meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ΑΡΓΟΣΒΗΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ "ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ" ΕΞ ΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ


ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ- ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

ΠΑΡΚΟ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»: ΜΕ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΛΟΓΩ ΧΡΕΩΝ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΟΣΤΕΣ ΟΑΣΕΙΣ.

ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ

Μπορεί να έχει το όνομα, δυστυχώς όμως δεν έχει τη χάρη! Ο λόγος για το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο, αν και βαφτίστηκε Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, το κράτος μόνο… ευαισθητοποιημένο δεν είναι για τη συντήρηση και την εικόνα του. Με τους απλήρωτους λογαριασμούς να τρέχουν, την ΕΥΔΑΠ να έχει κόψει το νερό και τη ΔΕΗ να ανεβοκατεβάζει το διακόπτη ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το μεγαλόπνοο έργο «φυτοζωεί», με τους κατοίκους και τους γύρω δήμους να δίνουν πολυετείς μάχες για τη διάσωσή του. Ο «ΤτΚ» πραγματοποίησε αυτοψία στο πάρκο, παρουσιάζοντας τις εικόνες εγκατάλειψης της άλλοτε «ανάσας πρασίνου» στη Δυτική Αττική.
Λόφοι γυμνοί από πράσινο που άλλοτε ήταν φυτευμένοι με καταπράσινο γρασίδι, σπασμένοι φράχτες και παγκάκια στα οποία δεν μπορεί να πλέον να κάτσει κανένας. Και μπορεί τα φωτιστικά να έχουν ρεύμα αυτή τη στιγμή, αλλά τι σημασία έχει αφού δεν έχουν λάμπες… Οι ελιές και οι φιστικιές, αν και αναπτύσσουν καρπούς, τελικά φαίνεται πως θα πάνε… χαμένοι, καθώς τα περισσότερα δέντρα έχουν αρρώστιες, ενώ οι βροχές του Μάη βοήθησαν τη μελίγκρα να «ριζώσει» για τα καλά στα φύλλα και τους καρπούς, καταστρέφοντάς τα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των απειροελάχιστων υπαλλήλων, το 1.100 στρεμμάτων πάρκο έχει γεμίσει σκουπίδια, ενώ βρομίζουν οι λίμνες, που αποτελούν υδροβιότοπο και σταθμό για τα αποδημητικά πουλιά. Με το πάρκο να φιλοξενεί περισσότερα από 175 διαφορετικά είδη πτηνών, η κατάσταση πλέον έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος, αρμόδιος διαχειριστής του πάρκου, όχι μόνο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις συντήρησής του, αλλά επιδεικνύει συστηματική αδιαφορία, όπως επισημαίνουν οι δήμαρχοι των γύρω περιοχών.
-Στο κενό οι προσπάθειες των δήμων της περιοχής για την ανάληψη της διαχείρισης, την οποία επιμένει να διατηρεί με αρνητικές συνέπειες το ΥΠΕΚΑ.
- Σπασμένα παγκάκια, ξεχαρβαλωμένα κιόσκια, γκράφιτι και –κυρίως- βρόμικες λίμνες συνθέτουν το τοπίο εγκατάλειψης και εξαθλίωσης που επικρατεί σε ένα από τα ωραιότερα πάρκα της Αττικής.

Διαχείριση
Παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει το ελληνικό κράτος, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιμένει να διατηρεί τη διαχείριση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», φορτώνοντας επιπλέον έξοδα στο κράτος , ενώ παράλληλα ο χώρος μένει να σαπίζει από την αδιαφορία του υπουργείου. «Το ΥΠΕΚΑ διόρισε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του πάρκου το 2002, με ένα Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο προβλεπόταν και το χρηματικό ποσό που θα κάλυπτε τις λειτουργικές δαπάνες, λεφτά όμως που δεν δόθηκαν ποτέ», λέει στον «ΤτΚ» ο δήμαρχος Ιλίου, Νίκος Ζενέτος.
«Όποτε ζητούσαμε λεφτά, παίρναμε ένα ποσό μόνο μετά από διαμαρτυρίες και δυναμικές κινητοποιήσεις, δεν υπήρχε τρόπος να μας τα δώσουν αλλιώς», επισημαίνει ο κ. Ζενέτος. Ο δήμαρχος Ιλίου έχει ζητήσει επανειλημμένα να αναλάβει τη διαχείριση του πάρκου. Ανάλογες ενέργειες κάνει και ο δήμος Αγίων Αναργύρων, ενώ πλέον οι δύο δήμοι ετοιμάζουν ενέργειες από κοινού.
Ωστόσο, παρά τις επίμονες προτάσεις του Δήμου Ιλίου, το υπουργείο, αν και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του απέναντι στο πάρκο, δεν υποχωρεί ως προς τη διαχείριση, με το δήμαρχο να κάνει λόγο για σκοπιμότητες. «Εμείς φοβόμαστε ότι αυτή η εμμονή να διατηρεί το ΥΠΕΚΑ τη διαχείριση μπορεί να κρύβει από πίσω άλλα σχέδια, όπως να πουλήσει το πάρκο ή να το ιδιωτικοποιήσει. Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς και έχουμε θορυβηθεί», τονίζει ο κ. Ζενέτος.
«Ο δήμος μας έκλεισε τον ισολογισμό του 2011 με αποθεματικό 11 εκατομμυρίων ευρώ. Όλα δείχνουν επομένως πως μπορούμε να αναλάβουμε τη διαχείριση του πάρκου και να την κάνουμε και σωστά», συμπληρώνει ο δήμαρχος Ιλίου. Μάλιστα, λόγω των περικοπών στο Δημόσιο, φορείς, μεταξύ άλλων του πάρκου «Αντώνη Τρίτση», του Ελαιώνα και του Κηφισού, συγχωνεύονται σε ένα και, όπως επισημαίνει ο κ. Ζενέτος, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.

Αυτοψία
Μια επίσκεψη στο πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» θα πείσει για την κατάσταση στην οποία το έχει αφήσει να περιέλθει το υπουργείο. «Αυτή είναι η συμπεριφορά της κεντρικής διοίκησης και είναι διαχρονική. Δεν είναι η αντιμετώπιση μιας μόνο συγκεκριμένης κυβέρνησης. το πάρκο έχει την ίδια αντιμετώπιση από όποιον και αν κυβερνά τη χώρα», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Ιλίου. «Αυτοί βρίσκονται εκεί πάνω και δεν έχουν επαφή με τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Αυτή είναι άλλωστε και η διαφορά μεταξύ της κεντρικής και της δημοτικής διοίκησης. Εγώ ακούω τα παράπονα των πολιτών από τους ίδιους, αυτοί ακούνε μόνο όσα τους λένε τρίτοι και φορείς. Είναι κρατημένοι μακριά από το λαό και δεν μπορούν να πάρουν σωστές αποφάσεις», επισημαίνει ο κ. Ζενέτος.
«Εμείς υποστηρίζουμε ότι το κράτος πρέπει να έχει λιγότερες ευθύνες γιατί είναι μεγάλο και δυσκίνητο και πρέπει να γίνει μικρό και ευκίνητο. Ας ασχοληθεί με τα πιο μεγάλα θέματα και ας αφήσει στους δήμους τη “λάντζα”», σημειώνει ο δήμαρχος Ιλίου.

Τρεις εργαζόμενοι για 1.100 στρέμματα

ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ από τα δάκτυλά του ενός χεριού είναι οι εργαζόμενοι του πάρκου, στις πλάτες των οποίων πέφτουν η καθαριότητα, η φύλαξη, η συντήρηση και φυσικά η φροντίδα των φυτών.
«Είμαστε μόλις τρεις εργαζόμενοι για 1.100 στρέμματα και πραγματικά κάνουμε ό,τι μπορούμε. Εγώ εργάζομαι εδώ πολλά χρόνια και όντως το πάρκο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα», λέει στον «ΤτΚ» ο Ιορδάνης, ένας εκ των τριών εργαζομένων του πάρκου. «Είχαμε ξεκινήσει περισσότεροι, αλλά με τις περικοπές, τις συμβάσεις και όλα αυτά τα προγράμματα μείναμε μόνο τρεις. Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε ακόμα τέσσερα άτομα που βοηθούσαν. Χρειαζόμαστε άτομα. Έχει9 τόσα πολλά σκουπίδια, τόση δουλειά να κάνουμε, να φροντίσουμε τις ελιές, τις φιστικιές, να συντηρήσουμε το πάρκο ολόκληρο, που δεν γίνεται να το κάνουν μόνο τρία άτομα», επισημαίνει ο Ιορδάνης.
«Το νερό στις λιμνούλες είναι τρεχούμενο, κόβουν όμως το νερό για το πότισμα και το ρεύμα συχνά πυκνά», συμπληρώνει.

Ούτε ευρώ για ενοίκιο από τις καφετέριες

ΑΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ στο πάρκο λειτουργούν καφετέριες, ωστόσο ο φορέας διαχειριστής φαίνεται πως δεν κερδίζει… τίποτα από την παρουσία τους, καθώς, αν και βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο, δεν πληρώνουν απολύτως τίποτα, όπως επισημαίνει ο κ. Ζενέτος! Ο πρόεδρος του φορέα είχε βγάλει μια προκήρυξη για ενοίκιο μέσα στο πάρκο και, αν και η συμφωνία έγινε μεταξύ των ιδιοκτητών και του φορέα διαχείρισης, ωστόσο οι καφετέριες δεν πληρώνουν. « Είχα πληροφορηθεί, μάλιστα, ότι κάθε Πέμπτη έχουν και ζωντανή μουσική μέσα στο πάρκο. Είναι υδροβιότοπος, δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν», τονίζει ο δήμαρχος Ιλίου.
Με τις οφειλές του φορέα διαχείρισης του πάρκου να αγγίζουν το 1.300.000 ευρώ στην ΕΥΔΑΠ και τις 60.000 ευρώ περίπου στη ΔΕΗ, το πάρκο έχει άμεση ανάγκη όχι μόνο από χρηματοδότηση, αλλά και από έσοδα και έξυπνες ιδέες. « Όλος ο φωτισμός του πάρκου με τις μπάλες, οι οποίες όλες σχεδόν είναι σπασμένες, θα μπορούσε να ξηλωθεί και στη θέση τους να μπουν ηλιακές λάμπες, οι οποίες μάλιστα δεν καταναλώνουν και ρεύμα. Εμείς σκεφτόμασταν να βάλουμε ασύρματο Ίντερνετ στο πάρκο, να τοποθετήσουμε κάμερες ασφαλείας, οι οποίες θα μας επιτρέπουν να εποπτεύουμε το πάρκο.
Απλά πράγματα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι και χρήσιμα και πολύ οικονομικά», λέει ο δήμαρχος Ιλίου.
«Παρά τη συμφωνία που υπάρχει, οι καφετέριες που λειτουργούν στο πάρκο δεν καταβάλλουν ενοίκιο», επισημαίνει ο δήμαρχος Ιλίου, κ. Νίκος Ζενέτος.

Παράδεισος για τα παιδιά

ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ τα προβλήματα να χαλάνε την εικόνα του πάρκου, ωστόσο η όμορφη πλευρά δεν μπορεί να σβηστεί. Πολλά και διαφορετικά είδη πουλιών που σπάνια βλέπουν οι κάτοικοι της Αθήνας, η αίσθηση της εξοχής, ησυχία και παιδιά που παίζουν παντού κάνουν το πάρκο « Αντώνης Τρίτσης» να παραμένει ένας μικρός παράδεισος μέσα στο χάος της Αθήνας. Πλήθος εκδηλώσεων για παιδιά λαμβάνουν χώρα μέσα στο πάρκο και αν και οι συνθήκες κάθε άλλο παρά καλές είναι, τα παιδιά πάντα καταφέρνουν να βρουν έναν τρόπο να περνούν καλά, αλλά με προσοχή. Ο «ΤτΚ» βρέθηκε σε μία από τις τριήμερες εκδηλώσεις που είχαν οργανώσει σχολεία σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις: « Ετοιμάσαμε μια τριήμερη εκδήλωση για σχολεία, τα παιδιά περνάνε από διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και μέσα από παιχνίδια μαθαίνουν να ευαισθητοποιούνται για το περιβάλλον», λέει στον «ΤτΚ» η Ελένη Νιάρχου, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας.
Αν και το πάρκο συνεχίζει να είναι ωραίο, ωστόσο ακόμα και η ίδια η κ. Νιάρχου, όπως και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιμένει πως πρέπει να γίνουν δραστικές βελτιώσεις και επεμβάσεις.
« Είναι ένα από τα πιο ωραία πάρκα της Αθήνας, τα προβλήματα είναι μεγάλα. Αν ανήκε σε ένα δήμο, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Εμείς τους λέμε ότι πρέπει να κάνουν κάτι», επισημαίνει η κ. Νιάρχου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΥΓΙΑΚΗ
ΦΩΤΟ: ΣΤΕΛΙΟΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου