meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΤ'ΟΙΚΩΝ ΕΦΕΡΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"!



Το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι του Δήμου Ιλίου, προσφέρει –χρόνια τώρα- πρωτοβάθμια κοινωνική φροντίδα σε άτομα και οικογένειες (ΑΜΕΑ, Ηλικιωμένοι κλπ) που λόγω ειδικών συνθηκών αντιμετώπιζαν προβλήματα προσβασιμότητας σε αγαθά και υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας τους υγιή και αξιοπρεπή διαβίωση.

Η πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου για την υλοποίηση του Προγράμματος ‘Θέατρο κατ’ οίκων’ δίνει τη δυνατότητα να φθάσει η θεατρική τέχνη κοντά στους συμπολίτες μας που λόγω επίσης ειδικών συνθηκών δεν μπορούν να προσέλθουν στο θέατρο.

Από τον Απρίλιο του 2014 ξεκίνησε η συνεργασία του Δήμου Ιλίου και του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι με το Πρόγραμμα ‘Θέατρο κατ’ οίκων’ και έχουν δοθεί ήδη οι πρώτες παραστάσεις στα σπίτια ωφελουμένων του Προγράμματος, με μεγάλη επιτυχία.

Στόχος είναι η μέσω της θεατρικής τέχνης πνευματική καλλιέργεια, η ψυχαγωγία και παράλληλα η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού, η προσβασιμότητα όλων των δημοτών μας σε αγαθά και υπηρεσίες.

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος συνεργαζόμαστε επιστημονικά και με την Μονάδα Ψυχογηριατρικής του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών Πειραιά.

Με όχημα τη λογοτεχνία, τόσο τα αμιγώς θεατρικά κείμενα, όσο και το διήγημα και την ποίηση, μια ομάδα ηθοποιών πηγαίνει στους χώρους όπου βρίσκονται οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη την τέχνη. Εφόδιά είναι τα σώματά τους, οι φωνές τους, τα κείμενα, και μια μεγάλη επιθυμία να επικοινωνήσουν μέσα από αυτά με όσο περισσότερους ανθρώπους έχουν ανάγκη την ευεργετική επίδραση της τέχνης.

Η θεατρική εμπειρία είναι βιωματική διαδικασία, η οποία εγγράφει τα αποτελέσματά της σε βαθύτερο επίπεδο από το καθαρά νοητικό και αποτελεί ένα μέσο προς την προσωπική και ομαδική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα μέσω της ανακούφισης και αποσυμπίεσης για ανθρώπους που η μοναξιά τους αποκλείει και τους οδηγεί στην κατάθλιψη και άλλες ψυχικές νόσους.

Η παράσταση που παρουσιάζουμε αποτελεί μια θεατρική προσαρμογή ενός μέρους του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Τα ρόδινα ακρογιάλια». Με την γλαφυρή αφήγηση, μια ηθοποιός ζωντανεύει τη Σκύρο του 19ου αιώνα, τα έθιμα του γάμου και της χαράς, καθώς και τις προλήψεις της τότε κοινωνίας, όλα δοσμένα με χιούμορ και ελαφράδα.


Ο Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Βαγγέλης Αυγουλάς συνάντησαν από κοντά τη νεαρή ηθοποιό κα Ιφιγένεια Θεοχαρίδη η οποία παρουσιάζει τις παραστάσεις στα σπίτια πολιτών του Ιλίου ανήμπορων να μετακινηθούν. Συγχαίροντας την για την ομορφιά της ψυχής της και παράλληλα αποστέλλοντας θερμά συγχαρητήρια στην υπεύθυνη του προγράμματος κα Στέλλα Ράπτη για την εξαίρετη κοινωνική προσφορά αυτής και του Εθνικού Θεάτρου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου