meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΙΛΙΟΝ-ΕΝΑ ΔΕΙΓΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΡΘΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΡΩΝ

Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Ιλίου
‘‘ Ένα θαύμα δυτικά στο ποτάμι, δείγμα κοινωνικής προσφοράς και ορθής διαχείρισης πόρων’’


Βαγγέλης Αυγουλάς, αντιδήμαρχος Ιλίου

Η Κεντρική Εξουσία, με τον Καλλικράτη, έριξε το μπαλάκι στους δήμους. “Οι πολίτες έρχονται σ’εμάς με συσσωρευμένο θυμό”.

Συνέντευξη στο Νίκο Παρίκο
[για την εφημερίδα «Επιστροφή Στο Μέλλον»]

Κανείς σήμερα δεν αμφισβητεί ότι η οικονομική κρίση πλήττει όλο και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού, «ανεβαίνοντας» μάλιστα προς κοινωνικές τάξεις που μέχρι πρότινος θεωρούσαν ότι δεν θα τους άγγιζε. Μεγάλη μερίδα πολιτών που μέχρι πρόσφατα είχαν μία τακτοποιημένη ζωή, βλέπουν σήμερα ότι δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τις ποιό βασικές  τους ανάγκες, το φαγητό και τη φροντίδα της υγείας του.
Περισσότερο απ’ όλους πλήττονται τα παιδιά, οι ασθενείς και οι συνταξιούχοι. Το κράτος αδυνατεί ή δεν θέλει πλέον να ανταποκριθεί και το βάρος έχει πέσει στους δήμους.
Από την μεριά τους οι δήμοι θέλοντας και μη  αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να προσπαθήσουν να ανταποκριθούν και σ’ αυτά τα καθήκοντα ή αν θέλετε στις υποχρεώσεις που η κεντρική πολιτική εξουσία «ξεφορτώθηκε» περνώντας τις στην τοπική αυτοδιοίκηση με τον περίφημο «Καλλικράτη». Έχουν οι δήμοι την ικανότητα, την εμπειρία και τους πόρους να ανταποκριθούν;
Απαντήσεις σ’ αυτό αναζητήσαμε στο δήμο Ιλίου που η Κοινωνική Υπηρεσία του παρουσιάζει αξιοσημείωτο έργο. Καθ’ ύλη αρμόδιος ο αντιδήμαρχος ΄΄Κοινωνικής Πολιτικής & Διά Βίου Μάθησης΄΄ κ. Βαγγέλης Αυγουλάς.
Ιδού οι απαντήσεις

Πόσο χρόνο είστε αντιδήμαρχος και σε τί κατάσταση παραλάβατε την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου;
Ορίστηκα αντιδήμαρχος, από τον δήμαρχο Ιλίου κ. Νίκο Ζενέτο, πριν ένα χρόνο. Ο τομέας στον οποίο έχω αρμοδιότητες, ήταν πάντοτε πολύ καλά οργανωμένος στον δήμο Ιλίου. Η σημερινή όμως οικονομική κατάσταση και η πενία όλων και περισσότερων κοινωνικών τάξεων μας έχει κάνει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας παρότι οι διαθέσιμοι από την Πολιτεία πόροι αντί να αυξάνονται μειώνονται συνεχώς.

Είπατε ότι η πολιτεία σας μειώνει συνεχώς τους πόρους που διαθέτει στους δήμους για τις κοινωνικές υπηρεσίες. Ο «Καλλικράτης, όμως, σας μεταβίβασε όλες τις αρμοδιότητες που αυτή είχε για αυτές. Τι τελικά συμβαίνει;
Έχετε δίκιο, μεταφέρθηκαν μεν οι αρμοδιότητες στον τομέα αυτό, αλλά όχι και οι αναλογούντες πόροι. Χαρακτηριστικά, μας έδωσαν τις αρμοδιότητες της κοινωνικής πρόνοιας. Οι δράσεις, όμως, που πρέπει να υλοποιήσουν οι δήμοι είναι στον αέρα αφού δεν μας δίνουν και τα χρήματα που δικαιούμαστε.  Παρόλα αυτά ο δήμος Ιλίου έχει προγραμματίσει μία σειρά δράσεων κοινωνικής πρόνοιας που θα χρηματοδοτηθούν από δικούς του πόρους. Οι καιροί είναι δύσκολοι και ο δήμος θα προσπαθήσει να στηρίξει όλους τους δημότες του που έχουν ανάγκη.

Είπατε ότι έχετε δικούς σας πόρους. Τι εννοείτε;
Κοιτάξτε, η συνετή διαχείριση στα οικονομικά του δήμου και ο μηδενικός δανεισμός του είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάσει στο τέλος του 2011 πλεόνασμα 11 εκατομμυρίων ευρώ. Αντλούμε χρήματα με μεγάλη φειδώ για κάθε άλλη παρέμβαση (όπως τεχνικά έργα κλπ.) γιατί υπάρχει απόφαση της Δημοτικής Αρχής να εξαντληθούν τα χρήματα σε δράσεις και προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής, καθώς και στα ΚΑΠΗ και στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς μας σταθμούς. Στο τέλος του 2012 θα κάνουμε πάλι λογαριασμό και θα δούμε.

Πως βιώνεται από τη θέση σας την συμπεριφορά των δημοτών που έρχονται σε επαφή μαζί σας τόσο προσωπικά, όσο και με το δυναμικό της Κοινωνικής υπηρεσίας;
Οι πολίτες έρχονται σ’εμάς με συσσωρευμένο θυμό. Όχι βέβαια για εμάς αλλά κυρίως για την κεντρική εξουσία. Το μεγαλύτερο παράπονο τους είναι ότι αισθάνονται πλέον εγκαταλελειμμένοι. Γι’ αυτό προσφεύγουν στις υπηρεσίες μας που είναι και ότι κοντινότερο γνωρίζουν, από πλευράς πολιτικής εξουσίας.

Παρατήρησα ερχόμενος ότι έχετε μεγάλο αριθμό επισκεπτών Ρομά που καλώς ή κακώς είναι μία κοινωνική ομάδα που έχει συνηθίσει να ζητά μονό και ποτέ να μην δίνει. Ποιά είναι η δική σας άποψη;
Έχετε δίκαιο ότι μεγάλος αριθμός Ρομά ζητά τη συνδρομή των υπηρεσιών μας. Πρόκειται για δημότες μας που έχουν πλήρως ενσωματωθεί στον κοινωνικό ιστό του δήμου Ιλίου και προσφέρουν σ’ αυτόν ότι και οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Δικαιούνται ότι και οι υπόλοιποι και το διεκδικούν «δυναμικά» μεν αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια. "Βέβαια, σε κάθε προσπάθεια ένταξης κοινωνικών ομάδων με ιδιαιτερότητες στον τοπικό κοινωνικό ιστό δεν εκλείπουν και τα επιμέρους προβλήματα".

Για να έλθουμε και στο προκείμενο. Ποιές είναι οι δομές της Κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου και ποιές είναι οι δραστηριότητες τους;
Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Ιλίου απευθύνεται σε όλους τους δημότες που αισθάνονται την ανάγκη να αναζητήσουν στήριξη, για την αντιμετώπιση μικρών ή μεγάλων προβλημάτων, και σε ομάδες δημοτών που θέλουν μια άλλη μορφή ενημέρωσης και επικοινωνίας. Στελεχώνεται από ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Τα στελέχη της προσφέρουν εξειδικευμένη βοήθεια, ενημέρωση και υποστήριξη στα παιδιά, τους έφηβους και τους ενήλικες του Δήμου Ιλίου, με στόχο την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της ψυχικής τους υγείας. Η δράση της, όμως, δεν περιορίζεται μόνο σ’ αυτά, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες δραστηριότητες, όπως:
η λειτουργία της Δημοτικής Τράπεζας Αίματος
η διοργάνωση αιμοδοσιών στο Δήμο Ιλίου
η εφαρμογή του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για μοναχικά άτομα, ΑμεΑ ή ηλικιωμένους.
η λειτουργία των Δημοτικών Ιατρείων
η διανομή τροφίμων σε άπορους δημότες.
η διενέργεια φιλανθρωπικών εράνων.

Σε ότι αφορά τη δημοτική τράπεζα αίματος, είμαστε πολύ περήφανοι και ικανοποιημένοι για την ανταπόκριση των συμπολιτών μας.
Η Δημοτική Τράπεζα Αίματος του Ιλίου ιδρύθηκε το 1987 με σκοπό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της εξεύρεσης αίματος και των παραγώγων του. Μέλη της είναι οι δημότες, οι κάτοικοι της πόλης και οι υπάλληλοι του Δήμου Ιλίου, οι οποίοι συμμετέχουν τακτικά στις αιμοδοσίες. Αιμοδοσίες πραγματοποιούνται τρεις φορές το χρόνο, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ιλίου, Κάλχου 48-50 από κινητό συνεργείο του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Κατά μέσο όρο συγκεντρώνονται 150 φιάλες αίματος σε κάθε αιμοδοσία. Την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012, σπάσαμε όλα τα ρεκόρ. Προσήλθαν στο Δημαρχείο Ιλίου για να αιμοδοτήσουν 256 άτομα και στο λογαριασμό της Τράπεζας Ζωής του Δήμου προστέθηκαν 211 φιάλες αίμα!!!
Ευχαριστήσαμε  τους συμπολίτες μας αυτούς με μία μικρή αυτοσχέδια γιορτή προσφέροντας τσικουδιές.

Κύριε αντιδήμαρχε μας είπατε και για άλλες δράσεις. Μπορείτε να τα εξειδικεύσετε όλα αυτά;
Γιατί όχι. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

[- Ολόκληρη η συνέντευξη δημοσιεύεται  στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «2020 Επιστροφή στο Μέλλον» στη διεύθυνση http://2020epmellon.wordpress.com ]
…………………………………………………………………………………………………………………………………………..

α. Διαθέτουμε δύο Δημοτικά Ιατρεία που ο Δήμος ίδρυσε με δικούς του πόρους το 1997 και έκτοτε τα λειτουργεί με την συνδρομή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Το ένα βρίσκεται επί της Αγίου Νικολάου & Ζίτσης (εντός της πλατείας) και το άλλο επί της Γρηγορίου Ε΄  25 στον Αγ. Φανούριο. Στελεχώνονται από 25 εθελοντές γιατρούς και παρέχουν  ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες πρώτου Βαθμού.

β. Μία ιδιαίτερη δομή είναι το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο. Βρίσκεται στην  γωνία Αίαντος και Κάλχου 39. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2010 και  παρέχει παιδαγωγικές και ψυχολογικές υπηρεσίες σε παιδιά με μαθησιακά κυρίως προβλήματα.

γ. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και το Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών που ο δήμος Ιλίου ίδρυσε και λειτουργεί σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2010 σε κτίριο στη διεύθυνση  Αγίας Ελένης και Πλήθωνος στην Παλατιανή. Κύρια δράση του είναι η αντιμετώπιση περιστατικών παραμέλησης και κακοποίησης ανηλίκων. Το Κέντρο σε συνεργασία με Το Χαμόγελο του Παιδιού το διάστημα από 10/5/2012 έως και 13/6/2012, πραγματοποίησε δράσεις προληπτικής ιατρικής σε συνολικά 22 Δημοτικά σχολεία του δήμου Ιλίου υποβάλλοντας σε προληπτικό έλεγχο 2.769 μαθητές.

δ. Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας - «Φαέθων» λειτουργεί (Κάλχου 48-50, Ίλιον) από τον Ιανουάριο του 2006 στο Δήμο Ιλίου, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους Πετρούπολης και Αγίων Αναργύρων - Καματερού και τον κατ’ εξοχήν αρμόδιο φορέα, τον ΟΚΑΝΑ.με βασικούς στόχους α. την πρόληψη και τον περιορισμό της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και β. την προώθηση της αναζήτησης πιο δημιουργικών τρόπων ζωής, σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο.

ε. Συμβουλευτικό Κέντρο ΚΕΘΕΑ Ιλίου. Το Κέντρο απευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, οικογένειες και συντρόφους εξαρτημένων, μετανάστες, πρόσφυγες και παλιννοστούντες. Στεγάζεται σε εγκαταστάσεις που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Ιλίου (Αθηνάς 47) και απευθύνεται σε χρήστες και οικογένειες του Δήμου Ιλίου και της ευρύτερης περιοχής. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό του ΚΕθΕΑ και προσφέρει βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής, µε σεβασμό στο απόρρητο και στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου.

στ. Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία. Δημιουργήθηκε από το Δήμο Ιλίου σε συνεργασία με εθελοντικούς φορείς, με γνώμονα τα δικαιώματα και τις ανάγκες των Ατόμων με Αναπηρία και λειτουργεί  στη διεύθυνση Ίου 11  & Πολυτέκνων, Ζ. Πηγή.  Βασικοί στόχοι του Κέντρου ΑμεΑ είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη, η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και η ψυχαγωγία των ανθρώπων με κινητικά, ψυχικά και προβλήματα όρασης, καθώς και η παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών στις οικογένειές τους.

ζ. Δημοτική Τράπεζα Αίματος – Αιμοδοσία. Γι’ αυτή μιλήσαμε ήδη

η. Προγράμματα Βοήθειας στο σπίτι. Στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του Δήμου Ιλίου για την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής μέριμνας, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου έχει θέσει σε εφαρμογή, εδώ και αρκετά χρόνια, το πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας «Βοήθεια στο σπίτι». Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με αναπηρία. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπηρεσίες οι οποίες προσφέρονται κατ’ οίκον στους δημότες είναι δωρεάν. Τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από οικονομικούς πόρους του Δήμου Ιλίου.

θ. Κοινωνικό Παντοπωλείο. Στοχεύει στην κοινωνική προστασία και μέριμνα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται από τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Προμηθεύει με προϊόντα συγκεκριμένου κόστους κατ’ ελάχιστον τον μήνα, σε άτομα που έχουν κάρτα απόρου προκειμένου να εξασφαλίζεται η ισονομία και η αξιοπρέπεια των ωφελουμένων. Στα πλαίσιο της λειτουργίας του διανέμονται κάθε μήνα δωρεάν σε δικαιούχες ομάδες πολιτών τυποποιημένα τρόφιμα και κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, είδη βρεφοανάπτυξης, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού και εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό υλικό. Σε συνεργασία δε με την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου πραγματοποιεί συσσίτια για όσους δημότες μας έχουν ανάγκη. Για την κάλυψη των αναγκών του κοινωνικού παντοπωλείου του ο δήμος Ιλίου έχει δεσμεύσει στον προϋπολογισμό του  κονδύλι 150.000 ευρώ για το 2012. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός προμήθειας τροφίμων συνολικού κόστους 45.500 ευρώ περίπου.

ι. Κ.Α.Π.Η. Στο Δήμο Ιλίου λειτουργούν σήμερα με ευθύνη του Δημοτικού Κέντρου Προσχολικής Αγωγής & Κοινωνικής Αλληλεγγύης – ΔΗ.ΚΕ.Π.Α.Κ.Α. 8 Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων  (Κ.Α.Π.Η.).Φιλοξενούνται σ’ αυτά περίπου 6.000 εγγεγραμμένα μέλη.

Ια. Κοινωνικά Φροντιστήρια. Είναι νέος θεσμός της Κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Νίκου Ζενέτου που βρήκε άμεση ανταπόκριση από τους διευθυντές  των σχολείων και ιδιαίτερα των Λυκείων. Ήδη λειτουργεί ένα κοινωνικό φροντιστήριο  στις εγκαταστάσεις ενός Λυκείου σε καθημερινή βάση για 180 μαθητές που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Σύντομα θα λειτουργήσει και δεύτερο. Μας ικανοποιεί η εθελοντική προσέλευση των εκπαιδευτικών που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Λειτουργούμε  ήδη με 40 εθελοντές καθηγητές. Ο δήμος από την πλευρά του προσφέρει υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας, θα καλύψει δε κάθε πρόσθετη δαπάνη λειτουργίας των σχολείων.
Ελπίζω να μην σας κούρασα με όλα αυτά.

Όχι κ. αντιδήμαρχε. Ήσασταν πολύ κατατοπιστικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου