meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΙΧΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ


Η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος (ΕΚΑΕ), συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα μεγάλα προβλήματα που παραμένουν άλυτα σχετικά με τα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι της  Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος  πρότειναν επανασύσταση επιτροπής από θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θεωρώντας απαράδεκτο το αποτέλεσμα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε στο παρελθόν.

Επίσης, ζήτησαν να δοθεί άμεσα λύση στο ανοικτό θέμα των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, μέσα από ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, που θα αποκλείει τις  μονομερείς παραβιάσεις των συμφωνημένων όρων από πλευράς ΕΟΠΥΥ. Σχετικά με τους κλειστούς προϋπολογισμούς, η ΕΚΑΕ σημείωσε ότι πρόκειται για μια τακτική που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, αλλά στις λογιστικές επιταγές της Τρόικα.

Η ΕΚΑΕ επεσήμανε στον Υπουργό ότι τα ανεξόφλητα χρέη ετών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας και τα αναδρομικά κουρέματα (clawback, rebate) επί δικαίων και αδίκων, οδηγούν τον κλάδο σε αφανισμό, με απολύσεις εργαζομένων και αδυναμία πολλών επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.  Επεσήμαναν στον Υπουργό, ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση του κράτους απέναντι στους Ιδιωτικούς και Δημόσιους παρόχους υπηρεσιών υγείας ενώ τέλος, εξέφρασαν τη θέση της υπέρ της αξιοποίησης του Εθνικού Κέντρου Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ), που αποτελεί το μοναδικό αξιόπιστο φορέα που εποπτεύεται από το ΥΥΚΑ.

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα των ελέγχων, υπογραμμίστηκε η αδυναμία διενέργειας αξιόπιστων ποιοτικών και ποσοτικών ελέγχων από τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες, εξαιτίας του σαθρού θεσμικού πλαισίου. Ο κ. Κουρουμπλής έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και ευαισθησία για τα θέματα που αφορούν στα Κέντρα Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στην Ελλάδα. Τα ΚΑΑ, μέσα από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις τους (όλες σχεδόν μετρούν λιγότερα από 10 χρόνια λειτουργίας), με δυναμικό 2.500 κλινών και 4.500 εργαζόμενους σε ολόκληρη την Ελλάδα αποτελούν πραγματικό πυλώνα για την αποκατάσταση και την αποθεραπεία στην χώρα, αφού πέρα από το Εθνικό Ίδρυμα Αναπήρων, οι δημόσιες δομές κλειστής νοσηλείας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

Να σημειωθεί επίσης, ότι η ΕΚΑΕ παρουσίασε ενδεικτικά στοιχεία  στον κ. Κουρουμπλή, τόσο για το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τη λειτουργία των ΚΑΑ, (αποσυμφόρηση Δημόσιων Νοσοκομείων, αποτροπή δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό, όχημα ανάπτυξης μέσω Ιατρικού Τουρισμού κ.α.), όσο και για το σημαντικό κοινωνικό έργο που επιτελούν, βοηθώντας τους πάσχοντες - πολίτες να επανενταχθούν ισότιμα στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου