meallamatia.blogspot.gr

meallamatia.blogspot.gr

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΝΙΚΟΣ ΖΕΝΕΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΛΙΟΥ-Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΛΙΟΝ 2013


ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2013 
Ο οποίος ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου στις 13/12/2012 

Δήμαρχος Ιλίου κ. Νίκος Ζενέτος: 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του Οικονομικού έτους 2013 σηματοδοτείται από τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται από τους Έλληνες Πολίτες με σκοπό να ξεπεραστεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση και να ανοίξει ο δρόμος για μια βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά. Τελείται δε, μέσα σ’ ένα περιβάλλον βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, υψηλής ανεργίας και μεγάλης αβεβαιότητας. 

Κάτω από το δυσμενές αυτό περιβάλλον με ταυτόχρονες διοικητικές ανακατατάξεις ο Δήμος Ιλίου καλείται να προσαρμόσει και αυτός με τη σειρά του τον νέο προϋπολογισμό. 

Με τις νέες διοικητικές συνθήκες, δεκάδες αρμοδιότητες μεταφέρονται πλέον στους Δήμους μέσα στο 2013 και γι’ αυτό το λόγο απαιτείται συστράτευση, προσεκτικός σχεδιασμός και κατάλληλος συντονισμός, προκειμένου οι αρμοδιότητες να συνοδευτούν με τους αντίστοιχους πόρους, όπως εξάλλου προβλέπεται από το άρθρο 102 του Συντάγματος, ώστε να ανταποκριθούμε, κατά το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, στις υποχρεώσεις μας και στις υψηλές απαιτήσεις των πολιτών του Ιλίου. 

Είναι όμως, επιτακτική η ανάγκη να κάνουμε προσεκτικά και σταθερά βήματα στην υλοποίηση του προγράμματός μας και για έναν ακόμη λόγο: Η χώρα μας βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων 35 ετών. 

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δοκιμάζει τα όρια των αντοχών της και οι συμπολίτες μας πληρώνουν καθημερινά το τίμημα της δραματικής αυτής κατάστασης. 

Ο Δήμος Ιλίου, όπως και οι άλλοι Δήμοι, πρέπει να αντιμετωπίσει, όσο μπορεί πιο αποτελεσματικά, τις συνέπειες της κρίσης, που ταυτίζονται κυρίως με τη μείωση των πόρων που είναι περισσότερο από 60%. 

Έτσι, η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε ετοιμότητα για να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός της και οι επιπτώσεις της κρίσης στο Δήμο μας να είναι όσο γίνεται πιο μικρές. 


Κυρίες και Κύριοι, 

Ο Δήμος Ιλίου βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση από άποψη οικονομικών δεδομένων, αποτέλεσμα μακροχρόνιας συνετής διαχείρισης και χρηστής διοίκησης. Με αυτό τον τρόπο θα συνεχίσει να πορεύεται χωρίς να απειλείται από νομοθετικές ρυθμίσεις περί «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας». 

Η συνεχής και επίμονη προσπάθεια συμπίεσης των δαπανών επιβάλλεται από τα νέα χρηματοοικονομικά δεδομένα, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην γίνονται εκπτώσεις στο υψηλό επίπεδο των Υποδομών και των Υπηρεσιών που απολαμβάνουν οι πολίτες του Ιλίου. 

Το 2013, λοιπόν, θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στους βασικούς άξονες του σχεδιασμού μας, οι οποίοι έχουν ως κύριους στόχους: 
1. Την ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου αλληλεγγύης και του προγράμματος “ΦΡΟΝΤΙΖΩ” του Δήμου, προκειμένου να δημιουργείται ακόμα πιο έντονο το αίσθημα της ασφάλειας και της αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας. 
Ύψιστη προτεραιότητά μας στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό αποτελεί ο τομέας της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης στον οποίον επικεντρώσαμε σημαντικό ποσοστό των πιστώσεων. Τούτο σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελεί επιτακτική ανάγκη διότι λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα σκληρά αποτελέσματα που προκάλεσε. 
2. Την διασφάλιση της υγιούς χρηματοοικονομικής θέσης, με βελτιστοποίηση της προσπάθειας για συνεχή μείωση των μη λειτουργικών δαπανών, με ελαχιστοποίηση των επενδύσεων από αυτοχρηματοδότηση, την αξιοποίηση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ και οικονομίες κλίμακας σε όλο το φάσμα του οικονομικού κύκλου. 
3. Τη δημιουργία μιας πόλης αισθητικά αναβαθμισμένης, η οποία θα είναι ακόμα πιο καθαρή, πιο πράσινη και πιο λειτουργική, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που θα αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα των πολιτών του Ιλίου, την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα της πόλης μας. 
4. Τη σύγχρονη και αποτελεσματική τοπική διακυβέρνηση που θα διασφαλίζει στον πολίτη υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με το λιγότερο δυνατό κόστος. 

Η Δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη, θέλει, μπορεί και θα βοηθήσει αυτούς ακριβώς τους συμπολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. 

Με εφόδιο την μέχρι σήμερα ισχυρή οικονομική της κατάσταση ανοίγει «ομπρέλα» κοινωνικής προστασίας και φροντίδας, δηλώνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή της στους σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες του Ιλίου, αξιοποιώντας: 

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο με σκοπό την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, και την ευαισθητοποίηση ατόμων, ομάδων πληθυσμού αλλά και εταιρειών, με στόχο τη συμμετοχή τους στα προγράμματα στήριξης των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας. 

Τα Κοινωνικά Φροντιστήρια με σκοπό τη μαθησιακή υποστήριξη αδύναμων μαθητών που αντιμετωπίζουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. 

Είναι γεγονός ότι η σοβαρή οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας έχει αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας.
Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που κατ εξοχήν πιέζεται είναι τα παιδιά καθότι είναι πολλές οι περιπτώσεις οικογενειών που δεν δύνανται να προσφέρουν στα παιδιά τους όσα χρειάζονται για την εκπαίδευσή τους. 
Αυτό το κενό προσπαθήσαμε να καλύψουμε με τη δημιουργία των Κοινωνικών Φροντιστηρίων μέσω της εθελοντικής προσφορά των εκπαιδευτικών της τοπικής κοινωνίας, τους οποίους και από αυτό εδώ το βήμα ευχαριστώ για μια ακόμη φορά. 

Τη Διανομή συσσιτίων για τη στήριξη των ατόμων που δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν ούτε τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους. 
Έναν θεσμό κοινωνικής αλληλεγγύης μέσω του οποίου θα εξυπηρετούνται οι πολίτες, που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες και για το λόγο αυτό η προσπάθειά μας επικεντρώνεται κυρίως στην αντικειμενική αξιολόγηση των αιτούντων. 
Εδώ να σημειώσω ότι τα συσσίτια που έχει μεριμνήσει ο Δήμος μας να προσφέρει στους πολίτες, οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη φαίνεται να μην επαρκούν πλέον, αφού ολοένα αυξάνεται το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες ένδειας. 
Άτομα που δεν είχαν φανταστεί ποτέ ότι θα έρθει στιγμή που δεν θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν το φαγητό για τους ίδιους και στην οικογένειά τους, βρίσκονται σήμερα να ακροβατούν ανάμεσα στην ανασφάλεια, την απόγνωση και την περιθωριοποίηση. 
Η φτώχεια για τους ανθρώπους που τη βιώνουν έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, όπως υγείας και παιδείας, οδηγεί σε διακρίσεις, στην άρνηση απόδοσης δικαιοσύνης, την έλλειψη της ελεύθερης έκφρασης και της ανεξαρτησίας, η οποία αφήνει τους ανθρώπους έρμαια στην εκμετάλλευση και ευάλωτους στην ταπείνωση και την απάνθρωπη αντιμετώπιση τόσο από ιδιωτικούς όσο και από κρατικούς φορείς. 

Στόχος μας η συνέχιση, ενίσχυση και ταυτόχρονη βελτίωση των προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας με: 
· Τα δύο Δημοτικά Ιατρεία 
· Τα 8 ΚΑΠΗ σε όλες τις συνοικίες της πόλης, 
· Την τράπεζα αίματος, 
· Τα προγράμματα «Κοινωνική Μέριμνα» και «Βοήθεια στο σπίτι», 
· Το Κέντρο Πρόληψης από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών “ΦΑΕΘΩΝ” 
· Το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) 
· Το γραφείο εξυπηρέτησης ανέργων 
· Τους 10 Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς 
· Τις σχολές Γονέων 
· Το πρόγραμμα θερινής δημιουργικής απασχόλησης παιδιών 
· Το Ιατροκοινωνικό Κέντρο 
· Τα συμβουλευτικά προγράμματα. 
· Το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο. 
· Το Κέντρο για τα Α.μεΑ., στην περιοχή της Ζωοδόχου Πηγής. 
· Το Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών, σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην περιοχή της Παλατιανής. 
· Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων. 

Στον προγραμματισμό των κοινωνικών υποδομών της επόμενης χρονιάς βρίσκονται: 
· Η ολοκλήρωση του Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Ο.Τ. 740 στην περιοχή της Παλατιανής προϋπολογισμού € 2.550.000,00 χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. 
· Η ανέγερση ενός ακόμα Βρεφονηπιακού Σταθμού επί των οδών Ναυσικάς και Ήρας, ένα έργο προϋπολογισμού € 2.550.000,00, αναμένεται να παραδοθεί στις αρχές του 2014, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. 

Ταυτόχρονα πλήθος έργων εκτελούνται σε ολόκληρο το Δήμο ενώ παράλληλα αξιοποιείται κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο προς όφελος των δημοτών.  

Συγκεκριμένα : 
• Ξεκίνησαν μέσα στο 2012 και υλοποιούνται εντός του 2013 τα κάτωθι : 
• Η τοποθέτηση 6.680 πινακίδων πληροφοριακής σήμανσης και ονοματοθεσίας. 
• Η εξαγορά του Ο.Τ 770 Ανδρ. Παπανδρέου & Θηβών (φιστικιές) το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το πράσινο ταμείο. 
• Διαλειτουργικές ψηφιακές υπηρεσίες διαχείρισης υποδομών του Δήμου για την εξοικονόμηση πόρων (ΙΛΙΟΝ 2) προϋπολογισμού € 265.455,00 
• Η ανάπλαση και δημιουργία ποδηλατοδρόμου και διασφάλιση προσβασιμότητας επί της οδού Θηβών (τμήμα από Ιδομενέως έως Αγ. Νικολάου). 
• Η παρέμβαση ανάπλασης αδιαμόρφωτων χώρων και επανάχρηση του πρώην 20ου Δημοτικού Σχολείου σε χώρους πρασίνου και αναψυχής, και ενοποίηση αυτών με δίκτυο πεζοδρόμων. 
• Η διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς, από την πλατεία Ιλίου έως τη συμβολή του αγωγού Ευπυρίδων. Ένα πολύ μεγάλο έργο προϋπολογισμού € 83.700.000 το οποίο εκτελείται από το ΥΠΟΜΕΔΙ 
• Η κατασκευή αγωγού όμβριων υδάτων της οδού Καλπακίου, ένα έργο προϋπολογισμού € 3.015.000 το οποίο ήδη Δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής στις 04/09/2012 και θα λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής. 
• Η διάνοιξη της Λεωφόρου Θηβών από την οδό Αγ. Νικολάου έως τη Λεωφόρο Φυλής, ένα επίσης πολύ μεγάλο έργο απαίτησης πολλών ετών προϋπολογισμού € 7.315.000 το οποίο ήδη δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής στις 11/09/2012 

Επίσης, υποβλήθηκαν προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 τα κάτωθι έργα πνοής για το Δήμο μας: 
• Η Ανάπλαση της οδού Πετρουπόλεως με διαπλάτυνση πεζοδρομίων και Δημιουργία ποδηλατοδρόμου. Έργο προϋπολογισμού € 5.250.000. 
• Πεζοδρόμηση και ανάπλαση πεζοδρόμων οδών του Δήμου όπως: Ιουστινιανού, Μαξιμιλιανού, Περικλέους, Τροίας, Φτέρης, Ιωλκού, Πόγραδετς, Φαρσάλων, Νικοπόλεως). Έργο προϋπολογισμού € 2.475.000. 
• Αστικές παρεμβάσεις ανάπλασης αδιαμόρφωτων χώρων για αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Έργο προϋπολογισμού € 647.000. 
• Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε Σχολεία του Δήμου με προϋπολογισμό € 1.635.879. (εξοικονομώ) 
• Πράσινη Διαδρομή Δυτικής Αθήνας στους Δήμους του Δυτικού Τομέα, στην οποία περιλαμβάνεται η οδός Πολυτέκνων από Α. Παπανδρέου έως Σύρου-Χίου. Έργο προϋπολογισμού € 4.450.000. (υποβλήθηκε από τον ΑΣΔΑ). 

Έργα τα οποία επίσης θα υποβληθούν προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι : 
• Ανάπλαση - Διαμόρφωση πεζοδρομίων οδού Αγ. Νικολάου με κατασκευή ποδηλατοδρόμου. Έργο ενδεικτικού προϋπολογισμού € 6.000.000. 
• Ανέγερση κτιρίου για τη στέγαση του 8ου Γυμνασίου Ιλίου με ενδεικτικό προϋπολογισμό € 1.500.000. 
• Ανέγερση Πολυδύναμου Βιοκλιματικού Κέντρου για την ανάπτυξη Δομών Κοινωνικής Φροντίδας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Γηροκομείο). Έργο ενδεικτικού προϋπολογισμού € 10.000.000. 
• Βελτίωση προσβασιμότητας για την ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων επί της Λεωφόρου Αγ. Φανουρίου από Ευαγγελιστρίας έως Δ. Φωλοπούλου. Έργο προϋπολογισμού € 835.000. 

Στις διεκδικήσεις μας εξακολουθούν να βρίσκονται ζητήματα μείζονος σημασίας για την πόλη μας, όπως: 
• Η επέκταση του Μετρό στο Ίλιον. 
• Η αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών, με την επέκταση και η πύκνωση των δρομολογίων που εξυπηρετούν την πόλη μας. 
• Η αξιοποίηση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». 
• Η εξασφάλιση περισσότερων κονδυλίων για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών. 
• Η ανάδειξη του θέματος “Κοινό Νεκροταφείο” μαζί με τους άλλους Δήμους, διεκδικώντας εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. 
• Η υλοποίηση της δέσμευσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΣΔΑ για την εξασφάλιση του συνόλου των απαιτούμενων κονδυλίων προκειμένου να ολοκληρωθεί επί τέλους η μετατροπή της ΒΙΟΦΙΑΛ σε Πολιτιστικό και Κοινωνικό Κέντρο. 
• Η υλοποίηση της δημόσιας εξαγγελίας του προέδρου της ΕΡΤ για μετατροπή των παλαιών εγκαταστάσεων της Ραδιοφωνίας σε Ραδιοτηλεοπτικό Μουσείο. 
• Η διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για το κτίριο Πολυκέντρου Μουσικής και Τεχνών. 

Σημαντικό κομμάτι της ζωής της πόλης μας ήταν, είναι και θα παραμείνει ο πολιτισμός
Όλες οι δημιουργικές, πολιτιστικές πρωτοβουλίες, που αδιάκοπα, χρόνια τώρα αναλαμβάνει ο Δήμος μας, θα συνεχιστούν με τη συνεργασία των πολιτιστικών και εθνικοτοπικών συλλόγων, της σχολικής κοινότητας αλλά και των πνευματικών ανθρώπων του Ιλίου. Αποφασιστικές θα είναι οι πρωτοβουλίες μας και στον τομέα του Αθλητισμού. Ο Δήμος Ιλίου θα εξακολουθήσει και το 2013 να προσφέρει σε χιλιάδες ανθρώπους όλων των ηλικιών την ευκαιρία να συμμετέχουν στα αθλητικά προγράμματα και τις εκδηλώσεις, που αποτελούν θεσμό πλέον για την πόλη μας, συνεχίζοντας να επενδύει στην εποικοδομητική συνεργασία που έχει όλα αυτά τα χρόνια με τα τοπικά αθλητικά σωματεία. 
Η αθλητική υποδομή, όμως, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. 

Στις προτεραιότητές μας βρίσκεται και ο τομέας της καθαριότητας με τη δέσμευση ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο και ότι θα συνεχιστούν όλα τα προγράμματα που λειτουργούν σήμερα, χωρίς να επηρεαστούν από την απόφασή μας για μείωση των ανταποδοτικών τελών για το 2013. 

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε, με τη συμβολή της ενισχυμένης με προσωπικό και εξοπλισμό Δημοτικής Αστυνομίας, την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος και των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι οι προτεραιότητές μας στον ανά χείρας προϋπολογισμό είναι σαφείς και συναρτώνται με τη σκληρή πραγματικότητα, ενώ οι σειρήνες της κρίσης ηχούν απειλητικά σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού και δημόσιου βίου. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό άκρως ρεαλιστικό χωρίς πλασματικές εγγραφές και εικονικά μεγέθη. 
Συνεπώς όσον αφορά τα έξοδα, τις δαπάνες και τις επενδύσεις, που έχουν προβλεφθεί για το έτος 2013 η κατεύθυνση της Διοίκησης του Δήμου προς τις Διευθύνσεις του, αλλά και τα Νομικά του Πρόσωπα, ήταν να περιορίσουν τα ήδη συμπιεσμένα έξοδα κατά αναλογία με την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, με εξαίρεση τις δαπάνες της κοινωνικής πολιτικής οι οποίες σήμερα θεωρούνται επιβεβλημένες. 

Κατά τα έσοδα προβλέπεται ότι το ύψος προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στα 35.800.431,21 από 47.011.447,18 που ήταν το 2012, άρα μειωμένος κατά 23,85%. Κατόπιν των αναφερομένων παρακαλώ για την ψήφισή του. 

Ο Δήμαρχος Ιλίου 
Νίκος Ζενέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου