meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ - «ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ;»

Αιφνίδια αναταραχή στο Διαδίκτυο, στα ΜΜΕ και στην κεντρική πολιτική και επιστημονική σκηνή έχει προκαλέσει η διάδοση των σκέψεων του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή μέσω της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σχετικά με εντατικοποίηση των προγραμμάτων πρόληψης κατά του καρκίνου και αυξημένη οικονομική συμμετοχή στη θεραπεία όσων αδικαιολόγητα αδιαφορούν και νοσήσουν έπειτα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «ΕΤ», Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας και θα θέσει σε διαβούλευση στους αρμόδιους φορείς αφορά τη μαστογραφία και το τεστ pap για τις γυναίκες, το PSA (προστατικό αντιγόνο) και την κλινική εξέταση του προστάτη για τους άνδρες, ενώ και για τα δύο φύλα θα επιβληθεί η διενέργεια κολονοσκόπησης και τεστ κοπράνων.   Με τις εξετάσεις αυτές το Υπουργείο σκοπεύει να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη τεσσάρων τουλάχιστον εξαιρετικά διαδεδομένων μορφών καρκίνου που προσβάλλουν τους Έλληνες: καρκίνος του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Για τους παραπάνω καρκίνους, οι επιδημιολογικές μελέτες φανερώνουν πως επίκειται μεγάλη αύξηση εντός της προσεχούς 20ετίας, εξαιτίας του καπνίσματος και της κακής διατροφής αναφέρει το δημοσίευμα. Όπως εξηγεί ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», η πρόληψη του καρκίνου πρέπει να γίνει συνείδηση όλων των πολιτών-κάτι που δεν ισχύει μέχρι σήμερα. «Σαν λαός είμαστε αμελείς σε ό,τι αφορά την υγεία μας. Το αποδεικνύει το γεγονός πως πρόσφατα υλοποιήθηκε πρόγραμμα αντικαρκινικών εξετάσεων για 60.000 ωφελούμενους στο οποίο προσήλθαν να εξεταστούν μόλις 7.000 άτομα» λέει ο κ. Κουρουμπλής.   Και συνεχίζει: «Προσανατολιζόμαστε στο να θεσπίσουμε ως υποχρεωτικές τις προαναφερθείσες εξετάσεις και όσοι δεν είναι συνεπείς θα αντιμετωπίζουν ως ποινή την υποχρέωση να συμμετέχουν στο κόστος της νόσου, εφόσον αρρωστήσουν».

Με αφορμή τις σκέψεις Κουρουμπλή έχουν προκληθεί έντονες και ίσως υπερβολικές δημόσιες αντιδράσεις, οι οποίες μιλούν για «νομοθέτημα που ποινικοποιεί την ασθένεια και της επιβάλει πρόστιμα», ή για «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα χωρίς προετοιμασία», καθώς και για «ανάγκη μίμησης άλλων Ευρωπαϊκών ή Σκανδιναβικών συστημάτων υγείας σε αντίθετη κατεύθυνση» κλπ.

Σε επικοινωνία του blog με τον Υπουργό Υγείας το μεσημέρι της Τετάρτης 5 Αυγούστου 2015, ο κ. Κουρουμπλής διευκρινίζει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει νομοθέτημα, άλλωστε αν υπήρχε αυτό θα είχε προκύψει μέσα από δημόσιο διάλογο και εξαντλητική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και με όλη την κοινωνία, γιατί αυτή είναι η πάγια τακτική μας ως πολιτική ηγεσία. Κατέθεσα μια σκέψη προς προβληματισμό και για έντονη, διαρκή ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος του κόσμου για ένα τόσο σοβαρό θέμα: Κάπως πρέπει να κινητοποιηθούμε και να αντιδράσουμε επιτέλους, άμεσα και οργανωμένα, όταν χάνονται νέα παιδιά από την αδιαφορία. Τι αντιπροτείνουν οι ενιστάμενοι; Ανοίξαμε μια διαρκή και ουσιαστική δημόσια συζήτηση και περιμένουμε αντιπροτάσεις και όχι αφορισμούς. Είμαστε μπροστά σε εξάρσεις θανατηφόρων νοσημάτων και νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε πως αυτό κάπως θα πρέπει να αναχαιτιστεί. Ας μιλήσουμε όλοι με πολύ καθαρό τρόπο και να συζητήσουμε ουσιαστικά και εξαντλητικά ια να μην ξεχαστεί το θέμα σε δύο μέρες και για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά, όλοι μαζί τα παιδιά μας και την κοινωνία από αυτά που έρχονται», δηλώνει ο κ. Κουρουμπλής.

1 σχόλιο: