meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ: ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ



Σύμφωνα με εγκύκλιο για τη σύσταση του πιλοτικού δικτύου, οι υπηρεσίες  παρέχονται σε πολίτες που χρήζουν μετανοσοκομειακής φροντίδας και σε άτομα  που έχουν ανάγκη από βραχεία ή μακροχρόνια φροντίδα υγείας.   Στην ανάπτυξη του θεσμού της κατ’ οίκον νοσηλείας, ο οποίος, αν και  απόλυτα χρήσιμος για ασθενείς με σοβαρές χρόνιες ασθένειες, ασθενείς που  χρήζουν μετανοσοκομειακής φροντίδας και ασθενείς που δεν δύναται να μετακινηθούν από το σπίτι τους, δεν έχει αναπτυχθεί στον βαθμό που θα  έπρεπε στην Ελλάδα, προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας. Ηδη το υπουργείο  έχει καταλήξει σε 15 νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που θα αναπτύξουν ένα  πιλοτικό δίκτυο υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας και τα οποία, σύμφωνα με  τον σχεδιασμό, θα πρέπει έως τον Σεπτέμβριο του 2016 να λειτουργούν πλήρως  με ενιαίες διαδικασίες (διάρθρωση, μητρώο, συνταγογράφηση, πρωτόκολλα  κ.ά.) και με απώτερο στόχο να αποτελέσουν τη «βάση» για τη δημιουργία  αντίστοιχων υπηρεσιών στο ΕΣΥ ανά την περιφέρεια. Πρόκειται για τα  νοσοκομεία της Αττικής Αγιοι Ανάργυροι, Σισμανόγλειο, Σωτηρία, Νέα Ιωνία,  Αττικόν, Μεταξά, και των Μυτιλήνης, Δράμας, Λαμίας, Βόλου, Κατερίνης, τα  Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Αιγινίου καθώς και το πολυδύναμο περιφερειακό  ιατρείο Αγίων Θεοδώρων.

     
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση του πιλοτικού  δικτύου, οι υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας παρέχονται σε πολίτες που έχουν  νοσηλευτεί και χρήζουν μετανοσοκομειακής φροντίδας υγείας, πολίτες που  χρήζουν σχετικής αρωγής ανεξαρτήτως εάν έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο,  καθώς και σε άτομα με μη μεταδοτικά νοσήματα, βλάβες και αναπηρίες που  χρήζουν βραχείας ή μακροχρόνιας φροντίδας υγείας. Οι πολίτες μπορούν να  λαμβάνουν υπηρεσίες για περίοδο ενός μηνός ή έως 10 επισκέψεις, τριών  μηνών ή έως 30 επισκέψεις και έξι μηνών ή έως 60 επισκέψεις, ανάλογα με τη  σοβαρότητα της κατάστασής τους, και θα παραπέμπονται σχετικώς από γιατρούς τους ΕΣΥ.

Σήμερα υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας από το ΕΣΥ παρέχονται αποσπασματικά  από μεμονωμένες μονάδες υγείας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε μιλώντας χθες στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, «οι  προσπάθειες τόσο για κατ’ οίκον νοσηλεία όσο και για παροχή φροντίδας στο  σπίτι σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες (Βοήθεια στο Σπίτι) είναι τρομερά  φιλότιμες και χρήσιμες, ωστόσο οι συγκεκριμένες υπηρεσίες μέσα στην κρίση  έχουν σχεδόν καταρρεύσει τη στιγμή που υπάρχει μεγάλη ανάγκη στον  πληθυσμό». Όπως ανέφερε, στόχος είναι να καλυφθεί αυτό το κενό και ελπίδα  του υπουργείου είναι αυτό να γίνει με ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ.

Πηγή: www.kathimerini.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου