meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΑΜΕΑ: ΤΙ "ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ" ΛΑΘΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

ενημερωτικό φυλλάδιο

Με αφορμή την 5η Μαΐου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Ανεξάρτητης Διαβίωσης των Ανθρώπων με Αναπηρία (ΑμεΑ), ο i-Living - Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων με σκοπό την προώθηση της Ανεξάρτητης Διαβίωσης, δηλαδή του κινήματος που στις χώρες όπου θεσμοθετούνται οι αρχές του, με νομοθετικό πλαίσιο, διασφαλίζει στους ΑμεΑ το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, της επιλογής του τρόπου ζωής τους και της ισότιμης συμμετοχής σε αυτή.

Οι φετινές δράσεις επικεντρώθηκαν στην έννοια του Προσωπικού Βοηθού, που είναι το κυριότερο μέσο επίτευξης της Ανεξάρτητης Διαβίωσης. Ως Προσωπικό Βοηθό, εννοούμε το τρίτο άτομο που υποστηρίζει τον ΑμεΑ σε καθημερινές ή περιοδικές του ανάγκες. Στην Ελλάδα, που δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο Ανεξάρτητης Διαβίωσης και καμία κρατική παροχή προσανατολισμένη σε αυτή την κατεύθυνση, παρ’ όλη την επικύρωση το 2012 από την χώρα μας της σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (άρθρο 19), ο Προσωπικός Βοηθός δεν επιχορηγείται από το κράτος, όπως γίνεται, εδώ και δεκαετίες, στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά τον ρόλο τους αναλαμβάνει το οικογενειακό και κοντινό περιβάλλον, προκαλώντας σε όλους τους εμπλεκόμενους τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Επιπλέον, το Ελληνικό κράτος πρόνοιας διαθέτει ως μοναδική νόμιμη λύση την ιδρυματοποίηση με απάνθρωπες συνθήκες, “λύση” που επιβάλλεται να καταργηθεί.

Την Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017, μέλη και εθελοντές του i-Living στο κέντρο της Αθήνας ενημέρωναν τους περαστικούς και κάθε ενδιαφερόμενο για την έννοια της Ανεξάρτητης Διαβίωσης και του Προσωπικού Βοηθού, διανέμοντας ενημερωτικό υλικό, αλλά και θέτοντάς τους ερωτήματα για το ποιοι πιστεύουν ότι υποστηρίζουν την διεκπεραίωση των καθημερινών αναγκών ενός ΑμεΑ. Η πλειονότητα των απαντήσεων κατέδειξε ορθώς την οικογένεια ως την Ελληνική λύση προσωπικής βοήθειας.


Παράλληλα την 1η εβδομάδα του Μαΐου πραγματοποιήθηκαν και διαδικτυακές δράσεις μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης του i-Living. Για την διάδοση της Ημέρας, στέλεχος του i-Living συνέθεσε ένα ειδικό πλαίσιο φωτογραφιών που προσαρμοζόταν στην εικόνα προφίλ των κοινωνικών δικτύων μετά από αίτημα των ενδιαφερομένων. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη, όχι μόνο από Έλληνες αλλά και από πλείστους Ευρωπαίους με ή χωρίς αναπηρία.

Μια από τις βασικές δράσεις του i-Living για φέτος ήταν και η καταγραφή μέσω ατομικής εμπειρίας της πραγματικότητας σε σχέση με το ποιοι αναλαμβάνουν το ρόλο του Προσωπικού Βοηθού σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ζητήθηκε από Έλληνες και ξένους με αναπηρία, η αποστολή φωτογραφιών και πληροφοριών των βοηθών τους, είτε αυτοί ήταν συγγενικά και φιλικά πρόσωπα είτε επαγγελματίες υπάλληλοί τους. Στην Ελλάδα την τιμητική τους είχαν οι ηλικιωμένοι γονείς, ενώ από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ φτάσανε φωτογραφίες υπαλλήλων που το κόστος τους καλύπτει το κράτος. Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας έγινε και αναφορά στους Έλληνες αναπήρους που κρατούνται υπό άθλιες συνθήκες στα ιδρύματα.

Τέλος, τα στελέχη του i-Living θέλουν να ευχαριστήσουν την εταιρεία ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. που τις 4 έως και τις 10 Μαΐου προέβαλε στις οθόνες του Μετρό και ΗΣΑΠ επεξηγηματικό βίντεο που έχει δημιουργήσει ο Οργανισμός για τη σημαντικότητα της εφαρμογής της Ανεξάρτητης Διαβίωσης στη ζωή των ΑμεΑ αλλά και συνολικά στην κοινωνία. Όπως επίσης και την Εγνατία Οδό Α.Ε. που κατά τη διάρκεια της 5ης Μαΐου πρόβαλε στις ηλεκτρονικές πινακίδες (VMS) του αυτοκινητοδρόμου της, μηνύματα για την Ανεξάρτητη Διαβίωση.

Όλες οι παραπάνω δράσεις είχαν ανυπολόγιστη αποδοχή και επιτυχία ελπίζοντας πως συνετέλεσαν στη διάδοση του μηνύματος της Ανεξάρτητης Διαβίωσης και στην αναγνώριση της αναγκαιότητάς της.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για τις δράσεις του i-living μπορείτε να βρείτε:

i-Living – Οργανισμός Ανεξάρτητης Διαβίωσης Ελλάδος
Τηλέφωνο: 6943403358
διεύθυνση ηλεκτρ. ταχυδρομείου: iliving.greece@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου