meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

"2ΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ".


Δελτίο Τύπου για Ημερίδα ΑμεΑ με Θέμα «…με τα μάτια της Ψυχής…»
           
          Με αξιοπρέπεια και θαυμασμό για τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της ζωής κατακλύστηκε το Δημοτικό Θέατρο «Κέφαλος» στο Αργοστόλι την Παρασκευή 16/12ου το απόγευμα, σε Ημερίδα, που διοργάνωσαν οι υπηρεσίες Πρόνοιας του Δήμου Κεφαλονιάς με θέμα «Με Τα Μάτια Της Ψυχής» για την ποιοτική ένταξη των ΑμεΑ στην τοπική κοινωνία.
          Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Σπ. Μοσχόπουλος, ενώ συντονιστές της συζήτησης ήταν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Κεφαλονιάς κ. Ε. Κεκάτος, ο Διευθυντής Πρόνοιας κ.Δ. Δημουλιός και ο δημοσιογράφος και γονιός παιδιού με αναπηρία κ.Σάκης Βούτος, τ.Πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ.
          Επίσημος προσκεκλημένος του Δήμου Κεφαλονιάς και του Αντιδημάρχου κ. Κεκάτου και κεντρικός ομιλητής της ημερίδας ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, εκ γενετής τυφλός ασκούμενος δικηγόρος, εκπρόσωπος των νέων με προβλήματα όρασης σε επίσημους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σήμερα ο μόνος Αντιδήμαρχος ΑμεΑ πανελλαδικά στο Δήμο Ιλίου, σε ηλικία μόλις 23 ετών.
          Ο κ. Αυγουλάς αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ καθημερινά στον αγώνα τους για εκπαίδευση και εργασία, στην προσπάθεια τους να μετακινηθούν στις αφιλόξενες και γεμάτες εμπόδια πόλεις και να εξυπηρετηθούν από τις δυσπρόσιτες δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στις τραγικές ελλείψεις των υπηρεσιών υγείας και Πρόνοιας και στις απειλούμενες από τη σημερινή οικονομική κρίση κοινωνικές παροχές.
          Εξ άλλου ουσιαστικές ήταν και οι παρεμβάσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Σ. Κουρή, του Δημάρχου Κεφαλονιάς κ. Α. Παρίση, του Αντιδημάρχου Αργοστολίου κ.Σ.Σαββαόγλου, του Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου κ.Μ.Κοτσιλίνη, του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου κ. Π. Πανταζόπουλου, του Διευθυντού της Αστυνομικής Διευθύνσεως Κεφαλονιάς κ.Π.Φιλίππου, καθώς και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Π. Καππάτου που τίμησε τον νεαρό συνάδελφο του κ. Αυγουλά χαρίζοντας του την εικόνα του Αγίου Γερασίμου εκ μέρους όλων των δικηγόρων του νησιού για να προστατεύει την πορεία του στους δύσκολους δρόμους της ζωής.
          Επίσης, πολύ σημαντική ήταν για την ημερίδα και η εισήγηση του Παιδοψυχίατρου Δρ. Ιωάννη Κουτσανδρέα, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συστηματικής καταγραφής των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και ζουν στην Κεφαλονιά αλλά και την ανάγκη ουσιαστικής ψυχολογικής και ηθικής στήριξης των οικογενειών των ΑμεΑ γιατί μόνο έτσι θα βρίσκουν τις ανεξάντλητες δυνάμεις που καθημερινά χρειάζονται για να αντιπαλέψουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ στην προσπάθεια τους για ισότιμη συμμετοχή σε κάθε πτυχή της ζωής.

          Ο κ.Κουτσανδρέας με τον κ.Κεκάτο και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και Ιδρυτή του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ.Κ.Γιαννόπουλο, θα ξεκινήσουν τις διεργασίες για την ανάπτυξη Τοπικού Παραρτήματος του «Χαμόγελου» στην Κεφαλονιά.
          Τέλος, ο κ.Δ.Τρωιάνος, ως άτομο με κινητική αναπηρία, που ζει στην Κεφαλονιά ανέφερε πρακτικά παραδείγματα δυσκολιών από τη ζωή του στο νησί, που αντιμετωπίζει καθημερινά ζητώντας περισσότερο σεβασμό από τους συμπολίτες του στους ανθρώπους με οιαδήποτε ιδιαιτερότητα.
          Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των Υπηρεσιών Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του νησιού από τους κ.Δ. Δημουλιό Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Πρόνοιας του Δήμου Κεφαλονιάς, κ.Αγγ. Μπενετάτο Πρόεδρο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, κ.Σπ. Σακκαλή, Διευθυντή της Σχολής Νοσηλευτικής, κ.Δ. Κοκκώση Πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ.Αγγ. Κωνσταντάκη, Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης, κ.Αγγ. Τοτόλου Διευθύντρια του Ειδικού σχολείου Κεφαλονιάς, κ.Χρ.Κοσμάτου, Κοιν.Λειτουργός Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς, Δρ.Β.Πολίτη, Υπεύθυνος Δημοτικού Ιατρείου  και κ.Δ.Γαλανάκη, εκπρόσωπο του Συλλόγου «Εθελοντές Σαμαρείτες» Ε.Ε.Σ.

                       ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
          Το πρωί του Σαββάτου 17/12ου και με αφετηρία το Δικαστικό Μέγαρο, ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Μοσχόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Κεκάτος και άλλοι εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, καθώς και υπάλληλοι των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, σπουδάστριες της Σχολής Νοσηλευτικής υπό τον Διευθυντή κ. Σακκαλή αλλά και διερχόμενοι πολίτες, είχαν την ευκαιρία φορώντας μάσκα ύπνου και συνοδευόμενοι από τον Αντιδήμαρχο Ιλίου κ. Αυγουλά, να κάνουν μια διαδρομή στο Λιθόστρωτο με κλειστά μάτια και να προσπαθήσουν να έρθουν για λίγο στη θέση των συνανθρώπων τους που καθημερινά αντικρίζουν με περίσσιο θάρρος τον ήλιο με τα μάτια της ψυχής τους.
          Με αυτή τους τη δράση οι Αντιδήμαρχοι κ. Κεκάτος και Αυγουλάς στιγμάτισαν την άναρχη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους πεζοδρόμους και το παράνομο παρκάρισμα ασυνείδητων στα πεζοδρόμια και στις ράμπες εξυπηρέτησης των ΑμεΑ.
          Σε ιδιαίτερες συναντήσεις τους με τον κ. Αυγουλά ο Βουλευτής κ. Μοσχόπουλος δεσμεύτηκε να συντονίσει την οργάνωση παρόμοιων εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για τα σχολεία της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, μετά τις γιορτές και ο Αντιδήμαρχος κ. Κεκάτος ανέφερε πως σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο θα καταθέσει πρόταση ο κ. Αυγουλάς να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης Κεφαλονιάς, ενώ όλοι μαζί θα εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κεντρική εξουσία για ίδρυση Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας και στην Κεφαλονιά, για να μην καταφεύγουν τα ΑμεΑ του νησιού που έχουν ανάγκη στην επώδυνη λύση εξυπηρέτησης τους από το ΚΕΠΑ της Πάτρας.