meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

ΜΙΑ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΕ ΑΥΤΙ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΚΟΗΣ




«Σύστημα Μπράιγ» για άτομα με προβλήματα ακοής: Μια εφεύρεση που μετατρέπει τη γλώσσα σε αυτί
     
Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ, αναπτύσσει μια νέα συσκευή που θα προσαρμόζεται στον ουρανίσκο και θα δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με απώλεια ακοής να «ακούσουν» αποκωδικοποιώντας τα ηχητικά σήματα που θα εκπέμπει, απλά ακουμπώντας την με τη γλώσσα. Η συσκευή βασίζεται στην ιδέα της υποκατάστασης μιας απολεσθείσας αίσθησης με μιαν άλλη, όπως περίπου λειτουργεί το σύστημα Μπράιγ, που υποκαθιστά την όραση με την αφή, στα άτομα με απώλεια όρασης. Μέχρι στιγμής, διάφορες τεχνικές όπως τα κοχλιακά εμφυτεύματα έχουν μεγάλη επιτυχία στην αποκατάσταση της ακοής για τους κωφούς, αλλά η χειρουργική επέμβαση είναι επεμβατική και ιδιαίτερα ακριβή, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτήν.

Όμως μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στις ΗΠΑ, αναπτύσσει μια νέα συσκευή που θα προσαρμόζεται στον ουρανίσκο και θα δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με απώλεια ακοής να «ακούσουν» αποκωδικοποιώντας τα ηχητικά σήματα που θα εκπέμπει, απλά ακουμπώντας την με τη γλώσσα.

Η συσκευή βασίζεται στην ιδέα της υποκατάστασης μιας απολεσθείσας αίσθησης με μιαν άλλη, όπως περίπου λειτουργεί το σύστημα Μπράιγ, που υποκαθιστά την όραση με την αφή, στα άτομα με απώλεια όρασης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η συσκευή θα συνδέεται με ένα μικροσκοπικό μικρόφωνο και θα αναλαμβάνει να μετατρέψει τη φωνή του συνομιλητή, ή τους περιβάλλοντες ήχους, σε μικροδονήσεις που ο ασθενής θα "διαβάζει" ακουμπώντας τη γλώσσα του στη συσκευή.

Οι εφευρέτες ανέφεραν στην Telegraph ότι «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι μια άλλη μορφή της αισθητηριακής υποκατάστασης. Τα κοχλιακά εμφυτεύματα είναι πολύ αποτελεσματικά και έχουν μεταμορφώσει τη ζωή πολλών ανθρώπων, αλλά δεν είναι για όλους. Πιστεύουμε ότι η συσκευή μας θα είναι εξίσου αποτελεσματική, αλλά θα έχει μεγαλύτερη απήχηση λόγω του χαμηλού της κόστους".

Δείτε πως λειτουργεί αυτή η πολλά υποσχόμενη εφεύρεση στο παρακάτω βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου