meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΕΦΥΓΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΓΛΥΠΤΗΣ ΠΕΤΡΟΣ ΡΟΥΚΟΥΤΑΚΗΣ




Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 8 Αυγούστου σε ηλικία 62 ετών, ο καταξιωμένος διεθνώς τυφλός γλύπτης -από τον Κεφαλά Αποκορώνου Χανίων- Πέτρος Ρουκουτάκης, που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Πέτρος Ρουκουτάκης γεννήθηκε το 1953 και υπήρξε μια ιδιότυπη περίπτωση καλλιτέχνη. Άρχισε τις σπουδές του στη ζωγραφική στη σχολή Δοξιάδη και συνέχισε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης. Στα 28 του χρόνια, χάνοντας το φως του από διαβήτη, στράφηκε σε μία διαφορετική μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης, αυτή της γλυπτικής, όπου και διακρίθηκε σε διεθνές επίπεδο.

Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, ο Πέτρος Ρουκουτάκης από το 1982 δίδαξε γλυπτική στα τυφλά παιδιά του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και μερικά χρόνια μετά ξεκίνησε το εργαστήρι γλυπτικής κεραμικής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για καλλιτεχνική δραστηριότητα στα άτομα με προβλήματα όρασης.

Η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε το 1994 με το βραβείο «Λέων Λεμός» ενώ γλυπτά του έργα έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους και στο Μουσείο Αφής στην Αθήνα. Επίσης, ο αείμνηστος Πέτρος Ρουκουτάκης είχε βραβευτεί για το εκπαιδευτικό του έργο και από τον Τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια. 



Ο επίσης Χανιώτης στην καταγωγή Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και επιστημονικός συνεργάτης του υπουργού Υγείας, Βαγγέλης Αυγουλάς, μιλώντας στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» παραμονή της κηδείας του καταξιωμένου καλλιτέχνη  εξέφρασε τη θλίψη του πανελλήνιου αναπηρικού κινήματος για την απώλεια του Πέτρου Ρουκουτάκη, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Υπήρξε ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης που τα έργα του κοσμούν πολλές πόλεις πανευρωπαϊκά, αλλά ήταν κι ο άνθρωπος που γενιές και γενιές τυφλών παιδιών -μεταξύ αυτών κι εγώ- είχαμε υπάρξει μαθητές του και μας μετέφερε στα δάκτυλα όλων μας, λόγω του ό,τι τυφλώθηκε σε προχωρημένη κάπως ηλικία, εικόνες σε πιστή ανάγλυφη απεικόνιση».

Σύσσωμη η διαχειριστική ομάδα του κοινωνικοπολιτικού blog «Με Άλλα Μάτια», εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας, καθώς και τα συλλυπητήριά μας στα παιδιά του και στη σύζυγο του Γωγώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου