meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΕΥΡΩΠΗΣ 2021: ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ TRIPOLIS-ARCADIA ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Βαγγέλγης Αυγουλάς και ο Δημήτρης Παυλής

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη  Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2016, η εκδήλωση για την παρουσίαση της Υποψηφιότητας Tripolis-Arcadia 2021, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που διοργάνωσαν ο Δήμος Τρίπολης και η Οργανωτική Επιτροπή της αναδοχής του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021.

Στην εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκε επίσημα η υποψηφιότητα και αναδείχθηκαν η ιδέα, το όραμα και η ταυτότητα του ελπιδοφόρου αυτού εγχειρήματος, όλη η  Αρκαδία έδωσε το δυναμικό εμψυχωτικό παρών, ενώ πλήθος κόσμου κατέκλεισε την αίθουσα. Εξέχουσες προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, μέλη πολιτιστικών και κοινωνικοοικονομικών φορέων, καλλιτέχνες, άνθρωποι του πολιτισμού και δημοσιογράφοι, τίμησαν με την παρουσία τους την Tripolis-Arcadia 2021 και έδειξαν έμπρακτα την υποστήριξή τους. 

Ο Παναγιώτης Παπαχρόνης, η Κατερίνα Κουρή, ο Θεόδωρος Καραλής και ο Βαγγέλης ΑυγουλάςΟ Νίκος Καβουρίνος, ο Νίκος Τσάμης, Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Παναγιώτης Παπαχρόνης

Ανάμεσα στους καλεσμένους της βραδιάς θα πρέπει να σημειώσουμε την παρουσία των μελών της Επιτροπής Διεκδίκησης Γιώργου Μιχαλακόπουλου (ηθοποιού), Παντελή Σκάγιαννη (πανεπιστημιακού), Αγλαΐας Αρχοντίδου - Αργύρη (Διευθύντριας του Μουσείου Πόλεως Αθηνών), ενώ η Καίτη Τζιτζικώστα (Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO), ο Χρήστος Ζερεφός (Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών) και ο Άγγελος Δεληβορριάς (τ. Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη) έστειλαν γραπτό χαιρετισμό λόγω της αναγκαστικής απουσίας τους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Ακαδημαϊκός Θεόδωρος Αντωνίου, οι ηθοποιοί Αντώνης Αντωνίου και Νατάσα Ασίκη, ο εικαστικός Δημήτρης Ταλαγάνης, Ο Διευθυντής του Νομισματικού και Επιγραφικού Μουσείου Γιώργος Κακαβάς, ο James Wright Διευθυντής της Αμερικάνικης Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, ο Δημήτρης Ρέππας εκπρόσωπος του Μουσείου Μίμης Θεοδωράκης Ζάτουνας, ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Παπαηλιού και ο δημιουργός του Φεστιβάλ StodyDoc Κώστας Σπυρόπουλος. Επίσης ο Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς, Ο συγγραφέας και Ελληνιστής Pedro Olalla, ο Τάκης Θεοφανόπουλος, Πρόεδρος του ΟΣΕ, ο Ιωάννης Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, ο μουσικός Μπάμπης Τσέρτος και η τραγουδίστρια Νάντια Καραγιάννη. Παραβρέθηκαν από το δικαστικό χώρο, η Ειρήνη Γιανναδάκη, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ. και Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, η Αθανασία Τσαμπάση, ε.τ. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και ο Πέτρος Χριστόφορος, ε.τ. Σύμβουλος του Συμβουλίου της Επικρατείας και τ. Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων. Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κώστας Μασσέλος, ο Μουσειολόγος και Διευθυντής της Διεθνούς Αρκαδικής Εταιρείας Άγγελος Δενδρινός.

Από το χώρο της πολιτικής παρόντες ήταν οι βουλευτές Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, Κώστας Βλάσης και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας. Τη Ν.Δ. εκπροσώπησε η βουλευτής και πρώην Υπουργός Σοφία Βούλτεψη και το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Θεόδωρος Παπαθεοδώρου. Οι πρώην Βουλευτές Νίκος Καλτεζιώτης, Ανδρέας Λυκουρέντζος και Δημήτρης Κωστόπουλος, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, δημοσιογράφος Δημήτρης Τσιόδρας, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος και ο Δήμαρχος Ν. Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος. Παρόντες ήταν και ο Δημοτικός Σύμβουλος και υπεύθυνος για την υποψηφιότητα του Πειραιά 2021 Πέτρος Κόκκαλης, η υποψήφια βουλευτής Αρκαδίας κα Εύη Τατούλη, όλοι οι Δήμαρχοι της Αρκαδίας και βέβαια σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αρκαδία Κώστας ΒλάσηςΟ Βουλευτής του Σύριζα στην Αρκαδία Γιώργος Παπαηλιού

Ο Βουλευτής του Πασοκ στην Αρκαδία Οδυσσέας ΚωνσταντινόπουλοςΟ Δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής


Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Δημήτρης Παυλής, ως επικεφαλής της Tripolis-Arcadia 2021, ενημερώνοντας για τη σημαντική αυτή προσπάθεια, που στοχεύει στην ιστορικής σημασίας υποδοχή και φιλοξενία του θεσμού στην Τρίπολη, την Πρωτεύουσα της Αρκαδίας, την καρδιά της Πελοποννήσου. Ο κ. Παυλής τόνισε ότι «η πόλη έχει εισέλθει στον 21ο αιώνα με αυτογνωσία και δυναμισμό. Είναι έτοιμη να αναπτύξει με σθένος ένα μακροπρόθεσμο πολιτιστικό πρόγραμμα με πνευματική και κοινωνική διάσταση, που θα αγκαλιάζει τις εκφάνσεις της σύγχρονης ζωής, ανοίγοντας προοπτικές βιωσιμότητας και πρωτοπορίας για το μέλλον».

Και συνέχισε: «Η Τρίπολη δεν αρνείται, δεν αγνοεί, δεν εξορκίζει, αλλά ούτε προσπαθεί να εξωραΐσει τα προβλήματα του αστικού της χώρου και της περιοχής της. H επίγνωση των ελλειμμάτων στην πολιτιστική ζωή και της υστέρησης σε υποδομές, την ωθεί σε μια διεκδίκηση του τίτλου, ώστε να αξιοποιήσει το θεσμό ως τον ισχυρό καταλύτη στη διαμόρφωση ενός συνεκτικού αναπτυξιακού προγράμματος για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων μέσω της σύζευξης της περιβαλλοντικής συνείδησης με την καλλιτεχνική δημιουργία. Η Τρίπολη είναι η Ελληνική υποψηφιότητα, που μπορεί να λειτουργήσει παραδειγματικά για το πώς αναπτύσσεται μια γόνιμη σχέση και συνεργασία μεταξύ πολιτισμού και αναπτυξιακής ανασυγκρότησης μιας περιοχής, με τον πολιτισμό να μπαίνει στο επίκεντρο της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.» 

Ο κ. Παυλής στο τέλος της ομιλίας απηύθυνε κάλεσμα προς όλους, λέγοντας ότι: «με κεντρικό σύνθημα in Arcadia, η Τρίπολη καλεί όλους τους Ευρωπαίους πολίτες σε ένα Αρκαδικό Πολιτιστικό Έτος, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που θα αναδεικνύει τις ιδέες και τις αξίες που συνθέτουν το Αρκαδικό Ιδεώδες, ατενίζοντας το μέλλον και τα μεγάλα προβλήματα και ερωτήματα που έχουν εγερθεί μπροστά στην ανθρωπότητα». 

Επίσης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός-ο οποίος λόγω ασθενείας δεν παρέστη στην εκδήλωση - επεσήμανε σε μήνυμά του ότι «η Τριπολιτσά βαρύνεται με ιστορικούς συσχετισμούς που διευρύνουν την ιστορική της έννοια. Η Αρκαδία είναι άγρια, άνυδρη, βασανισμένη, φτιαγμένη από πέτρα κι από ήλιο, το ίδιο και οι άνθρωποί της. Το στοιχείο που κάνει την υποψηφιότητα μοναδική είναι η υπερβατικότητά της».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Νίκος ΜανωλόπουλοςΟ Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, Πρόεδρος του Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Νίκος Μανωλόπουλος, Σύμβουλος Διοίκησης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Οργανισμών και τ. Γενικός Διευθυντής Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσίασε την Κεντρική Ιδέα της Υποψηφιότητας, καθώς και τα σημεία-κλειδιά του Καλλιτεχνικού Προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι «η υποψηφιότητα της Τρίπολης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 αναπτύσσεται σε δύο μεγάλους άξονες:

  • την αξιοποίηση της πλούσιας παράδοσης της πόλης και της Αρκαδίας τόσο στον πολιτισμό όσο και στη διαμόρφωση μιας ιδιαίτερης ταυτότητας και αντίληψης που απηχούν αναζητήσεις του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη,


  • την ένταξη των δράσεων που θα αναληφθούν στον αστικό και κοινωνικό ιστό της πόλης, ώστε η προσπάθεια να λειτουργήσει ως πολιτιστική και κοινωνική επένδυση για το μέλλον της πόλης και της περιοχής».

Ο κ. Μανωλόπουλος τόνισε, επίσης, ότι «στη σημερινή συγκυρία, είναι κρίσιμη η επιλογή «έξυπνων» δράσεων που ενώ υπηρετούν τη φιλοσοφία αυτή, δεν απαιτούν υπέρογκους οικονομικούς πόρους και ιδιαίτερα αποφεύγουν τη δημιουργία υπέρμετρα δαπανηρών υποδομών που θα υπολειτουργούν μετά το 2021».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, εξήγησε ότι «η κεντρική θεματική ενότητα είναι ο Αρκαδισμός, καθώς το θέμα αυτό έχει βαθιές ρίζες στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Έχει αποτελέσει μόνιμη πηγή έμπνευσης για την καλλιτεχνική δημιουργία, τον φιλοσοφικό στοχασμό, αλλά και τη δημιουργία στάσεων ζωής. Η δεύτερη ενότητα στηρίζεται στην παράδοση της ελληνικής επανάστασης του 1821 και το ρόλο της Τρίπολης. Η τρίτη ενότητα δομείται γύρω από τη μετανάστευση και το ρόλο της Τρίπολης και της Αρκαδίας, τόσο ως τόπου προέλευσης όσο και ως τόπου προορισμού μεταναστών. Ενώ, η τέταρτη ενότητα είναι το έργο των πολλών Αρκάδων που έχουν διακριθεί στην Τέχνη και την Πνευματική Ζωή, από τον Δ. Μητρόπουλο και τον Κ. Καρυωτάκη μέχρι τον Κ. Γαβρά και τον «επίτιμο» πολίτη της Αρκαδίας Μ. Θεοδωράκη». 

Ο Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Γιώργος Χριστοδουλόπουλος, Πρόεδρος του Αρκαδικού Μουσείου Τέχνης και Ιστορίας, έκανε μια σύντομη αναδρομή στα βασικά βήματα της προετοιμασίας, την πορεία της Υποψηφιότητας και τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας για την Tripolis-Arcadia 2021. Αρχικά, επεσήμανε ότι «η Τρίπολη θεωρεί πως η διεκδίκηση του τίτλου, της δίνει την ευκαιρία να αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη που θεωρεί πως της αναλογεί. Με αφορμή τη γενικευμένη κρίση αξιών, που συνοδεύει την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας αλλά και η Ευρώπη, αισθανόμαστε πως έχουμε την ευθύνη να φέρουμε στο προσκήνιο εκείνη την συνιστώσα του Ευρωπαϊκού πνεύματος που φέρει το όνομα της Αρκαδίας. Αυτή υπήρξε πάντα η καταφυγή της Δύσης, για μια διαρκή κριτική επανεξέταση της έννοιας της προόδου, της φύσης του ανθρώπου, του κώδικα αξιών και της ουσίας του ανθρώπινου βίου. Για το λόγο αυτό, η υποψηφιότητα Tripolis-Arcadia 2021 δεν είναι άλλη μια υποψηφιότητα. Είναι μια διαφορετική υποψηφιότητα».

Το κοινόΟ πιανίστας Βασίλης Γεωργακόπουλος

Στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλόπουλος κατέστησε σαφές ότι «με τη διεκδίκηση και την αναδοχή του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η Τρίπολη και η Αρκαδία στρέφονται σε μια μεγάλη επένδυση, με καταλυτικές συνέπειες. Πιο συγκεκριμένα, η Τρίπολη εκπέμπει ένα σήμα ταυτότητας που οφείλει να το υπερασπίσει μακροπρόθεσμα, προκειμένου να έχει τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Γιατί ο θεσμός και τα παράγωγά του θα αφήσουν ισχυρό το αποτύπωμά του στην πόλη και ολόκληρη την περιοχή της».

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο σπουδαίος Αρκάς και διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης κ. Κώστας Γαβράς, ως επικεφαλής της Τιμητικής Επιτροπής Διεκδίκησης της Tripolis-Arcadia 2021. Ο κ. Γαβράς έδωσε τη δική του οπτική για την Υποψηφιότητα, μέσα από αληθινά λόγια καρδιάς: «Χαιρετίζω όλους τους Αρκάδες, είμαστε στον κόσμο παντού και θέλω να είμαστε υπερήφανοι για την περιοχή μας, θα έλεγα για τη χώρα μας, γιατί η Αρκαδία είναι σαν μια χώρα. Η δική μας χώρα μέσα στη μεγάλη χώρα που είναι η Ελλάδα».

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε το κοινό την πρώτη επίσημη παρουσίαση της ταινίας προβολής της υποψηφιότητας, που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης Παναγιώτης Ράππας. Μέσα από την ταινία, οι εικόνες, οι μουσικές, η φύση, καλλιτέχνες, επιστήμονες και οι υπερήφανοι άνθρωποι αυτού του τόπου, μας συνόδευσαν στο όμορφο ταξίδι της Tripolis-Arcadia 2021 που έχει ξεκινήσει με τους πιο ευνοϊκούς οιωνούς.

Κεντρική παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η εκπαιδευτικός από την Τρίπολη Ανεζίνη Λυμπέρη - Λουκά, ενώ τη δική της καλλιτεχνική πινελιά πρόσθεσε με την απαγγελία ποιημάτων η ηθοποιός Μαρίνα Καλογήρου. Το πιο ζεστό χειροκρότημα εισέπραξε ο νεαρός πιανίστας Βασίλης Γεωργακόπουλος, ο οποίος με το μουσικό ρεσιτάλ του έκλεισε με τον ομορφότερο τρόπο τη βραδιά.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς με το Δημοτικό Σύμβουλο Τρίπολης κ. Παπαχρόνη και με τον Αρκά Εκπαιδευτικό κ. ΓκιώνηΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με την Εύη Τατούλη


Ο Βαγγέλης Αυγουλάς και ο Παναγιώτης Παπαχρόνης με τους ηθοποιούς Αντώνη Αντωνίου και Νατάσα ΑσίκηΟ Βαγγέλης Αυγουλάς με τον Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Βαγγέλη Γιαννακούρα και το δημοτικό σύμβουλο Παναγιώτη Παπαχρόνη

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς κάνει δήλωση στο τοπικό κανάλι Τρίπολης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου