meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΘΕΑΤΡΟ ΚΩΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ-30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

 
Θέατρο κωφών Ελλάδος: 30 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας

Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος αποσκοπεί στην παρουσία μικτού κοινού κωφών και ακουόντων θεατών. Ο στόχος αυτός έχει γίνει πραγματικότητα σε όλη τη τριαντάχρονη διαδρομή του, ενώ ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιείται είναι το πολιτικό θέατρο. Από το 1994 απέκτησε μόνιμη επαγγελματική σκηνή στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Της Αλεξάνδρας Λεφοπούλου
 
Με σημείο εκκίνησης την πρωτοβουλία του Στρατή και της Νέλλης Καρρά ιδρύεται το Θέατρο Κωφών Ελλάδος (ΘΚΕ) που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής. Από το 1985 με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και την καθοριστική συμβολή της Μελίνας Μερκούρη, ταξιδεύει με τις παραστάσεις του παντού, είτε σε θεατρικές σκηνές της Αθήνας (Εθνικό Θέατρο, Ελυζέ, Ακάδημος, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) είτε σε άλλες χώρες συμμετέχοντας σε φεστιβάλ σε Αμερική, Φινλανδία, Ισπανία, Δανία και Γαλλία. Με τη συμμετοχή του στις τελετές έναρξης και λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, αναγνωρίστηκε και έκτοτε καθιερώθηκε η νοηματική γλώσσα ως γλώσσα παρουσίασης.
 

Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος αποσκοπεί στην παρουσία μικτού κοινού κωφών και ακουόντων θεατών. Ο στόχος αυτός έχει γίνει πραγματικότητα σε όλη τη τριαντάχρονη διαδρομή του, ενώ ο χώρος στον οποίο δραστηριοποιείται είναι το πολιτικό θέατρο. Από το 1994 απέκτησε μόνιμη επαγγελματική σκηνή στην πλατεία Κουμουνδούρου.
 
 
Σημαντικές παραστάσεις έχουν παρουσιαστεί στη διαδρομή αυτή. Ενδεικτικά αναφέρονται έργα όπως «Ο ποντικός και η θυγατέρα του», «Θάψτε τους νεκρούς», «Ενας ακούων στη χώρα των κωφών», «Αγρια Δύση» και «Με δύναμη  από την Κηφισιά» σε σκηνοθεσία της Νέλλης Καρρά, «Η πεντάμορφη και το τέρας» σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντή, του πρώτου Ελληνα κωφού σκηνοθέτη. Η παράσταση «Ενας ακούων στη χώρα των κωφών» επαναλήφθηκε το 2008 σε σκηνοθεσία Νίκου Αξιώτη, ενώ ξεχωριστές ήταν οι παραστάσεις «41 μέρες» το 2012, με θέμα τα βασανιστήρια την περίοδο της χούντας, βασισμένη στο βιβλίο «Μπουμπουλίνας 18» της Κίττυς Αρσένη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Βηλαρά και Γεωργίας Χαϊκάλη, και «Ξένοι», το 2013, βασισμένη στο βιβλίο «Μικρό ημερολόγιο συνόρων» του Γκαζμέντ Καπλάνι, σε σκηνοθεσία Βασίλη Βηλαρά. Μάλιστα η τελευταία αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία καθώς εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια και κατάφερε να ταξιδέψει στη Γαλλία, τη Ρόδο και να παρουσιαστεί και σε άλλους δήμους της Αθήνας.

 
Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν και οι διεθνείς συμμετοχές του Θεάτρου Κωφών Ελλάδας. Το 2010 σε συνεργασία με τη γερμανική ομάδα «Rimini Protokοll» με την παράσταση «Prometheus in Athens», συμμετείχε στο Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο. Επίσης, σημαντική ήταν και η συνεργασία του με τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο, το 2011, στην παρουσίαση του βιβλίου «Η πρώτη λέξη» και συμμετείχε στην πρώτη συναυλία για κωφούς στην Ελλάδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, συνοδεύοντας επί σκηνής τον Κωνσταντίνο Β.
 
 
Μέσα στις πολλές και σημαντικές του δραστηριότητες εντάσσεται και η πρωτοβουλία μιας σειράς κινηματογραφικών προβολών που διοργάνωσε με πρωτοβουλία του Αντώνη Ρέλλα. Η πρωτοβουλία «Σαββατόβραδα με νόημα» ήταν μια σειρά κινηματογραφικών προβολών στη διάρκεια των οποίων κωφοί και ακούοντες θεατές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ελληνικές ταινίες με υπότιτλους για κωφούς.
 
 
Το 2014 ξεκινά με μία ακόμη σημαντική παραγωγή για το Θέατρο των Κωφών καθώς τον Φεβρουάριο έχει ανακοινώσει την έναρξη των παραστάσεων «Κάρβουνο», μιας σύνθεσης που εντάσσεται στο documentary theater και βασίζεται σε αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων, αληθινές μαρτυρίες και παραδοσιακά τραγούδια.
 
 
Πηγή: «Η εφημερίδα των συντακτών»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου