meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

"ΒΑΛΣΑΜΟ" ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ


Όσοι αγαπάμε τα ζώα γνωρίζουμε τα οφέλη που έχουν στο συναισθηματικό και ψυχολογικό μας κόσμο.
 
Αλλά και για την υγεία μας τα πλεονεκτήματα της συντροφιάς ενός κατοικίδιου έχουν ερευνηθεί και αποδειχθεί από τις μελέτες των επιστημόνων. Η παρέα ενός κατοικίδιου μπορεί να ρίξει την πίεση και τη χοληστερόλη, να μας βγάλει από την καθιστική ζωή και να βελτιώσει τη φυσική μας κατάσταση, αλλά και να μειώσει το στρες. Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία, όμως, δείχνει πως η παρουσία ζώων μπορεί να βελτιώσει τη θετική κοινωνική συμπεριφορά σε παιδιά με κάποιας μορφής αυτισμό. Ουσιαστικά, τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν την
κοινωνικοποίηση των αυτιστικών παιδιών τόσο σε σχέση με άλλα παιδιά όσο και με ενηλίκους, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.
 
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές παρατήρησαν 99 παιδιά, ηλικίας 5 έως 13 ετών, ανάμεσά τους και παιδιά με αυτισμό, την ώρα που έπαιζαν με παιχνίδια ή ασχολούνταν με δύο ινδικά χοιρίδια, ζωάκια που φιλοξενούνται στη σχολική τους τάξη. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αφού τα αυτιστικά παιδιά ήταν πιο κοινωνικά κατά 55% όσο βρίσκονταν με τα ζωάκια, σε σχέση με τα παιχνίδια. Ήταν πιο πιθανό να μιλήσουν, να κοιτάξουν τους συμμαθητές τους, αλλά και να τους επιτρέψουν να τους πλησιάσουν, όταν βρίσκονταν με τα ζωάκια, παρά όταν ήταν με τα παιχνίδια. Εμφανώς λιγότερες ήταν οι πιθανότητες να γκρινιάξουν ή να κλάψουν. Μάλιστα, σχεδόν διπλάσια ήταν τα χαμόγελά τους.
 
Αξίζει να αναφέρουμε πως τα ινδικά χοιρίδια που συμμετείχαν στη μελέτη δεν ήταν ειδικά εκπαιδευμένα ζώα θεραπείας, αλλά επιλέχθηκαν γιατί αποτελούν καλούς συντρόφους των μαθητών στο σχολείο.
 
Γενικά, τα παιδιά με αυτισμό αντιδρούν καλά στα ζώα, απολαμβάνουν την παρέα τους και οι γονείς τους συχνά τα περιγράφουν ως πιο ήρεμα και ευτυχισμένα όταν κάνουν παρέα με το αγαπημένο τους κατοικίδιο. Ωστόσο, πρόκειται για έναν ανεξερεύνητο τομέα και η επιστημονική κοινότητα, όπως και πολλές διεθνείς οργανώσεις, συμφωνούν πως περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη, καθώς αν και τα κατοικίδια δεν ταιριάζουν σε όλους, τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνονται ενθαρρυντικά.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου