meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013

5 - 14/7/13 ΚΙΜΩΛΟΣ - ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ - ΠΕΖΟΠΟΡΙΕΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 5-14/7/13 ΚΙΜΩΛΟΣ Εθελοντικός καθαρισμός μονοπατιών – Πεζοπορίες

Ακολουθώντας τα βήματα του χτες, ανακαλύψαμε τα μονοπάτια του σήμερα…


Ενετοί και Φράγκοι την είπαν «Αρζαντιέρα», δηλαδή «Ασημένια» για τα γκριζόλευκα βράχια της. Οι κάτοικοί της εδώ και χιλιάδες χρόνια τη λένε «Κίμωλό μου, Παράδεισό μου» δείχνοντας την αγάπη τους στον τόπο τους, με τη λιτή και προσιτή ομορφιά της. Ανέγγιχτη σχεδόν από το πέρασμα του χρόνου, η Κίμωλος αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν την επαφή με την ατόφια ελληνική γη, τους κατοίκους της και τον τρόπο ζωής τους. Ακολουθώντας τις οδηγίες της καλαίσθητης έκδοσης των παιδιών του Χωριού, «Κίμωλος-Πολύαιγος, διαδρομές στη φύση» πεζοπορήσαμε στα παλιά καλντερίμια και μονοπάτια, τους δρόμους πολιτιστικής κληρονομιάς, ανάμεσα στις αμέτρητες πεζούλες καλλιεργήσιμης γης και τις θαυμάσιες παραλίες στις οποίες οδηγούν όλα σχεδόν αυτά τα μονοπάτια και επιλέξαμε ενθουσιασμένοι το νησί για την εθελοντική προσφορά μας.


Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Ορειβατικός Σύλλογος Φυλής  οργανώνει κάθε χρόνο εθελοντικούς καθαρισμούς για τη διάδοση της πεζοπορίας και την ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε μικρά νησιά. Φέτος επέλεξε την Κίμωλο και οι εθελοντές του θα βρίσκονται στο νησί 5-14/7/2013. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Κιμώλου για τη διευκόλυνση της διαμονής και μετακίνησης των εθελοντών του, θα καθαρίσει αρχικά το μονοπάτι από το Σελάδι – Μαυροδάσος – παραλία Ελληνικά. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έξι ημέρες εργασίας, πεζοπορίες, κολύμπι και άλλες δραστηριότητες γνωριμίας των ενδιαφερόντων προορισμών του νησιού καθώς και ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων με αποδέκτες τους κατοίκους, τα παιδιά της Κιμώλου και τους εθελοντές.
 
Ένα κύριο μέλημα του Συλλόγου είναι να μην χαθούν οι δρόμοι του χτες αλλά να ζωντανέψουν και να χρησιμοποιούνται δείχνοντας το δρόμο για δραστηριότητες κοντά στη φύση, με σεβασμό στην παραδοσιακή κληρονομιά της πατρίδας μας. Η όλη δραστηριότητα θα τονώσει την ήπια τουριστική ανάπτυξη στο νησί και θα ενισχύσει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
 
Ο Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής καλεί και όσους κατοίκους ή νέους του νησιού που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν, να δηλώσουν συμμετοχή και να δουλέψουν μαζί με τους εθελοντές.

 
Από το Διοικητικό Συμβούλιο

(πληροφορίες: www.eposfilis.gr, τηλ. 6981005747)

 
Εβδομάδα Πολιτιστικών εκδηλώσεων
Ιούλιος 2013
 
Μονοπάτια στον Πολιτισμό της Ελλάδας και του κόσμου!
 
Κυριακή 7 Ιουλίου, 20:30
  • «Χορεύοντας με το Ραϊντέλ» ντοκιμαντέρ του Αλέξη Τσάφα, 2002, διάρκει 87΄. Ένα ταξίδι στην Κούβα μέσα από τους δρόμους της ... Αθήνας. Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει πάρτυ με τους πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, Ραϊντέλ και Μαγαλί, που θα μας μυήσουν στους κουβανέζικους χορούς!
 
Δευτέρα 8 Ιουλίου, 20:30
  • «Νύφες» ταινία του Παντελή Βούλγαρη, 2004, διάρκεια 135΄. Το ταξίδι επτακοσίων γυναικών από την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Ρωσία στη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντήσουν τους άντρες που πρόκειται να παντρευτούν.
 
Τρίτη 9 Ιουλίου, 20:30
  • «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ» ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσιαντού, 2009, διάρκεια 90΄. Η διαδρομή της Ελληνικής αποστολής, από την καθημερινότητα της Ελλάδας μέχρι τα 8.850 μέτρα της κορυφής.
 
Τετάρτη 10 Ιουλίου, 20:30
  • «Παραμύθια σε μονοπάτια της γης και τ' ουρανού: Ένας δράκος μια φορά...» αφήγηση. Λαϊκά παραμύθια και μύθοι από την αρχαία Ελληνική μυθολογία για όλα τα παιδιά της Κιμώλου! Φοβάται κανείς τους δράκους; Ποιο μυστικό κρύβει ο τετράψηλος πύργος; Ελάτε να σεργιανήσουμε στα μονοπάτια του ... ήλιου! Αφήγηση: Νίκη Κάπαρη. Μουσικές ατμόσφαιρες, τραγούδι: Γιάννης Ψειμάδας.
 
Παρασκευή 12 Ιουλίου
  • 20:30 «Πέτρινοι φύλακες» ντοκιμαντέρ της Έλενας Καλογρίδη, 2010, διάρκεια 20΄.
  • 21:00 «Παραμύθια στα μονοπάτια της γης και τ' ουρανού: Αγάπης κάστρα άπαρτα» αφήγηση. Θρύλοι για κάστρα, που η αγάπη μονάχα ανοίγειτ ις πύλες τους, και παραμύθια για θάλασσες ... αταξίδευτες! Αφήγηση: Νίκη Κάπαρη. Μουσικές ατμόσφαιρες, τραγούδι: Γιάννης Ψειμάδας.
 
 
Οι προβολές γίνονται με την έγκριση και την άδεια των παραγωγών ταινιών.
Πλατεία Ιερού Ναού του Σωτήρος, Χωριό, Κίμωλος
Είσοδος Ελεύθερη
 
Συνεργασία του Δήμου Κιμώλου www.kimolos.gr και του Ε.Π.Ο.Σ. Φυλής, παλισιώνοντας τον εθελοντικό καθαρισμό μονοπατιών της Κιμώλου
www.eposfilis.gr, τηλ.: 2102411148 / 6981005747

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου