meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΥΓΟΥΛΑΣ



Όπως σημειώνει το ert.gr, «με αφετηρία τη σκέψη ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός μπορεί να απαλυνθεί εάν, από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά εξοικειωθούν με την έννοια της διαφορετικότητας, το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, ύστερα από αίτημα του ΣΚΕΠ (Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους), ενέκρινε την ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία «Bιωματικού προγράμματος εξοικείωσης με τη διαφορετικότητα: ανοιχτός διάλογος ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης, από άτομα με αναπηρία». (25/5/2015 - Aρ. Πρωτ.82778/Δ4)

Όπως επισημαίνεται από το ΣΚΕΠ, το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης στο πλαίσιο του σχολείου υλοποιείται από στελέχη και συνεργάτες του Συνδέσμου, που είναι και οι ίδιοι νέοι με αναπηρία και με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών».


«Η έλλειψη της καθημερινής επαφής, της απαραίτητης γνώσης και το αίσθημα της άγνοιας είναι εκείνα που συχνά αποτελούν την αιτία διαμόρφωσης αρνητικών στάσεων και άκαμπτων αντιλήψεων σχετικά με την εικόνα της αναπηρίας. Οι ανοιχτές συζητήσεις, χωρίς λογοκρισία και διαμεσολαβητές, διαμορφώνουν έναν καινούργιο κώδικα επικοινωνίας χτίζοντας μέσα από τη βιωματική διαδικασία, σχέσεις κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής στο πλαίσιο του σχολείου. Τα ατόφια ανθρώπινα συναισθήματα αποτελούν την απλούστερη αλλά και πιο πετυχημένη συνταγή για μια στάση ζωής χωρίς περιορισμούς και «κλειστές» αντιλήψεις» υπογραμμίζουν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα του ΣΚΕΠ.

Οι στόχοι του προγράμματος, που θα υλοποιηθεί κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2015 – Ιουνίου 2016, είναι οι ακόλουθοι:
• Κατανόηση των καθημερινών εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.
• Εξοικείωση των μαθητών με την «διαφορετικότητα» και η διαχείριση της διαφορετικότητας.
• Ενίσχυση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης στο σχολικό πλαίσιο.
• Ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία στην καθημερινότητά μας.
• Άρση των προκαταλήψεων και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Άλλωστε, ο κοινωνικός αποκλεισμός μπορεί να απαλυνθεί εάν από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά εξοικειωθούν με την έννοια της «διαφορετικότητας».

Στο πρωτοποριακό αυτό βιωματικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΣΚΕΠ, εντάσσεται φέτος συστηματικά, ως εξωτερικός συνεργάτης, ο νεαρός δικηγόρος κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, συνοδοιπόρος του ΣΚΕΠ και τα προηγούμενα έτη σε διάφορες κοινωνικές δράσεις.

Ο Βαγγέλης Αυγουλάς, επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών,  πραγματοποιεί εδώ και χρόνια, σε σχολεία όλων των βαθμίδων ανά την Ελλάδα, βιωματικές ομιλίες γύρω από την καθημερινή ζωή των ατόμων με προβλήματα όρασης και τις δυσκολίες στη διαβίωση των ΑμεΑ.

«Στον ΣΚΕΠ βρήκα σεβασμό στην επαφή μας με τα παιδιά, ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ όλων μας στην ομάδα, ισότιμη αντιμετώπιση κάθε αναπηρίας, καλό κλίμα, νεανική φρεσκάδα και διάθεση για πολλές δράσεις και προσπάθειες με στόχο την ενσωμάτωση της διαφορετικότητας στην καθημερινότητα της Ελληνικής κοινωνίας. Γι’αυτό και δήλωσα και εγώ παρών και καταθέτω την εμπειρία μου και τις δυνάμεις μου σε αυτή τη σύμπλευση», δήλωσε ο κ. Αυγουλάς. 


Τα Προγράμματα που σχεδιάζει και υλοποιεί ο ΣΚΕΠ, προκειμένου να αφυπνίσει τους μαθητές, να τους ενημερώσει και να αλλάξει τη στάση και τη νοοτροπία τους σχετικά με τη διαφορετικότητα και την αναπηρία, είναι τα ακόλουθα:

Αποτυπώματα
Εκπαιδευτικό εικαστικό – αθλητικό εργαστήριο ευαισθητοποίησης και  κοινωνικοποίησης. Συμμετέχουν νέοι με & χωρίς αναπηρία (από γενικά/ειδικά σχολεία και κοινωνικούς φορείς). Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και με την έγκριση συμμετοχής σχολείων και ειδικών σχολείων, πανελλαδικά.

Δράση στους Δρόμους και Δες το Αλλιώς
Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τα σχολεία της γεωγραφικής αρμοδιότητάς τους.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
• Ομιλίες ενημέρωσης σχετικά με την έλλειψη προσβασιμότητας, από άτομα με κινητική αναπηρία.
• Βιωματική προσομοίωση κινητικής & αισθητηριακής αναπηρίας με στόχο τη συνειδητοποίηση των αντικειμενικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία.
• Καταγραφή προσβασιμότητας δημοσίων και ιδιωτικών χώρων.

Ανοιχτός διάλογος ενημέρωσης & συνειδητοποίησης στα σχολεία πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο του σχολείου: η ενημέρωση γίνεται από στελέχη και συνεργάτες του ΣΚΕΠ, οι ίδιοι με αναπηρία και με την ενεργή συμμετοχή των μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου