meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΕΜΠΟΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ-ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ ΕΠΑΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΝ


Εμπορία ανθρώπων «αγόρασαν» ανάπηρο επαίτη για 500 ευρώ
 
Τα μαρτύρια που έζησαν στα χέρια εκμεταλλευτών τους βούλγαροι ανάπηροι, οι οποίοι οδηγούνται να επαιτούν στις κεντρικές διασταυρώσεις της Θεσσαλονίκης, αναβίωσαν χθες στην αίθουσα του μεικτού ορκωτού εφετείου Θεσσαλονίκης.
 
Του Κώστα Καντούρη
 
 
Η υπόθεση εμπορίας ανθρώπων, που είχε εξιχνιαστεί ύστερα από μία τυχαία καταγγελία οδηγού αυτοκινήτου τον Οκτώβριο του 2009, είναι από τις λίγες που έφτασαν με αυτή τη μορφή στο κακουργιοδικείο.
 
Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθισαν ένας 57χρονος Βούλγαρος, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών, και μία 43χρονη ομοεθνής του, σε βάρος της οποίας επιβλήθηκε κάθειρξη 6 ετών. Και οι δύο κατηγορήθηκαν ότι «αγόρασαν» έναν 64χρονο ανάπηρο ομοεθνή τους από τη χώρα τους αντί του ποσού των 1.000 λέβα (περίπου 500 ευρώ), προκειμένου να τον εκμεταλλεύονται, εισπράττοντας όσα χρήματα έπαιρνε από την επαιτεία στα φανάρια της Θεσσαλονίκης. Οι αστυνομικοί όμως στην έφοδο που έκαναν στην περιοχή Χαριλάου βρήκαν ακόμη έναν ανάπηρο Βούλγαρο, ο οποίος κατήγγειλε πως του έπαιρναν όλες τις εισπράξεις, παρότι δεν είχε καμία σχέση μαζί τους και έφτασε στην Ελλάδα μόνος του.
 
Ένα σημείωμα που τους είχε παραδώσει αποτέλεσε την άκρη του νήματος για τη σύλληψη των υπαιτίων για εμπορία ανθρώπων. «Είμαι Βούλγαρος πολύ φτωχός, ζητιανεύω, με δέρνουν και μου παίρνουν τα λεφτά», έγραφε ανορθόγραφα υπέδειξε τον 57χρονο ομοεθνή του, ο οποίος επιτηρούσε τις κινήσεις των δύο αναπήρων από την άκρη του δρόμου.
 
Χαρακτηριστικό είναι αυτό που κατέθεσε χθες ο αστυνομικός που συμμετείχε στην έρευνα. «Είδαμε έναν ο οποίος ήταν καλοντυμένος, φορούσε κοστούμι. Αντίθετα, οι ομοεθνείς του στα φανάρια ήταν ρακένδυτοι».
 
Οι δύο Βούλγαροι, καθώς ο πρώην σύζυγος της 43χρονης αναζητείται ακόμη, εντοπίστηκαν όταν διερχόμενος οδηγός στην περιοχή της Χαριλάου τηλεφώνησε στην αστυνομία και ειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθεί ένας ανάπηρος επαίτης 64χρόνων, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει χρήματα. Στο σημείο βρέθηκε και ο δεύτερος ανάπηρος 49χρόνων και αποκαλύφτηκε η δράση της ομάδας.
 
«Απειλούσαν να με σκοτώσουν»
 
«Μου ζητούσαν τουλάχιστον 150 ευρώ την ημέρα, εάν δεν κατάφερνα να τα συγκεντρώσω, με χτυπούσαν και οι δύο, με ανάγκαζαν να σέρνομαι από το πρωί μέχρι το βράδυ», είχε υποστηρίξει ο 64χρονος στην κατάθεσή του στους αστυνομικούς του τμήματος δίωξης οργανωμένου εγκλήματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος περιέγραψε πως πριν να έρθει στην Ελλάδα επαιτούσε στη χώρα του και από εκεί τον πήραν τα κυκλώματα εκμετάλλευσης. «Μου είπαν πως αν τολμήσω να φύγω από τη Θεσσαλονίκη, θα με σκότωναν».
 
Και στο πρωτόδικο δικαστήριο, στο οποίο είχαν επιβληθεί ποινές κάθειρξης 12 και 10 χρόνων αντίστοιχα, ο 64χρονος επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι οι κατηγορούμενοι τον είχαν αγοράσει αντί 1.000 λέβα στη Βουλγαρία. Προσπάθησε πάντως στην κατάθεσή του, που είχε δώσει στον Πολύγυρο, να διαψεύσει τα όσα είχε πει στην αστυνομία, προφανώς πιεζόμενος. Παράλληλα, είχε πει ότι έμενε σε σπίτι μαζί με πολλούς άλλους επαίτες ομοεθνείς του και τους έδιναν για να ζήσουν ένα κομμάτι ψωμί. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες στο μεικτό ορκωτό δικαστήριο Θεσσαλονίκης δεν εμφανίστηκε να καταθέσει.
 
Στις απολογίες τους οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή με την υπόθεση και ότι δεν γνώριζαν τους καταγγέλλοντες ανάπηρους.
Το δικαστήριο καταδίκασε τον 57χρονο για εμπορία ανθρώπων και ληστεία σε βάρος του 49χρονου ανάπηρου και τη 43χρονη για εμπορία ανθρώπων.
 
Καλά κρατεί η εκμετάλλευση.
 
Στη Θεσσαλονίκη της οικονομικής κρίσης το φαινόμενο της εκμετάλλευσης επαιτών εξακολουθεί να ανθεί, με θύματα πάλι ανάπηρους και μικρά παιδιά, τα οποία τις περισσότερες φορές γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από γονείς και συγγενείς τους.
 
Ωστόσο, η περίπτωση των δύο Βούλγαρων είναι από τις λίγες που έφτασαν στο εδώλιο κακουργιοδικείου, καθώς οι περισσότερες υποθέσεις συλλήψεων επαιτών περιορίζονται μέχρι το μονομελές πλημμελειοδικείο, αφού οι διωκτικές αρχές αδυνατούν να εντοπίσουν τα «πλοκάμια» των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων. Το πρόβλημα δημιουργείται εξαιτίας του γεγονότος ότι ένας μεγάλος αριθμός των εκμεταλλευτών οδηγεί στην επαιτεία τα ίδια τα παιδιά τους, ενώ από την άλλη οι ενήλικες-θύματα, κυρίως ανάπηροι, αρνούνται να καταθέσουν στις αρχές, φοβούμενοι για τη ζωή τους.
 
Η τελευταία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε μετά τον τραγικό θάνατο 11χρονης Βουλγάρας που παρασύρθηκε από λεωφορείο στα φανάρια της οδού Λαγκαδά. Τότε είχε αποκαλυφτεί ότι το κορίτσι είχε οδηγηθεί στην Ελλάδα από τη γιαγιά της, με ψεύτικα στοιχεία, για να επαιτεί. Παρά τις συλλήψεις, η εικόνα στα φανάρια των κεντρικών διασταυρώσεων της Θεσσαλονίκης παραμένει η ίδια.
 
Πηγή: Εφημερίδα «Μακεδονία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου