meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΡΑΣΗΣ


Μία εφαρμογή αλλάζει τη ζωή των ατόμων με προβλήματα όρασης
      
Η εφαρμογή KNFB Reader για κινητά, επιτρέπει σε τυφλούς να φωτογραφίζουν οποιοδήποτε κείμενο και κατόπιν να ακούν το περιεχόμενό του σε ηχητική μορφή ή να το “μεταφράζουν” σε σύστημα Μπράιγ, διευκολύνοντάς τους σε αμέτρητες περιπτώσεις: Από το να διαβάζουν το μενού στο εστιατόριο, μέχρι να αναγνωρίζουν τις ταμπέλες διαφορετικών προϊόντων στο σούπερ μάρκετ. Μπορεί μία εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο να αλλάξει τη ζωή μας; Κι όμως, κάποιες εφαρμογές δε μας βοηθούν απλά στην επικοινωνία, ούτε είναι απλώς για διασκέδαση, αλλά πραγματικά προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να τις φανταστούν.

Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί η εφαρμογή KNFB Reader για κινητά, η οποία επιτρέπει σε τυφλούς να φωτογραφίζουν οποιοδήποτε κείμενο και κατόπιν να ακούν το περιεχόμενό του σε ηχητική μορφή ή να το “μεταφράζουν” σε σύστημα  Μπράιγ, διευκολύνοντάς τους σε αμέτρητες περιπτώσεις: Από το να διαβάζουν το μενού στο εστιατόριο, μέχρι να αναγνωρίζουν τις ταμπέλες διαφορετικών προϊόντων στο σούπερ μάρκετ.

Το πόσο χρήσιμος είναι ο KNFB Reader το περιγράφει στο πρακτορείο Reuters ο Μπράιαν Μπάσιν, εκτελεστικός διευθυντής μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης για άτομα με προβλήματα όρασης: “Υπάρχουν αμέτρητες φορές στη ζωή που θα  υπάρχει κάποια επιγραφή και δε θα υπάρχει κανείς γύρω που θα μπορεί να με βοηθήσει, και απλά θα θέλω να μάθω κάτι απλό, όπως “είναι αυτό το πακέτο καφέ ντεκαφεϊνέ ή με καφεΐνη;”. Η ικανότητα να το κάνω αυτό πολύ γρήγορα και εύκολα με κάτι που χωράει στην τσέπη σίγουρα θα αλλάξει τα δεδομένα”.

 Η εφαρμογή, που κοστίζει 99,99 δολάρια και είναι διαθέσιμη για τους χρήστες κινητών της Apple, αποτελεί τον καρπό της μακράς συνεργασίας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών των ΗΠΑ με τον Ρέι Κούρτσβαϊλ, έναν γνωστό επιστήμονα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Η εφαρμογή θα κυκλοφορήσει και για κινητά με λογισμικό Android τους επόμενους μήνες, όπως δήλωσε ο Κούρτσβαϊλ στο πρακτορείο Reuters, ενώ δεν αποκλείεται να μεταφερθεί και στο Google Glass, που θα ήταν ακόμα πιο πρακτικό για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, αφού θα μπορούν να κατευθύνουν την κάμερα με το κεφάλι τους.



ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ


Φως στη θεραπεία του παιδικού διαβήτη: Βλαστοκύτταρα χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτούν κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη

Ένα σημαντικό βήμα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 (του λεγόμενου και παιδικού) έκαναν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές κατάφεραν, χρησιμοποιώντας βλαστικά κύτταρα (εμβρυικά ή πολυδύναμα), να παράγουν για πρώτη φορά δισεκατομμύρια ανθρώπινα κύτταρα βήτα που παράγουν ινσουλίνη.Η μαζική αυτή παραγωγή είναι πολύτιμη για την αναγκαία μεταμόσχευση νέων κυττάρων στο πάγκρεας. Οι πρώτες δοκιμές σε ποντίκια υπήρξαν άκρως ενθαρρυντικές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται δοκιμές σε μεγαλύτερα ζώα (πιθήκους). Οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να αρχίσουν σε λίγα χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή βιολογίας Νταγκ Μέλτον (του οποίου και τα δύο παιδιά του, ηλικίας 23 και 27 ετών σήμερα, διαγνώστηκαν  με διαβήτη πριν από χρόνια), έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Cell». Η διαδικασία της μετατροπής των βλαστικών κυττάρων σε παγκρεατικά είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη, αλλά αποτελεσματική.

«Είμαστε πλέον ένα μόλις προ-κλινικό βήμα πριν τη γραμμή του τερματισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μέλτον, ο οποίος εδώ και 23 χρόνια έχει αφιερώσει την καριέρα του στο να βρει επιτέλους μια θεραπεία για τον παιδικό διαβήτη, από τον οποίο πάσχουν πολλά εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Η επιστημονική ανακοίνωση χαιρετίστηκε από άλλους επιστήμονες ως «εντυπωσιακό επίτευγμα», ως «μία από τις πιο σημαντικές προόδους έως σήμερα στο πεδίο των βλαστοκυττάρων» και ως «ανακάλυψη που θα αφήσει το αποτύπωμά της στην ιστορία του διαβήτη». Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν σε μεγάλες ποσότητες ανθρώπινα παγκρεατικά κύτταρα βήτα που παράγουν ινσουλίνη, αλλά χωρίς επιτυχία.

Ο διαβήτης τύπου 1 (αφορά περίπου το 10% των διαβητικών, καθώς οι περισσότεροι έχουν τον «τύπου 2») είναι μια αυτοάνοση μεταβολική διαταραχή, στην οποία ο ίδιος ο οργανισμός -για άγνωστο λόγο- καταστρέφει όλα τα παγκρεατικά ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα, με συνέπεια να μην υπάρχει η αναγκαία ινσουλίνη για να ρυθμίσει το επίπεδο της γλυκόζης (του σακχάρου) στο αίμα. Οι διαβητικοί τύπου 1 είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης πολλές φορές τη μέρα για να ελέγχουν το επίπεδο του σακχάρου τους, αλλιώς κινδυνεύουν με σοβαρές επιπτώσεις, από τύφλωση έως απώλεια των άκρων.

Εκτιμάται ότι σε έναν ασθενή χρειάζεται να μεταμοσχευθούν τουλάχιστον 150 εκατ. κύτταρα για να αποκαταστήσουν τη βλάβη, κάτι για το οποίο ανοίγει πλέον ο δρόμος χάρη στα βλαστικά κύτταρα. Έως τώρα η μεταμόσχευση κυττάρων για τον διαβήτη είναι μια πειραματική θεραπεία, κατά την οποία χρησιμοποιούνται ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα από νεκρούς και ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα (για να μην απορριφθεί το μόσχευμα ως ξένο), ενώ έχει δοκιμαστεί σε ελάχιστους ασθενείς.

Όμως η μαζική χρήση παγκρεατικών κυττάρων από βλαστοκύτταρα μπορεί να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα στο μέλλον. Ο Μέλτον δήλωσε μάλιστα ότι η μεταμόσχευση αυτή θα μπορούσε να γίνει και σε αρκετούς διαβητικούς τύπου 2.




Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ


Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών στην ελληνική κοινωνία: Οκτώ στα δέκα έχουν υποστεί σωματική βία και ένα στα 20 έχει εμπειρία σεξουαλικής βίας!

Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την περιοχή, η έκθεση των παιδιών σε βίαιες εμπειρίες διαφοροποιείται. Τα αγόρια είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε σεξουαλική βία, σε σχέση με τα κορίτσια και σεξουαλική παραβίαση συμβαίνει πιο συχνά στις τάξεις του Γυμνασίου και εκείνες του Λυκείου. Στον αγροτικό πληθυσμό είναι πιο συχνή η σωματική βία σε σχέση με τον αστικό πληθυσμό όπου... υπερτερεί η ψυχολογική και σεξουαλική βία.

Τα ανησυχητικά στοιχεία για την έκθεση των Ελληνόπουλων σε βίαιες εμπειρίες και συμπεριφορές προκύπτουν από πανελλαδική έρευνα διάρκειας 36 μηνών που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού σε περισσότερα από 15.300 παιδιά ηλικίας 11, 13 και 16 ετών.

Σχεδόν τα μισά παιδιά ανέφεραν έκθεση σε μία τουλάχιστον εμπειρία σωματικής βίας εντός του τελευταίου δωδεκαμήνου. Πάνω από τρία στα τέσσερα παιδιά αποκάλυψαν ότι έχουν «αναμνηστικό» σωματικής βίας, κατά τη διαδρομή της παιδικής τους ηλικίας. Αντιστοίχως, ένα περίπου στα έξι παιδιά αναφέρουν έκθεση σε κάποιας μορφής ανεπιθύμητη σεξουαλική εμπειρία παραβίασης κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, εκ των οποίων σε ένα στα δεκατρία παιδιά η εμπειρία εμπεριείχε και σωματική επαφή.

Η επίπτωση της έκθεσης σε εμπειρίες σεξουαλικής βίας αφορούσε σε ένα στα δέκα παιδιά για κάθε είδους παραβίαση και σε ένα στα είκοσι για την παραβίαση με σωματική επαφή. Η δε έκθεση σε εμπειρίες κάποιας μορφής ψυχολογικής βίας φαίνεται να είναι μάλλον ο κανόνας παρά η εξαίρεση για τα παιδιά της χώρας, αφού περίπου επτά στα δέκα και δεκαεπτά στα είκοσι παιδιά αναφέρουν ένα τουλάχιστον τέτοιο ιστορικό κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους και της παιδικής τους ηλικίας αντίστοιχα.

Επαναλαμβανόμενη κακοποίηση

Πολύ ανησυχητικό είναι και το στοιχείο της έρευνας σχετικά με τη συχνότητα έκθεσης των παιδιών σε βίαιες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, ποσοστό 13,47% των συμμετεχόντων ανέφεραν θετικό ιστορικό σε επτά και περισσότερες διαφορετικές φορές έκθεσής τους σε σωματική βία κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Νικολαΐδη, διευθυντή του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Κέντρο για τη Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης - Παραμέλησης των Παιδιών), «αν προβληθούν τα ποσοστά αυτά στον γενικό παιδικό πληθυσμό της χώρας, τα συμπεράσματα θα είναι από μόνα τους εύγλωττα και μάλλον απογοητευτικά».

Όπως δηλώνει: «Τα υψηλά ποσοστά έκθεσης σε σωματική και σεξουαλική βία, οι αυξημένες αναφορές σεξουαλικής παραβίασης ιδίως σε αγόρια εφηβικής ηλικίας αλλά και η -από ό,τι φαίνεται- έντονη εμβίωση υποκειμενικών αισθημάτων παραμέλησης από τα κορίτσια, αποτελούν τα σημαντικότερα ίσως ευρήματα της εν λόγω έρευνας που χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης και προσοχής. Και τούτο διότι είναι γνωστό ότι εμπειρίες σαν κι αυτές δεν αποτελούν μόνο προδιαθεσικό παράγοντα για την έκλυση ποικίλων προβλημάτων ψυχικής υγείας στην παιδική ηλικία αλλά και στη μετέπειτα ενήλικο ζωή, αλλά, ταυτοχρόνως, αναπαριστούν και προκλήσεις για τις σύγχρονες κοινωνίες για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους ως μείζονα ζητήματα προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών».

«Βία» και από το διαδίκτυο!

Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα περιστατικά έκθεσης και αποπλάνησης παιδιών μέσω του διαδικτύου. Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη δράση των κυκλωμάτων παιδοφιλίας στο Διαδίκτυο, παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το πρόγραμμα ασφαλούς πλοήγησης σε σχολικές μονάδες. Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση κυκλώματος που με τον μανδύα ηλεκτρονικού παιχνιδιού με τον τίτλο «Ντύνω κούκλες» αποπλανούσε ανήλικα παιδιά.
Η δίωξη αντιμετώπισε 10 περιπτώσεις παιδιών που «αποπλανήθηκαν στο «Ντύνω κούκλες» και στη συνέχεια έβρισκε η μητέρα το παιδάκι με το λάπτοπ αγκαλιά στην τουαλέτα να φωτογραφίζεται με τα εσώρουχα», ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από το 2011 μέχρι σήμερα σχηματίστηκαν δικογραφίες για 1.028 κατηγορουμένους, εκ των οποίων οι 271 ήταν για παιδική πορνογραφία. Έγιναν 226 συλλήψεις, εκ των οποίων οι 101 για παιδική πορνογραφία, διενεργήθηκαν 5.292 εισαγγελικές παραγγελίες οι οποίες εκτελέστηκαν, ενώ από την Interpol και Europol υπήρξαν 8.963 εισερχόμενα για εκτέλεση.

Πώς όμως μια οικογένεια μπορεί να προστατεύσει το παιδί της από τους κινδύνους στο Διαδίκτυο; «Όπως λέμε στα παιδιά όταν είναι δύο, τριών, τεσσάρων ετών, μην ακουμπάς την πρίζα με βρεγμένα χέρια, γιατί θα σε σκοτώσει το ηλεκτρικό ρεύμα, ακριβώς το ίδιο και λίγο χειρότερο είναι το Διαδίκτυο. Εάν δεν μάθεις τους κανόνες σε ένα μικρό παιδί τριών, τεσσάρων, πέντε, έξι, επτά ετών, στα δέκα θα βγάλουμε ένα φοβικό παιδί, με αποτέλεσμα να έχουμε θέματα και προβλήματα κοινωνικοποίησής του. Έτσι, λοιπόν, βλέποντας το μέλλον και πάνω απ' όλα βλέποντας ότι μέσα από το Διαδίκτυο χτίζουμε τη νέα κοινωνία, επενδύσαμε σε αυτό και πάνω απ' όλα επενδύουμε στα παιδιά μας», είπε ο κ. Σφακιανάκης.

Στον αέρα δομές ψυχικής υγείας... ελλείψει χρημάτων

Στον «αέρα» μένουν δεκάδες παιδιά στην Κρήτη και ειδικότερα στον νομό Ρεθύμνου, ο οποίος επλήγη ιδιαίτερα τον Δεκέμβριο του 2011 όταν αποκαλύφθηκε εκεί η μαζικότερη μέχρι σήμερα υπόθεση παιδοφιλίας στη χώρα μας. Ένας δάσκαλος και προπονητής της τοπικής ομάδας μπάσκετ παίδων (αγοριών) συνελήφθη φερόμενος ότι είχε εμπλέξει σε κύκλωμα παιδοφιλίας με θύματα μεγάλο αριθμό αγοριών εφηβικής και προεφηβικής ηλικίας κατά τη διάρκεια των τελευταίων 7-8 ετών.

Το πρόγραμμα παρέμβασης που «τρέχει» στην περιοχή το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του παιδιού, διακόπτεται στο τέλος του έτους, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης! Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μη διαθέσει 200.000 ευρώ για τη λειτουργία του προγράμματος και το 2015.

5.000 παιδιά

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 5.000 παιδιά και 1.000 γονείς, ενώ η κλινική μονάδα «είδε» σε έναν χρόνο 440 παιδιά, ενώ σε θεραπεία παραμένουν 50 παιδιά. Με τον τερματισμό του προγράμματος, άγνωστο παραμένει ποιες υπηρεσίες θα αναλάβουν τη θεραπεία των παιδιών, δεδομένου ότι στον Νομό Ρεθύμνης δεν λειτουργεί καμία άλλη δομή παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας ή ψυχοκοινωνικής μέριμνας για παιδιά και εφήβους του δημοσίου τομέα.

Παρά πάντως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο -εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης και των περικοπών στο προσωπικό- η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας υλοποιεί μια σειρά από προγράμματα και δράσεις, με στόχο τη βελτιστοποίηση της προστασίας του παιδιού στη χώρα μας και πανευρωπαϊκά από τη βία, τη θυματοποίηση και κάθε είδους παραβίαση των δικαιωμάτων του, στο τρέχον έτος 2014. Μεταξύ άλλων:

Με το πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη Προσέγγιση για τη Διερεύνηση, Διάγνωση και Διαχείριση Περιστατικών Κακοποίησης και Παραμέλησης Παιδιών» αναπτύσσονται (α) Εθνικό Πρωτόκολλο Διάγνωσης των κρουσμάτων κακοποίησης - παραμέλησης των παιδιών για όλους τους τύπους και τις μορφές αυτής από επαγγελματίες των χώρων της υγείας, πρόνοιας, δικαιοσύνης, δημόσιας τάξης και εκπαίδευσης και (β) αναπτύσσει Εθνικό Αρχείο Καταγραφής Κρουσμάτων κακοποίησης - παραμέλησης των παιδιών προκειμένου να πάψει η σημερινή κατάστασης έλλειψης στοιχείων για την έκταση και τα χαρακτηριστικά του φαινομένου. Με το τέλος δε της πιλοτικής εφαρμογής των εργαλείων αυτών θα υλοποιηθεί εκπαίδευση 400 επαγγελματιών πανελλαδικά στην εφαρμογή τους.
Ανήλικα θύματα trafficking
Με το πρόγραμμα «Νοτιοανατολικό Δίχτυ Προστασίας: Πρόληψη της εμπορίας παιδιών και προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων στα ελληνοτουρκικά σύνορα» αναπτύσσονται δράσεις εκπαίδευσης του σχετικού προσωπικού υπηρεσιών των διασυνοριακών περιοχών Ελλάδας - Τουρκίας για τα ανήλικα θύματα trafficking και τους ασυνόδευτους ανηλίκους, αναπτύσσεται σχετική βάση δεδομένων έτσι ώστε να πάψουν τα παιδιά αυτά να είναι «αθέατα» από το σύστημα υπηρεσιών και διεξάγονται σειρά δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εμψύχωσης των παιδιών αυτών στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής τους.

Με το πρόγραμμα «Προστασία βρεφών και νηπίων από την ενδοοικογενειακή βία: Δημιουργία διαγνωστικού πρωτοκόλλου για την κακοποίηση και παραμέληση βρεφών και νηπίων και η εισαγωγή του στο Σύστημα Δημόσιας Υγείας» αναπτύσσεται ως πανευρωπαϊκή καινοτομία πρωτοποριακό εργαλείο πρώιμης ανίχνευσης σχέσεων παραμέλησης των βρεφών και νεογνών (έως τριών ετών) από τους γονείς ή φροντιστές τους προς χρήση από υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ προβλέπεται και η εκπαίδευση ικανού αριθμού επαγγελματιών υγείας στην εφαρμογή του στην Ελλάδα και σε άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες.

Το πρόγραμμα παρέμβασης που «τρέχει» στην Κρήτη το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του παιδιού, διακόπτεται στο τέλος του έτους, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης! Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μη διαθέσει 200.000 ευρώ για τη λειτουργία του προγράμματος και το 2015.

Η κλινική μονάδα «είδε» σε ένα χρόνο 440 παιδιά, ενώ σε θεραπεία παραμένουν 50. Με τον τερματισμό του προγράμματος, άγνωστο παραμένει ποιες υπηρεσίες θα αναλάβουν τη θεραπεία των παιδιών.




ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ: ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Θεραπευτική κολύμβηση: Μια μορφή ανεξαρτησίας παιδιών με αναπηρία

Είναι παιδιά που αγωνίζονται για να αποκτήσουν το δικό τους "μερίδιο" ανεξαρτησίας στη ζωή, μέσα από μια εναλλακτική μέθοδο θεραπευτικής  προσέγγισης, τη θεραπευτική κολύμβηση. Βρέφη, νήπια και έφηβοι με κινητικές αναπηρίες και νευρολογικές διαταραχές δηλώνουν τη θέλησή τους για ζωή, έχοντας συμπαραστάτες το εξειδικευμένο προσωπικό κέντρων αποκατάστασης σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Κατερίνη και οι Σέρρες. Συνδυάζει την ψυχαγωγία με τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, είναι αρκετές φορές ο μόνος τρόπος για ανεξάρτητη κίνηση σε παιδιά με αναπηρία.

Είναι παιδιά που αγωνίζονται για να αποκτήσουν το δικό τους "μερίδιο" ανεξαρτησίας στη ζωή, μέσα από μια εναλλακτική μέθοδο θεραπευτικής προσέγγισης, τη θεραπευτική κολύμβηση. Βρέφη, νήπια και έφηβοι με κινητικές αναπηρίες και νευρολογικές διαταραχές δηλώνουν τη θέλησή τους για ζωή, έχοντας συμπαραστάτες το εξειδικευμένο προσωπικό κέντρων αποκατάστασης σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Κατερίνη και οι Σέρρες.

Η θεραπευτική κολύμβηση, η οποία εκτός των άλλων συνδυάζει την ψυχαγωγία με τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, είναι αρκετές φορές ο μόνος τρόπος για ανεξάρτητη κίνηση σε παιδιά με αναπηρία.

"Φανταστείτε τι ελευθερία νιώθει μέσα στο νερό ένα παιδί με τετραπληγία.  Ίσως είναι η μοναδική στιγμή που δεν χρειάζεται κάποιον να το κρατάει" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο φυσικοθεραπευτής Κωνσταντίνος Χανδόλιας, μέλος της Halliwick Association of Greece Swimming and Therapy for People with Disabilities, που έχει θεραπευτικό εργαστήρι κίνησης στην Κατερίνη και στο πρόγραμμα θεραπευτικής κολύμβησης που "τρέχει" μετέχουν 16 παιδιά, με το μικρότερο ηλικίας ενός έτους και το μεγαλύτερο 14.

Την ίδια ελευθερία βιώνουν και τα παιδιά στο τμήμα θεραπευτικής κολύμβησης του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ), η οποία διοργανώνει workshop θεραπευτικής κολύμβησης στις 20 Νοεμβρίου. Από το 1993 έως και σήμερα στο τμήμα, συμμετέχουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 50 και πλέον παιδιά.

"Όλα τα παιδιά που προσέρχονται στο τμήμα είναι το καθένα ξεχωριστό, με θέληση για αποκατάσταση και ζωή. Πολλά παιδιά στο συγκεκριμένο τμήμα καταφέρνουν να ορθοστατήσουν, να διατηρήσουν ομαλά την ισορροπία τους και να βαδίσουν μέσα στο νερό" τόνισαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η αναπληρώτρια διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης Λένα Βράνη και ο υπεύθυνος του τμήματος θεραπευτικής κολύμβησης, Νικόλαος Σίνος, Basic NDT Bobath, Halliwick, φυσικοθεραπευτής ΕΛΕΠΑΠ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα παιδιού που παρακολούθησε το τμήμα και ερχόταν από παραμεθόρια περιοχή εκτός νομού, αποκαταστάθηκε σε σχετικά μικρό χρόνο ως προς τη ποιότητα και τον τρόπο βάδισης. "Προσήλθε βαδίζοντας υποβασταζόμενο και αποχώρησε από τα προγράμματα με ελάχιστη ανάγκη για διακριτική βοήθεια" υπογράμμισαν.


Σύμφωνα με τους ίδιους, στη συνείδηση παιδιών και γονέων έχει παγιωθεί ότι η θεραπευτική κολύμβηση είναι μια διαφορετική αλλά και ιατρικά απολύτως παραδεκτή θεραπευτική μέθοδος με πολλαπλά οφέλη.

Το τμήμα που λειτουργεί με εξειδικευμένους θεραπευτές στις πιο σύγχρονες μεθόδους αποκατάστασης, καλύπτει μορφές αναπηρίας, κυρίως περιστατικά εγκεφαλικής παράλυσης σε κάθε μορφή της, σύνδρομα, δυσπλασίες, μυοπάθειες, καθώς και μαιευτική παράλυση.

Η επιστημονική ομάδα με τη θεραπευτική της προσέγγιση, που βασίζεται στις μεθόδους Bobath και Halliwick, επιτυγχάνει καλύτερη κιναισθησία των παιδιών, τη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, τη χαλάρωση και την ψυχαγωγία του παιδιού μέσα στο νερό, ώστε να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι στην αποκατάσταση, μια διαδικασία, στην οποία θεραπευτές και παιδιά "μοιράζονται" πολλά κοινά συναισθήματα και κυρίως αγάπη.

Όσο για το ποιο είναι το μέλλον που επιφυλάσσεται στις σχέσεις που "χτίζονται" μεταξύ παιδιών - γονέων και θεραπευτών, η κ. Βράνη και ο κ. Σίνος σημείωσαν ότι αυτές "δύσκολα χάνονται στο πέρασμα του χρόνου". Και αυτό διότι -όπως εξήγησαν- "βιώνουν ως μια οικογένεια όλοι μαζί την αγωνία της πορείας και την εξέλιξη των προσπαθειών που καταβάλλονται". Μάλιστα, υπάρχουν πολλά παιδιά και γονείς που κρατούν επικοινωνία με την ΕΛΕΠΑΠ ακόμα και όταν έχουν φύγει από το χώρο.

Αγάπη, εξάλλου, δίνουν οι υπεύθυνοι δύο εκπαιδευτικοί (φυσικοθεραπεύτρια και καθηγητής φυσικής αγωγής) για τα προγράμματα θεραπευτικής κολύμβησης  του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.)Σερρών, Μαρία Λίγκα και Ηλίας Παπαδόπουλος, σε μαθητές του Εργαστηρίου, στο οποίο φοιτούν (για το σχολικό έτος 2014-2015) 59 μαθητές ηλικίας από 14 έως 22 ετών.

Η κ. Λίγκα και ο κ. Παπαδόπουλος που έχουν εξειδίκευση στην εγκεφαλική παράλυση, την κολύμβηση και επιπλέον έχουν παρακολουθήσει το βασικό σεμινάριο της μεθόδου Halliwick, "δουλεύουν" με μαθητές που έχουν κινητικά προβλήματα (κυρίως εγκεφαλική παράλυση), νοητική υστέρηση και αυτισμό, με στόχο μέσα από τη θεραπευτική κολύμβηση, οι μαθητές να γνωρίσουν τον εαυτό τους, τις ικανότητες και τις δυνατότητές τους και να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους ώστε να καταστούν ικανοί στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη ζωή τους.

Πηγή: http://www.protothema.gr/


Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

"ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ, ΤΩΡΑ"!


Σπάστε τα στερεότυπα, τώρα
     
Ένα ξεχωριστό φωτογραφικό πρότζεκτ έρχεται να αναδείξει την sexy πλευρά των ατόμων με αναπηρία, προσπαθώντας να βάλει ένα τέλος στην πεποίθηση των ανθρώπων ότι ένας ανάπηρος δεν μπορεί να είναι και ερωτικός. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν μένει όμως μόνο στη φωτογραφία. Πίσω από κάθε γυναίκα με αναπηρία που φωτογραφίζεται υπάρχει και μία ιστορία, μία ιστορία που μπορεί να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει και άρα πρέπει να ακουστεί.

Θεοδόσης Λάζαρης.

Ένα ξεχωριστό φωτογραφικό πρότζεκτ έρχεται να αναδείξει την sexy πλευρά των ατόμων με αναπηρία, προσπαθώντας να βάλει ένα τέλος στην πεποίθηση των ανθρώπων ότι ένας ανάπηρος δεν μπορεί να είναι και ερωτικός.

Αρκεί να περπατήσει κανείς στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, για να συνειδητοποιήσει τη δυσμενή θέση που βρίσκονται τα άτομα με αναπηρία. Παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά σε μπάρες αναπήρων, μηδαμινή πρόληψη σε δημόσιους χώρους και κάθε λογής απροσδόκητα εμπόδια που κάνουν την περιπλάνησή τους στην πόλη να φαντάζει και τελικά να είναι αδύνατη. Υπάρχουν χιλιάδες τέτοια παραδείγματα που δυστυχώς αποδεικνύουν ότι τα άτομα αυτά είναι δύσκολο να ενταχθούν στους ρυθμούς της καθημερινότητας ενώ είναι ενδεικτικά της έλλειψης σεβασμού που επιδεικνύουμε απέναντί τους.

Είναι επομένως και δύσκολο να καλλιεργηθεί η πεποίθηση ότι τα άτομα με αναπηρία είναι ισότιμα με τους σωματικά υγιείς και ακόμα πιο δύσκολο να ανακαλύψουμε την ερωτική τους πλευρά, τον αισθησιασμό τους και το σεξαπίλ τους. Μία ομάδα φωτογράφων όμως από τη Νέα Υόρκη εντοπίζοντας τις στερεοτυπικές πεποιθήσεις που έχουν εμφυτευθεί στη συνείδηση των ανθρώπων απέναντι στα άτομα με αναπηρία, επιχειρούν μέσα από ένα πρωτότυπο, μα πάνω από όλα «ανθρώπινο» φωτογραφικό πρότζεκτ να σπάσουν τα ταμπού. Και δυστυχώς υπάρχουν πολλά…

Τα δημιουργικά μυαλά που βρίσκονται πίσω από το “The Raw Beauty NYC Photography Project” επαναπροσδιορίζουν τα στενά όρια της ομορφιάς και δίνουν το βήμα σε γυναίκες με αναπηρία να αλλάξουν την εικόνα τους, προβάλλοντας τον αισθησιασμό τους και τη sexy διάθεσή τους. Στόχος του συγκεκριμένου πρότζεκτ είναι «να εμπνεύσει τους ανθρώπους προκειμένου να δημιουργήσουν νέες αντιλήψεις, να σπάσουν τα στερεότυπα και να βοηθήσουν να ξεπεραστούν εμπόδια που κάνουν τη ζωή αυτών των ατόμων περισσότερο περίπλοκη».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν μένει όμως μόνο στη φωτογραφία. Πίσω από κάθε γυναίκα με αναπηρία που φωτογραφίζεται υπάρχει και μία ιστορία, μία ιστορία που μπορεί να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει και άρα πρέπει να ακουστεί. Μία τέτοια περίπτωση είναι η Wendy Crawford. Στην ηλικία των 19, ήταν ένα ανερχόμενο μοντέλο μέχρι τη στιγμή που ένας μεθυσμένος οδηγός χτύπησε το αυτοκίνητό της στο δρόμο για το αεροδρόμιο για την πρώτη της διεθνή αποστολή στο Τόκιο. Το ατύχημα την καθήλωσε σε αναπηρική καρέκλα, η Wendy έχασε τη δουλειά της καθώς πια δεν ήταν αποδεχτή στη βιομηχανία της
μόδας, κυρίως όμως έχασε την ανεξαρτησία της.

Μετά από ένα χρόνο στο νοσοκομείο είχε την τύχη να βρει εργασία στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Οντάριο προκειμένου να δίνει ομιλίες σε γυμνάσια και ομάδες σχετικά με τους κινδύνους της οδήγησης σε κατάσταση μέθης. Παρόλα αυτά διαρκώς αναπολούσε τον πρότερο βίο της ενώ είχε φοβερή άρνηση να ενταχθεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα για άτομα με αναπηρία. Λίγο καιρό αργότερα η συμμετοχή της σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα και ο χρόνος που περνούσε με άτομα με αναπηρίες την βοήθησαν να αποδεχτεί την κατάστασή της καθώς αντιλήφθηκε ότι υπάρχουν γυναίκες με αναπηρίες που είναι καριερίστριες, αθλήτριες, μητέρες.

Άντλησε έμπνευση από αυτές, ξεκλείδωσε τον εαυτό της και τελικά προχώρησε στον σχεδιασμό μίας ιστοσελίδας για γυναίκες σε αναπηρικές καρέκλες προκειμένου να λειτουργήσει ως ένας χώρος διαλόγου και εμψύχωσης (mobileWOMEN.org).

«Οι γυναίκες αυτές αποδεικνύουν ότι τα πάντα είναι δυνατά», αναφέρει στην προσωπική της αφήγηση, «αντιπροσωπεύουν την ομορφιά και αποκαλύπτουν τη δύναμη που κρύβεται πίσω από κάθε μία από εμάς», συμπληρώνει.

Δυστυχώς η κοινωνία είναι γεμάτη στερεότυπα που τις περισσότερες φορές εμποδίζουν ανθρώπους που ξεφεύγουν από το "κοινωνικά αποδεκτό" να ακολουθήσουν μία ζωή όπως θα την επιθυμούσαν. Τα εμπόδια που τους στήνονται, σε ορισμένες κοινωνίες είναι αξεπέραστα, ενώ θα πρέπει να μάθουν να ζουν ως άτομα του περιθωρίου. Η οποιαδήποτε αλλαγή όμως στη συνείδηση των ανθρώπων δεν έρχεται από μόνη της. Ευτυχώς υπάρχουν τέτοια παραδείγματα ανθρώπων που τολμούν να σηκώσουν το ανάστημά τους στην υποκριτική κοινωνία που ζούμε, να ξεπεράσουν φραγμούς και τελικά να επιχειρήσουν να σπάσουν για πάντα τα ταμπού.


Περισσότερες φωτογραφίες και ιστορίες από το φωτογραφικό πρότζεκτ μπορείτε να αναζητήσετε εδώ:

http://www.rawbeautynyc.com/models.html

Στη συνέχεια ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο από τις στιγμές των φωτογραφίσεων:

https://www.youtube.com/watch?v=7_3REkm-msY

Πηγή: http://www.pathfinder.gr/


ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΥΨΟΥΣ 23 ΔΙΣ.

Επίσκεψη του κοιν. εκπροσώπου και βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ  Παναγιώτη  Κουρουμπλή στο Γραφείο της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου -Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς με σκοπό τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των «ανείσπρακτων» κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ύψους 23 δισ. 

Τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των «ανείσπρακτων» κόκκινων επιχειρηματικών δανείων ύψους 23 δισ., ζητά με μηνυτήρια αναφορά ο κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα στο Γραφείο της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα ο κοιν. εκπρόσωπος  του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων ζητά τη διενέργεια όλων των νόμιμων ενεργειών εκ μέρους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να προστατευτεί το ελληνικό δημόσιο και να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους αποδειχθεί ότι με τις πράξεις τους ζημίωσαν τις δανείστριες Τράπεζες και κατ' επέκταση τους μετόχους τους και το Ελληνικό Δημόσιο. Επιπροσθέτως  ζητά να διερευνηθεί η διαχείριση των διατεθέντων δανειακών κεφαλαίων από τις δανείστριες εταιρείες καθώς και η περιουσιακή κατάσταση των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στη διοίκηση και λειτουργία τους.
Αναλυτικότερα, ο κ. Π. Κουρουμπλής  ζητά να ερευνηθούν:

Α. Ποια είναι και ποιου ύψους (κατά περίπτωση) τα «ανείσπρακτα» δάνεια που χορήγησαν οι συστημικές τράπεζες την τελευταία 15ετία, λαμβανομένων υπόψη των συγχωνεύσεων – εξαγορών που μεσολάβησαν.

Β. Ποια ήταν κατά περίπτωση η οικονομική κατάσταση των δανειζόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων, και αν η κατά Τράπεζα Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων ή Επιτροπή Χορηγήσεων ενέκρινε τη δανειοδότησή τους με βάση συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια και μοντέλα αξιολόγησης πιστοδότησης σε συνάρτηση με προσκομισθέν βιώσιμο σχέδιο επιχειρηματικής δράσης.

Γ. Με ποιά διαδικασία οι δανείστριες Τράπεζες παρακολούθησαν τις εκταμιεύσεις και τη διάθεση των δανειακών κεφαλαίων και πιστοποίησαν την υλοποίηση του έργου για το οποίο χορηγήθηκαν τα «ανείσπρακτα» δάνεια.

Δ. Ποια η  σημερινή κατάσταση των δανειοληπτριών εταιρειών και των Διοικήσεών τους, καθώς και η σημερινή περιουσιακή κατάστασή τους, όπως και των τραπεζικών στελεχών και των Διοικήσεων των συστημικών Τραπεζών που εμπλέκονται στις διαδικασίες χορήγησης και της μη είσπραξης μέχρι σήμερα των «ανείσπρακτων» δανείων συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα πρέπει να διερευνηθεί η απόκτηση κατά τη διαρρεύσασα 15ετία περιουσιακών στοιχείων αυτών, καταθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, λοιπών αξιών και κινητών μεγάλης αξίας.



Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΑΜΕΣΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ

Οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Ιλίου διοργανώνουν διήμερο ανταλλακτικό παζάρι βιβλίου στις 14 & 15 Νοεμβρίου, στο κτήριο των Κοινωνικών Δομών, Ικάρου 28 & Κάλχου 64 στο Ίλιον:

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, 10.00 - 16.00
Σάββατο 15 Νοεμβρίου, 10.00 - 15.00

Στο παζάρι βιβλίου που διοργανώνεται με σκοπό την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Συσσιτίου θα διατεθούν βιβλία κάθε είδους: λογοτεχνικά, παιδικά βιβλία και παραμύθια, σχολικά βοηθήματα κτλ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποκτήσουν το βιβλίο που επιθυμούν, προσφέροντας ως ‘αντίτιμο’ είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής κτλ.)

Σας περιμένουμε όλους να έρθετε να γνωριστούμε, να αποκτήσετε τα βιβλία της αρεσκείας σας και να στηρίξετε παράλληλα το έργο των Κοινωνικών Δομών.



10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΙΛΙΟΥ-ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ' ΤΑΞΗΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΥΓΟΥΛΑ!


Τελικά η δίωρη επίσκεψη του Βαγγέλη Αυγουλά στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου στις 23 Οκτωβρίου 2014, έμελε να ήταν η αρχή για μια σειρά εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης της τοπικής μαθητικής κοινότητας για το σεβασμό της Διαφορετικότητας!

Ο τ.Αντιδήμαρχος Ιλίου και Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών μίλησε στις μεγάλες τάξεις του σχολείου για το πώς ο ίδιος ξεχωρίζει τα ρούχα του και ας μη βλέπει τα χρώματα, για το εάν οι τυφλοί βλέπουν όνειρα, για την αφιλόξενη Ελλάδα, για τις απερισκεψίες και την προχειρότητα των μεγάλων που κάνουν τη ζωή δύσκολη στα ΑμεΑ κ.α. Τα παιδιά συμμετείχαν πολύ ενεργά στη συζήτηση με ερωτήσεις που έδειχναν βαθιά συνείδηση και απίστευτη για την  ηλικία τους ωριμότητα!

Πρόκειται για τους ίδιους μαθητές που έχουν κάνει κοινό μάθημα και κοινές αθλητικές δραστηριότητες, με τους συνομηλίκους τους από το γειτονικό Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιλίου!

Στο τέλος της ίδιας ημέρας ο κ. Αυγουλάς έλαβε μηνύματα στο Facebook από κάποιους γονείς οι οποίοι του μετέφεραν τις εντυπώσεις των παιδιών τους από την επίσκεψη, ενώ αμέσως ο υπερδραστήριος διευθυντής κ. Φάνης Μπότης, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου και ο Σύλλογος Γονέων συμφώνησαν στις γυμναστικές επιδείξεις στη λήξη του τρέχοντος μαθητικού έτους, τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με Παραολυμπιακά αθλήματα και με αθλητές με αναπηρία, δράση που ήδη οργανώνεται από τους πρόθυμους και ευαισθητοποιημένους δασκάλους και το γυμναστή του σχολείου!

Την εκδήλωση παρακολούθησε τιμώντας τον κ. Αυγουλά και ο πρώην Διευθυντής Εκπαίδευσης και Τ. Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου κ. Ιωάννης Γκιόνης.



Επίσης, οι μαθητές της Στ’ Τάξης προσκάλεσαν τον κ. Αυγουλά στη σχολική εορτή για την 28η Οκτωβρίου και αφού ο ίδιος απένειμε αριστεία σε μαθητές για τις επιδόσεις τους, όλα τα παιδιά του επιφύλασσαν μια έκπληξη: του παρέδωσαν διά του δασκάλου τους κ. Νίκου Κατσούλη, ένα φάκελο με δικές τους εκθέσεις ιδεών που γράφτηκαν αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Αυγουλά στο σχολείο και είχαν ελεύθερο θέμα τη διασύνδεση της 28ης Οκτωβρίου με τις δυσκολίες που συναντάμε στη ζωή της σημερινής εποχής! Φυσικά όλες οι εκθέσεις εξ ορισμού πήραν Άριστα10!!!

Αξίζει να κλείσουμε το άρθρο παραθέτοντας σας αυτολεξεί κάποια αποσπάσματα από μερικές εκθέσεις των μαθητών!

Η Χριστίνα έγραψε: «…Το ηρωικό βγαίνει από τον άνθρωπο όταν ο άλλος δεν μπορεί να κάνει το ακατόρθωτο όπως όταν πολεμήσαμε τους Ιταλούς μόνο μια μικρή Ελλάδίτσα  μπράβο στην Ελλάδα. Ο ήρωας βρίσκεται μέσα σου όταν ξεπερνάς το ακατόρθωτο, τώρα τον καταλαβαίνω τον κύριο Βαγγέλη που ότι για μας ήταν ακατόρθωτο, για τον κύριο Βαγγέλη είναι κάτι άλλο από ακατόρθωτο. …»

Βάσια: «…Ο κύριος Βαγγέλης καταλάβαμε σήμερα ότι είναι 10 φορές πιο μάγκας από μάγκας εγώ βούρκωσα…»!

Γεωργία: «Μπαίνοντας στο γυμναστήριο αντικριστά μου, είχα έναν άνθρωπο που ασχέτως το αν είναι τυφλός στη ζωή του έχει πετύχει πολλά. Έχει τελειώσει πανεπιστήμιο, για 3 χρόνια ήταν αντιδήμαρχός και έχει δικηγορικό γραφείο, ενώ άλλοι χωρίς κανένα πρόβλημα δεν στρώθηκαν να διαβάσουν ώστε να αποκτήσουν μια αξιοπρεπή δουλειά.
Από τη πρώτη στιγμή που είδα τον κύριο Βαγγέλη ήταν πολύ θαρραλέος και αισιόδοξος. Προσωπικά αν ήμουν στην θέση του δεν θα μπορούσα να επιβιώσω. Επίσης μου θύμισε τους Έλληνες την περίοδο του Β΄ παγκοσμίου πολέμου που ήταν εναντίον τους οι Ιταλοί και οι Γερμανοί.
            
Αυτά τα δυο πανίσχυρα κράτη, πρώτα οι Ιταλοί και μετά οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην Ελλάδα, η οποία είχε έναν ανοργάνωτο στρατό αλλά ήταν θαρραλέοι και τους αντιμετώπισαν ήταν στην κυριολεξία ήρωες όπως και ο κύριος Βαγγέλης που είναι τόσο διαφορετικός και έχει καταφέρει ότι καλύτερο θα μπορούσε ο καθένας.

Αυτόν και τους τότε Έλληνες τους θαυμάζω είναι τρομερά σκληραγωγημένοι, περήφανοι για τον εαυτό τους και το κυριότερο έχουν αυτοπεποίθηση αντί συνέχεια να γκρινιάζουν και να κλαίνε την μοίρα τους. Τους θαυμάζω και μακάρι να υπάρχουν και άλλοι σαν και αυτούς.

Επίσης ο κύριος Βαγγέλης μας εξήγησε πως μπορεί να κάνει τα πάντα όπως όλοι οι υπόλοιποι. Μας έδειξε πώς να κυκλοφορείς με μπαστούνι και βάζοντάς μας μια δοκιμασία, μας έκανε να μπούμε στον δικό τους κόσμο, στη διαφορετικότητα.

Τον θαυμάζω και τον θεωρώ ήρωα όπως και τους Έλληνες το 1940 και ελπίζω, έστω και από θαύμα να γίνει κάτι και να βρει το φως του, να δει πως είναι να βλέπεις όπως όλοι εμείς έστω και για λίγο.

Τέλος όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι ίσοι αλλά διαφορετικοί και ο καθένας έχει υποχρέωση να βοηθήσει κάποιον με αναπηρία για να νιώσει και αυτός και ο άλλος χαρά. Θα ήθελα πάρα πολύ να έρθει και να μας ξαναμιλήσει γιατί τον συμπάθησα και τον θεωρώ απλά ήρωα!»

Γιάννης: «…Θαυμάζω τον αγώνα του και τη θέλησή του για ζωή γιατί θα μπορούσε να τα παρατήσει. Το ίδιο έκαναν και οι αγωνιστές του 1940 δεν παραιτήθηκαν στον εχθρό αλλά πάλεψαν για την ελευθερία τους και την ελευθερία της πατρίδας τους.

Ο κ. Βαγγέλης μας είπε ότι αν και δεν βλέπει έχει μάθει να εμπιστεύεται τους ανθρώπους και ότι πρέπει όλοι να κάνουμε ομαδική συνεργασία. Έτσι και οι άνθρωποι το 1940 ενώθηκαν και πολέμησαν μαζί μέχρι το τέλος.

Βλέποντας τον κ. Βαγγέλη αναρωτήθηκα αν όλοι οι άνθρωποι ήταν τυφλοί θα γινόταν πόλεμος; Μάλλον όχι γιατί θα καταλάβαιναν ότι δεν μπορεί να ζήσει κανείς άνθρωπος μόνος του και χρειάζεται την βοήθεια του άλλου αλλά και για συντροφιά. …

Χαρακτηρίζω τον κ. Βαγγέλη ήρωα διότι δεν τα παράτησε στη ζωή του και πάλεψε για αυτή. Έτσι και οι Έλληνες πάλεψαν για την ζωή τους.»

Ηλιάνα: «…Όταν έμαθα κάποια ενδιαφέροντα πράγματα για το πως είναι να ζεις με κάποια ιδιαιτερότητα, ένιωσα θαυμασμό για αυτούς τους ανθρώπους επειδή τα καταφέρνουν έτσι.
Έτσι λοιπόν, το ότι κάποιος είναι κουφός, τυφλός, μουγκός, δεν σημαίνει ότι είναι ανίκανος και πως δεν μπορεί να συνεχίσει την ζωή του. Αντιθέτως μπορεί να το αντιμετωπίζει και να καταφέρει τα πάντα. …»

Ελένη: «…Όπως οι Έλληνες το 1940 νίκησαν τους εχθρούς τους, έτσι και αυτό το παιδί νίκησε την αναπηρία του.
Και οι δυο περιπτώσεις είναι ένα παράδειγμα ότι πρέπει να αγωνιστούμε για κάτι και ότι οι δυσκολίες μπορούν πάντα να ξεπεραστούν.»

Εύη: «…Άνθρωπος ο οποίος γεννήθηκε έτσι με αυτή την ιδιαιτερότητα. Δεν έχει αντικρίσει ποτέ τον κόσμο, δεν ξέρει τα χρώματα, τους ανθρώπους, τίποτα ούτε καν τον εαυτό του, κι όμως το χαμόγελο (αν και δεν ξέρει πως είναι), μένει μόνιμα στο πρόσωπό του. Δεν το βάζει κάτω και έχει καταφέρει απίστευτα πράγματα πολλά πολλοί στη θέση του κάθονται σπίτι τους, στενοχωριούνται ή δεν βγαίνουν ποτέ έξω. … Αυτό είναι πρότυπο πίστης, υπομονής και θέλησης.»

Δήμητρα: «Ότι είναι διαφορετικό δεν είναι κακό!»

Άσπα: «…Όλα αυτά που μας είπε στο μικρόφωνο με αυτό το βλέμμα το ευγενικό με ταξίδεψε και με έκανε να δω τον κόσμο ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ ελπίζω να ταξίδεψε όλα τα άτομα του σχολείου και θα ήθελα να ξανά έρθει πάλι να του πω και να μας πει πολλά και καινούρια πράγματα. …»

Τατιάνα: «…Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν κάποιο πρόβλημα γκρινιάζουν, ξεσπάνε, επιτίθενται όχι μην το κάνετε αυτό πρέπει να σέβεστε και να αγαπάτε αυτό που είστε να το εκτιμάτε. 

… Παιδιά θέλω να δω τις εκφράσεις σας όταν μάθετε όσα έμαθα εγώ σήμερα.
ΓΕΙΑ!»  (το έχει γράψει με τεράστια κεφαλαία γράμματα)


Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΚΥΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΥΦΛΩΝ!


Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι Διήμερες Εκδηλώσεις 14-15 Οκτώβρη 2014 στο πλαίσιο των Εορτασμών για την Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν από τους Εταίρους του Κέντρου ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ και η συμμετοχή Σχολείων και του ευρύτερου κοινού ήταν θεαματική.

Η Ομάδα των εκπαιδευομένων Εκπαιδευτών Σκύλων Οδηγών, οι Ανάδοχοι Εθελοντές μαζί με τα κουτάβια που φιλοξενούν και ο Υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης κος Peter Lasaroms, μέσα από 4 παρουσιάσεις καθημερινά έδιναν την δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε επαφή με τις δεξιότητες των κουταβιών και των υπό εκπαίδευση Σκύλων Οδηγών. Ζώντας από κοντά την επίδειξη ο διάλογος που ακολουθούσε είχε πολύ ενδιαφέρον και για τις δύο πλευρές! Μία ουσιαστική επικοινωνία και μία ακόμη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την χρησιμότητα των Σκύλων Οδηγών. Η δυνατότητα δράσεων προσομείωσης έφερνε ακόμα πιο κοντά στην πραγματικότητα το κοινό.

Παράλληλα με τις παρουσιάσεις των Σκύλων Οδηγών το κοινό είχε την δυνατότητα να επισκεφτεί τις δράσεις του Μουσείου Αφής, να συμμετάσχει στις δράσεις για τις τεχνικές βλέποντος οδηγού από την Υπηρεσία Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Καθημερινών Δεξιοτήτων του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και να ενημερωθεί για τις δράσεις των Φορέων – Εταίρων του Κέντρου ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ που είναι : το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (Ε.Σ.Α.μεΑ), η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ), ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος (Φ.Τ.Ε), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Π.Σ.Τ), η Πανελλήνια Ενωση Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α), το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Σκύλων (Ε.Κ.Ε.Σ) και ο Σύλλογος Προστασίας Ζώων και Περιβάλλοντος Νομού Αττικής «Δικαίωμα Ζωής».



Πολύ σημαντική στιγμή ήταν η παράδοση των 2 Σκύλων Οδηγών FIVOS και DONNA σε άτομα με προβλήματα όρασης που έγιναν από την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κυρία Χ. Παπανικολάου την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014 το απόγευμα.

Μετά από μία εκπαίδευση 20 μηνών, αρχικά για Υπακοή και Κοινωνικοποίηση τους πρώτους 12-14 μήνες στους Ανάδοχους Εθελοντές και άλλους 12 μήνες εκπαίδευσης για Σκύλοι Οδηγοί, έγινε το ταίριασμα με τα άτομα με προβλήματα όρασης και πλέον αποτελούν ένα δεμένα ζευγάρια, οπου το άτομο με πρόβλημα όρασης απολαμβάνει μία ασφαλή οδήγηση και μία πιο ξεκούραστη καθημερινότητα, ο δε Σκύλος Οδηγός ένα όμορφο περιβάλλον γεμάτο αγάπη και επιβράβευση!

Ο απολογισμός του Κέντρου να έχουν παραδοθεί ήδη 3 Σκύλοι Οδηγοί σε άτομα με προβλήματα όρασης, να υπάρχει ένας Σκύλος Οδηγός-Βοηθείας και  9 Κουτάβια εκ των οποίων τα 4 να βρίσκονται στην φάση εκπαίδευσης και τα άλλα 5 να ζούν σε οικογένειες Αναδόχων Εθελοντών, μόνο Ελπίδα και Δύναμη δίνουν !!



Η βραδιά έκλεισε με την Χορευτική Ομάδα Παραδοσιακών Χορών του εταίρου ΦΑΡΟΣ ΤΥΦΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ που χόρεψαν με κέφι, ζωντάνια και το αποτέλεσμα ήταν Εξαιρετικό κατά γενική ομολογία!!

Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκαν εν μέσω μεγάλου αριθμού μαθητών και ευρύτερου κοινού 4 ακόμη παρουσιάσεις των δεξιοτήτων των κουταβιών και των εκπαιδευομένων σκύλων οδηγών.

Παράλληλα από τους εκπαιδευτές του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων ΕΚΕΣ, εταίρος του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, πραγματοποιήθηκαν Test χαρακτήρα και συμπεριφοράς για όσα σκυλάκια έφεραν οι Φίλοι μας στην εκδήλωση!!

Ταυτόχρονα συνεχίστηκαν οι δράσεις του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΦΗΣ, οι δράσεις από την Υπηρεσία Κινητικότητας, Προσανατολισμού και Καθημερινών Δεξιοτήτων ΚΑΙ οι δράσεις των Φορέων – Εταίρων του Κέντρου ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΛΛΑΔΟΣ

Για τους ΜΙΚΡΟΥΣ και ΜΕΓΑΛΟΥΣ  Φίλους μας υπήρξαν πολλές Εκπλήξεις από τους «ΧΑΧΑΝΟΥΛΗΔΕΣ»  - FACE PAINTING – ΜΠΑΛΟΝΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ! Μικροί και Μεγάλοι είχαν την δυνατότητα να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες ζωγραφίζοντας τα πρόσωπά τους και να δημιουργήσουν  όμορφες εικόνες με αυτοκόλλητα σκυλάκια και διάφορες ζωγραφιές σε ένα μεγάλο πάνελ με ανταμοιβή όμορφες μπαλονοκατασκευές!!

Μεγάλη απήχηση είχε η δράση που πραγματοποιήθηκε από την κα Μαριλένα Καββαδά (συγγραφέα & εκπαιδευτικό)  που προσκάλεσε τους μικρούς και μεγάλους φίλους στο παραμυθένιο δάσος του νέου της βιβλίου, για να παίξουν όλοι μαζί ΤΟ ΚΡΥΦΤΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ!

Διαβάστηκε το ομώνυμο τρυφερό παραμύθι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις βιβλίων Ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ, με την εικονογράφηση της Λ. Βαρβαρούση, τη μουσική του Ν. Παπαδογιώργου και τη φιλική συμμετοχή του Παντελή Θαλασσινού στο τραγούδι.

Ένα τρυφερό παραμύθι για όσους μπορούν να βρουν χαρά ακόμα και σε ένα μικρό καρύδι!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Διασκεδάσαμε μαθαίνοντας την σημασία του Σκύλου Οδηγού στην καθημερινότητα ενός ατόμου με πρόβλημα όρασης, ευαισθητοποιήσαμε νέους ανθρώπους, μαθητές και μικρούς φίλους για θέματα που αφορούν  τα άτομα με προβλήματα όρασης,  παίξαμε με την Γραφή Τυφλών Braille και είχαμε την δυνατότητα να αντιληφθούμε την Τέχνη και διάφορα παιχνίδια με την Αίσθηση της ΑΦΗΣ!!!

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων και η Πρόεδρος του Κέντρου κα Ζωή Γερουλάνου, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου κ. Στρατής Χατζηχαραλάμπους, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Ηλίας Μαργιόλας και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος, ο δημοσιογράφος και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων κ. Δημήτρης Κωνσταντάρας, ο Διευθυντής του ραδιοφώνου «Αθήνα984» κ. Μιχάλης Κυριακίδης, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων κα Πόπη Γιαννοπούλου, καθώς και ο τ.Αντιδήμαρχος Ιλίου και  Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.




ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ενώνοντας τις Δυνάμεις μας, μπορούμε να καταφέρουμε μία Ασφαλέστερη και με Αξιοπρέπεια Καθημερινότητα για τα Ατομα με προβλήματα όρασης!!

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση του Κέντρου και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε, επισκεφθείτε το site του


Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΡΙΤΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΝΥ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟ THISISRADIO.GR


Δεκάδες ακροατές και ακροάτριες αγκάλιασαν και τη δεύτερη εκπομπή της Μαρίας Τζιρίτα στο thisisradio.gr την περασμένη Τετάρτη με θέμα της τον Έρωτα και καλεσμένο της το συγγραφέα κ. Θάνο Κονδύλη!

Αυτή την Τετάρτη 5-7 το απόγευμα, ζωντανά στο στούντιο του www.thisisradio.gr μαζί με τη Μαρία Τζιρίτα θα βρεθεί και η συγγραφέας κα Πένυ Παπαδάκη και οι δύο φίλες θα παρουσιάσουν μαζί ολόκληρη την εκπομπή!

Το θέμα της εκπομπής αυτή τη φορά θα είναι η Φιλία, με την κα Πένυ Παπαδάκη να μας μιλά για το βιβλίο της «Αντίο Φιλενάδα» και δύο αντίτυπα αυτού θα κληρωθούν σε δύο τυχερούς ακροατές που θα παρακολουθούν την εκπομπή! Τα βιβλία είναι μια ευγενική προσφορά των Εκδόσεων Ψυχογιός.

Ο χορός των δώρων όμως δε σταματά εδώ! Η Μαρία Τζιρίτα θα κάνει παράλληλα ένα διαγωνισμό και ένας τυχερός ακροατής ή ακροάτρια θα κερδίσει το βιβλίο της «Κλεισμένη Πύλη Παραδείσου»! Επίσης, ο τυχερός ή η τυχερή που θα κερδίσει το βιβλίο της Μαρίας Τζιρίτα, θα συνομιλήσει με τις συγγραφείς ζωντανά στον αέρα τηλεφωνικά!

Συντονιστείτε λοιπόν αυτή την Τετάρτη 5-7 το απόγευμα στο www.thisisradio.gr και στην εκπομπή «Όταν Αγαπάς Είναι Για Πάντα» της Μαρίας Τζιρίτα!

Μπορείτε να ακούτε το σταθμό κατεβάζοντας δωρεάν τη σχετική εφαρμογή και στο smart phone σας!