meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΑΣ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ


«Το Χαμόγελο του Παιδιού» για 13η συνεχή χρονιά πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την 25η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, στο Ζάππειο Μέγαρο, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος κα. Αλεξάνδρα Καπελετζή.

Στόχος αφενός ήταν να σταλεί ένα παγκόσμιο μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης στους γονείς των εξαφανισμένων παιδιών και να ευαισθητοποιηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, ώστε να αναλάβουν από κοινού δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Κατά την έναρξη της Συνέντευξης Τύπου χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρέσβυς της Νορβηγίας στην Ελλάδα κ. Jorn Eugene Gjelstad, ο Πρέσβυς της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Jan Bondy, ο Πρέσβυς του Μεξικό στην Ελλάδα κ. Tarcisio Navarrete Montes De Oca, ο Γ.Γ. Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, η Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ κα Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Υποναύαρχος του Λιμενικού Σώματος κ. Παρασκευάς Παναγιώτης, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Εσωτερικών  κ. Ευάγγελος Αυγουλάς, ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ κ. Παναγιώτης Ευσταθίου, το Ειδικό Στέλεχος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου στον τομέα των Εξαφανίσεων Ανηλίκων και εξειδικευμένος σε εγκλήματα κατά των παιδιών στην Interpol κ. Alain Remue. Πλήθος εκπρόσωπων φορέων και επιχειρήσεων παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου, ανακοινώθηκαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων για το χρονικό διάστημα από 01/01/2015 έως και 30/04/2016 στη χώρα μας, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν και διεθνή στοιχεία.
  
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Κώστας  Γιαννόπουλος παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα στοιχεία του α’ τετραμήνου 2016. Από τις 59 περιπτώσεις που χειρίστηκε το εξειδικευμένο προσωπικό της «116000 Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά» 37 παιδιά (62,71%) εντοπίστηκαν, ενώ για τα 3 παιδιά διεκόπη η επικοινωνία με την οικογένεια. Για 19 περιστατικά συνεχίζεται η αναζήτηση που αφορά σε περιπτώσεις ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε, επίσης, τη διαχρονική παρουσία του οργανισμού δίπλα σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες, σημειώνοντας ότι από τις 1/1/15 έως τις 30/4/16 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χειρίστηκε 32 περιστατικά εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι οι περισσότερες εξαφανίσεις αφορούν σε φυγές εφήβων, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μέσα στην οικογένειά τους.

Στάθηκε, επίσης, στη σημασία της πρόληψης του φαινομένου των εξαφανίσεων, με ενημερώσεις προς τους γονείς, αλλά και των παιδιών για την ασφάλειά τους, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο της έγκαιρης κινητοποίησης και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Παράλληλα ο κος Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στον Επικεφαλής των Διεθνών Συνεργασιών του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Πρέσβυς Marc Van den Reeck ο οποίος συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα Παιδιά «Missing Children Europe» και την Ευρωβουλευτή Anna Maria Corazza Bildt στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις δράσεις του ελληνικού Οργανισμού για την προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων (εξαφανισμένων) ανηλίκων που διατρέχουν τον κίνδυνο εκμετάλλευσης ή εμπορίας. Ο κ. Marc Van den Reeck παραβρέθηκε στο δείπνο που παρέθεσε το Βασιλικό Παλάτι του Βελγίου για τον εορτασμό της 15ης επετείου ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με έδρα τις Βρυξέλλες και την ευαισθητοποίηση και υποστήριξη των εξαφανισμένων παιδιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  


Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε ο κος Παναγιώτης Παπαντώνης, Διευθυντής Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων, ενημερώνοντας  ότι το 2015 διαχειρίστηκαν 296 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 270 παιδιά, ενώ για το πρώτο τετράμηνο του 2016 διαχειρίστηκαν 97 εξαφανίσεις και έχουν βρεθεί 74 παιδιά.

Κατεβάστε την παρουσίαση της Ελληνικής Αστυνομίας  εδώ.

Όσον αφορά στα διεθνή στατιστικά, βάσει της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, 1 παιδί κάθε 2 λεπτά. Το 54% των καταγγελιών εξαφάνισης στις Γραμμές 116000 αφορούν σε φυγές εφήβων, και το 29% σε γονικές αρπαγές, σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της Missing Children Europe για το 2015. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι ετήσια δηλώνονται 140.000 περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων, 383 περιστατικά τη ημέρα. Στο Βέλγιο ο μη κυβερνητικός Οργανισμός Child Focus λαμβάνει καθημερινά 4 νέες δηλώσεις εξαφάνισης.  

Παράλληλα, οι μικροί μας προσκεκλημένοι, από τον παιδικό σταθμό «Λιλιπούπολη», είχαν την ευκαιρία να φυτέψουν σπόρους του λουλουδιού «Μη με λησμονείτε», λουλούδι σύμβολο για τα εξαφανισμένα παιδιά και να διαδώσουν το δικό τους μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα.

Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου βρίσκονταν παρατεταγμένα το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «Οδυσσέας», το κινητό πολυϊατρείο «Ιπποκράτης», ασθενοφόρα, διασωστικά οχήματα, μοτοσυκλέτες, τροχήλατες γεννήτριες, κυνοφιλικές ομάδες και τα πιστοποιημένα σκυλιά έρευνας, οχήματα από το Πυροσβεστικό Σώμα και την ΕΛ.ΑΣ. παρουσιάζοντας τα υλικοτεχνικά διασωστικά μέσα που τίθενται στη διάθεση των αναζητούμενων παιδιών.


Ταυτόχρονα, δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τις εξαφανίσεις ανηλίκων και την πρόληψη περιστατικών εξαφάνισης, πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Χαλκίδα, στην Κόρινθο, στην Πάτρα. Επαγγελματίες και εθελοντές του οργανισμού επισκέφτηκαν σχολεία και κεντρικά σημεία διανέμοντας ενημερωτικό υλικό, καρφίτσες με το λουλούδι «Μη με λησμονείτε», καθώς και βραχιολάκια σε μικρούς και μεγάλους.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνέντευξης Τύπου, πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο Διασωστικών Κυνοφιλικών Ομάδων στην Ελλάδα με διοργανωτή «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και εισηγητές εξειδικευμένους επιστήμονες στο πεδίο: κ. Alain Remue Ειδικό Στέλεχος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Βελγίου στον τομέα των Εξαφανίσεων Ανηλίκων και εξειδικευμένος σε εγκλήματα κατά των παιδιών Interpol, κ. Harold Burrows, Πρόεδρος της National Search and Rescue Dog Association UK (NSARDA UK), καθώς και οι εκπαιδευτές κα. Dr. med. Christine Schueler και κ. Dr.Tom Middlemas.

Στο Συνέδριο συμμετείχε η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η οποία παρουσίασε το επιχειρησιακό επίπεδο των ενεργειών που γίνονται σε περίπτωση εξαφάνισης ανηλίκου σε αστικό ή φυσικό περιβάλλον, αλλά και σε περίπτωση μαζικών καταστροφών, δίνοντας έμφαση στις κυνοφιλικές ομάδες που συνδράμουν άμεσα στον εντοπισμό του ανηλίκου που αγνοείται.

Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του οργανισμού παρουσίασαν τις δράσεις του οργανισμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών, αναλύοντας και τη σημασία της ψυχολογικής υποστήριξης του περιβάλλοντος του παιδιού μέχρι να βρεθεί αλλά και τη συνέχιση αυτής αφού βρεθεί.

Το Συνέδριο παρακολούθησαν εθελοντές Σαμαρείτες, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της ΕΜΑΚ, εκπαιδευτές της ΕΛ.ΑΣ και άλλοι φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου