meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΧΡΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΓΙΑ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και του EEG, αλλά και με τη βοήθεια της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία
(Ε.Σ.Α.μεΑ.)

σας προσκαλούν στο Σεμινάριο με θέμα:

Χρήση ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων για τη  μετάβαση από την ιδρυματική φροντίδα στη φροντίδα στην οικογένεια και στην κοινότητα.

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 196, Αθήνα) στις 13 Ιουλίου 2015 (9:00-17:00).

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΑΠΑΤΗ Ο ΕΡΑΝΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ SOS ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ



Με ανακοίνωσή τους, τόσο τα Παιδικά Χωριά SOS όσο και το Χαμόγελο του Παιδιού δηλώνουν ότι ουδέποτε έχουν εξουσιοδοτήσει ή έχουν σχέση με έρανο που πραγματοποιεί σε όλη την Ελλάδα ο Σύλλογος «Αγώνας για το Παιδί».

Ο συγκεκριμένος Σύλλογος είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, με νόμιμη έδρα, όπως φαίνεται στις αποδείξεις πώλησης που εκδίδει, την οδό Εγνατίας 30, στη Θεσσαλονίκη και υποστηρίζει ότι διενεργεί έρανο για τα Παιδικά Χωριά SOS, τη Φλόγα, το Χαμόγελο του Παιδιού και άλλους φορείς.

Το ύψος των χρημάτων που συγκεντρώνει ο Σύλλογος «Αγώνας για το Παιδί» δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ούτε και σε ποιους τα διανέμει.

Ο Σύλλογος έχει καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό των Παιδικών Χωριών SOS 200 ευρώ, πράγμα το οποίο φαίνεται ότι κάνει και στα άλλα Σωματεία, για να δικαιολογεί το σύνολο των ενεργειών του.

«Καλούμε όλους τους συνανθρώπους μας, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι μας, να μην ανταποκρίνονται σε εράνους που διενεργούν τρίτοι προς όφελος άλλων Σωματείων και Οργανώσεων που έχουν και αυτοτέλεια και νομική υπόσταση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Παιδικών Χωριών SOS.

Σε ανάλογη ανακοίνωση το Χαμόγελο του Παιδιού αναφέρεται ότι, ο εν λόγω Σύλλογος έχει προβεί επίσης σε τραπεζική κατάθεση ποσού 200 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό του Οργανισμού.

Το Χαμόγελο του Παιδιού διαψεύδει κατηγορηματικά την οποιαδήποτε ανάμειξή του στον συγκεκριμένο έρανο και έχει προβεί στις ενδεδειγμένες νομικές πράξεις, μεταξύ των οποίων σε κατάθεση αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στον υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς.


Μαίρη Μπιμπή

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ

Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑμεΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΖΗΤΑΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΗΝ Ε΄ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΞΟΧΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ (Δήμος Μαραθώνα Αττικής) ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ (Δήμος Παγγαίου Καβάλας), ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2015.

Απαιτούμενα προσόντα Ιατρού:

·         Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής                                                                                                 
·         Άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος                                                                                
·        Προϋπηρεσία (θα εκτιμηθεί ως επιπλέον προσόν προϋπηρεσία σε κατασκηνώσεις ΑμεΑ)        
·         Δυνατότητα εικοσιτετράωρης παραμονής στην κατασκήνωση                 


Για πληροφορίες και κατάθεση αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται: στο Δήμο Μαραθώνα και στο Δήμο Παγγαίου αντίστοιχα, καθώς και στην ΠΟΣΓΚΑμεΑ στα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

EΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 236, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ, τηλ. 210-5236501, 5230423, 6936-577899 (κινητό Προέδρου), ΦΑΞ: 210-5203951, email:posgamea@otenet.gr


Για την ΠΟΣΓΚΑμεΑ,

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΥΜΒΑΙΟΣ                       ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ 



Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΧΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΑΜΕΑ


Πόσο προσβάσιμη είναι η Ελλάδα;

Το μέγεθος της αγοράς τουρισμού για ΑμεΑ φθάνει τα 166 δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, ελάχιστο μέρος από τα χρήματα αυτά φθάνει στη χώρα μας, όπου ως επιχειρηματική δραστηριότητα ο τουρισμός για ΑμεΑ παραμένει πλημμελής και κατά περίπτωση. Υπάρχουν ξενοδοχεία, χώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας που διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης, όμως ένα μεγάλο μέρος καταλυμάτων και αξιοθέατων παραμένουν αποκλεισμένα για τους ανθρώπους με αναπηρία. Ο τουρισμός για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) παραμένει παραγνωρισμένος ως μορφή επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, παρότι θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στη διεύρυνση της αντίστοιχης αγοράς.

Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν: 127.500.000 τουρίστες παγκοσμίως έχουν ανάγκη από προσβάσιμες υποδομές και 89.300.000 από αυτούς διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους για αναψυχή. Το μέγεθος της αγοράς τουρισμού για ΑμεΑ φθάνει τα 166 δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, ελάχιστο μέρος από τα χρήματα αυτά φθάνει στη χώρα μας, όπου ως επιχειρηματική δραστηριότητα ο τουρισμός για ΑμεΑ παραμένει πλημμελής και κατά περίπτωση. Υπάρχουν ξενοδοχεία, χώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας που διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης, όμως ένα μεγάλο μέρος καταλυμάτων και αξιοθέατων παραμένουν αποκλεισμένα για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Σε αυτή την πολυπληθή κατηγορία ανήκουν άτομα με κινητικές, αισθητηριακές, γνωστικές αναπηρίες, αυτισμό, όσοι εμφανίζουν αχρωματοψία, οι νεφροπαθείς αλλά και οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας, που, παρότι διαθέτουν σχετική αυτονομία, έχουν ανάγκη από ειδικές υποδομές.

Για να χαρακτηριστεί ένας χώρος προσβάσιμος, θα πρέπει να πληροί μεγάλο αριθμό κριτηρίων που καλύπτουν κάθε αναπηρία και ξεχωριστή ανάγκη: να είναι απρόσκοπτη η πρόσβαση από τον εξωτερικό χώρο στον εσωτερικό αλλά και η κίνηση στο εσωτερικό του, να διαθέτει ανελκυστήρα με σύστημα Μπράιγ και τουαλέτα για ΑμεΑ, τα δωμάτια να είναι ειδικά διαμορφωμένα σε ό,τι αφορά το ύψος του κρεβατιού, των διακοπτών, της λεκάνης, του νιπτήρα, να υπάρχουν μπάρες στους διαδρόμους για τους τυφλούς ή τους ηλικιωμένους, τα σήματα κινδύνου να είναι σε χρώματα που διακρίνουν όσοι έχουν αχρωματοψία, να υπάρχει φωτεινή ένδειξη για το συναγερμό πυρός, ώστε να μπορούν να ενημερωθούν και όσοι έχουν πρόβλημα στην ακοή, αν υπάρχουν μοκέτες, πρέπει να έχουν το κατάλληλος πάχος ώστε να μπορεί να κινηθεί το αναπηρικό αμαξίδιο, να διαθέτει σκύλους οδηγούς κ.ο.κ.

 «Η Αθήνα, μετά τις βελτιώσεις στις υποδομές που έγιναν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι αξιοπρεπής πόλη σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα και το ιστορικό κέντρο της είναι αρκετά φιλικό στα ΑμεΑ. Γενικά, όμως, για την Ελλάδα η εικόνα δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς από μια χώρα της οποίας η βαριά βιομηχανία είναι ο τουρισμός», επισημαίνει η Βίκη Βράκα, υπεύθυνη μάρκετινγκ του Greece4all. Πρόκειται  για μια διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να βρουν ένα «χάρτη» των προσβάσιμων τουριστικών υποδομών με αξιολόγηση από τους υπευθύνους του site, που είναι και οι ίδιοι ΑμεΑ, και να ενημερωθούν σχετικά με τη διαμονή, τη διατροφή, τα αξιοθέατα, τις μεταφορές, την περίθαλψη. Στην πρωτεύουσα τα «σκήπτρα» σε θέματα προσβασιμότητας κρατούν οι χώροι πολιτισμού, με κορυφαίο το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ καλή βαθμολογία παίρνουν και τα ξενοδοχεία, κυρίως τα τεσσάρων και πέντε αστέρων, καθώς η προσβασιμότητα είναι μεταξύ των προϋποθέσεων για να λάβουν τα αστέρια.

Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους χώρους εστίασης και στα καφέ, τα οποία συνήθως δεν διαθέτουν τις ειδικές τουαλέτες, ακόμη και όταν είναι δυνατή η προσέγγιση και η κίνηση των ΑμεΑ στο εσωτερικό. Οι όποιες προσπάθειες και τα φιλόδοξα σχέδια των ιδιοκτητών για στοχευμένες ανακαινίσεις με σκοπό να μπουν στο χάρτη των προσβάσιμων δομών συνήθως  «σκοντάφτουν» στο μεγάλο κόστος που απαιτούν οι εργασίες και στην έλλειψη ενός θεσμοθετημένου πλαισίου που θα ενθαρρύνει και θα επιδοτεί ανάλογες πρωτοβουλίες. Είναι πολλοί, βέβαια, και αυτοί που δεν συνειδητοποιούν ότι «το να διαθέτεις προσβάσιμες υποδομές και φιλικούς στα ΑμεΑ προορισμούς δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά επιχειρηματική κίνηση», όπως τονίζει η κυρία Βράκα. Επίσης, σημαντικό πρόβλημα δημιουργεί και η προκατάληψη που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με αναπηρία σαν μοναχικούς, αποκλεισμένους, αρνητικούς στο ενδεχόμενο μετακίνησης και διακοπών.

«Πρωταθλήτριες» στον τουρισμό για ΑμεΑ είναι φυσικά οι χώρες της Σκανδιναβίας, που μπορεί να μη διαθέτουν τον ελληνικό ήλιο και τη θάλασσα, έχουν όμως νοοτροπία φιλική και κτίρια προσβάσιμα, ενώ είναι θέμα αρχής τόσο για την πολιτεία όσο και για τους πολίτες η διευκόλυνση όλων των ανθρώπων, με και χωρίς αναπηρία.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ομάδα του Greece4all καταρτίζει χάρτες με ειδικές προσβάσιμες διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, ώστε ο τουρίστας με αναπηρία που θα επισκεφθεί την Αθήνα να μην ταλαιπωρηθεί, αλλά να απολαύσει τη διαμονή του και να μπορέσει με άνεση και ευχαρίστηση να επισκεφθεί τα αξιοθέατα και να εκτιμήσει την ψυχαγωγία και την κουζίνα της πόλης.

www.greece4all.eu/el/

Eria Resort στο Μάλεμε

Το Eria Resort λειτουργεί στην περιοχή Μάλεμε στα Χανιά της Κρήτης εδώ και μία δωδεκαετία. Πρόθεση του ιδιοκτήτη του, Γρηγόρη Αρχοντάκη, ήταν να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο 100% προσβάσιμο σε ταξιδώτες με αναπηρία σε όλους τους χώρους του. Εχει δυναμικότητα 30 κρεβατιών, διαθέτει ηλεκτρικό κρεβάτι σε κάθε δωμάτιο, πισίνα με ράμπες, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και μπότσα, θεραπευτήριο, γυμναστήριο. Επισκέπτες του είναι άνθρωποι με κινητική ή νοητική αναπηρία, προβλήματα όρασης, ακοής κ.λπ. κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη: Γερμανοί, Αγγλοι, Σκανδιναβοί, Γάλλοι. «Στα δώδεκα χρόνια της λειτουργίας του, το ξενοδοχείο έχει αποκτήσει πολλούς σταθερούς πελάτες, λόγω του ότι είναι μικρή μονάδα με ολοκληρωμένη φιλοσοφία και παροχές. Υπάρχουν πολύ μεγάλα ξενοδοχεία για ΑμεΑ σε άλλες χώρες της Μεσογείου, αλλά θυμίζουν περισσότερο νοσοκομεία», μας εξηγεί ο κ. Αρχοντάκης. Φυσικά, η λειτουργία του καταλύματος είναι αρκετά κοστοβόρα, καθώς απασχολεί δεκαπέντε άτομα προσωπικό και έχει 6-7 εξωτερικούς συνεργάτες, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές κ.ά.

Ένα δίκλινο δωμάτιο ενοικιάζεται προς 130 - 150 ευρώ, ενώ υπάρχει ξεχωριστός κατάλογος για τις ειδικές υπηρεσίες.
Τα τελευταία χρόνια, επίσης, ο κ. Αρχοντάκης ασχολείται και με την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών σε ΑμεΑ μέσω του Eria travel, ενός πρακτορείου που μπορεί να προσφέρει στον ταξιδιώτη με αναπηρία από την αεροπορική κράτηση έως την εξεύρεση του κατάλληλου καταλύματος, τη μετακίνηση με ειδικό λεωφορείο, νοσηλευτή, ενοικίαση αμαξιδίου κ.λπ.
      
www.eria-resort.gr

Aksos suites στην Αγιά

Ο Τάσος Ψεγιαννάκης εγκαινίασε το Aksos suites στην περιοχή της Αγιάς τις πρώτες εβδομάδες του 2015. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, πολύ κοντά στο σπίτι του: «Θεωρώ ότι ο τουρισμός για ΑμεΑ έχει μέλλον. Υπάρχει μεγάλο κομμάτι ανθρώπων με αναπηρία που είναι ενεργητικοί, θέλουν να μετακινούνται και ξεφεύγουν από το στερεότυπο που έχουμε, ότι οι άνθρωποι σε καροτσάκι κάθονται στο σπίτι τους και δεν κάνουν διακοπές ή δεν επιθυμούν να περάσουν καλά». Για το λόγο αυτό δημιούργησε αυτό το συγκρότημα ανεξάρτητων πολυτελών κατοικιών, που ξεφεύγει από τη στενή έννοια του ξενοδοχείου, όπου μπορεί ο επισκέπτης να μείνει με την οικογένεια ή τον συνοδό του, να εξυπηρετείται αποτελεσματικά και να έχει την ιδιωτικότητά του.

Τα διαμερίσματα εκτείνονται σε ένα επίπεδο, διαθέτουν ηλεκτρικό κρεβάτι, όλος ο εξοπλισμός είναι τοποθετημένος στο ενδεδειγμένο ύψος, στην πισίνα υπάρχει ειδικό ηλεκτροκίνητο μηχάνημα ώστε να μεταφέρει εντός και εκτός των ΑμεΑ, διατίθεται όχημα με μπάρα για τις μετακινήσεις των ανθρώπων που δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς αμαξίδιο και για όσους χρειάζεται να επισκεφθούν το κοντινό κέντρο αιμοκάθαρσης. Πρόκειται για επένδυση μεγάλου κόστους, το οποίο υπερβαίνει αυτό ενός συμβατικού ξενοδοχείου κατά περίπου 20% λόγω της ανάγκης για ειδικό εξοπλισμό και χώρους, ενώ πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ειδική κατηγορία πιστοποίησης γι’ αυτό το είδος καταλυμάτων.

www.aksos-suites.com

 Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ


Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης, αντιπροσωπία μελών της Διοίκησης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, συνοδευόμενοι από εργαζομένους των δύο φορέων, επισκέφθηκαν στις 11/05/2015 τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή για να του εκθέσουν τα προβλήματα των ατόμων με προβλήματα όρασης στην υγεία.

Διάχυτη η συγκίνηση διότι με τους περισσότερους ο κ. Κουρουμπλής είχε να μοιραστεί αναμνήσεις από εξαντλητικούς, κοινούς, μακροχρόνιους αγώνες για κατακτήσεις των τυφλών και των ΑμεΑ γενικότερα, όλα αυτά τα χρόνια.

 Συνοδοιπόροι του κ. Κουρουμπλή μιλούσαν για καταξίωση της εικόνας του Έλληνα ανάπηρου μέσω αυτής της υπουργοποίησης και μεταστροφή της άποψης της κοινής γνώμης για την ικανότητα των ΑμεΑ, κόντρα στα ταμπού, τις προκαταλήψεις και τις κατασκευασμένες μιντιακές αντιλήψεις περί «αναπήρων – μαϊμού».

Στη συνάντηση, παρόντος και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κοκκινάκη, τέθηκαν κυρίως τα εξής ζητήματα:

-Προκήρυξη θέσεων για τυφλούς τηλεφωνητές στα νοσοκομεία της χώρας: Τα Δ.Σ. των δύο φορέων των τυφλών από κοινού με τον ειδικό συνεργάτη του Υπουργού και επίσης μέλος των φορέων κ. Αυγουλά, έχουν ήδη ολοκληρώσει καταγραφή τόσο των κενών θέσεων στα νοσοκομεία, όσο και των τυφλών ανέργων πτυχιούχων τηλεφωνικής, οπότε σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας προχωρά η ειδική προκήρυξη με βάση το ν. 2643/98.

-Ζητήθηκε η επίλυση όλων των προβλημάτων προσβασιμότητας που αντιμετωπίζουν τα άτομα με πρόβλημα όρασης στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των νοσοκομείων και όλων των μονάδων και υπηρεσιών υγείας που ανήκουν στο Ε.Σ.Υ., με τη δημιουργία οδηγών όδευσης, την τοποθέτηση ειδικών επιδαπέδιων λωρίδων προειδοποίησης για την ύπαρξη κλιμακοστασίου, την τοποθέτηση πινακίδων Braille και μεγεθυμένων γραμμάτων έξω από τις πόρτες ιατρείων, υπηρεσιών, διευθύνσεων και δωματίων νοσηλείας και με τον εξοπλισμό των ανελκυστήρων με ηχητική αναγγελία ορόφων και τοποθέτηση ενδείξεων Braille στα πλήκτρα.

-Επιβάλλεται να κατοχυρωθεί νομοθετικά η υποχρεωτική αναγραφή σε μορφή Braille και σε μεγέθυνση, της ονομασίας και της ημερομηνίας λήξης σε όλα τα σκευάσματα των φαρμάκων.



Ο Υπουργός επιτόπου επικοινώνησε με αρμόδιους στον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΣΦΕ και έθεσε το θέμα, προσπαθώντας ξεπερνώντας αντικειμενικές δυσκολίες να επιλυθεί άμεσα.

Παράλληλα, ο Υπουργός ήδη προκάλεσε συνάντηση της αντιπροσωπίας των φορέων των τυφλών με το Γενικό Διευθυντή και άλλους υπηρεσιακούς αρμόδιους παράγοντες στον ΕΟΠΥΥ, όπου τέθηκαν θέματα για τη βελτίωση των παροχών μέσω του ΕΚΠΥ στους τυφλούς, καθώς και για τη μείωση της συμμετοχής τους σε φάρμακα, κλπ.

Επίσης, στη συνάντηση συμφωνήθηκε ως αναγκαία η ίδρυση γραφείου υποδοχής και εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία ιδίως των προσερχόμενων χωρίς καθόλου συνοδό ή με συνοδό που αδυνατεί λόγω ηλικίας, γλώσσας, αναπηρίας κ.λπ. να τον εξυπηρετήσει ουσιαστικά, σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και σε οποιαδήποτε άλλη μονάδα υπάγεται στο Ε.Σ.Υ.

Επ’ αυτού ο κ. Υπουργός εξήγησε το πρόσκομμα της υποστελέχωσης πανελλαδικά όλων των δομών υγείας το οποίο γίνονται ενέργειες να ξεπεραστεί, ενώ ζήτησε για παρόμοια θέματα την ενεργή εκπροσώπηση της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για τη σύνταξη της, δεσμευτικής για την πολιτεία, Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών & Χρονίως Πασχόντων στην Ελλάδα.

Η πολύωρη συνάντηση έκλεισε  με τους εργαζομένους του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών να απονέμουν ένα αναμνηστικό στον πρώτο Πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ και νυν Υπουργό Υγείας.




ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΒΔΙΚΑΛΗΣ: ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΔΕΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΟΝΤΑΙ

Μπορεί ο Γιάννης Σεβδικαλής να έχασε και τα δύο του πόδια σε ατύχημα τον Οκτώβριο του 2012, αλλά με τη στάση του στέλνει μήνυμα πως τα όνειρα δεν ακρωτηριάζονται. Δεν ήταν ο πιο επιμελής μαθητής (όπως παραδέχεται), αλλά έφτασε να παραδίδει μαθήματα ζωής! Μπορεί ο Γιάννης Σεβδικαλής να έχασε και τα δύο του πόδια σε ατύχημα τον Οκτώβριο του 2012, αλλά με τη στάση του στέλνει μήνυμα πως τα όνειρα δεν ακρωτηριάζονται... Υπάρχουν και τα φτερά της ψυχής που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε ευρωπαϊκά ρεκόρ!

Ας ξετυλίξουμε όμως από την αρχή το κουβάρι της ιστορίας. Ήταν 10 Οκτωβρίου 2012 όταν άλλαξε η ζωή του Γιάννη. Στα 21 του χρόνια χτυπήθηκε από διερχόμενο τρένο στο Γκάζι και άρχισε ο Γολγοθάς. Οι χειρούργοι στο  «Γ. Γεννηματάς» δεν είχαν άλλη επιλογή: διπλός ακρωτηριασμός στα κάτω άκρα.

Ο νεαρός που είχε επαφή με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό (σε μικρότερη ηλικία  έπαιζε μπάσκετ στον Τρίτωνα και στη συνέχεια έβαλε τη γυμναστική, το τρέξιμο και την κολύμβηση στην καθημερινότητά του) έχασε ξαφνικά τα πόδια του. Ένας αεικίνητος νεαρός που εργαζόταν για το μεροκάματο ως βοηθός σερβιτόρου καθηλώθηκε ξαφνικά. Ένα τρένο εκτροχίασε τη ζωή του...

ΜΠΑΙΝΟΒΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Το άκουσμα της είδησης άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές της κοινής γνώμης.  Διοργανώθηκε ακόμη και συναυλία στον Βοτανικό παρουσία δεκάδων καλλιτεχνών πρώτης γραμμής για να ενισχυθεί οικονομικά ο Γιάννης που καλούνταν πλέον να καταφύγει στη λύση των τεχνητών μελών. Για να φτάσει βεβαίως σε αυτό το σημείο έπρεπε να διανύσει μία σημαντική απόσταση.

Πέρα από το ράγισμα στη λεκάνη που προϋπόθετε τρίμηνη ακινησία έπρεπε να μπαινοβγαίνει στο χειρουργείο για τα λειψά κάτω άκρα. Διορθωτική επέμβαση για να «καλουπωθούν» τα μέλη και να «δέσουν» οι μύες, αγωγές για τις μολύνσεις, αλλά και δράσεις για την αντιμετώπιση των συριγγίων. Κόντεψε να συμπληρωθεί ένας χρόνος από το ατύχημα για να βάλει προσθετικά μέλη. Σεπτέμβριο του 2013 τα χρησιμοποίησε πρώτη φορά, αλλά χρειαζόταν ένα διάστημα προσαρμογής το σώμα του.

 Ύστερα από 11 μήνες χωρίς περπάτημα, τα κόκαλα είχαν ατροφήσει, είχε μειωθεί η πυκνότητά τους. Δεν ήταν «δεμένα» καλά και τον πονούσαν σε κάθε βήμα. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 λοιπόν χρειάστηκε να περπατάει με δεκανίκια. Μπήκε η άνοιξη για να αφήσει τις πατερίτσες και τον Ιούνιο (αφού τον είχε ενθαρρύνει ένας φίλος) ξεκίνησε η πορεία πρωταθλητισμού!

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Συμμετείχε για πρώτη φορά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑΜΕΑ υπό την καθοδήγηση του προπονητή Νεκτάριου Γιαλλουράκη και αγωνιζόμενος στον δίσκο έριξε βολή στα 23,58 μ. Το νερό πλέον άρχισε να μπαίνει στο αυλάκι. Ο Γιάννης Σεβδικαλής μπήκε σε διαδικασία προπονήσεων, παρότι δεν έχει φορέσει ακόμη τις τελικές θήκες για τα προσθετικά μέλη και στόχευσε σε διακρίσεις.

Από 12 έως 14 Ιουνίου 2015 βρέθηκε στο γκραν πρι IPC στο Γκροσέτο της Ιταλίας για να εξασφαλίσει την κατηγοριοποίησή του (classification). Εριξε στα 29,16 μ. τον δίσκο, ενώ ύστερα από λίγες προπονήσεις συμμετείχε για πρώτη φορά και στο αγώνισμα του ακόντιου με βολή στα 25,65 μ. Κατόπιν αυτών έλαβε μέρος το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ΑΜΕΑ στο ΟΑΚΑ στην κατηγορία Τ-43. Ήταν μάλιστα μία κατηγορία μόνος του, αφού δεν υπήρχε άλλος αγωνιζόμενος σε ακόντιο και δίσκο με διπλό
ακρωτηριασμό.

Βέβαια, δεν περιορίστηκε απλώς σε ατομικό ρεκόρ, αλλά πέτυχε ένα πανελλήνιο με 30,46 στον δίσκο και ένα ευρωπαϊκό με 28,23 στο ακόντιο.  Υποβλήθηκε και σε ντόπινγκ κοντρόλ για να αναγνωριστούν οι μεγάλες επιδόσεις. Για να συμμετάσχει βέβαια σε Παραολυμπιάδα πρέπει να πιάσει το υψηλότερο όριο μίας άλλης κατηγορίας, της Τ-44, στην οποία μετέχουν αθλητές με πρόβλημα στο ένα πόδι.

Ο βαθμός δυσκολίας είναι αυξημένος, αλλά ο Γιάννης Σεβδικαλής έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στο ακόντιο, αφού δεν θα μπορούσε να έχει τελειοποιήσει την τεχνική του (σχεδόν περπατώντας έριξε τη βολή στο ΟΑΚΑ)  ύστερα μόνο από μερικές προπονήσεις μέσα στον Ιούνιο.

Αφήστε που δεν έχει βάλει ακόμη τις τελικές θήκες για τα προσθετικά μέλη. Τα πόδια του δέχονται πιέσεις σε σημεία που δεν πρέπει, ερεθίζονται, δημιουργούν κύστες προκαλώντας μικροτραυματισμούς που τον αφήνουν εκτός  προπονήσεων κάποιες μέρες. Ο Γιάννης όμως δεν είναι από τους ανθρώπους που  τα παρατούν, όπως έχει αποδείξει.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΥΝΤΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΚΟΣΜΟ

Πέρα βέβαια από τη δύναμη της θέλησης υπάρχει και η σημαντική οικονομική παράμετρος σε αυτήν την ιστορία. Το κόστος για την αγορά τεχνητών μελών είναι υψηλότατο, ενώ χρειάζεται και η αντικατάστασή τους ανά τρία με  τέσσερα χρόνια. Γι΄ αυτό και ο Γιάννης μνημονεύει όλους όσοι τον βοήθησαν οικονομικά για να προμηθευτεί τα πρώτα του πρόσθετα μέλη.

Από τον ποδοσφαιριστή Λουκά Βύντρα μέχρι τον απλό κόσμο που συνέβαλε είτε με την παρουσία του στη συναυλία του 2012 είτε καταθέτοντας τον οβολό του σε εδικό λογαριασμό μετά το κάλεσμα του δημάρχου Αμαρουσίου και προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργου Πατούλη.

Όσο άλλωστε κι αν βοηθάει το κράτος η ασφάλεια έχει ένα πλαφόν 7.000 ευρώ κάθε πέντε χρόνια και δεν επαρκεί. Όπως δεν επαρκεί και ένα ευχαριστώ στον  Αγγελο Χρονόπουλο, τον τεχνικό που κατατοπίζει και στηρίζει τον Γιάννη όλη αυτήν τη διετία που η καθημερινότητά του περιστρέφεται γύρω από θήκες, επιγονατίδες και τεχνητά μέλη.

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ

Ο αθλητισμός δεν είναι όμως το μοναδικό πεδίο ενασχόλησης για τον Γιάννη Σεβδικαλή. Με πρωτοβουλία των δημοσιογράφων Γιώργου Αυτιά και Μάγδας Τσέγκου εξασφάλισε και υποτροφία στο Aegean College. Από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα έχει την ευκαιρία να σπουδάσει διαιτολογία και να αποφοιτήσει με μπάτσελορ.

Παράλληλα, βέβαια θα αναζητήσει και μία χορηγία για τον αθλητισμό. Γιατί δεν ειναι εύκολο να εξασφαλίσει για παράδειγμα και προσθήκες τρεξίματος, τα λεγόμενα «δρεπάνια» ή «λεπίδες» (όπως ο Οσκαρ Πιστόριους) που μπορούν να του εξασφαλίσουν καλύτερες επιδόσεις. Αν και η μεγαλύτερη επιτυχία του είναι πως αποτελεί παράδειγμα παραδίδοντας μαθήματα ζωής...
Πηγή: Εφημερίδα «Goal»


Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

ΕΙΠΕ ΠΟΛΛΑ, ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑΤΑ, Ο ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟΝ ΨΑΧΝΟΥΝ ΟΛΟΙ!


Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Αναπάντητα έχουν μείνει τα περισσότερα τηλεφωνήματα διαφόρων ΜΜΕ προς τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδος στο Δ.Ν.Τ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη μετά την αποκαλυπτική του ομιλία στην Επιτροπή της Βουλής «Αλήθεια για το χρέος» , σύμφωνα με την οποία Έλληνες δημοσιογράφοι παρακολουθούσαν «σεμινάρια» στην Ουάσιγκτον για να προβάλλουν τις απόψεις του ΔΝΤ αλλά και της Κομισιόν. Αντίστοιχα «μαθήματα» -είπε-γινόντουσαν και στην Ελλάδα. Φυσιολογικά, όλοι ήθελαν να μάθουν «κάτι παραπάνω». Και τον αναζήτησαν όπου μπορούσαν. Κάποιοι τον «έψαξαν» μέχρι το Μαξίμου. Αλλά είχαν ήδη …. Αρχίσει τα δύσκολα διότι το θέμα είναι τεράστιο, παρενέβησαν κόμματα και πολιτικοί, και η πρόεδρος της Βουλής διέταξε έρευνα. Θα γίνει; Θα «βγούν» ονόματα στην επιφάνεια;

Αμερικανο- ευρωπαϊκές διαφορές στου «Έλληνας κασίδη το κεφάλι»

Προφανώς – σύμφωνα με γνωστούς …μαϊντανούς της σχολιολογίας- ισχύουν τα όσα «ανακοινώθηκαν» / καταγγέλθηκαν από τηλεοράσεως από γνωστό δημοσιογράφο ότι «άλλα πρεσβεύει το Δ.Ν.Τ. ως αμερικανικός βραχίονας στην Ευρώπη γύρω από τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι που παραπέμπει σε αναδιάρθρωση και κούρεμα» και άλλα πρεσβεύουν για το ίδιο θέμα οι Ευρωπαίοι καθώς « Σόιμπλε και λοιποί δεν θέλουν ν ακούσουν καν για αναδιάρθρωση και κούρεμα του χρέους». Στου « Έλληνα κασίδη το κεφάλι» συνεπώς πάνε να λύσουν τις δικές τους διαφορές Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι, σχολίαζε το απόγευμα της Τετάρτης σε καφέ του Κολωνακίου γνωστός Έλληνας πολιτικός που «κάποτε» έπαιζε ρόλο.

Πηγή: Εφημερίδα «Παρασκήνιο»



ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΕ 13ΧΡΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΣΕ "ΣΠΑΝΙΟΥΣ" ΑΣΘΕΝΕΙΣ


Μέλη του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Ασθενών με Νευροινωμάτωση, επικοινώνησαν με το blog μας και μας ζήτησαν να αναπαράγουμε την πιο κάτω δημοσίευση από τον Αγγελιοφόρο της Θεσσαλονίκης, για να εξάρουμε την επιστημοσύνη του Έλληνα γιατρού που ξανάφερε το χαμόγελο σ’ένα μικρό παιδί μετά από μια σπάνια και δύσκολη επέμβαση η οποία κέντρισε το διεθνές ιατρικό ενδιαφέρον, αλλά και για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα και άλλων ασθενών:

«Χειρουργήθηκε και χαμογελά ξανά ο 13χρονος Στέλιος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΛΙΤΟΥ

Ο μικρός Στέλιος, εξαιτίας της κατάστασης, εμφάνιζε μεγάλη κύφωση και σκολίωση στη σπονδυλική στήλη με συνέπεια να δυσκολεύεται να αναπνεύσει και να φάει, ενώ κινδύνευε να μείνει παράλυτος.

Το παιδί υποβλήθηκε πριν από λίγες μέρες σε χειρουργική επέμβαση στη Θεσσαλονίκη για να διορθωθεί η παραμόρφωση και πλέον έχει λόγο να χαμογελά και να ονειρεύεται ένα καλύτερο αύριο.

Μετά από ένα δύσκολο χειρουργείο, με τον ασθενή να είναι αντιμέτωπος με πολλούς κινδύνους, η ομάδα των γιατρών που ανέλαβε να τον βοηθήσει του έδωσε την ευκαιρία να σκέφτεται πιο αισιόδοξα για το μέλλον του. «Ο μικρός Στέλιος ήταν μια σπάνια περίπτωση. Παρουσίαζε εκτεταμένη νευροινωμάτωση. Εκτός από τη μεγάλη δυσμορφία, είχε και σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ενώ η μάζες και η παραμόρφωση της σκολίωσης επιδεινωνόταν καθημερινά. Πλέον ο Στέλιος συνεχίζει τη θεραπεία με συνεδρίες φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης», αναφέρει στον «Αγγελιοφόρο» ο ορθοπαιδικός χειρουργός Βασίλης Λυκομήτρος, ειδικός στη χειρουργική θεραπεία παθήσεων της σπονδυλικής στήλης και παραμορφώσεων της σκολίωσης και της κύφωσης. Ο ίδιος αντιμετώπισε το σπάνιο περιστατικό σε συνεργασία με τον διάσημο παιδοορθοπαιδικό των ΗΠΑ, δρ Alvin Crawford, καθηγητή Παιδοορθοπαιδικής Χειρουργικής στο University of Cincinnati Medical Center.

Σπάνια και δύσκολη επέμβαση

Σύμφωνα με την ιατρική ομάδα, το χειρουργείο απαιτούσε υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες, εφάμιλλες των μεγαλυτέρων κέντρων του κόσμου ώστε να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές, όπως η παράλυση. «Για το λόγο αυτό μπορούμε να μιλάμε για μια διεθνή ιατρική επιτυχία, σε συνεργασία με τον δρα Crawford, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στη θεραπεία της νευροινωμάτωσης. Ο ίδιος θεώρησε υποχρέωσή του να παρευρεθεί στο χειρουργείο του μικρού Στέλιου, αφού επρόκειτο για μια από τις σπανιότερες περιπτώσεις, και εκείνες τις μέρες έδινε διάλεξη με το ίδιο θέμα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αρχικά ξεκινήσαμε την προσπάθεια συντηρητικής διόρθωσης της παραμόρφωσης. Τοποθετήσαμε στο κρανίο ειδική στεφάνη και στα μηριαία οστά σκελετική έλξη, η οποία με προοδευτική αύξηση του βάρους διόρθωνε στο κρεβάτι τη σκολίωση. Ετσι πετύχαμε προεγχειρητικά διόρθωση 40 μοιρών και ευκαμψία της σπονδυλικής στήλης, σημαντική για τη περαιτέρω χειρουργική διόρθωση», εξηγεί ο κ. Λυκομήτρος. Στη συνέχεια, διόρθωσαν χειρουργικά το μεγάλο βαθμό σκολίωσης, χρησιμοποιώντας τρεις διαφορετικές τεχνικές και πολύπλοκα υλικά, που εισήχθησαν από το εξωτερικό για το συγκεκριμένο χειρουργείο.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η επέμβαση στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η σκολίωση από τις 120 μοίρες μειώθηκε στις 30 και σταθεροποιήθηκε τόσο, που το παιδί περπάτησε μόνο του λίγες μέρες μετά το χειρουργείο, που έγινε στη Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.

«Το εγχείρημα να διορθώσουμε την παραμόρφωση του Στέλιου με χειρουργείο ήταν πολύ δύσκολο. Ζητήσαμε τη γνώμη διάσημων χειρουργών από τη Ρωσία, την Αγγλία και τις ΗΠΑ. Όλοι συμφωνούσαν ότι επρόκειτο για την μεγαλύτερη παραμόρφωση που είχαν δει στην επιστημονική τους καριέρα και ότι έπρεπε να επιχειρηθεί η διόρθωση. Διαφορετικά το μέλλον του παιδιού προβλεπόταν αβέβαιο», καταλήγει ο κ. Λυκομήτρος.

Λίγα λόγια για τη νευροινωμάτωση
Είναι νόσος με καλοήθεις όγκους του κεντρικού νευρικού συστήματος και η διάγνωσή της απαιτεί τουλάχιστον έξι καφέ γαλακτόχρωμες κηλίδες στο δέρμα και μάζες νευρικού ιστού. Εξαιτίας της ο ασθενής γεμίζει εξογκώματα στο σώμα, έχουν πόνο, περιορισμένη όραση και άλλες επιπλοκές, όπως στο σκελετικό σύστημα. Οι δυσμορφίες και τα λεγόμενα υποδερματικά νευρινώματα μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά όταν προκαλούν παραμορφώσεις ή δυσλειτουργίες. Ωστόσο, η χειρουργική παρέμβαση μπορεί να είναι προβληματική, αφού είναι πιθανό να επηρεαστούν τα νεύρα ή να επανεμφανιστούν οι παραμορφώσεις.»

Να διευκρινίσουμε ότι η επέμβαση αυτή έλαβε χώρα πριν περίπου ένα χρόνο στην Ελλάδα, με μικρότερο κόστος από ότι στο εξωτερικό όπου η ίδια επέμβαση κοστολογείται περίπου 300.000€.