meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΚΥΛΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΥΦΛΩΝ: ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΜΕ;

Σκύλος Οδηγός

Οι σκύλοι οδηγοί είναι ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που με τις δεξιότητές τους δίνουν ανεξάρτητη και με ασφάλεια κίνηση καθώς και ισότιμη και αυτόνομη διαβίωση σε άτομα με προβλήματα όρασης. Πώς πρέπει να αντιδράσουμε όταν συναντήσουμε ένα σκύλο οδηγό τυφλών. Όταν θα συναντήσουμε έναν σκύλο οδηγό και το χειριστή του, θα πρέπει να διευκολύνουμε την πρόσβασή τους σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο υπάρχουν και πράγματα που απαγορεύεται να κάνουμε όπως:

– Να του μιλήσουμε, να τον χαϊδέψουμε ή να τον κάνουμε να μας προσέξει. Ειδικά όταν ο σκύλος φοράει το ειδικό σαμάρι εργασίας, είναι υπεύθυνος για δεκάδες αποφάσεις και αν του αποσπάσουμε την προσοχή μπορεί να θέσουμε σε
κίνδυνο τη ζωή του χειριστή του.

 – Να τον ταΐσουμε. Μπορεί να δημιουργήσουμε προβλήματα στο στομάχι του με αποτέλεσμα να μην μπορεί για ένα διάστημα να εργαστεί, πράγμα δυσάρεστο για το αφεντικό του!

– Να φωνάζουμε το όνομα του σκύλου οδηγού και να επαναλαμβάνουμε τις εντολές που ακούμε από το αφεντικό του.

 – Να αφήνουμε το κατοικίδιό μας ή παιδιά να πλησιάζουν τον σκύλο οδηγό, όταν αυτός εργάζεται. Αν δείτε αδέσποτα ζώα που προσπαθούν να ενοχλήσουν τον τυφλό και το σκύλο του, προσπαθήστε να βοηθήσετε αποσπώντας την προσοχή των αδέσποτων.

 Αν θέλετε να χαϊδέψετε τον σκύλο οδηγό, μπορείτε να το κάνετε μόνο όταν δεν φοράει το ειδικό σαμάρι εργασίας και αφού έχετε πάρει την άδεια του αφεντικού του!

Αφού εξασφαλίσετε την άδεια, αφήστε το σκύλο να σας μυρίσει και κατόπιν χαϊδέψτε τον ήρεμα στην πλάτη.

Προσοχή! Ποτέ μην αιφνιδιάζετε τον σκύλο προσπαθώντας να τον χαϊδέψετε πριν σας αντιληφθεί!

Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι οδηγοί και οι εκπαιδευόμενοι σκύλοι οδηγοί, είναι τα μοναδικά κατοικίδια που έχουν πρόσβαση ΠΑΝΤΟΥ όπου επιτρέπεται και η πρόσβαση ανθρώπων και μάλιστα χωρίς να φέρουν φίμωτρο!

Tip: Αν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τους σκύλους οδηγούς, μπείτε στο www.greekguidedogs.com απ’ όπου αντλήθηκαν και οι πληροφορίες για το συγκεκριμένο άρθρο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου