meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ

Πλημμύρισε με κέφι το Ίλιον και το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» το διήμερο 21 και 22 Ιουνίου 2013, στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ένωσης Κρητών Ιλίου για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα!

Όπως αναφέρει το sofoscrete.blogspot.com για το έθιμο: «Ο Κλήδονας είναι ένα ελληνικό έθιμο που τελείται στις 24 Ιουνίου, την ημέρα του Αγίου Ιωάννου, και ως εξής, στην Κρήτη:

Την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπανδρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου αναθέτουν σε κάποια ή σε κάποιες από αυτές να φέρουν από το πηγάδι ή την πηγή το "αμίλητο νερό".  Επιστρέφοντας στο σπίτι όπου τελείται ο κλήδονας, το νερό μπαίνει σε πήλινο δοχείο, την υδροφόρο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα αντικείμενο (μήλο πράσινο ή κόκκινο, κόσμημα, κλειδί κ.α.), το λεγόμενο ριζικάρι. Στη συνέχεια το δοχείο σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα, το οποίο δένεται γερά με ένα κορδόνι ("κλειδώνεται") και τοποθετείται σε ταράτσα ή άλλο ανοιχτό χώρο. Εκεί παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων. Οι κοπέλες επιστρέφουν ύστερα στα σπίτια τους. Λέγεται ότι τη νύχτα αυτή θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο. Ανήμερα του Αϊ-Γιαννιού, αλλά πριν βγει ο ήλιος -ώστε να μην εξουδετερωθεί η μαγική επιρροή των άστρων-, η υδροφόρος νεαρή της προηγουμένης φέρνει μέσα στο σπίτι το αγγείο. Το μεσημέρι, ή το απόγευμα, συναθροίζονται πάλι οι ανύπανδρες κοπέλες. Αυτήν τη φορά όμως στην ομήγυρη μπορούν να συμμετέχουν και παντρεμένες γυναίκες, συγγενείς και γείτονες και των δύο φύλων, καλεσμένοι για να παίξουν το ρόλο μαρτύρων της μαντικής διαδικασίας. Καθισμένη στο κέντρο της συντροφιάς, η υδροφόρος νεαρή ανασύρει ένα-ένα από το αγγείο τα αντικείμενα, που αντιστοιχούν στο "ριζικό" κάθε κοπέλας και μια άλλη, κάποια που έχει ποιητικό ή μαντικό ταλέντο απαγγέλλει ταυτόχρονα τυχαίες μαντινάδες. Μαντινάδες που είναι επηρεασμένες απλώς και μόνο από τη θέα του ριζικαριού, αφού η μαντιναδολόγος δεν ξέρει σε ποιον ανήκει το κάθε ριζικάρι. Η μαντινάδα που αντιστοιχεί στο αντικείμενο (ριζικάρι) της κάθε κοπέλας θεωρείται ότι προμηνάει το μέλλον της και σχολιάζεται από τους υπόλοιπους, που προτείνουν τη δική τους ερμηνεία σε σχέση με την ενδιαφερόμενη. …

Μετά που θα βγουν όλα τα ριζικάρια από το υδροφόρο αγγείο, η υδροφόρος νεαρά χύνει το νερό του αγγείου μέσα σε ένα πηγάδι σταυρωτά και στη συνέχεια το σκεπάζει με ένα κόκκινο πανί. Το μεσημέρι ή τα μεσάνυκτα οι κοπέλες, ενίοτε και νεαροί, σηκώνουν προσεκτικά το πανί, ώστε να μη δει φως το νερό του πηγαδιού, και βάζουν μέσα το κεφάλι τους. Συνάμα η υδροφόρος με ένα καθρέπτη κατεβάζει τις ακτίνες του ήλιου ή του φεγγαριού μέσα στο πηγάδι και οι κοπέλες ρίχνοντας με ειδικό τρόπο μια – μια τα ριζικάρια τους μέσα στο πηγάδι και εκεί στα κύματα του νερού του πηγαδιού οι παριστάμενοι βλέπουν υπερφυσικά ή μεταφυσικά φαινόμενα, τα  οποία επεξηγούν μετά οι μεγαλύτερες και μυημένες γυναίκες, όπως επίσης και αγαπημένα πρόσωπα που έχουν πεθάνει ή το πρόσωπο που θα παντρευτούν κ.α.»…

Παράλληλα, οι Κρήτες του Ιλίου γιόρτασαν τα 45 χρόνια ύπαρξης της Ένωσης τους, του ισχυρού πολιτιστικού στοιχείου που τους ενώνει μεταξύ τους και με την ιδιαίτερη πατρίδα τους, καθώς και τα 25 χρόνια στην Προεδρία του ικανότατου και έμπειρου με θητεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κ. Στέλιου Μπουρδάκη!

«Στην πολύμορφη υλιστική κρίση που συνοδεύεται από κρίση αξιών και από την οποία πρέπει να ξεφύγουμε για χάρη των παιδιών μας και της Ελλάδας μας, απαντάμε με ενίσχυση της Κοινωνικής μας πολιτικής και συνεχή στήριξη των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος, υπερτονίζοντας την ομοφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης σε αποφάσεις σχετικές με αυτά τα θέματα.

Κατά τη δεύτερη μέρα των εορτασμών ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Στέλιος Μπουρδάκης και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου κ. Αυγουλάς, από κοινού χάραξαν δημόσια τη συνέχιση των δράσεων της Ένωσης Κρητών Ιλίου υπέρ των απόρων συμπολιτών μας, με έμπρακτες κινήσεις στήριξης του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι με παρεμβάσεις και δωρεές της Ένωσης Κρητών Ιλίου τον τελευταίο χρόνο, τόνοι τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης έχουν φτάσει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου και έχουν ενισχύσει εκατοντάδες οικονομικά αδύναμες οικογένειες στην πόλη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου