meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ DOWN ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ

 
Θεραπεία για σύνδρομο down από την κύηση.

Ένα τεράστιο βήμα σε ό,τι αφορά την πρόληψη του συνδρόμου Ντάουν έκαναν επιστήμονες στην Ιταλία, οι οποίοι κατάφεραν να το θεραπεύσουν σε ποντίκια προτού καν αυτά γεννηθούν!
 
Την καινοτομία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπολόνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια Renata Bartesaghi, οι οποίοι, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, οφείλουν την επιτυχία τους στη χρήση μιας ουσίας που υπάρχει σε αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως το Prozac. Η ουσία ονομάζεται φλουοξετίνη, ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που λέγονται εκλεκτικοί ανταγωνιστές της επαναπρόσληψης σεροτονίνης και επηρεάζει κάποιες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, οι οποίες συχνά προκαλούν κατάθλιψη ή άλλες διαταραχές της διάθεσης, καθώς επίσης ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα, ακόμη και διαταραχές της όρεξης, όπως η βουλιμία.
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ουσία χορηγείται σε μικρές δόσεις, οι οποίες, όπως προέκυψε, ρυθμίζουν ξανά την ανάπτυξη του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να αποκαθίσταται η λειτουργία του και ουσιαστικά να θεραπεύεται η συγκεκριμένη γενετική διαταραχή. Κατά τη μελέτη οι επιστήμονες χορήγησαν τη θεραπεία σε θηλυκά ποντίκια που βρίσκονταν στη δέκατη μέρα της εγκυμοσύνης τους και την ολοκλήρωσαν τη μέρα που γέννησαν. Οπως παρατηρήθηκε, μέχρι τότε το πρόβλημα είχε αποκατασταθεί σε όλες τις περιοχές του εγκεφάλου των μικρών.
 
Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Brain», στην οποία οι επιστήμονες αναφέρουν: «Για πολλά χρόνια τα προβλήματα στις γνωστικές λειτουργίες που προκαλούνται από το σύνδρομο Ντάουν θεωρούνταν μη αναστρέψιμα. Η μελέτη αυτή παρέχει νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η θεραπεία με φλουοξετίνη κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως τη μη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και τα προβλήματα συμπεριφοράς που αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία του συνδρόμου Ντάουν».
 
 
Οι επιστήμονες αναφέρουν επίσης πως αν η επίδραση της φλουοξετίνης αποδειχθεί θετική σε ό,τι αφορά το σύνδρομο Ντάουν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο, τότε θα μπορούν να κάνουν λόγο για μια πραγματική καινοτομία σε ό,τι αφορά τη θεραπεία του. Το σύνδρομο Down (ή αλλιώς τρισωμία 21 ή τρισωμία G) περιγράφει μια χρωμοσωμική ανωμαλία που περικλείει ένα σύνολο χαρακτηριστικών, τα οποία υπάρχουν εκ γενετής στους φορείς της γενετικής αυτής βλάβης και αφορούν παρεκκλίσεις στη σωματική διάπλαση, τη νοητική ανάπτυξη και την ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Espresso»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου