meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ 1η ΜΑΪΟΥ ΛΗΨΗ ΤΩΝ "ΑΚΡΙΒΩΝ" ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ




Αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στα parapolitika τόσο για τα διαθέσιμα των δημόσιων νοσοκομείων όσο για την φαρμακευτική κάλυψη των πολιτών με σοβαρές ασθένειες που κάνουν λήψη "ακριβών" φαρμάκων. Όσο για τα προβλήματα με τις πληρωμές των φαρμακοποιών, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ 500 εκατ. ευρώ αντί των 1,2 δισ ευρώ, αλλά το υπυοργείο Υγείας διαχειρίζεται την κατάσταση και θα βρει λύση...

Μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο ο υπουργός Υγείας ξακαθάρισε ότι "εμείς έχουμε ανάγκη να πληρώσουμε τις τρέχουσες ανάγκες. Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τα νοσοκομεία ούτε ώρα χωρίς χρηματοδότηση. Αυτά είναι υπερβολές και ακρότητες".

Και πρόσθεσε ότι από τα 90 νοσοκομεία, τα 85 δεν έχουν χρήματα διαθέσιμα να δώσουν...

Ο κ. Κουρουμπλής σχολίασε στην εκπομπή του κ. Ευαγγελάτου ότι η «η ΝΔ για άλλη μια φορά συνελήφθη αδιάβαστη. Δεν διαβάζουν τεμπελιάζουν. Δεν υπάρχει πουθενά ρητή εντολή δική μου για μεταφορά των διαθεσίμων των νοσοκομείων είναι τυπική διαβίβαση της ΠΝΠ προς τον υπηρεσιακό παράγοντα».

Όσο για τα νοσοκομειακά , αποκαλούμενα και ως "ακριβά" φάρμακα, δηλαδή τα φάρμακα που απευθύνονται σε σοβαρά και χρόνια πάσχοντες (καρκινοπαθείς, άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.), θα τα προμηθεύονται οι ασθενείς στο εξής εύκολα, χωρίς ταλαιπωρία από τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Να θυμίσουμε ότι τα νοσοκομεία στερούνται την τελευταία 5ετία συχνά αυτών των φαρμάκων λόγω μειωμένων προϋπολογισμών με αποτέλεσμα οι ασθενείς να τα προμηθεύονται από τα λιγοστά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ταξιδεύοντας σε μεγάλα αστικά κέντρα και στην συνέχεια περιμένοντας επί ώρες σε ουρές.

Πηγή:  www.iatropedia.gr

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ




Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε και καθιέρωσε την 24η Απριλίου ως "Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία". Οι εκδηλώσεις μνήμης διοργανώνονται φέτος από την Περιφέρεια Αττικής. Η κεντρική εκδήλωση της 100ης επετείου της Γενοκτονίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Απριλίου 2015 στην αίθουσα Θεάτρου Παλλάς.
           
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κυρία Ελένη Θεοχάρους, ευρωβουλευτής από την Κύπρο, παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, της Βουλής  των Ελλήνων, των πολιτικών κομμάτων, των Δικαστικών και Στρατιωτικών Αρχών, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αρμένικης Κοινότητας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Σήμερα στις 16:00 θα τελεστεί Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας, στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Νέα Σμύρνη. Θα ακολουθήσουν ομιλίες. 17:00 Κατάθεση στεφάνων από: Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, Περιφερειάρχη Αττικής, Δήμαρχο Νέας Σμύρνης, εκπρόσωπο Αρμενικής Παροικίας.).

Ο Πρέσβης της Αρμενίας στην ομιλία του την περασμένη Κυριακή σημείωσε χαρακτηριστικά:

"Μνήμη, ευγνωμοσύνη, αγώνας και αναγέννηση. Αυτές οι τέσσερις έννοιες κυριαρχούν στη σκέψη μας, καθώς τιμούμε την 100η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων. "Θυμούμαι και διεκδικώ". Με το σύνθημα αυτό ο Αρμενισμός, σε όλο τον κόσμο, διασχίζει τον Ρουβικώνα, ανανεώνοντας την πίστη του στον αγώνα για την ιστορική δικαίωση.

Πριν από έναν αιώνα, στις ζοφερές ημέρες του Α' Παγκοσμίου πολέμου, η κυβέρνηση των Νεότουρκων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπό το πρόσχημα του πολέμου, σχεδίασε και μεθοδικά υλοποίησε την εξόντωση του Αρμενικού λαού. Δύο εκατομμύρια Αρμένιοι εκπατριστήκαν, ενάμισι εκατομμύριο άταφοι νεκροί... Πολλοί αλλαξοπίστησαν, λεηλατήθηκε και καταστράφηκε η πνευματική και υλική κληρονομιά χιλιετιών. Εκατομμύρια άοπλοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι θα πλήρωναν με την ζωή τους τα λύτρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το 1915 είναι, πράγματι, σημείο καμπής για την αρμένικη ιστορία. Έτος που άλλαξε ριζικά την πορεία της ιστορίας του αρμένικου λαού, και ως στίγμα ντροπής χαράχθηκε μια για πάντα στη μνήμη της ανθρωπότητας.

Μετά το 1915, ο αγώνας των εκπατρισμένων Αρμενίων στόχευε στο να ζήσουν και να διατηρήσουν την ταυτότητά τους. Και σ' αυτόν τον αγώνα δεν έμειναν μόνοι. Χιλιάδες προσωπικότητες, λαοί και χώρες έτειναν χέρι βοηθείας σε όσους, σαν από θαύμα, σώθηκαν από τη μεγάλη συμφορά.

Η αμερικανική Near East Foundation, έγινε η πρώτη μεγάλη ανθρωπιστική οργάνωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, χάρις στην οποία διασώθηκαν χιλιάδες Αρμενόπουλα, και βρήκαν καταφύγιο σε ορφανοτροφεία της Ελλάδος, της Κύπρου, της Συρίας και του Λιβάνου. Χάρις, σ' αυτήν και σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, τα βλαστάρια του Αρμενισμού ρίζωσαν και πάλι σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπου βρήκαν νέες πατρίδες και συγκρότησαν σταδιακά την ισχυρή αρμενική διασπορά.

Έχοντας ανακτήσει το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια , οι Αρμένιοι της διασποράς δεν λησμόνησαν το έγκλημα που είχε διαπραχθεί εναντίον των προγόνων τους, και με στήριξη της πολιτισμένης ανθρωπότητας, ξεκίνησαν τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας.

Ένα ακόμη μήνυμα σε κάθε επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι η ευγνωμοσύνη. Ευγνωμοσύνη προς κάθε Τούρκο, Κούρδο ή άλλον που έσωσε έστω και έναν Αρμένιο, προς τους Γερμανούς, Αμερικανούς, Νορβηγούς, Δανούς ιεραποστόλους και γιατρούς. Ευγνωμοσύνη προς τους ξένους διπλωμάτες που εκτελούσαν την αποστολή τους στην Οθωμανική αυτοκρατορία και κατέγραψαν και ανέφεραν την τραγωδία. Ευγνωμοσύνη προς τις χώρες που αναγνώρισαν και καταδίκασαν τη γενοκτονία, τις σαράντα και πλέον πολιτείες των ΗΠΑ, τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και τις περιφερειακές και τοπικές αρχές, που έπραξαν το ίδιο. Είμαστε για πάντα ευγνώμονες.


Κυρίες και κύριοι,

Έναν αιώνα μετά από το 1915, ο κόσμος δεν έγινε περισσότερο ειρηνικός και ασφαλής. Και σήμερα ακόμη, γινόμαστε μάρτυρες διώξεων εναντίον θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων, και της βάρβαρης καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς, της βεβήλωσης ιερών τόπων. Παρατηρούμε παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διακρίσεις για λόγους θρησκευτικούς ή εθνοτικούς, απομόνωση, μίσος, απανθρωπιά. Αυτά είναι τα σημάδια που απαιτούν εγρήγορση και άμεση παρέμβαση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, για να προληφθεί μία γενοκτονία. Ενώ η ατιμωρησία και η αδιαφορία προς τα φαινόμενα γεννούν νέες γενοκτονίες.

Η μη καταδίκη και η ατιμωρησία των υπευθύνων της Γενοκτονίας των Αρμενίων, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης των ναζιστών για την πραγματοποίηση του ολοκαυτώματος εναντίον των Εβραίων. Το 1948 εγκρίθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη η σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, αλλά η πρώτη διεθνής δίκη για την παραβίαση της Σύμβασης διεξήχθη 40 ολόκληρα χρόνια αργότερα. και μέχρι σήμερα, τα νομικά εργαλεία που θα ενεργοποιήσουν το "ποτέ ξανά", λείπουν από το οπλοστάσιο του διεθνούς δικαίου. καθώς απουσιάζει η αδιαμφισβήτητη αξιολόγηση της διεθνούς κοινότητας, δημιουργούνται συνθήκες πολιτικής εκμετάλλευσης του ζητήματος, που οδηγούν στην εκδήλωση επικίνδυνων πρακτικών όπως είναι η άρνηση της γενοκτονίας, ο αρνητισμός. Αυτήν τη πρακτική έχει υιοθετήσει, ως επίσημη πολιτική, η διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Τουρκία. Ιδιαίτερα με αφορμή της 100ης επετείου τη γενοκτονίας των Αρμενίων, η πολιτική της άρνησης εκδηλώνεται με απροκάλυπτη παραχάραξη της ιστορίας. Τούτο καταδεικνύεται σαφώς από τις απρεπείς και προσβλητικές δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων αξιωματούχων, ως αντίδραση στην παρέμβαση του προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Αρμένιων ως την πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα κατά τη θεία Λειτουργία που τέλεσε την περασμένη εβδομάδα, στο Βατικανό. Κραυγαλέο παράδειγμα διαστρέβλωσης της ιστορίας είναι η διοργάνωση των τελετών της 100ης επετείου της μάχης της Καλλίπολης, την ημέρα που τιμάται η 100η επέτειος της Γενοκτονίας των αρμενίων.

Ο διακεκριμένος διεθνολόγος Jeffrey Robertson στο έργο του "Μία Άβολη Γενοκτονία" (An Inconvenient Genocide), δικαίως εγείρει το ερώτημα: οι στρατιώτες που αυτοβούλως πήραν τα όπλα και έπεσαν στην Καλλίπολη και οι 1,5 εκατομμύριο άμαχοι Αρμένιοι που θυσιάστηκαν μπορούν ισότιμα να θεωρηθούν "θύματα πολέμου" και να καταλάβουν την ίδια θέση στην πανανθρώπινη μνήμη; Ασφαλώς Όχι.

Με αφορμή την 100η επέτειο της γενοκτονίας, ο Αρμενικός λαός επαναεπιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να συνεχίσει τον αγώνα σε διεθνές επίπεδο, για την πρόληψη των γενοκτονιών, για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των λαών που υπέστησαν γενοκτονία και την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης.

Απόδειξη τούτου είναι η διακήρυξη που ενέκρινε η Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας, την 24η Μαρτίου, με την οποία καταδικάζει τη γενοκτονία που διέπραξε η  Οθωμανική Αυτοκρατορία σε βάρος των Ελλήνων και των Ασσυρίων. Απόδειξη των προσπαθειών που καταβάλλονται διεθνώς προς αυτή την κατεύθυνση είναι η έγκριση του ψηφίσματος για την πρόληψη των γενοκτονιών στο συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η έκκληση που απηύθυνε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην ετήσια έκθεση του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ, να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και τα σχετικά ψηφίσματα που εγκρίνονται τις μέρες αυτές από τα κοινοβούλια διαφόρων χωρών. Σημαντικό κομμάτι του αγώνα της μνήμης και της αναγνώρισης είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της γενοκτονίας, που θα σημαίνει και την έναρξη της διαδικασίας ανάκτησης των ατομικών, κοινωνικών και εθνικών δικαιωμάτων και των νομίμων συμφερόντων.

Παρά την ανείπωτη φρίκη της γενοκτονίας και τον απαρηγόρητο πόνο από την απώλεια, τον περασμένο αιώνα, ο Αρμένικος λαός σημείωσε και σημαντικά επιτεύγματα. Αφού διατήρησε την εθνική του ταυτότητα και ανέκτησε το δικαίωμα στη ζωή, ίδρυσε ισχυρές δομές στη Διασπορά. Κατόρθωσε να αποκαταστήσει την κρατική του υπόσταση, ως ανεξάρτητη Δημοκρατία της Αρμενίας. με σκληρή δουλειά και δημιουργικότητα, ζει μία αναγέννηση στον  πολιτισμό, την πίστη, την παιδεία. Με την συμμετοχή του στους δύο παγκόσμιους πολέμους, συνεισέφερε σημαντικά στη διεθνή ασφάλεια και την εδραίωση της ειρήνης. Αντιμετώπισε τις συμφορές του καταστροφικού σεισμού, του πολέμου και του αποκλεισμού, και έφερε νικηφόρα εις πέρας τον απελευθερωτικό αγώνα του Αρτσάχ (Καραμπάγ).

Αλλά και στο μέλλον, με συσπειρωμένες τις δυνάμεις γύρω από τους μεγάλους εθνικούς στόχους, η Δημοκρατία της Αρμενίας και ο Αρμένικος λαός θα συνεχίσει την  πορεία προς το μέλλον και την ανάπτυξη.
Κλείνω με τη γνωστή ρήση του Αρμενικού φιλοσόφου George Santayana: "όποιος δε θυμάται το παρελθόν είναι καταδικασμένος να το επαναλάβει." Εκατό χρόνια μετά, το να μιλάμε για την γενοκτονία δεν είναι απλά μία επιλογή. το να μιλούμε για την γενοκτονία είναι ευθύνη,... πανανθρώπινη ευθύνη".



Το λουλούδι – σύμβολο της Γενοκτονίας των Αρμενίων:

Η επιλογή του ανθόμορφου σήματος έγινε, επειδή πιστεύεται ότι ένα επιθετικό και αιχμηρό σύμβολο προκαλεί επιφυλακτικά συναισθήματα και προτρέπει στην διάσταση του κοινού στους "υπέρ" και στους "κατά", ενώ αντίθετα, ένα συνειρμικό σύμβολο απευθύνεται κυρίως στο υποσυνείδητο.

Η ετυμολογία του ονόματος του άνθους "μη με λησμόνει" αποδίδει σε όλες τις γλώσσες την ιδέα της θύμησης,  την προτροπή "ΘΥΜΗΣΟΥ!" Στο Μεσαίωνα το "μη με λησμόνει" θεωρούταν σύμβολο της παρουσίας του Θεού.

Η χρήση του λοιπόν δεν είναι καθόλου τυχαία. Αποτελείται από 5 πέταλα, που συμβολίζουν τις 5 ηπείρους όπου τα θύματα της γενοκτονίας βρήκαν καταφύγιο και όπου πλέον Ζουν, Θυμούνται και Απαιτούν.

Το μαύρο κέντρο του λουλουδιού συμβολίζει την φρίκη του παρελθόντος και τις μνήμες σφαγής.

Το ακτινωτό λιλά συμβολίζει τη συμμετοχή στην ιδέα της ενοποίησης και ομοψυχίας.

Τα μωβ πέταλα, ως κύριο χρώμα, συμβολίζουν το μέλλον, την προοπτική της ενοποίησης, καθώς το χρώμα αυτό χρησιμοποιείται ευρύτατα στα ιμάτια των ιερέων της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας που αποτελεί την βάση της Αρμενικής Εθνικής Συνείδησης.

Η ιδέα της αιωνιότητας αποδίδεται με το κίτρινο χρώμα, που συμβολίζει το φως του ήλιου και την ελπίδα για ζωή και δημιουργία. Αναπαρίσταται από 12 κυκλικά τοποθετημένους "στήμονες" που συμβολίζουν τους 12 στύλους του Μνημείου της Γενοκτονίας "Τζιτζερναγκαπέρτ"


Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ ΜΕ ΦΕΚ Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ 39 Α

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΥΓ/39Α.

Οι υπογράφουσες οργανώσεις, χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση τη δημοσίευση της κατάργησης της απαράδεκτης Υγειονομικής Διάταξης ΥΓ/39Α. Μια διάταξη η οποία το 2012 είχε οδηγήσει οροθετικές γυναίκες – χρήστριες ενδοφλέβιων ουσιών και θύματα trafficking- σε συλλήψεις, αναγκαστικές εξετάσεις, φυλάκιση και εν τέλει συνεχή διαπόμπευση.

Είναι σημαντικό πως η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αντιλήφθηκε τους κινδύνους και τα προβλήματα που δημιουργούσε η εν λόγω διάταξη, τόσο σε επίπεδο ατομικών ελευθεριών όσο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο αφουγκράστηκε τις συντονισμένες και αδιάκοπες διαμαρτυρίες και συστάσεις των Οργανώσεων και Συλλογικοτήτων, οι οποίες, από την πρώτη στιγμή, κατέδειξαν την επικινδυνότητα της 39Α και την καταδίκασαν υποστηρίζοντας ενεργά όλα τα θύματά της.

Ωστόσο εκκρεμεί η κατάργηση του άρθρου 59 του ν. 4057/2012 καθώς και η τροποποίηση του άρθρου 20 παρ. 4 του ν. 3172/2003, ώστε να διασφαλίζεται η πλήρης, απρόσκοπτη και αποτελεσματική πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στις υπηρεσίες υγείας σε συμμόρφωση της χώρας προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Είμαστε στη διάθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να συμβάλλουμε ως Κοινωνία των Πολιτών στην ουσιαστική προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το σεβασμό των δικαιωμάτων ευάλωτων και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων. Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο για την επίλυση ζητημάτων που υπάρχουν ή θα υπάρξουν στο μέλλον, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι οργανώσεις:
«ΚέντροΖωής»
Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή»
Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών
«ActUp»
«Praksis»

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ: "ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΙΡΑΝΧΑΣ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ"


«Βρήκα ένα Υπουργείο υπηρεσιακά αποκλεισμένο, όλη η δουλειά γινόταν από τα γραφεία των υπουργών και τους συμβούλους τους. Τώρα όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι συμμέτοχοι στη δουλειά μας και στις αποφάσεις μας», εξηγεί ο Υπουργός Υγείας στην πρόσφατη συνέντευξη του στη Γερμανική Τηλεόραση.

Ο κ. Κουρουμπλής μίλησε για την υποστελέχωση και τη δραματική εικόνα στο χώρο της υγείας, καθώς και για τις σπατάλες δημοσίου χρήματος αναφερόμενος π.χ. σε νοικιασμένα ακίνητα που χρησιμοποιούνταν για να στεγαστούν δομές και υπηρεσίες υγείας, την ίδια ώρα που δίπλα τους υπάρχουν δημόσια κτίρια προσφερόμενα για μετεγκατάσταση.


«Βρήκα 8 συστήματα πληροφορικής στο Υπουργείο να μη συνδέονται το ένα με το άλλο, να λειτουργούν παράλληλα χωρίς να συνδυάζονται και να επικοινωνούν. Τώρα δουλεύουμε εντατικά για να συλλειτουργήσουν», σοκάρει και συνεχίζει αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που δρομολογεί:

«Θα εφαρμόσουμε ηλεκτρονικό σύστημα που θα κυνηγά την απάτη, ενώ είναι έτοιμος ο ηλεκτρονικός φάκελος κάθε ασθενή. Θεσμοθετούμε στον ΕΟΠΥΥ επιτροπές διαπραγμάτευσης για το φάρμακο, τις διαγνωστικές εξετάσεις, για τα ιατροτεχνολογικά βοηθήματα και για τις ιατρικές εξετάσεις. Μάλιστα αυτό το μοντέλο των Επιτροπών Διαπραγμάτευσης που περιορίζει το κέρδος των πολυεθνικών είναι καθιερωμένο στη Γερμανία, γι’αυτό και ρώτησα το Γερμανό πρέσβη που πρόσφατα συναντηθήκαμε, γιατί δε μας το πρότεινε για να μας βοηθήσει να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες και στην Ελλάδα; Επίσης κάλεσα τις Πολυεθνικές του φαρμάκου να μου πουν τι φόρο πληρώνουν στη Γερμανία, γιατί στη χώρα μας δεν πληρώνουν», αναφέρει ο κ. Κουρουμπλής.

«Διέταξα διαχειριστικούς ελέγχους σε πολλούς δημόσιους φορείς. Συνεχίζω να συγκρούομαι με τα πιράνχας. Τώρα θα γίνουν οι αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος του Ελληνικού λαού! Πρέπει οι εταίροι μας να καταλάβουν ότι η υγεία, η παιδεία και η κοινωνική ασφάλιση δεν αντέχουν άλλες περικοπές. Πρέπει επίσης όλη η Ευρώπη να αγκαλιάσει τους δυστυχισμένους μετανάστες που φτάνουν ανασφάλιστοι και ασθενείς στις χώρες υποδοχής και προέρχονται από μηδενικά υγειονομικά συστήματα υγείας», δηλώνει ο Έλληνας Υπουργός Υγείας στους δημοσιογράφους της Γερμανικής Τηλεόρασης.




Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΤΑΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών τα οποία είναι κλεισμένα στα σπίτια, καθώς δεν αποκαλύπτουν το θέμα οι γονείς. Έως το 1992 δεν υπήρχε ούτε ως όρος στο θεσμικό πλαίσιο η έννοια του αυτισμού. Με τον νόμο του 2008 καθιερώθηκε ο όρος του αυτισμού τυπικά και θεσμικά και εξ αυτού δίνονται και προνοιακά επιδόματα. Μόλις το 2013 αναγνωρίστηκε ότι οι διαταραχές φάσματος είναι στην κατηγορία των δια βίου παθήσεων. Τα στοιχεία επιδημιολογικών μελετών διεθνώς αναφέρουν ότι ένα στα 68 αγόρια και ένα
στα 189 κορίτσια ενδέχεται να ενταχθεί στο φάσμα του αυτισμού. Πλην όμως ουδέποτε έχει υπάρξει επίσημη απογραφή στην Ελλάδα.
      
Μάρκος Καφετζόπουλος.

«Μια κοινωνία φιλική προς τον αυτισμό είναι φιλική και προς όλους μας». Μέσα από αυτή τη φράση η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.) συνεχίζει την προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό.

Χιλιάδες οικογένειες αντιμετωπίζουν ποικίλες δυσκολίες και αναζητούν ιατρική και παιδαγωγική συμπαράσταση και σε μεγάλο βαθμό παλεύουν μόνες τους για να προσφέρουν στα παιδιά τους την αναγκαία υποστήριξη.

Εν καιρώ κρίσης οι δομές έχουν συρρικνωθεί όπως και το προσωπικό, ενώ ελάχιστα εξειδικευμένα κέντρα υπάρχουν για την πολυπλοκότητα του αυτισμού.

«Υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών τα οποία είναι κλεισμένα στα σπίτια, καθώς δεν αποκαλύπτουν το θέμα οι γονείς. Έως το 1992 δεν υπήρχε ούτε ως όρος στο θεσμικό πλαίσιο η έννοια του αυτισμού. Με τον νόμο του 2008 καθιερώθηκε ο όρος του αυτισμού τυπικά και θεσμικά και εξ αυτού δίνονται και προνοιακά επιδόματα. Μόλις το 2013 αναγνωρίστηκε ότι οι διαταραχές φάσματος είναι στην κατηγορία των δια βίου παθήσεων. Τα στοιχεία επιδημιολογικών μελετών διεθνώς αναφέρουν ότι ένα στα 68 αγόρια και ένα στα 189 κορίτσια ενδέχεται να ενταχθεί στο φάσμα του αυτισμού. Πλην όμως ουδέποτε έχει υπάρξει επίσημη απογραφή στην Ελλάδα» λέει ο κ. Αθανάσιος Καμούτσης πρόεδρος της (Ε.Ε.Π.Α.Α.)

Σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν αρκετές δομές για την υποστήριξη αυτιστικών ατόμων υπό τη σκέπη ποικίλων φορέων. Κοινό πρόβλημα όμως, ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης, είναι η ελλιπής χρηματοδότηση.

Τα προβλήματα

«Υπάρχουν δομές που ενισχύονται σε έναν βαθμό από την πολιτεία, αλλά υπάρχει δυστυχώς υποχρηματοδότηση και η κάλυψη των λειτουργικών αναγκών είναι δύσκολη. Αρκετές δομές υπολειτουργούν και άλλες έχουν κλείσει με ποικίλες συνέπειες για τα παιδιά και τις οικογένειές τους» εξηγεί ο κ. Καμούτσης. «Ο αυτισμός δεν θεραπεύεται, όμως εκπαιδεύεται δια βίου. Ένα μεγάλο μέλημα είναι πού θα αφήσουν οι γονείς τα παιδιά όταν οι ίδιοι αποβιώσουν. Στο Κέντρο ημέρας της Εταιρείας έχουμε άτομα έως και 51 ετών με γονείς υπέργηρους πλέον. Ποιος να φροντίσει ποιον;

Προσπαθούμε να ελαφρύνουμε τον πόνο μέσα από την εκπαίδευση ώστε να ζήσουν ενεργά στο κοινωνικό σύνολο. Επιδιώκουμε να δημιουργηθούν πολυδύναμες δομές που θα λειτουργούν αρχικά ως Κέντρα Ημέρας και ύστερα ως χώροι δημιουργικής απασχόλησης και για άλλες ηλικίες».

Ελλείψεις

«Δεν υπάρχει ικανός αριθμός παιδοψυχιατρικών δομών ιδίως στην περιφέρεια. Παράλληλα λείπουν οι ιατροπαιδαγωγικές υπηρεσίες προκειμένου να μην ταξιδεύουν οι γονείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και οι παρεμβάσεις σε επίπεδο εφηβείας ή για ενήλικες. Σε περιπτώσεις σοβαρής κρίσης, ειδική μονάδα υπάρχει μόνο στο Σισμανόγλειο» λέει ο κ. Στέργιος Νότας κλινικός ψυχολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος στην Ειδική Θεραπευτική Μονάδα Αυτιστικών υπό τη σκέπη του «Αγλαΐα Κυριακού». Όπως αναφέρει αυξάνεται το ενδιαφέρον για έγκαιρη διάγνωση και πρώιμη παρέμβαση αλλά δεν υπάρχουν αρκετά εξειδικευμένα κέντρα.

«Η ΕΘΜΑ είναι η μοναδική κρατική δομή πρώιμης παρέμβασης και βεβαίως η κρίση μάς έχει επηρεάσει καθώς αποχωρούν ικανά στελέχη και δεν αναπληρώνονται. Έχουμε 3.390 ενεργούς φακέλους και αύξηση των αιτούντων».

Γιώργος Αποστολίδης

Η επιστολή ενός γονιού: Αγκαλιάστε ένα διαφορετικό παιδί

Με ιδιαίτερη ευαισθησία ένας γονέας περιγράφει πτυχές της καθημερινότητας και τις λεπτές ισορροπίες οι οποίες μπορεί να κάνουν τη διαφορά και να δημιουργήσουν θετικό αποτέλεσμα. Η επιστολή του γονέα που έφτασε στο «Έθνος» είναι η εξής:

Αυτισμός και έλλειμμα επικοινωνίας.

Ο αυτισμός είναι μια νευροβιολογική διαταραχή του εγκεφάλου που έχει ως συνηθέστερα και πιο εμφανή συμπτώματα το πρόβλημα στην επικοινωνία και την ευκολία στη δημιουργία στερεοτυπικών φράσεων και πράξεων (ρουτίνες). Το σημερινό γράμμα έχει μια διπλή αφορμή: η πρώτη είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού και η δεύτερη είναι ο προβληματισμός μου με το θέμα ειδικά όσον αφορά τον μεγάλο γιο μου, που φοιτά στο νηπιαγωγείο της όμορφης γειτονιάς των Αθηνών που μένουμε.

Από την πρώτη στιγμή που διαγνώστηκε, δεν το κρατήσαμε κρυφό αλλά προσπαθήσαμε να τον βοηθήσουμε σεβόμενοι τις ιδιαιτερότητές του. Ναι, φυσικά, ως γονείς περάσαμε μια φάση ματαίωσης, που ο γιος μας δεν θα είχε μια τυπική παλέτα ευκαιριών στον κόσμο, όμως σύντομα καταλάβαμε ότι για κάθε ελάττωμα που υπάρχει, υπάρχει τουλάχιστον άλλο ένα προτέρημα και για κάθε έλλειψη ικανότητας, μια τουλάχιστον ειδική ικανότητα, ένα χάρισμα ή ένα ταλέντο που περιμένει να το ανακαλύψεις...

Το επόμενο βήμα ήταν η επικοινωνία με τους οικείους, τους φίλους και φυσικά το σχολείο, τους συμμαθητές και τους γονείς των παιδιών. Εκεί μας περίμενε και η δυσανάλογη έκπληξη!

Όσο πιο πολύ εξηγούσαμε την ιδιαιτερότητα του παιδιού μας, τόσο πιο πολύ χαλαρώναμε εμείς και τόσο πιο πολύ τον αγκάλιαζαν όλοι. Τα αποτελέσματα ήταν πολύ γρήγορα ορατά, το παιδί προόδευσε πολύ στους τομείς που είχε δυσκολία, αλλά το κυριότερο, βρήκε τη φυσική του θέση στις ομάδες αυτές. Αυτό ως επακόλουθο τον έκανε ορατά καθημερινά χαρούμενο! Επίσης, με έβαλε να σκέφτομαι ένα βράδυ την προηγούμενη εβδομάδα, αφού είχαμε μια συζήτηση με τους γονείς των συμμαθητών του παιδιού μας, ότι τελικά για κάθε επικοινωνία χρειάζεται εξ ορισμού κάποιος να κάνει το πρώτο βήμα και όταν το κάνει ειλικρινά και ανοίγοντας την καρδιά του, τις περισσότερες φορές εισπράττει παρόμοια αισθήματα.

Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει απομόνωση και περιθωριοποίηση, ακόμη και για ασήμαντους λόγους. Η κοινωνία μας δυστυχώς συχνά επιλέγει να απομονώνει και να περιθωριοποιεί τη διαφορετικότητα, αντί να την αποδέχεται και να την εντάσσει. Κάτι σαν μια αντανακλαστική κακή ρουτίνα...

Η επιλογή τού αν και πώς θα επικοινωνήσουμε τη διαφορετικότητα είναι δίκη μας και η ανικανότητα (αν υπάρχει) επίσης...

Θυμηθείτε να αγκαλιάσετε ένα διαφορετικό παιδί όταν σας δοθεί η ευκαιρία, έχετε μόνο να κερδίσετε!

Πηγή: Εφημερίδα «Έθνος»

ΕΦΕΡΕ ΤΑ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ Ο Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΤΟΝΙΑ


«Άτακτος» ο Έλληνας Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη στη Λετονία.

Ο Έλληνας Υπουργός έφερε τα πάνω-κάτω, προτάσσοντας το Μεταναστευτικό ως επίκαιρο, βασικό και άκρως ανθρωπιστικό θέμα συζήτησης και ως υπόθεση που πρέπει να απασχολεί κάθε χώρα της Ευρώπης και όχι μόνο της χώρες υποδοχής των προσφύγων στη Μεσόγειο.

Ο πύρινος λόγος του Έλληνα Υπουργού κ. Κουρουμπλή και η άμεση άτυπη συμμαχία των Υπουργών Υγείας Κύπρου, Μάλτας και Ιταλίας που «έχτισε», υποχρέωσε τη δεύτερη μέρα του συμβουλίου σε ενός λεπτού σιγή για τις εκατοντάδες ζωές που πρόωρα και άδικα έχουν καταπιεί τα κύματα της Μεσογείου τις τελευταίες ημέρες.

Κατόπιν παρέμβασης και πρωτοβουλίας του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή κατά τη διάρκεια της πρώτης Συνεδρίασης του Άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Υγείας στη Ρήγα της Λετονίας και με τη στήριξη της Ιταλίας, της Μάλτας και της Κύπρου, συζητήθηκαν χθες εκτάκτως εκτός ημερησίας διάταξης του Συμβουλίου οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και τα συμπεράσματα του εκτάκτου συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της Ε.Ε. για το θέμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γραφειοκρατικές φωνές που έθεταν τον Κ. Κουρουμπλή «εκτός θέματος» δεν τον εμπόδισαν να επικοινωνήσει ήδη με τον αρμόδιο Επίτροπο για το μεταναστευτικό και να ζητήσει σύμπλευση όλων των Υπουργών της Ε.Ε. για το θέμα, καθώς και να πετύχει σύντομα νέα συνάντηση των υπουργών – συμμάχων με θέμα την υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών ανά την Ευρώπη.

Λάβρος όμως ήταν ο κ. Κουρουμπλής και στην «εντός θέματος!» προχθεσινή του ομιλία στο συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. ζορίζοντας μεταξύ άλλων τις πολυεθνικές του φαρμάκου με τις προτάσεις του:

 «Κοινό αιτούμενο όλων είναι η βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας που θα είναι προσβάσιμο σε όλους χωρίς διακρίσεις. Γι' αυτό, ακόμα και υπό συνθήκες αυξανόμενων δημοσιονομικών πιέσεων, οι δαπάνες για την υγεία δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται.  

Στην Ελλάδα, τα προηγούμενα χρόνια η τρόικα επέβαλε δραματικές περικοπές χωρίς καμία ανάλυση των επιπτώσεών τους στη δημόσια υγεία. Η πρωτοφανής υποστελέχωση και η συρρίκνωση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών οδήγησαν το σύστημα υγείας σε κατάρρευση. Οδυνηρή συνέπεια αυτών των απερίσκεπτων πολιτικών είναι η σημερινή ανθρωπιστική κρίση, την οποία όλοι αποδέχονται πλέον ως αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και που έχει ως αποτέλεσμα να στερούνται το δικαίωμα στην περίθαλψη εκατομμύρια Έλληνες, αλλά και κατατρεγμένοι μετανάστες με ήδη επιβαρυμένο προφίλ υγείας.

Υπάρχουν όμως και μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στον τομέα της υγείας εν πολλοίς ανεξάρτητες από το δημόσιο χρέος ή τη λιτότητα. Το αστρονομικό κόστος των νέων θεραπειών κυρίως για τις χρόνιες παθήσεις σίγουρα δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα περισσότερα κράτη μέλη. Σε πολλές περιπτώσεις το κόστος των νέων φαρμάκων δεν αντανακλά αυθεντική ιατρική καινοτομία αλλά κερδοσκοπία από πλευράς των φαρμακοβιομηχανιών. Σύμφωνα και με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2014, η έγκριση και τιμολόγηση των νέων φαρμάκων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την προστιθέμενη θεραπευτική τους αξία σε σύγκριση με αυτά που κυκλοφορούν.

Πρότασή μας είναι από κοινού τα κράτη μέλη να προχωρήσουμε σε διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα καινοτόμα φάρμακα, όπως τα αντικαρκινικά και τα αντιρετροϊκά. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα έχει πελώριο θετικό αποτέλεσμα για τους προϋπολογισμούς μας και για τους ίδιους τους πολίτες.

Η συζήτηση αυτή είναι άκρως επίκαιρη καθώς η Επιτροπή μελετά βελτιώσεις του συστήματος έγκρισης, τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η κατευθυντήρια γραμμή θα πρέπει να είναι αφενός ο σεβασμός της εθνικής αρμοδιότητας και αφετέρου η διασφάλιση της φερεγγυότητας και ακεραιότητας των ελεγκτικών οργάνων, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ΕΜΑ. Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο το γεγονός ότι ο ρυθμιζόμενος (δηλαδή οι πολυεθνικές του φαρμάκου) δεν μπορεί να καθορίζει τους όρους ρύθμισής του.

Πρότασή μας είναι να αποσυνδεθεί η τιμή των φαρμάκων από το κόστος έρευνας και ανάπτυξής τους (δηλαδή διαφάνεια της έρευνας σε σχέση με το κόστος), όπως αναφέρεται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου του Μαΐου του 2010. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να εκπονηθούν μελέτες και πιλοτικά προγράμματα με θέμα την ανάπτυξη εναλλακτικών μοντέλων ιατροφαρμακευτικής καινοτομίας που θα αντικαταστήσουν το υφιστάμενο , που ευνοεί τα μονοπώλια και επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς με δυσβάσταχτα κόστη.

Τέλος, εμείς πιστεύουμε ότι οι δημόσιοι πόροι που επενδύονται στην έρευνα και αξιοποιούνται από φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να συνοδεύονται από σαφή κριτήρια και όρους που να διασφαλίζουν την κοινωνική αποδοτικότητα και ωφέλεια των δημοσίων επενδύσεων.

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι η χώρα μου τις τελευταίες εβδομάδες αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες που συμπεριλαμβάνουν πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς. Ως ένθερμος υποστηρικτής του ευρωπαϊκού οράματος πιστεύω ότι η οικονομική διάσταση της παρουσίας της Ελλάδας στην ΕΕ είναι λιγότερο σημαντική από τη γεωστρατηγική και φυσικά την πολιτιστική. Η Ευρώπη ήταν μια ελληνική λέξη πολύ προτού γίνει μια γερμανική υπόθεση»!

Επίσης, ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής αφού συνεχάρη τη Λετονική Προεδρία, ζήτησε να συμπεριληφθεί το μεταναστευτικό στην τακτική Σύνοδο Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργου τον ερχόμενο Ιούνιο. Όσον αφορά στο ευρωπαϊκό σχέδιο δέκα σημείων για την μεταναστευτική κρίση, πρότεινε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην υγειονομική διάσταση του ζητήματος.

Σε συνεννόηση με τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιταλίας πρότεινε την ενίσχυση με κάθε τρόπο των υγειονομικών συστημάτων των χωρών επαφής και την αναλογική διανομή των μεταναστών με προβλήματα υγείας, σε όλη την ΕΕ.

Τέλος, Με πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή ,  διεξήχθη χθες  εκτάκτως  στη Ρίγα της Λετονίας συζήτηση για το ζήτημα της εισροής προσφύγων -κυρίως από την Συρία-  στην  Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Σε συνέχεια της συζήτησης αυτής , διεξήχθη τηλεδιάσκεψη υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε και μετείχαν η Ελλάδα – Κύπρος- Μάλτα – Ιταλία.
Το Υπουργείο Υγείας της  Ελλάδος  εκπροσώπησε ο Γ.Γ Δημόσιας Υγείας κος Ιωάννης Μπασκόζος.

Στην συζήτηση τέθηκε το θέμα της δημιουργίας  δομών υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων , οι οποίοι θα είναι συμβατοί με τους όρους Υγειονομικής Ασφάλειας της Ε.Ε , ενώ  παράλληλα θα σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα διεθνώς  κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα.   Η πρόταση έτυχε θετικής ανταπόκρισης.

Εν συνεχεία τέθηκε το ζήτημα της ποιοτικής αναβάθμισης των δομών Υγείας στις τοποθεσίες υποδοχής των προσφύγων ( Νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου- Κρήτη) με στόχο την βέλτιστη εξυπηρέτηση των αυξανόμενων αναγκών περίθαλψης και την προστασία του υφιστάμενου πληθυσμού των περιοχών αυτών. Το θέμα έγινε επίσης κατανοητό από τους εταίρους .

Επιπρόσθετα  ζητήθηκε η συνδρομή στο επίπεδο της επικοινωνίας και ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού στο θέμα των προσφύγων και η αλληλεγγύη  των εταίρων στη σημαντική αυτή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε και οι χώρες υποδοχής προσφύγων.

Ζητήθηκε από πλευράς Ε.Ε να κατατεθούν άμεσα  γραπτώς οι προτάσεις  αυτές  κοστολογημένες ενώ  παράλληλα υπήρξε η δέσμευση ότι θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ 350 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ


Όσο η κατάθλιψη δεν αντιμετωπίζεται με θεραπεία, τόσο πιο εξουθενωτική γίνεται η κατάσταση, η οποία προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στον εθνικό σχεδιασμό για άτομα με αναπηρία. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη επηρεάζονται από την κατάθλιψη, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.

Λονδίνο, της απεσταλμένης μας Σοφίας Νέτα

Σήμερα η κατάθλιψη είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ψυχική υγεία μεταξύ των ατόμων που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία και η κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 30 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη επηρεάζονται από την κατάθλιψη, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κατάθλιψη, ως η κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο, επηρεάζει 350 εκατομμύρια ανθρώπους.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων σε Ημερίδα του Economist που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λονδίνο με την υποστήριξη της Lundbeck και τίτλο «Η παγκόσμια κρίση της κατάθλιψης». Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησε ο Κόφι Ανάν, ενώ ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Χριστοδούλου, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ψυχική Υγεία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της διάγνωσης και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης της κατάθλιψης, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανάν, σήμερα «έχουμε τη γνώση για να κάνουμε τη διαφορά». Γεγονός είναι ότι η κατάθλιψη είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, με ιατρικές, κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις. Ειδικότερα αναφέρθηκε ότι:

• Η κατάθλιψη έχει σημαντικό κοινωνικο-οικονομικό κόστος. Το κόστος της κατάθλιψης στην ΕΕ υπολογίζονταν σε 92 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010, ενώ το μεγαλύτερο μέρος (54 δισ ευρώ) αντιστοιχεί σε έμμεσο κόστος όπως η απώλεια της παραγωγικότητας της εργασίας λόγω, για παράδειγμα, αναρρωτικών αδειών και πρόωρης συνταξιοδότησης.

• Τα γνωσιακά συμπτώματα της κατάθλιψης - δυσκολίες συγκέντρωσης, αναποφασιστικότητα, ή/ και λήθη - καταλαμβάνουν έως και το 94% του χρόνου σε ένα επεισόδιο κατάθλιψης και υποβαθμίζουν σημαντικά τη λειτουργία του ατόμου κατά την εργασία. Άτομα με κατάθλιψη αναφέρουν συνολική απώλεια παραγωγικότητας οφειλόμενη σε λόγους υγείας που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 5,6 ώρες την εβδομάδα. Ο χρόνος αυτός ξεπερνά τα ποσοστά απώλειας παραγωγικότητας σε άτομα που δεν πάσχουν από κατάθλιψη. 81% του κόστους απώλειας παραγωγικότητας οφείλεται στη μειωμένη απόδοση ενώ το άτομο βρίσκεται στο χώρο εργασίας του (το φαινόμενο "presenteeism").

• Ένας στους δέκα εργαζόμενους έχει λάβει άδεια από την εργασία λόγω κατάθλιψης, ενώ 36 εργάσιμες ημέρες χάνονται συνολικά ανά καταθλιπτικό επεισόδιο. Ωστόσο, παρόλα αυτά, ένα στα τρία διευθυντικά στελέχη αναφέρουν ότι δεν έχουν επίσημη υποστήριξη ή πόρους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

• Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από το London School of Economics & Political Science και το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, το κόστος της κατάθλιψης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υπολογίζεται σε 77 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως, με τις μεγαλύτερες απώλειες να οφείλονται στο φαινόμενο "absenteeism", δηλαδή τη συχνή απουσία από την εργασία και την απώλεια παραγωγικότητας.

• Οι περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν επαρκώς μετά την πρώτη θεραπεία με αντικαταθλιπτικά και τα ποσοστά ύφεσης είναι προοδευτικά χαμηλότερα για κάθε διαδοχικό στάδιο της θεραπείας, γεγονός που τονίζει την ανάγκη παροχής αποτελεσματικών θεραπειών νωρίς στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης".

• Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την ψυχική υγεία, υπάρχει μια  εξαιρετικά μεγάλη διαφορά στη θεραπεία της κατάθλιψης, με μέση τιμή το 56,3%. Ως αποτέλεσμα, ο ΟΟΣΑ συνιστά στις κυβερνήσεις να ενισχύσουν και να εντατικοποιήσουν τη θεραπεία της κατάθλιψης.

• Οι μελέτες δείχνουν ότι οι δαπάνες για τη θεραπεία της κατάθλιψης υπερκαλύπτονται από τα οφέλη σε παραγωγικότητα όσον αφορά στα μειωμένα επίπεδα "απουσίας από την εργασία" αλλά και "αδικαιολόγητης παρουσίας στην εργασία" (absenteeism and presenteeism). Για παράδειγμα, τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι κάθε λίρα που επενδύεται στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της κατάθλιψης στην εργασία θα έχει διακλαδική απόδοση 5 λιρών.

• Αλλά τα οφέλη είναι περισσότερα. Η έγκαιρη αναγνώριση και η βέλτιστη διαχείριση της κατάθλιψης και των γνωσιακών συμπτωμάτων της (προβλήματα συγκέντρωσης, αναποφασιστικότητα, αμνησία) θα βοηθήσει τα άτομα με κατάθλιψη να λάβουν κατάλληλη θεραπεία ώστε να διευκολυνθεί η αποκατάσταση και η επιστροφή τους στην εργασία, και να προκύψουν οφέλη σε κοινωνικό, οικογενειακό και οικονομικό επίπεδο.

• Όσο η κατάθλιψη δεν αντιμετωπίζεται με θεραπεία, τόσο πιο εξουθενωτική γίνεται η κατάσταση, η οποία προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο εθνικό σχεδιασμό για άτομα με αναπηρία.

• Η έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που βιώνουν έντονη κατάθλιψη παρουσιάζουν μείωση παραγωγικότητας στην εργασία κατά 11% λόγω της αυξημένης σύγχυσης, της έλλειψης προσοχής, των προβλημάτων μνήμης, της απάθειας και της δυσλειτουργίας ύπνου που αντιμετωπίζουν.

Πηγή: http://www.iatronet.gr/


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ Π.ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών πραγματοποίησε την Τρίτη 7 Απριλίου 2015, συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή σε πολύ καλό κλίμα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από μεταναστευτικές κοινότητες, καθώς επίσης εκπρόσωπος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες.

Υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση σε θέματα που αφορούν στους μετανάστες. Η ατζέντα κινήθηκε στα ακόλουθα ζητήματα:


•«Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Υ4α/οικ.85649/27-7-2011 κοινής υπουργικής απόφασης «Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια και Ημερήσιο Νοσήλιο στο Ε.Σ.Υ.»
•Δικαιώματα των ΑΜΕΑ μεταναστευτικής καταγωγής.
•Ανάδειξη του ζητήματος της άσκησης της ιατρικής ειδικότητας στους μη κατέχοντες Ελληνική ιθαγένεια ανεξαρτήτως αν τελείωσαν την ιατρική στην Ελλάδα ή αν έχουν αναγνωριστεί τα πτυχία τους μέσω ΔΙΚΑΤΣΑΣΑ/ΔΟΑΤΑΠ ή αν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα και αποτελούν παιδιά δεύτερης γενιάς.
• Κοινωνικά Ιατρεία: υπάρχει εμπειρία από εθελοντές και μέλη του Ε.Φ.Μ. για τη λειτουργία τους και Σαββατοκύριακα.

Για τα ως άνω θέματα ο Υπουργός Υγείας συγκρότησε ομάδα εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, επιστημονικούς το συνεργάτες και συνεργάτες του Αναπλ. Υπουργού κ. Ξανθού καθώς και εκπροσώπους του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και τα αποτελέσματα της δουλειάς αυτών θα επικυρωθούν σύντομα σε νέα σύσκεψη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Η κατεύθυνση που δόθηκε από τον κ. Κουρουμπλή είναι οι προτεινόμενες αλλαγές να γίνουν με ορθολογική και συνάμα ανθρωπιστική προσέγγιση στα προαναφερόμενα ζητήματα.