meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΛΙΟΥΤο έργο μας χρόνια τώρα στηρίζεται στην αρχή της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής προσφοράς, σεβόμενοι το δημόσιο χρήμα. Λειτουργούμε πάντα έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο και τοποθετούμε πρώτα και πάνω από όλα, το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων της.

Οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας διαμόρφωσαν μια πραγματικότητα που δυστυχώς χαρακτηρίζεται από όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων.

Η κοινωνική αυτή όψη της οικονομικής κρίσης αποτυπώθηκε όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών και Υγείας κυρίως στην απώλεια της εργασίας στην αύξηση της φτώχειας στη διεύρυνση και την αλλαγή του προφίλ των εξυπηρετούμενων και της φύσης των αιτημάτων.

Η αύξηση η ένταση και ο χαρακτήρας των προβλημάτων οδήγησαν το Δήμο μας στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων στοχευμένων δράσεων προστασίας σε συνεργασίες με άλλους φορείς για την εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης παράλληλα δε στην ενίσχυση και την εντατικοποίηση των ήδη υπαρχουσών προκειμένου να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου.

Ως οφείλαμε, πρώτη διαχρονική μας προτεραιότητα έμεινε η στήριξη του παιδιού και της οικογένειας, γιατί χωρίς τα παιδιά ξέρετε και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει μέλλον, δεν υπάρχει Αύριο σε αυτόν τον τόπο!Ενδεικτικά στοιχεία από τον απολογισμό της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιλίου το 2012:


Κοινωνικά Φροντιστήρια

Κατανοώντας τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι γονείς οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πρόσθετες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους ο Δήμος μας πήρε την πρωτοβουλία διοργάνωσης και λειτουργίας Κοινωνικού Φροντιστηρίου θεσμού που υποστηρίχθηκε και από την  Ένωση Γονέων Ιλίου. Στα Κοινωνικά Φροντιστήρια τα μαθήματα έγιναν κατά τις απογευματινές ώρες συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου χωρίς κανένα κριτήριο επιλογής ενώ η διδασκαλία έγινε από εθελοντές δασκάλους καθηγητές και απόφοιτους/ τελειόφοιτους Πανεπιστημίου ενώ συνολικά εξυπηρετήθηκαν 227 μαθητές από 40 Καθηγητές.


Θερινό Πρόγραμμα Ημερήσιας Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Για δεύτερη χρονιά υλοποιήθηκε το 2012 από την Κοινωνική Υπηρεσία το Θερινό πρόγραμμα ημερήσιας δημιουργικής απασχόλησης παιδιών δαπάνης του Δήμου Ιλίου 56.182,46 ευρώ στο οποίο συμμετείχαν 306 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών.

Σκοπός του προγράμματος είναι η στήριξη των εργαζόμενων γονέων της πόλης μας παρέχοντας φύλαξη των παιδιών κατά την περίοδο των θερινών διακοπών των σχολείων και παράλληλα ημερήσια δημιουργική απασχόληση ψυχαγωγία και γνώσεις μέσα από διάφορες ομαδικές δραστηριότητες σύγχρονης παιδαγωγικής βιωματικού χαρακτήρα στα παιδιά του Δήμου μας.


Σχολές Γονέων - Ι.Δ.ΕΚ.Ε.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου μάθησης του Υπουργείου Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κατά το έτος 2012 οργανώθηκαν και λειτούργησαν δύο (2) Ομάδες Συμβουλευτικής Γονέων. Στον εκπαιδευτικό κύκλο συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν τον κύκλο 40 άτομα.


Διανομή δώρων κατά τις εορτές των Χριστουγέννων

Ο Δήμος Ιλίου γνωρίζοντας τα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν Ιδρύματα και άλλα Νομικά Πρόσωπα υψίστης κοινωνικής σημασίας που εδρεύουν στο Δήμο μας αποφάσισε να προσφέρει συμβολικά δώρα εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων του 2012 προκειμένου να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας και στήριξης των παιδιών και να δηλώσει την αλληλεγγύη του και τη συμπαράστασή του στους ωφελούμενους αυτών των δομών. Συγκεκριμένα χορηγήθηκαν 406 συμβολικά δώρα συνολικής αξίας 2.639,00 ευρώ ως εξής:

·         Ορφανοτροφείο ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ που φιλοξενεί 26 παιδιά.
·         Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης - Ξενώνας Ιλίου του Ε.Κ.Κ.Α που φιλοξενεί κακοποιημένες μητέρες με τα παιδιά τους.
·         Οικοτροφείο του Κέντρου Αποκατάστασης Αναπήρων που φιλοξενεί 22 υπερήλικες χωρίς οικογενειακό περιβάλλον με βαριά κινητικά προβλήματα.
·         Ι.Π.Α.Π Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ που φιλοξενεί 348 παιδιά.


Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο «Ιλιαχτίδα». Συνεχίστηκε η λειτουργία του Ψυχοπαιδαγωγικού Κέντρου «Ιλιαχτίδα» το οποίο προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας ειδικής αγωγής και μάθησης σε παιδιά και εφήβους.

Ειδικότερα προσφέρονται σε παιδιά και εφήβους προγράμματα Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας, Ειδική Αγωγή Ψυχολογικής υποστήριξης και Συμβουλευτική Οικογένειας.

Για το 2012 το Κέντρο δέχτηκε 258 νέες αιτήσεις.
Η διεπιστημονική ομάδα προέβη σε 299 αξιολογήσεις παιδιών.
106 παιδιά ξεκίνησαν συνεδρίες ενώ 27 παιδιά ολοκλήρωσαν τα θεραπευτικά τους προγράμματα.
16 παιδιά παραπέμφθηκαν σε άλλες πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες / φορείς.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο:
134 συνεδρίες με Κοινωνικό Λειτουργό.
1533 συνεδρίες με Ψυχολόγο.
1477 συνεδρίες με Ειδικό Παιδαγωγό.
1673 συνεδρίες Εργοθεραπείας.
1731 συνεδρίες Λογοθεραπείας.
Σύνολο Θεραπευτικών Παρεμβάσεων: 6.548

Από τα τέλη του 2013 λειτουργεί πλέον και δεύτερο Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο («Ιλιαχτίδα2»), για να καλύπτονται οι αυξημένες εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών στο Δήμο Ιλίου χωρίς αναμονή και χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των γονέων τους.


Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών.

Το Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών που λειτουργεί ο Δήμος μας σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι στελεχωμένο από κοινωνικό λειτουργό και ψυχολόγο.

Ταυτόχρονα ο εθελοντικός Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί στην περιοχή του Δήμου και το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας επί της οδού Ναυπλίου.

Οι βασικές δράσεις που πραγματοποιούνται στους συγκεκριμένους χώρους είναι:
1. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
2. ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ. Κατά το έτος 2012 το Κέντρο ανταποκρίθηκε στο αίτημα 456 οικογενειών για ενίσχυση σε είδος. Οι εξυπηρετούμενες οικογένειες είχαν από 1 έως 9 παιδιά.

Ο συνολικός αριθμός εξυπηρετούμενων παιδιών ήταν 1.125 παιδιά εκ των οποίων τα 692 (62%) ήταν παιδιά που δέχθηκαν τις υπηρεσίες του Οργανισμού
για πρώτη φορά.
Από το σύνολο των οικογενειών:
·         144 ήταν μονογονεϊκές οικογένειες
·         60 οικογένειες ήταν με άνεργους γονείς ή απασχόληση σε επισφαλή εργασία.
·         Και 89 ήταν πολύτεκνες οικογένειες.

Επίσης για παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης απευθύνθηκαν στο Κέντρο συνολικά 169 άτομα. Τα 157 πραγματοποίησαν συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης και 12 συνεδρίες οικογενειακής συμβουλευτικής. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτημάτων συμβουλευτικής αφορούσε στην κατηγορία «Σχέσεις με συνομήλικους» ενώ το μικρότερο αφορούσε την ασφαλή χρήση στο διαδίκτυο.


Το Συμβουλευτικό Κέντρο ΚΕΘΕΑ - ΕΞΕΛΙΞΗΣ ξεκίνησε τη λειτουργία του μετά από αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χρήσης ουσιών. Το Κέντρο στεγάζεται σε εγκαταστάσεις που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Ιλίου και απευθύνεται σε χρήστες και οικογένειες του Δήμου Ιλίου και της ευρύτερης περιοχής. Στελεχώνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό του ΚΕθΕΑ του μεγαλύτερου δικτύου απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στη χώρα μας το οποίο έχει και την επιστημονική εποπτεία.

Το Κέντρο προσέφερε σε καθημερινή βάση:
·         ενημέρωση και σεμινάρια γύρω από τη χρήση ουσιών την εξάρτιση και τις δυνατότητες θεραπείας
·         υποστήριξη για μείωση ή διακοπή της χρήσης
·         υπηρεσίες μείωσης της βλάβης
·         συμβουλευτική σε άτομα / ομάδες /οικογένειες
·         άμεση παραπομπή σε υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας νομική στήριξη
·         υποστήριξη σε μετανάστες με γνώση και σεβασμό απέναντι στα γλωσσικά και πολιτιστικά τους χαρακτηριστικά.


Συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Ε.Ι.Ν.). Συνεχίστηκε η παροχή ιατρικών υπηρεσιών  προληπτικής και πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας από τους εθελοντές γιατρούς των Δημοτικών Ιατρείων στους φιλοξενούμενους (νεαρές γυναίκες και παιδιά) στη Μαθητική Εστία του Ιδρύματος που βρίσκεται εντός του περιβαλλοντικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».

Το Ε.Ι.Ν. υλοποιεί πρόγραμμα φιλοξενίας νεαρών γυναικών κάτω των 30 ετών καθώς και άγαμων μητέρων με τα παιδιά τους που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων.

Το Φεβρουάριο του 2012 μετά από αίτημα της Κοινωνικής Υπηρεσίας της Μαθητικής Εστίας έγινε παρέμβαση με εισήγηση Ψυχολόγου και νοσηλεύτριας της Υπηρεσίας στις φιλοξενούμενες με θέμα: «Προληπτική ιατρική και βασικές αρχές υγιεινής».


Ένταξη της Κοινωνικής Υπηρεσίας στο Δίκτυο «ΟΡΕΣΤΗΣ» του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και Εγκληματικότητας των Ανηλίκων (Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α.) με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση της θυματοποίησης και εγκληματικότητας των ανηλίκων.

Συμμετοχή της Υπηρεσίας στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο για την Αντιμετώπιση της θυματοποίησης και της εγκληματικότητας των ανηλίκων (Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α.)

Συνεχίστηκε η συμμετοχή του Δήμου και η συνεργασία της Κοινωνικής Υπηρεσίας με το Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων «Φαέθων».

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ «ΦΑΕΘΩΝ» ΤΟ ΕΤΟΣ 2012 ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΙΛΙΟΥ:
Το Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό Ψυχολόγους Κοινωνιολόγους και Κοινωνική Λειτουργό και λειτουργεί καθημερινά για οποιαδήποτε ενημέρωση πληροφορία ατομικά ραντεβού ή ομαδικές συναντήσεις.
·         Στις 18 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα σε γονείς με θέμα «Πρόληψη των Εξαρτήσεων» στο 6ο Γενικό Λύκειο Ιλίου.
·         Στις 2 και 3 Φεβρουαρίου 2012 ξεκίνησαν 2 Ομάδες Παιδιών στο Νεστόρειο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου οι οποίες ολοκληρώθηκαν μετά από 6 συναντήσεις στις 28 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου 2012 αντίστοιχα.
·         Στις 29 Φεβρουαρίου 2012 ξεκίνησε η Ομάδα Γονέων του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου η οποία ολοκληρώθηκε μετά από 6 συναντήσεις στις 4 Απριλίου 2012.
·         Στις 28 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου 2012 ξεκίνησαν 2 Ομάδες Παιδιών στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου οι οποίες ολοκληρώθηκαν μετά από 6 συναντήσεις στις 3 και 4 Απριλίου 2012 αντίστοιχα.
·         Στις 6 Μαρτίου 2012 ξεκίνησε στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων» Σεμινάριο σε Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τίτλο: «Η Λειτουργία της ομάδας - Τεχνικές και Εφαρμογές» το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από 4 συναντήσεις στις 27 Μαρτίου 2012 στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τους Δήμους Ιλίου Πετρούπολης Αγίων Αναργύρων-Καματερού.
·         Στις 7 Δεκεμβρίου 2011 ξεκίνησε στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «Φαέθων»

Ομαδική Εποπτεία σε Εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο υλικό «Στηρίζομαι στα πόδια μου» οι οποίες ολοκληρώθηκαν τέλος Μαΐου 2012 στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τους Δήμους Ιλίου Πετρούπολης Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
·         Στις 28 Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκε         βιωματικό Εργαστήρι στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου το οποίο απευθυνόταν σε Δασκάλους.
·    Ενημέρωση Γονέων-Παρουσίαση Κέντρου Πρόληψης «φαεθων» πραγματοποιήθηκε στο 15ο & 30ο Νηπιαγωγείο Ιλίου στις 3 Οκτωβρίου 2012 με σκοπό τη δημιουργία Ομάδας Εκπαιδευτικών και Ομάδας Γονέων.
· Ενημέρωση    Καθηγητών- Παρουσίαση Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» πραγματοποιήθηκε στο 11ο Γυμνάσιο Ιλίου στις 23 Οκτωβρίου 2012 με σκοπό τη δημιουργία Ομάδας Εκπαιδευτικών.
·         Έναρξη Ομάδας Εφήβων (πρώτη) στο 10ο Γυμνάσιο Ιλίου στις 24 Οκτωβρίου 2012 η οποία ολοκληρώθηκε σε 4 συναντήσεις.
·   Έναρξη Ομάδας Παιδιών (πρώτη) στο Νεστόρειο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου στις 30 Οκτωβρίου 2012 στο τμήμα ΣΤ1' η οποία ολοκληρώθηκε σε 4 συναντήσεις.
·         Έναρξη Ομάδας Παιδιών (δεύτερη) στο Νεστόρειο Δημοτικό Σχολείο Ιλίου την 1 Νοεμβρίου 2012 στο τμήμα ΣΤ2' η οποία ολοκληρώθηκε σε 4 συναντήσεις.
·   Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας «Δεξιότητες για παιδιά Δημοτικού» πραγματοποιήθηκε στις 12 και 3 Νοεμβρίου 2012 στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τους Δήμους Ιλίου Πετρούπολης Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
·    Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας «Στηρίζομαι στα πόδια μου» πραγματοποιήθηκε στις 8, 9, 10 και 11 Νοεμβρίου 2012 στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τους Δήμους Ιλίου Πετρούπολης Αγίων Αναργύρων - Καματερού.
·         Έναρξη Ομάδας Γονέων στο 15ο & 30ο Νηπιαγωγείο Ιλίου στις 7 Νοεμβρίου 2012 η οποία ολοκληρώθηκε σε 6 συναντήσεις.
·         Έναρξη Ομάδας Εφήβων (Δεύτερη) στο 10ο Γυμνάσιο Ιλίου στις 28 Νοεμβρίου 2012 η οποία ολοκληρώθηκε σε 2 συναντήσεις.
·         Έναρξη Ομάδας Εφήβων (Τρίτη) στο 10ο Γυμνάσιο Ιλίου στις 3 Δεκεμβρίου 2012 η οποία ολοκληρώθηκε σε 2 συναντήσεις.
·         Ημερίδα Δήμου Ιλίου «Ψυχική Υγεία» - Συμμετοχή ΚέντρουΠρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» στο Δήμο Ιλίου στις 18 Δεκεμβρίου 2012. Τα αιτήματα που καταφθάνουν στο Κέντρο Πρόληψης «ΦΑΕΘΩΝ» είναι πολλά και ποικίλα και αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία φορείς (εκπαιδευτικοί γονείς μαθητές) αλλά επίσης παρέχει ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικού χαρακτήρα τόσο σε άτομα εμπλεκόμενα με εξαρτήσεις με στόχο την παραπομπή τους σε κατάλληλα θεραπευτικά προγράμματα όσο και σε άτομα που αντιμετωπίζουν θέματα στην καθημερινότητά τους τα οποία επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία. Οι υπηρεσίες του Κέντρου παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ προς όλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου