίο έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του και λόγω οικονομικής κρίσης. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι η χώρα μας επωμίζεται την επιπρόσθετη περίθαλψη χιλιάδων μεταναστών με επιβαρυμένη υγεία, που όχι μόνο προέρχονται από χώρες με υποβαθμισμένο ή ανύπαρκτο σύστημα υγείας, αλλά διαβιούν υπό ιδιαίτερα ανθυγιεινές συνθήκες κατά τη διάρκεια της μετάβασής τους και της παραμονής τους στην Ελλάδα.

Μια πολιτική πρόταση με βάση τους παραπάνω άξονες, εμπλουτισμένη και από άλλες ιδέες και επεξεργασίες, μπορεί αφενός να δώσει λύση και αφετέρου να απαλλάξει την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από χρεώσεις που επιχειρούν εσκεμμένα να του προσάψουν τα αντιστρατευόμενα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.


Δημοσίευση: tvxs.gr - 16/5/2013

ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ - ΔΩΡΕΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΛΙΟΥ


Επίσκεψη στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Αυγουλάς, οι οποίοι παρέδωσαν εκπαιδευτικό υλικό στη διευθύντρια του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς, την Τετάρτη 15 Μάη 2013.
 
Πρόκειται για δωρεά απαραίτητου παιδαγωγικού υλικού, κατάλληλο για τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, με σκοπό την καλύτερη απόδοσή τους, την κατάκτηση βασικών γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, απαραίτητων για την  καθημερινή διαβίωσή τους, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά από την ελλιπή χρηματοδότηση  της πολιτείας.

 
Ο Δήμαρχος Ιλίου σημειώνοντας το σημαντικό ρόλο του διαδημοτικού Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιλίου, κάλεσε τους γονείς να ξεκινήσουν εγκαίρως οι κοινές προσπάθειες της διευθέτησης του ζητήματος μεταφοράς των μαθητών για τη νέα σχολική χρονιά και τους διαβεβαίωσε ότι η Δημοτική Αρχή θα είναι πάντα στο πλευρό τους, στηρίζοντας όλες τις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η σχολική κοινότητα.
 
Η διευθύντρια του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιλίου κ. Ειρήνη Βερώνη, ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Ιλίου για την ευαισθησία του και τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία, ενώ στην παράδοση παρευρέθηκαν ακόμη ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Γεώργιος Κουκουλόπουλος, εκπαιδευτικοί του σχολείου και πολλοί γονείς.
 
 
Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου και επικεφαλής της Νεολαίας Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, των γονέων και των μαθητών με αναπηρία, καθώς και της κοινότητας της Ειδικής Εκπαίδευσης, ώστε το κουδούνι του σχολείου να μπορεί να χτυπά την ίδια μέρα στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς για όλους τους μαθητές!

 

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ο ΠΙΟ ΧΥΔΑΙΟΣ ΚΥΝΙΣΜΟΣ

Ο πιο χυδαίος κυνισμός.


Δεν είχα ξαναδεί την εκπομπή Ελεύθερος Σκοπευτής του Γιώργου Τράγκα πριν την 7η Απριλίου 2013, όταν καλεσμένοι του τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής ανέλυαν, χωρίς αντίλογο και ανενόχλητοι από τον παρουσιαστή, την αποκρουστική ιδεολογία και το πρόγραμμα του κόμματός τους, ενώ τα υπόλοιπα θέματα της εκπομπής -ασφάλεια και εγκληματικότητα, δημιουργία ένοπλων πολιτοφυλακών σε διάφορες περιοχές της χώρας- συνηγορούσαν στην επιχειρηματολογία των ναζιστών φιλοτεχνώντας ένα εφιαλτικό τοπίο.
 
Της Έφης Γιαννοπούλου
 
Δεν είχα ξαναδεί την εκπομπή Ελεύθερος Σκοπευτής του Γιώργου Τράγκα πριν την 7η Απριλίου 2013, όταν καλεσμένοι του τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής ανέλυαν, χωρίς αντίλογο και ανενόχλητοι από τον παρουσιαστή, την αποκρουστική ιδεολογία και το πρόγραμμα του κόμματός τους, ενώ τα υπόλοιπα θέματα της εκπομπής -ασφάλεια και εγκληματικότητα, δημιουργία ένοπλων πολιτοφυλακών σε διάφορες περιοχές της χώρας- συνηγορούσαν στην επιχειρηματολογία των ναζιστών φιλοτεχνώντας ένα εφιαλτικό τοπίο.
 
Ακολούθησε πάνδημος σχεδόν ξεσηκωμός. Υπεύθυνοι και... ανεύθυνοι αριστεροί, κεντρώοι και μεταρρυθμιστές έγιναν... αγανακτισμένοι, κι ας είχαν κάποιοι από αυτούς επιδείξει ιδιαίτερη κλίση στις ευχαριστίες προς τη Χ.Α. ή στην ανοχή φασιστικών συμπεριφορών μη προερχόμενων από τη ναζιστική συμμορία. Υπήρξαν ακόμη και πρωτοβουλίες διαδικτυακού ακτιβισμού, καταγγελίας των εταιρειών που διαφημίζονταν στην εκπομπή και απειλής μποϋκοτάζ των προϊόντων τους. Ο ακτιβισμός φάνηκε ότι έφερε αποτέλεσμα. Κάποιες εταιρείες δήλωσαν πως θα αποσύρουν τις διαφημίσεις τους, οι διαφημιζόμενοι γενικά μειώθηκαν, εξ ου και το κανάλι επιστράτευσε κρατική διαφήμιση (ΟΠΑΠ, Αρχαιολογικό Μουσείο, Λυρική Σκηνή) αλλά και μη κερδοσκοπικά σωματεία για την εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες ή την προστασία των αυτιστικών. Πόσο διεστραμμένο αυτό σε μια εκπομπή όπου 15 μέρες πριν ακούγονταν απόψεις περί ευγονικής και στείρωσης αναπήρων!
 
Και αίφνης, στην εκπομπή της 21ης Απριλίου, ο Γιώργος Τράγκας είχε αφιέρωμα στη δικτατορία με καλεσμένους τον Στάθη Παναγούλη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, και εκπροσώπους ενώσεων αντιστασιακών, αλλά και αφιέρωμα στη «μαφία της φράουλας» και στο στούντιο πάνω από δέκα μετανάστες.
 
Θέλησε άραγε ο δημοσιογράφος να μαζέψει την κατακραυγή ή το κανάλι του επέβαλε έμπρακτη μεταμέλεια; Γιατί ο ΣΥΡ1ΖΑ δεν απαγόρευσε στους βουλευτές του να εμφανίζονται στην εν λόγω εκπομπή, όπως θα έπρεπε; Δεν ξέρω αν χαίρομαι για την επιτυχία του ακτιβισμού ή για το ότι ο ΣΚΑΙ τις (αρκετές) μεταμεσονύκτιες ώρες της Κυριακής θυμίζει κανάλι 4ης κατηγορίας από πλευράς αισθητικής, καλεσμένων, διαφημίσεων. Προσπαθώ απλώς να αποκωδικοποιήσω την εικόνα μιας χώρας που, στη χειρότερη κρίση της μεταπολεμικής της ιστορίας, αφήνει στο έλεος του πιο χυδαίου κυνισμού το πιο αδύναμο μορφωτικά και πολιτισμικά κομμάτι της κοινής της γνώμης.

Πηγή: «Unfollow»

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΥΦΛΩΝ!


Δεκτή έκανε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας αντιπροσωπία της εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στο Προεδρικό Μέγαρο, το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Μάιου, ικανοποιώντας έτσι άμεσα σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας.
 
Η αντιπροσωπία των ατόμων με προβλήματα όρασης ανέλυσε κατά προτεραιότητα τα αιτήματα των Ελλήνων τυφλών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τεκμηριωμένες και ελάχιστου κόστους προτάσεις για την επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων επιβίωσης των τυφλών εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων πανελλαδικά.
 
Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών κ. Νικόλαος Γιαλλούρης, ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Παπούλια για το αιτούμενο έκτακτο επίδομα ειδικών συνθηκών υπέρ των 150 τυφλών εργαζομένων πανελλαδικά στον δημόσιο τομέα ως αντίβαρο των σφοδρών μισθολογικών περικοπών που έχουν υποστεί από το 2010, για την ανάγκη φοροελαφρύνσεων των ελάχιστων τυφλών ελευθέρων επαγγελματιών που τόλμησαν να μην ακολουθήσουν την πεπατημένη και να ρισκάρουν δημιουργικά στη ζωή τους, καθώς και για την πρωτοφανή, συστηματική αναλγησία του Οικονομικού Επιτελείου και στενών συνεργατών του κ. Στουρνάρα που έχει προκαλέσει περικοπή και των συντάξεων και οδηγεί τους τυφλούς και τις οικογένειες τους στην εξαθλίωση.
 
 
 
 
Για εκδικητικότητα του κ. Στουρνάρα μίλησε ευθέως η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας κα Παρασκευή Τσαβαλιά, επειδή οι τυφλοί δεν παραιτούνται αλλά αντίθετα διαδηλώνουν και αγωνίζονται σκληρά για τη διασφάλιση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους που άλλοτε θεωρούνταν αυτονόητα. «Για πρώτη φορά στην Ελληνική νομοθεσία, αναίτια και πραξικοπηματικά παρά την αντίθεση ομόφωνα της Ελληνικής Βουλής, ο κ. Στουρνάρας διαχώρισε με νόμο τους κινητικά αναπήρους και τους τυφλούς καίτοι και οι δύο διακρίνονται από βαριά αναπηρία, εξαιρώντας από τις περικοπές των συντάξεων τους κινητικά αναπήρους ενώ τους τυφλούς όχι», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Τσαβαλιά.
 
«Έχουμε γεννηθεί μαθημένοι να ξεπερνάμε συνεχώς δυσκολίες και να επιβιώνουμε, να προοδεύουμε και να διαπρέπουμε παρά την αναπηρία μας, και όμως σε ηλικία που όλο το μέλλον είναι μπροστά μας και δικαιούμαστε να κάνουμε όνειρα, μας απαγορεύεται πλέον να θέτουμε στη ζωή μας στόχους», είπε προς τον κ. Πρόεδρο ο νεότερος της αντιπροσωπίας κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος, Αντιδήμαρχος στο Ίλιον και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών. «Για τους εκατοντάδες συνομηλίκους μου που εκπροσωπώ και για μένα προσωπικά, θα ήθελα μια δική σας δήλωση συμπαράστασης στους αγώνες μας, δείγμα έμπρακτης κατανόησης του δικαίου των αιτημάτων μας, ως ανάχωμα και παρηγοριά από τον θεσμό και το πρόσωπό σας, απέναντι στην απελπισία που οδηγούνται τα ΑμεΑ και στην αναξιοπιστία πλέον της κεντρικής πολιτικής εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγουλάς.

 
 
«Θα τηλεφωνήσω στον κ. Πρωθυπουργό μόλις επιστρέψει από τις Βρυξέλες να τον ρωτήσω γιατί δε διεκπεραιώθηκε η εντολή του προς το οικονομικό επιτελείο και αν μου το πει ότι χρειάζεται, θα πάρω και τον Υπουργό Οικονομικών», δεσμεύτηκε ο κ. Παπούλιας έναντι των εκπροσώπων των ατόμων με προβλήματα όρασης και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Τα αιτήματα σας είναι δίκαια και η κοστολόγηση των προτάσεων σας λογική, πρέπει να ληφθεί υπόψη γιατί είναι και αυτός ένας τρόπος εξασφάλισης της κοινωνικής συνοχής. Τι να το κάνω να βγούμε από την κρίση και να βρούμε μια διαλυμένη κοινωνία»!
 
Σημειώνεται εδώ ότι λίγες ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα ο Πρωθυπουργός μέσω του Γραφείου του είχε δεσμευτεί για την επίλυση μιάς σειράς αιτημάτων της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, αλλά την περασμένη εβδομάδα σε σχετική συνάντηση ο κ. Στουρνάρας μέσω στενών συνεργατών του και του διευθυντή του γραφείου του κ. Σκέρτσου «τα πήρε όλα πίσω», όπως περιγραφικά αναφέρουν οι τυφλοί.
 
Όσον αφορά τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που πρόσφατα ο κ. Στουρνάρας χρησιμοποίησε για να καταργήσει τις εξαιρέσεις από τις περικοπές που ομόφωνα η Βουλή πέρασε για τους τυφλούς παρά το 3ο Μνημόνιο, ο κ. Παπούλιας που θεσμικά τις υπέγραψε ανέφερε: «Αν ήξερα δε θα υπέγραφα τη σχετική διάταξη, η οποία μάλιστα αντιτίθεται και στη βούληση των βουλευτών. Αυτό είναι αντίθετο και στα 30 χρόνια που υπηρέτησα το Ελληνικό Κοινοβούλιο», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στην έκκληση των τυφλών να μην ξαναθέσει την υπογραφή του σε τόσο εγκληματικές για την καθημερινή ζωή και την αξιοπρέπεια των ΑμεΑ νομοθετικές ρυθμίσεις.
 
Ο Αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών κ. Ηλίας Μαργιόλας, αποτιμώντας τη συνάντηση κατά την έξοδο της αντιπροσωπίας των τυφλών από το Προεδρικό Μέγαρο δήλωσε: «Η Ομοσπονδία μας απευθύνθηκε στον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας επικαλούμενη το θεσμικό του κύρος και τη σημασία της προσωπικότητάς του, ώστε να μας βοηθήσει στο μέτρο του δυνατού στην προώθηση και την επίλυση μερικών σοβαρών ζητημάτων του χώρου μας. Ο κ. Πρόεδρος μας τίμησε, μας άκουσε προσεκτικά και άφησε να διαφανεί ελπίδα ότι με την παρέμβαση του μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που έως τώρα δε μας το έδωσε καμία άλλη πολιτική αρχή κατά τις επαφές μας ή με τις πιέσεις που ασκήσαμε».
 
 
 
 
«Αναλαμβάνω την ευθύνη να διερευνήσω το θέμα. Θα έχετε σύντομα απάντηση μέσω του Διευθυντή του γραφείου μου», δήλωσε κλείνοντας τη συνάντηση ο κ. Παπούλιας, ευχόμενος καλή δύναμη σε όλους στη συνέχιση των προσπαθειών και των αγώνων τους.
 

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ 5ο ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
 
Για το 5ο Φόρουμ Συζήτησης για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση
 
 
Την Παρασκευή 24 Μαΐου 2013 και ώρες 11.00 - 14.00 στο Αμφιθέατρο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής ''Δρομοκαΐτειο'' (Ιερά Οδός 343, Χαϊδάρι) πραγματοποιείται το 5ο Φόρουμ Συζήτησης.
 
 
Η ατζέντα των Φόρουμ περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:
 
 
1. Τομεοποίηση και Διασύνδεση: Ποιοί είμαστε, τί υπηρεσίες προσφέρουμε και σε ποιό τομέα λειτουργούμε.
 
 
2. Δικαιώματα και εκπροσώπηση των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και των οικογενειών / φροντιστών τους: τί ανάγκες θα πρέπει να καλύπτουν οι υπηρεσίες και ποιες θα πρέπει να είναι οι υπηρεσίες αυτές.
 
 
3. Ηλεκτρονικός φάκελος.
 
 
4. Αξιολόγηση των φορέων παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
 
 
Τα Φόρουμ Συζήτησης (7-8 Δεκεμβρίου 2012, 16 Φεβρουαρίου, 2 Μαρτίου, 26 Απριλίου 2013) πραγματοποιούνται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, καθώς η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση λόγω της οικονομικής κρίσης και της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
 
Στόχος των Φόρουμ είναι η προσπάθεια ανοίγματος Συζήτησης - μεταξύ των Φορέων δημοσίου, τρίτου τομέα και ιδιωτικού - που θα οδηγήσει σε συντονισμό ενεργειών για τη διάσωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης ώστε να συνεχίσουν οι άνθρωποι με ψυχικοινωνικές δυσκολίες να διαβιούν με αξιοπρέπεια.
 
 
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 2109221739 (e-mail: ekpsath@otenet.gr) & 2109597160 (e-mail:epsbal@otenet.gr).
 
 
Με εκτίμηση,
 
 
Η οργανωτική επιτροπή των Φόρουμ Συζήτησης 
 
 
Δίκτυο ''ΑΡΓΩΣ'', Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, ΕΠΑΨΥ, ΠΟΣΟΨΥ, Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας ''Αυτοεκπροσώπηση'', Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων, Ινστιτούτο Υγείας ΠΑιδιού, ''Συνειρμός'' (Κέντρο Ημέρας Βαβέλ) και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής ''Δαφνί''.
 
 

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΟ SOS ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ


Επιστολή 20 βουλευτών
προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής
σχετικά με τον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας των Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων
 
Με πρωτοβουλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Π. Κουρουμπλή,  των Υπευθύνων ΕΕΚΕ Υγείας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Α. Ξανθού και Δ. Στρατούλη και την ακόλουθη συνυπογραφή 17 βουλευτών, κατετέθη σήμερα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με την οποία ζητείται να συζητηθεί στην Επιτροπή το σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με τη λειτουργία των Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων. 
 
Αναλυτικά, το κείμενο της κατατεθείσας επιστολής έχει ως ακολούθως:
 
«Κύριε Πρόεδρε,
 
Οι Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων είναι ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τα οποία δημιουργήθηκαν χάριν στην πρωτοβουλία και στους πόρους κοινωνικών φορέων και της Εκκλησίας, ενώ δεν λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις.
 
Σήμερα οι Μονάδες Χρόνιων Παθήσεων περιθάλπουν 2.000 περίπου χρόνια πάσχοντες (περιπτώσεις βαριά αναπήρων, παραπληγικούς, τετραπληγικούς, κατάκοιτους), από άτομα νεαρής ηλικίας έως και ηλικιωμένους. Ωστόσο η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα εν λόγω ιδρύματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική έως απελπιστική, με ορατό τον κίνδυνο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα χιλιάδες ασθενείς με σοβαρότατα χρόνια νοσήματα να μείνουν χωρίς περίθαλψη και ουσιαστικά χωρίς στέγη.
 
Συγκεκριμένα, με το πέρας της 30ης  Ιουνίου 2013 αναμένεται να διακοπούν οι συμβάσεις νοσηλείας με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ λόγω ανυπαρξίας νομοθετικού πλαισίου οι μονάδες αυτές δεν θα μπορούν να συμβληθούν και πάλι με τον φορέα. Είναι βέβαιο ότι χωρίς τη συνέχιση του νοσηλίου από τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα ιδρύματα αυτά είναι πλέον μοιραίο να κλείσουν. Επιπροσθέτως παρατηρείται έντονο πρόβλημα στην προμήθεια φαρμάκων και ιατρικών αναλωσίμων, πλήρως αναγκαίων για την περίθαλψη των ασθενών, ενώ το προσωπικό πολλών εκ των εν λόγω δομών παραμένει απλήρωτο επί σειρά μηνών.
 
Υπό αυτές τις συνθήκες, δυστυχώς είναι άμεσος ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας των Μονάδων, με συνέπεια χιλιάδες ασθενείς να βρεθούν στο δρόμο καθόσον δεν υπάρχουν εναλλακτικές δομές περίθαλψής τους.
 
Σε συνέχεια των παραπάνω και προκειμένου να διερευνηθούν τα ζητήματα καίριας σημασίας που προκύπτουν σχετικά με τη λειτουργία των Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων, παρακαλούμε πολύ όπως κληθούν, σύμφωνα με το άρθρο 41 Α του κανονισμού της Βουλής, ενώπιον συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής:
 
α) Ο Υπουργός Υγείας
 
β) Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας 
 
γ) Εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ)
 
δ) Εκπρόσωποι των Μονάδων Χρόνιων Παθήσεων»
 
Την επιστολή συνυπογράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κουρουμπλής Παναγιώτης, Ξανθός Ανδρέας, Στρατούλης  Δημήτριος, Αγαθοπούλου Ειρήνη, Ζαχαριάς  Κωνσταντίνος, Ζερδελής  Ιωάννης, Κυριακάκης  Βασίλειος, Μιχαλάκης  Νικόλαος, Μπάρκας  Κωνσταντίνος, Μπόλαρη  Μαρία, Σταθάς Ιωάννης, η Χαραλαμπίδου Δέσποινα καθώς και ο βουλευτής Κοντογιάννης Γεώργιος από τη Ν.Δ., η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.  Χριστοφιλοπούλου Εύη, οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ.  Μελάς Παναγιώτης, Ουζουνίδης Μαρίνος και Χαϊκάλης Παύλος, οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ  Μάρκου  Αικατερίνη και Ψύρρας  Θωμάς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Βουδούρης Οδυσσέας.
 

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

ΚΑΙ ΟΜΩΣ!!! ΤΥΦΛΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΥΠΕΡ ΤΥΦΛΟΥ ΠΕΛΑΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ!


Το πρωί της Τετάρτης 15 Μάιου, ο τυφλός Παραολυμπιονίκης κ. Δημήτρης Αμπατζής, προσήλθε σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Ίλιον για να εισπράξει ένα ένταλμα από τον ασφαλιστικό του φορέα. Εκεί ο κ. Αμπατζής και ενώ γνώριζε το ποσό που έπρεπε να εισπράξει, πληροφορήθηκε πως «για το καλό του» η υπογραφή του στην απόδειξη είσπραξης δεν αρκεί, επειδή είναι τυφλός, αλλά χρειάζονται να συνυπογράψουν και δύο μάρτυρες!


Δηλαδή;;; Ο κ. Αμπατζής και ως επιχειρηματίας, έχοντας συνηθίσει να συναλλάσσεται και με άλλες τράπεζες χωρίς πρόβλημα, έπρεπε παρ’ όλο που ήξερε πόσα έπρεπε να εισπράξει και μπορούσε να μετρήσει για να επαληθεύσει το ποσό που εισέπραττε, να βρει και δύο μάρτυρες να πιστοποιήσουν ότι ξέρει αριθμητική, έχει σώας τας φρένας και καλή επαφή με την πραγματικότητα, όλα αυτά «για το καλό του» όπως του ανέφερε ο αρμόδιος υπάλληλος!
 
 
Παραλόγου συνέχεια;;; Τον κ. Αμπατζή συνόδευαν ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Αντιδήμαρχος Ιλίου, ο οποίος έχει γεννηθεί τυφλός, καθώς και μια εκ των συνεργατών του κ. Αντιδημάρχου. Και ποιος υπέγραψε ως πρώτος μάρτυρας μαζί με τον κ. Αμπατζή και τη βλέπουσα γραμματέα;;; Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δημιουργώντας έτσι με βάση έγγραφες αποδείξεις μια πανελλαδική πρωτοτυπία στα συναλλακτικά ήθη! Ένας τυφλός μάρτυρας έγινε δεκτός από την Τράπεζα να υπογράψει για όσα δεν αρκούνταν να τους υπογράψει ο τυφλός τους πελάτης!!! Βλέπετε σε κάποια τραπεζικά ιδρύματα, υπάρχει η οδηγία από τις νομικές τους υπηρεσίες, να μη γίνεται δεκτή μόνη της η υπογραφή τυφλού τους πελάτη «για το καλό του» πάντα, αλλά υπήρχε κενό στην περίπτωση του μάρτυρα!
 
Το κενό αυτό εκμεταλλεύτηκε ο κ. Αυγουλάς χωρίς να κάνει γνωστή στην Τράπεζα την ιδιότητα του ως δικηγόρου, αλλά νομικά προς όφελος του κινήματος των τυφλών που πλέον θέτει τον διάλογο για το συγκεκριμένο θέμα σε άλλη βάση:
 
 
Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών έχει εγγράφως ενημερώσει τις τράπεζες για την παράλογη συμπεριφορά τους απέναντι στους πελάτες τους με πρόβλημα όρασης, ενώ την Τρίτη 14 Μάη έθεσε το θέμα και στον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη, καλώντας τον να πάρει θέση απέναντι σ’αυτή την κατάφορη προσβολή της προσωπικότητας των ατόμων με προβλήματα όρασης.
 
 
Συγκεκριμένα, η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών σημειώνει:
«Είμαστε καθημερινά λήπτες παραπόνων συναδέλφων τυφλών ή ατόμων με προβλήματα όρασης, οι οποίοι μας καταγγέλλουν το γεγονός της απαίτησης εκ μέρους σχεδόν όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων (τραπεζών) της Χώρας για υποχρεωτική παράσταση άλλοτε ενός, άλλοτε δύο μαρτύρων, κατά τις τραπεζικές συναλλαγές, όπως αναλήψεις από τραπεζικό λογαριασμό, σύναψη  δανειακής σύμβασης, έκδοση πιστωτικής κάρτας κ.λπ. Ο ίδιος ζήλος ωστόσο δεν επιδεικνύεται κατά τη διενέργεια κατάθεσης οποιουδήποτε ποσού εκ μέρους ατόμων της προαναφερθείσας κατηγορίας, γεγονός που μας προκαλεί απορία, καθώς αποδεικνύεται περίτρανα ότι η επίκληση μαρτύρων δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συναλλασσόμενου ατόμου με πρόβλημα όρασης, όπως ισχυρίζονται τα πιστωτικά ιδρύματα, αλλά μόνο το ίδιον όφελος.
Με την απαράδεκτη και απορριπτέα αυτή πρακτική, καταστρατηγούνται οι συνταγματικές και ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν την ισότητα κατά τις συναλλαγές, την ίση μεταχείριση, το σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας του ανθρώπου, και καταπατάται κατάφορα το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων των τυφλών και των ατόμων με προβλήματα όρασης.
Επιπλέον, ανατρέπονται πλήρως ακόμη κι αυτές οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα που αφορούν τη δικαιοπρακτική ικανότητα, ενώ τίθενται σε αμφισβήτηση και οι σχετικές με τα πρόσωπα που χρήζουν δικαστικής συμπαράστασης διατάξεις.
Επιβάλλεται από τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους στο τραπεζικό σύστημα, ότι εφόσον ο τυφλός ή το άτομο με πρόβλημα όρασης έχει την ικανότητα να επιμεληθεί υπεύθυνα των ιδίων του υποθέσεων, έχοντας επίγνωση των πράξεων που διενεργεί για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με πλήρη ισοτιμία σε σχέση με τους υπόλοιπους πελάτες των τραπεζών.
Για εξασφάλιση των συμφερόντων, τόσο των τυφλών, όσο και των υπαλλήλων των τραπεζών που λαμβάνουν μέρος στις συναλλαγές, προτείνουμε την υπογραφή υπεύθυνης δήλωσης του Ν.1599/1986, με την οποία ο τυφλός θα δηλώνει ότι είναι σε θέση αυτοπροσώπως να θέσει την υπογραφή του και ότι κατανοεί απολύτως το τυχόν έγγραφο που του αναγνώστηκε.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί με σεβασμό, ως δικαίωμα, κι όχι ως υποχρέωση, η χρήση μαρτύρων κατά τις τραπεζικές συναλλαγές. Έτσι, η χρήση μαρτύρων θα λαμβάνει χώρα μόνο στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο ίδιος ο τυφλός ή το άτομο με προβλήματα όρασης αισθάνεται ανασφαλής και επιθυμεί περαιτέρω προστασία, η δε τράπεζα θα εξασφαλίζεται έναντι του πελάτη με την υπογραφή της προαναφερθείσας υπεύθυνης δήλωσης».
 
 
«Έχουμε κουραστεί ακόμη και σήμερα, το 2013, ο πολίτης με πρόβλημα όρασης να προσβάλλεται ή να αντιμετωπίζεται ως εξωγήινος στις συναλλαγές του με τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ή άλλους φορείς. Η πολιτεία διά των εκπροσώπων της θα πρέπει να πάρει επιτέλους θέση στο θέμα, εάν όντος θέλει να παρουσιάζεται ως ευνομούμενη. Εδώ και καιρό και εγώ προσωπικά αντιμετωπίζω την προσβλητική άρνηση της Τράπεζας Πειραιώς στο υποκατάστημά της στο Ίλιον να μου εκδώσουν κάρτα ανάληψης μέσω A.T.M. σε λογαριασμό που άνοιξα για να μπορέσω να εγγραφώ στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Μου αντιπροτείνουν προσβλητικές για μένα λύσεις «για το καλό μου» πάντα όπως μου λένε. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη θέση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών πάνω στο θέμα», δήλωσε ο νεαρός δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Ιλίου και Αναπληρωτής Οργανωτικός Γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, κρατώντας στα χέρια του το χαρτί που αποδεικνύει έμπρακτα το ψευδές ενδιαφέρον των τραπεζών για τους πελάτες τους με προβλήματα όρασης.
 
 
Το «Με Άλλα Μάτια» ανοίγει το θέμα και περιμένει στο meallamatia@gmail.com επώνυμες καταγγελίες ΑμεΑ που έχουν αντιμετωπίσει αδίκως πρόβλημα στις συναλλαγές τους για να δημοσιοποιηθούν.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

ΟΙ ΤΥΦΛΟΙ ΣΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΙΑ - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Κ. ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ;


Δελτίο Τύπου Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών: Επιτέλους κύριε Σαμαρά ποιος κυβερνά αυτή τη Χώρα; Οι τυφλοί την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013 θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να εκφράσουν τις αγωνίες και τη διαμαρτυρία τους.
 
 
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΦΛΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ.ΑΡΙΘΜ. 1890/2005 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
ΕΔΡΑ ΑΘΗΝΑ
ΒΕΡΑΝΖΕΡΟΥ 31 – 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 210-5229968  FAX: 210-5229541
e-mail: eoty@otenet.gr
 
 

Αθήνα, 17/05/2013
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.: 462
ΤΟΜΕΑΣ: Γραμματείας
ΠΛΗΡ.: Βιβή Τσαβαλιά
 
 
Αντιπροσωπεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) συναντήθηκε σήμερα με το Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών κύριο Σκέρτσο και τη συνεργάτιδά του κυρία Μπέη, για να οριστικοποιήσουν τον τρόπο υλοποίησης των δεσμεύσεων του Πρωθυπουργού της Χώρας για χορήγηση επιδόματος ειδικών συνθηκών διαβίωσης στους 150 εναπομείναντες τυφλούς εργαζόμενους στο στενό και ευρύτερο δημόσιο, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι φυτοζωούν
παραπαίοντας ανάμεσα στην αποπληρωμή των στεγαστικών τους δανείων και των αναγκών επιβίωσης, όπως και των πρόσθετων αναγκών τους που απορρέουν από την αναπηρία, καθώς έχουν υποστεί όλες τις απάνθρωπες περικοπές που υπεβλήθησαν από τα Μνημόνια από το 2010 έως και σήμερα, προκειμένου να εξοφληθούν οι τοκογλύφοι δανειστές.
 
Οι συνεργάτες του Υπουργού Οικονομικών με την τακτική του μαστίγιου και του καρότου επιχειρηματολόγησαν υποτιμώντας κατάφορα τη νοημοσύνη μας, εξαπέλυσαν εμμέσως εκβιαστικά διλήμματα να μην διεκδικούμε γιατί υπάρχουν κι άλλα που μπορούμε να χάσουμε, και ούτε λίγο ούτε πολύ στην αποστροφή ότι η πολιτική τους εξυπηρετεί μόνο τα γερμανικά συμφέροντα, μας απάντησαν ότι δεν πρέπει να εκφραζόμαστε έτσι γιατί με γερμανικά χρήματα πληρώνονται τα προνοιακά μας επιδόματα.
 
Καταγγέλλουμε ως εθνικά προδοτική την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ζητάμε την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος καταπατά καθημερινά τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Χώρας, κουρελιάζοντας το Σύνταγμα με την έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ξεπουλά την περιουσία της Χώρας και εξυπηρετεί ανοιχτά και ξεδιάντροπα μόνο τα συμφέροντα των ξένων τοκογλύφων. Καλούμε τον Πρωθυπουργό, εάν δε θέλει να γίνεται υποχείριο τέτοιων ανθρώπων, να επιβάλει την τήρηση των υπεσχημένων του, διαφορετικά να βγει και να απαντήσει δημόσια ποιος κυβερνά αυτή τη Χώρα.
 
Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών, μετά από έγγραφο αίτημά της, θα συναντηθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013 και ώρα 2 το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να του εκθέσει την αλγεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης από τις αλλεπάλληλες βάναυσες περικοπές μισθών και συντάξεων, από την εξάρθρωση το Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, από την κατάρρευση των δομών και των πολιτικών πρόνοιας, οι οποίες βρίσκονται ένα βήμα προτού σπρώξουν στον Καιάδα τους αναξιοπαθούντες, καθώς βάζουν λουκέτο η μια κατόπιν της άλλης και όσες παραμένουν ακόμα ανοιχτές θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των διαβιούντων με την υποστελέχωση και τον υποχρεωτικό υποσιτισμό, και από την ολοσχερή διάλυση όσων ψηγμάτων από την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση έχουν απομείνει.
 
Παρακαλούμε για την κάλυψη.
 
Με εκτίμηση
 
Για το Γ.Σ. της Ε.Ο.Τ.
 
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Γιαλλούρης
 
Η Γενική Γραμματέας
Παρασκευή Τσαβαλιά

 

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΡΕΠΟΡΤΑΖ" ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΕΠΑ


Καλεσμένος της εκπομπής «Ρεπορτάζ» με τον Πέτρο Κουσουλό στο τηλεοπτικό κανάλι GR το οποίο προβάλλεται μέσω του zougla.gr και του Zoom, ήταν το βράδυ της Πέμπτης 16 Μάιου ο Βαγγέλης Αυγουλάς, ως επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Αντιδήμαρχος Ιλίου, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στα Κέντρα Πιστοποίησης της Αναπηρίας.


Ο κ. Αυγουλάς κατήγγειλε την ομηρία δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας στα ΚΕΠΑ, το πετσόκομμα των ποσοστών αναπηρίας σε ολικά βαριά αναπήρους από γιατρούς που βρίσκονται να είναι ελεγκτές στα ΚΕΠΑ με ελάχιστη ή χωρίς καθόλου εκπαίδευση γι’αυτό, καθώς και το φαινόμενο των «αναπήρων – μαϊμού» το οποίο επί μια δεκαετία στηλίτευε το αναπηρικό κίνημα αλλά συγκεκριμένα πολιτικά και δημοσιογραφικά συμφέροντα ήταν αντίθετα στην ανάδειξη του.

 
Το Πάνελ της εκπομπής συναποτελούνταν από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Περιφερειακό Σύμβουλο Αττικής κ. Γιώργο Καστρινάκη, καθώς και από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη.

 
Ο κ. Καστρινάκης ανέφερε τρανταχτά παραδείγματα κακομεταχείρισης και αδικίας ΑμεΑ που πέρασαν να εξεταστούν από ΚΕΠΑ, με πιο κραυγαλέο αυτό ενός ανθρώπου με λευχαιμία σε προχωρημένο στάδιο ο οποίος βρέθηκε ανασφάλιστος εξ αιτίας γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και ευθυνόφοβων ασυνείδητων υπαλλήλων στον ασφαλιστικό του φορέα που καθιστούσαν ανεφάρμοστες τις νέες εγκυκλίους του Υπουργείου Εργασίας.

 
Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν αξιοπρεπή κίνητρα για να εκπαιδευτούν σωστά οι γιατροί ελεγκτές στα ΚΕΠΑ και να κάνουν πανελλαδικά ορθότερα τη δουλειά τους, ενώ διαβεβαίωσε πως ο ΙΣΑ θα φερθεί με μεγάλη αυστηρότητα σε όποιον γιατρό εντοπιστεί να κακομεταχειρίζεται από τη θέση του την αναπηρία.


Παράλληλα, οι κ. Πατούλης και Αυγουλάς στάθηκαν στη συμφωνία απόψεων της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και τον ΙΣΑ στα θέματα λειτουργίας των ΚΕΠΑ, καθώς και στην ανάγκη να αποσυνδεθεί η οικονομική και επιδοματική πολιτική απέναντι στην αναπηρία από τις εξετάσεις των ΑμεΑ και την απόδοση ποσοστών αναπηρίας.

 
Η συζήτηση διανθίστηκε με πλούσιο ρεπορτάζ παθόντων πολιτών από τα ΚΕΠΑ από τη δημοσιογράφο κα Μαρία Σκούρτη.


 

ΠΩΣ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΝΕΡΓΟΙ, ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ


Εγκύκλιος τού υπουργείου Οικονομικών: Πώς θα γλιτώσουν το «χαράτσι» άνεργοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι.
 
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλονται κατά περίπτωση απ΄ όσους απαλλάσσονται από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακίνητων (ΕΕΤΑ) ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Στις περιπτώσεις που έχει εκ δοθεί λογαριασμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται ή το ΕΕΤΑ πρέπει να υπολογισθεί με μειωμένο συντελεστή, ο νέος υπολογισμός γίνεται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του δικαιούχου ΔΟΥ.
 
Στην απόφαση προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

 
 - Η αίτηση απαλλαγής συνοδεύεται υποχρεωτικά από φωτοτυπία του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς; και, για τα φυσικά πρόσωπα, εκκαθαριστικό σημείωμα-δήλωση ΦΑΠ έτους 2010 ή συμβόλαιο για απόκτηση ακίνητου μετά την 1η Ιανουαρίου 2010, αν το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή αποκτήθηκε μετά την ημερομηνία αυτή. Για τα νομικά πρόσωπα, πλην του Ελληνικού Δημοσίου και των αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών που λειτουργούν ως ειδικά ταμεία, απαιτείται και δήλωση φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) έτους 2013.
 
- Στις περιπτώσεις που έχει εκδοθεί λογαριασμός κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ το ακίνητο απαλλάσσεται ή το ΕΕΤΑ πρέπει να υπολογισθεί με μειωμένο συντελεστή, ο νέος υπολογισμός γίνεται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του δικαιούχου ΔΟΥ.
 
- Για τους πολύτεκνους με 4 και περισσότερα παιδιά ο αριθμός των τέκνων πιστοποιείται από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013.
 
- Για τις άλλες κατηγορίες απαλλαγής ή μειωμένου τέλους απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
  α) προκειμένου για ανάπηρο, βεβαίωση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για την   πιστοποίηση και το ποσοστό της αναπηρίας,
  β) προκειμένου για άνεργο, βεβαίωση από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα για την ανεργία.
 
- Σε περίπτωση που το ακίνητο ανήκει κατά συνιδιοκτησία σε πρόσωπο που δεν είναι ο σύζυγος του δικαιούχου, η απαλλαγή ή η μείωση περιορίζεται στο ποσοστό που ανήκει σε αυτούς.
 
- Η απαλλαγή ή η μείωση του ΕΕΤΑ διενεργείται, εφόσον ο υποκείμενος σε ΕΕΤΑ έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για υποβολή δήλωσής στοιχείων ακίνητων και φορολογίας εισοδήματος.
 
Επιπλέον, κατά περίπτωση, απαιτούνται τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
 
α) Για την απαλλαγή ακινήτων που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τις αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες, που λειτουργούν ως ειδικά ταμεία, το συμβόλαιο για την απόκτηση του ακινήτου ή πιστοποιητικό μεταγραφής αυτού από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.
 
β) Για την απαλλαγή ακινήτων που ανήκουν σε δημοτικές επιχειρήσεις, το συστατικό τους έγγραφο ή το ΦΕΚ.
 
γ) Για την απαλλαγή των θρησκευτικών νομικών προσώπων, το συστατικό τους έγγραφο ή το ΦΕΚ καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών και λοιπών εγγράφων, που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων.
 
δ) Για την απαλλαγή των ημεδαπών νομικών προσώπων που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους, το συστατικό τους έγγραφο νομίμως δημοσιευμένο ή το ΦΕΚ καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών και λοιπών εγγράφων, που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων.
 
ε) Για την απαλλαγή των αθλητικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών, που έχουν νόμιμα αναγνωρισθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν αποκλειστικά ως γήπεδα η χώρους αθλητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών, βεβαίωση της πράξης αναγνώρισης τους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το ΦΕΚ καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών και λοιπών εγγράφων, που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση των ακινήτων.
 
στ) Για την απαλλαγή ακινήτων ιδιοκτησίας ξένων κρατών που χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση των πρεσβειών και προξενείων αυτών, με τον όρο της αμοιβαιότητας, βεβαίωση του υπουργείου Εξωτερικών.
 
ζ) Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων των κύριων τουριστικών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και κάμπινγκ), βεβαίωση του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου καθώς και φωτοτυπία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, που να αποδεικνύει ότι οι επιχείρηση ήταν ενεργή. Η επιχείρηση πρέπει να είναι ενεργή και κατά την 1η Μαΐου 2013 και αυτό να αποδεικνύεται με οποιονδήποτε τρόπο.
 
η) Για την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων των ενοικιαζόμενων δωματίων και ενοικιαζόμενων επιπλωμένων διαμερισμάτων, φωτοτυπία του ειδικού σήματος λειτουργίας του ΕΟΤ, καθώς και φωτοτυπία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2013, που να αποδεικνύει ότι η επιχείρηση ήταν ενεργή. Η επιχείρηση πρέπει να είναι ενεργή και κατά την 1η Μαΐου 2013 και αυτό να αποδεικνύεται με οποιοδήποτε τρόπο.
 
θ) Για την απαλλαγή διατηρητέων ακινήτων, εφόσον είναι κενά και έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, το ΦΕΚ χαρακτηρισμού τους καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών και λοιπών εγγράφων, που αποδεικνύουν ότι το διατηρητέο ακίνητο είναι κενό.
 
ι) Για την απαλλαγή των ακινήτων που έχουν χαρακτηρισθεί ως αρχαία ακίνητα μνημεία, των ιστορικών διατηρητέων μνημείων ή έργων τέχνης και των χώρων ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων, το ΦΕΚ χαρακτηρισμού τους ή βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού ή άλλης αρμόδιας δημόσιας αρχής.
 
ια) Για την απαλλαγή των πλήρως αδόμητων γηπέδων, σχετική βεβαίωση της τεχνικής υπηρεσίας του οικείου δήμου.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Ο Λόγος»