meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΤΟ RUGBY ΣΕ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΑΜΑΞΙΔΙΟ ΗΡΘΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

 
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο προπονητικό πρόγραμμα Rugby, με αμαξίδιο που διοργάνωσε το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο  «Άλλη όψη» www.alli-opsi.gr το οποίο πραγματοποιηθηκε στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο προσέλκυσης νέων παικτών και προώθησης του αθλήματος.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα "Goal News", την Κυριακή 10 Μαϊου 2013 άνθρωποι με τετραπληγία, που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με το άθλημα καθώς και φίλοι τους δοκίμασαν αγωνιστικά καθίσματα, παρακολούθησαν την παρουσίαση του αθλήματος αλλά και τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα.
 
Κατα τη διάρκεια του τριημέρου παίκτες και προπονητής από το εξωτερικό μετέφεραν τεχνογνωσία στο υπό σύσταση αθλητικό σωματείο Rugby με αμαξίδιο Δούρειος Ίππος. Τη σύσταση του σωματείου έχει αναλάβει νομικά, ο δικηγόρος Βαγγέλης Αυγουλάς.
 
Το «Με Άλλα Μάτια» συνάντησε και μίλησε με αθλητές και εθελοντές: «Πρόκειται για το μοναδικό άθλημα που μπορούν να παίξουν αξιοπρεπώς τετραπληγικοί», μας εξηγεί ο πρόεδρος του υπό σύσταση σωματείου και αθλητής κ. Θοδωρής Σαμονάς και συμπληρώνει: «Είναι ένα δυναμικό και με τακτική άθλημα. Καθένας παρά την αναπηρία του έχει και έναν ρόλο στην ομάδα, είναι ενεργός και απαραίτητος και αυτό είναι και το σημαντικότερο για τους αθλητές με αναπηρία».
 
Ο προπονητής Alfredo Alvarez από τη Σουηδία  ευχαρίστησε για τη τριήμερη διοργάνωση και δήλωσε «Ήταν μια υπέροχη εμπειρία να συναντήσω όλους τους παίκτες και πάλι! Αυτό που με εξέπληξε είναι πόσο πολύ βελτιώθηκαν αλλά και πόσο μεγάλωσε ο αριθμός αθλητών».
 
 Στην λαμπρή εκδήλωση παρευρέθησαν η αντιπροσωπεία της εθνικής ομάδας Rugby, καθώς και η Σοφία Μπελόκα, Ελληνίδα classifier και διαιτητής του Rugby με αναπηρικό αμαξίδιο. Επίσης τις εκδηλώσεις παρακολούθησε ο Αντιδήμαροχος Ιλίου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος δοκίμασε και ο ίδιος αγωνιστικό αμαξίδιο και με τη βοήθεια εθελοντών γνώρισε βιωματικά το νέο άθλημα και κατ' ευχαριστήθηκε την ελευθερία κινήσεων που του έδινε το άδειο γήπεδο.

 
Από τυς εμψυχωτές της ομάδας, ο αθλητής Παναγιώτης Πιτσίνιαγκας μας εξηγεί: «Το Rugby σε αμαξίδιο παίζεται σε γήπεδο Μπάσκετ και η μπάλα είναι ειδική, μοιάζει με αυτή του Βόλεϊ. Κάθε ομάδα έχει τέσσερεις παίκτες, με διαφορετικό βαθμό ικανότητας κάθε ένας. Η ομάδα κρίνεται από το άθροισμα του βαθμού ικανότητας όλων. Τα αμαξίδια, διαφορετικά από τα συνηθισμένα, διακρίνονται σε αμυντικά και επιθετικά. Τα αμυντικά αμαξίδια φέρουν επιπρόσθετα και ένα γάντζο. Για να σημειωθεί γκολ πρέπει και η μπάλα και ο παίκτης και το αμαξίδιό του να περάσουν τη γραμμή του τέρματος! Εκεί γίνονται ομηρικές μάχες αφού οι αντίπαλοι αμυντικοί πέφτουν ολόκληροι μαζί με το αμαξίδιο τους πάνω στους επιθετικούς παίκτες για να τους ανακόψουν»!
 
Αθόρυβη μα πολύτιμη συμπαραστάτρια εδώ και ένα χρόνο, η εθελόντρια Θάλεια Κιούση μιλά στο «Με Άλλα Μάτια» γι’αυτή τη σημαντική προσπάθεια που στόχο έχει να βγάλει τους τετραπληγικούς από τα σπίτια τους: «Στο γήπεδο είναι το μόνο μέρος που ο τετραπληγικός χρησιμοποιεί άφοβα το αναπηρικό του αμαξίδιο ως μέρος του σώματός του. Πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση για να μεταφέρουμε τους αθλητές στα αμαξίδιά τους, να τους φοράμε τα ειδικά γάντια που χρειάζονται, να τους σηκώνουμε από τις μάχες σώμα με σώμα στον αγωνιστικό χώρο. Δε μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά μας πέρυσι όταν στην Ιταλία ένα τσούρμο φίλοι και μια παρέα εθελοντών πήγαμε και πήραμε Ευρωπαϊκό κύπελλο από το πουθενά! Πρόσφατα έπιασα δουλειά και στενοχωριέμαι που δε μπορώ να είμαι και τις δύο φορές τη βδομάδα στις προπονήσεις των παιδιών. Συχνά κρυφά μέσα μου θέλω να μη συμπληρώνεται κάποια ομάδα σε κάποια προπόνηση για να δεθώ στο καρότσι και να μπω να παίξω εγώ»!
 
Τις προσπάθειες των αθλητών στηρίζει με χορηγία της και η Τράπεζα "HSBC"
 
Στοιχεία επικοινωνίας:
Δούρειος Ίππος: wheelchairrugbyhellas@gmail.com , τηλ.  69 49 86 90 18
Άλλη Όψη:  www.alli-opsi.gr  info@alli-opsi.gr , τηλ. 69 36 17 49 17
 

ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΠΟΥ "ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΙ" ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΤΟΥ ΜΩΡΟΥ

 
Το κλάμα μπορεί να είναι ένα παράθυρο στον εγκέφαλο, κατά τους επιστήμονες. Με δεδομένο ότι μεγαλύτερα άτομα με αυτισμό παράγουν ασυνήθεις ήχους, ίσως και οι ήχοι που παράγουν τα βρέφη οδηγήσουν σε πρώιμη διάγνωση του αυτισμού.
 
Οι γονείς συνδέουν το κλάμα του μωρού με την πείνα, τον πόνο ή την ενόχληση, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν ότι κρύβει πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του βρέφους.
 
 
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Brown και το νοσοκομείο Γυναικών και Βρεφών του Rhode Island ανέπτυξαν ένα ηλεκτρονικό εργαλείο το οποίο μπορεί να αναλύσει το κλάμα του μωρού.
 
Μέσω του υπολογιστή, λοιπόν, θα είναι δυνατόν να εντοπιστούν τα παιδιά με νευρολογικά προβλήμτα ή αναπτυξιακές δυσλειτουργίες. Εκτιμούν ότι μπορεί να τους οδηγήσει ακόμη και στον εντοπισμό αυτισμού στα βρέφη.
 
Όπως αναφέρουν, οι ερευνητές, υπάρχουν πολλές παθήσεις που μπορούν να εκδηλωθούν με διαφορές στην ακουστική κλάματος.
 
Το σύστημα αυτό συνυπολογίζει 80 διαφορετικές παραμέτρους, καθεμία από τις οποίες μπορεί να κρύβει στοιχεία για την υγέία του μωρού.
 
Το κλάμα μπορεί να είναι ένα παράθυρο στον εγκέφαλο, κατά τους επιστήμονες. Με δεδομένο ότι τα μεγαλύτερα άτομα με αυτισμό παράγουν ασυνήθεις ήχους, ίσως και οι ήχοι που παράγουν τα βρέφη οδηγήσουν σε πρώιμη διάγνωση του αυτισμού.
 
Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΑΜΕΑ ΣΤΗ ΣΥΡΟ

Πέρα από την εξαιρετική φυσική ομορφιά της και την καθαρότητα των νερών της η παραλία της Βάρης στη Σύρο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μας και για έναν ακόμη λόγο. Από το 2010 με τις ενέργειες του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας, αποτελεί τη μοναδική πανελλαδικά και μια από τις ελάχιστες παγκοσμίως πλήρως οργανωμένες παραλίες για άτομα με αναπηρίες (Αμεα).
 
Διαθέτοντας θέσεις απόθεσης αντικειμένων, πίνακα υποδοχής, αμφίβιο αμαξίδιο, κατάλληλο διάδρομο για κίνηση των αμαξιδίων, ναυαγοσώστη επόπτη παραλίας καθημερινά από τις 12:00 έως τις 15:00, που εξυπηρετεί ως "συνοδός", φάρους καθοδήγησης, σημαδούρα προσανατολισμού, αδιάβροχο τηλεχειριστήριο χεριού, καθώς και την κατάλληλη προσβασιμότητα με χώρους στάθμευσης, διάδρομο αποκλειστικής χρήσης από ΑμέΑ και αποδυτήρια, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για την παροχή ίσων ευκαιριών σε ΑμεΑ ακόμα και στον τομέα του παραθερισμού.
 
 
 
Ειδικότερα τα βασικά σημεία του συστήματος για άτομα με προβλήματα όρασης είναι τα εξής:
 
1. Πίνακας υποδοχής στην παραλία με γενικές πληροφορίες
 
2. Φάρος εδάφους με αισθητήρα αφής που επιτρέπει στους χρήστες να βρίσκουν την θέση τους στην παραλία. (επισημαίνονται με σύμβολα αφής όπως δελφίνι, αστέρι, ναυτικό τιμόνι κα). http://www.econoesis.gr/wp-content/uploads/2010/06/2.-FAROS-GR.ppt
 
3. Πίνακας καθοδήγησης εδάφους με εκπομπή σημάτων ήχου και αφής, που δίνουν πληροφορίες για την ασφαλή μετακίνηση στην παραλία και στην είσοδο στο νερό. Επίσης, ο πίνακας έχει οδηγίες για την παραλαβή μπαστουνιού και πετσέτας. (Με σύμβολα ίδια με αυτά των σημαδούρων  αφής) http://www.econoesis.gr/wp-content/uploads/2010/06/3.-TOTEM-PARALIAS-GR.ppt
 
4. Σημαδούρα προσανατολισμού θαλάσσης με ηχητικά σήματα. Τα ηχητικά σήματα της σημαδούρας οριοθετούν το σημείο πρόσβασης κι επιτρέπουν τον προσανατολισμό.
 
5. Αδιάβροχο τηλεχειρηστήριο χεριού με τρια κουμπιά για, αίτημα τοποθεσίας, επιστροφή στην παραλία, αίτημα βοήθειας για έκτακτη ανάγκη. Με εξαιρετικά εύκολη χρήση, μόλις το άτομο εισέλθει στο νερό πιέζει το πρώτο κουμπί στο τηλεχειρηστήριο χεριού. Αμέσως, η πλησιέστερη σημαδούρα προσανατολισμού δίνει χρήσιμες ηχητικές πληροφορίες (βάθος θάλασσας, αρίθμηση σημαδούρας για υπολογισμό της απόστασης). Το άτομο προσανατολίζεται και κολυμπάει με ευκολία από τη μια σημαδούρα στην άλλη. Τέλος, πατώντας το δεύτερο κουμπί ακολουθεί τις οδηγίες για να επιστρέψει στην παραλία. Σε περίπτωση ανάγκης ή κινδύνου, πατώντας το τρίτο κουμπί στο τηλεχειρηστήριο χεριού, ειδοποιείται άμεσα ο πλησιέστερος σταθμός πρώτων βοηθειών.
 
Η παραλία της Βάρης, ευρισκόμενη σε τοποθεσία με συνεχή σύνδεση με την Ερμούπολη και δυνάμενη να παρέχει υπηρεσίες εστίασης και σίτισης. κάνει ευκολότερη τη διανομή των ατόμων που θα την επιλέξουν για προορισμό τους.
 
 
Η παραλία είναι στην αρμοδιότητα Δήμου Σύρου -Ερμούπολης
Πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη
τηλ. 22813.610000

ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ

 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Ίλιον, 01.08.2013
 
Δωρεάν πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων στο Δήμο Ιλίου για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες με τη συνεργασία της Ιατρικής Σχολής Αθηνών
 
 
Ο Δήμος Ιλίου στο πλαίσιο των προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής που υλοποιεί μέσω της Κοινωνικής του Υπηρεσίας, εγκαινιάζει μία νέα συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας, από Δευτέρα 26 Αυγούστου έως τέλος Σεπτεμβρίου 2013 ξεκινά πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν αιματολογικών και καρδιολογικών εξετάσεων για συμπολίτες μας από 40 ετών και άνω που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, κατόπιν των εξετάσεων θα συμπληρώσουν ερωτηματολόγιο συμβάλλοντας στη μελέτη για την καταγραφή της συχνότητας των νοσημάτων και των προδιαθεσικών παραγόντων για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το άγχος και η κατάθλιψη. Η μελέτη συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής σε συνεργασία με την Α’ Καρδιολογική Κλινική.

Η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Μειώνοντας την ανισότητα στην Υγεία μέσω της βελτιστοποίησης της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σε ευάλωτους πληθυσμούς σε περιόδους κρίσης» που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την κατάρτιση επαγγελματιών Υγείας στην πρόληψη, στον προσυμπτωματικό έλεγχο και στην παρέμβαση στην κοινότητα στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Όλες οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένη ομάδα ιατρών και επιστημόνων και θα λάβουν χώρα στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ιλίου (2η Μονάδα, Γρηγορίου Ε΄ 25, Άγιος Φανούριος).

Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι, ανασφάλιστοι ή οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα των δωρεάν ιατρικών εξετάσεων παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή και να κλείσουν σχετικό ραντεβού, επικοινωνώντας με τη 2η Μονάδα των Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Ιλίου στο τηλ. 2102624090 (υπεύθυνη κα. Αδάμ Ελένη). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

10 ΑΜΕΑ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΕΨΑΝ

10 άτομα με ειδικές ανάγκες που διέπρεψαν!!!

Ανάμεσά μας ζουν άνθρωποι με ειδικές ικανότητες, που η φύση τους στα κάποια βασικά χαρίσματα.... Είναι πολλοί και είναι δίπλα μας καθημερινά, δίνοντας το δικό τους αγώνα και είναι άξιοι θαυμασμού. Σας παρουσιάζουμε 10 άτομα με ειδικές ανάγκες που έγιναν διάσημα.

10. Σούντχα Τσαντράν

Το ταξίδι στο Τσενάι της Ινδίας είχε γίνει ψύχωση για την Σούντχα Τσαντράν. Η πολύμηνη απουσία της από την πατρογονική στέγη την είχε κάνει να επιθυμήσει την οικογένεια της. Έχοντας ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό της στο πανεπιστήμιο της Βομβάης η Σουντχά πραγματοποίησε το ταξίδι της επιστροφής που έμελλε να αλλάξει τη ζωή της. Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα οδήγησε στον ακρωτηριασμό του δεξιού της ποδιού. Παρά τα γυρίσματα της μοίρας της η Τσαντράν δεν το έβαλε κάτω. Με τεχνητό πόδι κατόρθωσε να εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες χορεύτριες στην Ινδία. Σήμερα λαμβάνει προσκλήσεις για να χορέψει σε όλο τον κόσμο ενώ έχει τιμηθεί με
μια πληθώρα βραβείων.


9. Μάρλα Ράνιαν
 
Διακρίνει μόνο σκιές. Στον κόσμο της τα πάντα είναι θολά και όμως η κοπέλα από το Γιουτζίν του Όρεγκον έγινε η πρώτη αθλήτρια με ειδικές ικανότητες που κατόρθωσε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000. Η Μάρλα Ράιαν αναδείχθηκε τρεις φορές πρωταθλήτρια Αμερικής στα 5000 μέτρα, κατέκτησε 4 μετάλλια στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 και το 1996 προσπάθησε να προκριθεί μέσω του επτάθλου στους Ολυμπιακούς της Ατλάντας, χωρίς όμως δεν τα καταφέρει. Το 2001 εξέδωσε την αυτοβιογραφία της: «Καμιά τελική γραμμή. Η ζωή μου όπως την βλέπω». Η Μάρλα Ράνιαν μέχρι σήμερα είναι συνεπής σε ένα στόχο. Να ξεπερνά τον εαυτό της…

 
8. Βίνσεντ Βαν Γκογκ


Ένα σπίθισμα τρόμου εμφανίστηκε στα μάτια της πόρνης όταν έπαιρνε στα χέρια ένα κομμάτι από το αυτί του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Στο μυαλό του ιδιοφυούς και απόλυτα συντελεστικού στην τέχνη της ζωγραφικής Βαν Γκογκ είχε βρει κατάλυμα η παράνοια, η οποία κατευναζόταν μονάχα όταν ζωγράφιζε. Στην δεκαετή του καριέρα φιλοτέχνησε περισσότερους από 900 πίνακες, οι οποίοι σήμερα κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια. Οι «Ίριδες» στοίχισαν 53,2 εκατομμύρια δολάρια και «Το πορτρέτο του γιατρού Γκασέ» 82,5. Πρωτότοκος γιος πάστορα, ο Βαν Γκογκ ζωγράφιζε για να εξισορροπήσει μέσα του έναν κόσμο που έμοιαζε ξένος στα μάτια του. Βαθύτατα καταθλιπτικός επιχείρησε να βάλει τέλος στην ζωή του μετά από ανευόδωτο έρωτα. Με την τέχνη του κατάφερε να υπομείνει και να κάνει δικό του τον τόσο ξένο κόσμο που κινείτο. Η πολυώδυνη πορεία ζωής του σφραγίστηκε στις 29 Ιουλίου του 1890  με μερικές λέξεις. «Η λύπη θα κρατήσει για πάντα»!»


7. Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν
 
«Δεν είναι απίθανο ή θεία πρόνοια να αποσκοπούσε με το χτύπημα αυτό να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις του στη δημιουργία» έλεγε ο βιογράφος του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν, Τάγιερ αναφερόμενος στην κώφωση του αξεπέραστου συνθέτη. Μεγαλωμένος σε ένα αφόρητο περιβάλλον, όπου ο αλκοολικός πατέρας με απαρασάλευτη επιμονή τον διέταζε να μελετά από τα 4 του, ο Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν αναγνωρίστηκε ως άφταστος δεξιοτέχνης από τα μικράτα του. Μελέτησε στο πλάι του Μότσαρτ και δημιούργησε συνθέσεις που αντηχούν στην αιωνιότητα παρότι στα 28 έχασε την ακοή του. Με «όχημα» τον ατσαλένιο χαρακτήρα του φιλοσόφησε την αρμονία των ήχων και παρά τα οξύτατα προσωπικά του προβλήματα δημιούργησε την 9η Συμφωνία. Ακόμη και όταν έχασε ολότελα την ακοή του δεν έπαψε να δημιουργεί, μέχρι και τις τελευταίες στιγμές του θανάτου του, πλουτίζοντας το μουσικό θησαυροφυλάκιο της ανθρωπότητας με πάνω από 200 ανεκτίμητα αριστουργήματα. Στην διάρκεια της ζωής του βασανιζόταν από παράξενα οράματα και όνειρα, όμως όπως λέει ο Ρομέν Ρολάν στο έργο «Γκαίτε – Μπετόβεν» : «Δεν είναι πολλοί, ούτε ανάμεσα στις μεγαλοφυΐες, εκείνοι που διαρκώς κοινωνούν με το πνεύμα της Γης. Με την περιπαθή καρδιά του, που έπαλλε κάθε στιγμή της ζωής του, με τον έντονο εγωισμό που του επέτρεπε να υπερπηδάει τα χειρότερα εμπόδια μέχρι να φτάσει στη νίκη, κατόρθωσε να φτάσει τελικά μέσα από την τέχνη στην
απολύτρωση».
 
 
6. Φρίντα Κάλο
 

Η ζωή της Φρίντα Κάλο ήταν μια περιπέτεια δίχως διαλείμματα. Ανήσυχη και πολύπλευρη προσωπικότητα η Μεξικάνα έκανε τέχνη το μαρτύριο της. Ταλαιπωρημένη από παιδί από πολιομυελίτιδα είδε την μοίρα να της φέρεται με άσχημο τρόπο το 1925. Ένα μοιραίο τροχαίο ατύχημα σήμανε αναπηρία εφ’ όρου ζωής και ως τη χρονιά του σχετικά πρόωρου θανάτου της, το σώμα της Κάλο δεν έπαψε να ταλαιπωρείται από δυσβάσταχτους σωματικούς πόνους. Η Κάλο από κάποια στιγμή και μετά ήταν καθηλωμένη σε στενό κορσέ ασφυκτιώντας από τη μονιμότητα του άγχους της. Το ελεύθερο πνεύμα της όμως δεν κλονίστηκε ποτέ. Αθόρυβα αλλά ουσιαστικά μετέφερε στον καμβά τον σπαραγμό και τη μόνιμη μελαγχολία της ζωγραφίζοντας «από την καρδιά και όχι μόνον από αυτά που βλέπεις» όπως επεσήμανε ο μέντορας της, Ντιέγκο Ριβέρα. Ο πίνακας «Self Portrait – The Frame» αγοράστηκε από το Λούβρο και ήταν ο πρώτος λατινοαμερικανού ζωγράφου που τοποθετήθηκε στους τοίχους του μουσείου. Η Κάλο συνήθιζε να λέει: «Τι χρειάζομαι τα πόδια εφόσον έχω φτερά για να πετάξω;»
 
 
5. Κρίστι Μπράουν
 
Οι σπαρακτικοί μορφασμοί στο πρόσωπο του Ντάνιελ Ντέι Λίουις στην ταινία του Τζιμ Σέρινταν «Το αριστερό μου πόδι» απέδιδαν ανάγλυφα την πολυώδυνη πορεία ζωής του Κρίστι Μπράουν. Το 13ο μέλος μιας οικογένειας 22 ατόμων, εκ των οποίων δεν επιβίωσαν όλα, ο Μπράουν έπασχε εκ γενετής από εγκεφαλική παράλυση. Η μητέρα του Μπρίτζετ, δεν αποδέχθηκε ποτέ ότι ο γιος της θα πρέπει να εγκλειστεί σε ίδρυμα και προσπάθησε να διοχετεύσει την δημιουργική του δύναμη στις τέχνες. Στα 5 του έπιασε μια κιμωλία ανάμεσα στα πόδια του και άρχιζε να ζωγραφίζει. Περίπου 17 χρόνια μετά εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Το αριστερό μου πόδι». Ένας ύμνος στο ανθρώπινο πνεύμα που τον ανέδειξε ανάμεσα στους σημαντικότερους συγγραφείς της ιρλανδέζικης λογοτεχνίας, αποκαλύπτοντας τη λαμπερή φαντασία και το ευαίσθητο πνεύμα του.

 4. Τζον Νας
 
Οι πράκτορες τον κυνηγούσαν σαν επίμονες σκιές. Εισχωρούσαν στο μυαλό του και δημιουργούσαν καταστάσεις φόβου και παράνοιας. Όταν ο Τζον Νας δραπέτευε από τον σαγηνευτικό κόσμο των αριθμών εγκλειόταν στις θεωρίες συνωμοσίας που τον κατάτρυχαν. Ο Αμερικανός μαθηματικός, που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά το 1994 για τα μεγαλοφυή θεωρήματα που απέδειξε στη «Θεωρία των Παιγνίων», αντιμετωπίστηκε ως διάνοια από μικρή ηλικία όταν παρουσίαζε λύσεις σε θεωρήματα των μαθηματικών που θεωρούνται πολύπλοκα. Το 1959 και ενώ βρισκόταν στο αποκορύφωμα της δημιουργικότητας του άρχισαν να τον τυλίγουν οι ακουστικές ψευδαισθήσεις. Απόκοσμοι θόρυβοι, φθονερές σκιές Ρώσων και Αμερικανών πρακτόρων δυνάστευαν την ύπαρξη του και τον οδήγησαν σε εγκλεισμό σε ψυχιατρικά ιδρύματα για τα επόμενα 40 χρόνια. Υποβλήθηκε σε θεραπείες ηλεκτροσόκ και παρά τα αλλεπάλληλα επεισόδια ψύχωσης εξακολούθησε να εργάζεται ως μαθηματικός. Τα τελευταία χρόνια δίδασκε στο πανεπιστήμιο Πρίνστον, όπου απολαμβάνει του
σεβασμού και της εκτίμησης της κοινότητας, ιδίως έπειτα από την προβολή της ταινίας «Ένα όμορφο μυαλό» με τον Ράσελ Κρόου να τον υποδύεται στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

3. Ζαν Ντομινίκ Μπομπί
 
Η ζωή του Ζαν Ντομινίκ Μπομπί ήταν θολή σαν παιδική ανάμνηση μετά τα 40 του. Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Elle» μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στην επιτηδευμένη οικειότητα των κοσμικών και την έντονη επαγγελματική του ενασχόληση. Μέχρι που… έπεσε η νύχτα στη ζωή του με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη λίγο μετά τα 40 του χρόνια. Όταν ξύπνησε στο νοσοκομείο τα πάντα είχαν αλλάξει. Δεν μπορούσε να κάνει καμιά απολύτως κίνηση. Υπέφερε από το σύνδρομο εγκλεισμού, το οποίο δεν του επέτρεπε να κινήσει κανένα απολύτως σημείο του σώματός του, εκτός από το ένα του βλέφαρο. Αυτή η αναπόδραστη μοίρα του αποτυπώθηκε στην ταινία του Τζούλιαν Σνάμπελ «Το σκάφανδρο και η Πεταλούδα». Ο Μπομπί παρότι ήταν περίκλειστος στο σκάφανδρο του συνδρόμου εγκλεισμού επιδίωξε και απέκτησε την ελευθερία της πεταλούδας με τη βοήθεια της λογοθεραπεύτριας του. Του διάβαζε το αλφάβητο και εκείνος ανοιγόκλεινε το μάτι όταν έφτανε στο σωστό γράμμα. Με αυτόν τον επώδυνο τρόπο, γράμμα γράμμα, ο Μπομπί ολοκλήρωσε το βιβλίο και άφησε την τελευταία του πνοή τρεις μόλις ημέρες μετά την έκδοσή του.
 
 
2. Στίβεν Χόκινγκ
 
 Αποφοίτησε γρήγορα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συνέχισε για μεταπτυχιακό στο Κέμπριτζ όπου το 1963 εισήχθη σε νοσοκομείο για περίθαλψη και εξετάσεις όταν παρατήρησε μείωση στον έλεγχο των κινήσεων του σώματος του. Μετά από σειρά εξετάσεων, η τελική διάγνωση ανέφερε ασθένεια στους νευρώνες του σώματος, γνωστή ως Λου Γκέριγκ. Οι προβλέψεις των γιατρών δεν έδιναν διάρκεια ζωής καν αρκετή για ολοκληρώσει το διδακτορικό του, όμως ο Χόκινγκ συνέχισε την έρευνα. Σήμερα ζει καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα η οποία μέσω ενός υπολογιστή που λειτουργεί με οπτικές ίνες. Κινώντας το δεξί του μάγουλο μπορεί να μιλάει, να συνθέτει ομιλίες, να γράφει  εργασίες. Ο Χόκινγκ συνεχίζει να δουλεύει απτόητος.Στα 17 του, με την ανεμελιά της νιότης, όλα έδειχναν εύκολα για τον Στίβεν Χόκινγκ. Μόλις είχε κερδίσει υποτροφία στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στον τομέα της φυσικής και έτσι το δικαίωμα να πραγματοποιήσει το όνειρο του. 
Πέρα από τα πολλά θεωρήματα που διατύπωσε στα μαθηματικά και στη θεωρία της σχετικότητας, ο Χόκινγκ ασχολήθηκε εκτεταμένα με τις μαύρες τρύπες του  διαστήματος. Το 1985 το ερευνητικό του έργο ταράσσεται από σύντομη πνευμονία που οδηγεί τους γιατρούς να συστήσουν στη γυναίκα του να τον  αφήσει να πεθάνει. Η σύζυγος του αρνείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τον μεταφέρει σε κλινική του Κέμπριτζ όπου υποβάλλεται σε τραχειοτομή που αποδεικνύεται σωτήρια για τη ζωή του. Το 1988, ο Χώκινγκ εκδίδει το διάσημο βιβλίο του «Μία Σύντομη Ιστορία του Χρόνου» που κατέρριψε όλα τα ρεκόρ πωλήσεων και παρέμεινε στη λίστα των ευπώλητων των «Sunday Times»
για 237 συνεχόμενες εβδομάδες.
 
 
1. Έλεν Κέλερ
 
Κράτησε το πρόσωπο κάτω από τις ηλιαχτίδες και δεν θα δεις ποτέ σκιά, έλεγε η Αμερικανίδα συγγραφέας, Έλεν Κέλερ. Έμοιαζε παράδοξο να το ισχυρίζεται αυτό μια γυναίκα που δεν είχε αντικρύσει ποτέ το φως του ήλιου. Η φύση της φέρθηκε με οργή καθώς έχασε την ακοή και την όραση της 19 μήνες έπειτα από τη γέννηση της. Χάρη στη δασκάλα της Αν Σάλιβαν η Κέλερ άρχισε να επικοινωνεί χρόνια μετά. Τον Μάιο του 1888, η Κέλερ παρακολούθησε το Ινστιτούτο Πέρκινς για τους τυφλούς και το 1894 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να φοιτήσει στο σχολείο Ράιτ Χάμασον για κωφούς. Το 1904 σε ηλικία 24 ετών, η Κέλερ αποφοίτησε από το Ράντκλιφ και έγινε το πρώτο άτομο κωφό και τυφλό που απέκτησε το πτυχίο Καλών Τεχνών. Έγραψε 12 βιβλία και έμεινε στην ιστορία ως ένα άτομο που κατάφερε να  νικήσει την μοίρα της. Όπως έλεγε άλλωστε: «Η αισιοδοξία είναι η πίστη που οδηγεί στην επιτυχία. Τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς ελπίδα και αυτοπεποίθηση».
 
 Πηγή: http://gr.omg.yahoo.com/

ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΑΡΡΩΣΤΟ

Ο Υπουργός Υγείας και ο Πρόεδρος Του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών μιλούν για μια Ισότιμη Υγειονομική Περίθλαψη για Όλους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας
 
 
 
Μια Ισότιμη Υγειονομική Περίθαλψη για όλους τους Πολίτες με διαδικασίες ελέγχου και εξορθολογισμού παρουσίασε ως όραμα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης σε αποψινή εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με τη Γεν. Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την ΗΔΙΚΑ με θέμα: "H Υγεία στην Ψηφιακή Εποχή. Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Προκλήσεις και Προοπτικές."
 
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υπουργός Υγείας κος Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε για την πορεία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο αναφοράς από την Επίτροπο της Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο των Υπουργών , αφού όπως δήλωσε " η Ελλάδα απέδειξε προς τους υπολοίπους ότι με λίγα χρήματα, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, κατάφερε να φτάσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε  τόσο μεγάλη διείσδυση που εγγίζει το 98%. Γνωρίζουμε πόσες συνταγές γράφονται, από ποιους γιατρούς, και πιο είναι το περιεχόμενο τους. Το επόμενο βήμα είναι η αξιοποίηση αυτών των πληροφοριών. Μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης", συνέχισε ο κος Γωργιάδης, "μπορούμε να  εξοικονομήσουμε περαιτέρω πόρους  για τους Έλληνες πολίτες, που σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουν ανάγκη και το τελευταίο ευρώ. Είναι χρήματα από το υστέρημα του κάθε Έλληνα πολίτη και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με τρόπο ιερό ώστε όχι μόνο να στηρίξουμε τους Ασφαλισμένους, αλλά για να βοηθήσουμε και τις ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας  το μέγιστο βαθμό που μπορούμε. "
 
Ιδιαίτερη αναφορά τις προκλήσεις και στις προοπτικές της Υγείας στην ψηφιακή Ελλάδα έκανε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Πατούλης, ο οποίος μίλησε για προώθηση των συστημάτων e-health για την επίτευξη υπηρεσιών Υγείας σε μία βάση κοινή ισότιμη για όλους. "Προωθούμε συστηματικά μια Ευρωπαϊκή Χάρτα Υγείας που θα εξασφαλίζει υγειονομικά ισότιμα τον ανασφάλιστο με το ασφαλισμένο και τον πλούσιο με το φτωχό μέσα από μία κεντρική στόχευση: την διατήρηση όλων των πολιτών στη ζωή. Ο εξορθολογισμός στο χώρο της Υγείας δε γίνεται μέσα από οριζόντιες περικοπές, αλλά μέσα από κατάλληλες Πολιτικές, γι αυτό θεωρούμε πρώτιστης προτεραιότητας έναν Ηλεκτρονικό Εθνικό Σχεδιασμό για την Υγεία μέσα από τη συνένωση της Πολιτείας με τους Κοινωνικούς Εταίρους και τους ειδήμονες του χώρου της Υγείας, ώστε να στηρίξουμε την ηλεκτρονική προγνωστική ιατρική, τις διαδικτυακές εφαρμογές της Τηλεϊατρικής και τα ψηφιακά μέσα που θα καθορίζουν ένα Σύστημα Υγείας εφάμιλλο της Ευρώπης. Αυτοί οι πυλώνες είναι θεμελιώδεις. Και μέσα από αυτούς μπορούμε να επιτύχουμε  ένα Σύστημα Υγείας που στοχεύει στη διαφάνεια και την αποδοτικότητα των υπηρεσιών του….χωρίς όμως να λησμονεί το σεβασμό στη ζωή του Αρρώστου."
 
Αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Ανασφάλιστων Πολιτών, ο Υπουργός Υγείας εκθείασε το έργο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής , λέγοντας ότι: "σε μια εποχή που το κράτος καλύπτει τα τελείως αναγκαία, κάθε τέτοια προσπάθεια αλληλεγγύης είναι εξαιρετικά επαινετή, και το Υπουργείο Υγείας θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για τη διάσωση των ανασφάλιστων συμπολιτών μας."
 
Ο κος Γεωργιαδης επίσης τόνισε ότι μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα διορίζεται με τη βοήθεια του κου Πατούλη ειδικός γιατρός στο Καστελλόριζο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "ο Υπουργός Υγείας δεν είναι μόνο για την Αθήνα. Είναι για όλη την Ελλάδα, από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. "
Από την πλευρά του ο κος Πατούλης ανέφερε ότι σε παραμεθόριες περιοχές, μέσα από τη δημιουργία ηλεκτρονικών συστημάτων διαχείρισης και διάδοσης της τηλεϊατρικής, μπορούμε να πετύχουμε καίριες παρεμβάσεις με το μικρότερο κόστος όπως πχ μια αεροδιακομιδή που μπορεί να στοιχίσει από τη ζωή του έως πολλές χιλιάδες ευρώ στο Ελληνικό Κράτος.
 
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης , ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κος Χάλαρης μίλησε  για τη λειτουργία του συστήματος e-prescription,  ενώ το λόγο έλαβαν επίσης ο Διοικητής  της 1ης ΥΠΕ κος Κοντοζαμάνης , ο Διευθυντής του Τομέα έργων ΤΠΕ και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης κος Σκιαδάς, ο Ταμίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κος Ζήκας  και ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου ΠΡΟ.ΣΥ.Φ.Α.Π.Ε. κος Σταύρος Αμπατζόγλου.
 
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο τ. Υπουργός κος Ζαϊμης,  η διοικήτρια του Σισμανογλείου κα Οικονόμου, ο Διοικητής του Παίδων Αγ.Σοφία κος Παπασάββας, ο Πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού 1ης ΥΠΕ κος Πάντζαλης, ο Διευθυντής Ορθοπαιδικής του ΓΝΑ Ευαγγελισμός κος Ακριβός , ο Διευθυντής του Συνεταιρισμού Βιοπαθολόγων MEDISIN κος Κουταλάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αμαρουσίου κα Χαλιώτη, κος Παρτσινέβελος, κος Τσιπουράκης, κος Βελής, κος Κατσιγιάννης, καθώς και πλήθος άλλων γιατρών και πολιτών του Αμαρουσίου.



Πηγή: http://www.gpatoulis.gr/drastiriotites/epistimoniki/2013/7/eksorthologismos-tou-sistimatos-igeias-me-proteraiotita-to-sevasmo-ston-arrosto.html

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΝΑ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙ Ο ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29.07.2013

Να διαψεύσει ο Γ. Στουρνάρας!

 
Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΟΛΜΕ, σύμφωνα με τον Τύπο, την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013. Η δήλωση είχε ως εξής: «Πρώτοι θα δουν την έξοδο οι ψυχικά ασθενείς, οι χρόνιοι πάσχοντες,
οι αναξιοπαθούντες», αναφορικά με τη διαθεσιμότητα. Αυτή η δήλωση, δεν έχει διαψευστεί.
 
Εάν η δήλωση αυτή ευσταθεί, συνιστά μείζον πολιτικό ζήτημα για τον ίδιο τον υπουργό και την κυβέρνηση. Καλούμε τον κ. Στουρνάρα να πάρει δημόσια θέση για αυτή τη δήλωση με ανακοίνωσή του. Εάν δεν ανακαλέσει, ταυτίζεται με τους πλέον συντηρητικούς, τους πλέον αντι - αναπηρικούς κύκλους της ελληνικής κοινωνίας.

Εάν η δήλωση αυτή ευσταθεί, συνιστά δήλωση ανοίγματος κοινωνικού Καιάδα.
 
Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης καλεί τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση να πάρουν θέση! Εκφράζει παράλληλα τη βαθύτατη θλίψη του που η ΟΛΜΕ δεν πήρε θέση στην ανακοίνωσή της αναφορικά με τη συνάντηση.
 
Το αναπηρικό κίνημα δεν θα δεχθεί τέτοια ρατσιστική, τέτοια προσβλητική συμπεριφορά, μια συμπεριφορά υβριστική και ξένη προς τον πολιτισμό για τα θέματα της Αναπηρίας από κανέναν, πόσο μάλλον από εκπρόσωπο της Πολιτείας.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε τα ΜΜΕ να μην αποτύπωσαν σωστά τις δηλώσεις του υπουργού.

Ο μόνος τρόπος να αποδειχθεί αυτό, είναι ο ίδιος να τις διαψεύσει.

 
 Πηγή: http://www.esaea.gr/

ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΤΟ ΔΙΑΛΥΜMΕΝΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

 
Αλλαγή επιδέσμων σε χειρουργημένους στους διαδρόμους σε απεριόριστη έκθεση μικροβίων. Οξυγόνο με προεκτάσεις του σωλήνα να βγαίνει στους βαριά ασθενείς στα ράντζα στον διάδρομο. 14 χειρουργεία κλειστά, για την ακρίβεια δεν άνοιξαν ποτέ για να λειτουργήσουν από την ίδρυση του νοσοκομείου. Συνολικά 100 κλίνες κλειστές στο 600 κλινών χωρητικότητας Αττικό νοσοκομείο σήμερα…
 
Σοκαριστικά τα συμπεράσματα που βγήκαν από την επίσκεψη αυτοδιοικητικών παραγόντων της Δυτικής Αθήνας στο Πανεπιστημιακό γενικό Νοσοκομείο Αττικόν στις 29 Μαΐου 2013. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αττικής κ. Κώστας Παπαντωνίου, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Κοινωνικής Πολιτικής όλων των δήμων της Δυτικής Αθήνας και από περιφερειακούς συμβούλους, περιόδευσαν σε όλο το Νοσοκομείο συνομιλώντας με ιατρούς, ασθενείς, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό και καταγράφοντας επιτόπου όλη την ημέρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Π.Γ.Ν. «Αττικόν» καθημερινά.
 
Πρέπει να καλύψουν δύο εκατομμύρια πληθυσμό κάθε φορά που εφημερεύουν μόνοι τους για όλη τη Δυτική Αθήνα στο Αττικόν. Τι και αν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό εκλιπαρούν για κυλιόμενες εφημερίες μαζί με το Θριάσειο ή το Λοιμωδών της Αγίας Βαρβάρας για αποσυμφόρηση.
130% πληρότητα έχει όλο το νοσοκομείο μόνιμα, 200% παρατηρείται μονίμως στις παθολογικές κλινικές που ήδη έχουν γεμίσει και τα ράντζα και δεν υπάρχει χώρος για άλλα στους διαδρόμους.
 
22 κρεβάτια μιας σπάνιας κλινικής, της Εντατικής για νεογέννητα παιδιά, είναι σήμερα κλειστά. Κλειστός και ένας μαστογράφος. Εντελώς κλειστή και η Ορολογική Κλινική -34 κλίνες-. Τρομακτική η έλλειψη σε τραυματιοφορείς που δε μπορούν να μεταφέρουν ασθενείς για να εξεταστούν και δεκάδες ραντεβού πάνε χαμένα, μπορεί ακόμη και ένας τραυματιοφορέας να αντιστοιχεί σε έναν πλήρη όροφο του νοσοκομείου σε ημέρα εφημερίας!
Το 2009 είχαν τελευταία φορά συμβάσεις για την ενίσχυση του Αττικού Νοσοκομείου με προσωπικό και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, οι ελάχιστοι εναπομείναντες απειλούνται και με την κινητικότητα..
 
Επίσης, ένα parking χωρητικότητας 1500 αυτοκινήτων που θα αποσυμφόριζε την κυκλοφορία σε όλο
Το Χαϊδάρι και θα εξυπηρετούσε δωρεάν ασθενείς και επισκέπτες στο νοσοκομείο έχει κολλήσει εδώ και καιρό, άγνωστο το γιατί, στα συρτάρια των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.
 
 
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Λαμπίρης, ο Πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Πλαγιανάκος, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Κουτσουμπέλης, εκπρόσωποι της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και του ΑΣΔΑ, ιατροί και διευθυντές κλινικών στο Αττικόν και όλοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες συμμετείχαν στο τέλος της περιοδείας σε μια συζήτηση με κοινό στόχο την καταγραφή σφαιρικά όλων των προβλημάτων και την άμεση άσκηση πίεσης για τη λύση τους. Έως τώρα με Ψήφισμα του Δημοτικού του Συμβουλίου μόνο ο Δήμος Ιλίου είχε ανεβάσει τους τόνους ζητώντας την προστασία των εργαζομένων στο Αττικό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στη Δυτική Αθήνα.
 
Ένα Νοσοκομείο που σχεδιάστηκε να λειτουργεί σε ευρωπαϊκά πρότυπα και όμως σήμερα από τα 27
κρεβάτια που διαθέτει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τα 13 παραμένουν κλειστά, την ίδια ώρα που από τα 700 συνολικά κρεβάτια στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας τα 178 είναι κλειστά, γιατί το Ελληνικό κράτος δε μπορεί να καλύψει τα χίλια ευρώ κάθε μήνα που είναι ο μισθός ενός νοσηλευτή-ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε τρια νέα κρεβάτια της ΜΕΘ-.
 
Και πόσο έχουμε πληρώσει οι έλληνες φορολογούμενοι καθένα από τα κλειστά κρεβάτια εντατικών μονάδων;;; Περίπου 100.000€ το καθένα!
 
 
Συχνά τα φαινόμενα προσβολής της προσωπικότητας των ασθενών που αναγκάζονται να νοσηλευτούν σε τριτοκοσμικές συνθήκες, ενώ η εξάντληση των λιγοστών εργαζομένων από τις συνεχόμενες ατελείωτες ώρες εργασίας τους οδηγεί δυστυχώς σε λάθη που αποβαίνουν εις βάρος των ασθενών.

Την ίδια στιγμή, μιάς και το αίτημα για μια χημική τουαλέτα δεν έχει ακόμη ικανοποιηθεί από κανέναν αρμόδιο, όλος ο αύλιος χώρος του νοσοκομείου έχει μετατραπεί σε δημόσιο ουρητήριο από τους διερχόμενους οδηγούς ταξί!

Οι αποκλειστικές εικόνες που κατέγραψε το «Με Άλλα Μάτια» μιλούν από μόνες τους. Και τώρα το μπαλάκι στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Εδώ και δέκα χρόνια πάντως, καλή μπάλα δεν ήξερε να παίζει κανείς… Τώρα; Για να δούμε… Αλλά στη σημερινή Ελλάδα της κοινωνικής διάλυσης, πώς να υπάρχουν ελπίδες για την αξιοπρεπή, δωρεάν δημόσια υγεία;;;
 
 

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΜΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στο Διαδίκτυο



Το έργο Σύστημα Συλλογής, Παραγωγής, Εμπλουτισμού και Αξιοποίησης Περιεχομένου αποτελεί ένα σύστημα υψηλής τεχνολογίας πολυμέσων, το οποίο έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πολυτροπικό, ψηφιακό, διαδικτυακό και τηλεοπτικό οπτικοακουστικό περιεχόμενο (ειδήσεις, ντοκιμαντέρ, ταινίες κ.α.) και να το μετατρέπει σε ψηφιακό υλικό, προκείμενου να το αναμεταδώσει σε προσβάσιμη μορφή μέσω διαδικτύου ή και ψηφιακής τηλεόρασης στα Άτομα με Αναπηρία.

Ημερίδα στην Αθήνα με θέμα: «Παρουσίαση της Διαδικτυακής Πύλης www.prosvasi-amea.gov.gr του έργου Σύστημα Συλλογής, Παραγωγής, Εμπλουτισμού και Αξιοποίησης Περιεχομένου (ΣΥ.Σ.Π.Ε.Α.Π.)» διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ.
 
Σκοπός της Ημερίδας ήταν η παρουσίαση της ιστοσελίδας www.prosvasi-amea.gov.gr  σε άτομα με Αναπηρία, φορείς ατόμων με Αναπηρία, ΟΤΑ, και σε επαγγελματίες του τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Το έργο ΣΥ.Σ.Π.Ε.Α.Π. αποτελεί ένα σύστημα υψηλής τεχνολογίας πολυμέσων, το οποίο έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πολυτροπικό, ψηφιακό, διαδικτυακό και τηλεοπτικό οπτικοακουστικό περιεχόμενο (ειδήσεις, ντοκιμαντέρ, ταινίες κ.α.) και να το μετατρέπει σε ψηφιακό υλικό, προκείμενου να το αναμεταδώσει σε προσβάσιμη μορφή μέσω διαδικτύου ή και ψηφιακής τηλεόρασης στα Άτομα με Αναπηρία.
 
Υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος (Ε.Π.) «Ψηφιακή Σύγκλιση» του Ε.Σ.Π.Α. (MIS 296598) και χρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 20% από Εθνικούς Πόρους. Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του Έργου είναι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.). Στην Ημερίδα μίλησαν το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΣΑμεΑ κ. Ιωάννης Λυμβαίος. ο οποίος τόνισε ότι για την ΕΣΑμεΑ η προσβασιμότητα αποτελεί ζήτημα πολύ υψηλά στην ατζέντα, δεδομένου ότι συμβάλλει στην άσκηση του δικαιώματος της επιλογής και αναδεικνύεται σε θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.
Το διαδίκτυο έχει τεράστια σημασία και στη ζωή του ατόμου με αναπηρία, ώστε να ωφεληθεί στο μέγιστο από τις δυνατότητες του. Παρόλα αυτά, μόνο ένα μικρό ποσοστό ιστοσελίδων είναι προσβάσιμο στους χρήστες με αναπηρία. Το ΣΥΣΠΕΑΠ αποτελεί μια ηλεκτρονική εφαρμογή που σέβεται το ανθρώπινο δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην πληροφόρηση και την ενημέρωση. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η πρόεδρος του Ε.Κ.Κ.Α. κ. Παναγιώτα Ιακωβίδου, η οποία τόνισε ότι σκοπός του Ε.Κ.Κ.Α. είναι να αγκαλιάσει τα άτομα με αναπηρία, τα οποία αποτελούν ομάδα - στόχο του φορέα και μέσα από τα προγράμματα που χειρίζεται το Ε.Κ.Κ.Α. να εξασφαλίσει την προσβασιμότητα των ατόμων αυτών στην ενημέρωση και πληροφόρηση.
 
Για το σκοπό αυτό το Ε.Κ.Κ.Α βρίσκεται σε διαβούλευση με τα ιδιωτικά ΜΜΕ για την δωρεάν παροχή τηλεοπτικού, ραδιοφωνικού και διαδικτυακού περιεχομένου. Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας Real Conculting Intergation & Operartion-Συστήματα Πληροφορικής. Α.Ε. περιέγραψε την αρχιτεκτονική του Συστήματος από τη συλλογή του πρωτογενούς υλικού, την επιμέλειά του και τη δημοσίευσή του στην Πύλη. Επίσης προβλήθηκαν videos για την Πύλη εισόδου portal και τις υπηρεσίες που προσφέρονται για τους επισκέπτες και τους εγγεγραμμένους χρήστες ανάλογα με το προφίλ προσβασιμότητας.
 
 

ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ

ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ
ΗΜ. ΕΚΔΟΣΗΣ 20/07/2013

Τα «τρωκτικά» της διαφθοράς

Τους δήμους έχουν χαρακτηρίσει «αμαρτωλούς» ελεγκτικές αρχές όπως το Ελεγκτικό Συνέδριο και ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής.

Πόρισμα σοκ του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήταν καταπέλτης για τη διαφθορά των Δήμων και αποκάλυψε στην έκθεση του 2009, παράνομες προσλήψεις, καταβολή παράνομων αποζημιώσεων σε υπαλλήλους και ειδικούς συνεργάτες δήμων, μη νόμιμη καταβολή επιδομάτων ευθύνης σε διευθυντές που δεν είχαν τις προϋποθέσεις να τοποθετηθούν σε θέσεις ευθύνης, καθώς και παράνομες υπερωρίες, επιχορηγήσεις σωματείων για δραστηριότητες άσχετες με τους σκοπούς τους, δαπάνες δημόσιων σχέσεων, εθιμοτυπίας και βραβείων, παράθεση γευμάτων, δεξιώσεων, φωτογραφιών, προμήθειας λουλουδιών και καταχωρήσεων σε τοπικές εφημερίδες.
 
Έξοδα που προκαλούν, ακόμα και ένα χρόνο πριν από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης, αφού υπήρχε θεσμικό πλαίσιο που έθετε όρους στις δαπάνες δημοσίων σχέσεων.
 
Από τους 325 δήμους που προέκυψαν μετά τον «Καλλικράτη», οι 58 παρουσίαζαν χρέεος που υπερέβαινε το 100% των τακτικών τους εσόδων και σε ορισμένες περιπτώσεις κυμαινόταν πάνω από το 150% των εσόδων τους.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 2010 οι πρωταθλητές στη δανειοδότηση ήταν: Δήμος Φυλής 358%, Δήμος Αμαρουσίου 284%, Δήμος Περάματος 264%, Δήμος Αχαρνών 264%, Δήμος Πειραιώς 229%, Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος 209%, Δήμος Αγιάς 206%, Δήμος Δίου – Ολύμπου 195%, Δήμος Ρόδου 191%, Δήμος Καρδίτσας 188%.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια που είχαν λάβει οι Δήμοι Ζωγράφου και Αχαρνών από ξένες τράπεζες και δεν εξυπηρετούνταν παραλίγο να «μπλοκάρουν» τη δόση προς τη χώρα από πλευράς ΔΝΤ, το καλοκαίρι του 2011.
 
Εντύπωση προκαλούν κραυγαλέες περιπτώσεις:
 
·        Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης επιστράφηκε ένταλμα πληρωμής 15.666 ευρώ που αφορούσε αποδοχές και έξοδα κίνησης 8 υπαλλήλων αορίστου χρόνου, αντίστοιχες περιπτώσεις καταγράφηκαν στο Δήμο Διδυμοτείχου για ποσό 240.000 ευρώ.
 
·        Στο Δήμο Ξάνθης δεν εγκρίθηκαν εντάλματα 23.048 ευρώ για την επιδότηση ανέγερσης κατοικίας σε δύο περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκε ότι οι σύζυγοι των υπαλλήλων είχαν πλήρη κυριότητα άλλης κατοικίας και ότι οι εργασίες ανέγερσης είχαν ξεκινήσει πριν από το διορισμό των υπαλλήλων.
 
·        Ο Δήμος Αν. Λιοσίων δεν κατάφερε – εξαιτίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου – να αμείψει με 57.120 ευρώ ορκωτό ελεγκτή για την εκκαθάριση δημοτικής επιχείρησης γιατί έπρεπε η ίδια να προσδιορίσει και να καταβάλει την αμοιβή.
 
·        Ποσό 205.852 ευρώ ανατέθηκε απ’ ευθείας χωρίς διαγωνισμό από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων για διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Η δαπάνη «κόπηκε» από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτέλεσε το μακρύ χέρι του πολιτικού συστήματος τα τελευταία 30 χρόνια, παίρνοντας τον τίτλο του πρωταθλητή σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης, σύμφωνα με την έκθεση Ρακιντζή.
 
Παράνομες προσλήψεις, αδυναμία διαχείρισης σημαντικών αρμοδιοτήτων, «ρουσφετολογικές» μετακινήσεις εργαζομένων, από τομές αιχμής (καθαριότητα) σε γραφεία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλασματικές ανάγκες σε προσωπικό, σκάνδαλα σε πολεοδομίες κα γραφεία που παρείχαν βεβαιώσεις ιθαγένειας, αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά της άσκησης εξουσίας.
 
Η Τοπική αυτοδιοίκηση «μπήκε» στο μάτι της τρόικας από το πρώτο Μνημόνιο και μέχρι σήμερα οι πόροι των δήμων έχουν μειωθεί κατά 60%. Οι διοικήσεις αρκετών ΟΤΑ έφτασαν σε σημείο να καταβάλλουν μόνο τη μισθοδοσία. Με τον «Καλλικράτη» μπήκαν όρια στη δανειοδότηση ΟΤΑ και προβλέφθηκε πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης που όμως δεν εφαρμόστηκε πλήρως.
 
Φωτεινά παραδείγματα.
 
Ακόμα και φωτεινά παραδείγματα υποδειγματικών ΟΤΑ, που προσέφεραν πρότυπες υπηρεσίες στους πολίτες, όπως επίσης και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών (βοήθεια στο σπίτι) στην περίοδο οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, καταρρέουν, καθώς τα κονδύλια δεν είχαν ποτέ στέρεη πηγή.
 
Εξαίρεση αποτελούν οι Δήμοι Ιλίου, Αμφιλοχίας, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, οι οποίοι όχι μόνο δεν εμφανίζουν έλλειμμα και δεν έχουν οφειλές, αλλά βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»