meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΧΑΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΑΜΕΑ


Πόσο προσβάσιμη είναι η Ελλάδα;

Το μέγεθος της αγοράς τουρισμού για ΑμεΑ φθάνει τα 166 δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, ελάχιστο μέρος από τα χρήματα αυτά φθάνει στη χώρα μας, όπου ως επιχειρηματική δραστηριότητα ο τουρισμός για ΑμεΑ παραμένει πλημμελής και κατά περίπτωση. Υπάρχουν ξενοδοχεία, χώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας που διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης, όμως ένα μεγάλο μέρος καταλυμάτων και αξιοθέατων παραμένουν αποκλεισμένα για τους ανθρώπους με αναπηρία. Ο τουρισμός για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) παραμένει παραγνωρισμένος ως μορφή επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, παρότι θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στη διεύρυνση της αντίστοιχης αγοράς.

Οι αριθμοί εντυπωσιάζουν: 127.500.000 τουρίστες παγκοσμίως έχουν ανάγκη από προσβάσιμες υποδομές και 89.300.000 από αυτούς διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους για αναψυχή. Το μέγεθος της αγοράς τουρισμού για ΑμεΑ φθάνει τα 166 δισεκατομμύρια ευρώ. Φυσικά, ελάχιστο μέρος από τα χρήματα αυτά φθάνει στη χώρα μας, όπου ως επιχειρηματική δραστηριότητα ο τουρισμός για ΑμεΑ παραμένει πλημμελής και κατά περίπτωση. Υπάρχουν ξενοδοχεία, χώροι πολιτισμού και ψυχαγωγίας που διαθέτουν στοιχειώδεις υποδομές για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης, όμως ένα μεγάλο μέρος καταλυμάτων και αξιοθέατων παραμένουν αποκλεισμένα για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Σε αυτή την πολυπληθή κατηγορία ανήκουν άτομα με κινητικές, αισθητηριακές, γνωστικές αναπηρίες, αυτισμό, όσοι εμφανίζουν αχρωματοψία, οι νεφροπαθείς αλλά και οι άνθρωποι τρίτης ηλικίας, που, παρότι διαθέτουν σχετική αυτονομία, έχουν ανάγκη από ειδικές υποδομές.

Για να χαρακτηριστεί ένας χώρος προσβάσιμος, θα πρέπει να πληροί μεγάλο αριθμό κριτηρίων που καλύπτουν κάθε αναπηρία και ξεχωριστή ανάγκη: να είναι απρόσκοπτη η πρόσβαση από τον εξωτερικό χώρο στον εσωτερικό αλλά και η κίνηση στο εσωτερικό του, να διαθέτει ανελκυστήρα με σύστημα Μπράιγ και τουαλέτα για ΑμεΑ, τα δωμάτια να είναι ειδικά διαμορφωμένα σε ό,τι αφορά το ύψος του κρεβατιού, των διακοπτών, της λεκάνης, του νιπτήρα, να υπάρχουν μπάρες στους διαδρόμους για τους τυφλούς ή τους ηλικιωμένους, τα σήματα κινδύνου να είναι σε χρώματα που διακρίνουν όσοι έχουν αχρωματοψία, να υπάρχει φωτεινή ένδειξη για το συναγερμό πυρός, ώστε να μπορούν να ενημερωθούν και όσοι έχουν πρόβλημα στην ακοή, αν υπάρχουν μοκέτες, πρέπει να έχουν το κατάλληλος πάχος ώστε να μπορεί να κινηθεί το αναπηρικό αμαξίδιο, να διαθέτει σκύλους οδηγούς κ.ο.κ.

 «Η Αθήνα, μετά τις βελτιώσεις στις υποδομές που έγιναν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, είναι αξιοπρεπής πόλη σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητα και το ιστορικό κέντρο της είναι αρκετά φιλικό στα ΑμεΑ. Γενικά, όμως, για την Ελλάδα η εικόνα δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς από μια χώρα της οποίας η βαριά βιομηχανία είναι ο τουρισμός», επισημαίνει η Βίκη Βράκα, υπεύθυνη μάρκετινγκ του Greece4all. Πρόκειται  για μια διαδικτυακή πύλη μέσω της οποίας οι άνθρωποι με αναπηρία μπορούν να βρουν ένα «χάρτη» των προσβάσιμων τουριστικών υποδομών με αξιολόγηση από τους υπευθύνους του site, που είναι και οι ίδιοι ΑμεΑ, και να ενημερωθούν σχετικά με τη διαμονή, τη διατροφή, τα αξιοθέατα, τις μεταφορές, την περίθαλψη. Στην πρωτεύουσα τα «σκήπτρα» σε θέματα προσβασιμότητας κρατούν οι χώροι πολιτισμού, με κορυφαίο το Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ καλή βαθμολογία παίρνουν και τα ξενοδοχεία, κυρίως τα τεσσάρων και πέντε αστέρων, καθώς η προσβασιμότητα είναι μεταξύ των προϋποθέσεων για να λάβουν τα αστέρια.

Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους χώρους εστίασης και στα καφέ, τα οποία συνήθως δεν διαθέτουν τις ειδικές τουαλέτες, ακόμη και όταν είναι δυνατή η προσέγγιση και η κίνηση των ΑμεΑ στο εσωτερικό. Οι όποιες προσπάθειες και τα φιλόδοξα σχέδια των ιδιοκτητών για στοχευμένες ανακαινίσεις με σκοπό να μπουν στο χάρτη των προσβάσιμων δομών συνήθως  «σκοντάφτουν» στο μεγάλο κόστος που απαιτούν οι εργασίες και στην έλλειψη ενός θεσμοθετημένου πλαισίου που θα ενθαρρύνει και θα επιδοτεί ανάλογες πρωτοβουλίες. Είναι πολλοί, βέβαια, και αυτοί που δεν συνειδητοποιούν ότι «το να διαθέτεις προσβάσιμες υποδομές και φιλικούς στα ΑμεΑ προορισμούς δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά επιχειρηματική κίνηση», όπως τονίζει η κυρία Βράκα. Επίσης, σημαντικό πρόβλημα δημιουργεί και η προκατάληψη που αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με αναπηρία σαν μοναχικούς, αποκλεισμένους, αρνητικούς στο ενδεχόμενο μετακίνησης και διακοπών.

«Πρωταθλήτριες» στον τουρισμό για ΑμεΑ είναι φυσικά οι χώρες της Σκανδιναβίας, που μπορεί να μη διαθέτουν τον ελληνικό ήλιο και τη θάλασσα, έχουν όμως νοοτροπία φιλική και κτίρια προσβάσιμα, ενώ είναι θέμα αρχής τόσο για την πολιτεία όσο και για τους πολίτες η διευκόλυνση όλων των ανθρώπων, με και χωρίς αναπηρία.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ομάδα του Greece4all καταρτίζει χάρτες με ειδικές προσβάσιμες διαδρομές στο ιστορικό κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας, ώστε ο τουρίστας με αναπηρία που θα επισκεφθεί την Αθήνα να μην ταλαιπωρηθεί, αλλά να απολαύσει τη διαμονή του και να μπορέσει με άνεση και ευχαρίστηση να επισκεφθεί τα αξιοθέατα και να εκτιμήσει την ψυχαγωγία και την κουζίνα της πόλης.

www.greece4all.eu/el/

Eria Resort στο Μάλεμε

Το Eria Resort λειτουργεί στην περιοχή Μάλεμε στα Χανιά της Κρήτης εδώ και μία δωδεκαετία. Πρόθεση του ιδιοκτήτη του, Γρηγόρη Αρχοντάκη, ήταν να δημιουργήσει ένα ξενοδοχείο 100% προσβάσιμο σε ταξιδώτες με αναπηρία σε όλους τους χώρους του. Εχει δυναμικότητα 30 κρεβατιών, διαθέτει ηλεκτρικό κρεβάτι σε κάθε δωμάτιο, πισίνα με ράμπες, γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και μπότσα, θεραπευτήριο, γυμναστήριο. Επισκέπτες του είναι άνθρωποι με κινητική ή νοητική αναπηρία, προβλήματα όρασης, ακοής κ.λπ. κυρίως από τη Βόρεια Ευρώπη: Γερμανοί, Αγγλοι, Σκανδιναβοί, Γάλλοι. «Στα δώδεκα χρόνια της λειτουργίας του, το ξενοδοχείο έχει αποκτήσει πολλούς σταθερούς πελάτες, λόγω του ότι είναι μικρή μονάδα με ολοκληρωμένη φιλοσοφία και παροχές. Υπάρχουν πολύ μεγάλα ξενοδοχεία για ΑμεΑ σε άλλες χώρες της Μεσογείου, αλλά θυμίζουν περισσότερο νοσοκομεία», μας εξηγεί ο κ. Αρχοντάκης. Φυσικά, η λειτουργία του καταλύματος είναι αρκετά κοστοβόρα, καθώς απασχολεί δεκαπέντε άτομα προσωπικό και έχει 6-7 εξωτερικούς συνεργάτες, φυσιοθεραπευτές, γυμναστές κ.ά.

Ένα δίκλινο δωμάτιο ενοικιάζεται προς 130 - 150 ευρώ, ενώ υπάρχει ξεχωριστός κατάλογος για τις ειδικές υπηρεσίες.
Τα τελευταία χρόνια, επίσης, ο κ. Αρχοντάκης ασχολείται και με την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών σε ΑμεΑ μέσω του Eria travel, ενός πρακτορείου που μπορεί να προσφέρει στον ταξιδιώτη με αναπηρία από την αεροπορική κράτηση έως την εξεύρεση του κατάλληλου καταλύματος, τη μετακίνηση με ειδικό λεωφορείο, νοσηλευτή, ενοικίαση αμαξιδίου κ.λπ.
      
www.eria-resort.gr

Aksos suites στην Αγιά

Ο Τάσος Ψεγιαννάκης εγκαινίασε το Aksos suites στην περιοχή της Αγιάς τις πρώτες εβδομάδες του 2015. Πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση, πολύ κοντά στο σπίτι του: «Θεωρώ ότι ο τουρισμός για ΑμεΑ έχει μέλλον. Υπάρχει μεγάλο κομμάτι ανθρώπων με αναπηρία που είναι ενεργητικοί, θέλουν να μετακινούνται και ξεφεύγουν από το στερεότυπο που έχουμε, ότι οι άνθρωποι σε καροτσάκι κάθονται στο σπίτι τους και δεν κάνουν διακοπές ή δεν επιθυμούν να περάσουν καλά». Για το λόγο αυτό δημιούργησε αυτό το συγκρότημα ανεξάρτητων πολυτελών κατοικιών, που ξεφεύγει από τη στενή έννοια του ξενοδοχείου, όπου μπορεί ο επισκέπτης να μείνει με την οικογένεια ή τον συνοδό του, να εξυπηρετείται αποτελεσματικά και να έχει την ιδιωτικότητά του.

Τα διαμερίσματα εκτείνονται σε ένα επίπεδο, διαθέτουν ηλεκτρικό κρεβάτι, όλος ο εξοπλισμός είναι τοποθετημένος στο ενδεδειγμένο ύψος, στην πισίνα υπάρχει ειδικό ηλεκτροκίνητο μηχάνημα ώστε να μεταφέρει εντός και εκτός των ΑμεΑ, διατίθεται όχημα με μπάρα για τις μετακινήσεις των ανθρώπων που δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς αμαξίδιο και για όσους χρειάζεται να επισκεφθούν το κοντινό κέντρο αιμοκάθαρσης. Πρόκειται για επένδυση μεγάλου κόστους, το οποίο υπερβαίνει αυτό ενός συμβατικού ξενοδοχείου κατά περίπου 20% λόγω της ανάγκης για ειδικό εξοπλισμό και χώρους, ενώ πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι δεν υπάρχει ειδική κατηγορία πιστοποίησης γι’ αυτό το είδος καταλυμάτων.

www.aksos-suites.com

 Πηγή: Εφημερίδα «Η Καθημερινή»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου