meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΕΛΠΙΖΩ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ -ΠΛΕΟΝ- ΤΡΑΜΠ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΠΟΛΛΑ

Ντόναλντ Τραμπ
Του Βαγγέλη Αυγουλά

Αν ήταν μυθιστόρημα, θα έγραφε : « Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου του 2017,με την προεδρική  λιμουζίνα στο Λευκό Οίκο, διασχίζοντας γρήγορα τη Λεωφόρο Πενσυλβάνια , όπου διάφορες ομάδες «διαφωνούντων» τον αποδοκίμαζαν καθώς δεν είχαν ακόμη χωνέψει το αποτέλεσμα παρά το ότι είχαν περάσει κοντά δυόμιση μήνες. Μπήκε από την Κεντρική Πύλη στο νούμερο 1600 της Λεωφόρου, τοποθεσία που είχε επιλεγεί  το 1792  από τον Πρόεδρο Τζωρτζ Ουάσινγκτον και τον αρχιτέκτονα και μηχανικό Πιερ Λ' Ανφάν. Πρώτος κάτοικος του Λευκού Οίκου έγινε την 1η  Νοεμβρίου 1800 ο δεύτερος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζων Άνταμς με τη σύζυγό του.

Συνοδευόμενος από την πανέμορφη και εντυπωσιακή Σλοβένα τρίτη σύζυγό του Μελάνια Κνάους, τα πέντε παιδιά του και τον εγγονό του, ο Ντόναλντ Τραμπ, 45ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατευθύνθηκε στο Προεδρικό Γραφείο. Του άνοιξαν την πόρτα, πριν μπει ζήτησε να τον αφήσουν για λίγο μόνο, «έβαλε πόδι» στο Οβάλ Γραφείο και πήγε στην εντυπωσιακή τζαμαρία , στάθηκε για λίγο ανάμεσα στις δυο σημαίες, την Αμερικάνικη και την Προεδρική, είπε ότι είπε «από μέσα του» και μετά, κάθισε στη δερμάτινη, με λεπτά «χέρια» προεδρική  πολυθρόνα, ακούμπησε τους αγκώνες του στο γραφείο, έπιασε με τα δυο του χέρια το κεφάλι του και είπε : « Here you are Donald. No more bullshit» . Δε …ελεύθερη μετάφραση : « Εδώ είμαστε Ντόναλντ. Τέλος οι μαΚακίες».

Και αυτό δεν απέχει και τόσο πολύ από την αλήθεια. Διότι ο Τραμπ – και ο κάθε Τραμπ εδώ και διακόσια τόσα χρόνια- έχει πει απίστευτες και αναρίθμητες «μαΚακίες» στην προεκλογική περίοδο. Αλλά μπαίνοντας στο Λευκό Οίκο, πηγαίνοντας  στο Οβάλ Γραφείο και καθήμενος για πρώτη φορά στην προεδρική πολυθρόνα ( διαφορετική κάθε φορά φαντάζομαι) αποκλείεται να μην «ένοιωσε κάτι». Δεν υπάρχει πιθανότητα ο Τραμπ που έμπαινε στο 1600 της Λεωφόρου Πενσυλβάνια να ήταν ο ίδιος Τραμπ που λίγα λεπτά αργότερα καθόταν στο Προεδρικό γραφείο . Σχεδόν όλα θα είχαν αλλάξει. Ήταν πια ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και …τέρμα τα αστεία.

Σε μια πλειάδα ζητημάτων, λόγων, λέξεων, επιχειρημάτων θα είχε κάνει πολλά βήματα πίσω. Και σε μιαν άλλη πλειάδα πολύ σοβαρών θεμάτων, προβληματικών καταστάσεων, απόψεων και θεωρήσεων, θα έπρεπε να κάνει ΣΧΕΔΟΝ αυτόματα πολλά βήματα εμπρός.

Δεν θέλω αυτή τη στιγμή να κάνω μικροπολιτική και να αρθρώσω ευκαιριακό πολιτικό λόγο που άκουγα  από τους επαγγελματίες της πολιτικής και της δημοσιογραφίας επί τόσους μήνες. Δεν μπορώ να κάνω αφ' υψηλού κριτική. Διότι  η καρέκλα του αρχηγού της παγκόσμιας υπερδύναμης των ΗΠΑ πρέπει να έχει από μόνη της κάποιες …ιδιότητες. Δεν ξέρω τι είδους πρόεδρος θα είναι ο Τραμπ. Τι είδους και τι ποιότητας συμβούλους θα έχει επιλέξει. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές του. Ξέρω όμως ότι όποιος κι αν ήταν αυτός που θα καθόταν στις 20 Ιανουαρίου στην καρέκλα του Προέδρου των Ηνωμένων  Πολιτειών, θα αντιλαμβανόταν ότι « Τέλος τα ψέματα. Τώρα είμαι Πρόεδρος».

Κι αφού είναι πρόεδρος, θα πρέπει να ξανασκεφτεί  όσα έχει πει – και ο ίδιος και ο αντιπρόεδρός του- για την Ελλάδα και κυρίως για το θέμα του ελληνικού χρέους.

«Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση», είχε πει ο μεγιστάνας σε συνέντευξή του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Μάλιστα, αρκετές φορές ο Τραμπ είχε τονίσει ότι η Ελλάδα είναι μια προβληματική χώρα, λέγοντας πως ήταν λάθος της το ότι έμεινε στο ευρώ. «Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα. Ήταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει, πιθανότατα. Δεν βλέπω πώς μπορεί να το κάνει τώρα», είχε δηλώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάιο, δε, μιλώντας στο CNBC, ο μεγιστάνας είχε ρίξει στο τραπέζι το... σχέδιό του για το εθνικό χρέος των ΗΠΑ, κάνοντας ειρωνική αναφορά στη χώρα μας. «Ας αντιγράψουμε την Ελλάδα. Θα ζητήσουμε από τους πιστωτές κούρεμα ή μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους μας», είχε πει.

Αλλά και ο Μάικ Πενς, ο νέος αντιπρόεδρος , είχε πει, μιλώντας σε ψηφοφόρους του κόμματος και προσπαθώντας να πείσει πως οι Δημοκρατικοί καταστρέφουν τις ΗΠΑ: «Μήπως θέλουν να μας κάνουν μια χρεοκοπημένη χώρα όπως η Ελλάδα;».

Ελπίζουμε όλοι ότι ο «νέος Τραμπ» ως πρόεδρος των ΗΠΑ,  θα έχει αναθεωρήσει πολλά.



ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ. Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΝΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΗ.


της Χρυσάνθης Γεωργαντά,

"Τα μάτια κλείστε. Γλυκά ακουμπήστε στην κουπαστή..." όπως λέει και ένα τραγούδι.
Και κλείνεις τα μάτια, για να ταξιδέψεις σε «άλλες πολιτείες», όπως θα έλεγε ένα άλλο τραγούδι.

Μέρες, εβδομάδες ή και μήνες περίμενες αυτήν την ώρα. Μπορεί να δουλεύεις, να σπουδάζεις ή να έχεις ένα σορό πράγματα, άλλα αγωνιούσες για το πότε θα ξαναγίνει. Και να το! 
Δείπνο στο σκοτάδι!

Αυτόματα, τα ενδο-δειπνιακά αστεία ξεκινούν και οι εθελοντές  μετρούν "παλαιότητα δείπνων", όπως οι φαντάροι στο στρατό. 

-Ποιος είμαι εγώ; Εγώ έχω κάνει Δείπνο σε Τρίπολη! 1ο Δείπνο στην Πελοπόννησο!

-Ποια Τρίπολη; Εγώ έχω κάνει στην Αθήνα! Με αμαξίδια στην αίθουσα για πρώτη φορά! Πρώτη φορά, για την Ελλάδα, Δείπνο στο σκοτάδι προσβάσιμο!

-Καλά, σοβαρά μιλάτε; Εγώ ήμουν στο 1ο Δείπνο πανελλαδικά, στο Ηράκλειο Κρήτης!

-Παιδιά, ηρεμήστε. Εδώ μιλάει η εμπειρία. Τρίπολη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη! Έχω οργώσει την Ελλάδα! Παραμεθόριο έκανα! Συν ότι άκουσα το τραγούδι που γράφτηκε για το Δείπνο στο σκοτάδι, με ομώνυμο τίτλο, φυσικά. Α! Μην το ξεχάσω! Είχα εξυπηρετήσει ξενόγλωσσους συμμετέχοντες! Τέλος! Επόμενος στόχος: Κύπρο!

Και συνεχίζουν τα αστεία και οι ιστορίες...Βασική διαφορά: Οι εθελοντές ελπίζουν να μην τελειώσει η «θητεία» τους και εύχονται να συνεχίσουν να "Δειπνούν".

Για τους εθελοντές το Δείπνο δεν είναι μόνο μια βραδιά. Είναι εβδομάδες προετοιμασίας. Ψυχολογικής, σωματικής και πνευματικής! Είναι status ζωής, ένα lifestyle που το ζεις μία φορά και αμέσως γίνεται ένα με το "είναι" σου!

Και αυτός είναι ο λόγος που αυτή παρέα εθελοντών, όλο μεγαλώνει. Συνέχεια προστίθενται νέοι φίλοι. Μία παρέα που αγαπάει τις προ(σ)κλήσεις και στόχο έχει μέσα από μια βιωματική βραδιά να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να δουν με διαφορετικό τρόπο. 

Να δουν... μέσα στο σκοτάδι!

Από μόνη της η φράση είναι ελπιδοφόρα, είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά. 

Λίγο πριν την βράδια του κάθε Δείπνου υπάρχει το γνωστό - για τους βετεράνους εθελοντές - πρωτόκολλο. Πρόβες, Πρόβες και μαντέψε... Πρόβες! 

Έχεις μάθει κάθε τραπέζι του μαγαζιού με κλειστά μάτια και μπορείς σχεδόν να παίξεις κυνηγητό στο σκοτάδι. Όπως έκανε μικρός ο συντονιστής των Δείπνων, Βαγγέλης Αυγουλάς.

Τέλος, ετοιμάζεις τα τραπέζια ομοιόμορφα ("στο κέντρο, είπαμε, η σαλάτα;"), φοράς το αγαπημένο σου μπλουζάκι, ακούς το βασικό πρωτόκολλο του Δείπνου από τον συντονιστή, παίρνεις μία βαθιά ανάσα και.....

Τρία! Δύο! Ένα!

Σκοτάδι! 

Η προετοιμασία έληξε. Τώρα ξεκινά η δράση.
Γνωρίζεις πως όλα θα πάνε εξαιρετικά καλά!

Μιας και κάθε Δείπνο στο Σκοτάδι είναι..."μια νύχτα μια τρελή βραδιά που λάμπουν τ' άστρα λάμπει κι η καρδιά"


Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ 9ο ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ!

Μια κοινωνική και συνάμα εκπαιδευτική, πρωτότυπη και βιωματική εκδήλωση, έρχεται για 5η φορά στην Κρήτη, το βράδυ του Σαββάτου 3 Δεκέμβρη 2016, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία!

Με την παρακίνηση «Κλείσε για λίγο τα μάτια και…δες τον κόσμο αλλιώς»,

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ηρακλείου, η Νεολαία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και το κοινωνικοπολιτικό blog «Με Άλλα Μάτια» ( http://meallamatia.blogspot.com ), σας προσκαλούν να ζήσετε μια πρωτότυπη βιωματική εμπειρία σε ευρωπαϊκά πρότυπα!

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016 στις 20:30, ελάτε να φάμε, να πιούμε και να διασκεδάσουμε, αφήνοντας την όραση σας έξω από το μαγαζί!

Δείπνο στα «τυφλά», στην Έπαυλη (Ειρήνης & Φιλίας 185, 5ο χλμ. Ηρακλείου – Μαλάδων)

Σβήνουμε για λίγο τα φώτα και με τη βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών, φωτίζουμε της ψυχές μας και προκαλούμε τις υπόλοιπες αισθήσεις μας!

Τιμή πρόσκλησης 15 ευρώ με πλήρες μενού και απεριόριστο κρασί / αναψυκτικά


Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν υπέρ του Συλλόγου ΑμεΑ «Δικαίωμα Στη Ζωή», σύλλογος που θέλει να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Αποκατάστασης ΑμεΑ που διατηρεί στα Καλέσα, καθώς και να εγκαινιάσει τη νέα θεραπευτική του δομή στο Θραψανό. 

Στο τέλος της εκδήλωσης θα ανάψουν τα φώτα και θα ακολουθήσει γλέντι ως το πρωί, με το συγκρότημα του Γιώργου Βρέντζου (Κάτης) στα Κρητικά και μετά με DJ και μοντέρνους χορούς!

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την πολύτιμη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειάρχη κ. Σταύρου Αρναουτάκη, ενώ μοναδικός χορηγός είναι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Κρήτης (ΣΥ.ΦΑ.Κ.)!

Χορηγοί Επικοινωνίας: Κρήτη TV, Παιδικό Ραδιόφωνο “Family” 89,5fm, Ρ/Σ 984fm, Εφημερίδα «Νέα Κρήτη».

Όλο το προωθητικό υλικό της εκδήλωσης εκτυπώθηκε αφιλοκερδώς από τι; εκδόσεις ΙΤΑΝΟΣ. 

Πρόκειται για το 9ο Πανελληνίως «Δείπνο Στο σκοτάδι», με στόχο αυτή τη φορά τα 250 άτομα, για το ρεκόρ συμμετοχής στην Κρήτη!

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» αποτελεί ένα διαδραστικό, πολύ όμορφο ταξίδι στον κόσμο των αισθήσεων, μία μοναδική βιωματική εμπειρία που θα μείνει πραγματικά αξέχαστη σε όσους θα έχουν την ευκαιρία να παραβρεθούν στην εκδήλωση. Ξυπνά κι οξύνει τις υπόλοιπες αισθήσεις, πλην της οράσεως, ενώ βοηθά επίσης τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί και να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση και την καθημερινότητα μιας μεγάλης ομάδας συνανθρώπων μας. Σημειώνεται ότι, οι σερβιτόροι που θα καθοδηγούν και θα σερβίρουν τους καλεσμένους είναι ειδικά εκπαιδευμένοι τυφλοί και βλέποντες εθελοντές, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών «Dinner in The Dark». Οι παρευρισκόμενοι εκείνο το βράδυ, καλούνται να δειπνήσουν –με πλήρες μενού- στο απόλυτο σκοτάδι, λαμβανομένων εκ των προτέρων όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας –τηρούνται ευρωπαϊκές προδιαγραφές-, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την όραση τους! Μέχρι σήμερα, τη διοργάνωση έχουν απολαύσει πάνω από 1.600 άτομα ανά την Ελλάδα!

οι εθελοντές του δείπνουκόσμος που μπαίνει στο δείπνο

Θυμηθείτε τι έγινε στην τελευταία εκδήλωση στο Ηράκλειο!


Λίγα λόγια για την ιστορία του σκοτεινού δείπνου

Εμπνευστές της εν λόγω ιδέας, η οποία χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, ήταν 2 Γάλλοι, ο Edouard de Broglie και ο Etienne Boisrond. Οι κύριοι αυτοί υποστήριζαν ότι το απόλυτο σκοτάδι μας απελευθερώνει, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε στο μέγιστο βαθμό το φαγητό μας και την μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Οργανώνονταν συχνά τέτοιου είδους δείπνα για να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για τις ανάγκες των τυφλών ατόμων. Το 1999 στη Γαλλία, η οργάνωση για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, «Paul Guinot» άνοιξε στο Παρίσι το πρώτο της εστιατόριο το οποίο και είχε έναν καθαρά φιλανθρωπικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Η επιτυχία του ήταν τεράστια και έτσι άνοιξαν στη συνέχεια παρόμοια εστιατόρια σε πολλές πόλεις της Γαλλίας. Σιγά σιγά δημιουργήθηκε μια διεθνής τάση και πλέον υπάρχουν αντίστοιχα εστιατόρια σε πολλές μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο (Λονδίνο, Μόσχα, Βερολίνο, Νέα Υόρκη κ.α.)

Στην Ελλάδα, ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, έχοντας προηγουμένως πρότερη Ευρωπαϊκή εμπειρία και διαρκείς συνεργασίες, φέρνει την ιδέα της εκδήλωσης το Μάρτη του 2012 στο Ρέθυμνο, ως μια βιωματική βραδιά ευαισθητοποίησης (1ο Δείπνο Στο σκοτάδι). Εν συνεχεία ακολούθησαν το Ηράκλειο Κρήτης-3φορές-, η Αθήνα-2φορές, η Τρίπολη και η Θεσσαλονίκη.

Η φιλοσοφία των βιωματικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα είναι πάντα, εκτός από την πρωτόγνωρη εμπειρία, τα όποια έσοδα να προσφέρονται για ένα κοινωφελή σκοπό, μιας και όλοι οι διοργανωτές δρουν πάντα εθελοντικά.

Το δείπνο όταν άνοιξαν τα φώτα

Σάββατο βράδυ 3 Δεκέμβρη 2016, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Έπαυλη!

-Απαραίτητη η αγορά πρόσκλησης πριν την εκδήλωση.

Περισσότερα για το 9ο Δείπνο Στο Σκοτάδι μπορείτε να παρακολουθείτε στην εκδήλωση μας στο Facebook:




Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και το Μανώλη Αχλαδιανάκη