meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ


Του Βαγγέλη Αυγουλά

Μια σοβαρά προβληματική κατάσταση που εδώ και χρόνια «βαλτώνει» χωρίς να υπάρχει φως στον ορίζοντα φαίνεται ότι είναι πλέον το Κέντρο Υγείας Περιστερίου που λειτουργεί συνεχώς από τις 18-04-2011, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους πολίτες. Είναι δηλαδή μια αναγκαία δομή που στηρίζει χιλιάδες πολίτες που χρειάζονται πρωτοβάθμια φροντίδα.

Τι συμβαίνει; Η λειτουργία του Κέντρου Υγείας δεν στηρίζεται σε μόνιμο προσωπικό αλλά σε υπαλλήλους, γιατρούς και νοσηλευτές με σύμβαση – σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι συμβάσεις τριών ιατρών και εννέα νοσηλευτών, διαρκώς ανανεώνονται και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι εξακολουθούν και διατίθενται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στο κέντρο υγείας επί επτά χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι υπάλληλοι, γιατροί και νοσηλευτές μπορεί να μην έχουν οιασδήποτε φύσεως σχέση εργασίας με το Κέντρο Υγείας Περιστερίου, αλλά στην ουσία καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του. Το μόνιμο προσωπικό του κέντρου υγείας, που κατέχει αντίστοιχες οργανικές θέσεις, είναι μόλις ένας ιατρός και ένας νοσηλευτής.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, η συνέχιση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας στηρίζεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην απασχόληση προσωπικού που διατίθεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Με άλλα λόγια, μια ενδεχόμενη διακοπή διάθεσης αυτού του προσωπικού συνεπάγεται την άμεση αναστολή της λειτουργίας του και την αδυναμία εξυπηρέτησης οποιουδήποτε περιστατικού.

Θα πρέπει να βρεθεί λύση, που αφενός θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία του κέντρου υγείας, αφετέρου θα συμβάλλει σε μια ελάχιστη κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων του προσωπικού που απασχολείται εκεί επί επτά (7) έτη.

Θεωρούμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει σύσταση οργανισμού του Κέντρου Υγείας Περιστερίου, με πρόβλεψη ισάριθμων οργανικών θέσεων με το προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί με διάθεση από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Εν συνεχεία θα πρέπει να υπάρξει προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων αυτών, με έμφαση στην μοριοδότηση του κριτηρίου της προϋπηρεσίας στον συγκεκριμένο φορέα.

Η συγκεκριμένη πρόταση, σε γενικές γραμμές, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία ενός γόνιμου διαλόγου για την εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης με στόχο να δοθεί νέα πνοή στο κέντρο υγείας καθώς θα απελευθερώσει το προσωπικό από το καθεστώς εργασιακής «ομηρίας» και αβεβαιότητας των τελευταίων ετών.

Σε ένα θέμα που αφορά όλη τη Δυτική Αθήνα, θα είμαι δίπλα στους εργαζόμενους, τόσο θεσμικά όσο και προσωπικά. Νομικά άλλωστε, έχω διαχειριστεί τέτοια «αδιέξοδα» αλλά και σχετικές διαπραγματεύσεις και ξέρω ότι φως στο τούνελ, μπορεί να φανεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου