meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΥΣΗ



Το εμφύτευμα που μπορεί (;) να θεραπεύσει την παράλυση

Ένα νέο πρωτοποριακό εμφύτευμα, το οποίο θα μπορούσε να θεραπεύσει όσους ασθενείς έχουν υποστεί παράλυση έπειτα από κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, υπολογίζεται ότι θα είναι διαθέσιμο μέσα στην επόμενη πενταετία, υποστηρίζουν τώρα οι επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, μάλιστα, ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Νιούκασλ κατάφερε ήδη, χάρη στο εμφύτευμα αυτό, να αποκαταστήσει πλήρως την κίνηση του παράλυτου χεριού ενός πιθήκου μακάκου.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι συνδέοντας τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη ενός πιθήκου με έναν υπολογιστή μπόρεσαν στη συνέχεια να ενεργοποιήσουν τα νεύρα και ακολούθως να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του παράλυτου χεριού του πρωτεύοντος θηλαστικού.

Οι λειτουργίες.

Έως σήμερα, για να επιτευχθεί ακόμη και μία μικρή αποκατάσταση της λειτουργίας παράλυτων μελών του σώματος από εγκεφαλικό επεισόδιο χρειαζόταν να περάσουν αρκετά χρόνια, κατά τα οποία ο ασθενής έπρεπε να περάσει πολλές ώρες μέσα στα ειδικά φυσικό θεραπευτήρια κάνοντας τις απαραίτητες ασκήσεις. Τώρα όμως, χάρη στη νέα ανακάλυψη, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την προσαρμογή του πειραματικού εμφυτεύματος και στα ανθρώπινα δεδομένα. «Πιστεύω ότι μέσα σια ερχόμενα πέντε χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε στη διάθεσή μας το εμφύτευμα αυτό και για τον άνθρωπο» δήλωσε για το θέμα ο δόκτωρ Άντριου Τζάκσον, καθηγητής του πανεπιστημίου του Νιούκασλ, ενώ συμπλήρωσε ότι «προς το παρόν υπάρχουν κάποια τεχνικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, όπως άλλωστε συμβαίνει με καθετί καινούργιο τεχνολογικά, αλλά ήδη έχουμε σημειώσει πρόοδο και
προς αυτή την κατεύθυνση».


Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου