meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ: ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΟΜΙΛΙΩΝ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ ΚΑΙ ΞΑΝΘΟΥ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Βασικά σημεία ομιλίας του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κουρουμπλή
στη Βουλή κατά τη  συζήτηση  των  προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης

«Επιχειρούμε να στηρίξουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που δέχτηκε τη βία της «μνημονιακής καταιγίδας». Η ωρίμανση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η απειλή κατάργησης του εφάπαξ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η άφρονα πολιτική στον τομέα της Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας Υγείας οδήγησαν πολλούς ανθρώπους  σε πρώιμη αποχώρηση από το σύστημα.

Ήδη ενεργοποιήσαμε παλαιότερους διαγωνισμούς  και στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους θα αιμοδοτήσουμε το σύστημα με 1000 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Επιπλέον, θα στελεχώσουμε τις δομές Υγείας της χώρας με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό με την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων. Προσδοκούμε  το Υπουργείο Υγείας  και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να έχει προτεραιότητα και σημαντικό μερίδιο νέων προσλήψεων από τις συνολικά  11.500 προσλήψεις  που προβλέπονται για το έτος 2015.

Ένα νέο, θεμελιώδες και θεσμικό δημόσιο σύστημα Υγείας που θα υποκαταστήσει το κουρασμένο και γηρασμένο εθνικό σύστημα Υγείας, θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομήσουμε τις νέες αρχές που θα εξασφαλίσουν σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας που διαθέτει ΑΜΚΑ ίσες δυνατότητες χωρίς διακρίσεις. Ένα  αποτελεσματικό και ποιοτικό δημόσιο σύστημα Υγείας που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα του ασθενούς σε αξιοπρεπή  φροντίδα χωρίς την ιατροκεντρική λογική.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η δημόσια Υγεία και οι χρόνιες  παθήσεις θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες ενός συστήματος που η στρατηγική του θα στηρίζεται στην πρόληψη.

Όλοι γνωρίζουν πως στο χώρο της Υγείας ενδημούν πολλά μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Προτεραιότητά μας η λειτουργία θεσμών που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και θα υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον με επίκεντρο τις προμήθειες για να σταματήσει το «πάρτι» της τελευταίας δεκαετίας των κατ΄ εξακολούθηση αναθέσεων.

Διατάξαμε διαχειριστικό έλεγχο σε τέσσερις μεγάλους οργανισμούς. Θα επεκταθεί παντού και όπου υπάρχουν θύλακες διαφθοράς θα συγκρουστούμε  με σφοδρότητα.

Η ολοκλήρωση ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος, ένα αντίστοιχο «Taxis στην Υγεία», αποτελεί άμεσο στόχο στο πλαίσιο σύνδεσης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) με όλες τις δομές και τις δράσεις στο χώρο της Υγείας. Σκοπός είναι να εξασφαλίσουμε ένα πλήρες σύστημα που θα ελέγχει, θα παρακολουθεί και θα στηρίζει το σύστημα Υγείας προκειμένου η αποτελεσματικότητα τόσο στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος όσο και στην ποιοτική ιατρική φροντίδα να αποτελέσει πραγματικότητα. Θέτουμε άμεσα σε εφαρμογή την ψηφιακή υπογραφή και το νέο σύστημα ελέγχου απάτης δια της ΗΔΙΚΑ, με στόχο την άμεση παρέμβαση στις πηγές κόστους του συστήματος.

Επιπροσθέτως, η αξιοποίηση του Υγειονομικού Χάρτη θα συμβάλει αποφασιστικά στον καλύτερο σχεδιασμό του σύγχρονου συστήματος Υγείας. 

Τέλος, αλλάζουμε ριζικά το μοντέλο της πολιτικής φαρμάκου με στόχο να γίνει η Ελλάδα χώρα έλευσης, έρευνας και επενδύσεων στην παραγωγή φαρμάκου.  Η χώρα διαθέτει τεχνογνωσία, ερευνητικά κέντρα και πλούσιο επιστημονικό δυναμικό. Η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα θα έχει δύο στοχεύσεις. Πρώτον, την κάλυψη των αναγκών της χώρας και δεύτερον τη συμβολή στην πραγματική ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες της πατρίδας μας».

«Με νύχια και με δόντια» και σε συνεργασία με τους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ θα διασφαλίσουμε την επιβίωση της δημόσιας υγείας και την αξιοπρέπεια των ασθενών» τόνισε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός στις προγραμματικές δηλώσεις του.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η δωρεάν πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην ιατρική παρακολούθηση, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία αποτελεί κορυφαία δέσμευση και προτεραιότητα. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με ριζική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου και των ΚΥΑ αλλά και με μια σειρά μέτρων όπως η άμεση κατάργηση του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, η ακύρωση του «χαρατσιού» του 1 ευρώ ανά συνταγή και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής στο κόστος της αγοράς φαρμάκων.

Επιπλέον,  θα υλοποιηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη και ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας: Αφενός θα αξιοποιηθούν στο έπακρο όλοι οι εργαζόμενοι, τα νοσοκομεία, τα ΚΥ, οι μονάδες του ΠΕΔΥ  και οι υλικοτεχνικές υποδομές και ο εξοπλισμός και αφετέρου θα επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών στις προσλήψεις που εκκρεμούν. Παράλληλα, προωθείται ο σχεδιασμός σταδιακής κάλυψης όλων των επείγουσων αναγκών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα Νοσοκομεία, ειδικά της επαρχίας και των άγονων περιοχών.

Ο κ. Ξανθός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξάλειψη της λίστας αναμονής για εντατική νοσηλεία με τη λειτουργία όλων των ΜΕΘ αλλά και την ανάπτυξη νέων κλινών.

Σχετικά με την Ψυχική Υγεία, υπογράμμισε ότι θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Μονάδων και ταυτόχρονα θα επαναδιαπραγματευθούν οι όροι για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης χωρίς να διακινδυνεύεται η συνέχεια στη φροντίδα των ασθενών.

Στην ΠΦΥ- που θα αποτελέσει βασικό πυλώνα του ΕΣΥ- θα προωθηθεί ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στον οικογενειακό γιατρό, την ομάδα υγείας, τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου και τα ιατρεία γειτονιάς ενώ ταυτόχρονα θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να υπάρξει μια πραγματική στροφή στην ΠΦΥ, την πρόληψη και την αγωγή υγείας.

Στη Δημόσια Υγεία, θα καταπολεμηθεί η νοσοκομειοκεντρική λογική του Συστήματος και η εμπορευματοποίηση της ιατρικής και θα ενισχυθεί η πρόληψη και η υγειονομική ασφάλεια της κοινωνίας και της χώρας.

Στη Διοίκηση του Συστήματος Υγείας, θα αρθεί η κομματοκρατία, η ημετεροκρατία και η πελατειακή λογική στα νοσοκομεία, με περισσότερη αξιοκρατία και δημοκρατία και με συμμετοχή των εργαζομένων, των εκπροσώπων των ασθενών και των τοπικών κοινωνιών.

Επιπλέον, θα αναβαθμιστεί το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο υπουργείο Υγείας και στα νοσοκομεία ώστε να εξελιχθεί σε ένα πραγματικό «Συνήγορο του Ασθενή» ο οποίος σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη θα επιλύει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και θα ελέγχει την κακοδιαχείρηση των μονάδων. 

Τέλος, στο φάρμακο,  σχεδιάζεται μια αναβαθμισμένη δημόσια φαρμακευτική πολιτική με ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΕΟΦ-ΙΦΕΤ, με στήριξη της παραγωγής ποιοτικών γενοσήμων στη χώρα μας, με ορθολογικότερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, με διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασθενών στο φάρμακο και με μείωση της οικονομικής επιβάρυνσής τους.

Επίσης, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί απαραίτητη την επανεξέταση- σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών – όλου του μνημονιακού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των φαρμακειών ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής και επαρκής διάθεση φαρμάκων σε όλη τη χώρα.

Ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας. Ο ιδιωτικός τομέας θα συνεχίζει να έχει προφανώς ένα διακριτό και συμπληρωματικό ρόλο, καλύπτοντας πραγματικές ανάγκες που αδυνατεί να προσφέρει έγκαιρα και με επάρκεια το ΕΣΥ, με αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις συνεργασίας, με επανεξέταση όλων των συμβάσεων και φυσικά με αντίστοιχη τήρηση των υποχρεώσεων του Κράτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου