meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ


Να μην υπάρχει πολίτης που δεν θα έχει πρόσβαση στην περίθαλψη

Ένα στοίχημα του κ. Κουρουμπλή είναι να ανοίξουν θέσεις εργασίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ένα αίτημα που είχε υποστηρίξει σθεναρά και από τη θέση του γενικού γραμματέα Πρόνοιας το διάστημα 1993-1996. Ήδη, τα μέλη της Σχολής Τυφλών έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις του να δώσει ευκαιρία για εργασία σε όσα άτομα έχουν χάσει το φως τους και επιθυμούν να εργαστούν κυρίως σε δημόσιους φορείς και υπουργεία. Οι πόροι για την υγειονομική και τη φαρμακευτική κάλυψη όσων βρέθηκαν εκτός επαγγελματικού στίβου εξαιτίας της κρίσης, θα προέλθουν από αύξηση του rebate (επιστροφές) στα φάρμακα

Της Βάσω Καλυβιώτη

Προσωπικό στοίχημα, ώστε να μην υπάρχει πολίτης που δεν θα έχει πρόσβαση στην περίθαλψη, έβαλε ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τις μονογονεϊκές οικογένειες, αλλά και τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών να έχουν προτεραιότητα στην πρόσβαση σε γιατρούς και φάρμακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πόροι για την υγειονομική και τη φαρμακευτική κάλυψη όσων βρέθηκαν εκτός επαγγελματικού στίβου εξαιτίας της κρίσης δεν αποκλείεται να προέλθουν από αύξηση του rebate (επιστροφές) στα φάρμακα –ένας φόρος που έχει επιβληθεί στη φαρμακοβιομηχανία επί των πωλήσεων φαρμάκων– και ο οποίος από 14% κατά μέσο όρο που είναι σήμερα μπορεί να φτάσει και το 30%.

Πάντως, σε αυτό το σενάριο οι φαρμακοβιομήχανοι αντιδρούν, καθώς μόνο για rebate και clawback θα πληρώσουν για το 2014 ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 500-550 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Υγείας, πάντως, βρίσκεται σε καθημερινές συναντήσεις με πολλούς από τους προκατόχους του στην οδό Αριστοτέλους (Κρεμαστινός, Σαλμάς) αναζητώντας λύσεις και ακούγοντας τις εμπειρίες όσων πέρασαν από την τόσο ευαίσθητη θέση του υπουργείου.

Ακόμη ένα στοίχημα του κ. Κουρουμπλή είναι να ανοίξουν θέσεις εργασίας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ένα αίτημα που είχε υποστηρίξει σθεναρά και από τη θέση του γενικού γραμματέα Πρόνοιας το διάστημα 1993-1996. Ήδη, τα μέλη της Σχολής Τυφλών έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις του να δώσει ευκαιρία για εργασία σε όσα άτομα έχουν χάσει το φως τους και επιθυμούν να εργαστούν κυρίως σε δημόσιους φορείς και υπουργεία.

Επιπλέον, για το «απογυμνωμένο» ΕΣΥ ενεργοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης, ώστε να επανδρωθεί με ανθρώπινο δυναμικό. Ήδη, τα περισσότερα νοσοκομεία λειτουργούν στο… κόκκινο, ενώ κλειστές παραμένουν σε περίοδο  έξαρσης δεκάδες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους που διαθέτουν αναπνευστική υποστήριξη.

Ενδεικτικά είναι, άλλωστε, τα στοιχεία της νέας έκθεσης του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία στη χώρα μας αντιστοιχούν μόλις 3,6 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, όταν στη Δανία η αναλογία είναι 15,4 προς 1.000 κατοίκους και στη Γερμανία 11,3 προς 1.000 κατοίκους.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί τονίζουν πως κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται περίπου 800 γιατροί, ενώ άλλοι 100 παραιτούνται. Οι κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού ανέρχονται σε 6.000, καθώς μεγάλος αριθμός γιατρών συνταξιοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια ή αποχώρησε, χωρίς να καλυφθούν οι θέσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός του 2015 δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας, αφού αν δεν αλλάξει κάτι από την παρούσα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι συνολικές δαπάνες υγείας προϋπολογίζονται σε 4,23 δισ. ευρώ, έναντι 4,74 δισ. το 2014.

Πηγή: «Το Παρασκήνιο»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου