meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

VIDEO - "ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΜΕ ΜΠΟΡΕΙΣ, ΔΕ ΔΙΑΦΕΡΩ"


«Αγκάλιασέ με μπορείς; Δεν διαφέρω» (βίντεο)
Ο Αντώνης, ο Γιώργος, ο Δημήτρης, ο Νάσος, η Αμαλία, ο Μάνος, η Ελένη, η Γεωργία, ο Μιχάλης, ο Γιώργος, η Στέλλα, ο Φίλιππος, ο Μιχαήλ, η Ζαχαρένια, ο Νίκος, δεν διαφέρουν και συμφωνούν: Όλοι μπορούν να αγκαλιάσουν, να αγαπήσουν να ονειρευτούν, να δημιουργήσουν χωρίς διαφορές. Η ιδέα για τη δημιουργία του βίντεο γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία και αποτέλεσε όνειρο για την Ελένη Καρμπαδάκη που το εμπνεύστηκε.Μια ομάδα Χανιωτών μας θυμίζει, μέσα από ένα συγκινητικό μήνυμα αυτό που συχνά ξεχνάμε. Ότι τα άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες δεν διαφέρουν από εμάς.

Ο Αντώνης, ο Γιώργος, ο Δημήτρης, ο Νάσος, η Αμαλία, ο Μάνος, η Ελένη, η Γεωργία, ο Μιχάλης, ο Γιώργος, η Στέλλα, ο Φίλιππος, ο Μιχαήλ, η Ζαχαρένια, ο Νίκος, δεν διαφέρουν και συμφωνούν: Όλοι μπορούν να αγκαλιάσουν, να αγαπήσουν να ονειρευτούν, να δημιουργήσουν χωρίς διαφορές.

Η ιδέα για τη δημιουργία του βίντεο γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία και αποτέλεσε όνειρο για την Ελένη Καρμπαδάκη που το εμπνεύστηκε.
Όπως ανέφερε στο flashnews.gr, ο αδελφός της Μιχάλης, που παρουσιάζεται στο βίντεο, εξαιτίας ενός ιατρικού λάθους, υπέστη εγκεφαλική παράλυση. Όμως δεν διαφέρει από τα άλλα παιδιά.

Η Ελένη το ξέρει καλά και θέλησε να μας το θυμίσει. Τα άτομα με αναπηρία "Δεν διαφέρουν".

Όλοι οι συντελεστές του βίντεο πλαισίωσαν την ιδέα της Ελένης και μέσα σε λίγες ημέρες έκαναν την έμπνευση πραγματικότητα.
Εξοργιστική λεπτομέρεια:

Το βίντεο δημιουργήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο των Χανίων. Την ημέρα που είχε προγραμματιστεί το γύρισμα είχε ανοίξει η είσοδος για ΑμεΑ όμως ένας ασυνείδητος οδηγός είχε παρκάρει μπροστά από την είσοδο με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη διέλευση ατόμων που ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι.

Για να δείτε το βίντεο, κάντε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο:https://www.youtube.com/watch?v=_xUPYPr2AwM

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/

 

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Κ.ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ THISISRADIO.GR


 
«Η κοινωνία αναζητά συνθέσεις, συμφωνίες, ενότητα και συνεργασία για να φύγει από τα προβλήματα»
Στο «this is radio» και στη Δημοτική Εκπομπή με τον Μπάμπη Καρπούζο μίλησε ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων και Καματερού Νίκος Σαράντης.

Μετά τη συγχώνευση των δύο δήμων, Καματερού και Αγίων Αναργύρων, είναι η πρώτη φορά που ο προϋπολογισμός των δήμων αυτών έχει θετικό πρόσημο. Σύμφωνα με το Δήμαρχο αυτό το επίτευγμα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς απ’ όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν στο Δήμο.

Ο κύριος Σαράντης έκανε σαφές ότι οι πελατειακές σχέσεις που επικρατούσαν αλλά και οποιεσδήποτε ενέργειες επιβάρυναν οικονομικά το δήμο χωρίς ωστόσο να προσφέρουν κάτι ουσιώδες στους δημότες σταμάτησαν. Επίσης, το γεγονός να μη χρωστάει χρήματα ο δήμος σε κανέναν από τους εργαζόμενους είναι πολύ σημαντικό, καθώς παράλληλα φαίνεται και ένα καλό πρόσωπο προς τους πιστωτές του. 

Στη συνέχεια, σχολίασε και τον τρόπο με τον οποίο ενώθηκαν οι δύο δήμοι και τις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου αυτή η συγχώνευση να πραγματοποιηθεί με τον πιο ανώδυνο τρόπο. Όπως είναι γνωστό με τον Καλλικράτη δεν συγχωνεύονται μόνο οι δήμοι αλλά συνάμα περιορίζονται και οι χρηματοδοτήσεις, καθώς θεωρούνται πλέον ενιαίος δήμος και όχι δύο ξεχωριστοί.

«Θα πρέπει να πω ότι τα συγχαρητήρια ανήκουν και στους εργαζόμενους γιατί πραγματικά έδωσαν τη ψυχή τους ώστε να ενοποιηθεί ο δήμος σωστά και χωρίς να υπάρχουνε προβλήματα στις υπηρεσίες προς τους δημότες. Πραγματικά πιστεύω το ότι τους έπεισα ότι πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και τα δύο αν θέλετε ήταν ό,τι πιο σημαντικό για μένα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαράντης.

Στη συνέχεια, ο κ.Σαράντης έκανε σαφές ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Αγίων Αναργύρων και αυτό είναι οι υπάλληλοι που απασχολούνται στο Δήμο, οι οποίοι είναι μόλις 312 για ένα Δήμο με 60.000 – 80.000 κατοίκους τη στιγμή που σε 1000 κατοίκους πρέπει να αντιστοιχούν 6 υπάλληλοι.

Δεν άφησε ασχολίαστο και το γεγονός ότι υπογράφτηκε με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό η υλοποίηση του πρώτου πολιτιστικού κέντρου του δήμου Καματερού και το επόμενο βήμα είναι οι δημοτικοί σταθμοί. Επίσης, έχει εγκριθεί 1,5 εκ. ευρώ για ασφαλτοστρώσεις στη δημοτική κοινότητα Καματερού, καθώς έχουν δοθεί άλλες 800.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο.

Βέβαια, επισήμανε και τις καταστροφές που  προκλήθηκαν στην περιοχή λόγω της πρόσφατης δυνατής βροχής με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια αλλά και καταστήματα.

«Αλλά το πρόβλημα θα παραμείνει στην καρδιά του Καματερού αν δεν διευθετηθούν τα ρέματα, τα παραρεμάτια, τα τρία ρέματα και αν δεν λυθεί το πρόβλημα του Ποικίλου όρους και των ομβρίων υδάτων. Όμως και τα τρία αυτά κομμάτια και τα τρία αυτά έργα δεν είναι έργα του Δήμου είναι σε αρμοδιότητες άλλων φορέων. Ότι ήταν να κάνουμε εμείς, δηλαδή τη μελέτη για τα παραρεμάτια την έχουμε κάνει, την έχουμε παραδώσει, τη προμελέτη για τα όμβρια την έχουμε κάνει, την έχουμε παραδώσει, το Ποικίλο όρος δεν μπορούμε να το ακουμπήσουμε καθόλου γιατί είναι άλλων φορέων του Υπουργείου Γεωργίας, του οργανισμού Αθήνας, της περιφέρειας Αττικής και του ΥΠΕΚΑ» διευκρίνισε ο κ.Σαράντης. 

Εκείνο που μπόρεσε να κάνει η Δημοτική Αρχή ήταν να απαλύνει τον πόνο όσο μπορούσε, να διορθώσει τα πράματα, να φωνάξει. Ο κ.Σαράντης ζήτησε μια σύσκεψη που έγινε μ’ όλες τις παρατάξεις προκειμένου να στείλουν τις επιστολές σ’ όλους τους αρμόδιους φορείς και ήδη υπάρχουν κάποιες απαντήσεις με τηλεφωνήματα στον ίδιο το Δήμαρχο απ’ τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον κ. Γιάννη Μιχελάκη, καθώς και τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο Δήμαρχος τόνισε ότι το ρέμα της Εσχατιάς μπορεί να τελειώνει το 2014 αλλά οι κάτοικοι της περιοχής θα πρέπει να ωφεληθούν με περιβαλλοντικά και αθλητικά έργα. «Ζητήσαμε πάνω από το ρέμα της Εσχατιάς να γίνουν  ποδηλατόδρομος, πεζόδρομος, πράσινο και αθλητικά έργα το οποίο το δέχτηκε ο υπουργός και μας είπε ότι θα μας καλέσει για να μας πει ότι εγκρίνεται η μελέτη για να συνεχιστεί το έργο αυτό. Είναι αρκετά ενδιαφέρον, γιατί δώσαμε μια μάχη με το Νίκο Ζενέτο και πρέπει να το πω ώστε να πειστούν ότι κλείνοντας το ρέμα έτσι όπως έχει κλείσει με μπετό, από πάνω αν δεν φτιαχτεί όλο αυτό κι αν δεν συνδεθεί με το πάρκο Τρίτση και με το ποδηλατόδρομο που φτιάχτηκε στους Αγίους Αναργύρους από την ΕΡΓΟΣΕ να γίνει μια ολοκληρωμένη σύνδεση δυστυχώς θα γίνει ένας σκουπιδότοπος» είπε ο κ.Σαράντης.

Επίσης, ο κ. Σαράντης αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα που έχει δώσει με τον κ.Ζενέτο εδώ και πέντε χρόνια προκειμένου το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» να έρθει στην Αυτοδιοίκηση. Ο κ.Σαράντης ευελπιστεί ότι με το νέο έτος αυτό θα συμβεί, αφού πρώτα εξοφληθούν τα χρέη που έχει το υπουργείο απέναντι στην ΕΥΔΑΠ, τη ΔΕΗ ή και σε διάφορους άλλους πιστωτές.

Όσο για τις επικείμενες εκλογές ο κ.Σαράντης θεωρεί ότι η λαϊκή βούληση θα εκφραστεί με όποιο τρόπο κι αν διενεργηθούν. Οι πολίτες θα κρίνουν τόσο το έργο το δικό του όσο και των συνεργατών του, καθώς και το ήθος, την ειλικρίνεια, την αντικειμενικότητα, την εντιμότητα και τη διαφάνεια, την υπερκομματική στάση και το σεβασμό που έδειξε προς τους πολίτες.
Τέλος, ο Δήμαρχος πιστεύει ότι η κοινωνία αναζητά συνθέσεις, συμφωνίες, ενότητα και συνεργασία για να φύγει από τα προβλήματα. Αυτές τις νέες συνθήκες επιθυμεί να εκφράσει, αυτά τα νέα ήθη και έθιμα αυτές τις απαιτήσεις της νέας εποχής και των δημοτών.

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ


Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσφορές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιλίου

 
Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η προσφορά του κόσμου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιλίου, ακόμη και μετά το πέρας της εβδομάδας αλληλεγγύης που διήρκησε 9 έως 14 Δεκεμβρίου 2013. Η κοινωνία του Ιλίου για ακόμη μια φορά δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπό της προς τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη  συνεχίζοντας με αμείωτη ένταση τις προσφορές, έτσι ώστε να μην είναι κανείς μόνος του στην κρίση.



Εθνικοτοπικοί, Πολιτιστικοί και Αθλητικοί Σύλλογοι & Σωματεία της πόλης, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Ιλίου, Σχολεία, μέλη των Κ.Α.Π.Η., καθώς και απλοί άνθρωποι στηρίζουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ιλίου, ενώ με τη μεγάλη προσφορά των τηλεοπτικών καναλιών EXTRA3 και Epsilon TV ενισχύθηκαν με 300 γαλοπούλες τα εορταστικά πακέτα τροφίμων που απευθύνονται σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά.



Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε μήνα μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου ενισχύονται περίπου 700 οικογένειες, ενώ για το γιορτινό τραπέζι των οικογενειών που πλήττονται από την κρίση, δόθηκαν συνολικά δεκατέσσερις (14) τόνοι τροφίμων (λάδι, ρύζι, γάλα, όσπρια, κρέας, φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά κ.λπ.) για να περάσουν με αξιοπρέπεια τις εορτές οι συνάνθρωποί μας που έχουν ανάγκη.



Σημαντική ήταν και η συμβολή πολλών εθελοντών που δίπλα στους εργαζομένους των κοινωνικών δομών του Δήμου Ιλίου, στήριξαν την όλη διαδικασία δουλεύοντας αθόρυβα επί πάρα πολλές ώρες για να τακτοποιηθούν και να ταξινομηθούν οι προμήθειες τροφίμων, να προετοιμαστούν τα πακέτα τροφίμων ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ωφελούμενου και να γίνει ομαλά και έγκαιρα η διανομή τους. Από τους πρώτους έσπευσε να βοηθήσει τη διαδικασία και ο Δήμαρχος της πόλης κ. Νίκος Ζενέτος, ενώ θερμά συγχαρητήρια για τον αλτρουισμό και την ανθρωπιά τους αξίζουν σε όλους τους εργαζομένους που προσφέρθηκαν να εργαστούν χωρίς να γνωρίζουν Σάββατα και 8ωρο προς όφελος των συμπολιτών τους που τους έχουν ανάγκη.

 
 

 

ΣΤΕΓΑΖΕΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ...ΕΜΠΟΔΙΑ


Στεγάζει χορογραφίες που γκρεμίζουν... εμπόδια

Σε μια καθημερινότητα που βάζει διαρκώς εμπόδια στους ανθρώπους με αναπηρία, ο πολιτιστικός οργανισμός του Ιδρύματος Ωνάση επιχειρεί να παραγάγει πολιτισμό χωρίς εμπόδια. Ο νέος κύκλος δραστηριοτήτων με τίτλο «Unlimited access» (Απεριόριστη πρόσβαση) είναι ένα βήμα από τα πολλά που επιβάλλεται να κάνει η κοινωνία μας, η οποία «έχει πολύ δρόμο μπροστά της» όπως σημειώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης, Χρήστος Καρράς.
 
Πρόκειται για μια σειρά εργαστηρίων που θα εξελιχθούν σε δύο κύκλους για να κορυφωθούν σε ένα φεστιβάλ τον Φεβρουάριο του 2015 με σκοπό να εμπλέξουν υπό επαγγελματικούς όρους ανθρώπους ειδικών δεξιοτήτων. Ένας πεζός με πρόβλημα όρασης προσπαθεί να διασχίσει το στενάκι προς τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τη βοήθεια του οδηγού - σκύλου του. Καθώς οι έξοδοι των πεζοδρομίων είναι φραγμένες από παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μια απόσταση 100 μέτρων μετατρέπεται σε μικρή «οδύσσεια». Σε μια καθημερινότητα που βάζει διαρκώς εμπόδια στους ανθρώπους με αναπηρία, ο πολιτιστικός οργανισμός του Ιδρύματος Ωνάση επιχειρεί να παραγάγει πολιτισμό χωρίς εμπόδια.


Ο νέος κύκλος δραστηριοτήτων με τίτλο «Unlimited access» (Απεριόριστη πρόσβαση) είναι ένα βήμα από τα πολλά που επιβάλλεται να κάνει η κοινωνία μας, η οποία «έχει πολύ δρόμο μπροστά της» όπως σημειώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης, Χρήστος Καρράς. Πρόκειται για μια σειρά εργαστηρίων που θα εξελιχθούν σε δύο κύκλους για να κορυφωθούν σε ένα φεστιβάλ τον Φεβρουάριο του 2015 με σκοπό να εμπλέξουν υπό επαγγελματικούς όρους ανθρώπους ειδικών δεξιοτήτων.


Σε συνεργασία με το British Council και τρεις ακόμα ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς εταίρους, η Στέγη προσκαλεί από τον Ιανουάριο την ελεύθερη συμμετοχή σε τρεις διαφορετικές δράσεις όλων όσοι επιθυμούν να εκφραστούν μέσω του χορού, ανθρώπων που συγκεκριμένα φέρουν προβλήματα όρασης και τέλος μιας μικτής ομάδας ατόμων με ή χωρίς αναπηρία που θα βρουν κοινό τόπο στο χορευτικό αυτοσχεδιασμό. Επικεφαλής αυτών των εργαστηρίων -που σε πρώτη φάση θα διαρκέσουν ως τον Μάιο και θα επαναληφθούν από τον επόμενο Οκτώβριο- θα είναι σημαντικά ονόματα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής του χορού: οι Μαρία Κολιοπούλου, Ανδρέας Κολίσογλου, Ίρις Κάραγιαν, Μενέλαος Τσαούσης, Μέντη Μέγα και Ειρήνη Κουρούβανη. Η δεύτερη φάση εργαστηρίων θα «εκτονωθεί» σε παράσταση χορού με την άμεση εμπλοκή ανθρώπων με αναπηρία,η οποία και θα ενταχθεί στο χειμερινό προγραμματισμό της επόμενης σεζόν. Όπως σημειώνει και ο Μπεν Έβανς εκ μέρους του Βρετανικού Συμβουλίου, «οι άνθρωποι με αναπηρία κάνουν εξαιρετική τέχνη, συχνά η δουλειά τους αγγίζει την τελειότητα». Η ιδέα γι’ αυτή την ευρωπαϊκή δράση προέκυψε εξάλλου στο περιθώριο των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, οπότε και διοργανώθηκε το Unlimited Festival με 29 καλλιτέχνες να αποδεικνύουν πως η αναπηρία είναι ένα διαφορετικό εφαλτήριο προσέγγισης της Τέχνης.

 
ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΡΑΜΗ

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος τύπος»

Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΟΡΑΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΛΟΥΚΕΤΟΥ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΙΑΤΩΝ


Ορατός ο κίνδυνος λουκέτου στο Άσυλο Ανιάτων

Για πρώτη φορά στα 120 χρόνια ιστορίας του Ασύλου Ανιάτων ο κίνδυνος «λουκέτου» είναι ορατός. Ως κοινωφελές φιλανθρωπικό ίδρυμα περίθαλψης χρονίως πασχόντων (τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ο.κ. – το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών είναι κατάκοιτοι), δεν λαμβάνει κρατική επιδότηση, με τους οικονομικούς του πόρους να προέρχονται αποκλειστικά από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Η προηγούμενη διοίκηση δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη λαίλαπα της κρίσης, με την αύξηση της φορολογίας, τα άδεια ακίνητα και τη μη είσπραξη ενοικίων (ακόμα και από κτίρια που χρησιμοποιεί το Δημόσιο) να έχουν μειώσει κατά 40% τα έσοδα. Bρόχο αποτελούν τα χρέη προς το ΙΚΑ και την εφορία, που άγγιξαν τα τελευταία χρόνια τα 8 εκατομμύρια ευρώ.
Της Λίνας Γιανναρου

Προχθές, ο κ. Στέλιος κέρναγε σοκολατάκια στο εντευκτήριο. «Να ζήσετε, κύριε Στέλιο μας!», του είπε περνώντας η κ. Κατερίνα, προϊσταμένη του νοσηλευτικού προσωπικού, σκύβοντας να τον ασπαστεί. Χτυπημένος μικρός από πολιομυελίτιδα, είναι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. «Είστε καλά;», τον ρωτάει τρυφερά. «Δόξα τω Θεώ, αδελφή διευθύνουσα», απαντά. «Χρόνια πολλά και σε σας για χθες, δεν τα είπαμε». «Ευχαριστώ πολύ», λέει εκείνη. Κι έπειτα στην «Κ»: «Πάμε; Οι πτέρυγες είναι από εδώ».

Η μικρή πόρτα στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη που οδηγεί στο Άσυλο Ανιάτων είναι πύλη σε άλλη εποχή. Πίσω από τα ψηλά τείχη, κρύβεται μια κατάφυτη μικρή πολιτεία περίπου εννέα στρεμμάτων, με μια ωραιότατη έπαυλη στο κέντρο όπου στεγάζεται η διοίκηση. Οι νοσηλεύτριες φορούν κολλαριστές ποδιές και όλοι απευθύνονται μεταξύ τους στον πληθυντικό. Οι περισσότεροι από τους 120 ασθενείς νοσηλεύονται στο ίδρυμα για πάνω από τριάντα χρόνια – ένας κλείνει φέτος τα 55 χρόνια ζωής εκεί. «Αν κλείσουμε, θα γκρεμιστεί ο κόσμος τους».
Για πρώτη φορά στα 120 χρόνια ιστορίας του Ασύλου Ανιάτων ο κίνδυνος «λουκέτου» είναι ορατός. Ως κοινωφελές φιλανθρωπικό ίδρυμα περίθαλψης χρονίως πασχόντων (τετραπληγίες, εγκεφαλοπάθειες, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ο.κ. – το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών είναι κατάκοιτοι), δεν λαμβάνει κρατική επιδότηση, με τους οικονομικούς του πόρους να προέρχονται αποκλειστικά από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του. Η προηγούμενη διοίκηση δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη λαίλαπα της κρίσης, με την αύξηση της φορολογίας, τα άδεια ακίνητα και τη μη είσπραξη ενοικίων (ακόμα και από κτίρια που χρησιμοποιεί το Δημόσιο) να έχουν μειώσει κατά 40% τα έσοδα. Bρόχο αποτελούν τα χρέη προς το ΙΚΑ και την εφορία, που άγγιξαν τα τελευταία χρόνια τα 8 εκατ. ευρώ.
22 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο

«Δυστυχώς δεν είμαστε βιώσιμοι», λέει η πρόεδρος του Ασύλου, Ιωάννα Ηλιάδη (είναι εθελόντρια, όπως και όλο το Δ.Σ.). Οπως λέει, το Ασυλο εισπράττει μόνο ένα νοσήλιο της τάξης των 22 ευρώ ημερησίως για κάθε ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ (καλύπτει μόνο το 30% του κόστους της νοσηλείας του ασθενούς), ο οποίος ωστόσο οφείλει ήδη 1,5 εκατ. ευρώ από νοσήλια του 2011. Οι 150 εργαζόμενοι παραμένουν επί 8 μήνες απλήρωτοι και μολονότι συνεχίζουν οι περισσότεροι να προσφέρουν με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες τους, οι αντοχές στερεύουν. Συχνά πυκνά οι προμηθευτές κλείνουν τις κάνουλες. Για μεγάλες περιόδους, οι ασθενείς τρώνε πολύ αραιά κρέας.
Αυτή τη στιγμή σε λειτουργία βρίσκονται οι τέσσερις από τις έξι πτέρυγες του ιδρύματος, με κίνδυνο να υπάρξει περαιτέρω συμπίεση. Μολονότι η δυναμικότητά του είναι 450 κλινών, το Άσυλο Ανιάτων δεν δέχεται άλλα περιστατικά. «Πρέπει πρώτα να λύσουμε τα προβλήματά μας», λέει η κ. Ηλιάδη. Διαχειριστικός έλεγχος από μεγάλη εταιρεία ορκωτών λογιστών έδειξε ότι το Άσυλο μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του μόνο εάν μειωθεί κατά 23% το κόστος νοσηλείας των ασθενών και εάν το κράτος δεχθεί να γίνει συμψηφισμός των χρεών και εξόφληση των οφειλών με εισφορά ακίνητης περιουσίας. «Έχουμε ήδη συμπιέσει το κόστος νοσηλείας, αλλά αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θέλησης από το κράτος, θα κλείσουμε», λέει η κ. Ηλιάδη. Και οι ασθενείς; «Κανείς δεν ξέρει. Πολλοί δεν έχουν κανέναν στον κόσμο, ενώ αντίστοιχες δημόσιες δομές δεν υπάρχουν. Όπως μου είπε μία ασθενής προχθές “Πού θα πάω; Εμένα αν με σηκώσετε, θα διαλυθώ”».

Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή»

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ


Τη σημαντική συμβολή των εθελοντών που στηρίζουν καθημερινά τις κοινωνικές δομές και τις υπηρεσίες του Δήμου, τίμησε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε προς τιμήν τους στο Δημαρχείο Ιλίου, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους η οποία διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης.



Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι Ιατροί, για την πολύτιμη προσφορά τους στη λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων, με την δωρεάν εξέταση χιλιάδων συνανθρώπων μας, οι Εκπαιδευτικοί, για τη στήριξη της οικογένειας και τη λειτουργία των Κοινωνικών Φροντιστηρίων, το Κέντρο Γυναικών Ιλίου, για το κοινωνικό του έργο και την ενεργή συμμετοχή όλων των γυναικών του Δήμου, διοργανώνοντας σεμινάρια λαϊκής επιμόρφωσης και προσφέροντας διδακτική στήριξη σε μαθητές Δημοτικού Σχολείου, τα μέλη των Κ.Α.Π.Η. για τη στήριξη που προσφέρουν καθημερινά στα μοναχικά άτομα της πόλης μας, στα συσσίτια, καθώς και για την επαφή τους με τη νέα γενιά, διαβάζοντας παραμύθια στους Παιδικούς μας Σταθμούς, τους Εθελοντές του προγράμματος «Προστατεύω τον Εαυτό μου και τους Άλλους» και κάθε εθελοντή που συμβάλλει στο έργο του Δήμου, ανακουφίζοντας τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.



Μεταξύ άλλων βραβεύτηκαν οι καθηγητές Ιατρικής: Νίκος Τούντας καθηγητής Παθολογίας στο Αττικό Νοσοκομείο, Πέτρος Καρακίτσος Διευθυντής Κυτταρολογικού Τμήματος στο Αττικό Νοσοκομείο, Γεώργιος Τρουπής καθηγητής Ανατομικής Παθολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Ιατρός Κώστας Θεοδωράκης που επί πολλές δεκαετίες προσέφερε τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του στους πολίτες του Δήμου Ιλίου.



Ο Δήμαρχος Ιλίου αφού συνεχάρη όλους τους εθελοντές για το έργο και τη δράση τους, καθώς και τους εκατοντάδες εθελοντές που μέσα από τους Εθνικοτοπικούς, Πολιτιστικούς, Αθλητικούς Συλλόγους και άλλους φορείς της πόλης, στηρίζουν το έργο της Κοινωνικής Υπηρεσίας και την κοινή προσπάθεια για μια κοινωνία πιο ανθρώπινη και πιο δίκαιη, στάθηκε στην πραγματική διάσταση του εθελοντισμού τονίζοντας ότι:

«Ο εθελοντισμός, μπορεί να αποτελέσει απάντηση και αντίδοτο σε μια εποχή αποξένωσης, αδιαφορίας και εγωκεντρισμού, αφού στηρίζεται στην αυτενέργεια, καταπολεμά την παθητικότητα και καλλιεργεί τη συμμετοχικότητα. Εμπεριέχει την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, διαθέτει καθαρότητα στις προθέσεις του, είναι ένα δόσιμο χωρίς άλλους υπολογισμούς και μια υπέρτατη ευθύνη, που την έντασή της γνωρίζουν καλά οι εθελοντές», και έκλεισε το σύντομο χαιρετισμό του με το σύνθημα που συνόδευσε την εκδήλωση: «Ας μην ξεχνάμε ότι, όλα στη ζωή μπορεί να τα χάνουμε, εκτός από αυτά που δίνουμε».



Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, σημείωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του κάνοντας μια προσωπική κατάθεση: «Όταν το 2011 ο Δήμαρχος κ. Ζενέτος με τίμησε και μου ανέθεσε να συντονίσω τις δράσεις της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας και μάλιστα στην περίοδο της μεγάλης κρίσης, δε σας κρύβω, σε ηλικία 23 ετών τότε, ότι φοβόμουν λίγο για το αν θα μπορέσουμε αποτελεσματικά να τα καταφέρουμε. Γρήγορα, γνωρίζοντας τους εθελοντές μας, διαπίστωσα ότι αυτοί είναι η εγγύηση που μας διασφαλίζει ένα καθημερινό καλό αποτέλεσμα προς όφελος των συμπολιτών μας που το έχουν ανάγκη».
 
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασμιτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Κώστας Παπαντωνίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και Πρόεδροι Φορέων και Συλλόγων.



Δείτε ρεπορτάζ από την εκδήλωση πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.youtube.com/watch?v=oaFpm_MfU58

 

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

ΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΛΙΟΥ


Ο αγιασμός των νέων Κοινωνικών Δομών του προγράμματος Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας «ΙΛΙΟΝ – ΣΤΗΡΙΞΗ» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013, στο κτίριο επί των οδών Ικάρου 28 και Κάλχου στο Ίλιον, εγκαινιάζοντας, έτσι, την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης το οποίο περιλαμβάνει:

Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, δομή παροχής συσσιτίων, Γραφείο Διαμεσολάβησης και Τράπεζα Χρόνου.

Στο κτίριο στεγάζεται, επιπρόσθετα, από τον Νοέμβριο, και το νέο παράρτημα του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου του Δήμου Ιλίου «Ιλιαχτίδα2», από όπου εξυπηρετούνται παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.



Τον αγιασμό των δομών τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Σεβασμιότατος κ. Αθηναγόρας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Κώστας Παπαντωνίου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Βαγγέλης Αυγουλάς και η πρόεδρος του Δ.Σ. Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΕΔΡΑ» κα. Μαρία Κερασόγλου.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Ιλίου, πρόεδροι Εθνικοτοπικών, Πολιτιστικών & Αθλητικών Συλλόγων, ΚΑΠΗ  και Σωματείων της πόλης, εκπρόσωποι του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων καθώς και πλήθος κόσμου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις των νέων Κοινωνικών Δομών του Δήμου Ιλίου.

Μετά το τέλος των εγκαινίων, ακολούθησε διανομή παιχνιδιών σε εκατοντάδες παιδιά οικονομικά αδύναμων οικογενειών, ενόψει των Χριστουγέννων.

 

ΜΙΚΡΗ Η ΜΕΓΑΛΗ Η ΜΙΖΑ, Η ΑΠΑΤΗ, Η ΚΟΜΠΙΝΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΣΠΟΡ


Μικρή ή  μεγάλη, η μίζα, η απάτη, η κομπίνα είναι εθνικό μας σπορ.
Του Δημήτρη Κωνσταντάρα

Σε τι είδους δημόσιο βόθρο,  ανοιχτό, στην κοινή θέα, όπως  στο  Slumdog Millionaire ( Όσκαρ 2008) ζούσαμε  τόσα  χρόνια; Πόσα; Για άλλους 10-15. Για άλλους, τους μεγαλύτερους, πάνω από τριάντα, μπορεί και σαράντα.
Μα αυτό ήταν η Ελλάδα μας; Ένας τεράστιος Δημόσιος βόθρος;  Φαιό νταμάρι την είχε πει ο ποιητής, πεδίο βολής φτηνό. Και τώρα βόθρο; Και τι στο διάολο… τίποτε δεν είχαμε πάρει χαμπάρι; Ή μήπως είχαμε  αλλά κάναμε ότι δεν βλέπαμε, δεν ακούγαμε και σπρώχναμε τις βρωμιές κάτω απ΄ το χαλί; 
Δεν έχω καμία πρόθεση να κάνω βαρύγδουπη ανάλυση. Τρία τελευταία γεγονότα   θέλω να συνδέσω. Η απλή κατ αντιπαράθεση αναφορά τους αποδεικνύει την ύπαρξη του εφιάλτη, αφού πρώτα τα συνδέσεις  με Τσοχατζόπουλους,  Λαυρεντιάδηδες, Παπαντωνίου, Μαντέληδες, τον Τσουκάτους, τον Χριστοφοράκους και τόσα ακόμη «μπουμπούκια» που ξεπρόβαλαν στη ζωή μας και σήμερα βρίσκονται στον Κορυδαλλό , φυγοδικούν ή έχουν αφεθεί προσωρινά ελεύθεροι :

1.       Η υπόθεση του ήδη προφυλακισμένου πρώην διευθυντή εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Κάντα που κάθε ώρα που περνάει, «δίνει» κι άλλο ένα όνομα ενός δαιδαλώδους κυκλώματος μίζας γύρω από τα εξοπλιστικά. Και που θα σταματήσει; Πόσα είναι τα λεφτά;  Δέκα εκατομμύρια; Δώδεκα; Δεκαπέντε; Μόνο στο σακ βουαγιάζ που «άφησε» στο γραφείο του ένας επιχειρηματίας, υπήρχαν 600.000 ευρώ.

2.       Η υπόθεση του ήδη αποπεμφθέντος διοικητή του Νοσοκομείο Παίδων Αγλαία Κυριακού και υποψήφιου Δημάρχου  Χάρη Τομπούλογλου. "Εγώ δεν είμαι ο μ..ς  να αναθέτω 190.000 έργα και να μην παίρνω μία. 'Η θα κάνουν κίνηση ή τους καταστρέψω." φέρεται να λέει. Η απίστευτη βρώμα των…25.000 ευρώ

3.       Και η υπόθεση του πρώην βουλευτή και υπουργού, ήδη διαγεγραμμένου από τη Νέα Δημοκρατία Μιχάλη Λιάπη που συνελήφθη να οδηγεί τζιπ του οποίου είχε… καταθέσει τις πινακίδες  αλλά  είχε βάλει πλαστές. Και αντί να πάει στο δικαστήριο και τουλάχιστον να ζητήσει μια συγγνώμη για την φτωχοκομπίνα  του, πήγε στη Μαλαισία για να ξεκουραστεί και να ηρεμήσει από την… τραγωδία του.
Μίζες πολλών εκατομμυρίων ο Κάντας και οι προιστάμενοι και υφιστάμενοί του, μίζα της συμφοράς για 25 ψωροχιλιάρικα ο Τομπούλογλου και  μικροαπάτη του πεζοδρομίου για 1-2 χιλιάρικα τέλη κυκλοφορίας ο Λιάπης. Μικρή η μεγάλη, η μίζα, η απάτη, η κομπίνα είναι εθνικό μας σπορ.
Τρεις πλευρές του ίδιου νομίσματος. Του νομίσματος που για να το πιάσουν, «βούτηξαν» και οι τρεις τους στο Δημόσιο, ανοιχτό βόθρο. Και πόσους παρέσυραν μαζί τους;