meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

"ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΤΙΑ ΝΑ...ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ"

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με φόντο ηλιοβασίλεμα σε παραλία

Γνώρισα το TEDx Athens σαν διοργάνωση τέλη του 2014. Η 6η φορά για τους διοργανωτές, η 1η για μένα επαφή με τη διοργάνωση! Κάπως τυχαία! Είδα φως και μπήκα, θα έλεγα αν δεν ήμουν τυφλός!

Που να φανταστώ τότε ότι αυτή η πρώτη επαφή θα είχε και συνέχεια;

Τέλη του 2015, ένα χρόνο μετά, είχα μια κρούση από την οργανωτική επιτροπή. «Θα θέλουν να μου πουν να αγοράσω το εισιτήριο μου εγκαίρως», σκέφτηκα. «Πάλι για Sold Out πάνε»!

Και όμως! Μου πρότειναν να μιλήσω. Και δεν το πίστευα στην αρχή!

 «Με Άλλα Μάτια να…Αγαπιόμαστε»! Όχι δεν κάνω πλάκα. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ομιλίας μου στο φετινό TEDx Athens!

 «Δεν υπάρχουν άσχημοι και όμορφοι άνθρωποι, έξυπνοι και χαζοί. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι που αγαπήθηκαν και άνθρωποι που δεν αγαπήθηκαν». Αυτά έλεγε η αξέχαστη Μαλβίνα Κάραλη και τα ανατρεπτικά, προοδευτικά της δεδομένα τα παίρνω ως πυξίδα για την ομιλία μου στις 6 Φλεβάρη.

Η όραση είναι μια τεμπέλικη αίσθηση που συχνά καταδικάζει σε μια γλυκιά αιχμαλωσία της πρώτης ματιάς και της πρώτης εντύπωσης. Άλλωστε παντού, από τα προϊόντα ως τις υπηρεσίες, τον πρώτο ρόλο για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος δεν τον παίζει μια καλή και ευπαρουσίαστη βιτρίνα;

Αλλά πρέπει να μάθουμε να ερωτευόμαστε χωρίς όραση! Πρέπει να αποφυλακίσουμε τις απολαύσεις του έρωτα και της αγάπης από τα οπτικά δεσμά, γιατί μόνο έτσι θα ζήσουμε αυτά τα όμορφα, θεϊκά συναισθήματα στην υπέρτατη έκτασή τους. Και αν κάποιοι δηλώνετε πως από άποψη θέλετε να ερωτεύεστε το κουτί και όχι το περιεχόμενο, τότε μάλλον το κουτί θα καταλήξετε να το γράφετε με «οι» αντί για «ι»».

Και αν επίσης κάποιος σκεφτεί «οκ αγόρι μου, τυφλός είσαι, άρα χωρίς όραση θα θέλεις να μας μάθεις να ερωτευόμαστε», δεκτό. Αλλά και αυτό θα προσπαθήσω να το καταρρίψω στα λίγα λεπτά που μου αναλογούν στο βήμα του φετινού TEDxAthens. Γι’ αυτό Και ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές που μου προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα έντονου και ενεργού διαλόγου.

Σας περιμένω σε μια ομιλία διαφορετική ακόμα και για μένα. Γιατί στις 6 Φλεβάρη δε θα σας μιλήσω σαν Πρόεδρος ή Αντιπρόεδρος ενός συλλόγου ΑμεΑ από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, μεταξύ όλων όσων εκλέγομαι και συμμετέχω εδώ και χρόνια.

Αλλά θα μιλήσουμε για συναισθήματα. Για απελευθέρωση, φοβίες, ταμπού και εσωτερικές προσωπικές ανατροπές, από αυτές που αναζητάμε για να πάρουμε ενέργεια και να ανατροφοδοτηθούμε, αλλά δεν το ομολογούμε ούτε στον ίδιο μας τον εαυτό.

Και θέλω να σου μιλήσω γι’ αυτά ως ένας νέος 27 ετών που Μεγαλώνω, παίζω, τρέχω, διαβάζω, γράφω, σπουδάζω, δουλεύω, κλαίω, γελάω, ερωτεύομαι, θυμώνω, «σερφάρω», κάνω chat, φλερτάρω, παθιάζομαι, …,όπως ΕΣΥ!

Καλή μας αντάμωση λοιπόν! Στο σταυροδρόμι της λογικής και της υπέρβασης για ένα θέμα που δεν το αγγίζουμε δημόσια αλλά μας αγγίζει καθημερινά, τον Έρωτα και την Αγάπη!

Βαγγέλης Αυγουλάς
Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Ιλίου,
Επικεφαλής Νεολαίας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών,
Επιστημονικός Συνεργάτης Υπ. Εσωτερικών
Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης,
Μέλος της Επιτροπής Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου