meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

ΣΠΑΣΤΕ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


3 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με αναπηρία, εξαιτίας της περιθωριοποίησης, παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά σε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως κάπνισμα, κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης αλλά και υψηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου. Τα εμπόδια στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να είναι πολλά, μεγαλύτερο, ωστόσο, ρόλο παίζουν τα φυσικά εμπόδια, όπως η άνιση πρόσβαση σε κτίρια νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ιατρείων, οι στενές πόρτες, οι διάδρομοι, η κακή σήμανση, το ειδικό μπάνιο, η δυσπρόσιτη στάθμευση, ο ιατρικός εξοπλισμός που δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε γυναίκες με μειωμένη κινητικότητα, όπως π.χ. ο μαστογράφος ή το τεστ ΠΑΠ για τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
 
«Σπάστε τα εμπόδια για μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και με ανάπτυξη για όλους». Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο εορτασμός αυτός παρέχει την ευκαιρία για περαιτέρω ευαισθητοποίηση ως προς την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκδηλώσεις μια κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάποια μορφή αναπηρίας, πάνω από 110 εκατομμύρια ενήλικες παρουσιάζουν κάποια δυσκολία στη λειτουργικότητά τους, τα ποσοστά αναπηρίας αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης των χρόνιων παθήσεων, και τα άτομα με αναπηρία έχουν μικρότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης κι άρα κακή υγεία».
 
ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
 
Τα άτομα με αναπηρία είναι μία από τις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες παγκοσμίως, γι’ αυτό και εμφανίζουν τα χειρότερα αποτελέσματα σε τομείς όπως υγεία, εκπαίδευση, οικονομική κατάσταση και ποσοστά φτώχειας. Οι ανάγκες σε θέματα υγείας και πρόνοιας των ατόμων αυτών συνήθως δεν ικανοποιούνται, ενώ τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας σπάνια απευθύνονται σε αυτούς. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με αναπηρία, εξαιτίας της περιθωριοποίησης, παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά σε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως κάπνισμα, κακή διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης αλλά και υψηλότερα ποσοστά πρόωρου θανάτου. Τα εμπόδια στην υγειονομική περίθαλψη μπορεί να είναι πολλά, μεγαλύτερο, ωστόσο, ρόλο παίζουν τα φυσικά εμπόδια, όπως η άνιση πρόσβαση σε κτίρια νοσοκομείων, κέντρων υγείας και ιατρείων, οι στενές πόρτες, οι διάδρομοι, η κακή σήμανση, το ειδικό μπάνιο, η δυσπρόσιτη στάθμευση, ο ιατρικός εξοπλισμός που δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε γυναίκες με μειωμένη κινητικότητα, όπως π.χ. ο μαστογράφος ή το τεστ ΠΑΠ για τον προσυμπτωματικό έλεγχο.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου