meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΓΚΑΖΙ-ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΑΕΡΙΟΥ

Το Γκάζι ξανάγινε εργοστάσιο: Εγκαινιάζεται στις 27 Ιανουαρίου το πρώτο βιομηχανικό μουσείο φωταερίο.
   
Στο Γκάζι, το πιο «χοτ» σημείο της νυχτερινής διασκέδασης, εγκαινιάζεται την Κυριακή 27 Ιανουαρίου το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, δίνοντας μία ακόμα λάμψη πολιτισμού στον αναβαθμιζόμενο άξονα της οδού Πειραιώς. Μετά τα εγκαίνια, η είσοδος στον χώρο θα κοστίζει συμβολικά 1 ευρώ και θα συνοδεύεται από χάρτη διαδρομής, ενώ ειδικά στασίδια και πάνελ με πληροφορίες θα διευκολύνουν τους επισκέπτες. Στους περισσότερους χώρους υπάρχει πρόσβαση για Άτομα με Αναπηρία. 

Της Παρής Σπίνου

Ένα νέο μουσείο έρχεται να εμπλουτίσει τον χάρτη της Αθήνας. Στο Γκάζι, το πιο «χοτ» σημείο της νυχτερινής διασκέδασης, εγκαινιάζεται την Κυριακή 27 Ιανουαρίου το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, δίνοντας μία ακόμα λάμψη πολιτισμού στον αναβαθμιζόμενο άξονα της οδού Πειραιώς.

Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από τότε που οι εργάτες έχυναν τόνους ιδρώτα, μοχθώντας στους φούρνους του εργοστασίου, προκειμένου να έχει φως η πρωτεύουσα. Σήμερα, στους ίδιους χώρους, το νεανικό κοινό ιδρώνει στους συναυλιακούς ρυθμούς των φεστιβάλ που οργανώνει η «Τεχνόπολις». Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου έρχεται τώρα να ενώσει την παλιά με τη σύγχρονη χρήση του εργοστασίου, την παράδοση με το μέλλον των μορφών ενέργειας, προτείνοντας στους επισκέπτες μια ξεχωριστή εμπειρία που περιλαμβάνει καλοδιατηρημένα βιομηχανικά κτίρια, μοναδικό τεχνολογικό εξοπλισμό, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικές εφαρμογές.

Στου Όθωνα τα χρόνια

Το εργοστάσιο φωταερίου παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην Αθήνα για σχεδόν 130 χρόνια. Το 1857 ιδρύθηκε με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα και το 1938 δημιουργήθηκε η Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών. Υπήρξε σύμβολο βιομηχανικής επανάστασης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, πεδίο εργατικών διεκδικήσεων, αλλά και εστία ρύπανσης. Το 1984 έκλεισε καθώς, λόγω του ηλεκτρισμού, η τεχνολογία του θεωρήθηκε ξεπερασμένη, ενώ το 1986 κηρύχτηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σχεδόν άθικτο, αποτελεί το καλύτερα σωζόμενο εργοστάσιο φωταερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, γι΄ αυτό και οι αρμόδιοι της «Τεχνοπόλεως» αποφάσισαν να το αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με χαμηλό κόστος. Από τις αρχές του 2011 ενεργοποιήθηκε ομάδα ειδικών (αρχιτέκτονες, μηχανολόγοι, μουσειολόγοι, συντηρητές κ.λπ.) του οργανισμού, ενώ η μελέτη και η ανάπλαση ολοκληρώθηκαν μόλις σε έναν χρόνο και το έργο επιχορηγήθηκε από τον τακτικό προϋπολογισμό της «Τεχνοπόλεως» και από τις εταιρείες φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, ΕΠΑ, ΔΕΠΑ.

Ας κάνουμε μια πρώτη περιήγηση στους κλειστούς και υπαίθριους χώρους αυτού του βιομηχανικού μνημείου με τα τεράστια μαντεμένια μηχανήματα, τις ψηλές καμινάδες και τους επιβλητικούς, κυκλικούς αεραγωγούς, με οδηγούς την αρχαιολόγο-μουσειολόγο Μαρία Φλώρου και την αρχιτέκτονα - μουσειολόγο Ερατώ Κουτσουδάκη. Μετά τα εγκαίνια, η είσοδος στον χώρο θα κοστίζει συμβολικά 1 ευρώ και θα συνοδεύεται από χάρτη διαδρομής, ενώ ειδικά στασίδια και πάνελ με πληροφορίες θα διευκολύνουν τους επισκέπτες. Στους περισσότερους χώρους υπάρχει πρόσβαση για ΑμεΑ.

Στο νέο μουσείο μπορούμε να γνωρίσουμε την «περιπέτεια» του γαιάνθρακα από το εργοστάσιο ώς την Αθήνα και τα σπίτια. Κάποτε, στις αρχές του 200ύ αιώνα ο φωτισμός της πόλης, από τους Αμπελόκηπους μέχρι το Φάληρο και από τον Κηφισό μέχρι του Ζωγράφου, φάνταζε μεγαλειώδης. Και η οικιακή φλόγα ήταν ένα μικρό θαύμα. «Το γκάζι είναι το καλύτερο καύσιμο για το σπίτι, τη βιομηχανία και κάθε άλλη χρήση», διαφημιζόταν η πρωτοποριακή παροχή στα τέλη της δεκαετίας του 1940. «Το ψήσιμο της σχάρας, με μικρή φλόγα, δεν παξιμαδιάζει το φα-γητό. Ετοιμάζει τον καφέ σε ένα λεπτό!».

Εργάτες σε «φούρνους»

Για να γίνει όμως προσιτή σε όλους αυτή η ενέργεια έπρεπε πρώτα ο άνθρακας να καταλήξει στο Γκάζι με τον σιδηρόδρομο, να μεταφερθεί στην κεντρική αυλή του εργοστασίου, να ζυγιστεί και μετά να μπει στους φούρνους. Εκεί, ήταν «φούρνος» όνομα και πράγμα, αφού η θερμοκρασία ανέβαινε στους 70 βαθμούς Κελσίου, διαλύοντας ακόμα και τα μηχανήματα. Κανείς δεν μπορούσε να δουλέψει συνεχές οκτάωρο.

Άλλωστε πάντα κρεμόταν η ταμπέλα «Ζητούνται εργάτες» έξω από το εργοστάσιο. Οι περισσότεροι δεν άντεχαν πάνω από μία μέρα σκληρής δουλειάς, ωστόσο υπήρχαν και πατέρες που δούλευαν μαζί με τους γιους τους. Πάντως δύσκολα έφτανε κάποιος στη σύνταξη. Κι όταν τα κατάφερνε το γιόρταζαν όλοι στο Γκαζοχώρι, με μουσικές και τραγούδια. 

Τώρα, φωτιστικές εγκαταστάσεις δημιουργούν την ψευδαί-σθηση της «φωτιάς» στους φούρνους, ενώ αν βάλεις το χέρι σου στα στόμια από όπου έβγαινε το κοκ, ακούς ηχογραφημένες φω-νές εργατών. Υπήρχαν όμως και άλλες ειδικότητες, όπως χημικοί, γραφείς, επιστάτες. Στις δόξες του, μέχρι το 1950, στο εργοστάσιο απασχολούνταν 8οο εργαζόμενοι, ενώ όταν περιορίστηκε η κατανάλωση φωταερίου λόγω του ηλεκτρικού ρεύματος, έμειναν περίπου 500.

Σταματάμε στο κτίριο με τους πανύψηλους συλλεκτήρες αερίου και ανεβαίνουμε στο ξύλινο πατάρι για να δούμε πως σχεδόν αγγίζουν την οροφή. Κάτω, ατμομηχανές χειροκίνητες και μηχανοκίνητες απορροφούσαν το αέριο και στη συνέχεια το έστελναν για καθαρισμό. Σειρά είχαν οι ψυχραντήρες, που με τρεχούμενο νερό από τον Ηριδανό κατέβαζαν τη θερμοκρασία και διαχώριζαν την πίσσα. Έβγαιναν όμως και άλλα παράγωγα, όπως αμμωνία και ναφθαλίνη, μέσα από τεράστιους συμπιεστές με σκληρές στρόφιγγες.

Την προσοχή μας τραβούν οι δεξαμενές καθαρισμού από το υδρόθειο, ένα αέριο που έχει ποτίσει τους τοίχους, οι οποίοι ακόμα και σήμερα μυρίζουν ελαφρώς σαν κλούβιο αυγό. Φτάνουμε στους μετρητές. Ένας του 1902, γαλλικής κατασκευής, πιάνει μισή αίθουσα κι ένας του 1932, γερμανικής προέλευσης, φαντάζει νάνος μπροστά του, αποδεικνύοντας τα τεχνολογικά άλματα της εποχής. Από το αρχικό υλικό μόλις το 30% κατέληγε σε παραγόμενο φωταέριο.Αυτό ελεγχόταν για την ποιότητά του στο Control Room πριν διοχετευτεί στα αεροφυλάκια και στο δίκτυο της πόλης.

Τα κυκλικά αεροφυλάκια αποτελούν το σήμα κατατεθέν του Γκαζιού. Δύο από αυτά στεγάζουν τον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» και αίθουσες εκδηλώσεων, ενώ το τρίτο παραμένει ανεκμετάλλευτο, μόνο με τον μεταλλικό σκελετό του. Εκεί ολοκληρώνεται η περιήγηση με μια έκπληξη: έναν μικρό χώρο που αποτυπώνει την πορεία από το φωταέριο στο φυσικό αέριο με ρετρό οικιακές συσκευές, όπως κουζίνες, ανεμιστήρες, σόμπες, που είχαν φέρει επανάσταση στο νοικοκυριό.

Σύντομα θα λειτουργήσει και πωλητήριο στην είσοδο, με έργα νέων βιομηχανικών σχεδιαστών, οι οποίοι εμπνέονται από τα εκθέματα και την αρχιτεκτονική του μουσείου, καθώς και μια ενημερωμένη βιβλιοθήκη για τη βιομηχανική αρχαιολογία.

p.spinou@efsyn.gr

• INFO: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου. «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι. Εγκαίνια: Κυριακή 27 Ιανουαρίου, 10.00-18.00. Ελεύθερη είσοδος.

Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»


ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠΕΚΑ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗΣ

Δήμαρχος Ιλίου προς ΥΠΕΚΑ: "Καταστροφική η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης»"

Μοναδική λύση η οριστική λύση στη διαχείρισή του

Αιχμηρή ήταν επείγουσα επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος προς στο ΥΠΕΚΑ, προειδοποιώντας για τις καταστροφικές συνέπειες από την διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», επισημαίνοντας παράλληλα την επικίνδυνη αδιαφορία της Κεντρικής Διοίκησης και την ανεπαρκή διαχείρισή του από τον φορέα που εποπτεύει το ΥΠΕΚΑ.

Μετά την αποκατάσταση των αντλιών νερού, της γεώτρησης, της στάθμης του νερού των λιμνών, καθώς και των εγκαταστάσεων του Πάρκου, αποτέλεσμα της δυναμικής παρέμβασης του Δήμου Ιλίου, του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού και του ΑΣΔΑ, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι για τη σωτηρία του, «η διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης “Αντώνης Τρίτσης” υπονομεύει αφενός τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη διάσωσή του, αφετέρου την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων», προειδοποιεί ο Δήμαρχος Ιλίου στην επιστολή του.

Στη συνέχεια, αφού σημείωσε τον κοινωνικό ρόλο ενός, μοναδικής αξίας, φυσικού περιβάλλοντος, μέσα στο αστικό ιστό της Αθήνας, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς και συνάντησης πολιτών από όλη την Αττική, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, έκλεισε την επιστολή του σε αυστηρό τόνο:

«Δυστυχώς, διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά ότι η μέχρι τώρα διαχείριση του Πάρκου δεν επαρκεί για την επιβίωσή του, ενώ η αδιαφορία της κεντρικής διοίκησης θέτει κατ’ επανάληψη σε κίνδυνο τον μοναδικό αυτό πνεύμονα πρασίνου.

Για εμάς, μοναδική λύση αποτελεί η οριστική λύση, η οποία θα διασφαλίσει τη σταθερή φροντίδα ενός Πάρκου με τεράστια οικολογική και κοινωνική αξία, πιστεύοντας ακράδαντα ότι η διαπραγμάτευση της φροντίδας, της ασφάλειας και της επιβίωσής του θα πρέπει, επιτέλους, να λάβει οριστικό τέλος».


Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ''MEALLAMATIA'' ΚΑΙ ΤΟ ''THISISRADIO''

Το''meallamatia.blogspot.com'' γίνεται ραδιοφωνική εκπομπή, κάθε Κυριακή 18:00-20:00 στο thisisradio!

Παρέλαση επωνύμων αυτή την Κυριακή το απόγευμα στο «thisisradio» και στην εκπομπή«Με Άλλα Μάτια» που συμπαρουσιάζουν ο Βαγγέλης Αυγουλάς με την Ελεάννα Φίλιου!

Οι ακροατές της εκπομπής και του “thisisradio”θα ακούσουν την πρώτη απογευματινή Καλησπέρα από τον τραγουδιστή Πασχάλη Τερζή,τις συγγραφείς Λένα Μαντά και Μαρία Τζιρίτα, τους ηθοποιούς Γιάννη Ζουγανέλη και Χάρη Ασημακόπουλο, τον βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Γιώργο Πατούλη Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχο Αμαρουσίου, τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κωνσταντάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας Κώστα Παπαντωνίου,τον Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο, τον Πρόεδρο του «Χαμόγελου Του Παιδιού» Κώστα Γιαννόπουλο, τον Γιάννη Κουράκη Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και Δήμαρχο Ηρακλείου, τον Ομότιμο Καθηγητή του ΕΚΠΑ Λαυρέντιο Δελασούδα, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Γιώργο Καστρινάκη, καθώς και μια σειρά άλλων επώνυμων προσωπικοτήτων προερχόμενων από τους χώρους των Γραμμάτων,της Τέχνης, των κοινωνικών διεκδικήσεων, της Πολιτικής, της Δημοσιογραφίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την Κυριακή27 Γενάρη στις 18:00, όσοι ακούσουν ζωντανά από το thisisradio.gr, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη νεανική εκπομπή «Με Άλλα Μάτια» κοινωνικοπολιτικής θεματολογίας εμπνευσμένη από το ομώνυμο blog (http://meallamatia.blogspot.com), που ξεκινούν ο Βαγγέλης Αυγουλάς και η Ελεάννα Φίλιου, προβάλλοντας ότι δεν προβάλλουν τα ανούσια τηλεπαράθυρα και τα επαναλαμβανόμενα πρωτοσέλιδα.

Εκτάκτως για την πρώτη Κυριακή 27 Γενάρη, η εκπομπή θα κρατήσει τέσσερεις ώρες (18:00-22:00) και θα τιμήσουν με τις συνεντεύξεις τους το “thisisradio”αναλυτικά οι κάτωθι (με αλφαβητική σειρά):

- Ασημακόπουλος Χάρης – Ηθοποιός

- Γιαννόπουλος Κώστας – Πρόεδρος «Χαμόγελο Του Παιδιού»

- Δελασούδας Λαυρέντιος – Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

- Ζενέτος Νίκος – Δήμαρχος Ιλίου

- Ζουγανέλης Γιάννης – Ηθοποιός

- Καρύδης Δημήτρης – Πρ.Βουλευτής Πα.Σο.Κ.

- Καστρινάκης Γιώργος – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών

- Κεκάτος Ευάγγελος – Αντιδήμαρχος Πρόνοιας, Πολιτισμού και Τουρισμού Δήμου Κεφαλονιάς

- Κουράκης Γιάννης – Δήμαρχος Ηρακλείου, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης

- Κωνσταντάρας Δημήτρης – Δημοσιογράφος, Συγγραφέας,πρ.Βουλευτής

- Λιόλιος Νικόλαος – Δήμαρχος Λοκρών, Αντιπρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου ΚΕΔΕ

- Μαντά Λένα – Συγγραφέας

- Μαρκοστάμος Παναγιώτης – Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας τυφλών, Γενικός Γραμματέας Πανελληνίου Συνδέσμου τυφλών

- Παπαντωνίου Κώστας – Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας

- Πατούλης Γιώργος – Πρόεδρος ΙΣΑ, Δήμαρχος Αμαρουσίου

- Τερζής Πασχάλης – Τραγουδιστής

- Τζιρίτα Μαρία – Συγγραφέας

Όλοι οι παραπάνω θα είναι σύντομα εκ νέου προσκεκλημένοι της εκπομπής, στελεχώνοντας αντίστοιχες ομάδες καλεσμένων για συζήτηση σε επίκαιρα θέματα του τομέα τους και διάλογο με τους ακροατές.

Την Κυριακή 26 Γενάρη από τις 6 το απόγευμα ως τις 10 το βράδυ, βλέπουμε το ραδιόφωνο «Με Άλλα Μάτια»!

Συντονιστείτε στο thisisradio.gr και κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook.

 











 
 

ΚΕΠΑ - ΦΟΡΕΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

 
ΚΕΠΑ: Φορέας παραγωγής φτώχειας και ένδειας…
Επιστολή τής Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία τής 24ης Ιανουαρίου 2013, προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κύριο Βρούτση, με θέμα: «Ζητείται η λήψη μέτρων για να μετατραπεί το ΚΕΠΑ από φορέα παραγωγής φτώχειας και ένδειας σε φορέα αντικειμενικής αξιολόγησης της αναπηρίας».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24.01.2013
 
ΚΕΠΑ: Φορέας παραγωγής φτώχειας και ένδειας…
Η ΕΣΑμεΑ καταγγέλλει για ακόμη μία φορά την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις συνθήκες λειτουργίες του ΚΕΠΑ, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί κατά καιρούς.

Το ΚΕΠΑ από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του έχει καταστεί Κέντρο που παράγει φτώχεια ένδεια και δυστυχία και έχει οδηγήσει σε αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρία και χρόνια πάθηση.
Ενάμισι χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του ο αριθμός των «φυλακισμένων» στις λίστες αναμονής αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις για επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας του.

Οι 59.000 «φυλακισμένοι» της παρούσας περιόδου ήταν 50.000 τον Ιούλιο του έτους 2012, ενώ τον Απρίλιο του ιδίου έτους 41.000. Σημαντικότερο είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς : υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν με μηδενικά οικονομικά μέσα λόγω του ότι κατά τους μήνες αναμονής της εξέτασης/επανεξέτασής τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές έχει ανασταλεί η χορήγηση της σύνταξής τους ή του αναπηρικού επιδόματος τους.

Καθημερινά στην Ε.Σ.Α.μεΑ. κατατίθενται καταγγελίες από άτομα με αναπηρία που βρίσκονται στις λίστες αναμονής επί μήνες. Πολλοί από αυτούς στέλνουν κραυγή αγωνίας αφού επί μήνες προσπαθούν να ζήσουν χωρίς της σύνταξη αναπηρίας τους ή το αναπηρικό επίδομα το οποίο για την πλειονότητα αποτελεί και το μοναδικό μέσο επιβίωσης. Παράλληλα, σωματεία ατόμων με αναπηρία στη νησιωτική Ελλάδα καταγγέλλουν με επίσημες επιστολές τους ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει λειτουργήσει υγειονομική επιτροπή με αποτέλεσμα στη λίστα αναμονής να προστίθενται νέα άτομα με αναπηρία.

Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική. Το ΚΕΠΑ εξελίσσεται πλέον σε νέο σύγχρονο Καιάδα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Η Επιστολή στο υπουργείο Εργασίας με προτάσεις ακολουθεί.

 
Αθήνα: 24-1-2013
Αρ. Πρωτ: 386

 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ

Πληροφορίες: Ε. Μπαρμπαλιά

Προς:
κ. Γ. Βρούτση Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής ασφάλισης και Πρόνοιας
ΚΟΙΝ: «Πίνακας Αποδεκτών»

Θέμα: «Ζητείται η λήψη μέτρων για να μετατραπεί το ΚΕΠΑ από φορέα παραγωγής φτώχειας και ένδειας σε φορέα αντικειμενικής αξιολόγησης της αναπηρίας»


Κύριε Υπουργέ,
Το ΚΕΠΑ από την πρώτη στιγμή λειτουργίας του έχει καταστεί Κέντρο που παράγει φτώχεια ένδεια και δυστυχία και έχει οδηγήσει σε αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρία και χρόνια πάθηση.

Ενάμισι χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του ο αριθμός των «φυλακισμένων» στις λίστες αναμονής αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις σας όπως και της Διοίκησης του ΙΚΑ για την άμεση επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας του.

Οι 59.000 «φυλακισμένοι» της παρούσας περιόδου υπενθυμίζουμε ότι ήταν 50.000 τον Ιούλιο του έτους 2012, ενώ τον Απρίλιο του ιδίου έτους έφταναν τις 41.000. Πίσω όμως από αυτούς τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να επιβιώσουν με μηδενικά οικονομικά μέσα λόγω του ότι κατά τους μήνες αναμονής της εξέτασης/επανεξέτασής τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές έχει ανασταλεί η χορήγηση της σύνταξής τους ή του αναπηρικού επιδόματος τους.

Καθημερινά στην Ε.Σ.Α.μεΑ. κατατίθενται καταγγελίες από άτομα με αναπηρία που βρίσκονται στις λίστες αναμονής επί μήνες. Πολλοί από αυτούς στέλνουν κραυγή αγωνίας αφού επί μήνες προσπαθούν να ζήσουν χωρίς της σύνταξη αναπηρίας τους ή το αναπηρικό επίδομα το οποίο για την πλειονότητα αποτελεί και το μοναδικό μέσο επιβίωσης.

Σωματεία ατόμων με αναπηρία στη νησιωτική Ελλάδα καταγγέλλουν με επίσημες επιστολές τους ότι εδώ και ένα χρόνο δεν έχει λειτουργήσει υγειονομική επιτροπή με αποτέλεσμα στη λίστα αναμονής να προστίθενται νέα άτομα με αναπηρία.

Συνοπτικά αναφέρουμε τα κυριότερα προβλήματα που η Ε.ΣΑ.μεΑ έχει εντοπίσει από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΠΑ και τα οποία συνεχίζονται έως και σήμερα:

  • Αναστολή καταβολής της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος για διάστημα πολλών μηνών έως ότου παραλάβει ο εξεταζόμενος τη Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής
  • Ανεπαρκής στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών και ειδικότερα των υγειονομικών επιτροπών που εξετάζουν άτομα με αναπηρίες ψυχικές, νευρολογικές και καρδιολογικές.
  • Ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο για την κατ’ οίκον υγειονομική εξέταση με αποτέλεσμα η εφαρμογή των όποιων εγκυκλίων για την κατ’ οίκον εξέταση εξαρτάται από την καλή θέληση των ιατρών του ειδικού σώματος του ΚΕΠΑ.
  • Έλλειψη διοικητικού προσωπικού για την έγκαιρη έκδοση των αποφάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών.
  • Υποχρέωση καταβολής του ποσού των 46€ ακόμα και για αιτούντες τη χορήγηση προνοιακού επιδόματος λόγω οικονομικής αδυναμίας (π.χ. άνεργοι). Η καταβολή του ποσού των 46€ και για την ένσταση του εξεταζόμενου για την απόφαση της Α/Βάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής.
  • Συνέχιση του άδικου συστήματος επανεξέταση ατόμων με αναπηρίες ή χρόνιες παθήσεις που ιατρικά κρίνονται μη αναστρέψιμες. 
  • Έλλειψη πρόβλεψης για την πλήρη κάλυψη ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων που έχει διακοπεί η καταβολή της σύνταξης τους ή η καταβολή προνοιακού επιδόματος. Η πρόβλεψη του συστήματος για την κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μόνο για την πρωτογενή πάθησή των αιτούντων που αναμένουν να εξεταστούν από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ αντιλαμβάνεστε ότι στερείται σοβαρότητας.

Κύριε Υπουργέ,
Η Ε.Σ.ΑμεΑ διαμηνύει ότι τα όρια αντοχής της αναπηρικής οικογένειας εξαντλούνται και ζητάει από εσάς να λάβετε υπόψη τις εμπεριστατωμένες προτάσεις της για τη λήψη νομοθετικών ρυθμίσεων και διαδικαστικών ενεργειών που θα εξομαλύνουν την τραγική αυτή κατάσταση.

Συγκεκριμένα προτείνουμε:

  • Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καθοριστεί ό περίπτωση που η έκδοση γνωμάτευσης πιστοποίησης και προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας καθυστερεί με ευθύνη του αρμόδιου φορέα πέραν του ενός μηνός η χορήγηση σύνταξης ή αναπηρικού επιδόματος δεν αναστέλλεται έως και την έκδοση της σχετικής γνωμάτευσης.
  • Νομοθετική ρύθμιση για τη αναδρομική χορήγηση συντάξεων και αναπηρικών επιδομάτων στους αιτούντες επανεξέταση της αναπηρία τους οι οποίοι είναι επί μήνες εγκλωβισμένοι στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.
  • Νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας, η Γνωμάτευση για την πιστοποίηση της αναπηρίας και τον προσδιορισμό του ποσοστού αναπηρίας που εκδίδεται από τα ΚΕΠΑ θα ισχύει για κάθε οικονομική και κοινωνική παροχή. Μέσω της ίδιας ρύθμισης ζητούμε να οριστεί ότι κατισχύουν προϊσχύουσες διατάξεις που αφορούν στην αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας.
  • Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα οριστεί ότι τα άτομα με αναπηρία/χρόνια πάθηση κατά το χρόνο αναμονής τους και για όσο διαρκεί η έκδοση της νέας γνωμάτευσης θα έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το ΙΚΑ ή τον οικείο ασφαλιστικό τους οργανισμό.
  • Άμεση λειτουργία της επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 3863/2010 ώστε να συμπληρωθεί η παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 3846/2010 με όλες τις κατηγορίες αναπηρίας και χρόνιας πάθησης που αποδεδειγμένα βάσει ιατρικών/επιστημονικών δεδομένων κρίνονται μη αναστρέψιμες.
  • Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καθοριστεί υποχρεωτική από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕΠΑ η κατ’ οίκον εξέταση των ατόμων με βαριά αναπηρία βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και προϋποθέσεων. Προτείνουμε έως ότου καταρτιστεί συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για την κατ’ οίκον εξέταση και εφόσον δεν είναι είναι δυνατή η μετακίνηση του εξεταζόμενου να μεταβαίνει στην οικία του, ιατρός εξειδικευμένος της ανάλογης αναπηρίας/πάθησης και σε συνάρτηση με τα στοιχεία του ιατρικού φακέλου να αποφασίζει για το προσδιορισμό του βαθμού αναπηρίας. Τα ανωτέρω υπό την προϋπόθεση ότι θα λειτουργήσει η διαδικασία δειγματοληπτικού ελέγχου για ευνόητους λόγους.
  • Μείωση του καθορισμένου αριθμού αιτήσεων (15) για αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις που παρουσιάζεται μεγάλος χρόνος αναμονής για την εξέτασή τους από εξειδικευμένους ιατρούς στην πάθησή τους (πχ. Ψυχιατρικές, καρδιολογικές, νευρολογικές).
  • Άμεση εφαρμογή του άρθρου 6 του ν. 3863/2010 το οποίο προβλέπει τη συμμετοχή ιατρών όλων των ασφαλιστικών φορέων και ιατρών του Ε.Σ.Υ στις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ ώστε να καταστεί επαρκής η στελέχωση των υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου. Είναι άξιο απορίας πως ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης δηλώνει επισήμως ότι οι επιτροπές από 500 με 600 έχουν αυξηθεί το μήνα Οκτώβριος στις 1340, ενώ την ίδια περίοδο ο αριθμός αυτών που βρίσκονται στις λίστες αναμονής παραμένει στάσιμος.
  • Εκπόνηση των προγραμμάτων ειδικής εκπαίδευσης των ιατρών του ειδικού σώματος και ανανέωσή τους σε κάθε επικαιροποίηση του πίνακα προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας.
  • Νομοθετική ρύθμιση για να καταστεί υποχρεωτικά προσβάσιμο το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και οι παρεχόμενες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών των ΚΕΠΑ σε όλα τα άτομα με αναπηρία (κινητική αναπηρία, αισθητηριακές αναπηρίες κ.λπ.).
  • Άμεση λήψη ενεργειών για την μετακίνηση υπαλλήλων του δημοσίου που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ώστε να στελεχωθούν επαρκώς οι διοικητικές υπηρεσίες των διευθύνσεων ΚΕΠΑ οι οποίες υπολειτουργούν μετά τη μαζική αποχώρηση υπαλλήλων λόγω συνταξιοδότησης. Επισημαίνουμε ότι η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων έχει ως αποτέλεσμα και την πολύμηνη αναμονή έκδοσης των αποφάσεων μετά την εξέταση των ενδιαφερομένων από τις Υγειονομικές Επιτροπές.
  • Άμεση πρόσληψη διερμηνέων ελληνικής νοηματικής γλώσσας στα ΚΕΠΑ με σύμβαση έργου για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας των κωφών βαρήκοων με τους υπαλλήλους των διοικητικών υπηρεσιών των ΚΕΠΑ και τα μέλη των υγειονομικών επιτροπών κατά την εξέτασή τους.

Κύριε Υπουργέ,
Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική. Οι δηλώσεις για άκνοες προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα λειτουργίας του ΚΕΠΑ και η και αδιαμφισβήτητα θέληση των αρμοδίων δυστυχώς δεν αποτυπώνονται στην πραγματικότητα. Το ΚΕΠΑ εξελίσσεται πλέον σε νέο σύγχρονο Καιάδα για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ οι φορείς μέλη της, σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα σε κάθε γωνιά της χώρας απαιτεί εδώ και τώρα την υιοθέτησή των προτάσεων της, τις οποίες έχει θέσει από την αρχή του σχεδιασμού οργάνωσης και λειτουργίας του.
Είναι βέβαιο ότι εάν είχαμε εισακουστεί δεν θα μιλάγαμε τώρα για σύγχρονο Καιάδα. Ανατρέψτε τώρα αυτή την κατάσταση.

 
Με εκτίμηση

           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

     Ι. ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ                                                                             ΧΡ. ΝΑΣΤΑΣ

 

 

 

 
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ:
 
- Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά

- Γραφείο Πρόεδρου ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλου

- Γραφείο Προέδρου ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη

- Πρόεδρο και μέλη Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων

- κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, Υφυπουργό Εργασίας

- κ. Π. Κόκκορη, Γεν. Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης

- κ. Ευ. Μπέκου, Γεν. Γραμματέα Πρόνοιας

- κ. Β. Κοκκινάκη, Γεν. Διευθυντή Πρόνοιας

- κ. Μανθοπούλου, Προϊσταμένη Δ/νσης Προστασίας ΑμεΑ

- κ. Ρ. Σπυρόπουλο, Διοικητή ΙΚΑ

- κ. Δ. Πατσούρη Yποδιοικητή ΙΚΑ κ. Ε. Νιαρχάκου, Προϊσταμένη Δ/νσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας

- Φορείς - Μέλη Ε.Σ.ΑμεΑ

 
Πηγή: http://www.esaea.gr/

26 ΓΕΝΑΡΗ - ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 2013




 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
Ένας χρόνος λειτουργίας - Τί πετύχαμε το 2012 - Τί στοχεύουμε το 2013 - Κοπή Βασιλόπιτας από τον Αρχιεπίσκοπο κκ Ιερώνυμο Β
 Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, συμπληρώνοντας ένα χρόνο λειτουργίας του, σας προσκαλεί, πρωτοστατούντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου κκ Ιερωνύμου Β,
το Σάββατο 26/1/2013 και ώρα 12:00μμ Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος  σε εκδήλωση με θέμα:
"Ένας χρόνος λειτουργίας - Τί πετύχαμε το 2012 - Τί στοχεύουμε το 2013 για την πρωτοβάθμια περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών"
Κατά την εκδήλωση ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κκ Ιερώνυμος Β θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα στο χώρο του Ιατρείου
 «για να μην αφήσουμε τον ανασφάλιστο ασθενή μόνο του»
 
Για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής
ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών         Ο Γεν. Διευθυντής της  ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ                                       ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΤΣΑΣ
 
 


Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

CRAZY WHEELS - ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ

Στα πλαίσια του σχεδίου “Crazy Wheels”, πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε Δράση» του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, φιλοξένησε από 17 έως 20 Ιανουαρίου 2013, 11 άτομα από την ομάδα Α.Με.Α Sprijin si Dezvoltare της Ρουμανίας.
 
Την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 9.30 στο Κλειστό Γυμναστήριο Ιλίου «Γ. Κακούρης» πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ημερίδα Boccia όπου παρουσιάστηκαν αθλητικές και χορευτικές δραστηριότητες που είχαν προετοιμαστεί από τα μέλη των δύο ομάδων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μαθητές από το Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ιλίου καθώς και αθλητές από το Αθλητικό Σωματείο Α.Με.Α Άγιος Χριστόφορος.

Στις τρεις συνολικά μέρες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και εργαστήρια με τα μέλη των δύο ομάδων και ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα που ξεκίνησε και δουλεύτηκε ταυτόχρονα στις 2 χώρες από τον Οκτώβριο του 2012. Σκοπός του προγράμματος ήταν η προσέγγιση των νέων με και χωρίς αναπηρία από τις δύο χώρες μέσα από τον αθλητισμό και ειδικότερα μέσα από την κοινή συμμετοχή σε δραστηριότητες και παιχνίδια με επίκεντρο των δραστηριοτήτων το Boccia.



 

 
 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ''ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ''

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
Η ''Δημοκρατική Συνεργασία - Νίκος Ζενέτος'' σας προσκαλεί στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του 2013,
που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Ιλίου την
Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013
ώρα 7:00 μ.μ.
 
 
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
σας προσκαλεί την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 11 π.μ.
στην παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό
«Κάνε τη Διαφορά. Μίλα Τώρα» 
στο ξενοδοχείο Hilton Athens, αίθουσα «Γαλαξίας»  
 
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο αξιότιμος Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα παρουσιαστούν επίσης:
  • Το Ευρωπαϊκό Έργο Ευρωπαϊκή «Ευρωπαϊκή καμπάνια κατά του Σχολικού Εκφοβισμού» στο πλαίσιο του οποίου προτείνεται η ευρωπαϊκή καμπάνια, αποτέλεσμα της έρευνας που διεξήχθη υπό το συντονισμό του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 16.262 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 6 ευρωπαϊκά κράτη (Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία).
  • Το εκπαιδευτικό εργαλείο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Ευρωπαϊκή καμπάνια κατά του Σχολικού Εκφοβισμού» με στόχο τη συμβολή στην αντιμετώπιση του φαινομένου και θα είναι διαθέσιμο στους μαθητές, εκπαιδευτικούς μέσω διαδικτύου.
 
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση του εκπαιδευτικού εργαλείου στους εκπαιδευτικούς που θα παρίστανται.
 
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί μέσω live streaming στα 6 Ευρωπαϊκά κράτη που συμμετείχαν στο Έργο στην Ηλεκτρονική Δ/νση: http://www.e-abc.eu/gr/.
 
 

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΛΕΝΑ ΜΑΝΤΑ ΣΤΟ 'MEALLAMATIA'

Η Λένα Μαντά με τιμά με τη φιλία της από το 2008, όπου γνωριστήκαμε στην παρουσίαση του «Μάτια Μου» της Μαρίας Τζιρίτα και από τότε κρατήσαμε επαφή. Αραιή χρονικά επαφή, μα ουσιαστική και αδιάλειπτη πνευματικά. Και τώρα τιμά και το «meallamatia» με μια αποκλειστική της συνέντευξη.
 
Την ευχαριστώ θερμά!
Β. Αυγουλάς.
 
- Κάθε πότε ξεκινά μια συγγραφέας να γράφει ένα καινούριο βιβλίο; Τα κίνητρα για να ξεκινήσετε να γράφετε ένα μυθιστόρημα είναι πάντα τα ίδια;
«Η χρονική στιγμή που αρχίζω ένα βιβλίο είναι η ίδια πάντα: Όταν αισθάνομαι το μυαλό μου να υπερφορτίζεται, να γεμίζει από την ιστορία, όταν οι ήρωες μιλούν και καμιά φορά όλοι μαζί και πνίγουν όλες τις άλλες φωνές τριγύρω, τότε ξέρω πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσω να γράφω. Τα κίνητρα, το έναυσμα όμως, διαφέρει σε κάθε βιβλίο. Είναι διαφορετική η έμπνευση που τα πυροδοτεί. Άλλοτε είναι κάτι που άκουσα τυχαία, αλλά τις περισσότερες φορές είναι κάποιος χαρακτήρας που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και θέλησα να στήσω έναν μύθο ολόγυρά του.»
 
- Είστε ήδη πολυγραφότατη και επιτυχημένη συγγραφέας. Ποιό είναι το μυστικό και η συνταγή της επιτυχίας;
«Αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν υπάρχει απάντηση! Συνταγές έχουν τα γλυκά και τα φαγητά. Η επιτυχία εκτός από το ταλέντο που δίνει ο Θεός, χρειάζεται δουλειά σκληρή, απαιτητική και καμιά φορά ψυχοφθόρα. Χρειάζεται πείσμα και αντοχές, υπομονή και επιμονή. Αν αυτά στοιχειοθετούν μια συνταγή… τότε σας την έδωσα!»

- Υπάρχει κάποιος συγγραφέας που θαυμάζετε και αγαπάτε πολύ και θα θέλατε ίσως κάποια στιγμή να προλογίσει και ένα βιβλίο σας;
«Δεδομένου ότι διαβάζω μόνο έλληνες συγγραφείς, υπάρχουν πολλοί που αγαπώ και θαυμάζω και θ’ αδικούσα πολλούς, αν έλεγα έστω και έναν. Παρ’ όλα αυτά, ήταν για μένα ύψιστη τιμή, όταν το 2010, παρέλαβα το βραβείο ''Γυναίκα της Χρονιάς'' από τα χέρια του κ. Βασίλη Βασιλικού. Θεωρώ ότι προλόγισε εμένα την ίδια και το σύνολο του έργου μου και όχι ένα μόνο από τα βιβλία μου!»
 
- Κάποιος που ξέρει καλά τη Λένα Μαντά, θα δει να καθρεφτίζονται πτυχές του χαρακτήρα της, βιώματα της και προσωπικές της στιγμές στα βιβλία της;
«Άπειρες! Μέσα στα βιβλία μου θα βρει εμένα την ίδια και τις απόψεις μου για πολλά θέματα. Σε ένα ή δύο από τα βιβλία μου βέβαια, θα βρει και προσωπικές μου στιγμές, αλλά δεν έχω τίποτα να κρύψω για να προσπαθήσω να τις καμουφλάρω. Στις παρουσιάσεις μου λέω, ότι σαν χαρακτήρα, με κρατάει από το ένα χέρι η Ελπίδα από το Βαλς με δώδεκα θεούς και από το άλλο η Μαρκέλλα από το Τελευταίο τσιγάρο. Βιώματά μου υπάρχουν κυρίως σε αυτό το τελευταίο και λίγο στην Άλλη πλευρά του νομίσματος.»

- Ποιά είναι τα χόμπι της Λένας Μαντά και πώς γεμίζετε τον ελεύθερο χρόνο σας;
«Όταν δεν γράφω, διαβάζω πολύ και συνεχώς. Όταν γράφω, το χειμώνα δηλαδή, με ξεκουράζει πολύ να λύνω σταυρόλεξα και να κεντάω. Ειδικά μετά από μια απαιτητική μέρα σε κάποιο βιβλίο μου, ξεχνιέμαι με τις κλωστές και τους καμβάδες μου!»

- Υπάρχει τώρα κάτι στα σκαριά και τι να περιμένουμε από σας στο μέλλον;
«Στο άμεσο μέλλον, τον Μάιο δηλαδή, θα κυκλοφορήσει το νέο μου βιβλίο με τίτλο «Με λένε Ντάτα» και θα περιγράφει την ζωή της Αλεξάνδρας που γνωρίσαμε στο Όσο αντέχει η ψυχή. Αυτή την στιγμή βέβαια, εγώ δουλεύω το επόμενο βιβλίο για τον Μάιο του 2014, αλλά είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι γι αυτό!»
 
- Έχετε πει παλαιότερα ότι κάθε σας βιβλίο το αγαπάτε και για έναν ξεχωριστό λόγο. Θέλετε να μας δώσετε ένα χαρακτηριστικό για ένα ένα τα βιβλία σας ως τώρα;
«Ξεκινώντας με το ''Βαλς με δώδεκα θεούς'' θα πω ότι το αγαπώ πολύ γιατί το θεωρώ και όχι άδικα, το γούρι μου! Με αυτό ξεκίνησα την θαυμάσια συνεργασία μου με τις εκδόσεις Ψυχογιός, από την οποία έχω πάρει μόνο χαρές μέχρι τώρα και παράλληλα ήταν και το πρώτο που μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη και προβάλλεται ήδη στην Κύπρο.
Η αγάπη μου για την ''Θεανώ την λύκαινα της Πόλης'', θεωρώ ότι δείχνει την αγάπη κάθε ανθρώπου για τις ρίζες του και η Πόλη ασκεί αιώνια γοητεία, έτσι κι αλλιώς.
''Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι'', το αγαπώ γιατί ήταν εκείνο που ουσιαστικά με σύστησε στους αναγνώστες και του οφείλω την ανακάλυψή μου από τον κόσμο.
''Την άλλη πλευρά του νομίσματος'', γιατί ουσιαστικά είναι η βιογραφία του άντρα μου.
Για το ''Έρωτας σαν βροχή'' δεν θα μπορούσα να αισθανθώ παρά μόνο έρωτα που δεν ξεπέρασα ποτέ, ενώ ''Το Τελευταίο τσιγάρο'' το ξεχωρίζω για την αλήθεια που έκρυβε, το ''Χωρίς χειροκρότημα'' για την Βένια που δημιούργησα εξαιτίας του. Το ''Δεν μπορεί θα στρώσει τώρα'', για έναν και μόνο σημαντικό λόγο το αγαπώ και το ξεχωρίζω. Γιατί μου έδωσε την δυνατότητα να βοηθήσω το ΚΕΘΕΑ Διάβαση, αφού τόσο ο εκδότης μου ο κ. Ψυχογιός όσο και εγώ, διαθέσαμε τα κέρδη μας για να το ενισχύσουμε. Όσο για το τελευταίο μου, το ''Όσο αντέχει η ψυχή'', δεν ξέρω αν το αγαπώ ή αν απλώς σέβομαι την ηρωίδα του για όσα άντεξε. Αυτό που θα έρθει όμως, ομολογώ ότι μ’ έχει συνεπάρει απόλυτα!»
 
- Σε όλη σας αυτήν την πορεία στη λογοτεχνία, νιώθετε την ανάγκη να αναφέρετε και να ευχαριστήσετε κάποιους ανθρώπους που σας βοήθησαν να φτάσετε ως εδώ και σας στηρίζουν μέχρι σήμερα;
«Έναν και μόνο : Ο κύριος Θάνος Ψυχογιός ήταν για μένα το Α και το Ω της συγγραφικής μου πορείας και όσο ζω θα του λέω ευχαριστώ και πάλι δεν θα είναι αρκετό, πιστέψτε με. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο σημαντικό είναι ο εκδότης σου να είναι τόσο καλός, τόσο έντιμος, τόσο εμψυχωτικός, να πιστεύει σε σένα και να σε στηρίζει σε κάθε σου βήμα. Μαζί με εκείνον φυσικά θέλω να ευχαριστήσω και όλα τα τμήματα του εκδοτικού οίκου, που δουλεύουν με κέφι και ενέργεια για κάθε βιβλίο δικό μου αλλά και των άλλων ομότεχνων που έχουμε την χαρά μιας τόσο όμορφης συνεργασίας.»
- Ένα μήνυμα της Λένας Μαντά στους αναγνώστες της για τη νέα χρονιά;
«Η χρονιά που έφυγε, ήταν αναμφίβολα όχι απλώς δύσκολη, αλλά τρομακτική! Είδαμε την ζωή μας ν’ αλλάζει και όχι προς το καλύτερο. Μόνο που ένα μεγάλο κακό, γεννάει πάντα ένα μεγάλο καλό. Ας είναι το 2013 η μάνα που θα γεννήσει αυτό το μεγάλο καλό. Ας είναι αυτή η χρονιά το εφαλτήριο για ένα μέλλον καλύτερο, ας μας δώσει αιτίες για να χαμογελάσουμε επιτέλους!»

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Λένα Μαντά γεννήθηκε στην Κων/πολη και ήρθε στην Ελλάδα σε μικρή ηλικία. Σπούδασε νηπιαγωγός, χωρίς ποτέ να θελήσει ν’ ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Για τρία χρόνια, είχε δικό της θίασο κουκλοθέατρου με έργα δικής της συγγραφής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε τοπικές εφημερίδες και για δύο χρόνια διέτελεσε διευθύντρια προγράμματος ραδιοφωνικού σταθμού των Β. προαστίων Αττικής. Είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά και μένει μόνιμα στο Καπανδρίτι Αττικής.
Βραβεύτηκε «Συγγραφέας της Χρονιάς» από το περιοδικό Life & style, το 2009 και το 2011.
Το Βιβλίο της Θεανώ η λύκαινα της Πόλης, μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα Τουρκικά, ενώ το βιβλίο της Έρωτας σαν βροχή, μεταφράστηκε και κυκλοφορεί στα Αλβανικά, ενώ ετοιμάζεται το Βαλς με δώδεκα θεούς να κυκλοφορήσει στην Κίνα. Παράλληλα, το συγκεκριμένο βιβλίο μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη όπου προβάλλεται με μεγάλη επιτυχία από τον ΑΝΤ 1 Κύπρου.
Από τις εκδόσεις Ψυχογιός, συνολικά κυκλοφορούν τα βιβλία:
Βαλς με δώδεκα θεούς  2005
Θεανώ η λύκαινα της Πόλης  2006
Το σπίτι δίπλα στο ποτάμι  2007
Η άλλη πλευρά του νομίσματος  2008
Έρωτας σαν βροχή  2009
Το τελευταίο τσιγάρο  2010
Δεν μπορεί θα στρώσει  2010
Χωρίς χειροκρότημα  2011
Όσο αντέχει η ψυχή  2012
Και ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει και το επόμενο μυθιστόρημα της με τίτλο «Με λένε Ντάτα…»
 


Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ

Συναισθηματική αναπηρία, μία διαφορετική μορφή αναπηρίας.
Στις μέρες μας, η συναισθηματική αναπηρία θεωρείται μία μορφή άμυνας στις αλλοτριωτικές συνθήκες διαβίωσης που επιβάλλει η κρίση. Γινόμαστε συναισθηματικά ανάπηροι για να βιώσουμε με το λιγότερο οδυνηρό τρόπο την καταχνιά της σκληρής πραγματικότητας. Δεν ενεργοποιούνται τα συναισθήματα για να μη νιώθουμε λύπη, αγανάκτηση, κοροϊδία. Όλα βαίνουν καλώς για τους απαθείς και κλεισμένους στο συναισθηματικό καβούκι τους, δεν επηρεάζονται ή πιστεύουν ότι δεν επηρεάζονται από τα μέτρα λιτότητας. Νιώθουν ένα είδος ασφάλειας, η συναισθηματική ακαμψία αποτελεί άμυνα για αυτούς. Σύμφωνα με κοινωνικές έρευνες οι άντρες είναι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη τάση για συναισθηματική αναπηρία.
 
Είμαστε στο δρόμο και κάποιος συνάνθρωπός μας κινητικά ανάπηρος μας ζητάει βοήθεια να διασχίσει το δρόμο, αδιαφορούμε. Παρκάρουμε χωρίς τύχεις και ενδοιασμούς σε χώρους πάρκινγκ για ΑμεΑ. Δε δίνουμε ποτέ βοήθεια χρηματική ή οποιαδήποτε είδους βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Δε μας ενδιαφέρει τίποτα, παρά μόνο ο εαυτός μας. Το συναίσθημα είναι μία άγνωστη λέξη για εμάς. Δε μπορούμε να νιώσουμε πόνο, θλίψη, χαρά ή έστω θυμό. Η απάθεια, η συναισθηματική αναπηρία είναι οι λέξεις που μας χαρακτηρίζουν. Σας έχουν τύχει τα παραπάνω; Σας έχει τύχει να νιώθετε συναισθηματικά νεκροί; Να μη νιώθετε τίποτα για κανέναν. Ούτε αγάπη, ούτε μίσος, ούτε θυμό...ΤΙΠΟΤΑ.
 
Να αισθάνεστε ότι δεν έχετε τίποτα μέσα σας για να δώσετε και υποσυνείδητα, να αρνείστε να πάρετε από μια σχέση;
Να υπάρχουν δίπλα σας άνθρωποι που ξέρετε ότι σας αγαπάνε κι εσείς να μη μπορείτε να νιώσετε τίποτα για αυτούς;
Να υπάρχει μέσα στην ψυσή σας ένα απόλυτο κενό; 
 
Άν λοιπόν συμβαίνουν αυτά, τότε έχουμε να κάνουμε με μία διαφορετική μορφή αναπηρίας, τη συναισθηματική αναπηρία!
 
Στις μέρες μας η συναισθηματική αναπηρία θεωρείται μια μορφή άμυνας στις αλλοτριωτικές συνθήκες διαβίωσης που επιβάλλει η κρίση. Γινόμαστε συναισθηματικά ανάπηροι για να βιώσουμε με το λιγότερο οδυνηρό τρόπο την καταχνιά της σκληρής πραγματικότητας. Δεν ενεργοποιούνται τα συναισθήματα για να μη νιώθουμε λύπη, αγανάκτηση, κοροϊδία. Όλα βαίνουν καλώς για τους απαθείς και κλεισμένους στο συναισθηματικό καβούκι τους, δεν επηρεάζονται ή πιστεύουν ότι δεν επηρεάζονται από τα μέτρα λιτότητας. Νιώθουν ένα είδος ασφάλειας, η συναισθηματική ακαμψία αποτελεί άμυνα για αυτούς. Σύμφωνα με κοινωνικές έρευνες οι άντρες είναι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη τάση για συναισθηματική αναπηρία. 
 
Πολλές φορές θεωρείται και προσόν, αν σκεφτεί κανείς ότι διευθυντές και υψηλά στελέχη κατέχουν ακριβώς υψηλή θέση στην κοινωνική ιεράρχηση, επειδή έχουν πάθε ένα είδος στείρωσης των συναισθημάτων. Οι συναισθηματισμοί όταν κυριαρχούν στον ψυχικό κόσμο του ατόμου, δεν του εξασφαλίζουν τη σίγουρη επιτυχία, γιατί μετριάζουν την ισχυρή του θέληση για ατομική επιτυχία και κέρδος, δίνοντας και μια βαρύτητα στο κοινωνικό καλό. Χάνεται λοιπόν η ψυχρή λογική και το άτομο αποπροσανατολίζεται από το στόχο που είναι ατομικός και μόνο...Ο στόχος εμπεριέχει και το κοινωνικό σύνολο πλέον.
 
Είναι αλήθεια ότι τις περισσότερες φορές ο άνθρωπος πετυχαίνει πράγματα  όταν κινείται στα όρια της ψυχρής λογικής. Αυτή είναι που τον κάνει να σκέπτεται όλες τις πτυχές του στόχου και να μην ξεφεύγει από αυτές. Τα συναισθήματα δεν είναι αντικειμενικά, ενεργοποιούν τον υποκειμενικό παράγοντα και πολλές φορές παραποιούν την πραγματικότητα, γιατί εμπλέκουν τη φαντασία και τα προσωπικά πιστεύω. Ωστόσο, το συναίσθημα είναι εκείνο που δίνει χρώμα στη λογική...Και σίγουρα είναι ανάπηρος όποιος δεν έχει συναίσθημα, όχι γιατί του λείπει μέλος του σώματος, αλλά γιατί απουσιάζει κομμάτι της ψυχής.
 
Βάλτε συναίσθημα σε ότι κάνετε, είτε πρόκειται για δουλειά, είτε πρόκειται για χόμπι. Βάλτε συναίσθημα στις σχέσεις σας με τους άλλους. Είναι πλέον το μόνο ανέξοδο μα τόσο πολύτιμο αγαθό. Η ανθρωπιά, η ζεστασιά, ένα χαμόγελο και ένα ευθύ βλέμμα είναι τα στοιχεία που θα ενώσουν το διαλυμένο πάζλ της κοινωνίας. Η απομόνωση, η συναισθηματική ακαμψία και η ένταξη στα γρανάζια ενός ιλιγγιώδους ρυθμού ζωής μας κάνουν ρομπότ. Η αδιαφορία για ους άλλους στην ουσία είναι αδιαφορία για εμάς τους ίδιους, γιατί και εμείς μέρος του όλου είμαστε! Κρίκους αλυσίδας αποτελούμε! Συναίσθημα αλλά και λογική λοιπόν δυο όροι αλληλεξαρτώμενοι.
 
Η απουσία του ενός από τους δύο κρίνεται άκρως επικίνδυνη για όλους μας. Η πρόοδος δεν επιτυγχάνεται χωρίς λογική, αλλά και όταν απουσιάζει το συναίσθημα πέφτουμε στην αποτελμάτωση του εαυτού μας, σε μια σύγχρονη μορφή αναπηρίας, τη συναισθηματική αναπηρία! Που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή αλλά και την υγεία του ίδιου του ατόμου.
 
Τα άτομα που έχουν συναισθηματική αναπηρία είναι τα κατεξοχήν ευάλωτα σε κρίσεις πανικού. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα έρχονται στην επιφάνεια σε ανύποπτο χρόνο, έχοντας σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική αλλά και σωματική υγεία. Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον, η μουσική , το θέατρο, ακόμα και δραστηριότητες όπως θεραπευτική ιππασία θεωρείται ότι αναμοχλεύουν τον εσωτερικό μας κόσμο και ενεργοποιούν τα νεκρά συναισθήματα. Η συναισθηματική απάθεια και αδιαφορία είναι ένα οχυρό που προφυλάσσει το άτομο από τον ψυχικό πόνο και την απογοήτευση.
Δεν περιμένει τίποτα , δεν απαιτεί, δεν συμμετέχει και κατά συνέπεια αυτών δεν εξοργίζεται, δεν αντιδρά σιωπηλό παρακολουθεί τα κοινωνικά δρώμενα και μόνο η ψυχρή λογική το διακατέχει.
 
Αδιαμφισβήτητα η συναισθηματική αναπηρία οδηγεί σε ακρωτηριασμένες προσωπικότητες. Χωρίς συναίσθημα η ζωή μας θα ήταν άνυδρη έρημος! Χωρίς μια όαση, χωρίς λουλούδια και καρπούς, χωρίς ήλιο παρά μόνο σκιές. Χωρίς συναίσθημα δε θα υπήρχε τέχνη, δε θα υπήρχε η συγκίνηση του δημιουργού που αποτελεί προϋπόθεση της τέχνης. Τέχνη είναι η αποτύπωση των συναισθημάτων. Χωρίς τέχνη ούτε πολιτισμός, χωρίς πολιτισμό ούτε άνθρωποι θα υπήρχαν, αλλά μόνο ζώα. Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους στο χρόνο οφείλεται και στο συναίσθημα που ενεργοποιεί και μεταποιεί τις αρχέγονες μορφές αντίδρασης σε πολιτισμικά στοιχεία.
 
Σε σιωπηλούς καιρούς πρέπει να δώσουμε τέλος στη συναισθηματική μας φίμωση. Με νεκρά συναισθήματα δεν πάμε μπροστά. Ο ποιητής Γ. Σεφέρης είχε πει: Ανεξήγητο δεν καταλαβαίνω τους ανθρώπους όσο και να παίζουν με τα χρώματα είναι όλοι τους μαύροι! Ας πετάξουμε λοιπόν από τη ζωή μας όλα εκείνα που μας μαυρίζουν, μας νεκρώνουν και μας απομονώνουν.
Η κυρία Χαρμπέα Ιωάννα είναι κοινωνιολόγος/εγκληματολόγος απόφοιτη Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργαζόμενη σε Βοήθεια στο Σπίτι στα Μεγάλα Καλύβια στο δήμο Τρικκαίων.
 
Πηγή: http://www.tovima.gr/