meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΝΕΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΣΕ ΤΥΦΛΟΥΣ ΝΑ "ΔΟΥΝ" ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ



Didú: Νέα τεχνολογία εκτύπωσης επιτρέπει σε τυφλούς να «δουν» έργα τέχνης

Η νέα τεχνολογία ονομάζεται Didú και επιτρέπει την ανατύπωση ανεκτίμητων έργων τέχνης προκειμένου τα άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να αισθανθούν μέσω της αφής τον κάθε πίνακα και να αντιληφθούν πως είναι. Ο νούμερο ένα κανόνας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο μουσείο, είναι «βλέπεις αλλά δεν αγγίζεις». Αυτό σημαίνει ότι άτομα με προβλήματα όρασης δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιληφθούν τα εκθέματα και μια περιγραφή δεν είναι ποτέ αρκετή. Αυτό έρχονται να λύσουν οι Ισπανοί με μια νέα τεχνολογία εκτύπωσης υψηλής ανάλυσης.

Η νέα τεχνολογία ονομάζεται Didú και επιτρέπει την ανατύπωση ανεκτίμητων έργων τέχνης προκειμένου τα άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να αισθανθούν μέσω της αφής τον κάθε πίνακα και να αντιληφθούν πως είναι.

Αρχικά επιλέγεται μια εικόνα υψηλής ανάλυσης από τον εκάστοτε πίνακα, στην συνέχεια η κατάλληλη υφή και ο όγκος που θα καθοδηγήσουν τα χέρια του τυφλού ατόμου. Οι μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο για να γίνει κατανοητό το θέμα και η σύνθεση της κάθε εικόνας.

Η διαδικασία για να ολοκληρωθεί ένας πίνακας διαρκεί περίπου 40 ώρες. Στη συνέχεια ακολουθεί μια χημική μέθοδος η οποία δίνει όγκο στα στοιχεία που αρχικά ήταν επίπεδα. Τυπώνεται η πραγματική εικόνα του πίνακα με τα πραγματικά χρώματα και σε μέγεθος που μπορεί να εξερευνηθεί με τα χέρια.

Δείτε το βίντεο: https://www.vimeo.com/121592169#at=1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου