meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014

ΕΣΠΑΣΕ ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟ "ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ" ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ


Διακόσιοι περίπου θαυμαστές της διαφορετικότητας, βρέθηκαν το Σάββατο 19 Οκτώβρη 2013 στο Τουριστικό Περίπτερο Άλσους Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη, για να δειπνήσουν χωρίς να βλέπουν, στο πρώτο «Δείπνο Στο σκοτάδι» που διοργανώθηκε στην Πελοπόννησο από το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια», με τα έσοδα της εκδήλωσης να στηρίζουν το Κέντρο Ημέρας «Αμάλθεια» του οποίου το έργο είναι η υποστήριξη και η δημιουργική επανένταξη στην κοινωνία των ψυχικά πασχόντων.



15 εθελοντές από την Αθήνα, υπό τον συντονισμό του Τακτικού Εκπροσώπου στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης και Αντιδημάρχου Ιλίου κ. Βαγγέλη Αυγουλά, δούλεψαν εντατικά για δύο ημέρες ώστε στο κέντρο διασκέδασης να απαγορευτεί κάθε πηγή φωτός και το Δείπνο να εξελιχθεί ακολουθώντας τα Ευρωπαϊκά πρότυπα εστιατορίων που λειτουργούν στο σκοτάδι σε μόνιμη βάση διεθνώς σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο.


«Δεν μπορούσα να το πιστέψω ότι θα μπορούσε αυτό να συμβεί στο μαγαζί μου», δήλωνε έκπληκτος ο κ. Σταμάτης Αδαμόπουλος, ζητώντας παράλληλα να θεσμοθετηθεί το Δείπνο Στο Σκοτάδι στην Αρκαδία μια φορά το χρόνο!

 Σημαντική ήταν και η αθόρυβη μα πολύτιμη βοήθεια και των ντόπιων εθελοντών για την προώθηση των προσκλήσεων και την επικοινωνία της εκδήλωσης στα τοπικά ΜΜΕ τα οποία ανταποκρίθηκαν πρωτοφανώς από όλη την Πελοπόννησο!
 
 

Ο κ. Αυγουλάς ευχαρίστησε τους χορηγούς επικοινωνίας, τους συνεργάτες του, τους ντόπιους εθελοντές και τους χορηγούς κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην ΠΑΕ «Αστέρας Τρίπολης» η οποία με πολλές κινήσεις στήριξε οικονομικά και όχι μόνο αυτή την προσπάθεια, συνεχάρη θερμά τον επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Ημέρας «Αμάλθεια» κ. Ιωάννη Κουτσανδρέα και την ομάδα του για το πολύ ουσιαστικό κοινωφελές έργο που προσφέρουν και μέσω αυτού ενέπνευσαν και την ιδέα για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: «αποτέλεσε ιδιαίτερη τιμή για εμένα η συνύπαρξη των στελεχών των μεγάλων αυτοδιοικητικών παρατάξεων της Τρίπολης στην ίδια αίθουσα χωρίς αντιπαλότητα, με κοινό παρονομαστή την εκδήλωση μας και κοινό στόχο την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας σε θέματα αναπηρίας! Ευχαριστώ τους κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη Δήμαρχο Τρίπολης, κ. Δημήτρη Παυλή Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Τρίπολης και κ. Κώστα Ταλούμη Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, τον πρώην Αντινομάρχη Αρκαδίας κ. Κώστα Μυλωνά, καθώς και τους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους Τρίπολης κ. Τσιαμούλο και κ. Σαμαρτζή, που όλοι μαζί με την παρουσία τους στήριξαν αυτή μας την προσπάθεια».

 Πολλοί ήρθαν ακόμη και από την Κρήτη και την Αθήνα για να συμμετάσχουν στο δείπνο, ενώ συγκινητική ήταν η προσέλευση ανθρώπων κάθε ηλικίας και μεγάλων ομάδων κατοίκων από Αρκαδικά χωριά όπως η Βλαχέρνα, τόπος με τον οποίο ο κ. Αυγουλάς έχει αναπτύξει εδώ και χρόνια ιδιαίτερη σχέση!



Ακόμη και όταν άνοιξαν τα φώτα, εθελοντές κράτησαν το μαγαζί ανοιχτό δουλεύοντας σε όλα τα πόστα και εξυπηρετώντας τους εκατοντάδες θαμώνες που συνέρρευσαν ως το πρωί για να διασκεδάσουν με λαϊκό και δημοτικό πρόγραμμα, αφού πολλοί φημισμένοι μουσικοί και τραγουδιστές έπαιξαν και τραγούδησαν αφιλοκερδώς στηρίζοντας την εκδήλωση:

Οι Παναγιώτης Μαρκοστάμος, Γιάννης Νταβέλης, Γιάννης Κατσίγιαννης, Άρης Μουγκοπέτρος, Γρηγόρης Κραβαρίτης, Μαρίνα Παναγιωτόπουλου, Κώστας Τσαρουχάς, Παναγιώτης Κουτσολέλος, Κώστας Ζέκιος, Ευθυμία Αναστασοπούλου κ.α. διασκέδασαν τον κόσμο ως το ξημέρωμα!


Ιδιαίτερα ξεχωρίσαμε την παρουσία του Τριπολιτσιώτη δασκάλου Ειδικής Αγωγής κ. Αλέξη Γκλίνου, ο οποίος είναι ο πρώτος δάσκαλος που εφάρμοσε στην Ελλάδα την ομαδική ένταξη τυφλών μαθητών σε κοινή σχολική τάξη και ήρθε αυθημερόν από την Αθήνα στην πατρίδα του για το πρωτότυπο βιωματικό Δείπνο, αφού ήταν και ο προσωπικός δάσκαλος στο Δημοτικό των Βαγγέλη Αυγουλά και Παναγιώτη Μαρκοστάμου!



Επίσης, ο Παναγιώτης Μαρκοστάμος, Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, πριν έρθει η ώρα της ορχήστρας και τραγουδήσει διασκεδάζοντας τους παρευρισκόμενους, είχε επιστρατευτεί ως εθελοντής σε καίριο πόστο στην κουζίνα προκειμένου να πετύχει το Δείπνο!

Και τέλος, ο Παραολυμπιονίκης κ. Δημήτρης Αμπατζής, δεύτερη φορά μετά την Αθήνα εθελοντής σερβιτόρος, μας δήλωσε: «Επειδή ξέρω τον Βαγγέλη Αυγουλά σαν άνθρωπο και τιμώ τον σκοπό για τον οποίο κάνει τέτοιου είδους εκδηλώσεις, θα είμαι μαζί του εθελοντικά παντού και πάντα, όπου και αν πάει ότι κι αν κάνει»!

Δείτε αναλυτικό video από όλη τη βραδιά, πατώντας εδώ:

 
Παράλληλα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού για τους τυφλούς (15 Οκτώβρη), ο κ. Αυγουλάς και οι συνεργάτες του διοργάνωσαν Βιωματικό Περίπατο με κλειστά μάτια σε κεντρικά σημεία της Τρίπολης, την Παρασκευή 18 Οκτώβρη 2013.

Δείτε video από τη δράση πατώντας στο:

http://youtu.be/_4SNIc7yK5o


 

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ

Ο Δήμος Ιλίου σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Αθηνών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών, πραγματοποιεί ένα καινοτόμο παρεμβατικό πρόγραμμα μη φαρμακευτικής αντιμετώπισης της υπέρτασης, με επιστημονικές μεθόδους διαχείρισης του στρες, σε προ-υπερτασικούς και υπερτασικούς ασθενείς.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών, οι οποίοι θα υποβληθούν σε  δωρεάν εξέταση για:
- Διάγνωση της Υπέρτασης
- Μετρήσεις του Στρες, του Τρόπου Ζωής και των Καθημερινών Συνηθειών σύμφωνα με τη νέα αντίληψη της Υγείας
- Εκτίμηση του Συνολικού Καρδιομεταβολικού Κινδύνου
 
Στόχοι του προγράμματος είναι: η εκπαίδευση των ατόμων στην αυτορρύθμιση της υπέρτασης με εκμάθηση επιστημονικών μεθόδων διαχείρισης του στρες, η πρόληψη των επιπλοκών της αρτηριακής πίεσης, η πρώιμη ανίχνευση της υπέρτασης σε φαινομενικά υγιή άτομα και η προφύλαξή τους από την εμφάνιση της πάθησης, η ελάττωση του κόστους θεραπείας και περίθαλψης, η μείωση των παρενεργειών των φαρμάκων, η διαχείριση του στρες, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η προαγωγή της υγείας, η ενδυνάμωση και η απόκτηση ελέγχου στην υγεία με την εκμάθηση συγκεκριμένων δεξιοτήτων, η ολιστική προσέγγιση και βελτίωση της συνολικής υγείας σε όλους τους τομείς.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά 9:00π.μ. – 17:00μ.μ. (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) με την γραμματεία του προγράμματος στα τηλέφωνα 210 65 34 507 και 697 8101 567, η οποία θα ορίζει ραντεβού για την αρχική εξέταση που θα πραγματοποιείται κάθε Τρίτη 3:00μ.μ. - 5:00μ.μ. στα Δημοτικά Ιατρεία του Αγίου Φανουρίου (Γρηγορίου Ε΄ 25, Ίλιον), εφόσον πληρούν συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια για την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Μετά την αρχική εξέταση που θα περιλαμβάνει την ανίχνευση ατόμων με προϋπέρταση ή αρτηριακή υπέρταση από εξειδικευμένη ομάδα Ιατρών και Επαγγελματιών Διαχείρισης του Στρες & Προαγωγής της Υγείας, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα παραπέμπονται στο Λαϊκό Νοσοκομείο και συγκεκριμένα στο Καρδιαγγειακό Εργαστήριο της Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου, όπου και θα υποβληθούν σε εξειδικευμένες εξετάσεις ΔΩΡΕΑΝ, σχετικές με την αρτηριακή πίεση και την εκτίμηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου.  

ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 
     
Καταρρέουν οι κοινωνικές δομές
 
Δώδεκα χρόνια τώρα, οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες στα γενικά σχολεία καλύπτουν ως αναπληρωτές πάγια κενά στον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης. Δηλαδή προσλαμβάνονται με το άκουσμα του πρώτου κουδουνιού και απολύονται με τη λήξη της χρονιάς, για να βρεθούν την επόμενη χρονιά ίσως σε άλλη πόλη ή σε άλλον νομό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν δεν είναι το καθεστώς εργασίας, αλλά η αβεβαιότητα δεδομένου ότι οι προσλήψεις  γίνονται από το 2007 μέσω ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα, όπως σχολιάζουν, «όσο θα υφίσταται, να υπάρχουμε και εμείς».
 
Ρεπορτάζ: Κλώντζα Όλγα, Κωνσταντάτου Ελένη
 
Χαρακτηριστικές των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών ήταν ως σχετικά πρόσφατα οι κοινωνικές πολιτικές. Και όμως τώρα περνούν στη χώρα μας - και όχι μόνο - τις δικές τους συμπληγάδες. Σε μια περίοδο μάλιστα που η ενίσχυσή τους είναι πιο απαραίτητη από ποτέ για τη διατήρηση της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας. Η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση και η υποστελέχωση θέτουν σε αμφισβήτηση όποια πρόοδο είχε συντελεστεί. Μοναδική λύση φαίνεται ότι αποτελεί για την κεντρική διοίκηση, αλλά και τους δήμους που έχουν επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, η χρηματοδότηση μέσω κοινοτικών πόρων, αλλά και η στροφή στον εθελοντισμό, που όμως δεν εγγυώνται τη συνέχεια και συνέπεια που απαιτούνται στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
  
Στην αυγή της νέας χρονιάς η αγωνία για τη συνέχιση της χρηματοδότησης κατά τη «Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020» βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς η δημιουργία κενών θα θέσει σε κίνδυνο τις υπάρχουσες δομές. «Απαιτούμε από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, που διαχειρίζονται κατά βάση τους κοινοτικούς πόρους, τη διασφάλιση του συνόλου της απαραίτητης χρηματοδότησης ως το 2020 για τη λειτουργία, αλλά και την ανάπτυξη νέων δομών, τις οποίες έχουν ανάγκη 1 εκατομμύριο οικογένειες σε όλη την Ελλάδα» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Σίμος Δανιηλίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, ενός δήμου πρωτοπόρου στην αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων για τη στήριξη της κοινωνικής πολιτικής.
 
«Βοήθεια στο Σπίτι»
 
Από σαράντα κύματα έχει περάσει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το οποίο μέσα από 879 δομές σε όλη τη χώρα εξυπηρετεί συνολικά 75.000 δικαιούχους, μοναχικούς ηλικιωμένους και ΑμεΑ, ενώ απασχολεί 3.300 συμβασιούχους εργαζομένους. Από το 2012 το πρόγραμμα έπαψε να χρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια, όμως χάρη στους αγώνες εργαζομένων και κοινωνικών φορέων, που ανέδειξαν την αναγκαιότητά του, στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε εθνικούς πόρους.
 
Στις 30 Σεπτεμβρίου 2013 η σύμβαση χρηματοδότησης έληξε, όμως η οριστική λύση για τη διασφάλιση λειτουργίας του προγράμματος δεν ήρθε. Με τροπολογία, η χρηματοδότηση επεκτάθηκε ως τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ ως τότε θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για την ολοκληρωμένη μετάβαση στη νέα εποχή του προγράμματος. Τα επί μέρους προγράμματα «Κατ΄ οίκον φροντίδα συνταξιούχων», «Κατ΄ οίκον κοινωνική φροντίδα» και «Κατ΄ οίκον νοσηλεία» θα αποτελέσουν τη μετεξέλιξη του «Βοήθεια στο Σπίτι», αρκεί φυσικά να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι.  
  
«Οι εργαζόμενοι, κοινωνικοί επιστήμονες, νοσηλευτές, οικογενειακοί βοηθοί, είναι αυτοί που έκαναν το πρόγραμμα σεβαστό στην ελληνική κοινωνία» αναφέρει στο «Βήμα» ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Γιάννης Αθανασίου, διερωτώμενος τι θα γίνει αν δεν βρεθεί χρηματοδότηση. «Η πίεση για δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, μπορεί να στηρίζεται στην πρόθεση εκμετάλλευσης λιμναζόντων πόρων του ΕΣΠΑ, όμως η κοινωνική πολιτική δεν γίνεται με όρους επιχείρησης» τονίζει.
 
Η ανάγκη για συνέχεια και παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου αποτελεί το βασικό επιχείρημα της ΚΕΔΕ, η οποία απορρίπτει τη λύση των ΚοινΣΕπ και προκρίνει την παραμονή του προγράμματος στην ευθύνη των δήμων. «Με τη διασφάλιση κονδυλίων ύψους 100 εκατ. ευρώ ετησίως, η Τοπική Αυτοδιοίκηση με την εμπειρία που διαθέτει στην πραγματοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση του προγράμματος» είναι η θέση του κ. Δανιηλίδη.
 
Παιδικοί σταθμοί
 
Μετά τις παλινωδίες του περασμένου καλοκαιριού, οπότε χιλιάδες παιδιά κινδύνευσαν να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, η αγωνία για τις οικογένειες επιτείνεται. Ο σκόπελος ξεπεράστηκε με την τοποθέτηση μέσω ΕΣΠΑ 45.102 παιδιών σε δημοτικές δομές και 23.424 σε ιδιωτικές, ενώ 1.770 παιδιά εντάχθηκαν με χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Σε 123  δήμους της χώρας το ΕΣΠΑ δούλεψε αποκλειστικά σε δημοτικές δομές, ενώ σε 56 δεν αξιοποιήθηκε καθόλου. Σε σχέση με το 2012, οι προσφερόμενες χρηματοδοτούμενες θέσεις αυξήθηκαν εφέτος κατά 16%, που αντιστοιχεί σε  7.255 παιδιά.
 
Στον Δήμο Αθηναίων οι 77 παιδικοί σταθμοί φιλοξενούν εφέτος τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που έχει φιλοξενηθεί ποτέ, μετρώντας 4.800 παιδιά - μόνο 550 χρηματοδοτούμενα -, ενώ η συνολική δυναμικότητα ανέρχεται σε 5.500 θέσεις. «Είναι σημαντικό εργαλείο το ΕΣΠΑ για τη στήριξη των μικρομεσαίων εισοδημάτων που συμπιέζονται. Εμείς δεν εξαρτόμαστε από αυτό, διότι τι θα γίνει αν οποιαδήποτε στιγμή σταματήσει;» διερωτάται η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών κυρία Μαρία Ηλιοπούλου.
  
Για την κάλυψη των διαθέσιμων θέσεων, με τη νέα χρονιά πρόκειται να γίνει χρήση τριών σχολικών του δήμου, προκειμένου να μετακινούνται όσα παιδιά πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης, όμως δεν υπάρχουν θέσεις σε κοντινές τους δομές. Συγχρόνως γίνεται προετοιμασία για την επόμενη σχολική χρονιά.  Έχει γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος προκειμένου να ενοικιαστούν διαθέσιμα κτίρια τα οποία θα αντικαταστήσουν όσα δεν ανταποκρίνονται στις νέες προϋποθέσεις αδειοδότησης, αλλά και να φτιαχτούν νέες δομές. Ήδη κατασκευάζονται δύο νέοι σταθμοί στην Κυψέλη και στο Μεταξουργείο, με δυναμικότητα φιλοξενίας 120 παιδιών.
 
Σύμφωνα με την κυρία Ηλιοπούλου, το πρόβλημα στον Δήμο Αθηναίων για τη χρονιά 2014-15 είναι η αβεβαιότητα ως προς το διαθέσιμο προσωπικό. Σήμερα, οι 170 συμβασιούχοι εργαζόμενοι βρίσκονται στα δικαστήρια και όταν εκδοθεί  η σχετική απόφαση μπορεί να μην ανήκουν πια στο προσωπικό. «Έπειτα από μεγάλο αγώνα επιτύχαμε τον Οκτώβριο την πρόσληψη 326 ατόμων με σύμβαση ορισμένου χρόνου, για την κάλυψη σημαντικών αναγκών των παιδικών σταθμών» αναφέρει στο «Βήμα». Παράλληλα εκφράζει την αγωνία της για την επόμενη χρονιά: «Πώς μπορούμε να κάνουμε ολοκληρωμένο και βιώσιμο προγραμματισμό όταν το τοπίο ως προς το διαθέσιμο προσωπικό είναι τόσο θολό;».
 
Την ίδια στιγμή, ενώ από τον Ιούλιο υπήρξε θετική απόκριση για την απορρόφηση περίπου 200 παιδαγωγών προσχολικής αγωγής των ΤΕΛ που έχουν μπει στη διαδικασία κινητικότητας, ως σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε. Η υποστελέχωση γίνεται φανερή από το γεγονός ότι σήμερα στο Δημοτικό Βρεφοκομείο παραμένουν μόλις οι δύο από τους πέντε κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς οι άλλοι τρεις παραχωρήθηκαν στον δήμο για τις δικές του κοινωνικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει επίσης παιδίατρος, ενώ στον δήμου υπάρχουν μόλις τρεις για επτά δημοτικά ιατρεία.
 
Η παράλληλη στήριξη των αναπληρωτών
 
Τα προβλήματα στον κλάδο της ειδικής αγωγής δεν οφείλονται απαραίτητα στην κρίση, καθώς δεν υπήρχε ποτέ σαφές καθεστώς για τη μαθησιακή στήριξη παιδιών με αναπηρίες. «Η παράλληλη στήριξη και γενικά οι δομές ειδικής αγωγής δεν προσφέρουν οργανικές θέσεις, γεγονός που σημαίνει ότι οι περισσότεροι από εμάς κάθε χρόνο αλλάζουμε σχολεία» αναφέρει στο «Βήμα» ο Κωνσταντίνος, φιλόλογος παράλληλης στήριξης τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι ένας από τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς για τον οποίο κάθε χρονιά είναι μια νέα εμπειρία. «Το έχουμε βιώσει σε μεγάλο βαθμό το κομμάτι της μετακίνησης. Όχι μόνο δεν ξέρεις πού θα βρεθείς, αλλά δεν ξέρεις και το πότε θα κληθείς να μεταβείς στο εκάστοτε σχολείο».
 
Δώδεκα χρόνια τώρα, οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών με αναπηρίες στα γενικά σχολεία καλύπτουν ως αναπληρωτές πάγια κενά στον χώρο της ειδικής εκπαίδευσης. Δηλαδή προσλαμβάνονται με το άκουσμα του πρώτου κουδουνιού και απολύονται  με τη λήξη της χρονιάς, για να βρεθούν την επόμενη χρονιά ίσως σε άλλη πόλη ή σε άλλον νομό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν δεν είναι το καθεστώς εργασίας, αλλά η αβεβαιότητα δεδομένου ότι οι προσλήψεις  γίνονται από το 2007 μέσω ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα, όπως σχολιάζουν, «όσο θα υφίσταται, να υπάρχουμε και εμείς».
  
Ως τις αρχές Σεπτεμβρίου γνώριζαν ότι εφέτος η ειδική αγωγή θα στελεχωνόταν και θα λειτουργούσε μόνο χάρη στα κοινοτικά κονδύλια, τόσο μέσω του προγράμματος για την παράλληλη στήριξη, αλλά και ενός νέου προγράμματος για τα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης που αντικατέστησε τις προσλήψεις μέσω κρατικού προϋπολογισμού. Εξαίρεση θα αποτελούσαν οι περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και του Νοτίου Αιγαίου, όπου οι προσλήψεις θα συνεχίζονταν μέσω εθνικών πόρων, κάτι το οποίο δεν έγινε ποτέ, καθώς οι πιστώσεις δεν αρκούσαν.
 
Η Σταυρούλα, φιλόλογος της παράλληλης στήριξης από το 2010 στην Αττική, εξηγεί ότι πριν από την κρίση είχαν ενημερωθεί για τη διεξαγωγή διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ καθηγητών ειδικής αγωγής το 2013 ώστε να υπάρξουν στον χώρο μόνιμοι εκπαιδευτικοί. «Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε και δεν υπάρχει κάποια κίνηση για το τι θα γίνει τελικά. Από ό,τι έχουμε καταλάβει, υπάρχει η πολιτική να προσλαμβάνονται περισσότεροι καθηγητές μειωμένου ωραρίου, ώστε να φαίνεται ότι περισσότερα άτομα μπαίνουν στην παράλληλη στήριξη, με επακόλουθο την καλή εικόνα στην Ευρώπη για την ανανέωση των προγραμμάτων. Παραβλέποντας κριτήρια κοινωνικά, παιδείας, συναισθηματικά για τα παιδιά κυρίως. Το μόνο που υπολογίζεται είναι τα οικονομικά του υπουργείου».
 
«Ρόλος μας να βοηθάμε το παιδί»
 
«Ο ρόλος μας είναι να βοηθάμε το παιδί να παρακολουθήσει το μάθημα, να ενταχθεί στη διαδικασία της τάξης, να μπορεί το ίδιο να αναπτύξει χειρισμούς ώστε να παρακολουθεί καλύτερα, να κρατά σημειώσεις και να είναι και το ίδιο πιο αποδοτικό» εξηγεί η Σταυρούλα. Πώς θα γίνει όμως αυτό όταν μόλις «χτιστεί» μια ιδιαίτερη ψυχολογική σχέση μεταξύ μαθητών και συνοδών, αυτοί αλλάζουν, για να έρθουν άλλοι την επόμενη χρονιά; «Εχει τύχει σε συναδέλφους να έχουν δεύτερη χρονιά το ίδιο παιδί, αλλά είναι κάτι πολύ σπάνιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνεργαζόμαστε με διαφορετικά παιδιά» υπογραμμίζει. Παρά τις επιστολές γονέων για την αλλαγή αυτής της
κατάστασης, η τοποθέτηση των εκπαιδευτικών γίνεται μόνο με τυπικά κριτήρια.
 
Και αν τα παραπάνω μοιάζουν πια συνηθισμένα, η έλλειψη ανθρωπιάς του ίδιου του κρατικού μηχανισμού επαληθεύεται ακόμη μία φορά. «Αυτή τη στιγμή στην Αττική υπάρχει λίστα αναμονής 4.000 παιδιών με διανοητικές δυσλειτουργίες τα οποία δεν μπορούν να διαγνωσθούν λόγω της υποστελέχωσης των δομών» αναφέρει στο «Βήμα» η κυρία Μπέτυ Λεωτσάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής. Στην πλειονότητά τους τα Κέντρα Διάγνωσης Διαφοροδιάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) και οι Επιτροπές Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ), αρμόδια για την αξιολόγηση των αναγκών των παιδιών, δεν έχουν καν στελεχωθεί.
 
Ως αποτέλεσμα οι αξιολογήσεις των μαθητών καθυστερούν και κατ΄ επέκταση η παροχή κατάλληλης εκπαιδευτικής παρέμβασης σε όσους το έχουν ανάγκη. «Δυστυχώς κάθε Σεπτέμβριο τα σχολεία δεν ξεκινούν με όλους τους μαθητές. Τα κενά είναι τεράστια στα 62 ΚΕΔΔΥ της χώρας, ενώ ως και σήμερα είναι ανέφικτο να λειτουργήσουν οι διεπιστημονικές ομάδες. Στην Αττική συγκεκριμένα λειτουργούν μόνο τρεις από τις 12 που θα έπρεπε» επισημαίνει η κυρία Λεωτσάκου.
  
Πηγή: Εφημερίδα «Το Βήμα»
 
 
 

Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΧΟΡΟ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑ



Η Στέγη οργανώνει μια εκτεταμενη σειρά εκπαιδευτικών προγρααμμάτων και εργαστηρίων σ΄ύγχρονου χορου, με την εμπλοκη ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία
 
Ένα εργαστήριο για άτομα με κινητική αναπηρία, επαγγελματίες χορευτές και για όποιον αγαπά την έκφραση μέσω του χορού.
Τις Παρασκευές 17, 24 & 31 Ιανουαρίου, 7,14, 21 & 28 Φεβρουαρίου, 7, 14, 21 &28 Μαρτίου και 4 Απριλίου 2014, 17:30-19:30

Το εγαστήριο αυτό εστιάζει στο σώμα και στις δυνατότητές του, μέσω της ενσυνείδητης κίνησης στο χώρο και το χρόνο  αλλά και στην ξεχωριστή δυνατότητα έκφρασης συναισθημάτων του. Ειδικότερα, αξιοποιώντας τις αναλυτικές, συνθετικές και κριτικές δεξιότητες του ανθρώπου, θα δημιουργήσουμε κινητικό λεξιλόγιο το οποίο θα αναπτύξουμε σε κινητικές φράσεις και σε παραλλαγές μέσα από κοινά θέματα, που αφορούν στο δημιουργικό χώρο.

Υπεύθυνοι Εργαστηρίου: Μαρία Κολιοπούλου (χορογράφος) & Ανδρέας Κολίσογλου (χορευτής)

Ένα εργαστήριο για ανθρώπους με και χωρίς προβλήματα όρασης.
Τα Σάββατα 18 & 25 Ιανουαρίου, 1 & 15 Φεβρουαρίου, 8, 15 & 22 Μαρτίου, 5 & 26 Απριλίου και 3, 10 & 17 Μαΐου 2014, 17:30-19:30

Το εργαστήριο αυτό αποτελεί μια πρόκληση-εμπειρία ανταλλαγής και διαλόγου, επαφής και γνώσης για βλέποντες, ερασιτέχνες και επαγγελματίες της κίνησης. Στόχος είναι, μέσα σε κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας, με διάθεση εξερεύνησης και ανάπτυξης της κίνησςη,  να δημιουργήσουμε μια ομάδα με δυνατούς δεσμούς και ξεχωριστό χαρακτήρα. Μέσα από δημιουργικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, μελέτης της σωματικής φόρμας και λειτουργίας των αισθήσεων, θα ανακαλύψουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κινηθούμε, ναν χορέψουμε και να εκφραστούμε, να συνεργαστούμε με τους άλλους και να καλλιεργήσουμε την κιναισθητική μας αντίληψη. Θα πειραματιστούμε με την κίνηση και τις δυνατότητες του σώματος, την επαφή, τη φωνή, το λόγο και την αισθητική.

Το εργαστήριο θα εξελιχθεί σταδιακά μέσα από τις εβδομαδιαίες πρακτικές συναντήσεις μας, τη συζήτηση και ανατροφοδότηση, μεταμορφώνοντας ιδέες και αισθήσεις σε χορευτική πράξη, μέσα σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας κατανόησης και ανάπτυξης του καθενός ξεχωριστά αλλά και της ομάδας εν γένει.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Ίρις Καραγιάν (χορογράφος) και Μενέλαος Τσαούσης (εκπαιδευτής κινητικότητας και προσανατολισμού).

Ένα ανοιχτό εργαστήριο για μεικτή ομάδα ανθρώπων, με διαφορετικές αναπηρίες και χωρίς αναπηρία.
Τις Δευτέρες 17 & 24 Φεβρουαρίου, 10,17, 24 & 31 Μαρτίου, 7,14, & 28 Απριλίου και 5, 12 & 19 Μαΐου 2014, 17:30-19:30

Το εργαστήριο θα είναι μια εισαγωγή σε βασικές τεχνικές χορευτικού αυτοσχεδιασμού, με έμφαση στη συνείδηδη του σώματος στο χώρο και σε σχέση με άλλα σώματα. Σε πρακτικό επίπεδο, το εργαστήριο έχει στόχο να ανιχνεύσει σε κοινό έδαφος ανάμεσα στους διαφορετικούς ανθρώπους της ομάδας. Θα δουλέψουμε με το ρυθμό ως μέσο για να συνδεθούμε με τους άλλους και με φυσικά αντικείμενα σε μια προσπάθεια για να δημιουγήσουμε μια κοινή σωματική εμπειρία για ολόκληρη την ομάδα.
Σε γενικές γραμμές το εργαστήριο θα δώσει έμφαση στην απελευθέρωση της δημιουργικότητάς μας, σε ό,τι αφορά την κίνηση και τη φωνή, καθώς και στην ανάπτυξη μιας παρουσίας με αυτοπεποίθηση στην αίθουσα χορού.

Υπεύθυνοι εργαστηρίου: Μεντή Μέγα (χορογράφος) Ειρήνη Κουρουβάνη (χορεύτρια)

Κόστος Συμμετοχή: ΔΩΡΕΑΝ για όλους τους κύκλους εργαστηρίων
Προϋποθέσεις: Απαραίτητη είναι η κράτηση θέσης για τους κύκλους των τριών εργαστηρίων Ιανουαρίου-Μαΐου 2014, με αποστολή αίτησης ενδιαφέροντος στο education@sgt.gr
Υποχρεωτική συμμετοχή και στις 12 συναντήσεις του κύκλου.
Για περισσότερες οληροφορίες μπορείτε επίσης να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο 213 017 8002.
 


 

ΚΕΝΤΡΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΛΙΟΥ: ΤΟ ΤΣΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΕΣΤΡΩΣΕ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΓΙΑ ΑΠΟΡΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ


 
Την Κυριακη το απόγευμα 15 Δεκεμβρίου 2013 πλήθος κόσμου κατέκλεισε το Καλλιτεχνικό Καφενείο του Δήμου Ιλίου, εξαντλώντας έναντι συμβολικού αντιτίμου όλες τις προσκλήσεις για το καθιερωμένο ετήσιο «Τσάι Της Αγάπης» που επί χρόνια διοργανώνει το Κέντρο Γυναικών Ιλίου, με τα έσοδα της εκδήλωσης να διατίθενται κάθε χρόνο σε ιδρύματα της περιοχής και σε άπορες οικογένειες που κατοικούν στο Ίλιον, δωρεές καθ’ υπόδειξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου.

 
Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος στάθηκε στον χαιρετισμό του στη ζωτικής σημασίας κοινωνική συμβολή των μελών του Κέντρου Γυναικών Ιλίου στην επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων στην πόλη, αφού τα έσοδα των εκδηλώσεων διατίθενται κυρίως για την κάλυψη λογαριασμών απόρων συμπολιτών μας σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και για την κάλυψη άλλου είδους βιοποριστικών αναγκών π.χ. θέρμανσης, την ίδια στιγμή που η γραφειοκρατία δεν επιτρέπει σε έναν Δήμο με αποθεματικό εκατομμυρίων ευρώ όπως το Ίλιον, να διαθέσει τα χρήματα του σε κάθε κατεύθυνση ανακούφισης των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη. 
 
Παράλληλα, ο κ. Ζενέτος συνεχάρη από καρδιάς την ομάδα εκδηλώσεων του Κέντρου και την εμψυχώτρια του κ. Αγγέλα Δαμιανάκη για την αθόρυβη καθημερινή ανιδιοτελή κοινωφελή προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, καθώς και για τη νέα τους πρωτοβουλία να παρέχουν δωρεάν μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας σε μαθητές των τάξεων του Δημοτικού σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου!

Η βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα, ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διεξήχθει λαχειοφόρος αγορά και ήδη μέρος των συνολικών εσόδων διατέθηκαν στη σίτιση 80 απόρων συμπολιτών μας ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, εξασφαλίζοντας τους μέσω Cattering ένα πλήρες γιορτινό γεύμα στο ζεστό, φιλόξενο χώρο της Δομής παροχής συσσιτίου του Δήμου Ιλίου!

 

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ: ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΠΑΓΩΜΑ ΤΟ 2014



Πάγωμα των Δημοτικών Τελών για το 2014
Με την υπ' αριθμ. 291/2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιλίου, τα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για το έτος 2014  θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Ιλίου το 2013 είχε προχωρήσει προς τη μείωση των δημοτικών τελών κατά 2,5% σε όλες τις κατοικίες και τους επαγγελματικούς χώρους. Επίσης, το 2013 για τις κατηγορίες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων αναπροσάρμοσε τα εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο την ανακούφιση των δημοτών που έχουν ανάγκη, προκειμένου να ενταχθεί ακόμη μεγαλύτερος αριθμός πολιτών σε απαλλαγές και μειώσεις, οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις ήταν πλήρεις και σε άλλες 50%.
 
Οι παραπάνω μειώσεις και απαλλαγές συγκαταλέγουν τον Δήμο Ιλίου στους Δήμους με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας, ο οποίος παράλληλα διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα καθαριότητας

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ!


 
Ο πολιτισμός πάει με τα πόδια
 
Μια πόλη που να μην ανήκει μόνο στα αυτοκίνητα και στις μοτοσικλέτες της είναι το αίτημα των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο σωματείο Πεζή. Οι υπεύθυνοι του συλλόγου για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών «Πεζή» www.pezh.org παρουσίασαν τη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας τρία βίντεο που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει πολίτες και Αρχές στο συγκεκριμένο θέμα.
Γιώργος Πουλιόπουλος
 
Αν και τελευταία η κατάσταση έχει βελτιωθεί, ο σύλλογος Πεζή ετοίμασε ένα τηλεοπτικό σποτ για τα δικαιώματα των πεζών.
Μια πόλη που να μην ανήκει μόνο στα αυτοκίνητα και στις μοτοσικλέτες της είναι το αίτημα των πολιτών που δραστηριοποιούνται στο σωματείο Πεζή. Οι υπεύθυνοι του συλλόγου για την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών «Πεζή» www.pezh.org παρουσίασαν τη Δευτέρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου της Αθήνας τρία βίντεο που προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει πολίτες και Αρχές στο συγκεκριμένο θέμα.
«Δημιουργήθηκε με την οικονομική στήριξη του Πράσινου Ινστιτούτου, το οποίο έχει συσταθεί με πρωτοβουλία του κόμματος των Οικολόγων Πρασίνων, και θα προβάλλεται ως κοινωνικό μήνυμα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς για έναν μήνα, από τις 20 Δεκεμβρίου ως τις 20 Ιανουαρίου» σχολιάζει ο κ. Δημήτρης Χρυσαφίδης, πρόεδρος του σωματείου.
 
Δυσκολία κινήσεων
 
Ο ίδιος είναι κάτοικος Αμπελοκήπων και προσπαθεί να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες μετακινήσεις με τα πόδια. «Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Ακόμη και με τον περιορισμό της κίνησης των αυτοκινήτων την τελευταία τριετία τα εγγενή προβλήματα παραμένουν. Τραπεζοκαθίσματα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανές επάνω στα πεζοδρόμια και κακοκατασκευασμένα πεζοδρόμια δυσκολεύουν την κίνηση του πεζού. Όλα αυτά είναι ακόμη
χειρότερα αν σκεφθεί κανείς ότι ειδικά για τον κάτοικο του ευρύτερου κέντρου, λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματικές συνθήκες της Αθήνας, το περπάτημα είναι ένας υγιεινός τρόπος για να μετακινηθείς, όχι μόνο για αναψυχή αλλά και για πρακτικούς λόγους».
 
Για τον κ. Χρυσαφίδη στην παρούσα φάση «δεν έχει νόημα να διατεθεί περισσότερο δημόσιο χρήμα για να κατασκευάζονται πεζόδρομοι, ράμπες για άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες υποδομές όσο δεν τηρούνται οι νόμοι και δεν συντηρούνται οι υπάρχουσες. Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ζητήσαμε από τους υποψήφιους δημάρχους να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο όσον αφορά τις προτεραιότητές τους στο ζήτημα των δικαιωμάτων των πεζών. Οι περισσότεροι έδειξαν αδιαφορία, ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν».
 
Υποψήφιος ως πεζός
 
Στη Θεσσαλονίκη στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα υπάρχει και ένας υποψήφιος που έχει στην κορυφή της ατζέντας του το ζήτημα των δικαιωμάτων των πεζών και ειδικότερα των αναπήρων. Ο κ. Φώτης Μπίμπασης ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό την υποψηφιότητά του. Όντας τυφλός ο ίδιος, προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες του σε αυτά τα ζητήματα. «Τα τελευταία χρόνια τα πράγματα είναι καλύτερα, παραμένει όμως το γεγονός ότι έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε. Εμείς επιτύχαμε να πείσουμε το δημοτικό συμβούλιο σε κάθε έργο που προγραμματίζεται στην πόλη να υπάρχει αντιπροσωπεία αναπήρων, είτε τυφλών είτε ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, ώστε να εξετάζουν αν το καινούργιο έργο είναι συμβατό με τις ανάγκες τους».
 
 
Αντιφάσεις
 
Στη διάρκεια των γυρισμάτων του βίντεο, το οποίο δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πεζός στις ελληνικές πόλεις, υπήρξαν ορισμένα περιστατικά που κατέδειξαν την αντιφατική κατά κάποιον τρόπο συμπεριφορά πολλών συμπολιτών μας.
 
«Υπήρχαν άνθρωποι που σταματούσαν να βοηθήσουν αυτόν που δυσκολευόταν να διασχίσει τον δρόμο» λέει ο κ. Χρυσαφίδης. «Πιθανότατα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που παρκάρουν στα πεζοδρόμια ή διασχίζουν πεζοδρόμους με τη μοτοσικλέτα τους. Όταν δουν όμως τον άνθρωπο που εκείνη τη στιγμή αντιμετωπίζει το πρόβλημα θα τρέξουν να βοηθήσουν. Με το βίντεο αυτό προσπαθούμε ακριβώς να δώσουμε πρόσωπο στο πρόβλημα ώστε να γίνει αντιληπτό στον καθένα».
 
Για να δείτε το βίντεο επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
 
 Πηγή: Εφημερίδα «Το Βήμα»
 


Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ "ΤΑ ΕΧΩΣΕ" ΣΤΟ ΓΙΟΧΑΝΕΣ ΧΑΝ



Τ' άκουσε για τα καλά τα γαλλικά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αλλά όχι από το Δήμαρχο Κηφισιάς, αλλά από τον Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο.
 
Όλα έγιναν σε συνάντηση δημάρχων με τον Επίτρππο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιοχάνες Χαν, παρουσία και του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού.
 
Εξ' αρχής, ο δήμαρχος Ιλίου ζήτησε συγνώμη "γιατί ίσως χρησιμοποιήσω και λέξεις τις οποίες δεν συνηθίζω" αλλά το έκανε, όπως είπε, για να συμπτύξει το λόγο του.
 
"Η Ελλάδα δίδαξε Πολιτισμό, Δημοκρατία, Αθλητισμό, Τέχνη. Για την λαϊκή ελληνική ρήση που λέει μάθαμε και μαστορεύουμε και γ***με και το μαστορά μας, αυτό κάνουν οι Ευρωπαίοι, σήμερα", λέει.
 
Αφού τόνισε ότι οι Έλληνες πολιτικοί φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων κατηγόρησε, το "χρηματοοικονομικό κατεστημένο της Ε.Ε. που χρηματοδοτούσε ασύστολα χωρίς να προγραμματίζει πως θα πάρει τα λεφτά πίσω, γνώριζε ότι επρόκειτο να εξαθλιώσει το λαό μας".
 
Εξαπέλυσε μάλιστα προσωπική επίθεση στο Γιοχάνες Χαν. "Επειδή είστε στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, έχετε μεγάλο μερίδιο στην εξαθλίωση του λαού μας. Εξαθλιώσατε την πατρίδα μας. Ο λαός μας δεν φταίει σε τίποτα. Η κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει κι αν εκραγεί, η Ευρώπη θα φανεί προ Εκπλήξεων".
 
Δείτε το βίντεο: http://www.youtube.com/watch?v=U-n1lLzsx7A
 
Πηγή: www.newsit.gr
 

ΠΕΝΙΧΡΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Πενιχρές οι υπηρεσίες αποκατάστασης στη χώρα μας
     
Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με τη διακήρυξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, έχουν κάποια μορφή αναπηρίας και μόνο το 50%  αυτών έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Αποκατάστασης. Μάλιστα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει κηρύξει βασικό ανθρώπινο δικαίωμα τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες Αποκατάστασης.
     
Συνέντευξη με τη ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΑΠΙΔΗ
 
Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ
 

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, σύμφωνα με τη διακήρυξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, έχουν κάποια μορφή αναπηρίας και μόνο το 50% αυτών έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες Αποκατάστασης. Μάλιστα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει κηρύξει βασικό ανθρώπινο δικαίωμα τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες Αποκατάστασης.
  
Στην Ελλάδα οι υπηρεσίες Αποκατάστασης βρίσκονται για δεκαετίες σε φάση «αναμενόμενης» ανάπτυξης. Ειδικότερα μετά την έλευση της οικονομικής κρίσης δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις ήδη πενιχρές υπηρεσίες Αποκατάστασης. Έχουμε δημόσιες κλίνες Αποκατάστασης μόνο στην Αθήνα και η ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών γίνεται χωρίς κεντρικό προγραμματικό σχεδιασμό. Μιλάμε με τη Χριστίνα-Αναστασία Ραπίδη, MD, PhD, ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, διευθύντρια ΕΣΥ, αντιπρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, με αφορμή το 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης που διοργανώθηκε στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2013 στο «Intercontinental».
 
- Εμπόδιο η κρίση;
  
 «Η ανάγκη να προσεγγίσουμε την Αποκατάσταση μέσα από τις νέες οικονομικές συνθήκες που όλοι βιώνουμε στη χώρα μας είναι βασική επιδίωξη αυτού του 13ου Συνεδρίου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Η έλλειψη εξειδικευμένων δομών εσωτερικής νοσηλείας για παιδιά και εξειδικευμένων μονάδων κακώσεων νωτιαίου μυελού, η μείωση του χρόνου νοσηλείας σε κλειστές δομές οξείας Αποκατάστασης, συχνά πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος Αποκατάστασης, καθιστά επιτακτική την ανάπτυξη όλων των δομών Αποκατάστασης. Η θέσπιση τέτοιων δομών δεν σημαίνει πάντα επιβάρυνση του προϋπολογισμού, αλλά απλώς απαιτεί αποφάσεις οργανωτικού τύπου και ευελιξίας». 
 
- Όπως;
  
«Δομές συμβουλευτικής με "κινητή" ομάδα Αποκατάστασης στην υπερ-οξεία φάση νοσηλείας των ασθενών σε γενικά νοσοκομεία, οξείας Αποκατάστασης κλειστής νοσηλείας, ανοιχτής ημερήσιας νοσηλείας Αποκατάστασης, κατ΄ οίκον υπηρεσιών Αποκατάστασης, τηλε-Αποκατάστασης. Ενα άτομο έπειτα από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα άτομο έπειτα από τροχαίο και τετραπληγία ή παραπληγία, ένα άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας, ένα παιδί με εγκεφαλική παράλυση, ένα άτομο με κρανιοεγκεφαλική κάκωση και τόσα άλλα άτομα που βρίσκονται στην τραγική κατάσταση μιας σοβαρής πάθησης που έχει ανάγκη υπηρεσιών Αποκατάστασης, θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη και ομαλή μετάβαση από τη μία δομή παροχής υπηρεσιών Αποκατάστασης».
 
- Τα θέματα;
 
Η ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης με τη βοήθεια της ομάδας Αποκατάστασης ασχολείται με τις παθήσεις που οδηγούν σε σωματική αναπηρία ή απλώς σε διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος. Τα θέματα λοιπόν που θα καλυφθούν αφορούν: τις ιδιαιτερότητες στην Αποκατάσταση παιδιών με κινητικά προβλήματα, τη συμβολή της Αποκατάστασης στην ευόδωση της νευρολογικής ανάρρωσης και της λειτουργικότητας ασθενών με εγκεφαλική βλάβη, τα νεότερα δεδομένα στην Αποκατάσταση ασθενών με κάκωση νωτιαίου μυελού, τη διεπιστημονική αντιμετώπιση ασθενών με σπαστικότητα, την επανεκπαίδευση των διαταραχών ισορροπίας κ.ά.».
 
- Ποιοι συμμετέχουν;
 
«Το συνέδριο γίνεται με διεθνή συμμετοχή, έχουν προσκληθεί 107 Έλληνες και ξένοι επιφανείς επιστήμονες. Συμμετέχουν με επιστημονικές εργασίες τους 181 επιστήμονες. Θα πραγματοποιηθούν 5 κλινικά φροντιστήρια και 12 στρογγυλές τράπεζες».
 
- Η Ελληνική Εταιρεία;
  
«Είναι το επιστημονικό όργανο μίας ιατρικής ειδικότητας, της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Η ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης έχει αναγνωριστεί ως αυτόνομη ειδικότητα στην Ελλάδα από το 1973 και η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης γιορτάζει φέτος τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της. Τα τακτικά μέλη της φτάνουν πλέον τα 180 και 33 ιατροί σε φάση ειδικότητας. Η ειδικότητα χορηγείται έπειτα από 5 έτη κατά τα οποία οι ιατροί εκπαιδεύονται για 6 μήνες σε Παθολογικά τμήματα, 6 μήνες σε Νευρολογικά τμήματα, 6 μήνες σε Ορθοπεδικά τμήματα και 3,5 έτη στην κυρίως ειδικότητα της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης».
 
Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»