meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΓΙΑ 13.000 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ



Σκληρά διαπραγματεύεται από τις αρχές του Καλοκαιριού ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, με την Ευρωπαική Επιτροπή και τους αρμόδιους Επιτρόπους, την τεκμηριωμένη πρόταση του, βασισμένη σε διασταυρωμένες έρευνες, στατιστικές, αντικειμενικά στοιχεία και διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, για τη χρηματοδότηση 13.000 νέες θέσεις εργασίας στο χώρο της υγείας άμεσα και για τα επόμενα έξι χρόνια, σε τρεις κύκλους.

Το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ευθύνες που έχει  για την διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού,  είναι σήμερα αντιμέτωπο με πολλές προκλήσεις. Οδεύοντας προς μια πολιτική ολιστικής προσέγγισης και καθολικής πρόσβασης μέσω της ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ,επιχειρεί  παράλληλα, να σταματήσει την αποδόμηση και αυξανόμενη υποστελέχωση της  Β βάθμιας περίθαλψης. Η μαζική αποχώρηση χιλιάδων ιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επιστημόνων  υγείας και υποστηρικτικών ειδικοτήτων προσωπικού, από μονάδες που ήταν ήδη υποστελεχωμένες, σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων τα τελευταία χρόνια έχουν  φέρει σε κατάσταση κατάρρευσης το σύστημα υγείας, το οποίο γνωρίζει μια αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών υγείας έως και 30% αφού έχει μειωθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών που στρέφονταν σε ιδιωτικές παροχές.

Παράλληλα, η αναπλήρωση των κενών θέσεων δεν είναι εφικτή λόγω των οικονομικών δεσμεύσεων της χώρας.

«Αναζητούμε τον τρόπο για άμεση ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στις μονάδες υγείας. Στη χώρα υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι νέοι άνεργοι ιατροί, νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας μεταξύ των 23 ως 30 ετών (η ανεργία των νέων ξεπερνά το 62% με βάση την ΕΛΣΤΑΤ). Ένας προγραμματισμός  προώθησης στην απασχόληση και στην απόκτηση εμπειριών στον χώρο της υγείας είναι όχι μόνο αναγκαίος αλλά και δίκαιος για τον γενικό πληθυσμό, για  τα εκατομμύρια οικονομικά αδύναμων ανθρώπων, τους ανασφάλιστους, και τους ανέργους επαγγελματίες. Να αναφέρω επίσης τη νησιωτική Ελλάδα όπου μαζί με τους καθημερινά εισρέοντες μετανάστες - πρόσφυγες, απειλούνται και οι κάτοικοι να μην μπορούν να λάβουν τις συνήθεις υπηρεσίες υγείας που κάθε  πολίτης και κάτοικος στην ΕΕ δικαιούται.

Το Υπουργείο  υιοθετεί  ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης των ανθρώπινων πόρων του Ελληνικού Συστήματος Υγείας, Εντός και εκτός της χώρας, θα αναζητήσουμε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα για το σχέδιο μας αυτό και πιστεύω  ότι σε αυτή την προσπάθεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Υπηρεσίες της θα ενεργοποιήσουν κάθε δυνατότητα Κανονιστική, Επιχειρησιακή, Χρηματοδοτική για να συνδράμουν στην αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης  καταστροφής στη δημόσια υγεία», δηλώνει ο κ. Κουρουμπλής.  

Η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες της παρατεταμένης και βαθιάς οικονομικής, και ταυτόχρονα υγειονομικής κρίσης με κοντά στους 2,200,000 ανασφάλιστους πολίτες χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και με ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, της Eurostat και του ΟΟΣΑ.

Πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύθηκαν έχουν δείξει ότι η υγεία των πολιτών και η κατάσταση του συστήματος υγείας έχει επιβαρυνθεί στην Ελλάδα ως συνέπεια της απρόβλεπτης οικονομικής κρίσης.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι στην έρευνα του Εurobarometer, αποδεικνύεται ότι  οι Έλληνες  είναι οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι αναφορικά με την ποιότητα της υγείας τους και τις προοπτικές της.

Επιπροσθέτως, το σύστημα υγείας της Ελλάδος υποχρηματοδοτείται, καθώς η δημόσια δαπάνη υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι  περίπου 6% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών μελών της ΕΕ που είναι 7.5%.  Οι δαπάνες για την υγεία  μειώθηκαν. Αυτό είχε ως συνέπεια την υποχρηματοδότηση και την εκρηκτική υποστελέχωση του συστήματος, ιδιαίτερα στους τομείς τον ιατρονοσηλευτικό, των επαγγελματιών υγείας, καθώς και το επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Eurostat  η Ελλάδα διαθέτει το χαμηλότερο αριθμό νοσηλευτών (3.6/1000 κατοίκους σε σύγκριση με 8/1000 μέσο όρο ΕΕ) και την χειρότερη σχέση νοσηλευτών/ιατρών (0.6 Ελλάδα και 2.3 ΜΟ ΕΕ), παρότι οι κλίνες και οι εξελθόντες ασθενείς/1000 κατοίκους είναι υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ (195 ασθενείς/1000 κατοίκους – ΜΟ ΕΕ 173).

«Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δημιουργηθεί ασφυκτικές συνθήκες ως προς τη στελέχωση των δημοσίων υπηρεσιών υγείας της χώρας. Ο πρώτος λόγος είναι το πάγωμα των προσλήψεων. Αυτό συνέπεσε με μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτικών ωριμάνσεων, δεδομένου ότι ιατροί και λοιπό προσωπικό υγείας που είχαν ενταχθεί μαζικά στο δημόσιο σύστημα υγείας κατά τη σύστασή του στη δεκαετία του ’80, συμπλήρωσαν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και αποχώρησαν από την υπηρεσία. Επιπροσθέτως, υπάρχει σημαντικός αριθμός επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι αν και μπορούσαν να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, απεχώρησαν από την υπηρεσία φοβούμενοι την αύξηση του ορίου ηλικίας. Επίσης, αρκετοί ιατροί, λόγω της μεγάλης μείωσης των μισθολογικών τους αμοιβών, επέλεξαν να εγκαταλείψουν την δημόσια υπηρεσία και να αναζητήσουν εργασία σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάνοντας χρήση του δικαιώματος της ελεύθερης κυκλοφορίας.

Όλα τα παραπάνω συνέβαλαν στη μείωση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού υγείας και στην υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κενών θέσεων, λόγω και των ως άνω αποχωρήσεων, να ξεπερνά σήμερα τις 22.000», εξηγεί ο Υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η πρότασή που διαπραγματεύεται ο κ. Υπουργός αφορά αφενός την αναγκαία, απαραίτητη και επείγουσα στελέχωση των υπηρεσιών υγείας και αφετέρου την απασχόληση νέων επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας, αποφοίτων κυρίως των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας (νοσηλευτικό προσωπικό, ακτινολόγοι, ραδιοτεχνολόγοι, παρασκευαστές/ βοηθού μικροβιολόγοι, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, διαιτολόγοι, εργοθεραπευτές, επισκέπτες υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί, μαίες, στελέχη διοίκησης μονάδων υγείας, φαρμακοποιοί, βιοχημικοί κλπ οι οποίοι ζουν το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας), καθώς και βοηθητικό προσωπικό όπως τραυματιοφορείς, διοικητικοί υπάλληλοι, τραπεζοκόμοι κλπ..  

Το πρόγραμμα προτείνεται να έχει συνολική διάρκεια έξι έτη και να υλοποιείται μέσω εικοσιτετράμηνων συμβάσεων κατάρτισης/απασχόλησης, απόκτησης εμπειριών ανέργων επιστημόνων, λόγω ιδιαζουσών αναγκών. Οι ως άνω θα προσλαμβάνονται με βάση την εκπαίδευσή, αλλά και κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για να αποφεύγονται άδικες μεταχειρίσεις ενώ όσοι επιλέγονται δεν θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στον αμέσως επόμενο κύκλο, αλλά θα μοριοδοτούνται για επόμενη πρόσληψη σε άλλη θέση του δημόσιου τομέα ίδιας κατηγορίας και κλάδου. Σκοπός είναι να παρασχεθεί η δυνατότητα απασχόλησης, κατάρτισης και επανακατάρτισης νέων επιστημόνων που για πολλά χρόνια δεν εργάζονται στο γνωστικό τους αντικείμενο λόγω της κρίσης και δεύτερον να στηρίξει στην πιο κρίσιμη φάση του το σύστημα Υγείας.

Το πρόγραμμα αφορά σε δημόσιους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας (νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα υγείας, κέντρα πρωτοβάθμιας παροχής υγείας φορείς και κέντρα αποκατάστασης και δημόσιες εταιρείες παροχής υπηρεσιών υγείας -ΑΕΜΥ ΑΕ- κλπ).

Τέλος, σε περίπτωση έλλειψης εκδήλωσης ενδιαφέροντος από υποψήφιους απασχολούμενους σε μια, ή και περισσότερες κατηγορίες ειδικοτήτων, προτείνεται η δυνατότητα ποσοστιαίας ανακατανομής των υποψηφίων με στόχο την άμεση κάλυψη κενών θέσεων άλλων ειδικοτήτων, ανάλογα με το μισθολογικό τους καθεστώς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου