meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

ΤΑ ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΩΝ ΒΡΟΥΤΣΗ


Δελτίο Τύπου Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών

Ο Γιάννης Βρούτσης θυσιάζει τώρα στο βωμό της Τρόικας και τα προνοιακά επιδόματα των αναπήρων

Η Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.), διάβασε με οργή και αγανάκτηση τα όσα διέρρευσε τεχνηέντως μέσω του φίλιου Τύπου ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Το πρώτο σχόλιο που έχουμε να κάνουμε είναι ότι θα έπρεπε να ντρέπεται για τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα και τα οποία δεν τιμούν καθόλου, ούτε τον ίδιο, ούτε την Κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, δηλώνει ότι επιδοτούνται 164.000 άνθρωποι από την Πρόνοια, πράγμα που σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων με αναπηρία διαφόρων κατηγοριών πχ κωφοί 18 έως 65 ετών, πάσχοντες από Αλτσχάιμερ κ.λπ., δεν τυγχάνουν καμιάς προνοιακής στήριξης από το κράτος. Δεδομένου ότι είναι γνωστό πως το 10%  του πληθυσμού έχει κάποιας μορφής αναπηρία, ο αριθμός των επιδοτουμένων στην Ελλάδα απέχει πόρρω από το ποσοστό αυτό. Πότε σκοπεύει ο κύριος Βρούτσης θα χορηγήσει το προνοιακό επίδομα στους πραγματικά δικαιούχους; Ακόμα, ο Υπουργός δηλώνει χωρίς αιδώ ότι μόνο το 30% των επιδοτουμένων αναπήρων λαμβάνουν κάποιας μορφής σύνταξη, κυρίως αναπηρική, δηλαδή ψίχουλα 400-500 ευρώ, αλλά και γήρατος ή και λόγω θανάτου.  Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 70% των ανθρώπων με αναπηρία δεν είχαν και δεν έχουν καμία πρόσβαση στην εργασία και την ανεξάρτητη διαβίωση, και αυτό δεν προβληματίζει καθόλου τον κύριο Υπουργό. Θέλει τους αναπήρους έγκλειστους στα σπίτια τους με ένα πενιχρότατο με τα δικά του στοιχεία επίδομα 260 ευρώ ως αντίδωρο ελεημοσύνης μάλλον, αντί να χορηγήσει ένα αξιοπρεπές επίδομα που θα καλύπτει τόσο τις ανάγκες διαβίωσης, όσο και τις πρόσθετες ανάγκες που δημιουργεί η αναπηρία, γεγονός για το οποίο και χορηγείται. Κατηγορεί εμμέσως ούτε λίγο ούτε πολύ τους συνταξιούχους αναπήρους, οι οποίοι κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κατάφεραν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία και το κοινωνικό γίγνεσθαι και τώρα επιβιώνουν με τη σύνταξη που είναι καρπός της εργασίας τους, ότι περίπου λάθρα λαμβάνουν το προνοιακό επίδομα, γεγονός που δεν προκύπτει από κανένα Νόμο και από καμία λογική. Το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας από εμάς το έχει δουλέψει και δεν το έχει κλέψει, και εξαρτάται από το πότε και που εργάστηκε. Η σύνταξη του χορηγήθηκε σύμφωνα με τους κείμενους νόμους, και το γεγονός αυτό δεν αίρει την πραγματική κατάσταση της αναπηρίας, η οποία είτε το παραδέχεται είτε όχι ο κύριος Υπουργός, έχει επιπρόσθετο κόστος λόγω των αυξημένων αναγκών, τις οποίες έρχεται η Πολιτεία να καλύψει με τη χορήγηση του προνοιακού επιδόματος, σαν ελάχιστη αναγνώριση της ανυπαρξίας Πρόνοιας στην Εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση, την ελεύθερη μετακίνηση στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και την αυξημένη ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόσβασης στο σύστημα Υγείας, το οποίο έχει ήδη καταρρεύσει.

Και να μη μας κουνάει ο κύριος Υπουργός το δάχτυλο ότι παίρνουμε -όσοι παίρνουμε- 1.500 ευρώ σύνταξη, από τη δουλειά μας και μας χορηγεί και  προνοιακό επίδομα, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει κοινωνικά αντανακλαστικά και να στρέψει τη μία κατηγορία αναπήρων ενάντια στην άλλη, άνεργους κατά εργαζομένων και συνταξιούχων, τυφλούς κατά παραπληγικών και μεταμοσχευμένων και ούτω καθ’ εξής, γιατί αφενός μεν το μέτωπο όλων όσοι πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές είναι αρραγές και δεν πρόκειται να σπάσει κάτω από τέτοια φθηνά τεχνάσματα, και αφετέρου γιατί δεν έχει καθίσει ποτέ ούτε αυτός ούτε κανένας άλλος να υπολογίσει το πρόσθετο κόστος της αναπηρίας σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, ώστε να μπορεί να αποφανθεί ότι με την όποια σύνταξη και με ανυπαρξία οποιασδήποτε κρατικής πρόβλεψης και Πρόνοιας σε όλους τους τομείς, δεν χρήζει το άτομο με αναπηρία προνοιακού επιδόματος. 

Τους μόνους που θέλει να εξυπηρετήσει με τις προαναγγελλόμενες πολιτικές ο κύριος Υπουργός είναι οι δανειστές και η Τρόικα, τις επιταγές και μόνο της οποίας έχει ως Ευαγγέλιο, κι όχι το συμφέρον του ελληνικού λαού το οποίο ορκίστηκε να υπηρετεί όταν ανέλαβε το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας!!! 

Δηλώνουμε ότι απέναντι στις βδελυρές προθέσεις του θα βρει ενωμένο και αρραγές σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα, και φυσικά πρωτοπόρους όπως πάντα τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, που ξέρουν πολύ καλά και από πρώτο χέρι τι θα πει βαριά αναπηρία.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου