meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΣΤΕΓΑΖΕΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ...ΕΜΠΟΔΙΑ


Στεγάζει χορογραφίες που γκρεμίζουν... εμπόδια

Σε μια καθημερινότητα που βάζει διαρκώς εμπόδια στους ανθρώπους με αναπηρία, ο πολιτιστικός οργανισμός του Ιδρύματος Ωνάση επιχειρεί να παραγάγει πολιτισμό χωρίς εμπόδια. Ο νέος κύκλος δραστηριοτήτων με τίτλο «Unlimited access» (Απεριόριστη πρόσβαση) είναι ένα βήμα από τα πολλά που επιβάλλεται να κάνει η κοινωνία μας, η οποία «έχει πολύ δρόμο μπροστά της» όπως σημειώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης, Χρήστος Καρράς.
 
Πρόκειται για μια σειρά εργαστηρίων που θα εξελιχθούν σε δύο κύκλους για να κορυφωθούν σε ένα φεστιβάλ τον Φεβρουάριο του 2015 με σκοπό να εμπλέξουν υπό επαγγελματικούς όρους ανθρώπους ειδικών δεξιοτήτων. Ένας πεζός με πρόβλημα όρασης προσπαθεί να διασχίσει το στενάκι προς τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με τη βοήθεια του οδηγού - σκύλου του. Καθώς οι έξοδοι των πεζοδρομίων είναι φραγμένες από παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, μια απόσταση 100 μέτρων μετατρέπεται σε μικρή «οδύσσεια». Σε μια καθημερινότητα που βάζει διαρκώς εμπόδια στους ανθρώπους με αναπηρία, ο πολιτιστικός οργανισμός του Ιδρύματος Ωνάση επιχειρεί να παραγάγει πολιτισμό χωρίς εμπόδια.


Ο νέος κύκλος δραστηριοτήτων με τίτλο «Unlimited access» (Απεριόριστη πρόσβαση) είναι ένα βήμα από τα πολλά που επιβάλλεται να κάνει η κοινωνία μας, η οποία «έχει πολύ δρόμο μπροστά της» όπως σημειώνει ο εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης, Χρήστος Καρράς. Πρόκειται για μια σειρά εργαστηρίων που θα εξελιχθούν σε δύο κύκλους για να κορυφωθούν σε ένα φεστιβάλ τον Φεβρουάριο του 2015 με σκοπό να εμπλέξουν υπό επαγγελματικούς όρους ανθρώπους ειδικών δεξιοτήτων.


Σε συνεργασία με το British Council και τρεις ακόμα ευρωπαϊκούς πολιτιστικούς εταίρους, η Στέγη προσκαλεί από τον Ιανουάριο την ελεύθερη συμμετοχή σε τρεις διαφορετικές δράσεις όλων όσοι επιθυμούν να εκφραστούν μέσω του χορού, ανθρώπων που συγκεκριμένα φέρουν προβλήματα όρασης και τέλος μιας μικτής ομάδας ατόμων με ή χωρίς αναπηρία που θα βρουν κοινό τόπο στο χορευτικό αυτοσχεδιασμό. Επικεφαλής αυτών των εργαστηρίων -που σε πρώτη φάση θα διαρκέσουν ως τον Μάιο και θα επαναληφθούν από τον επόμενο Οκτώβριο- θα είναι σημαντικά ονόματα της σύγχρονης ελληνικής σκηνής του χορού: οι Μαρία Κολιοπούλου, Ανδρέας Κολίσογλου, Ίρις Κάραγιαν, Μενέλαος Τσαούσης, Μέντη Μέγα και Ειρήνη Κουρούβανη. Η δεύτερη φάση εργαστηρίων θα «εκτονωθεί» σε παράσταση χορού με την άμεση εμπλοκή ανθρώπων με αναπηρία,η οποία και θα ενταχθεί στο χειμερινό προγραμματισμό της επόμενης σεζόν. Όπως σημειώνει και ο Μπεν Έβανς εκ μέρους του Βρετανικού Συμβουλίου, «οι άνθρωποι με αναπηρία κάνουν εξαιρετική τέχνη, συχνά η δουλειά τους αγγίζει την τελειότητα». Η ιδέα γι’ αυτή την ευρωπαϊκή δράση προέκυψε εξάλλου στο περιθώριο των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, οπότε και διοργανώθηκε το Unlimited Festival με 29 καλλιτέχνες να αποδεικνύουν πως η αναπηρία είναι ένα διαφορετικό εφαλτήριο προσέγγισης της Τέχνης.

 
ΣΤΕΛΛΑ ΧΑΡΑΜΗ

Πηγή: Εφημερίδα «Ελεύθερος τύπος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου