meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

"Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΗΣ ΑΝΑΦΗΣ" ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΗΝ ΑΣΕΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ!


Ποιος είπε ποτέ ότι υπάρχουν «ασήμαντοι» άνθρωποι;

 Η «Αφροδίτη της Ανάφης» επισκέφθηκε την Ασέα της Τρίπολης,
γενέτειρα του Νίκου Γκάτσου


Ένα ξεχωριστό βιβλίο, ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία, μιας πραγματικής γυναίκας που έζησε μέσα στον ιστό της  κοινωνίας μας και χωρίς ΚΑΝΕΝΑ προσόν, κατάφερε να επιβιώσει, παρουσιάστηκε στις 8 Αυγούστου, σ΄ ένα ξεχωριστό χώρο: Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου «Νίκος Γκάτσος», στην Ασέα της Τρίπολης. Ένα ανακαινισμένο Δημοτικό Σχολείο, φροντισμένο και επιμελημένο με τις προσπάθειες του Πνευματικού Κέντρου της Ασέας και κυρίως το πάθος της Μαρίας Φράγκου, εκεί που πήγε σχολείο ο μεγάλος μας ποιητής αλλά σήμερα κινδυνεύει να μείνει…χωρίς μαθητές.



Η παρουσίαση έγινε με την ουσιαστική συμβολή και συμμετοχή τεσσάρων ανθρώπων που ο συγγραφέας αποκάλεσε « στενούς φίλους ζωής» που βρίσκονται πάντα στο πλευρό του, του πρώην υπουργού, περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, του Αντιδημάρχου Ιλίου Βαγγέλη Αυγουλά, του διακεκριμένου δημοσιογράφου/αρθρογράφου Θάνου Οικονομόπουλου και του συγγραφέα / εκδότη Στέλιου Κανάκη.



Γράφει  για το blog μας ο Δημήτρης Κωνσταντάρας:

«Το αγάπησα πολύ αυτό το βιβλίο μου και μετά την παρουσίασή του στη γειτονιά μου, στη γειτονιά της ίδιας της Αφροδίτης, στην Κυψέλη, στην ανακαινισμένη Δημοτική Αγορά που χτίστηκε τα χρόνια που και η Αφροδίτη γεννιόταν και «χτιζόταν» σαν χαρακτήρας, δέχτηκα την πρόταση της Μαρίας  Φράγκου να το παρουσιάσουμε  «εκτός των τειχών», στο μικρό χωριό της Ασέας, πατρίδας του αγαπημένου ποιητή Νίκου Γκάτσου, στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου. Θα είχε κόσμο; Θα «στήναμε» μια καλή εκδήλωση; Θα δημιουργούσε ενδιαφέρον; Έγιναν όλα. Με τον καλύτερο τρόπο. Και με πάρα πολύ κόσμο.»


Γράφει η Ελένη Τράκα στο τοπικό μπλοκ Arcadiaportal.gr 

«Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ασέας, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Ασέας, παρουσιάστηκε το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Κωνσταντάρα "Η Αφροδίτη της Ανάφης". Μία πραγματική ιστορία όχι για τη θεά Αφροδίτη, ούτε για μία γυναίκα με την ομορφιά και τις ερωτικές περιπέτειες και περιπλανήσεις της θεάς, αλλά μίας γυναίκας, που χωρίς κανένα προσόν, πέρασε τις δικές της δυσκολίες στην κατοχική Αθήνα και στη μεταπολεμική Ελλάδα και κατάφερε να επιβιώσει και να ζήσει μία ζωή έντιμη και αξιοπρεπή.

Μία γυναίκα, που όπως είπαν οι παρουσιαστές του βιβλίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο εκδότης του βιβλίου Σ. Κανάκης, ο αντιδήμαρχος Ιλίου Βαγγέλης Αυγουλάς και ο δημοσιογράφος Θάνος Οικονομόπουλος, φίλοι συνάμα του συγγραφέα, κατάφερε να επιβιώσει και να αφήσει το δικό της στίγμα, επισημαίνοντας πως σε αυτή τη ζωή δεν υπάρχουν ασήμαντοι άνθρωποι και όλοι μας κρύβουμε μέσα μας έναν ήρωα.



Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι ένας απλός άνθρωπος, ο γείτονάς μας, μπορεί να αποτελέσει τον ήρωα ενός σημαντικού βιβλίου και όπως είπε ο κ. Τατούλης αυτό είναι και το ιδιαίτερο στοιχείο του συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντάρα, ότι δηλαδή εντρυφεί στην ανακάλυψη των ξεχωριστών ιδιοτήτων που υπάρχουν στους απλούς - καθημερινούς ανθρώπους.

Μία πολύ όμορφη παρουσίαση βιβλίου που είχε στοιχεία πολιτικά, δημοσιογραφικά, ανθρώπινα και χαρακτηρίστηκε από το χιούμορ και την ζεστασιά αλλά και το δέσιμο που υπήρχε μεταξύ των παρουσιαστών του βιβλίου και του συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντάρα...

Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και η πολιτική αναφορά του περιφερειάρχη Πελοποννήσου που στο τέλος της παρέμβασής του σημείωσε ότι "η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά με τα άκρα".

«Με σύνεση και ψυχραιμία πρέπει να κάνουμε τα επόμενα βήματα, δίνοντας πολύ ελεύθερο χώρο πια στη νέα γενιά και σίγουρα όχι καταφεύγοντας πανικοβλημένοι στα άκρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Τατούλης.

«Ως δικηγόρος λέω ότι ο Δημήτρης Κωνσταντάρας είναι από τους ξεχωριστούς κακοποιούς που έχω γνωρίσει», αστειεύτηκε ο επικεφαλής της Νεολαίας Τυφλών Βαγγέλης Αυγουλάς συμπληρώνοντας: «Πήρε τον από αρχαιοτάτων χρόνων οπτικό μύθο της πολύ ωραίας Αφροδίτης και δημιούργησε μια Αφροδίτη χαμηλής νοημοσύνης που δύσκολα θα την πρόσεχε ένα αντρικό βλέμμα. Έτσι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Δημήτρη Κωνσταντάρα εκδικούμαι και εγώ τη σουρεαλιστική οπτική τελειότητα που από τη γέννηση μου δεν έχω δει ποτέ»!



Δείτε σχετική συνέντευξη του συγγραφέα Δημήτρη Κωνσταντάρα στην Ελένη Τράκα και το Arcadia Portal στο http://youtu.be/3yiHvDBHNuc

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου