meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΦΡΟΥ


«Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού».

Δελτίο Τύπου του Πανελλήνιου Συλλόγου Μεταμοσχευθέντων Εκ Νεφρού της 14ης Μαρτίου 2013:
Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μερτίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια.
 
Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων Εκ Νεφρού.
 
Αθήνα: 14/03/2013.
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
«Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού».
Από το 2006 η δεύτερη Πέμπτη κάθε Μαρτίου καθορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.
 
Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ένωση Νεφρολογικών Ιδρυμάτων για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τη Χρόνια Νεφροπάθεια.
 
Τα νεφρά (δύο τον αριθμό στον ανθρώπινο οργανισμό) είναι ζωτικής σημασίας όργανα για την υγεία του νθρώπου, καθώς κάθε μέρα φιλτράρουν περίπου 200 λίτρα αίματος για να αποβάλουν περίπου 2 λίτρα από άχρηστες ουσίες και περιττό νερό. Όταν τα νεφρά χάνουν βαθμιαία τη λειτουργική τους ικανότητα, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για χρόνια Νεφροπάθεια.
 
Η χρόνια νεφροπάθεια είναι μία συνήθης ασθένεια, επικίνδυνη, αλλά ιάσιμη εφόσον αντιμετωπισθεί έγκαιρα. Διαφορετικά, οι επιπλοκές στην υγεία του ανθρώπου μπορεί να τον οδηγούν στο θάνατο.
 
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει υπολογίσει ότι ένας στους δέκα ανθρώπους πάσχουν από κάποιας μορφής νεφρική βλάβη, ενώ 36 εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους τα επόμενα δέκα χρόνια από το συνδυασμό της χρόνιας νεφροπάθειας και ασθενειών που σχετίζονται με την καρδιά και τις αρτηρίες. Η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να μειώσουν τους θανάτους κατά 2% ετησίως.
 
Στο πλαίσιο αυτό και φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού στηρίζει την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, για τη βελτίωση της πρόληψης και της έγκαιρης θεραπείας της Οξείας Νεφρικής Βλάβης.
 
Βασικό σύνθημα της φετινής καμπάνιας για την 14 Μαρτίου, είναι:
 
«ΥΓΙΕΙΣ ΝΕΦΡΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ, STOP ΣΤΗ ΝΕΦΡΙΚΗ ΒΛΑΒΗ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου