meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΔΙΠΛΑ ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ ΠΟΛΥΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΥΜΩΝΗ


Στο event που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το απόγευμα 22/5 σε γνωστό  Εμπορικό Κέντρο στο Μαρούσι, η Κατερίνα Καινούργιου παρουσίασε αγαπημένα κομμάτια της συλλογής Lynne by Katerina Kainourgiou S/S ’15, αλλά κυρίως συγκίνησε ανακοινώνοντας μια πολύ σημαντική ενέργεια με φιλανθρωπικό χαρακτήρα:

Ένα υπέροχο, stylish φόρεμα έχει σχεδιαστεί για έναν πολύ σημαντικό σκοπό αφού μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του θα προσφερθεί στην ΑΜΥΜΩΝΗ (Πανελλήνιο Σύλλογο Ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες).

Εκ μέρους του Συλλόγου η Πρόεδρος κα Μπέλου ευχαρίστησε την Κατερίνα Καινούργιου γι’αυτή την κίνηση αγάπης προς τα τυφλά πολυανάπηρα παιδιά, ενώ η ίδια η εμπνεύστρια δήλωσε στο «Με Άλλα Μάτια» πως ελπίζει με αυτή της την κίνηση που παίρνει δημοσιότητα, να ευαισθητοποιήσει και άλλους που μπορούν να βοηθήσουν όλα αυτά τα όμορφα πράγματα που κάνει η ΑΜΥΜΩΝΗ.



Τη Κατερίνα Καινούργιου ευχαρίστησε και συνεχάρη για την πρωτοβουλία της διά ζώσης και ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, Επικεφαλής της Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και Ειδικός Συνεργάτης του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του event η Κατερίνα Καινούργιου μοιράστηκε tips μόδας & στυλ με τις φίλες του brand, οι οποίες αποκλειστικά εκείνη την ημέρα έκαναν τις αγορές τους με μεγάλη έκπτωση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης γνωστοί καλλιτέχνες, άνθρωποι της τηλεόρασης και του modeling.
  

Το Κέντρο Ημέρας του Συλλόγου «ΑΜΥΜΩΝΗ» επισκέφθηκε την Πέμπτη 21/5ου ο Βαγγέλης Αυγουλάς εκπροσωπώντας τον κ. Υπουργό Υγείας, ξεναγήθηκε στους χώρους και ενημερώθηκε αναλυτικά για τα επιστημονικά προγράμματα και τις δράσεις του Συλλόγου από την Πρόεδρο κα Μπέλου, την υπεύθυνη συντονισμού κα Ζώτου και άλλους επιστημονικούς συνεργάτες του συλλόγου.

Παράλληλα, στην πολύωρη επίσκεψη του κ. Αυγουλά τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα του συλλόγου και συμφωνήθηκαν περαιτέρω κοινοί τρόποι δράσης για την αντιμετώπισή τους.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες "Αμυμώνη" ιδρύθηκε το 1993, είναι ΝΠΙΔ, ειδικώς αναγνωρισμένο ως φιλανθρωπικό σωματείο. Το Κέντρο Ημέρας "Αμυμώνη", στο Ελληνικό, απευθύνεται σε άτομα με πρόβλημα όρασης (τύφλωση ή πολύ χαμηλή όραση) και άλλες αναπηρίες, όπως νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομα, νευρολογικές διαταραχές και κινητικά προβλήματα. Επιχορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και τη Νομαρχία Αθηνών. Το 2006, ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη παράρτημα του Συλλόγου με στόχο την ανάπτυξη της παροχής υπηρεσιών στη Βόρεια Ελλάδα. Το 1995, η "Αμυμώνη" συνέβαλε καθοριστικά στην ίδρυση του Κέντρου "Επικοινωνία", του μοναδικού στην Ελλάδα μεικτού Κέντρου Διημέρευσης ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, που ωστόσο σταμάτησε τη λειτουργία του το 2006. Σε συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς συνέβαλε στην καταγραφή στοιχείων για τα άτομα με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες σε πανελλαδική κλίμακα.


Από τα σημαντικότερα προγράμματα του Συλλόγου, το Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης:
Το πρόγραμμα αυτό, απευθύνεται σε παιδιά βρεφικής και πρώτης παιδικής ηλικίας (0 έως 7 ετών). Στοχεύει στην όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη αξιολόγηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κάθε παιδιού και  στη στήριξη και τη σωστή καθοδήγηση των γονέων, οι οποίοι έως σήμερα, βρίσκονται σε ένα απόλυτο κενό που συνήθως διαρκεί χρόνια.

Η υλοποίηση του προγράμματος γίνεται στα σπίτια των παιδιών και η εκπαίδευση είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη πάντα στις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε παιδιού. Η διάρκεια του προγράμματος εξαρτάται πάντα από το κάθε παιδί, από τις ανάγκες και τις δυνατότητές του. Ο σκοπός είναι να συμμετέχουν και οι γονείς ή οι κηδεμόνες, έτσι ώστε να καταλαβαίνουν απολύτως γιατί γίνεται το κάθε τι, αλλά και για να μπορούν να το εφαρμόζουν και οι ίδιοι στη συνέχεια.



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ:

·         Οπτικός ερεθισμός (ανάπτυξη της υπολείπουσας όρασης, εφόσον υπάρχει)
·         Βασικός ερεθισμός (ανάπτυξη αίσθησης σώματος, σωματογνωσία)
·         Προσανατολισμός (και Κινητικότητα)
·         Καθημερινές Δεξιότητες (ανάπτυξη αυτονομίας)
·         Υποστήριξη Γονέων

Από την έναρξη του προγράμματος αυτού – που εξακολουθεί να είναι το μοναδικό στη χώρα – έχουν ήδη εξυπηρετηθεί περισσότερες από 30 οικογένειες σε εξατομικευμένη πάντα βάση. Έχοντας ολοκληρώσει την εκπαίδευση από το Blindeninstitut, η ΑΜΥΜΩΝΗ έχει με τη σειρά της εκπαιδεύσει και άλλους ανθρώπους να εφαρμόζουν το αντίστοιχο πρόγραμμα.

Οι στόχοι του Προγράμματος είναι να αναπτυχθεί τόσο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλο και περισσότερων παιδιών και οικογενειών στη χώρα. Μία πολύ σημαντική εξέλιξη στην ανάπτυξη της Πρώιμης Παρέμβασης στην Ελλάδα, είναι η δημιουργία παραρτήματος του Συλλόγου στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη δραστηριότητα του Συλλόγου είναι η εφαρμογή του προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης. Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει τη στήριξη του Blindeninstitut αλλά υπάρχει επίσης διαρκής υποστήριξη από την κεντρική υπηρεσία της Αμυμώνης στην Αθήνα.

Επίσης: "Πολίχνη": Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση

Αυτόνομη Διαβίωση δε σημαίνει να «ζω μόνος μου». Σημαίνει διαβίωση σε περιβάλλον ίσων ευκαιριών και επιλογών, ώστε τα άτομα με πολλαπλές αναπηρίες να μπορούν να ελέγχουν την καθημερινότητά τους.

Η «ΠΟΛΙΧΝΗ» είναι το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στην Αυτόνομη Διαβίωση για άτομα με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες και λειτουργεί από τον Μάρτιο του 1996, υπό την ευθύνη της «ΑΜΥΜΩΝΗΣ»

Στεγάζεται σε μία μονοκατοικία στο Χαλάνδρι στην οδό Ναυαρίνου 24. Στο συγκεκριμένο χώρο έχουν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις που καθιστούν ικανή την προσβασιμότητα και λειτουργικότητα του για τα άτομα του συγκεκριμένου πληθυσμού, όπως ράμπα, πυκτογράμματα, σημάδια προσανατολισμού στον χώρο, χρήση διαφορετικών υλικών και χρωματικών αντιθέσεων.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 25 εκπαιδευόμενοι ηλικίας 8 – 35 ετών, με τύφλωση ή μερική όραση, νοητική υστέρηση και πρόσθετες αναπηρίες:
·         Αυτισμός
·         Κινητικά προβλήματα
·         Επιληψία
·         Ψυχιατρικές διαταραχές
·         Προβλήματα ακοής

Οι βασικές αρχές φιλοσοφία που διέπουν τη λειτουργία του προγράμματος είναι η αποφυγή ασυλοποίησης, η δια βίου εκπαίδευση σε δεξιότητες καθημερινότητας καθώς και ο εμπλουτισμός της ποιότητας ζωής των εκπαιδευόμενων.



Σύμφωνα με αυτές τις αρχές οι στόχοι που τίθενται για τους εκπαιδευόμενους είναι να μπορούν να:

·         Απολαμβάνει διαμορφώνει διαχειρίζεται τον προσωπικό του χώρο
·         Λειτουργεί αυτόνομα σε δεξιότητες διαβίωσης
·         Λαμβάνει εκπαίδευση σε όλους τους τομείς
·         Εφαρμόζει και τηρεί κανόνες διαβίωσης
·         Αξιοποιεί δημιουργικά το χρόνο του
·         Δημιουργεί σταθερές θέσεις
·         Καλύπτει συναισθηματικές και κοινωνικές του ανάγκες
·         Αποκτά νέες εμπειρίες
·         Αξιοποιεί της πηγές της κοινότητας
·         Συμμετέχει σε δραστηριότητες της ευρύτερης κοινότητας

Μάθετε περισσότερα για το Σύλλογο στο



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου